Malas napisał(a): Ale może mnie zachęcisz czymś jeszcze? Nie chcę iść tą drogą. Natomiast wyceny są głupie. Rank jest tani, ale w porównaniu do P.A. Nova jest to gorsza spółka, a obecnie na dodatek droższa. Sam fakt, że po pożyczki muszą chodzić do Monnari wystarczy jako potwierdzenie ich sytuacji. I teraz co? Santander bierze? Byłem na walnych P.A. Nova, normalny zarząd, można porozmawiać, wypłacają dywidendę. Są przykuci do tych galerii, ale Rank też je ma.
|
|
Podbić cenę Ranka, który bierze pożyczki pod przewłaszczenie, powyżej P.A. Nova, która zarabia, dzieli się i ma otwartą komunikację. Genialny ruch Santandera.
|
|
Temat:
DEKPOL
HiddenZlotys napisał(a):czy ktoś wie, kto stoi za firmą Familiar S.A. SICAV-SIF? Mają także udziały w Pointpack (8%) i Mex Polska (6%). Grzegorz Szymański www.bankier.pl/static/att/emit...
|
|
Temat:
HELIO
To już lawina. Spółka w każdym roku zarabia, w każdym. Wartość księgowa na akcję po tym komunikacie 26 zł przy bardzo konserwatywnym bilansie. Do tego ma 200 tys. akcji własnych z 5 mln w obrocie. Lider rynku w segmencie obsługi sieci handlowych. Wszystko wskazuje, że załamała się sprzedaż u konkurenta.
A inwestorzy patrzą, myślą. A może taki protektor? A może bioplanet?
|
|
Temat:
GOBARTO
Art. 82.1 Ustawy o ofercie wciąż przewiduje 95% na przymusowy wykup.
|
|
Jeżeli masz grupę 5%, notyfikujcie porozumienie i zażądajcie zwołania NWZA, żeby przeforsować uchwałę o rozwiązaniu spółki i likwidacji.
Przykładowe uzasadnienie: "W ocenie akcjonariatu mniejszościowego dalsze funkcjonowanie spółki jest pozbawione ekonomicznego sensu. Dla akcjonariuszy mniejszościowych zdechły Rank Progress z odciętymi pijawkami i syndykiem zamiast ociężałego prezesa Jana z Portugalii jest wart więcej niż spółka publiczna notowana na GPW.
kłaniam się, Comtrader"
zwróć uwagę że w ciągu 10 lat zarząd w temacie pomnażania majątku własnego jest mniej skuteczny niż zakopany w ziemi słoik. Zachwalanie rzekomo zasadnych premii przeczy faktom.
|
|
krewa napisał(a):rochodzki napisał(a):Gdyby wynagrodzenie zarządu ustalało walne (tak jak to ma miejsce w przypadku pensji rady nadzorczej) to... Walne uraczyło przewodniczącego RN wynagrodzeniem >4 mln zł i nikomu to nie przeszkadzało. Tak działa folwark No to widać jak to działa. Akcji nie mam, spółkę kiedyś przeglądałem porównawczo do innej. No, ale ktoś się zakopie w akcjach i zamiast walczyć o swoje śpiewa "Panie Janie, Panie Janie".
|
|
comtrader napisał(a): Ale też nie zamierzam jątrzyć i uderzać tam, gdzie nie należy, bo nie ma szans na udowodnienie naruszeń prawa, gdyż wynagrodzenie Zarządu i RN jest jawne i w sposób otwarty wypłacane.
Szanse są, ale jest to mozolne, wymaga kosztów, podjęcia ryzyka, itp. Niestety klasyczny inwestor indywidualny to taki trochę wyborca pis, ale z rachunkiem maklerskim. Siedzi przed komputerem, rysuje wykresy, wali w konia i liczy na cud. Wynagrodzenia nie ustala zarząd, ani nawet walne, tylko rada nadzorcza. To oni odpowiadają za szkodę wobec spółki wynikającą z opłacenia kogoś ewidentnie powyżej stawek rynkowych (a nawet alternatyw na rynku). Facet siedzi ponad pół roku w Portugalii (przynajmniej musi dla celów podatkowych), a na polską wioskę przylatuje chyba tylko pobrać rentę socjalną 2 miliony. Gdyby wynagrodzenie zarządu ustalało walne (tak jak to ma miejsce w przypadku pensji rady nadzorczej) to mogłoby być tak jak w Atlancie. Wszyscy dostają tam 5 tys. na miesiąc, a Mazur ustalił sobie 35, żeby mieć na życie. I ktoś taką uchwałę zaskarżył dążąc do obcięcia renty do 5k/m-c.
