Temat:
XTB
Stawiam, że mały procent ówczesnych użytkowników aplikacji stawia na bezpieczeństwo korzystania z nich. Liczy się tylko prostota - zeskanować QR, kliknąć, pstryknąć aby szybko i zostało więcej czasu na oglądanie głupot w necie. Obsługuję wielu klientów i oni w większości nie mają nawet systemów antywirusowych na urządzeniach twierdząc, że cytuję: "oni tylko logują się do banku i opłacają faktury" więc po co im jakiś antywirus. Wprowadzenie choćby najbardziej rygorystycznych rozwiązań nie wiele zmieni, bo pewnie część zrezygnuje bo "po co tyle klikania itp... przecież ja się tylko loguję"
|
|
Temat:
STALEXP
PawPol83 napisał(a):kurs w okolicy 3 zl za akcje 27.12.2024 . wypłacili zaliczkę na dywidendę i ceny akcji podskoczyła.
czy jak wypłacili zaliczkę to znak ze w drugiej połowie wypłacą resztę . przy 3 zł opłaca się jeszcze kupować ?? Skąd wy czerpiecie te rewelacje?? Wystarczy czytać ze zrozumieniem espi... Przecież to była zaliczka od spółki zależnej dla spółki matki, a nie dla akcjonariuszy..
|
|
Temat:
PKNORLEN
|
|
Temat:
TORPOL
Wygląda jakby nici z korekty do tych wymarzonych 23-25 pln. Ciekawie to wygląda. Czy ewentualne skupowanie akcji przez Mirbud musi być raportowane przez nich (Mirbud) jeśli są ponad progiem 10%? Czy są jakieś schody z raportowaniem? Np. po 15%, 20% itp? Czy powyżej 10% mogą skupować po "cichu" z rynku i póki nie zejdą pod pułap 10% to nie potrzeba im raportowań. Pozdrawiam
|
|
Temat:
MABION
Novavax rośnie już dziś pod 130%. Widać też podbitkę na Mabionie. Ciekawe czy będzie jakieś powiązane info.
|
|
Według mnie perspektywy są dobre. Gra jest w topie. Dla kursu to pewnie początek likwidowania pozycji krótkich i możliwe wystrzały pod 10% bez większych informacji... Kluczowe będzie 150 gdzie zostanie pewnie ostatni short, reszta tych świeżych już na minusie.
|
|
Temat:
XTB
Ta niby krytyka którą czujecie to oczywista ironia! Chyba nie ma na tej spółce osoby, która nie byłaby zarobiona i szczęśliwa Tutaj opcja od 4 lat dla mnie jest jedna dobierać po wynikach i po zwałkach, choć ostatnio atmosfera powynikowa się popsuła lekko (+15%) zamiast w dół na dobieranie  za to jutro może coś skapnie :) Ważne żeby z dywidendy z pinć krajowych było i do przodu jak to powiada jeden
|
|
Temat:
XTB
Trochę szkoda, że nie robią takiego ABB jak kilka lat temu Mobruk, gdzie wszyscy chętni łapali się na promocję pod -50% od szczytu. Spodziewam się niestety, że tu spadek sięgnie może marnych 41-42 pln, co i tak stanowi ładny pułap na dobieranie. Ciekawe ilu jutro będzie łapać po PKC na kupnie
|
|
Temat:
TORPOL
Chyba czas schować wyceny w kieszeń. Torpol dostał przetarg za 4 mld cytując za stooq: Cytat:Oferta konsorcjum Torpolu za 4 185 mln zł brutto wybrana w przetargu PKP PLK https://stooq.pl/n/?f=1591056
|
|
Yaroman napisał(a):2.Grabson, cenię sobie wpisy zawierające konstruktywną krytykę. Ale w Twoim wpisie jej nie widzę  Widzę ogólniki, powtórzenia i nic nie wnoszące „porady inwestycyjne”. Ale OK, forum ogólnodostępne, można sobie pisać Rozumiem. Powodzenia życzę w 2024  i bez spinki ps. głównie doginam do tego, że cały czas spędzony przy "nadmiernym inwestowaniu" można przepalić i ledwie starczy bądź też nie na prowizje...
|
|
Witam Jeśli jest jeszcze miejsce to piszę się do konkursu. Wybieram Altus ( nie widziałem aby wcześniej był w typach) Uzasadnienie: Wraz ze zmianą władzy spółka może odpalić. Mają za sobą pierwszą kasację (pierwszej) kary zasądzoną na korzyść spółki z końcem 2023 roku. Myślę, że wiatry będą sprzyjające.
|
|
Yaroman napisał(a):1.Skład portfela bez zmian, j.w. Notowania na Catalyst: kursy nieco powyżej nominału. Średnia rentowność do wykupu: 10% 2.Stan portfela na dziś: 41 553.43 zł, w tym gotówka 1 372.16 zł 3.Wzrost wartości w 2023r: 4%. Słabo. Za dużo mielenia akcjami i strata na obligacjach CCC 4.Na początku roku planuję wpłatę w ramach limitu 2024 (raczej niewielką), by wypełnić warunki IKZE (musi być 5 wpłat). Co dalej jeszcze nie zdecydowałem, być może będzie to ostatnia wpłata na IKZE. W świetle „zysku” 4% (od różnicy 14% podatek - 10% podatek do zapłacenia przy zamykaniu IKZE) sens inwestowania jest tu, w moim przypadku niewielki. Witam Pisałem Ci na początku roku, że strasznie dużo transakcji jak na portfel IKZE. Widać dokładnie, że to całe mieszanie dało Ci raptem 4% wzrostu wartości portfela. Według mnie tragedia, skoro konta bankowe "płacą więcej" Celem produktu jakim jest IKZE jest odkładanie na emeryturę. Według mnie powinno być na nim jak najmniej ruchów ( ja dokonałem 4 transakcji na moim ikze w 2023 i do tego 4 na IKE ) W 2024 polecą wpłaty pod korek w styczniu, po 3 transakcje dokupienia spółek, które kiszę tam od założenia portfeli czyli od 2021 i to raczej będzie tyle. Nie lepiej byłoby Ci do tak aktywnego grania używać jakiegoś darmowego XTB, a na koniec roku opychać walory i kaskę pompować na IKZE/IKE na kolejny rok aby pracowały na dywidendach? Fajną opcją są też Obligacyjne IKE/teraz też IKZE sam korzystam, jednak ciężko się patrzy jak wykręca to pod 7% rocznie (z akcji podchodzi pod 30%) jednak mądrzejsi ode mnie twierdzą, że to taka pewna stabilna część portfela
|
|
Temat:
MOBRUK
|
|
Temat:
MOBRUK
|
|
Temat:
ZAMET
1ketjoW napisał(a):Sprzedaż Mostostalu Chojnice odbieram negatywnie. Też tak to odbieram, tym bardziej po świeżo podpisanej sporej umowie i tym, że realnie dodawali ładnie do wyniku. 1ketjoW napisał(a): Dywidenda będzie bardzo wysoka za 2023 r. ale trzeba patrzeć na następne lata. Też tak sądzę. Może pod to zagrać rynek. Już teraz wpadają ładne pakiety na kupnie i trochę potrzeba na "zajęcie pozycji" Jednak jeśli przyjąć, że wyszli z dołka, szykują się do wypłaty z zysku i kurs jednostkowo jest w miarę nisko ( trochę głupie może myślenie ale łatwiej psychologicznie dla przeciętnych inwestować w akcję 1-2 pln niż np. 2tpln/szt. - wiedzę to po mojej żonie  ) Podsumowując spółka może "ruszyć" na kursie i nie jest jeszcze na celowniku ogółu, do tego ma podstawy i szanse na przyszłość, a takie lubię
|
|
Temat:
ZAMET
Według mnie Zamet wygląda dość ciekawie. Po 6 latach stagnacji od początku '23 roku kurs powoli rusza w górę wraz z wynikami. Widać, że się rozwijają - sporo ogłoszeń o pracę. Ciekawie wygląda dla nich przyszłość jeśli patrząc przez pryzmat budowy / rozbudowy elektrowni wiatrowych - o ile całość nie będzie realizowana na złomie od ziomków "ryżego" Wskaźnikowo są trochę powyżej rynku jednak to pewnie przez poprzednie chude lata. Co sądzicie o tej firmie? Według mnie całkiem niemały podmiot z wieloletnią tradycją działalności.
