Temat:
JSW
slider napisał(a):UE to polityka, wpisanie węgla koksującego na tę listę nic nie znaczy. Dopiero wyłączenie JSW lub znaczące opóźnienie stosowania ustawy metanowej będzie miało wagę. Dlaczego w ogóle tę ustawę PR chce przepchnąć? Ano dlatego , że jedynie jedna jest firma , która już teraz sprzedaje urządzenia do „pochłaniania metanu” i jaki to przypadek, że jest to forma niemiecka. To już mamy drugą taką firmę i to polską, a jej nazwa składa się z trzech liter i dotyczy jej ten wątek ;)
|
|
Temat:
JSW
www.eppgroup.eu/pl/jak-dzialam...Myślę, że rynek wyczekiwał trochę dalszego postępowania w zakresie węgla koksowego jako surowca strategicznego. Te decyzje w moim odczuciu mocno rzutują na przyszłość spółki i eliminują pewne zagrożenia.
|
|
Błędy bywają kosztowane szczególnie, gdy wpadnie się w pułapke na byki. Proszę o sprzedaż JSW globalna recesja i spowolnienie gospodarcze znacznie zepsuje już i tak fatalny sentyment do spółki. Proszę o zakup na najbliższej sesji Farm51 spekulacyjnie pod nadchodzącą premiere.
|
|
Proszę o sprzedaż Rafako oraz zakup JSW, jeśli tylko to możliwe. To jeszcze nie ten czas dla tej spółki, czas najwyższy przeprosić się z weglówkami. Ropa dalej się mocno trzyma, wegiel koksujacy odbija. Fundamenty jsw na tle szerokiego rynku zadziwiają i tylko podkreślają bardzo niską wycenę spółki w mojej opinii. Surowce wracają na salony.
|
|
Temat:
JSW
Jest dużo pytań, wypowiedzi, opinii. Dlatego myślę, że jako iż mam wielu znajomych na Pniówku również emerytowanych z dużym bagażem doświadczeń typu tąpnięcia czy płonący szyb. Warto zacytować ich słowa "Takie sytuacje mogą się zdarzyć, tego nie da się przewidzieć" I te słowa są jak najbardziej prawdziwe. Wyobraźcie sobie, że spawacz spawie w szybie i podczas spawania zapala się metan wychodzący z otworu o średnicy np 15 cm. Myślicie, że spawacz wszczyna alarm przerywa prace i następuje odmetanowywanie ? Nic bardziej mylnego, gasi dziurę szmatą spawa dalej i tak w kółko. Kiedyś tata opowiadał jak był większy wyciek metanu w szybie, a było spawane i doszło do zapłonu mnóstwo osób poparzone i dla wielu uraz psychiczny. Po tym zdarzeniu połowa osób z jego oddziału się zwolniła. Cytat:Niestety w górnictwie takie sytuacje po prostu się zdarzają i jest to jedno z ryzyk tego typu działalności biznesowej.
|
|
@Kakarotto skąd znasz cene zakupu czy sprzedaży waloru ? Gdzieś to pisze?
|
|
No cóż czas nagli, proszę o zakup Rafako podczas najbliższej sesji.
Swoja decyzję mogą uzasadniać nowymi perspektywami spółki w zakresie modernizacji elektropciepłowni w Polskie. Zawierania ugód, otwierania się na nowe sektory, istotne zmiany restrukturyzacyjne. Spółka niesie ze sobą duże perspektywy, ale i ryzyko.
|
|
Mój błąd zapomniałem dziękuje. W takim razie proszę o rezerwacje G-Energy SA, oraz zakup powyżej 0,5 jeśli tylko w ciągu najbliższych 12 dni przekroczy próg. W innym wypadku podam nowy typ.
|
|
Proszę o zakup G-Energy SA
|
|
Proszę o sprzedaż JSW w najszybszym możliwym terminie. Kolejny typ podam już wkrótce.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:No to dywidenda najprędzej pod koniec 2024
Zapominacie o dwóch ważnych kwestiach: 1. Ktoś kto ma pojęcie o finansach ekonomi dobrze wie, że spłata tej pożyczki byłaby głupotą 2. Zapisie, że JSW może wypłacić dywidende bez całkowitej spłaty pożyczek, jeśli tylko PFR wyrazi zgodę W skrócie mówiąc 2 telefony Jacek-Jarek wypłacamy dywidendę. Jestem nawet skłonny stwierdzić, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie biorąc pod uwagę obecne czynniki ekonomiczne.
|
|
Temat:
JSW
Panowie jak czytam o blokach energetycznych to śmiać mi się chce. Cytat:Grupa JSW chce zwiększyć wydobycie węgla kamiennego do 16,1 mln ton rocznie w 2030 r. z ok. 14,5 mln ton w 2022 roku. Udział produkcji węgla koksowego ma wynieść powyżej 90 proc. od 2026 roku - poinformowała spółka w komunikacie dotyczącym strategii na lata 2022-2030. Spółka chce osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku. Cytat:"Wzrost udziału produkcji węgla koksowego powyżej 90 proc. od 2026 r. związany jest ze zmianą profilu produkcji będący efektem wdrożenia modelu funkcjonowania spółki w kierunku produkcji głównie węgla koksowego, m.in. poprzez zrealizowane inwestycje w Zakładach Przeróbki Mechanicznej Węgla" - napisano. biznes.pap.pl/pl/news/all/info...(opis)c Budowlanka zbrojeniówka i jeszcze raz stal.
|
|
Temat:
JSW
strefainwestorow.pl/artykuly/l...Cytat:Totalnie negatywny sentyment do surowców z ostatnich lat wróży odwrócenie się trendu długoterminowego na wzrostowy – prognozuje John Arnold, który dorobił się 3 mld USD na tradingu. Cyklu nikt nie jest w stanie przewidzieć, ale można spekulować, że plany infrastrukturalne, pędząca budowlanka oraz transformacje energetyczna, raczej nie będą sprzyjać spadającym cenom surowców. JSW jakiś czas temu miała prognoze zysku netto na 2,1 mld za 2022, dwa miesiące temu zmieniła się na 2,3 mld, a teraz widzę 2,5 mld. Każdy miesiąc utrzymujących się cen węgla koksującego pokazuje jak dynamicznie zmienia się prognoza/średnia dla zysku JSW.
