hnbfdcta
Advertisement
PARTNER SERWISU
oynjbklu
9 10 11 12 13

varciasz-portfel fundamentalny+lekko spekulacyjny nastawiony na odbicie

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 16 lutego 2022 07:31:20
Jedna uwaga

JWW INwest udział w portfelu 18%

Spółka w której FF wynosi 7,38% a akcje ma dwóch udziałowców o tym samym nazwisku.
Do tego średnie obroty 5 tys

Ryzyko przymusowego wykupu jest bardzo duże, a płynność bardzo słaba, a spółka nigdy nie płaciła dywidendy.

Rozumiem, że czasem takie spółki mogą dać ponadprzeciętną stopę zwrotu. Jednak z mojego punktu widzenia takie spółki odrzucam. Nawet gdybym się "zakochał" w takiej spółce to bym zainwestował minimalny % kapitału.

Ps. Wykres tej spółki jest ok. Technicznie jest na wsparciu w okolicach 2 zł które może się wybronić, a opór jest na poziomie 3 zł. Rozumiem, że obstawiasz dobre wyniki za IV kw.
Edytowany: 16 lutego 2022 07:41

rochodzki
8
Wpisów: 44
Wysłane: 16 lutego 2022 22:42:16
Ja mam pytanie o EON. Wybrałeś tą spółkę, bo masz konkretną wiedzę branżową i wiedziałeś na ich temat coś więcej czy tylko to, co ze sprawozdań? Ja po przeczytaniu z ciekawości kilku rocznych raportów wstecz doszedłem do wniosku, że to ściema . . .

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 18 lutego 2022 04:32:45
MrBlue2 napisał(a):
Jedna uwaga

JWW INwest udział w portfelu 18%

Spółka w której FF wynosi 7,38% a akcje ma dwóch udziałowców o tym samym nazwisku.
Do tego średnie obroty 5 tys

Ryzyko przymusowego wykupu jest bardzo duże, a płynność bardzo słaba, a spółka nigdy nie płaciła dywidendy.

Rozumiem, że czasem takie spółki mogą dać ponadprzeciętną stopę zwrotu. Jednak z mojego punktu widzenia takie spółki odrzucam. Nawet gdybym się "zakochał" w takiej spółce to bym zainwestował minimalny % kapitału.

Ps. Wykres tej spółki jest ok. Technicznie jest na wsparciu w okolicach 2 zł które może się wybronić, a opór jest na poziomie 3 zł. Rozumiem, że obstawiasz dobre wyniki za IV kw.

Tak, ryzyko takie istnieje.

Jeżeli takie ryzyko się zmaterializuje to mogę stracić max 10-20%
Jeżeli jednak się tak nie stanie i firma zostanie właściwie oceniona przez rynek to 100% zysku jest możliwe.
Matematyka mówi mi że jest to ryzyko które warto ponieść.

Nie liczę na jakieś super wyniki za 2021. Raczej liczę że wyniki pozostaną na stałym poziomie i pojawi się nowy inwestor. Zdaje się że ostatnie przekształcenia akcji uprzywilejowanych idą w tym kierunku

varciasz
22
Wysłane: 18 lutego 2022 05:25:00
rochodzki napisał(a):
Ja mam pytanie o EON. Wybrałeś tą spółkę, bo masz konkretną wiedzę branżową i wiedziałeś na ich temat coś więcej czy tylko to, co ze sprawozdań? Ja po przeczytaniu z ciekawości kilku rocznych raportów wstecz doszedłem do wniosku, że to ściema . . .