|
|
tgolik napisał(a):Czy w tym myfound można uzyskać gdzieś średnioroczną stopę zwrotu całego portfela z uwzględnieniem nieregularnych zakupów (odpowiednik xirr)? Bo ta stopa zwrotu, którą prezentuje wykres, to chyba jest do niczego albo czegoś nie rozumiem. Na moje oko wykres prezentuje stopę zwrotu z wszystkich operacji dokonanych na portfelu od momentu pierwszej transakcji/wpłaty. Inaczej mówiąc pokazuje procentowe odniesienie wartości portfela do wartości wpłat dokonanych od początku do dnia bieżącego.
|
|
Temat:
MABION
MrBlue2 napisał(a):Mbank rekomendacja sprzedaj Mabion www.pb.pl/bm-mbanku-radzi-sprz...Dlaczego akurat teraz taka rekomendacja? skoro kurs wyraźnie pokonał średnią roczną 18,85 zł Drugie pytanie dlaczego takiej rekomendacji nie było wcześniej jak kurs zjechał z 75 zł na 16 zł Mnie ciekawi gdzie oni udostępniają te rekomendacje. Mam eMaklera i tam ani słowa o reko dla Mabiona. Z tego co kojarzę to pokrycie analityczne maja od strony NOBLE'a Swoją drogą to te wszystkie rekomendacje można sobie wsadzić w .... Może jestem świeży w temacie ale od 4 lat tak je traktuję i źle takie podejście nie wychodzi
|
|
Temat:
DATAWALK
Witam Dlaczego na wykresie w dniu dzisiejszym tj. 14.11.2023 pojawiła się zielona kropka z komunikatem o zmianie stanu posiadania, jeśli z komunikatu dowiadujemy się o zmniejszeniu w dniu 07.11.2023 zaangażowania funduszu w spółkę. Na logikę nie jest to pozytywne info i powinno być na czerwono.
|
|
kombiii napisał(a):Dzisiejsza sesja brutalnie zweryfikowała wczorajszą podbitkę. Kolokwialnie rzecz ujmując modelowy "powrót do bazy". Bez zdrowych fundamentów, nie ma zdrowych wzrostów. Cicho, cicho!! Bo wróci naczelny wielbiciel spółki. Już pewnie obgryzł paznokcie po wczorajszym "rajdzie" jego gwiazdy.
|
|
Temat:
XTB
mboro55 napisał(a):
Ponoć I kw. też był senny, a jak wyszło to widać po zyskach spółki. Plus500 też podał dobre dane za I kw., pomimo że konsensus był dużo niższy i predykcje analityków wcześniejsze. Także ten argument, raczej słaby jest.
Teraz trzeba zmienić konsensusy i przemalować wykresy Takie to analityczne wróżenie z fusów i rysowanie nietoperzy, czy motyli po fakcie.
|
|
Temat:
TORPOL
Ja zakładam dziś na kursie efekt odcięcia dywidendy tej 5cio złotowej Może kolejarze wkrótce zamienią się stopniem roszczeniowości z górnikami stąd takie zapasy :)
|
|
Temat:
TORPOL
dxn napisał(a):Cena przejęcia części akcji Torpolu przez CPK jest utajniona czy będzie podana wkrótce? 21 pln
|
|
Temat:
MIRBUD
mkefir napisał(a):Przebite 7zł dzisiaj na dużym obrocie co sugeruje dalsze wzrosty w najbliższych tygodniach. Od październikowego dołka kurs urósł już o ponad 140%. BDX na ATH a Wig Bud ma w zasadzie otwartą drogę na 6000pkt To jak z tą budowlanką jest? Od 3 lat wszyscy wokoło prognozują kryzys. Najpierw Covid mial wywrócić branżę, potem wojna miała spowodować armagedon z uwagi na odpływ siły roboczej i wzrost cen materiałów. Teraz z kolei drastyczne ograniczenie inwestycji, inflacja, drogi kapitał mial ostatecznie pogrzebać budowlankę. Jakoś obecnie sytuacja budowlanki na GPW kryzysowo nie wygląda .
W jednym z postów na początku listopada napisałem, że zakładam kilkukrotny wzrost wartosci Mirbudu w najbliższym czasie. Już tylko 25% zostało aby Mirbud potroił wartość z listopada. Także ten tego. Pozdrawiam Podajesz przykłady firm realizujących głównie wielkie kontrakty drogowe, budowlane itp. Jak patrzę po klientach i rozmawiam z okolicznymi wykonawcami to mniej więcej wygląda to tak: - meblarze wcześniej mieli zleceń na półtora roku w przód teraz na miesiąc, dwa - elektrycy czasem nawet od ręki do złapania - płytkarze praktycznie z roboty na robotę na bieżąco zlecenia robią, wcześniej lekko 5-12 miesięcy w przód - murarze (rozmawiałem z 2 lokalnymi - dobrze robią :) ) od połowy 2022 odpadło im 70% zleceń - w hurtowniach place pełne cegły, jeden olbrzymi producent ceramiki z okolic piotrkowa zatowarowany po łeb po szyję na placach - producent ogrodzeń betonowych - ( rozmawialiśmy w sobotę) - zastanawia się czy miało sens wpompowanie kupy kasy w automatyzację produkcji i podnoszenie jakości produktu - teraz zarabia na pensje ludzi i koszta działalności - ceny nie podniesie, bo obok taniej sprzedają lipny towar - klient jednak się łapie ze względu na cenę Także ta "budowlanka" z 2020-2021 to już zupełnie co innego. Część drobnych się pewnie przebranżowi, część przetrwa z oszczędności, część upadnie. W miarę mikro deweloper z mojego podwórka wstrzymał budowy na początku '22, a sumie realizował po kilkaset domów jednorodzinnych rocznie i jakieś tam bloki... Myślę, że budowlanka bazująca na kontraktach będzie parła dalej, nawet pewnie pozyska co sprawniejsze firmy w ramach przejęć na rynku. Deweloperkę wyprzedałem już w wakacje, może to błąd jednak według mnie idą siłą rozpędu i już kolejne lata nie będą takie kolorowe. Chyba, że darmozjady wyjadą z propozycją typu "kredyt" za "darmo" lub coś w tym stylu, jednak uznając, że to rok wyborczy i nie ma na wiele czasu prócz głoszenia sloganów, a po wyborach no to wiadomo
|
|
Temat:
COGNOR
Od dawna widać to w danych dniach po zleceniach. Jak latają pakiety zleceń na kupnie po 5-10k to raczej wiadomo, że przeciętnego ulicznika na takie wstawki nie stać. Ciekawie się rozwija sytuacja. Ciekawe czy są jakieś nowe fakty na horyzoncie, że jest takie ssanie, a nie było go w okolicach 3-4 pln czy co?? Podsumowując jako wieloletni akcjonariusz "klaszczę uszami z radości obserwując całość sytuacji
|
|
Temat:
Vercom
Vercom dzisiaj ładnie wybija. Podali również iż z zakończeniem przejęć odpalają politykę dywidendową, więc z zysku 2022 część będzie do podziału dla akcjonariuszy biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...
