MrBlue2 napisał(a):PCF jest producentem Outriders za której wyprodukowanie dostał pieniądze, + ewentualny % od przychodów wydawcy -Square Enix- powyżej pewnej sprzedaży których to danych spółka PCF nie chciała ujawnić.
Przykładowo jeśli cena sprzedaży Outriders wynosi 59,99 $ to przychody wydawcy wyniosą ok 45% czyli 27$.i od tych 45% będzie liczony % zysk dla PCF - niestety nie znamy szczegółów.
Przypuszczam, że może to być 5-25% w zależności od liczby sprzedanych kopii gry, a do pewnej liczby sprzedanych kopii 1-2 mln może być to 0%.
Sukces Outriders oznaczałby, że PCF może mieć zlecone kolejne DLC Outriders
Jeśli ktoś uważa, że Outriders będzie wielkim sukcesem to lepszą inwestycją od PCF będą akcje Square Enix
Rozumiemy, że to założenia takie jak i moje. Tyle, że moje są oparte na wypowiedziach przedstawicieli spółki, że wydawca bierze od 30-70% za finansowanie projektu. Jednak to w przypadku projektu zewnętrznego.
Jeśli projekt należy do wydawcy a ktoś inny tylko produkuje biorąc za to wynagrodzenie z góry przed premierą to są małe szanse aby oprócz wynagrodzenia otrzymał więcej niż 20% prowizji a jeśli nawet to dopiero po pokryciu kosztów.
Trudno oszacować koszty produkcji chociaż niektórzy z forum być może daliby radę oszacować w przybliżeniu. Sam się tego nie podejmuję.
Jednak Twoje szacunki nic nie wskazuje aby były oparte na jakiś realiach.
Widać był to taki sobie strzał aby coś palnąć lub całkowity brak rozeznania rynku.
Tak może być 55% całkowitych kosztów dystrybucji ....... ale tylko przy wersjach pudełkowych.
55% za wersje elektroniczne nie pobiera nikt na świecie .....
Nie wiem czy gra będzie wydana w wersji pudełkowej ale jeśli to tylko dla "koneserów".
Na Steam prowizja sięga 30%. Nawet licząc już z kosztami produkcji to wydawca nie poniósł tak dużych kosztów produkcji aby szacować na 55% ...
Nie bez powodu przytaczałem przykład 11bit - bo tak były podane widełki dla sfinansowania części kosztów obcych produkcji.
Myślę, że to może być dobry (realny) punkt odniesienia.
PCF ma jakieś doświadczenie więc na pewno prowizję sobie zagwarantowali ale wątpię aby to było więcej niż 15% poza wynagrodzeniem.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)