EON już nie posiadam. Sprzedałem pod koniec 2021.
EON kupowałem przez kilka lat.
Pisałem wielokrotnie że jest to spółka niedowartościowana ale chyba niewiele osób to przeczytało i zrozumiało

tutaj przykład z lutego 2021
varciasz napisał(a):

EONET - ogłosił właśnie wyniki kwartalne
posiadana gotówka: 21,8 M
należności: 6,4 M
zadłużenie: 7,6 M
zysk roczny netto: 3 M
przepływy pieniężne z działalności operacyjnej : 4,4 M

A spółka przy kursie 10,9 jest wyceniana na ...22,4 M :) :) :)

A ta wycenia jeszcze nie uwzględnia tego że 10% akcji jest skupionych przez samą spółkę

Nie znam innej firmy która tak zasługuje na +100% w tej chwili

EON kupowałem przez kilka ostatnich lat.
Średnia zakupu 6.2
Średnia sprzedaży 21
czyli koło 250% zysku

Aktualnie podobne niedowartościowanie widzę na JWW Invest oraz Betacom
Mam nadzieję że za kilka miesięcy/lat będą równie pokaźne zyski

Ogólnie to polecam przejrzeć historię moich transakcji w tym wątku bo zadziwiająco trafne miałem inwestycje i czytając można się było nieźle wzbogacić
Mam nadzieję że są osoby które skorzystały :)

rochodzki
8
Wysłane: 18 lutego 2022 10:11:06
Nie chodzi o proste wskaźniki. Na tym i innych forach wielu widziało w eon księgowość amber gold czy getback.

Krótko mówiąc czytałeś tylko raporty, nie miałeś jakiś kontaktów w branży, dokładniejszej wiedzy o działalności tej spółki, czegoś co potwierdzałoby sprawozdania?

varciasz
22
Wysłane: 21 lutego 2022 20:03:40
w EON wchodziłem od kilku lat na podstawie raportów i wskaźników. Znam dobrze branżę IT ale nie miałem żadnych "znajomych" lub "przecieków". Przecież widać było że ta spółka śpi na kasie i zresztą wiele razy o tym pisałem

kto widział jakieś problemy księgowe w EO Networks?
Do czasu przejęcia przez Euvic wszystko było w wynikach przejrzyste i nie mieli nawet powodu oszukiwać bo spółka była kontrolowana przez 1 akcjonariusza i nie robiła żadnych emisji.

Po przejęciu przez Euvic to już zupełnie inna historia. Zaczęły się pożyczki do Euvic i dziwne inwestycje które nie wiadomo czy są dobre dla EON czy dla tylko dla Euvic.

varciasz
22
Wysłane: 21 lutego 2022 20:13:19
Pora się rozliczyć z moich "wróżb" na 2021 :)

punkty 1, 4 się sprawdziły
punkty 2, 6 częściowo
punkty 3, 5 wcale

czyli jak to zazwyczaj z wróżbami bywa - połowa się sprawdziła :D

uważam jednak że te punkty które się nie sprawdziły w 2021 - mają sporą szansę zaistnieć w 2022.

Poza tylko punktem 1) bo niestety widzę sporą szansę na kryzys w 2022

varciasz napisał(a):
Nie wiem czy ktoś to czyta (bo niewiele osób komentuje) oraz czy ktokolwiek będzie tego ciekawy ale zabawię się dzisiaj we wróżkę aby przewidzieć co będzie się działo w 2021

Proszę traktować to w taki sam sposób w jaki traktuje się wróżkę - jako rozrywkę a nie poradę lub rekomendację. Sam chętnie zajrzę tu za rok aby zobaczyć gdzie miałem rację.