|
|
Temat:
JSW
Upolitycznianie giełdy tak bardzo. Swoją drogą zalecam spojrzeć na nowe dane inflacyjne, bo nagłówki już widać "tarcza działa " . A póki co zapraszam do merytorycznej dyskusji odnośnie JSW, bo widzę że robi się gorąco ;)
|
|
Temat:
JSW
@MiningEng Szanuje za takie konstruktywne posty i w 100% się zgadzam. Jako dodatek mogę tylko dodać jak inwestycje w spółkach wydobywczych nie tylko w infrastrukture są ważne jak i w pracowników co istotnie przekłada się na wydobycie i rozwój. Jako przykład mogę podać tylko kilku znajomych z PGG, którzy po przejściu pod JSW byli w ciężkim szoku jak rozwinięte jest wydobycie i cała infrastruktura.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Rynek zakłada, że wzrost cen węgla jest tymczasowy i dlatego mamy takie wyceny w analizach. Tylko, że rynek zakłada tą tymczasowość już od pół roku analitycy od 2 miesięcy,a tymczasem mamy historyczny szczyt. Dodatkowo mega wcześniej hejtowana zmiana kontraktowania przez JSW na 5 miesięcy do tyłu okazała się strzałem w dziesiątke w długim terminie.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Poza tym zdaje się że JSW ma spore zobowiązania wobec PFR. Twoim zdaniem jak rozumiem JSW wypłaci dywidendę bez spłaty tej pożyczki na 1 mld zł To zdaje ci się, czy wiesz ? Bo twoje insynuacje są kiepskie. JSW ma zobowiązania wobec PFR, które nie decydują o wypłacie dywidendy wystarczy jeden podpis PFR i mamy dywidendę, a jak wiadomo nie żądzi PFR tylko MAP.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Z tego by wynikało, że:
1) Mr Zagranyca czyli grube ryby czyta rekomendacje polskich biur maklerskich 2) Działa do nich odwrotnie 1. Zgadza się 2. Właśnie nie kurs zawsze podąża za rekomendacjami Tylko, że patrząc na historie JSW nigdy wcześniej nie widziałem tak nierzetelnych analiz w okresie koniunktury. Wystarczy spojrzeć na bardzo mocno skorelowany HCC, gdzie pierwszy raz od dawien dawna oderwaliśmy się od korelacji tak mocno. Moim prywatnym zdaniem rekomendacje miały na to wpływ. stooq.pl/q/?s=hcc.us&d=202...
|
|
Temat:
JSW
Cytat:"Niesprzyjający jest też malejący popyt na stal, za które ponownie odpowiadają w znacznej mierze Chiny. PMI w chińskiej branży stalowej są na poziomach porównywalnych do marca 2020..... Jak się umie dobrać słowa to z igły zrobi się widły. Cytat:Produkcja stali surowej w Chinach w 2021 r. cofa się o 3% od rekordowego poziomu przy rygorystycznych ograniczeniach produkcyjnych www.reuters.com/world/china/ch...
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Natomiast kursowi JSW przeszkodzi w mojej opinii spadek na rynku akcji Nie odrobiłeś lekcji spadek rynku akcji przeradza się często w wzrost rynku surowców (szczególnie przemysłowych), a co za tym idzie spółek surowcowych. Wystarczy spojrzeć na ilość funduszy hedgingowych zajmujących pozycje na spółkach surowcowych. Pytanko, kto pamięta kiedy ostatni raz NN dokupowało akcje JSW?
|
|
Temat:
JSW
Cytat: Stan środków pieniężnych zmniejszył się od 01.01. do 30.09.21 r. o ca. 761 mln zł. Zobowiązania handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca 1.113 mln zł. Należności handlowe w powyższym okresie wzrosły o ca. 682 mln zł.
Jeżeli ktoś twierdzi, że spółka spokojnie spłaci pożyczkę z PFR w 1q2022, to ja mam tylko wątpliwości patrząc na powyższe dane i kwoty na dzień 30.09.2021 r.
Widzisz to co chcesz widzieć. Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne 868 900 tyś
|
|
Temat:
JSW
Ile się tu znawców JSW zleciało Co do korekty na surowcach, które lubią być głębokie nie byłbym taki pewny czy to szybko nastąpią. Obecnie na świecie trwa cykl podwyżek stali,a także wzrost cen surowców przemysłowych co oznacza, że przy i tak wygórowanych cenach mamy duży popyt. Moim skromnym zdaniem kolejna umowa JSW podkreśla tylko obawy o dostawy surowców przez producentów stali. Transformacja energetyczna, plany infrastrukturalne które odbywają się na całym świecie moim zdaniem są głównym bodźcem, którzy utrzyma koks na wyżynach przez najbliższe lata. Przypomnijcie mi skoro tak dużo was analizuje JSW, jaki jest koszt wydobycia ?
|
|
Temat:
JSW
Jak to mówią fundamenty się same obronią ? Norweski fundusz powiększa znacznie pozycje na JSW/ https://stooq.pl/n/?f=1463996Jeszcze jakiś tydzień temu oglądałem live niejakiego longterma i twierdził, że NN ma zakaz inwestowania w JSW, a tu proszę. Może i tak było, ale jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi.
|
|
Temat:
JSW
Dobrze, że JSW jest niedowartościowana 50% względem WK, bo po tak "fatalnym" benchmarku zarobią za niedługo w dwa kwartały tyle co ich kapitalizacja.
|
|
Temat:
JSW
Wprowadzasz w błąd tych co nie rozumieją o co chodzi. Piszesz o 311$ jako wyliczeniach według benchmarku, natomiast 311$ to wyliczenia według indeksu TSI, których jsw wylicza sprzedaż zgodnie z ustalonym benchmarkiem. Wiec tutaj każdy nastawiał się na 0,80-96 *311. Drugą sprawą jest, że JSW sprzedaje zgodnie z 2 indeksami, ile w którym sprzedaje dowiemy się dokładnie z raportu.Mam wrażenie, że niektórzy bujają w obłokach i nie rozumieją długoletniej współpracy z klientem opartej na kontraktach.Zarząd JSW zawsze miał te 10% możliwości zmniejszenia/zwiększenia ceny. Fatalnie zwiększyli te ceny 3Q 156$ >>>4Q 267$ Ciekawe jak tam nasi analitycy prognozujący 170$
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Cena benchmarku zgodna z tymi nizszymi wyliczeniami (widzialem przewidywania od 311do 336). Ciekawe gdzie  chyba mówisz o wyliczeniach za 1Q2022 Cytując Chunga Cytat: Np: 2021Q4 = 127,62 to znaczy że średnio JSW powinien sprzedawać CC o 127 USD drożej za tonę. 157+127 = 284$ Przewidywania raczej były między 230-290$, bo nikt nie wiedział jak tym razem zarząd zakontraktuje ceny, bo jak wiemy w poprzednim kwartale uległo to zmianie. 311$ względem benchmarku 93% daje 289$ 311$ względem benchmarku 86% daje 267$ i jest to prawdopodobnie, najlepsza cena kontraktowania w historii JSW,a przed nami 1Q. Najważniejsze, są te wszystkie nagłówki, że produkcja węgla spadła 5% rdr, pewnie dlatego że skupiają się na koksie. Mniej istotne rzeczy poniżej Cytat:notowania koksu wielkopiecowego na rynku europejskim w 3Q 2021 r. wyniosły 468 USD i wzrosły w stosunku do 2Q 2021r. o ok.18%, o średnia cena kontraktowa koksu ogółem PLN, sprzedanego przez Grupę JSW w 4Q 2021 r. wzrosła o ok. 32% w stosunku do 3Q 2021 r. Po przeliczeniu na USD wg średniego kursu NBP z danego kwartału wzrost wyniósł ok. 27%. średnia notowań indeksu węglowego The Steel Index (TSI) w okresie lipiec–listopad 2021 r. wpływających na ceny JSW w 4Q 2021 r. wyniosła 311 USD. W porównaniu do średniej indeksu TSI z okresu kwiecień – sierpień 2021 r. wpływającej na ceny w 3Q 2021 r. wzrosła o 83%,.
|
|
Temat:
JSW
Uwzględniłeś capex około 2 mld ?
|
|
Temat:
JSW
Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Odczucia na podstawie polityki MAP w zakresie przemysłówki. Dzielenie się z akcjonariuszami nie pozwala na realizacje "strategicznych" celów rządu. Przykład jak w KGHM, gdzie pomimo zysków ~1,5mld rocznie mamy wypłacane 100-300mln (polityka dywidnedowa to do 1/3 zysku, czyli jesteśmy znacznie poniżej górnych widełek). Wyższego zysku wypłaconego w jsw za 2022 rok bym się nie spodziewał niż za 2018 rok (o ile w ogóle takowa będzie dywidenda). Na szczęście giełda nie polega na twoich odczucia, wszystkim którzy mają negatywne odczucia odradzam zakup po co się męczyć ;) Ja tam przyszłość dywidendową oraz strategiczną widzę w świetlanych barwach. Dla przypomnienia JSW to spółka, która inwestuje w wartość 2 mld rocznie, czas aby się to zwróciło nadchodzi. www.barchart.com/futures/quote...*0/futures-prices
|
|
Temat:
JSW
Na 1 Q 2022 tak, ale ten 4Q 2021 to ci za dużo coś wyszło lipiec/sierpień/wrzesień to masz 262$ ile bierzesz z października i listopada ? A dobra już widzę.
|
|
Temat:
JSW
Tak bo wnp to bardzo rzetelna strona Oficjalne info poszło dopiero teraz. Co do zagospodarowania metanu to bardzo odległy temat,w który już jsw inwestuje i zarabia na nim nie mało redukując koszty.
|
|
Proszę o zapisanie. Wybieram spółkę JSW i jednocześnie proszę o zakup. Uzasadnienie: Bardzo wysokie ceny węgla koksującego utrzymujące się na wyżynach najdłużej w historii przyczyni się do rekordowych wyników JSW. W obliczu transformacji energetycznej odbudowy gospodarek zakładam, że będą się stabilizować w przedziale 200-300$ w zależności od uderzenie popytu w danym okresie. Obecna cena węgla koksującego oraz skrajnie niedowartościowane akcje JSW względem HCC.US skłaniają mnie do zakupu tych akcji.
|
|
Temat:
JSW
Ktoś sprzedaj ktoś kupuje, ktoś analizuje ktoś parodiuje. A ciekawe zestawienie prezentuje nam strona poniżej, wrzucam tylko 3 z góry reszta pod linkiem. Cytat:1.33% The Vanguard Group, Inc. 1,565,020 PLN62.8m 1.05% no data 0.99% BlackRock, Inc. 1,164,397 PLN46.7m 4.51% no data 0.61% Dimensional Fund Advisors L.P. 719,966 PLN28.9m 0.27% no data simplywall.st/stocks/pl/materi...
|
|
Temat:
JSW
Tutaj chyba nie ma co dywagować zmiana rozliczenia przez JSW okazała się strzałem w dziesiątke, bo czeka nas stabilizacja cen 200-300$, a tymczasem jsw rozlicza jeszcze po cenach 300$+ biorąc pod uwagę 5 msc wstecz. 3Q przyniósł nam: Zysk netto: wzrost o 333.28% r/r Zysk netto: 267 800 EBITDA 659 200 tyś
To co przyniesie nam 4q2021 oraz 1q 2022? Warto prześledzić, że JSW jeszcze nigdy w historii nie miało możliwości korzystania tak długo z tak wysokich cen. Moim zdaniem czeka nas rekordowy rok w historii JSW i dlatego rozgrywa się to tak, a nie inaczej. Wartość księgowa 61 zł.
|
|
Temat:
JSW
Drizzt napisał(a):Brzmi to wszystko jak typowa panika. Kto chciał ten wiedział, że wydobycie będzie takie a nie inne. Perspektywy zysków w 4Q i 1Q są fenomenalne, wycena spółki w odniesieniu do nich wręcz zabawna a węgiel jeszcze nawet nie zaczął spadać.
