klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
1 2 3

Portfel dywidendowy IKE IKZE; horyzont 30 lat!

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 15 stycznia 2022 02:34:06
Cytat:
Źródło kasy nie ma dla mnie znaczenia, czy to z wypłaty od pracodawcy, czy z działalności czy z dywidend.

W tej dyskusji nie chodzi, skąd jest kasa, tylko ile ona dla nas zarabia.
Cytat:
czy kupiłem te akcje za zewnętrzne środki na rachunku, czy pieniążki z otrzymanej dywidendy to bez znaczenia i jedna i druga kasa jest moja

No ja myślę! A to, czy kupujesz za dywidendy, czy za dopłaty ma kluczowe znaczenie. Procent składany...
Cytat:
A najważniejsze chyba, żeby zawsze co roku liczyć tak samo i trackować progress lub regress.

Tak, to bardzo ważne, dlatego pisałem, żeby zaprojektować sobie monitoring na lata.
Cytat:
Czyli metoda choć ważna to nie najważniejsza, trzeba porównywać jabłko do jabłka.

Pod warunkiem, że te jabłka są relevant. Bo jeśli nie, to metoda jest do bani i jej powtarzalność też jest do bani.
Mówią, że wszystko powinno być tak proste, jak to możliwe, ale nie bardziej.
Edytowany: 15 stycznia 2022 02:39

slavko98
7
Wpisów: 56
Wysłane: 29 kwietnia 2022 00:28:25
Witajcie, z lekkim opóźnieniem wrzucam dzisiaj podsumowanie Q1 2022 (i jednak wrócę do podsumowań kwartalnych).

Na początek zakupy dokonane w ostatnim kwartale:

kliknij, aby powiększyć

Jak widzicie, 24 lutego postanowiłem wykorzystać część mojego budżetu "na specjalne okazje" i dokupiłem na sporych spadkach które były tamtego dnia.

Poniżej wrzucam także aktualne zestawienie szykujących się dywidend, które jeżeli tylko będą wypłacone w takich wysokościach jak były rekomendowane, to już szykuje się wynik dużo powyżej oczekiwań (7,38% ROI względem wpłaconych na IKE/IKZE środków). Biorąc pod uwagę, że jeszcze kilka spółek nie wydało rekomendacji, jest spora szansa że będzie to jeszcze lepszy wynik.

kliknij, aby powiększyć

Z istotnych kwestii - zawieszone zostały notowania spółki IRL ze względu na powiązania z Rosją... gdzieś już chyba wcześniej widziałem taki komentarz że tam Moskale się kryją za tą spółką, ale nie wnikałem aż tak głęboko. Docelowo chyba będę wycinał tą spółkę z portfela, najlepiej tak żeby przynajmniej wyjść na zero (ciekawe ile trzeba będzie na to czekać...), ale i tak póki co nic nie zrobię jak notowania są wstrzymane...

Generalnie portfel bardzo ładnie się zachowuje, po cichu liczyłem że w tym roku uda się zebrać te 4k z dywidend i wszystko wskazuje na to że się uda nawet i więcej.

slavko98
7
Wysłane: 4 czerwca 2022 22:24:22
Postanowiłem dzisiaj upublicznić swój portfel w myfund, więc jakby ktoś chciał szczegółowo śledzić moje zmagania, zostawiam link: myfund.pl/index.php?raport=pok...

Jako ciekawostkę wrzucam porównanie mojego portfela z SP500, inflacją w Polsce oraz portfelem Piotrka z kanału "Moje IKE" (pozdrawiam Piotrek!):

kliknij, aby powiększyć

h3rlitz
1
Wpisów: 266
Wysłane: 13 czerwca 2022 11:25:54
A można prosić również o udostępnienie historii transakcji?