1) Nie będzie wielkiego kryzysu w 2021
Jest na to szansa ale myślę że nie zobaczymy zjazdu na giełdach 40-50%. Myślę że to jeszcze nie ten rok
2) ogólne indeksy giełdowe - lekko w dół
Będzie to głównie spowodowane powolnym ulatywaniem powietrza z nadmiernie napompowanych spółek jak Tesla, CDR, ALE. Duże szanse na zwyżki dla mniejszych firm
3) Będą znaczące wzrosty na złoto i srebro
Znaczące wzrosty to powyżej 20% ale nie zdziwiłbym się gdyby to było 100%
Ludzie coraz więcej zarabiają. Coraz więcej kasy się drukuje więc pojawi się coraz większa potrzeba zabezpieczenia tego majątku
4) Inflacja przyspieszy w USA, Polsce i wielu innych krajach
Uważam że uda się ją w 2021 utrzymać pod kontrolą ale będzie znacząco wyższa niż w poprzednich latach
5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)
6) Bitcoin - duże spadki
Myślę że jest spora szansa że zobaczymy $10K. Nie sądzę aby napompowana, teoretyczna wartość bitcoinów była do utrzymania bo jest mocno abstrakcyjna. Poza tym rządy będą się starały temperować zapędy powstawania niezależnych od nich walut.

varciasz
22
Wysłane: 21 lutego 2022 20:19:49
więc nowe wróżby na 2022:

1) Będzie kryzys lub przynajmniej znaczne spadki na giełdach w 2022
Jest szansa że nie zobaczymy zjazd na giełdach 40-50%.
2) ogólne indeksy giełdowe na całym świecie- w dół
Najbardziej ucierpią napompowane balony jak Tesla, Roblox i inne podobne
3) Będą znaczące wzrosty na złoto i srebro
Znaczące wzrosty to powyżej 20% ale nie zdziwiłbym się gdyby to było 100%
Ludzie coraz więcej zarabiają. Coraz więcej kasy się drukuje więc pojawi się coraz większa potrzeba zabezpieczenia tego majątku
4) Inflacja utrzyma się na wysokim poziomie w 2022
Jest ryzyko że w mniejszych gospodarkach (np Polska) inflacja przekroczy 10%
5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Do tego problemy z malejącym popytem (10-20%?)
6) Bitcoin - duże spadki
Myślę że jest spora szansa że zobaczymy $10K. Nie sądzę aby napompowana, teoretyczna wartość bitcoinów była do utrzymania bo jest mocno abstrakcyjna. Poza tym rządy będą się starały temperować zapędy powstawania niezależnych od nich walut.

mysiauek
9
Wpisów: 336
Wysłane: 21 lutego 2022 21:29:11
Tak się zastanawiam co masz na myśli to znaczy co miałoby się stać z cenami mieszkan po rozwiązaniu sprawy frankowiczow?

varciasz
22
Wysłane: 21 lutego 2022 21:32:09
z tego co pamiętam to wyjaśniałem tą kwestię rok temu.

Mam kilku znajomych którzy nie sprzedają swoich mieszkań (których nie używają) tylko dlatego że mają kredyt we frankach. Jeżeli będą mogli korzystnie przewalutować kredyt na PLN to chętnie sprzedadzą. Takich osób mogą być tysiące.

mysiauek
9
Wpisów: 336
Wysłane: 23 lutego 2022 20:23:22
Osobiscie tą jedną prognozę z CHFami oceniam to jako pisanie palcem po wodzie.
W bieżącej sytuacji, nie widzę powodu do pozbywania się takiego mieszkania dla innego powodu niż dalsza konsumpcja lub inne inwestycje.

varciasz
22
Wysłane: 23 lutego 2022 21:37:11
i bardzo dobrze że ją tak traktujesz. Chciałbym aby wszyscy traktowali tak wszystkie moje wróżby.

Jestem bardzo daleki od orzekania własnej nieomylności i cieszę się jak ktoś się nie zgadza bo można (bez emocji) podyskutować.
Uważasz że nieruchomości wzrosną czy się utrzymają w 2022?
Inwestujesz w nieruchomości?

Trochę nawiązując do innych punktów z mojego wróżkowania: spoglądacie co się dzieje na giełdach globalnych ostatnio? Szczególnie US
Mocne spadki na najbardziej napompowanych akcjach. Dobrym wskaźnikiem jest tutaj ARKK.
Myślę że nie jesteśmy daleko od momentu kiedy zaczną puszczać zabezpieczenia lewarów i pojawi się wodospad. Pytanie tylko
a) czy to będzie krótkie załamanie czy wejście w bessę z przytupem
b) czy załamanie na rynkach akcji odbije się na światowej gospodarce i zobaczymy bankructwa, bezrobocie i wzrost ubóstwa.

