SSSSssiema, to ja po krótce opiszę sprawozdanko. Przepraszam, że tak późno ale łapałam ostatnie promienie słońca.
W porównaniu do 1H2008 najważniejsze jest to, że udało się wypracować zysk netto. Przychody spadły ale rentowność się poprawiła. W porównaniu do 1Q2009 za to widać niewielki wzrost przychodów i równie niewielki spadek rentowności. Spółka niewiele mówi o źródłach zmian swoich przychodów. Uważam, że najważniejszy jest ciągły zysk, którego kryzys się nie ima. Wszystkie segmenty zrealizowały też dodatnią marżę.
W aktywach nie dzieje się nic ciekawego. W pasywach najważniejsza sprawa o korekta błędu. Grupa przeprowadziła audyt w jednej ze swoich spółek zależnych, który wykazał jakieś nieprawidłowości. Stąd konieczne bylo skorygowanie sprawozdań z lat poprzednich o dużą kwotę. Z tego co wyczytałam w SF wynika, że ta spółka jest własnością grupy od ponad 2 lat. Jeżeli dopiero teraz zidentyfikowano problem, to oznacza dla mnie poważny problem w kontroli jej działalności.

Dokonano jeszcze powiększenia kapitałów o jakiś milion w ramach "ujawienia prawa wieczystego użytkowania gruntów". Nie ma na ten temat żadnej noty, więc totalnie nie rozumiem o co chodzi. Muszę jeszcze dodać, że taki zabieg absolutnie mi się nie podoba. Jego wpływ na kapitał dokładnie odwraca skutki korekty błedu w spółce zależnej. Ponieważ o prawie wieczystym nie ma żadnej informacji, można by się spodziewać, że zabieg jest celowy.

Biegły nic na ten temat nie powiedział. Poza tym w zobowiązaniach niewiele się zadziało. Na uwagę zasługuje fakt, że spółka nie posiada istotnego zadłużenia.
Przepływy pieniężne są dodatnie. I co najważniejsze - dodatnie przepływy z działalności operacyjnej wystarczały na pokrycie wydatków z finansowej. Troszkę sprawozdanie z przepływów miesza, ponieważ jest tam ujęta kwota spłaty kredytów. A w pasywach nie widać odrębnej pozycji na kredyty, są tylko ogólnie zobowiązania. Nieładnie!
Bardzo ciekawie jest napisane sprawozdanie z działalności grupy. Opisana jest strategia na lata 2009 - 2011. Tylko brakuje mi trochę informacji o jej realizacji. No bo skoro obejmuje już 2009 rok, którego połowa z głowy, to pewnie coś się działo? A w każdym razie powinno.
Ogólnie sprawozdanie jest bardzo ubogie w informacje - co chyba widać w moim skromnym opisie. Not praktycznie nie ma, są w nich prawie same tabelki. Nie ma opisów najważniejszych zdarzeń, które znacząco wpływają na kapitały. Za dużo tych "nieładnie".
Podsumowując to wydaje się, że sytuacja finansowa grupy jest bardzo zdrowa. Trochę niepokoi mnie brak informacji w SF.