|
|
Witam Mam pytanie odnośnie sytuacji jak w tytule: "spółka z portfela (jej zakup) spłaciła się dywidendami" jakby tego było mało kurs odleciał powyżej 500% od ceny zakupu Jest na to jakaś strategia? Czekacie wtedy i obserwujecie jej rozwój, dokupując za dywidendy więcej jej akcji? Realizujecie część zysków, w przypuszczeniu, że te 500% spłaci się potencjalnie w dywidendach powiedzmy za 10 lat? Ogólnie zaznaczę, że nie potrzebuję pilnie gotówki z tych akcji, ale korci mnie je opchnąć. Nie wiem, co najwydajniej zrobić w tej sytuacji? Czy akumulować walor i spijać "śmietankę" Kiedyś gdzieś rzuciło mi się w oczy podejście, żeby sprzedać tyle waloru, aby jego zakup się spłacił, a resztę trzymać dla dywidend, ale sam nie wiem.
|
|
Temat:
TORPOL
Torpol pochwalił się wynikami i znów przebił wszelkie oczekiwania analityków. Myślę, że przyszłościowo podkupienie części interesu przez CPK będzie pozytywne. Ciekawe jak z przyszłymi kontraktami. przy założeniu, że kpo w '23 na bank wg mnie nie będzie, może być ciężko. Choć z 5taka na dyw się nie obrażę
|
|
Temat:
MOBRUK
A tymczasem Mobruk po cichu zbiera się do wzrostów. Ciekawe co z tematem mułów? Choć przyznam, że "mułowa szpilka" po konferencji dała zarobić :) to jest to równie interesujący przychód na przyszłość. Jak oceniacie, czy rychłe kary od uni za brak skutecznego usuwania bomb ekologicznych wpłyną na zwiększenie budżetów na ten cel, czy jednak ten rok już jest ustawiony pod wybory?
|
|
Temat:
CCC
micmak napisał(a):Rośnie premia za ryzyko dla kilkuletnich obligacji. Czy rynek zaczyna coś złego wyceniać? CCC - obligacje za 70% nominału. https://stooq.pl/mol/?id=31160 Napisz mi proszę bo jestem zielony w temacie obligacji - jaka jest potencjalna premia za zakup teraz tych papierów>? Rozumiem, że wykup to 2026 więc wtedy potencjalnie firma odkupi ode mnie papiery za 100% wartości, za które płaciłem 70% wartości i zyskuję na tym 30% ? Czy jeszcze jakieś procenty w trakcie ich trwania wypłacają? Czy premia ta podlega pod podatek belki itp? Pozdrawiam
|
|
Witam Proszę o sprzedaż Wieltona, a w to miejsce zakup LSI Software.
|
|
Ciekawe czy sytuacja na kursie jest pokłosiem zawirowań i ostatnich zatrzymań CBA osoby z ekipy FBSerwis. Czytałem artykuł, w którym autor przytaczał, że zatrzymany polityk to "pikuś" w porównaniu z tym kto tam jeszcze jest uwikłany, a afera może rozlać się po całej branży odbioru odpadów. W sumie to dziwię się, że przy tej skali marż i zysków jeszcze żaden z rządzących nie wpadł na pomysł "socjalu" śmieciowego Swoją drogą kurs dzisiaj szarpnął o 20% w dół co nie zdarza się często...
|
|
Temat:
XTB
Mnie ciekawi czy wejście z nowym produktem ruszy kursem w górę. Jeszcze ciekawszą kwestią będzie to co to będzie? IKE? Ostatnio przenosząc IKZE z mBank, notariuszka stwierdziła, że nagminne ostatnio uwierzytelniają podpisy osób uciekających z mBank'u. Ciekawe jaka jest realna skala migracji z powodu podniesienia opłat i czy na przyszłość XTB wprowadzając choćby prowizję od transakcji nie straci na atrakcyjności??
|
|
Temat:
JSW
yanek z hor napisał(a):Mówimy tylko o 25% podwyżki czy dodatkowo jeszcze o specjalnej premi rzedu 20tys i deputat węglowy rzedu 1400pln za tonę ? Jezeli średnia pensja wynosi około 13000 ??? to wtedy roszczenia pracowników JSW są większe niż roczne pensje zwykłych pracowników. Jeszcze tylko 13stka, 14sta, 15stka, a no i barbórka ...
|
|
Temat:
HUBTECH
Witam Hubtech wstrzymuje prospekt emisyjny swój i Inventionbio na wniosek akcjonariusza. Ciekawe czy będą chcieli ich zdjąć z giełdy? Czy pójdą inne plany.
|
|
Temat:
XTB
"Krewa" czy widzisz szanse na zejścia do dolnego ograniczenia kanału w najbliższym czasie? Czy jednak poziom 29 został ubity dzisiejszym wolumenem na dłuższy czas?
|
|
Temat:
XTB
Dzięki za gratulacje Dzisiejsza sesja, a zwłaszcza ruch (prawie jak przy PZU) i świeca kończąca sesję dobrze wróżą na przyszłość. Po wstępnych wynikach szykowałem się na dzisiejszą promocję, ale liczyłem na 3-4% spadku. Powpadały zlecenia po -9% P.s. Co do wyników - jak to mówią "w kupie siła" Pozdrawiam
|
|
Ostatecznie odpuściłem. To był dobry ruch. Widać wysyp na całego.
|
|
Temat:
COGNOR
cognosco napisał(a):1ketjoW napisał(a):Kupił i dostanie około 128 mln zł dywidendy netto. Ciekawe w co zainwestuje? Poczułem że muszę coś wyjaśnić. Prezes poprzez Holdco zasili Cognor 100mln PLN. Dostanie za to obligacje. Zamienne na akcje 20 000 000 szt po 5zl. Taki plan chyba ma. Podobno jeszcze może być inna oferta. Ale to na razie bajki z mchu i paproci. Ten komunikat był znany od dawna, jeszcze jak akcje obijały się o okolice 4pln. Dzisiaj też latają ładne zlecenia po 10k na kupnie. Pozostaje się tylko cieszyć bądź stać z boku i narzekać.
|
|
Temat:
COGNOR
Ważne, że inwestuje w firmę. Można wymienić z ostatnich 2 lat kilku prezesów, którzy opowiadali banialuki i pompowali kurs, organizowali skupy akcji, z których sami najwięcej doili kasy a akcjonariusze myślami widzieli już księżyc.