Oczywiście "niedaleko" może oznaczać 1 dzień lub kilka lat zależnie od tego czy rządy będą reagować na spadki.

rochodzki
8
Wysłane: 24 lutego 2022 13:04:16
varciasz napisał(a):
w EON wchodziłem od kilku lat na podstawie raportów i wskaźników. Znam dobrze branżę IT ale nie miałem żadnych "znajomych" lub "przecieków". Przecież widać było że ta spółka śpi na kasie i zresztą wiele razy o tym pisałem

kto widział jakieś problemy księgowe w EO Networks?
Do czasu przejęcia przez Euvic wszystko było w wynikach przejrzyste i nie mieli nawet powodu oszukiwać bo spółka była kontrolowana przez 1 akcjonariusza i nie robiła żadnych emisji.

Po przejęciu przez Euvic to już zupełnie inna historia. Zaczęły się pożyczki do Euvic i dziwne inwestycje które nie wiadomo czy są dobre dla EON czy dla tylko dla Euvic.

Tylko chciałem wiedzieć, czy bazowałeś także na czymś innym niż raporty. To wszystko. Gratuluję trafienia.
Przeczytałem te sprawozdania wstecz z ciekawości i pierwsza myśl była taka, że nie wiadomo co ta spółka w ogóle robi i dla kogo. Na stronie wymienione wszystkie możliwe usługi informatyczne i linki do cenników naprawy monitorów oraz drukarek. Do tego znaczącym akcjonariuszem był gość zatrzymany za piramidy. Czytając to miałem wrażenie, że spółce wystarczy laptop i samochód osobowy, wykona każdą robotę i zarobi na niej miliony, które trzyma na nieoprocentowanym koncie. A wszyscy inni w biznesie się męczą.

Ale znam skądinąd zacnych ludzi, którzy na zwykłych piramidach nieźle zarobili myśląc, że to prawdziwe inwestycje jak i takich, którzy przepuścili realne okazje, bo wyglądały zbyt podejrzanie.

varciasz
22
Wysłane: 3 marca 2022 00:27:02
WOJNA....
Myślę że z moralnego i ludzkiego punktu widzenia wszyscy w Polsce pojmują toczącą się wojnę tak samo (no może poza kilkoma ćwierćgłówkami - kibicami którzy jadą na granicę "bronić" przed uchodźcami wojennymi). Mi szczerze serce pęka jak myślę o naszych sąsiadach

Z politycznego punktu widzenia wygląda to różnie - niektórzy uważają że Putin był prowokowany i że broni strefy buforowej Rosji przed NATO. Na szczęście większość w Polsce uważa że nie istotne są strefy buforowe albo marzenia o odbudowie ZSRR bo nie jest to upoważnieniem aby napadać na inne państwa

Z ekonomicznego punktu widzenia zapanował właśnie chaos na całym świecie.
- wojna i wydatki wojenne
- całe stado dodatkowych ryzyk
- sankcje i ich konsekwencje dla Rosji i innych państw

Więc sytuacja jest taka że prawie niemożliwe jest coś przewidzieć. Jest tak duża ilość nowych czynników że nie wiadomo co wyjdzie i w co inwestować

Na szczęście moja strategia inwestycyjna rozdzielania kapitału (pisałem o tym w sierpniu 2021) okazała się bardzo słuszna i ta wojna finansowo raczej mnie nie zaboli.