|
|
comtrader napisał(a):[quote=rochodzki][quote=1ketjoW] Aha... i nie zapominaj kolego, że w 2021 r. Zarząd w ciągu jednego dnia (!!!) przeprowadził zakup i sprzedaż 2 działek w Otwocku (jedna od razu, a po roku druga), na której to transakcji spółka (a nie Jan Mroczka!) zarobiła ok. 20 mln zł netto i owszem była z tego tytułu premia nadzwyczajna dla Zarządu.
Kolego, ja nawet tego nie pamiętam. Zerknij na dowolny zbiorczy raport wynagrodzeń spółek z gpw. Pojedź tam w końcu, kup bombonierkę i jeszcze mu dopłać za takie zyski, jakie przynosi. Facet tyle wyjada ze spółki, że już sznurówek nie widzi. A akcjonariusze w ciągu kilkunastu lat dostali z tych "zysków" grosze dywidendy, mimo że mają 40% akcji.
|
|
1ketjoW napisał(a):Nie to, że chce się mieszać w wasz spór, ale lucznik mógłby podać przykład wyciągania kasy ze spółki przez różne triki. Cytat:którzy po kolejnych latach zamienił się w zgorzkniałych sceptyków to nic nie dzieje się naprawdę poza wyciąganiem forsy ze spółki poprzez różne triki Dwa triki wystarczą. Przede wszystkim skandalicznie wysokie wynagrodzenie zarządu, który w CRBR zadeklarował, że mieszka w Portugalii. Rozumiem, że zarządza zdalnie. Tak jest nowocześniej (i cieplej). To pierwszy trik z brzegu, który mogę podać nie znając spółki dogłębnie. Typowa patologia, na którą niektórzy reagują słowami: pada deszcz.
|
|
Temat:
FORTE
Zgadzam się, że Forte jest niedowartościowane, ale reszty powyższego wpisu nie rozumiem.
|
|
Temat:
BOGDANKA
Znaczy się, zarobią dostawcy dla górnictwa.
|
|
Temat:
GETINOBLE
Daboo, where are you?
|
|
Temat:
PAMAPOL
Jak nie rozum to może strach sprawi, że Inwestor Indywidualny zrozumie, że dostał prezent z nieba tym wezwaniem głównego "nie chcem, ale muszem".
|
|
Temat:
BERLING
W tej cenie skuteczność wezwania jest mało prawdopodobna. Dzisiaj był bardzo duży obrót jak na tą spółkę i to po wyższej cenie, co jest dość rzadkie. Wezwanie nawet po 5.5 nie powinno przynieść skutku. Możliwe, że głównemu zależy tylko na uzyskaniu powyżej 4/5 głosów na walnym. Z drugiej strony 3.5% ma Value Fiz, któremu może zależeć na 5% żeby mieć większy lewar negocjacyjny w postaci wniosku o powołanie rewidenta do spraw szczególnych i zbadania np. transakcji zakupu działek pod deweloperkę.
|
|
Temat:
PAMAPOL
A to jest dobre. Panowie Szataniak robią "reorganizację struktury zarządzania majątkiem", przez co podmioty zależne są formalnie zobligowane do złożenia wezwania na akcje. Po co się reorganizują, na co? Mniejsza o to. Wydają pośpiesznie oświadczenie: nie nie kochani, nie chcemy ściągać akcji z giełdy, nie musicie się niczego obawiać, wszystko w porządku, to tylko taka zabawa. Na forum bankiera oddychają z ulgą. Tylko jakby ktoś mógł wydać ca 25 mln na inwestycję w obligacje skarbowe indeksowane inflacją vs musiał z premią do nominału skupić resztę spółki, która pomnaża majątek w tempie niższym niż zakopany w ziemi słoik to chyba też by wszystkich poprosił o wstrzymanie.