Jednak poddawanie analizie portfela bez tejże historii jest zdecydowanie utrudnione Think

slavko98
7
Wysłane: 14 czerwca 2022 09:35:54
Hmmm Think Właściwie to nie widzę przeszkód. Historia operacji jest już udostępniona. Smacznego! king

slavko98
7
Wysłane: 18 lipca 2022 23:41:23
Witajcie, dzisiaj czas na podsumowanie Q2 2022 director

Na początek zestawienie dokonanych zakupów, a poniżej także krótki komentarz:

kliknij, aby powiększyć

Zakup DKR (Dektra) z 12 kwietnia to drugi (spóźniony) zakup z marca.

Komentarz do dokonanych transakcji:

1) DKR - mimo wysokiej ceny postanowiłem jednak dokupić. Długo się wahałem, ale ponieważ ostatnie zakupy robiłem dosyć dawno temu, zdecydowałem się dobrać po tej wyższej cenie. Była już rekomendacja wypłaty dywidendy, więc spodziewałem się że te 2zł "odzyskam" z ceny kupna, a na dodatek wiedziałem że po zakupie nadal będę miał atrakcyjną średnią kupna (7,43 zł). Podchodzę do Dektry jednak ostożnie ponieważ nie widzę żeby inwestowali w rozwój, a obecny dobry wynik wygląda jakby był wynikiem przerzucenia na klientów "wszechobecnie rosnących cen surowców". Być może, jeżeli teraz ich własne koszty pójdą w górę, których już nie dadzą rady przerzucić na swoich klientów, pokażą gorsze wyniki - co może zbić cenę i wtedy znowu będzie atrakcyjnie. Zobaczymy :-)

2) ACP - tutaj zakupy robiłem dwukrotnie, uśredniając cenę zakupu w dół. Za drugim razem udało mi się upolować super dołek, co bardzo fajnie widać na wykresie na myfund:

kliknij, aby powiększyć

Wiadomo, to tylko przypadek że mi się tak udało, ale na wykresie wygląda fajnie headbang

3) DOM - uśrednianie w dół, choć uważam że ciężkie czasy przed nimi i będzie jeszcze okazja kupić taniej, ale dokupiłem bo mogę się mylić, a cena była fajna. Dzisiaj przykładowo (18 lipca), Dom Development kupić można było poniżej 80 zł, więc jeszcze korzystniej.

4) KRK x2 - podobnie jak przy ACP i DOM, uśredniałem cenę w dół, i mimo wysokiego podatku od dywidend patrzę na tę spółkę przyszłościowo ponieważ jako nieliczna na GPW wypłaca rosnące dywidendy, no i branża taka która myślę w długim terminie może tylko rosnąć (uważam leki jako "dobro pierszej potrzeby"; no może drugiej).

5) LEN - jak wyżej - uśrednianie w dół, świadomie przy gorszych wynikach. Tą spółkę dokupuję z myślą o przyszłości a nie krótkoterminowych wynikach.

Wrzutam także zestawienie dywidend (tych już wypłaconych, zatwierdzonych jak i rekomentowanych). Zapowiada się dużo lepiej niż pierwotnie zakładałem, nic tylko się cieszyć! :)

kliknij, aby powiększyć

Na koniec ciekawostka: szykuje się mój pierwszy default crybaby W związku z sankcjami nałożonymi na Rosję, oraz wyłączeniem z giełdy handlem elektrycznością na Litwie, spółka IRL została postawiona w stan likwidacji. Walne zgromadzenie zdążyło zatwierdzić dywidendę za ubieły rok, ale już nie zdążyli jej wypłacić. Dostałem nawet pismo (list polecony) od kancelarii z Litwy, byłem nieco zdziwiony jak przyszło :-) Jak znajdę chwilę to wrzucę fotkę dla przyszłych pokoleń :-)