Małe to jednak pocieszenie jeżeli dalej w tym świecie wystarczy jedna decyzja jakiegoś oszołoma i miliony ludzi muszą opuszczać cały swój majątek lub umierać w okopach

varciasz
22
Wysłane: 3 marca 2022 00:41:01
dzisiaj sprzedane całe SEKO. Wybiło pod klimat wojny (bo konserwy)
wchodząc w SEKO założyłem sobie cenę sprzedaży na 10 zl. Dzisiaj sprzedałem za 13
50% zysku na tych akcjach w 2 miesiące.

i nawet jakoś cieszyć się z tego ciężko bo to przecież nie moja zasługa że zarobiłem - kupując te akcje nawet mi do głowy nie przyszło że możemy mieć wojnę pod swoimi granicami.

Nie chce mi się szukać nowych spółek więc pewnie zwiększę trochę zaangażowanie w któryś z aktualnie posiadanych papierów.

varciasz
22
Wysłane: 3 marca 2022 10:30:51
Dzisiaj dokupione sporo Delko

varciasz
22
Wysłane: 4 marca 2022 16:03:03
wartość złotówki dzisiaj mocno spada.

Widać że inwestorzy już przygotowują się na wojnę w Europie bo Euro również spada.

Jak dla mnie to raczej wojny u nas nie będzie ale odwrót do dolara może jeszcze trochę potrwać.
A to pewnie będzie oznaczało że możemy w tym roku zobaczyć wyrównanie się kursów Euro i dolara oraz obie te waluty za 5 PLN

W ramach zabezpieczenia (mimo że mam już sporo dolarów i inwestycji w US o których nie piszę tu na wątku) kupiłem dzisiaj Sibanye (NYSE) na polskim rachunku. Cena zakupu 19.37 USD

varciasz
22
Wysłane: 2 kwietnia 2022 04:47:28
Patrzyłem ostatnio jak wojna wykończyła świetną spółkę którą kiedyś miałem - Agroliga. Cały czas ją obserwowałem na wypadek gdyby można było kiedyś tam wrócić. Teraz już wiadomo że nie ma zbytnio do czego wracać.
Takich firm zniszczonych przez wojnę są tysiące.
Tysiące są też utraconych żyć ludzkich i rozbitych rodzin, osieroconych dzieci

Może każdy kraj powinien mieć broń atomową i wtedy nareszcie zapanowałby globalny pokój?
Pomysł oczywiście zbyt ryzykowny.
Ciekawe czy kiedyś powstanie jakiś sposób na uniemożliwienie ludziom rozpoczynania wojen.
Tak ogromny procent światowych zasobów (ludzkich, przemysłowych, intelektualnych, materialnych) idzie na zbrojenia. Gdyby można było się nie zbroić nasz postęp cywilizacyjny byłby pewnie 20% szybszy. Wszystkim mogłoby się żyć lepiej...

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 2 kwietnia 2022 20:47:05
Cześć. Miałem niestety akcje Agroligi w momencie wybuchu wojny. Czy mógłbyś rozwinąć trochę stwierdzenie "Teraz już wiadomo że nie ma zbytnio do czego wracać."?

varciasz
22
Wysłane: 3 kwietnia 2022 23:30:09
cześć Decimus,

Przepraszam najmocniej jeżeli ten mój wpis został odebrany niezgodnie z moją intencją.

Nie chodziło mi o to że firma padnie ale o proste stwierdzenie że nie będzie już to firma która może mnie zainteresować do inwestycji.
Skutki wojny pewnie będzie można oszacować dopiero za wiele miesięcy (o ile się szybko skończy)

Jest spora szansa że zasiewy w tym roku nie ruszą. Uprawa może nie być możliwa nawet jak wojna się skonczy. Nie są możliwe do przewidzenia straty w aktywach ...

Agroliga to aktualnie czysto spekulacyjna inwestycja o ogromnym ryzyku na które nikt nie ma wpływu więc nie jest zgodna z moją strategią inwestycyjną.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,327 sek.

metrtrjm
dovljqcl
gwytmdty
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bznxovzm
rgtmyggd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat