Dziekuje za odpowiedz, podane linki znam i cenie te teksty, oczywiscie zgadzam sie ze sam C/Z nie powinien byc podstawa decyzji inwestycyjnej i chyba dla nikogo nie jest. Jednak analizujac jeden badz kilka wskaznikow (na przyklad wlasnie jako wstepny filtr po to aby wyselekcjonowac walory warte glebszej analizy, na przyklad wlasnie po opublikowaniu raportow okresowych) konkluzja z analizy moze byc na granicy decyzji pozytywnej i zmiana pojedynczego wskaznika moze przechylic szale. W konsekwencji bledna wartosc podana przez serwis moze pozbawic szansy na zysk.
Nie wiem na pewno ktore wskazniki zmieniaja sie ani kiedy, ale na pewno klucz jest inny niz piszesz. Zapisalem stan wskaznikow dla IMC - na czas nie zmienily sie C/WK, C/P i C/Z, a zmienily sie wszystkie EV/* oraz C/ZO uwzgledniajacy cene. Tak bylo dla IMC po ostatnim raporcie, nie wiem czy tak samo bedzie dla innych spolek albo w innym momencie czasu.
Problem jest glebszy, zalozmy ze zdecyduje sie przeanalizowac spolke dokladniej - czy wtedy powinienem zaczac od sprawdzenia czy prezentowane wskazniki sa prawidlowo wyliczane??? Wyliczyc sam? Sprawdzic na jakiejs innej stronie? To nie jest po prostu dana prezentowana w Interniecie, to jest dana dostarczana w ramach abonamentu. Wyobrazmy sobie ze Bloomberg do wyliczania niektorych wskaznikow uzylby nieaktualnych danych ... Moznaby dlugo dyskutowac, ale podejrzewam ze to jest po prostu jakis niewielki bug w oprogramowaniu serwisu, ktory trzeba naprawic, aby wyceny zgadzaly sie z data kursu i data danych finansowych na dole strony.
Cytat:Na stronie do wyboru jest 13 wycen, wśród nich C/ZO. Wszystkie 13 generuje się też do pliku.
Ale ja pisalem ze brakuje wyceny na podstawie C/Z a nie C/ZO - wg C/ZO faktycznie jest i jest 13 wycen, ale nie ma wsrod nich wyceny wg. C/Z ani wycena wg C/Z nie zapisuje sie do pliku po nacisnieciu przycisku "Pobierz pełną tabelę CSV"