Cena sprzedaży w najbliższym raporcie powinna oscylować w okolicach 140-150 USD/ tonę i spółka prawdopodobnie osiągnie zysk. Kto ma kalkulator może policzyć co będzie przy 3.6 mln ton kwartalnie, przy 280-300 USD/tonę, przy prawdopodobnie niewiele wyższych kosztach ;)
Proponuję przestać reagować na cenę, bo jeszcze stracicie akcje :D Zakłamywanie rzeczywistości nie jest dobre na giełdzie. Jak już wcześniej wspomniałem ceny kontraktów zbyt dynamicznie spadają,wydobycie spadło, niech jeszcze podadzą, że Bzie jednak nie ruszy i wielu będzie zdziwionych, a wpakowli tam już kilkadziesiąt mld, kiedy ta inwestycja się zwróci.
|
|
Temat:
JSW
Ogólnie dość dynamicznie spadają te kontrakty nie sądzicie ?
|
|
Temat:
JSW
IamJerry napisał(a):Też nie mam akcji żeby nie było, ale 37zł to były ceny po jakim JSW było notowane w tym roku kiedy węgiel koksowy był 2,5 razy tańszy niż obecnie, fundamentalnie bez sensu ale na GPW wszystko możliwe, pożyjemy zobaczymy :) Zapominamy o kosztach oraz planach inwestycyjnych na 2022 rok, rynek nie widzi stopy zwrotu z inwestycji to jedna wielka niewiadoma.
|
|
Temat:
JSW
Jak się ma utrzymanie cen 200$ + do kosztów wydobycia 130$ ?
|
|
Temat:
JSW
Kolejne pozytywne info z rynku. www.rp.pl/gospodarka/art190643...Cytat:Administracja Joe Bidena podała o dojściu z Unią Europejską do porozumienia ws. zniesienia ceł na stal i aluminium. Pozwoli to zmniejszyć napięcia w handlu przez Atlantyk zwiększone za kadencji Donalda Trumpa i znieść europejskie retorsje
|
|
Temat:
KGHM
Miedzy na budowlankę ? Chyba chciałeś napisać stali.
|
|
Temat:
KSGAGRO
Zobaczymy co pokażą, jeśli 3Q znów będzie rekordowy może być ciekawie.
|
|
Temat:
JSW
Według mnie dalej ładują kasę w Bzie-Dębina pierwszy sygnał, że ta tona może jednak nie wyjechać w tym roku. O dużych problemach geologicznych mówiono.
|
|
Temat:
JSW
Mam podobne odczucia,widać gołym okiem fundamentalną wartość JSW względem takiego Bumechu czy Bogdanki. Mimo, że to państwowa spółka ktoś trzyma ręka nad inwestycjami,planami itp prognozy wszyscy znają, a one zdecydowanie zmieniają wartość JSW. Czas pokaże.
|
|
Temat:
JSW
bLACK3426 napisał(a):in.tradingview.com/symbols/SGX...Ceny benchmarkowe dla JSW na koksujący australijski bez wielkich zmian w dniu dzisiejszym w odniesieniu do wczorajszego info z Chin.... A z czego ma spadać jak w chinach płacą 600$? Niech tylko się potwierdzą plotki o zniesieniu bana, a coś czuje ,że cena węgla australijskiego zaliczy nowe szczyty i na długo długo się ustabilizują.
|
|
Temat:
JSW
Nie jestem jakimś znawcą, ale fundusze też pod "coś" grają. O hossie surowcowej mówiło się od roku, dane również za tym przemawiały, to był coś w stylu "pewniak". Fundusz moim zdaniem pod to zagrał, podobna sytuacja była w 2017 przy bardzo wysokich cenach węgla fundusz Marshall Wace LLP otworzył pozycje short , gdzie po zamknięciu pozycji short przez marshala, kurs gwałtowanie ruszył na północ przebijając barierę 100.
|
|
Temat:
JSW
anty_teresa napisał(a):Ale jakie przesłanki miałby stać za tym, że to był hedging? IMO to dość naturalne, że po takim wzroście kursu bazującym na wzroście kursu węgla koksowego i koksu znajdują się podmioty oczekujące co najmniej korekty, jak nie zmiany trendu i powrotu do bazy. Tylko warto zauważyć, że short był otwierany prawdopodobnie od 42, gdy kurs zaczął zjeżdżać i dojechał, aż do 28. Moim zdaniem fundusze zakłady dynamiczny wzrost cen, dlatego przed tym wzrostem starały się maksymalnie zbić cenę i zabezpieczać sobie/komuś pozycje długą. Ale to tylko moja teoria.
|
|
Temat:
JSW
Caretta napisał(a):Cześć, jako że nie mam jeszcze dużej wiedzy z rynków kapitałowych chciałbym uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie, może głupie pytanie. Czy w obecnej sytuacji można by uznać, że dla Numerica krótka pozycja była jedynie pozycją hedge'ingową - i posiadał on również długą pozycję na JSW którą równolegle domyka. Jak wygląda na GPW transparentność akcjonariuszy, czy muszą się ujawnić posiadając odpowiednią ilość akcji? Czy taka strategia miałaby sens? Według mnie tak. Sam otwierając konto maklerskie z opcją kontaktów terminowych, masz możliwość stworzenia dwóch opcji, żeby posiadać zarówno pozycje Long jak i Short. Niejednokrotnie już ktoś o tym wspominał. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
|
|
Temat:
JSW
Co ciekawe ich rekomendacja, nie przewidziała jeszcze wzrostu cen do 300-350$ . Natomiast podoba mi się ona wskazuje na ważne elementy, które znacznie poprawią rentowność JSW. Kurs JSW reaguje z mocnym opóźnieniem pamiętajcie o tym tutaj każdy miesiąc utrzymywania się cen +350$, może dać niesamowitą zwyżke.
|
|
Temat:
JSW
Klasyka gatunku ilu znawców tyle kłamców ;) To ja dodam coś od siebie, według mnie został obrany mocny trend wzrostowy zwyżka jest efektem utrzymujących się cen węgla koksujące,każdy miesiąc utrzymywania się cen będzie początkiem kolejnych zwyżek, patrząc na to z historycznego punktu widzenia w 2016 roku zwyżka ta sięgneła 80 zł.
|
|
Temat:
JSW
Myślałem, że moje przesłanie jest jasne. Ale w razie czego napiszę, dla funduszu inwestującego miliony kupienie artykułu nie jest jakimś dużym wydatkiem.
|
|
Temat:
JSW
Patrząc na ilość i częstotliwość wychodzenia artykułów na o2 na temat jsw stwierdzam, że w numeric inwestor padło hasło "Houston, we got a problem" i za niedługo nastąpi paniczna próba wychodzenia z pozycji.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Cytat:Pytanie na dziś to jak i kiedy CIF ARA przekłada się na PSCMI, Mam przykrą informacje, nie przekłada się.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Cytat:https://stooq.pl/mol/?id=21061cyt: Ceny kontraktów terminowych na węgiel rosną do poziomów niewidzianych od dekady.... ... Górnicy, w tym Bogdanka niestety nie podążają tym śladem. Pytanie czy sprężyna się naciąga i Bogdanka ruszy czy wcześniej ceny węgla mocno zawrócą? Jaki to ma związek z Bogdanką ? Czytanie raportów tak bardzo boli. Radzę wpierw sprawdzić według jakiego indeksu sprzedaje 80% swojego węgla. To nie jsw, które ma benchmark AU.