|
|
Temat:
COGNOR
1ketjoW napisał(a):Kupił i dostanie około 128 mln zł dywidendy netto. Ciekawe w co zainwestuje? Pewnie nie odpowie jeśli by zapytać. Ja zainwestowałbym we własną firmę jeśli miałaby nadal perspektywy. Cytat:Coś pokićkałeś z tym ATH. Był w 2007 roku na poziomie trzykrotnie wyższym niż obecny. Nie wiem jak z tym wykresem i ile było po drodze emisji itp..
|
|
Temat:
ONDE
Witam Przyglądam się tej spółce, jednak myślałem, że wycena się bardziej urealni. Ciekawe pod co idą te wzrosty? Czy pod ustawę wiatrakową? Czy to zwykła podbitka w trendzie spadkowym? Jeśli rośnie ze względu na ustawę, to ciekawe bo to co ona wnosi to w sumie wieloletnie ruchy lokalnych decydentów na szczeblach małych pipidów jak np. moja, gdzie kilka lat temu na widzimisię rządzącej burmistrz wstrzymano/zakazano stawiania farm fotowoltaicznych. Gminy w koło są obstawione farmami na nieużytkach i czerpią z tego zyski w postaci podatków, a tu lipa. Podobnie zrobili z wiatrakami, właściciele ziemi mieli już wyceny, papiery itp, a tu pyk gmina powiedziała stop.
|
|
Temat:
TORPOL
Gorzej by pewnie było gdyby CPK podkupiło inne podmioty i to im zlecało zadania. Też ciekawi mnie ta sytuacja jako że jestem wiernym akcjonariuszem trzymam kciuki za pozytywne efekty. Skup akcji za godziwą ich wartość też by mnie cieszył w końcu zysk to zysk.
|
|
Temat:
COGNOR
Narzekacie, że prezes kupując akcje podbija kurs, a robiąc to przed ogłoszeniem prognoz wyników to już w ogóle wedle was żenada. Ja się pytam kiedy była lepsza chwila?? W dołku po okrojeniu dywidendy? Już wiem co by się działo na forach... Akcje skupował w pobliżu ostatnich ATH i to pewnie nie za to że "w poniedziałek" uświadomił sobie, że padł rekord w zyskach, tylko pewnie miał wolne na to środki. Nie znam ludzi, którzy "śpią" na dużych pieniądzach, tylko jeśli je mają to ciągle je reinwestują. Równie dobrze mógł zakupić w okolicach 3,5 pln prawie dwukrotnie więcej. Przestańcie marudzić, bo wynika z tego, że najlepiej przed jakąkolwiek decyzją robić ankietę komu co się bardziej spodoba.
|
|
Temat:
COGNOR
bankrucik napisał(a):
widać, że nie ogarniasz co to równy dostęp do informacji.. raz ci się uda a potem ciebie wydymają i może zrozumiesz..
Jak najbardziej ogarniam. Co do wydymania to kojarzę, że COG zawsze ostatnio spadał po super raportach, więc ile było w tym logiki? Czym tu był Prezes winien? Każdy widząc te raporty mógł napychać wór akcjami licząc chociażby na skup ewentualne zdjęcie z giełdy, bądź ekstra dywidendę. Może to kwestia mojego podejścia, że w biznesie nie ma sentymentów, przekonuję się o tym niemal codziennie prowadząc j.d.g. Obsługując wiele firm, rozmawiając z ich właścicielami, prezesami, pracownikami etc... sam mogę zyskać przewagę (dostępu do informacji) nad innymi widząc i słysząc co dzieje się w danej branży. Przemysł stalowy miał tak wygrzane marże, że ciężko było się nie jorknąć co to da. U nas wszystkie skupy w okolicy prawie zamiatały opiłki z placów aby coś jeszcze ugrać :) Z branż jakie podpatruję słyszę jedno wspólne stwierdzenie, że jest dobrze a będzie jeszcze lepiej, a są to przeważnie niewielkie firmy 30-150 pracowników, które wciąż łożą krocie na inwestycje. Jeśli taki "mały" się wykarmi "tortem" to tym bardziej duży. Cognor mądrze inwestuje środki, podkupili ostatnio firmę, która wcześniej generowała im koszta, teraz zetną te koszta, zetną podatki z inwestycji w zakup i jeszcze zarobią na jej produkcji w przyszłości, klasyka biznesu - aż szkoda, że tak nie działają spółki skarbu państwa.
|
|
Temat:
BLOOBER
Wygląda jakby podchodzili pod górne ograniczenie konsolidacji. Kurs rośnie bez szału i nie nerwowo, a to cieszy. Obroty również jak na NC są sporo w czołówce więc to dobrze wróży. Oby przesiedli się na GPW to będzie można ich dłużej potrzymać pod "grubszy" akcjonariat"
|
|
Temat:
COGNOR
Stawiam, że prezes zarządu i główny akcjonariusz / twórca firmy wie jakie są obroty, marże i ruch w interesie, którym kieruje od lat i co to wywoła w raporcie rocznym. Idąc tropem podstępu mógł wypchnąć akcje na górce, kupić w dołku, zatrzymać dywidendę za '22, skupić akcje w okolicach 1,7-2 pln bo już niektórzy je tam widzieli, zdjąć spółkę z giełdy i zgarnąć "zaskórniaki" które zostałyby w kasie. Może mam trochę inne na to spojrzenie bo skupowałem Coga od 2019r do 05.2020r. Dla mnie 0.15pln było spoko, to co wieścili znawcy, że będzie z 0,75pln za 2021 byłoby dla mnie kosmosem, ale i tak ta reko dywidendy za '22 przebija wszystko, bo w stosunku do ceny zakupu daje 100% zwrotu
|
|
Temat:
COGNOR
Pisałem jakiś czas temu, że spore zakupy było widać po pakietach jakie były wstawiane w zleceniach na kupnie. Wnioski ogólnie proste: Jeśli insider nadal angażuje się w akcje spółki to dla niego jest to atrakcyjna cena. Tym bardziej powinna być atrakcyjna dla innych zainteresowanych. Problem w tym, że ktoś poświęca środki w milionach złotych na inwestycję, a drugi bojąc się wydać w porywach paru tysięcy złotych, ma żal do prezesa firmy, że kupuje akcje firmy, której kurs jest zdołowany...
Pamiętam jak było z Asbisem. Zbierałem poniżej 2 pln, wskaźnikowo był bardzo tani, wiele głosów widziało same zagrożenia w spółce, że z cypru, że taka siaka i owaka. Jak się zrobiło głośno papier poleciał na 20+ pln teraz ci sami co wcześniej płakali widzą ją teraz zaraz na nowym ATH i same ohy ahy.