Po takiej cenie ja bym sprzedawał i podziękował.
|
|
Temat:
FASING
Możliwe, że ktoś wtedy też tak myślał np. o KPPD i nie zdążył nawet przestrzec.
|
|
Temat:
FASING
Kolega, który zna się na analizie technicznej, mówił wczoraj, że na wykresie formuje się formacja złotego krzyżaka.
|
|
Temat:
AZTEC
Wynik netto za I kwartał r/r +125%. Ten telefon tak dzwoni, dzwoni, dzwoni, jakby chciał . . . żeby ktoś go odebrał.
|
|
A ja zostawiłem sobie jeszcze trochę akcji na pamiątkę - żeby zobaczyć sumę dywidend wyższą niż cena zakupu. Gratuluję wszystkim, którzy weszli później niż ja w 15/16. Siedząc na tym jajcu, czułem jak wychodzi mi gardłem. Spółka jest niezdolna do generowania zysków na stabilnym rynku stali nie mówiąc o spadkowym, co już się zaczęło. 4 kw. 2021 dał namiastkę możliwości Drozapola.
Miłośników tego typu tematów zapraszam do obserwacji Fasingu. Drugiego Drozapola z tego nie będzie, ale jest potencjał przy tej cenie. Sporo ludzi kupowało akcje pod wezwanie licząc na nową ofertę, która się nie pojawiła. Chcąc teraz wyjść będą musieli obniżyć oczekiwania. Jak tylko spółka zaraportuje jakiś problem, powinna pojawić się podaż.
|
|
Ale czy bessa na giełdzie nie doprowadzi do zwiększenia spożycia alkoholu?
|
|
Temat:
SANOK
Mimo, że wydźwięk konferencji wynikowej był negatywny to pojawiła się informacja, że część konkurencji bankrutuje albo wychodzi z segmentu gumowego. Papier jest wyceniany na poziomie Izobloku mimo, że Sanok jest o klasę wyżej od strony biznesu i podejścia do akcjonariuszy.
|
|
Na pakietowych kurs Tower spadł nawet do 8.00. Jakiś wywiad był, że Deli2 chce być Ferrari wśród e-sklepów. Poprzeczka została więc zawieszona wysoko i mam nadzieję, że inwestorzy tego nie łykną, a emitentowi pozostanie stać z akcjami na ulicy.
|
|
W sprawozdaniu piszą, że są jednym z 9 producentów w Polsce. Wschód tak. Według spółki od 2015 ciśnie ich import z Rosji. Ale w tym okresie mieli lepsze wyniki niż wcześniej. Więc może - zgodnie z tą logiką - teraz im się pogorszą?
|
|
Temat:
SANOK
Numer 1 w Europie. Na tyle utrwalona pozycja rynkowa, że nawet duży konkurent z Turcji chwali się, że jest numerem 2. Tydzień temu kurs osunął się poniżej 12 zł. Trwało to tylko chwilę, ale była na tyle duża podaż, że można było się obkupić. Ktoś bardzo potrzebował płynności, bo kolejne zlecenia na większe kwoty były zaspokajane na niższych poziomach. Albo katastrofa na ścianie wschodniej albo znaczny wzrost kursu w ciągu kilku lat. Jedna dodatkowa hossa i zlecą się wszyscy do okienka bankowego: "Pani, w co by tu teraz zainwestować? Co by Pani poleciła?".
|
|
Jak to nie mają konkurencji?
|
|
Temat:
FASING
Warto zbierać, ponieważ ceny węgla rosną szybciej niż kryptowaluty. Prawie 450 usd za tonę w Rotterdamie wczoraj, a światowe górnictwo było do niedawna zyskowne już przy 80. Można oczywiście kupować akcje producentów pasztetów i makaronu, ale obawiam się ich zyski nie dogonią obecnych wycen. Tutaj jest konkretny wzorzec - zysk Fasingu podąża za cenami węgla z ok. rocznym opóźnieniem. A to będzie teraz najważniejsze wobec widma rosnących stóp.