|
|
Temat:
JSW
R0bert napisał(a):10 lat temu popełniłem błąd. Dałem się złapać na durne opowieści o akcjonariacie obywatelskim itd. Teraz jestem mądrzejszy i już nigdy w podobny temat się nie zapakuję. Nie ważne w co się pakujesz, tylko po jakiej cenie. Moderator:regulamin się kłania
|
|
Temat:
JSW
Cytat:kokospl Ile musi upłynąć kwartałów żeby JSW zrobiło zapasy gotówkowe aby kolejno starczyło na powiedzmy 2 lata gdy spółka zacznie przynosić kwartalnie straty?
Z ciekawostek: w Polsce rynek górniczy jest drugi pod względem średnich zarobków, zaraz po branży IT. Kto powiedział, że ceny węgla spadną kiedykolwiek jeszcze poniżej 150$ i JSW będzie przynosić straty ? Dopiero zaczynamy cykl hossy na węglu koksującym, a wy już o stratach Dla przypomnienia czeka nas transformacja energetyczna, który odbywa się nawet w chinach, czy mogło się trafić coś lepszego dla JSW ? Ilość potrzebnej stali przez następne x lat jest niezliczona. Warto zwrócić uwagę również na jedną ważną rzecz mianowicie inwestycje: -2019 około 2 mld -2020 około 2 mld -2021 około 2,6 mld Co się stanie i jaki zysk przyniesie JSW, gdy w czasie hossy powróci do inwestycji na poziomie 1 mld ? Co do zapasów gotówkowych chyba nie jesteś na bieżąco. Cytat:Hossa na rynku stali napędza ceny węgla, ale nie samej JSW. Spółka ma swoje problemy, związane chociażby ze stroną związkową, ale perspektywy na najbliższe miesiące pozostają bardzo dobre. Już w drugim kwartale – pierwszy raz od dłuższego czasu – spółce udało się odłożyć część zysku na fundusz stabilizacyjny, traktowany jako „fundusz na czarną godzinę”. www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
|
|
Temat:
JSW
To akurat dobrze, że spółka inwestuje w górnictwie ta skala jest znacznie większa JSW to duża grupa kapitałowa. Duży nakład inwestycyjny wynika w dużej mierze z przygotowania nowej kopalni planują ruszyć w 1Q 2022 na dobre.
|
|
Temat:
JSW
Jak jsw miało skorzystać z fali rosnącej cen w 2Q skoro wtedy kontrakty oscylowały na poziomie 110$, a fala rozpoczeła się dopiero w maju czyli kontrakty na 3Q. Spadek cen przy tym ssaniu Tutaj nawet korekta na 180-200$ daje sporo zyski jsw także tego.
|
|
Temat:
JSW
Jeśli, to było dla kogoś nie oczywiste to ewidentnie nie czytał również raportu za 1Q. Koszty były takie same, ceny również.
|
|
Temat:
JSW
Przecież to było oczywiste ? Wszystko było podane w raporcie technologicznym + odpis. A ceny węgla wzrosły dopiero w maju i od mają trzymają się na wysokim poziomie. Wcześniej takiej sytuacji nie było stąd niskie kontrakty dla jsw. Czy ludzie naprawdę nie wiedzą jak działają kontrakty ? Każdy, kto udaje głupiego dobrze wie pod co tutaj jest gra.
|
|
Temat:
JSW
Zdania są podzielone na tych co już kupili i tych co liczą, że kupią taniej Natomiast co ciekawe mbank wydał dość odważną rekomendacje jeszcze przed wzrostem cen surowca kupuj 48.09 34.11 40.99% 31.88 09 kwi 2021 08:30 Jakub Szkopek (BM mBank)
|
|
Temat:
JSW
Warto zadać sobie jedno pytanie jakie zagrożenia i szanse niesie JSW. Zagrożenie widzę dwa: - metan włączenie do ECTS (aczkolwiek są na to małe szanse nie po to włączali go do strategicznych surowców Pani Izabela Klock i Pan Jerzy Buzek wydaje mi się że skutecznie działają w UE na rzecz JSW.,ale to też tylko moje domysły ) - podwyżki ( ZZ dobrze wiedzą, że nadciąga cykl i co to znaczy dla JSW, trzeba się liczyć że w JSW nastąpi podwyżka,o którą walczyli czyli jednorazowa wypłata lub wyrównanie do podwyżki 6%, czy wpłynie to znacząco na kurs ? Nie sądzę bo stanie się to dopiero w okresie dobrych wyników) Szanse: - wsparcie z Funduszu Badawczego Węgla i Stali UE (nawet 600 mln rocznie) - projekty wodorowe - projekty i badania nad koksem igłowym - uruchomienia kopalni Bzie-Dębina - znaczna poprawa rentowności - cykl surowcowy 2021-2024 - poprawa rentowności dzięki oddaniu do restrukturyzacji części kopalni - wzrosty wydobycia do którego przygotowania podobno ruszyły pół roku temu - "Chiny zlikwidują rabaty na 13% podatek od wartości dodanej od eksportu 146 wyrobów stalowych od 1 maja, jednocześnie obniżając cła importowe do zera w przypadku niektórych surowców, starając się zwiększyć krajową podaż stali i pomóc przemysłowi zrealizować zieloną transformację"
|
|
Temat:
JSW
Bo cena węgla wpływa na zysk na akcje ? Kto powiedział, że nie będzie dywidendy w 2022 ?
|
|
Temat:
JSW
Cytat:No troche sobie zaprzeczasz piszac, ze po trzecie JSW sprzedaje zgodnie z benchmarkiem a potem po czwarte ze ma wieksze pole manewru do negocjacji lepszych cen skoro per punkt 3 sprzedaje zgodnie z benchmarkiem Miałem na myśli, że JSW jest idealnym klientem dla rynku europejskiego.Stawia ich to w dobrej pozycji.