Dla mnie to duża analogia, bo wystarczyło kupić parę lat temu i patrzeć z boku na "psychologię inwestorów"
|
|
Temat:
COGNOR
Dory napisał(a):No i miałem rację. Prezes **** ładnie omija prawo, bo 30 dni przed sprawozdaniem nie może handlować. A tu cyk, szacunkowe wyniki i propozycja 1,23 dywidendy. Trzeba być ****** żeby tak walić akcjonariuszy mniejszościowych. Zamiast narzekać można było skupować nawet i po 0.7 pln. Dla mnie rewelacja. Decyzja o wysokości dywidendy spłaciła mi właśnie średnią wartość zakupu akcji :) Jak wypłacą tyle co mówią akcje mam za darmoszkę - całkiem miła perspektywa na przyszłość. Nie rozumiem narzekania. Raporty o skupowaniu akcji pojawiają się w ogólnodostępnych kanałach. Jeśli zakupy prezesa firmy za grube sumy nie dają nikomu do myślenia, to może lepiej zainwestować w obligacje sp bądź trzymać kaskę na koncie z procentem. Sam prowadzę działalność i prawdę mówiąc skupiam się na osiągnięciu maksymalnego zysku, tak aby po realnie 60-70% opodatkowaniu coś tam jeszcze zostało. Jeśli ktoś buduje wartość firmy to jak można mieć do niego pretensje, że inwestując w nią wyciąga z tego w przyszłości profity?? Wolałbyś aby Prezes zwołał konferencję przy pułapie 3 pln za akcję i powiedział: Słuchajcie idziemy na rekord, dywidendy będzie 30%, za rok pułap 20pln ?? ... bez przesady.
|
|
Temat:
MABION
Witam Przyglądam się Mabionowi. Ciekawi mnie czy będą jedynie liczyć na zyski z Novavax czy może ruszą z tematem leków. Ten ostatni komunikat trochę zastanawiający, bo wygląda na to jakby mieli się w ogóle zastanawiać czy kontynuacja prac nad lekiem w ogóle ma sens... chyba, że źle go zrozumiałem. Według mnie liczenie na wieczne panowanie covid średnio będzie wyglądało, skoro już teraz liczba szczepień i zachorowań jest na znikomym poziomie.
|
|
Temat:
COGNOR
Obserwuję to od dłuższego czasu jako wieloletni akcjonariusz. Dzisiaj też na kupnie wrzucano zlecenia na dziesiątki tysięcy akcji na zlecenie. Ulica tego ne zbiera :)
|
|
Witam Jak myślicie warto to zbierać?? Mam jakieś tam środki po spółce co się kisi w miejscu i chętnie bym przeskoczył na co innego na szybko :) Tyle żeby to nie była szybka wtopa :) Jak myślicie do kiedy muszą dać znać kto wszedł w akcjonariat?
|
|
Temat:
TORPOL
hukers napisał(a):No to sie rajd na torpolu skonczyl zanim sie zaczal. Znajac nasze fundusze oddadzac torpola z premia 10% i heja. A widoki dla spółki były piekne. Zależy kiedy zostało się akcjonariuszem. Bo z perspektywy, że można było brać garściami akcje poniżej 6,8,10 pln i zgarniając prawie piątkę w dywidendach (piszę za ostatnie 3 lata) dla kogoś kto jest pod 200-400 % zarobku dziwne to stwierdzenie. Co do funduszy, jeden ostatnio wnioskował o 5tkę dywidendy ekstra, więc zobaczymy jak się to skończy.
|
|
Temat:
COGNOR
Dzisiaj ładnie wybija. Szykuje się ładne podejście pod opór na 6 pln.
|
|
Temat:
RAFAKO
Rafako zamierza złożyć wniosek o upadłość. biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Ciekawe jak wpłynie to na Mostostal Warszawa, ostatnio się na niego przyczajałem, na szczęście padło na inną spółkę... Ciekawi mnie też przyszłość Taurona. Zostaną z niedziałającym blokiem i nieistniejącym wykonawcą.
|
|
Temat:
BLOOBER
Ciekawe czy wcześniej wyjdą z prawie trzyletniej konsolidacji, czy przeniosą się na główny. W czerwcu pęknie 3 lata jak bujają się między 14 a 22 zł, a 4 lata jak są po zielonej stronie mocy bez zjazdu :)
|
|
Tylko to nie znaczy, że nie będą musieli go spłacić w przyszłości. Banki już powoli wprowadzają możliwość kredytów ze stałym oprocentowaniem, wygaszając te ze zmiennym. Nie trudno wyobrazić sobie za chwilę, hordę "januszów" zmieniających kredyt ze zmiennej stopy na stałą. Trochę śmieszy to gadanie, że bank na tym straci tyle i tyle, ale w sumie to jedynie w zapisach, a za chwilę będą kroić gigantyczne zyski.
|
|
Powiem Ci, że jak na portfel IKZE to spora ilość transakcji Liczyłeś może ile z inwestycji zjadają Ci prowizje? Bo ja na przykład na IKE i IKZE mam poniżej 10 transakcji kupna/sprzedaży w '22 na obu łącznie, a wpłacam pod korek. Jak możesz to napisz ile czasu w wymiarze dziennym/tygodniowym poświęcasz giełdzie. Mi wychodzi średnio 40 minut dziennie.
|
|
Temat:
TOYA
veve napisał(a):TOA przysłała mi list polecony że umieścili mnie w swoim rejestrze akcjonariuszy. Spore zdziwienie. Mam kilkanaście spółek, miewałem wiele innych i nikt nie odstawiał takiej biurokracji, że musiałem latać na pocztę. Szok. Może przekroczyłeś "próg" A tak na poważnie to mnie ciekawiło przejście przez 5,5pln. Na tym poziomie 1-4 lipca poszło najwięcej pakietów akcji w ostatnim trendzie spadkowym. Obstawiam, że dzisiejsza sesja potwierdziła przebicie tego progu. Zastanawiałem się jedynie dzisiaj czy nie dobierać akcji do zakupionych po 50% promocji pakietach. Stawiam, że jeszcze z 20% mogą podciągnąć w górę. Spółka ma perspektywy. Była już poważnie do rozważenia jak w chinolandii zaczęły się niby te jęki i stęki na srovid. Ciekawi mnie temat tegorocznej dywidendy, jeśli w tamtym roku odpuścili i do tego są mocno zatowarowani, a będzie ruch w interesie to perspektywy obiecujące :) Trzymam kciuki. Ps. Ciekawe ile masz tych akcji, bo mi nie przysłali listu, a trochę tego nakupiłem na dołkach. W sumie od listu wolałbym ich kombinerki
|
|
Jeśli wolne to poproszę Wielton. Ciągły rozwój na wielu rynkach. Są po sporej korekcie od szczytu zleciało 50%.
|
|
Witam Jeśli jest wolne miejsce to proszę o dopisanie do konkursu. Spółkę podam w późniejszym terminie,
|
|
Ja zdecydowałem się na przeniesienie IKE do PKO. W skali 10letniej wychodzi kosmiczna różnica na samym podatku belki. Z kosztów prowadzenia to 60pln rocznie + 0.1% wartości aktywów w obligacjach skarbowych Z kosztów przeniesienia to notariusz - za potwierdzenie podpisu 26pln oraz polecony do mbank pewnie z 10 pln. Całość zajmie jakieś 14 dni. Pozdrawiam
|
|
Temat:
TOYA
Witam Co sądzicie o tym walorze? Wykres wygląda ciekawie - wybiło 5zł teraz 5tka jest sprawdzana od góry. Jeśli założyć, że w tym roku nie było dywidendy, a wcześniej wypłacali co 2 lata to można się jej spodziewać w 2023. Jedynie ta płynność nie powala. Jednak co by nie mówić to ciągle prą do przodu.