Pilnowanie zarządu to inna sprawa. Przydałby się biegły rewident do zbadania zakupów stali od podmiotu powiązanego i wynajmowania mu nieruchomości Fasingu.
|
|
Temat:
FASING
Tak, ale czy oni podbierają więcej niż inni? Ostatnia dekada to prawie 2,5 krotny wzrost wartości księgowej na akcję uwzględniając wypłatę dywidendy. W tym czasie Famur wyprodukował dla akcjonariuszy 3-krotność, ale jest ponad 3 razy droższy wskaźnikowo niż Fasing. Przy okazji ma wyższą ekspozycję na Rosję, a Fasing głównie eksportuje do Chin. Do tego w akcjonariacie nie ma już funduszy jak w Famurze, które chętnie by się pozbyły ładunku po ostatniej "rekomendacji" erste. Nawet Patentus jest droższy niż Fasing mimo, że dał akcjonariuszom przeciętne 50% wzrostu ich majątku w ciągu ostatnich 10 lat.
Tutaj błąd tkwi w wycenie rynku. Więc jest okazja. Pamiętajmy, że na gorączce złota najwięcej zarobili dostawcy sprzętu.
|
|
A co ciekawsze na dłuższą metę to Niemcy się przepraszają z Węglem, a Węgiel z Niemcami. Minister gospodarki (i ochrony klimatu) kilka dni temu stwierdził, że właściwie elektrownie węglowe mogą jednak trochę dłużej popracować, a Węgiel trzeba będzie kupować nie tylko z Rosji. A Pan był kiedyś liderem "zielonych". Nie zapominałbym też o sektorze okołogórniczym, którego akcje jeszcze leżą na podłodze.
|
|
varciasz napisał(a):w EON wchodziłem od kilku lat na podstawie raportów i wskaźników. Znam dobrze branżę IT ale nie miałem żadnych "znajomych" lub "przecieków". Przecież widać było że ta spółka śpi na kasie i zresztą wiele razy o tym pisałem
kto widział jakieś problemy księgowe w EO Networks? Do czasu przejęcia przez Euvic wszystko było w wynikach przejrzyste i nie mieli nawet powodu oszukiwać bo spółka była kontrolowana przez 1 akcjonariusza i nie robiła żadnych emisji.
Po przejęciu przez Euvic to już zupełnie inna historia. Zaczęły się pożyczki do Euvic i dziwne inwestycje które nie wiadomo czy są dobre dla EON czy dla tylko dla Euvic.
Tylko chciałem wiedzieć, czy bazowałeś także na czymś innym niż raporty. To wszystko. Gratuluję trafienia. Przeczytałem te sprawozdania wstecz z ciekawości i pierwsza myśl była taka, że nie wiadomo co ta spółka w ogóle robi i dla kogo. Na stronie wymienione wszystkie możliwe usługi informatyczne i linki do cenników naprawy monitorów oraz drukarek. Do tego znaczącym akcjonariuszem był gość zatrzymany za piramidy. Czytając to miałem wrażenie, że spółce wystarczy laptop i samochód osobowy, wykona każdą robotę i zarobi na niej miliony, które trzyma na nieoprocentowanym koncie. A wszyscy inni w biznesie się męczą. Ale znam skądinąd zacnych ludzi, którzy na zwykłych piramidach nieźle zarobili myśląc, że to prawdziwe inwestycje jak i takich, którzy przepuścili realne okazje, bo wyglądały zbyt podejrzanie.
|
|
Nie chodzi o proste wskaźniki. Na tym i innych forach wielu widziało w eon księgowość amber gold czy getback.
Krótko mówiąc czytałeś tylko raporty, nie miałeś jakiś kontaktów w branży, dokładniejszej wiedzy o działalności tej spółki, czegoś co potwierdzałoby sprawozdania?
|
|
Ja mam pytanie o EON. Wybrałeś tą spółkę, bo masz konkretną wiedzę branżową i wiedziałeś na ich temat coś więcej czy tylko to, co ze sprawozdań? Ja po przeczytaniu z ciekawości kilku rocznych raportów wstecz doszedłem do wniosku, że to ściema . . .
|
|
Temat:
AZTEC
Patrząc na ostatnią poprawę wyników i wzrosty kursu powinno zrobić się głośniej.
|
|
Napisz jaka była najlepsza i najgorsza inwestycja w każdym roku.
|
|
Temat:
YARRL
Przy U2000 Betacom wydaje się spółką dynamiczną, a wymiana pakietów następuje poniżej 4 zł.
|
|
Temat:
YARRL
Nie ma co żałować, że ktoś (może) wygrał w kasynie. Ta spółka biznesowo nie reprezentuje sobą nic. Największe sukcesy: IPO i rozciągnięcie faktycznej likwidacji działalności na kolejne kilkanaście lat, aż do dzisiaj. "2000" w nazwie to jeszcze sprzed denominacji. Nawet prezes się tego wstydził i wszystko sprzedał.
|
|
Temat:
FASING
Na razie tylko zmarnowali pieniądze na opinię przebiegłej.
|
|
Temat:
FASING
mcmbbsqyp napisał(a):linkCytat:FASING SA (31/2021) Stanowisko Zarządu Spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. dotyczące wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji ogłoszonego w dniu 5 sierpnia 2021r. Jeszcze się chyba nie spotkałem z tym żeby "wycena" była nie fair ... Co do MOJa gdzie Fasing był głównym akcjonariuszem to nie byłem zaskoczony, ale co do wezwania na Fasing to już lekko jestem zaskoczony. Przy poprzednim wezwaniu Ropczyc zarząd wydał opinię negatywną co do ceny wezwania. A przy kolejnym już mu wszystko pasowało mimo, że cena była niższa. W zeszłym tygodniu sąd im oddalił zażalenie na postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia w przedmiocie stwierdzenia nieważności uchwały o delistingu. Tutaj Biki też nie będą miały lekko.
|
|
Temat:
HELIO
No i proszę. Po paru latach wracamy do tematu i spółka zamyka rekordowy rok finansowy w historii. Wartość księgowa po kolejnym kwartale zapewne przekroczy 20 zł. A wycena poniżej takich mistrzów rynku spożywczego jak Pamapol . . .
|
|
Temat:
FASING
No i dzisiaj opublikowano odpowiedź przebiegłej sądowej sporządzającej wycenę na zlecenie FSG. Przeczytać w niej możemy, że "Spółka posiada zobowiązania pozabilansowe i warunkowe: weksle, zastawy i hipoteki na majątku trwałym, cesje z polis ubezpieczeniowych i poręczenia w kwotach przekraczających znacznie ponad 100 mln PLN, które w wycenie w podejściu majątkowym również należałoby ująć po stronie pasywów."
Otóż w sprawozdaniu za 2020 znajdują się pozycje pozabilansowe na kwotę 145 mln PLN, która zawiera obok zobowiązań, należności warunkowe na 66 mln i weksle obce na 52 mln. Jeśli również pani biegła nie rozumie akcesoryjności takich praw jak zastaw czy hipoteka, to powinna stracić tytuł.
A zarząd w tej sytuacji nie był w stanie prawidłowo ocenić wartości godziwej spółki, co jest niezbędnym elementem przed wezwaniem. Więc działa na szkodę spółki.
|
|
Jest jeszcze Atlanta.
|
|
Od lat na gpw niedowartościowane są bakalie. Niestety ostatnio płynność zerowa. Poza dobrymi fundamentami jest jeszcze kwestia kary nałożonej przez UOKiK na Biedronkę za retrorabaty i kilka postępowań wobec innych sieci w toku. Od kiedy sprawa wyszła na jaw marże na sprzedaży dostawców poszły w górę.
|
|
A bierzesz pod uwagę to, że przy takim akcjonariacie spółka może zostać wycofana?
|
|
Witajcie,
Czy ktoś się orientuje w temacie? Sprawozdanie skonsolidowane za 2020 rok strona 41.; czy "koszty według rodzajów ogółem" powinny być sumą pozycji zapisanych wyżej? I gdzie w sprawozdaniu wylądowała kwota "zmiana stanu produktów"?
|
|