|
|
Temat:
JSW
vanbandit napisał(a):To jest dobre: Cytat:Wedle statystyk Canberry na prawie 12 mld USD wartości wwozu do UE pierwsze trzy miejsca zajmują węgiel koksowniczy oraz złoto (zarówno kruszec, jak i monety). www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/n...Jak to sie dzieje, ze bardziej sie oplaca importowac wegiel koksujacy z Australii niz brac od JSW? ewentualnie jesli to wynika z braku surowca na rynku europejskim to jak to sie dzieje, ze JSW go sprzedaje taniej niz importowany z Australii? (doplata za transport przez pol globu) Po pierwsze JSW spełnia tylko jakieś 1% zapotrzebowania światowego na węgiel koksujacy, dlatego też sprowadzają. Po drugie pisanie, że jsw sprzedaje taniej jest już lvl expert trolowania. Po trzecie JSW sprzedaje zgodnie z benchmarkiem AU, który aktualnie oscyluje na poziomie 215$. Po czwarte wystarczy na logikę pomyśleć, że jsw ma większe pole manewru do negocjacji lepszych cen, ze względu na czas transportu oraz niski koszt transportu kolejowego w stosunku chociażby do frachtu morskiego, który bije rekordy.
|
|
Kogo jeszcze nie skusiła dopiero skusi ceny węgla w AU kosmos
|
|
Temat:
JSW
Moim zdaniem rysuje się powtórka shorta z 2017, analizując cała historie shortów tylko raz służył on do podebrania akcji wtedy skok był z 60 na 90 mam nadzieje na powtórkę z histori. Jakie są szanse waszym zdaniem na realizacje ? Przy tych cenach i popycie to bardzo prawdopodobne uważam. Benchmark jsw jest dość jasny i 3q i 4q powinny dać nowe życie jsw. Cytat:"Premium hard coking coal, fob DBCT: $215.06 per tonne, up $0.92 per tonne Premium hard coking coal, cfr Jingtang: $314.41 per tonne, up $3.88 per tonne Hard coking coal, fob DBCT: $181.91 per tonne, up $1.00 per tonne Hard coking coal, cfr Jingtang: $270.00 per tonne, up $2.10 per tonne" www.metalbulletin.com/Article/...
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):To można tak robić? Tzn. pożyczyć akcje, sprzedać na rynku, ujawnić krótką pozycję, a potem spokojnie kupować bez likwidacji, zmniejszania krótkiej pozycji? Tak można. Analizowałem całą historie krótkich pozycji na JSW większość była trafna typowo w odwrócenie trendu, tylko raz w 2017 ewidentnie short służył do akumulacji przed wybiciem. Jak to mówią nic dwa razy się nie zdarza, jednak moim zdaniem tutaj jest inaczej i rysuję się powtórka z 2017 r. WK JSW - 66 zł btw.
|
|
Temat:
JSW
Myślę, że tutaj short robi swoje wszyscy czekają jakby na sygnał. Nie będą tego w stanie ciągnąć w nieskończoności, tym bardziej jeśli ceny się ustabilizują na tym poziomie. Cytat:Premium hard coking coal, fob DBCT: $210.27 per tonne, down by $0.26 per tonne Premium hard coking coal, cfr Jingtang: $307.98 per tonne, down by $0.82 per tonne Hard coking coal, fob DBCT: $174.92 per tonne, unchanged Hard coking coal, cfr Jingtang: $267.25 per tonne, down by $0.80 per tonne www.metalbulletin.com/Article/...
|
|
Temat:
JSW
Wbrew wielu opiniom i otoczce jaką stworzyła Pani Piątek jestem zdania, że ZZ lepiej zarządzają i troszczą się o spółkę niż ktokolwiek inny. Pani prezes wcale nie była taka szczodra na jaką się malowało. Z nieoficjalnych informacji mówi się, że pani prezes zatrudniła 40 osób, których wynagrodzenie wynosiło 25-60k oraz pracownika od swojego wizerunku, która zarabiał 25k. Już nie mówiąc o tym wyprzedała sporo zapasów przed prawdziwymi wzrostami węgla koksującego.
Także, nie zawsze to co się nam wydaje jest takie jakie się wydaje.
|
|
Temat:
JSW
pl.tradingview.com/symbols/NYM...Kogo obchodzi 2Q ? Poza tym jak może być zły 2q skoro wchodzi fundusz zapasowy do bilansu No a co do 4q to już się nie będe wypowiadał wystarczy trochę wyobraźni. Trend is ur friend
|
|
Temat:
JSW
Szansa na przejęcia jakiejkolwiek kopalni przez JSW to stosunek 1:10. Dlaczego ? Zarząd już wcześniej prezentował swoje stanowisko w tej sprawie i stanowczo mówił nie. Moim zdaniem Pani prezes faktycznie przyszła tutaj zrobić porządek, jej kompetencje widać z daleko podczas pikiety przed JSW również miała jaja wyjść przywitać się zgodnością i rozpocząć dialog. Ponadto w dzisiejszym wywiadzie sporo powiedziała, m.in o pełnych przygotówkach do okresu, który właśnie nadszedł. Padła również cena rynkowa 180$ więc spodziewałbym się takiej ceny sprzedaży w 3q. www.youtube.com/watch?v=oaUx6f...
|
|
Temat:
RAFAKO
|
|
Temat:
JSW
Pracownikom raczej nie szkodzą i obawiam się tłumów bo 6% podwyżki i 5k dla pracownika dołowego to nie mały kąsek. Szkodzą tylko i wyłącznie akcjonariuszom.
|
|
Temat:
JSW
I kiedy wydaje się, że już nic nie może zaszkodzić JSW pojawiają się one ... Cytat:"Mówimy dość braku dialogu społecznego i łamania praw pracowniczych i związkowych w JSW S.A.! 1 Lipca od 09.00 przeprowadzimy serie pikiet wyrażających niezadowolenie załóg górniczych wobec obecnej sytuacji. O 09.00 odbędzie się pierwsza manifestacja pod siedzibą Zarządu JSW przy al. Jana Pawła II 4 w Jastrzębiu-Zdroju. O 11.30 odbędzie się druga pikieta pod biurem europosłanki Izabeli Kloc w Mikołowie przy ul. Konstantego Prusa 17. O 13.00 przeprowadzimy ostatnią pikietę przed biurem poselskim posła z okręgu katowickiego i obecnego Premiera, Mateusza Morawieckiego w Katowicach przy ul. Warszawskiej 23. Celami tych demonstracji jest: -przywrócenie dialogu społecznego w Spółce ponieważ łamane są tam prawa pracownicze i związkowe, a pracodawca nie realizuje zapisów zawartych we wcześniejszych porozumieniach płacowych. - zaprzestanie działań prowadzonych przez niektórych posłów PIS które wpływają na obsadę kadrową zarządów spółek węglowych, przez co obniżają jakość zarządzania przedsiębiorstwami, a firmy te stawiają przed widmem upadłości. - natychmiastowy odbiór zakontraktowanego węgla wydobytego przez PGG, Lubelski Węgiel "Bogdanka", Tauron Wydobycie S.A. oraz Węglokoks Kraj Sp. z o.o. Apelujemy o liczny udział w zaplanowanych protestach. Powiedzmy dość takiej polityce w JSW! cyt. z fb JSW związki, wszyscy pracownicy jsw dostali sms o zapisach na strajk.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Jakim raporcie technologicznym? JSW zaczęła podawać raport technologiczny pokazujący wzrost/spadek cen sprzedaży czy wydobycia. Np poprzednim raporcie informowali że w 1Q koks 20% up, a w 2Q koks kolejne 20% up. Prawdopodobnie w lipcu również pokażą jak będzie wyglądać cena sprzedaży na 3q. Tak na marginesie wiecie, że JSW ma w kasie ponad 2,6 mld gotówki ? ;) Środki pieniężne 1 269 mld + fundusz zapasowy 905 mln + fundusz stabilizacyjny coś koło 700 mln zostało. I z tego co widziałem na walnym pieniądze z funduszu zapasowego mają pokryć obecną strate, zostało to przegłosowane. Także no kap 4,1 mld, a w kasie ponad 2,7 mld
|
|
Temat:
JSW
Tu chyba nic nie trzeba dodawać Chiny 350$ AU 189$, takie rozbieżności cenowo powodują walke eksporterów o surowiec z Australii lada moment i 200$ będzie tylko przystankiem. Po raporcie technologicznym nie będzie co zbierać tyle w temacie odemnie.
|
|
Temat:
JSW
A czy nie sądzicie, że obecnie ujawnienie krótkiej pozycji ma na celu wystraszanie przed długotrwałymi wzrostami, które zapewne fundusz przewiduje :)?
|
|
Temat:
JSW
Jest właśnie dlatego moim zdaniem kurs będzie systematycznie rósł
|
|
Temat:
JSW
Tak jest, ale to osoby zarządzające spółką o tym decydują. Zakładam, że znają swoje możliwości wydobywcze i zapasy wiec no.
|
|
Temat:
JSW
Potwierdzam to co kolega wyżej napisał, wystarczy otworzyć jakiś raport JSW nawet nie trzeba go czytać wystarczy otworzyć i odnaleźć ilustracje, jak na przestrzeni kwartałów zmieniały się ceny sprzedaży JSW, Jeśli dobrze pamiętam to są w stanie gdzieś nawet o 20-30 $ co kwartał cene sprzedaży zmienić, także to dużo.
|
|
Temat:
JSW
stooq.pl/n/?f=1426783&sear...Cytat:"Niezależnie od sprzeciwu reprezentatywnych organizacji związkowych i odrzucenia przez nich zasłużonych podwyżek dla całej załogi pragnę państwa poinformować, że zapowiadane od 1 lipca podwyżki będą pracownikom JSW wypłacane. Taka jest decyzja zarządu" - powiedziała Piontek, cytowana w komunikacie. No i pięknie w końcu ktoś się im postawił, bo ich działania nadają się do prokuratury. Czasem mam wrażenie, że ci panowie z ZZ działają na zlecenie manipulując kursem.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Nie wystrzeli w okolice 200 bez zdjęcia banu z Chin Jesteś pewny ?Czy dasz sobie ręke uciąć za tą pewność ? Dla przypomnienia w takich cenach kupują Chińczycy. "Premium hard coking coal, cfr Jingtang: $282.04 per tonne, flat Hard coking coal, cfr Jingtang: $248.02 per tonne, down $0.75 per tonne " www.metalbulletin.com/Article/...
|
|
Temat:
JSW
Dziękuje serdecznie za informacje ! www.metalbulletin.com/Article/...Cytat:Premium hard coking coal, fob DBCT: $162.77 per tonne, up $7.93 per tonne Zazwyczaj alw2 znacznie przewyższa cenę więc chyba czeka nas ładna zwyżka :)
|
|
Temat:
JSW
micmak napisał(a):Jsw ma dwa minusy. Górnicy oraz złe nastawienie do węgla. Ile kasy jsw nie zarobi, górnicy i tak wszystko przejedzą I tu się z tobą nie zgodzę.Tutaj jest wszystko zależne od zarządcy.
|
|
Temat:
JSW
Przy tych wszystkich zmiennych warto pamiętać, że giełda wycena przyszłość a w każdej chwili może nas zaskoczyć komunikat o cenach kontraktów w 3q. Cytat:w II kw mamy bardzo znaczną liczbę statków po koks w porcie Szczecin Swinoujście, myślę że z węglem jest podobnie aczkolwiek sporo transportów idzie też koleją No właśnie mam pytanie skąd czerpiecie takie informacje ? Podobno JSW sprzedawało do Chin, ale skąd to wiecie ? Jsw idzie po swoje tutaj tylko cierpliwość moim zdaniem budowlany szał jest ogromny.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
O minusowym wyniku raczej gadać nie będą
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Premium hard coking coal, fob DBCT: $121.21 per tonne, up $4.12 per tonne Premium hard coking coal, cfr Jingtang: $269.78 per tonne, up $21.52 per tonne Hard coking coal, fob DBCT: $105.71 per tonne, down $1.00 per tonne Hard coking coal, cfr Jingtang: $227.44 per tonne, up $6.66 per tonne Cytat:In the fob coking coal market, market sentiment turned positive on the back of vigorous growth in the Chinese steel market. Chinese buyers are accepting ex-Australia coking coal amid good steel margins, while buyers from other markets have shown buying interest for Australia coking coal, market sources said. www.metalbulletin.com/Article/...Nie chce być prorokiem, ale to wiecznie trwać nie będzie :D Chińczycy kupują węgiel koksujący ponad 100% drożej niż Indie :3
|
|
Szczerze, longterm to taki typowy wizjoner może być nim każdy z nas ;) Znam gościa co za 69 zł msc podaje typy i jak na razie mogę powiedzieć, że średnia z zysku jego wszystkich typów jest gdzieś pomiędzy 100%-200%. Zależy kto jak układał portfel. Podawał typy to trochę obrażające, bo uzasadniał i argumentów czym się kieruje.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) nie kupi ani nie przejmie nieodpłatnie kopalń od Taurona i innych spółek górniczych - oświadczyła we wtorek JSW. Przedstawiciele spółki poinformowali, że takich działań nie przewiduje ani strategia spółki, ani żaden inny dokument. www.cire.pl/item,217138,1,0,0,...Rozdawnictwo chyba się skończyło, czytając stanowcze oświadczenia zarządu w prasówce. Czy perełka sasina ma szanse stać się w końcu perłą ? Rynek sprzyja chyba tego roku to wykorzystają.
|
|
Temat:
JSW
Czytając powyższe komentarze, a także na innych forach nasuwa mi się słowo "klasyka gatunku" dzień przed wzrostami, wrzuca się nijaki artykuł, który niczego konkretnego nie mówi. Tylko mówi o opcjach. A tu tego samego dnia rosną kontrakty, przypadek? nie sondze ci co obserwuje Nippon steal domyślali się pewnie. A no i ci co mówią, że co z tego że koks jak JSW ma na węglu koksującym strate. Otóż przyjaciele jak JSW może mieć strate na węglu koksującym skoro koszt wydobycia to około 103$ ? Już nie wspomnę o prawie połowie przychodów z koksu Cytat:– Chiny ograniczyły produkcję koksu i z światowego eksportera stały się jego importerem. To w naturalny sposób wywindowało ceny do rekordowych poziomów. Jeszcze w grudniu 2020 za tonę koksu w Europie płacono 220 USD/t, a w kwietniu ceny doszły do 395 USD/t. – komentuje Jakub Szkopek, analityk BM mBanku. Jeśli, ktoś jest ignorantem i nie widzi różnicy to radzę zmienić zainteresowanie giełdą na zainteresowanie matematyką :)
|
|
Temat:
JSW
kokospl napisał(a):Widzi to na notowaniach chińskich kontraktach , niestety nie doczytał, że jsw ma kontrakty indeksowane do australijskiego TSI Będzie zaskoczenie jak w Q1 JSW zaraportuje strate Będzie zaskoczeniem jak JSW wykaże zysk, TSI mimo tego, że niziutko nadal stawia JSW rentowne wystarczy sprawdzić koszt wydobycia JSW. A co jeśli sprzedaż JSW obecna to cena węgla i koksu 114 $ i 350$ jaki waszym zdaniem rysuje się wtedy wynik ;)
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Teraz pytanie do optymistów na JSW, skoro jest tak dobrze (ceny koksu, węgla wysokie) to dlaczego jest tak źle na JSW, i zamiast wybić na nowe szczyty 40-50zł, będzie testowanie 28? Pytasz czy stwierdzasz? Pierwsze rzucasz argumenty na tle fundamentów po czym przechodzisz do ceny za akcje. Odpowiedź na twoje pytanie jest bardzo prosta zbieg złych wydarzeń, które moim zdaniem pozwoliły na maksymalnie dołowanie kursu. Po pierwsze odpisy, po drugie spadek cen węgla koksowego, po trzecie raport roczny. Dynamiczne spadki rodzą jeszcze bardziej dynamiczne odbicia, co odbicia to wyżej. Koks stoi wysoko, a węgiel koksujący będzie rósł analogicznie z popytem. Tak jak był splot negatywnych informacji tak teraz, może być pozytywnych m.in projekt wodorowy, rozwój koksu igłowy czy nawet środki z Funduszu Badawczego Węgla i Stali UE. Cytat:– Od lat zabiegam o to, by węgiel koksowy miał w Unii status tzw. surowca strategicznego. Udało się to ponownie w ubiegłym roku – czas, by poszły za tym dodatkowe pieniądze. A budżet Funduszu to może być nawet 600 mln zł rocznie – mówi Jerzy Buzek, były premier i przewodniczący Parlamentu Europejskiego, a obecnie członek komisji ITRE, w rozmowie z BiznesAlert.pl. biznesalert.pl/wegiel-koksujac...
|
|
Temat:
JSW
hehe sentyment jest taki, że liczą się wyniki i trend, a ten zgodnie z komunikatem JSW i sytuacją rynkową pokazuje 1Q +20% 2Q +40% i wziąłbym jeszcze pod uwagę kurs dolara w 1Q +20%. Warto również zwrócić uwagę, że koks metalurgiczny, który stanowi prawie połowę przychodów JSW jest obecnie na szczytach. pl.investing.com/commodities/m...Nic tylko czekać, aż kurs węgla koksującego wybije pionowo, bo zazwyczaj tak się to odbywa
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Brak odbicia, po fatalnym tygodniu, nie wróży nic dobrego... a coś pan wróżbita ? Wyniczki już 20 maja przypominam
|
|
Cytat:Żartem to jest prezes, któremu nie zależy na adekwatnej wycenie, i który traktuje spółkę jak własny folwark. Możesz rozwinąć myśl, w jaki sposób to robi coś jak na KCI ?
|
|
Temat:
KCI
Tylko czekać, aż pójdzie zawiadomienie do knf o manipulacje akcjami i może być równie szybko baza. Historia znana i niekoniecznie lubiana
|
|
Temat:
JSW
Tam gdzie kończy się cierpliwość większości, pojawią się wzrosty. A tak konkretniej to im bliżej wyników to kurs akcji powinien piąć się systematycznie w górę, jeśli pojawią się dodatkowo jakieś sygnały wzrostowe co do cen węgla koksujące no to może być konkretny impuls.
|
|
Temat:
RAFAKO
Ponawiam prośbę o analizę
|
|
Temat:
JSW
Mamy oficjalny komunikat ze spółki na temat kontraktów w 1Q i 2Q, wiec po co sugerujecie się ogólnoświatowym indeksem z AU w takim momencie ? Myśleliście, że jeśli chiny kupują węgiel koksujący po 200$ a Indie po 120$, to jsw będzie sprzedawać po najniższej cenie ? Usłyszałem tylko jedno kilka tygodni temu "sprzedajemy 30% drożej teraz" i to by się w sumie zgadzało z komunikatem spółki. Myślę, że to dopiero początek liczę na dobry wynik za 1Q
|
|