|
|
Yaroman napisał(a):Z tego co wiem: 3.IKE na których można kupować obligacje skarbowe detaliczne ma tylko PKO BP. Trzeba by założyć IKE u nich i niezwłocznie przenieść środki z IKE które masz obecnie i to (posiadane obecnie) IKE zlikwidować Jest dokładnie tak jak piszesz. Teraz mam dylemat co lepsze: 1.Zamknąć dotychczasowe IKE transferem środków do nowootwartego IKE w PKO za środki z transferu i nowy limit 2023 zakupić obligacje (zyskuję na podatku belki, którego nie zapłacę od oprocentowania obligacji, jednak słono zapłacę za prowadzenie konta IKE w PKO - 80pln + 0,1 % wartości nominalnej obligacji zapisanych na koncie SUPER IKE w ostatnim dniu roku kalendarzowego, nie więcej niż 200,00 zł) 2. Pozostawić dotychczasowe IKE na którym mam same akcje pod dywidendy, a zakupić obligacje osobno (stracę na podatku belki od zysku z oprocentowania obligacji, nie ponosząc innych kosztów bo utrzymanie IKE mam za free) W pierwszym roku wychodzi mi, że dla kapitału obligacji = 50000 zapłacę 50pln+80pln=130pln opłat Podatku belki za pierwszy rok wychodzi mi natomiast 712,5pln Później podatku będzie coraz więcej - zakładam, że oprocentowanie podążając za inflacją wzrośnie, więc może pomimo opłat ma to sens?? Co sądzicie?
|
|
Witam Dowiedziałem się u źródła, że można tego dokonać jedynie w ramach IKE. Powodem tego ma być brak posiadania przez PKO w ofercie IKZE. Będę więcej wiedział po wizycie w oddziale BMPKO jednak na wstępie dowiedziałem się, że kupując w ich BM muszę założyć konto IKE ze wskazaniem, że mam już gdzie indziej rachunek IKE i że zakupione obligacje będą przetransferowane do innego BM i podpięte pod moje IKE. Podpisywana jest umowa transferu i z tym idę do mojego oddziału prowadzącego IKE. Na razie tyle wiem.
|
|
Witam Chciałbym przy nowym limicie wpłat na IKZE uzupełnić portfel o inwestycję w obligacje skarbowe. Mam IKZE w mbank a u nich z tego co kojarzę nie zakupię obligacji (chodzi mi głównie o 10latki)
Jak można później dokonać transferu obligacji zakupionych w innym miejscu tak aby były dopisane do rachunku?
Dzięki za odpowiedź.
|
|
Temat:
COGNOR
Cognor od kilku sesji nabiera rozpędu. Mądrze inwestują środki przejmując inne firmy, z którymi współpracowali. Według mnie idealnie wykorzystują sytuację. Patrząc oczywiście długofalowo to na duży + Wygląda na to, że środki nie będą przejedzone jak na niektórych "srowidowych" "gwiazdach".
|
|
Temat:
WIELTON
Witam Dawno nie zaglądałem na tą spółkę. Widzę, że coś zaczyna się dziać na wykresie i nie tylko. Z ciekawszych tematów spółka zależna od jednego ze współwłaścicieli WLT zainwestowała w bełchatowskiej strefie ekonomicznej. Przymierzają się do wybudowania zakładu produkcyjnego. Duży inwestor w bełchatowskiej strefie przemysłowej. Powstaną nowe miejsca pracyMożna to w domyśle połączyć z redukcją załóg w pobliskich zakładach pge - elektrowni i kopalni, więc wykwalifikowanych pracowników nie powinno zabraknąć. Patrząc realnie region Bełchatowa będzie niebawem kopalnią, ale właśnie kadry pracowniczej. Zagraniczne odnogi wlt również ładnie pną się do przodu. DLa mnie bomba tym bardziej, że cena akcji się ładnie "zredukowała"
|
|
Temat:
XTB
Witam Mam pytanie skąd bierzecie dane na temat takich zakupów. Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam
|
|
Temat:
MOBRUK
Witam
Od dawna twierdzę, że śmieci to dla nich "złoto" Wniosek jest taki, że będzie ich jedynie więcej i więcej do przetworzenia. Albo w Polsce współczynnik "odzysku" odpadów wzrośnie, albo pójdzie to w olbrzymie kary.
Temat z tymi mułami jest prosty - jakby nie był tani węgiel, to te muły będą tańsze, choć mniej wydajne zawsze dla dużych podmiotów przygotowanych na ich spalanie będzie na + Węgiel będzie drożał to wiadomo. Już od dłuższego czasu słychać naciski od strony górników aby urealnić ceny węgla sprzedawane hurtem.
Nawet jeśli koszta przetworzenia śmieci będą rosnąć, a firmy będą podnosiły ceny za ich "odzysk", to jedyną alternatywą będą kary za składowanie "brudnego" śmiecia na kupie.
Jeszcze jedno:
Brakuje nam jakieś 60-70% węgla odciętego z rynku putina. W mojej okolicy już trwa "sprzątanie lasów" na potęgę :)
|
|
Temat:
PAMAPOL
Z tego co widzę na WLT też poszedł zastaw akcji.
|
|
Temat:
PZU
Większość spodziewała się okolic 2,5+ jednak biorąc pod uwagę, że 2020 był rokiem bez div, która później była z nawiązką nie można narzekać. Wcześniejsze oscylowały w okolicach 5-7% więc podobnie do teraźniejszej. Wiadomo, że poziom zadowolenia jest wprost proporcjonalny do poziomu wejścia w papier. Myślę, że warto mieć w miarę pewną spółkę płacącą +5% div, niż coś co nie płaci nic lub 1 - 2 % i miewa obsuwy po 80% na kursie. Wiadomo, że chodzi mi o portfel długoterminowy i jego akcyjną część.
|
|
Temat:
TORPOL
Liczyłem na maks 2,5 dywidendy, a tu proszę - równa trójka biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Ogólnie kosmos, zważając na to, że było do zgarniania poniżej 9-12 pln Przewidziałem jedynie, że będą królem dywidendowym.
|
|
Temat:
TORPOL
Od dawna stawiam na Torpol. Myślę, że dywidenda w skali procentowej będzie rekordowa w składzie Swig80 jednak czas pokaże. Patrząc na przeszłość gdzie wypłacali 1,5pln co dałoby na ten moment blisko 10% w tym roku można liczyć na okolice 2,2 - 2,5 pln, co dawałoby ponad 15% dywidendy.
|
|
Temat:
MERCATOR
Według mnie stale wygrywa podejście aby tego nie tykać. Po staremu będzie skup, nie będzie dywidendy:Cytat:W związku z wykazaną w jednostkowym sprawozdaniu finansowym za ostatni rok obrotowy stratą, z uwagi na ograniczenia wynikające z art. 349 § 2 zd. 1 Kodeksu spółek handlowych, Emitent nie będzie również mieć możliwości wypłaty w 2022 r. zaliczki na poczet dywidendy, nawet w przypadku uzyskania przez Emitenta w trakcie 2022 roku dodatnich jednostkowych wyników finansowych. Z uwagi na powyższe ograniczenia formalne oraz liczne czynniki, jakie pojawiły się w trakcie ostatnich 12 miesięcy i były trudne do wcześniejszego przewidzenia, a mają znaczący negatywny wpływ na sytuację i perspektywy Emitenta, takie jak drastyczne pogorszenie si ę koniunktury na rynku rękawic medycznych, niestabilność tego rynku, wysoka inflacja, a w ostatnim czasie także wojna w Ukrainie, Emitent nie ma obecnie i w najbliższej przyszłości możliwości wypłaty na rzecz akcjonariuszy kwoty wynikającej z deklaracji zawartej w raporcie bieżącym nr 61/2020 z 9 grudnia 2020 r. Pewnie cena wróci w rejony okolic 10-20 złotych a w kasie będzie wiało pustkami, bo kaska pójdzie na skupienie "od siebie akcji". Ciekawe ilu wtedy zostanie jej wielbicieli na placu boju.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Rzuć przykładem choćby ogólnym jak pakiet smart, który ma z góry określoną roczną stawkę może "podrożyć" dany artykuł o 100-150 zł... Dam ci odwrotny przykład: Zamawiałem ostatnio "coś" dla klienta. W hurtowni teleinformatycznej to co potrzebowałem kosztowało 1800 zł + 90 zł wysyłka na palecie. Zakupiłem ten sam produkt tego samego producenta za 1250 zł poprzez allegro z wysyłką w ramach posiadanego smart'a. Towar przyszedł przez wzgląd na gabaryt również na palecie. Średnio mnie interesuje ile w tej cenie było Smarta. Dlatego też ciężko wyobrazić mi sobie to co napisałeś.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Drizzt napisał(a):Oczywiście, że przerzuci w cenę, do tego chce go zmusić allegro.
A kupujący nie zrezygnują, bo nie patrzą na to w ten sposób - nie wiedzą/nie interesuje ich, że ponoszą koszty dostawy smart przy zakupie. Znam przypadki, gdzie kupujący płacą 100-150 zł za jedną przesyłkę smart.
Druga sprawa, że sam system działa w ten sposób, że nawet jeśli kupujący kiedykolwiek się zorientują, że smart nie jest dla nich korzystny (bo w długim terminie na pewno nie będzie), to już będzie za późno, bo większość sprzedawców dostosuje do niego oferty. Dziwne podejście według mnie. Cytat:nie wiedzą/nie interesuje ich, że ponoszą koszty dostawy smart przy zakupie. Znam przypadki, gdzie kupujący płacą 100-150 zł za jedną przesyłkę smart To już w ogóle ciężko mi sobie wyobrazić, stwierdzę że nawet to nie możliwe. Dla przykładu: Jeśli na smarta wydałem niecałe 120 zł w czasie gdy z niego korzystam, a system pokazuje mi oszczędności na kwotę prawie 2320 zł to gdzie ta strata?? Każdorazowo zamawiając cokolwiek przez allegro sprawdzam i porównuję ceny jeśli allegro wychodzi najtaniej zamawiam. Wielokrotnie korzystałem z opcji darmowej odsyłki, np. zamawiając buty mogę przymierzyć 3,5,7 par i nic mnie to nie kosztuje, prócz czasu odwiedzenia paczkomatu, który jest z resztą wielokrotnie krótszy od wizyty w stacjonarnym sklepie. Według mnie smart jest przerzucany na sprzedawców podkręcając im przy tym koszt prowizji dla allegro. Jednak tym samym atrakcyjność takiego sprzedawcy sporo wzrasta - praktycznie nie pamiętam abym kupił cokolwiek bez smart'a.
|
|
|
|
Temat:
COGNOR
Ciekawi mnie co tam napisaliście w analizie o moim faworycie (tak zapomniało mi się przedłużyć dostępu :)) Z rynkowych ciekawostek ceny wyrobów stalowych znów eksplodowały do góry Rozmawiałem ze znajomym, który pracuje przy remontach naczep tirów i stwierdził, że profile, których używają skoczyły już w okolice 10kzł z okolic 7kzł po wybuchu wojny. Dla Cognor to dobra wiadomość ale już nie koniecznie dla takiego WLT.
|
|
Temat:
ATAL
Witam Spółka nudna - widać po forum nawet, że mało się na niej dzieje. Ostatnie wypowiedzi sprzed roku. Jak oceniacie perspektywy deweloperki? Wszystkie znaki wskazują, że najbliższe lata będą dla branży mało ciekawe. Perspektywa rosnących stóp procentowych już teraz hamuje popyt na kredyty mieszkaniowe. Za gotówkę, kto ma kupić ten kupuje, część z zakupem czeka pewnie na "czkawkę" na rynku i odkupi co niektóre "niespłacone marzenia". Nie mały problem stanowi teraz deficyt pracowników budowlanych - w związku z powrotem mężczyzn na Ukrainę.
Atal kusi dywidendą jednak czy ten argument wygra w powstrzymaniu wyprzedaży, jeśli patrząc przyszłościowo nie ma pod co rosnąć.
|
|
Temat:
WIELTON
Witam Wypadałoby się przyczaić ponownie na WLT. Pytanie tylko czy ich ekspozycja na rynek kacapy i Ukraina jest jakoś rażąco duża że są takie spadki? Koszta pewnie się ustabilizują wraz z cenami materiałów. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
|
|
Mam pytanie:
Czy portfel inwestora PKN Orlen obejmuje również zniżki dla działalności gospodarczej?
Tzn. Prowadzę jednoosobową działalność i kupuję akcje orlenu - co najmniej 50 szt czy uprawnia mnie to do zniżek?
|
|
Temat:
COGNOR
Będzie czym dzielić ! Do tego stal nadal nie spada w sprzedaży i z tego co widać szybko nie potanieje.
|
|
Temat:
XTPL
Coś jakby drgło. Można powiedzieć, że rzutem na taśmę.
|
|
Witam A jak to wygląda podatkowo? Trzymając je na IKZE też są zwolnione z podatku dochodowego? Kiedy następuje wypłata odsetek? Kiedy i w jaki sposób następuje zamknięcie/wykup tych obligacji?
Dla przykładu: Jeśli zakupię takowe dzisiaj to do kiedy będą one funkcjonowały na rachunku biorąc od uwagę, że będę je trzymał do ich końca.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Dzisiaj Allegro podało wyniki. Jak to ostatnio bywa wygląda na po-wynikowe sypanie akcjami.
Jakby nie było wyniki bardzo dobre, a następny kwartał z założenia będzie pewnie jeszcze lepszym okresem. Wiadomo konkurencja nie śpi, jednak według mnie nie szybko ludzie przestawią się zakupowo na inne platformy. Ja szukając czegoś co mnie interesuje z mego hobby mam to zawsze na allegro - przeważnie najtaniej w necie, trochę drożej w sklepach branżowych via www, jednak na takim amazon dla przykładu jeśli w ogóle znajdę to cena jest z kosmosu lekko o 100% wyższa. Sam się zastanawiam czy nie jest tak, że część sprzedających na amazon traktuje go jako poniekąd reklamę swojego sklepu, co ma z resztą również miejsce na allegro.
Jak myślicie to dobry moment na wejście - coś na kształt "akcji" na dino po wynikach, czy jednak cena waloru będzie leciała w otchłań bez dna ?
|
|
Temat:
COGNOR
Zysk mnie cieszy ze względu na przyszłą dywidendę. Dla wielu co brali w dołku  tegoroczna i przyszłoroczna dywidenda spłacą pewnie wartość zakupu akcji. Kursem będzie pewnie bujać bo ostatnio modne jest wyrzucanie akcji przed/po raportach i odkupienie 15-20% niżej. Według mnie przy niskim wejściu można takie spadki wykorzystać na dobranie akcji. W tym roku Cognor już zarobił wiele a został jeszcze 4ty kwartał :)
|
|
Temat:
COGNOR
100 mln wykręcone
|
|
Temat:
GRODNO
Dziś w sieci jeden temat:
Od 2022 zaorali fotowoltaikę
Ciekawe jak Grodno jako dystrybutor to odczuje, ale obawiam się, że jeśli PV będzie opłacało się jedynie firmom, które na bieżąco wchłoną własną produkcję to słabo to widzę.
Jakie macie na ten temat zdanie?
|
|
Temat:
AMICA
Witam Czy ostatnie sypanie akcjami insiderów potwierdza wcześniejsze obawy analityków o przyszłe zyski w związku z wzrostem cen materiałów, jak również z problemami dotyczącymi podzespołów?? Kurs wartko zmierza do testowania wsparcia w okolicach 120 pln. Jednak patrząc na podaż generowaną choćby przez samych lepiej wiedzących w ostatnim czasie można przypuszczać, że ciężko będzie wybronić te okolice. Patrząc jednak na RSI wygląda jakby kur sięgał dna. Ciekawe czy będzie szansa na cenę poniżej 100pln po raporcie za 3ci kwartał...
|
|
Temat:
XTPL
Witam Spółka trochę zapomniana - ostatnio dała o sobie znać, będąc kursem prawie na dnie :) Coś zaczyna się dziać - w październiku dwa konkretne komunikaty. Może w końcu będą z tego pieniądze? Kurs oddał już cały wzrost od momentu debiutu. Jak sądzicie jest to kandydat na przyszłe zyski?
|
|
Temat:
WIELTON
Wygląda na to, że WLT zamknie dzisiaj tydzień ponad lokalnym oporem . Kolejny przystanek 16 pln do wyników?
|
|
Temat:
MOBRUK
Nic tyko dobierać. Szkoda, że nie zrobili jak ostatnio czyli rzucili dla każdego po atrakcyjnej cenie, gdzie dawała ona na dzień dobry 10% w pierwszej dywidendzie. W sumie lepsze takie rozwiązanie niż by mieli akcje wrzucać na GPW i przez długi czas dławić tym kurs. Widać potencjał w firmie skoro znaleźli tylu chętnych po "dość" rynkowej cenie.
|
|
Temat:
GRODNO
Witam Nie nazwałem nikogo głupcem. Napisałem jedynie, że w omawianym przypadku jedynym uzasadnieniem montażu pompy ciepła - jest brak policzenia całości kosztów (może wynikać z lenistwa, mody na pompy, lub ktoś wolał "polski" od "matmy") Całość odpiszę Ci na pw ponieważ nie będziemy z tego robili zaraz g....burzy kto ma lepiej i taniej. Każdy według mnie powinien dążyć do własnej wygody uzasadnionej oczywiście względami i możliwościami finansowymi.
|
|
Temat:
GRODNO
Witam Z tego o czym głośno w sieci zmiany w oze będą najprawdopodobniej od 2022!Trwa procedowanie systemu sprzedażowego od nowego roku. Jeśli się tak stanie to zakładanie paneli przez indywidualnych już w tym momencie traci sens (mnie zdążą pewnie przed zmianami z papierologią i wykonaniem instalacji) Ciekawe jak się to odbije na obrotach Grodna. W tym momencie sensownie to licząc to zakładanie pomp ciepła jest również bezsensem (według mnie z resztą przy nowych budynkach do 150m2 z rekuperacją na wstępie to jest strzał w kolano i dowód na modę, a nie na umiejętność liczenia kosztów przez inwestorów) Co o tym sądzicie? Na razie po kursie tego nie widać - może artykuł nie rozszedł się jeszcze rozgłosem w mediach
|
|
Temat:
TOYA
piase napisał(a):Progres na przestrzeni 2 lat jest imponujący. Perspektywy też. Zagrożenia standardowe dla branży. Przynajmniej innych nie widzę.. Skąd więc cały czas stosunkowo niska wycena? Widać że RB wychodzi całkiem z akcjonariatu, ale czy tylko to jest powodem czy jeszcze czegoś nie dostrzegam? Wielu (ja też) trzyma kciuki za utrzymanie się tej wyceny choćby do początku stycznia tak aby dopakować IKZE/IKE gotówką i dobrać akcji po tak atrakcyjnej cenie
|
|
Temat:
MOBRUK
Podsumowując: - warto mieć tą firmę w portfelu (nawet dywidendowym), gdyż stale rosnące zyski będą jedynie zwiększać potencjał wypłacanych dywidend - w tym roku dla wielu wpadło ponad 10% wartości akcji, a przyszły rok szykuje się jeszcze bardziej kolorowo. - zaostrzenie prawa w związku z ochroną środowiska jest "wodą na młyn" dla mobruka. - dochodził będzie zysk z paliw alternatywnych, co będzie pewnie ciekawą alternatywą dla np. drożejącego gazu
Wnioskuję, że ostatnie spadki z okolic 380pln są pokłosiem głównie zamykania pozycji w wielu portfelach inwestorów "internetowych", co pociągnęło za sobą sprzedaż papiera przez obserwujących subskrybentów. Dzisiaj pomimo ogólnie słabego rynku Mobruk wyciągnięto bez żadnego newsa ładnie w górę. Patrząc na perspektywy spółki pozostaje jedynie dobierać akcji i obracać kolejne dywidendy na powiększanie na niej pozycji.
|
|
Temat:
GRODNO
Tak Ale od dłuższego czasu ciężko u nich o kawałek ceownika z Corab'a (a to przecież made in pl) nie mówiąc już o większym zamówieniu, a stal podrożała niesamowicie. Jeśli nie byli zatowarowani albo zamawiali na bieżąco to wiadomo jak wyjdzie... Do tego jakby mieli towar to powinni sprzedawać na bieżąco po większej cenie z większym zyskiem to dla mnie logiczne, a tak nie jest...
|
|
Temat:
GRODNO
Ciekawi mnie głównie w Grodnie ich kolejny raport. Ceny komponentów szybują - panele jak i stelaże itp... Z tego co próbowałem z nimi handlować to niewiele mają rzeczy "od ręki" jestem bliższy stwierdzenia, że jest więcej braków niż asortymentu. Jeśli mają zakontraktowane ceny sprzedawanych rzeczy to ok, ale co jeśli kupują na bieżąco? Wtedy rosnące wyniki sprzedaży będą gonione poprzez drożejące dostawy.. Kurs utknął pewnie większość czeka na raport... Według mnie rzeczy typu magazyny energii i ich opłacalność to pieśń przyszłości śpiewana głównie przez handlowców pewnej firmy na "ce" Te rozwiązania w naszych warunkach od września do czerwca nie mają racji bytu... Nie mówiąc już o "ekologicznej stronie" produkcji i utylizacji akumulatorów.
|
|
Temat:
XTPL
Witam Obserwuję tą firmę od jakiegoś czasu i czekam na jakiś powiew optymizmu na wykresie. Coś zaczyna się dziać i ciekawi mnie, czy technologia oferowana przez firmę znajdzie szersze zastosowanie. Akcje są po sporej przecenie i odbiły się można powiedzieć od dna. Jak widzicie przyszłość firmy w świetle jej produktów?
|
|