Na szczęście spora dywersyfikacja mojego portfela powinna to w miarę sprawnie zamortyzować, choć to zdarzenie dało mi do myślenia i być może jednak zdecyduję się mieć docelowo ciut więcej spółek niż zakładałem początkowo dwadzieścia.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 lipca 2022 02:59:10
5'598 / 66'091 = 8,5%. Tymczasem upadek jednej z dwudziestu spółek z portfela to potencjalnie cios rzędu 5%.
Rady typu trzymaj nie więcej 10, 15, 20 spółek w portfelu fajnie brzmią, ale dla inwestora indywidualnego kluczowa sprawa to dywersyfikacja. To co dla funduszu jest ryzykiem, dla indywidualnego może być już niepewnością, którą trzeba po prostu rozpraszać, rozpraszać i jeszcze raz rozpraszać.

slavko98
7
Wysłane: 10 października 2022 22:44:58
Czas na podsumowanie Q3 2022.

Jak zawsze, na początek zakupy dokonane od ostatniego wpisu:

kliknij, aby powiększyć

Z ciekawostek - postanowiłem do portfela dorzucić nową spółkę: Stalexport (STX). Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że bodaj dosłownie następnego dnia przeczytałem informację że Skarb Państwa nie zamierza przedłużyć koncesji na eksploatację odcinka A4 Kraków-Katowice :) Na razie nic nie robię z tą informacją, zobaczę jak się będzie sprawa rozwijała, natomiast na razie nie planowałem dokupowania akcji.

Jeżeli chodzi o najważniejszy aspekt całego portfela - czyli dywidendy - to już większość spółek je wypłaciła. Została jeszcze tylko garstka, w październiku PZU i druga transza z Grupy Kęty, a na sam koniec roku, w grudniu - Dębica.

kliknij, aby powiększyć

Suma dywidend już chyba będzie ostateczna na ten rok, zdecydowanie więcej niż zakładałem więc jestem bardzo zadowolony. ROI wypłacanych dywidend w okolicach 8,5% więc bardo ładnie.

Na koniec jeszcze wykres zwrotu z kapitału i benchmarki:

kliknij, aby powiększyć

slavko98
7
Wysłane: 7 stycznia 2023 03:17:54
Nadszedł koniec roku, czas zatem na podsumowanie ostatniego kwartału oraz całego 2022.

Dla odmiany dzisiaj zacznę najpierw od podsumowania całego roku:

Ponieważ mój portfel jest nastawiony na dywidendy, najważniejszym wyznacznikiem jest stopa zwrotu właśnie z dywidend. Wskaźnik który mnie najbardziej interesuje, to stosunek otrzymanych dywidend do wpłaconych na rachunek środków. I tak w 2022 roku otrzymałem łącznie 5 725,96 zł dywidend, co przy łącznych wpłatach 68 913,60 zł daje ROI na poziomie 8,31%. Porównując do mojego pierwotnego założenia min. 5%, wynik jak dla mnie bomba! :-)

Co ciekawe, jak popatrzeć na wartość Yield On Cost, to wychodzi bardzo podobnie:

kliknij, aby powiększyć

Poniżej zobaczycie szczegółowe zestawienie wszystkich wypłaconych dywidend. Szczególną uwagę przykuwa Dektra, której 2,05 zł dywidendy na akcję przy mojej średniej cenie zakupu dało zawrotne 27,6% ROI! A wyniki tej spółki w 2022 dają nadzieję na porównywalną wypłatę kolejny raz, co oznaczałoby że zakup akcji tej spółki zwróci się już w ponad 65%.

Z drugiej strony maruderzy - Lena wypłaciła zaledwie 2,2% a Dębia 3,1%. Jest jeszcze ACP z wynikiem 3,97%, ale tutaj jestem zdecydowanie spokojniejszy o wyniki w kolejnych latach, wygląda to dużo stabilniej z perspektywą stabilnego wzrostu w przyszłości.

Jako ciekawostka: jakiś czas temu zastanawiałem się czy warto trzymać KGHM pod wypłatę dywidendy czy sprzedać jak była droga. Jak życie pokazało - trzeba było sprzedawać, mimo że przy mojej cenie zakupu (48zł!), dywidenda dała 6%.

No i nie należy zapominać o IRL, która zatwierdziła dywidendę, ale nie zdążyła wypłacić przez sankcje ze względu na agresję Rosji na Ukrainę... (w praktyce jest kasacja pozycji, a tak to mogłoby być 8% ROI).

kliknij, aby powiększyć

W końcówce roku do portfela trafiło kilka nowych spółek (TOR, SON, SNK), teraz już raczej przewiduję głównie zwiększanie pozycji tych posiadanych. Na mojej liście obserwacyjnej już coraz mniej pozycji (m.in. EDI, DCR, SKA, FRO - ale tutaj ekspozycja na deweloperkę i wykończeniówkę a deweloperów już mam; może dokupię później, wygląda raczej na to że w nadchodzących miesiącach lepiej nie będzie w tej branży).

Nowy rok to też nowe limity, więc w tym roku zakupy będę robił na ciut większe kwoty, przez co nie będę już płacił minimalnej prowizji 5zł, tylko procentowo pirate.

A poniżej dokładne zestawienie zakupów dokonanych w ostatnim kwartale:

kliknij, aby powiększyć

Oraz na koniec wykres "for fun" (no bo przecież liczy się ROI z dywidend a nie wartość portfela ;-)) z benchmarkami:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 7 stycznia 2023 03:20

slavko98
7
Wysłane: 7 maja 2023 23:40:32
Pierwszy wpis w nowym roku zamieszczam dopiero teraz, ponieważ na początku roku podjąłem się ćwiczeń w ramach których całkowicie odciąłem się od korzystania z mediów i śledzenia informacji ze świata, a co za tym idzie - także i giełdy.

Pierwszy zakup zdążyłem zrobić jeszcze na samym początku stycznia, kolejne dopiero jak wróciłem na rynek w kwietniu:

kliknij, aby powiększyć

Zakup akcji Torpol dokonałem licząc na to że spółka nie zmieni polityki dywidendowej, wiedząc już o zakupie znacznego pakietu akcji przez spółkę CPK. Jak się jednak okazało, myliłem się i dywidendy w tym roku nie będzie. Pozostaje mieć nadzieję że zatrzymanie zysku w firmie jest podyktowane szykowaniem się na ogromne zlecenia przy okazji budowy CPK, a nie chęcią wyciągnięcia zysku ze spółki w taki czy inny sposób. Wydaje mi się to z resztą logiczne że spółka CPK chce zabezpieczyć sobie podwykonawcę robót kolejowych, żeby uniknąć opóźnień w realizacji projektu. A skoro projekt musi odnieść sukces (niekoniecznie ekonomiczny Shhh) to środków na realizację nie zabraknie (najwyżej w naszych podatniczych kieszeniach Not talking) więc może i wyjdzie to Torpol'owi na dobre - będzie gwarancja zleceń. Ciekaw jestem jak to się rozwinie, na razie poczekam z decyzją co robić dalej (czy dokupywać czy nie), bo jednak założenie potrfela było takie żeby nabywać spółki płacące dywidendę.

Z pozostałymi zakupami miałem niezły dylemat: sporo spółek które brałem pod uwagę są aktualnie bardzo drogie (ETL, DKR, BHW, BDX, PCR), więc na razie postanowiłem poczekać na spadki, przecież te rekordowe zyski w końcu muszą się skończyć.

W między czasie prawie wszystkie spółki z portfela zdążyły już zarekomendować wypłatę dywidend, ba, niektóre już zdążyły ją wypłacić. Poniżej aktualne zestawienie:

kliknij, aby powiększyć

Wynik naprawdę imponujący! Biorąc pod uwagę ilość wpłaconych środków na IKE/IKZE (~74 tys.; nie wszystko jest w powyższej tabelce), aktualna stopa zwrotu z tych rekomendacji daje zawrotne 10,23% ROI. Oczywiście wynik na koniec roku będzie z pewnością nieco gorszy, bo jeszcze trochę z tegorocznych limitów zostało mi do wykorzystania. Cieszy natomiast to, że te spółki które wypłacać powinny wysokie dywidendy, juz w coraz większej części spłacają same siebie (Dektra zwróci się już w ponad 50%, Eurotel podobnie, a kilka kolejnych zwróci się już w 20-30%).

Na koniec inna ciekawostka, wykres wkładu i wartości portfela od samego początku (czyli już ponad trzy lata). Pięknie widać jak wartość rosła przez ostatnie pół roku, oraz jak ładnie rozjeżdżają się wykresy:

kliknij, aby powiększyć

slavko98
7
Wysłane: 23 października 2023 00:41:42
Dawno nie było update'u, najwyższa więc pora na wpis który podsumuje wydarzenia od ostatniego wpisu, do końca Q3. Na początek zestawienie dokonanych zakupów:

kliknij, aby powiększyć

Ogólnie mam wrażenie że w ostatnim czasie było dość drogo na rynku, zwłaszcza wśród spółek które najbardziej chciałem dokupić (m.in. BDX, 1AT, BHW). Niemniej jednak udało mi się dokonać kilka dobrych transakcji, w szczególności PCR i ETL.

PCR: tutaj bardzo ciekawa sytuacja, wygląda na to że wysoka dywidenda wypompowała wycenę spółki do niebotycznych wartości (wypłacali ~22zł dywidendy na akcję), opłacało się zatem poczekać do jej wypłaty, i można było kupić dużo taniej. Następnie w sierpniu, po kolejnych spadkach, była dodatkowa super okazja aby dokupić i trzymać średnią zakupów w ryzach:

kliknij, aby powiększyć

ETL: tak samo tutaj, rekordowa dywidenda wyciągnęła cenę do góry, opłacało się poczekać i dokupić dużo taniej. Na wykresie zaznaczone transakcje z czerwca i sierpnia, które jedynie nieznacznie podwyższyły średnią cenę zakupu:

kliknij, aby powiększyć

Oba przypadki pokazują że warto trzymać własne emocje na wodzy (wiem, łatwo się mówi, trudniej robi), i poczekać aż te giełdowe emocje opadną, a wraz z nimi - wyceny spółek. Myślę jednak że nie jest to regułą, ponieważ jeżeli za rosnącą wyceną idą także wyniki (jak w przypaku powiedzmy Ifirmy), to te wysokie ceny się utrzymują przez dużo dłuższy okres, a kto wie, może nigdy już nie wrócą. A że ja nie robię dogłębnej analizy wyników spółek, muszę podejmować dużo bardziej uproszczone decyzje (w przypadku Eurotelu dobry wynik za ubiegły rok, a w szczególności za drugi kwartał można było tłumaczyć napływem Ukraińców, trudno żeby takie wyniki powtórzyli w tym roku).

Jednak wiedzieć to jedno, a zrobić - drugie. Tak jak w przypadku ETL czy PCR mi się udało, tak w przypadku wspomnianego wcześniej Budimexu już nie. Przez bardzo długi czas cena była "sensowna", dlatego w tym czasie kupowałem inne spółki, trochę na zasadzie "eee tam, zdążę jeszcze kupić". No i nie zdążyłem... Od ostatniego zakupu który tutaj dokonałem minęło praktycznie półtora roku, w ciągu którego cena była niższa, a jednak nie zdecydowałem się powiększyć pozycji. No a teraz? Pewnie trochę poczekam...

kliknij, aby powiększyć

Być może z pomocą przyjdzie zasada "rebalancingu" (w cudzysłowiu ponieważ nie mam określonych konkretnych wag), ponieważ dotychczas skupiałem się bardziej na tym "za ile" kupiłem akcji danej spółki a nie jaką mają wartość. W ten sposób (jak to w rebalancingu), będę "preferował" spółki na korektach, niż na wzrostach. Czas pokaże, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.

Jeżeli chodzi o dywidendy, to już większość została wypłacona, została tylko druga transza od grupy Kęty oraz dywidenda Dębicy. Wynik jak dla mnie rewelacyjny, jestem bardzo zadowolony. Uwzględniając całkowite wpłaty dokonane od samego początku otwarcia kont IKE i IKZE, do końca września (ok. 83 tys.), ROI portfela wychodzi w granicach 11%, a więc dużo powyżej zakładanego pierwotnie celu:

kliknij, aby powiększyć

Zastanawiałem się także w osatnim czasie co zrobić z akcjami Stalexportu, skoro wszystko wskazuje na to że koncesja na obsługę autostrady A4 miedzy Krakowem a Katowicami nie zostanie przedłużona. A nawet - znalazłem gdzieś sugestię że ministerstwo miałoby się z nimi dogadać żeby autostrada była bezpłatna nawet wcześniej, ale to akurat myślę mogłoby wyjść spółce na korzyść bo dostaliby z pewnością jakąś rekompensatę... Nie mniej jednak myślę żeby akcje w którymś momencie sprzedać, zanim ta koncesja wygaśnie. Miałem w końcu inwestować w spółki dywidendowe, a z czego niby mieliby ją dalej wypłacać? Może poczekam na ogłoszenie dywidendy w przyszłym roku, i sprzedam na jakichś wzrostach.

Dodatkowo też rozważam dodanie kolejnej spółki do portfela celem większej dywersyfikacji (patrzę m.in. na Ferro i Dekorę), ale gdzie się nie obejrzę jest drogo.. :-) Coraz ciężej podjąć decyzję, najlepiej byłoby to jakoś zautomatyzować. Mam pewne przemyślenia jak to można zrobić, ale niech mi się myśli nieco ułożą i zobaczymy.

A na koniec wykresik pokazujący wpłaty do portfela od samego początku jego istnienia (to już prawie cztery lata!) i jego wartość, widać jak ostatnie wzrosty na giełdach pięknie otwierają nożyce (czy jak to się tam w żargonie mówi...). Lubię patrzeć jak się te linie rozjeżdżają:

kliknij, aby powiększyć

A jak kto dotrwał aż tu do końca, to podziwiam cierpliwość ;-)

slavko98
7
Wysłane: 6 marca 2024 00:20:50
Najwyższa już pora na zaległe podsumowanie ostatniego kwartału 2023 oraz całego roku. Zaczynamy od listy dokonanych zakupów od ostatniego wpisu do konca roku:

kliknij, aby powiększyć

Do portfela dołączyły dwie nowe spółki, CCS oraz DCR. Z Decorą czaiłem się już od jakiegoś czasu, ale wcześniej nie zdecydowałem się za zakup, ponieważ spółka mocno zdrożała w ostatnim czasie. Niemniej jednak postanowiłem kupić żeby już ją mieć na liście, a dodatkowo myfund zaczyna mi teraz rysować wykres historyczy więc łatwiej mi śledzić cenę i zdecydować się dokupić jak spadnie. A jak nie - no to też super że kupiłem teraz. Czekam na pierwszą dywidendę, nie spieszy mi się na razie z dokupywaniem.

Poza tym dokupiłem ETL, PCR, LEN, ACP bo uznałem że są względnie tanie, natomiast 1AT, DKR i BHW głównie dlatego że dawno już ich nie kupowałem, a powoli wracam do pierwotnego założenia że chcę kupować akcje poszczególnych spółek za mniej więcej te same kwoty (łącznie). Taka metoda pozwala znacznie szybciej podejmować decyzję którą spółkę w danym momencie dokupuję, proces bardziej się automatyzuje, i jednocześnie rozwiązuje problem odraczania kupowania spółki "bo jest droga" (jak to było z Budimexem, który cały czas mi odjeżdża z ceną, a ja się zastanawiam kiedy będzie koniec tego szaleństwa).

Z końcem grudnia wpłynęły ostatnie dywidendy (ach ta Dębica..) i też mała nispodzianka - DOM wypłacił zaliczkę z zysku za 2023 więc ostatecznie wyszło ciut więcej dywidendy niż poprzednio liczyłem:

kliknij, aby powiększyć

Ostatecznie więc ROI porfela wyniósł zawrotne 9,52%, a Yield On Cost 9,89%. Wyniki rewelacyjne:

kliknij, aby powiększyć

Dorzucam jeszcze mój ulubiony ostatnimi czasy wykres wkładu i wartości portfela:

kliknij, aby powiększyć

A na sam koniec ciekawoskta, czyli wykres z drawdown portfela. Maksymalnie wyniósł -18,38%, i co ciekawe niezwykle szybko został odrobiony, a w około trzy miesiące się wyzerował. Coś jest w tym powiedzeniu że sprzedając na dołkach można minać się z największymi wzrostami:

kliknij, aby powiększyć

To tyle na dzisiaj, kolejny wpis mam nadzieję uda się zrobić już bardziej terminowo czyli po zakończeniu pierwszego kwartału. Do uzłyszenia!

slavko98
7
Wysłane: 29 listopada 2024 20:28:30
Ach jak ten czas szybko leci. Wpis miał być terminowo, a wyszło jak zawsze Whistle

Bierzmy się zatem od razu do konkretów. Na początek screen z zakupami od ostatniego wpisu, czyli tak właściwie wszystkie zakupy dokonane w tym roku:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Do kilku spółek należy się komentarz:

CCS - tutaj jak na razie wtopa, bo firma jedzie na stracie i zdaje się że to była jedyna spółka, która nie wypłaciła dywidendy. Coś mi się zdaje że się zagalopowałem i zacząłem szukać potencjalnych gwiadorów zamiast skupiać się na tych solidnych firmach które płacą regularnie dywidendy od dłuższego czasu. Na razie postanowiłem nie dokupywać, ale też na razie nie sprzedaję. Poczekam i zobaczę, ale raczej myślę żeby stawiać na pewniaków zamiast kombinować.

DCR - tutaj bardzo się cieszę bo udało się dokupić akcje w dołku i jednocześnie obniżyć nieco średnią cenę zakupu. A jak pisałem w ostatnim wpisie - długo zwlekałem z kupnem tej spółki bo zdążyła sporo zdrożeć przez ostatnich kilka lat.

PCR - tutaj także udało się dokupić akcje i to dwukrotnie w ciągu roku. Wyniki pokazali słabsze, ale liczę na odpicie w kolejnych latach, więc to były zakupy w dłuższej perspektywie.

ETL - tutaj też skorzystałem z marazmu i dokupiłem obniżając delikatnie średnią cenę. Wyniki nie takie złe, więc nawet jeżeli wypłaciliby nieco niższą dywidendę niż za poprzedni rok, to i tak stopa zwrotu mogłaby być w okolicach 10%, czyli naprawdę całkiem sporo. Nie wiem, może sporo ludzi sparzyło się kupując po 80zł jak pokazali rewelacyjne wyniki za 2022 rok, ale to było jednorazowe.

BDX - udało się wreszcie dokupić! Musiałem czekać rok aż cena spadnie do poziomów przy których ostatnio się wachałem. Pamiętam jak w grudniu ubiegłego roku mówiłem do siebie "poczekam aż wypłacą dywidendę wtedy na pewno cena spadnie". I choć ostatecznie cena spadła, wcale nie było łatwo patrzeć na rosnączy przez pół roku wykres, a i tak "nie wytrzymałem" przy pierwszym zakupie, choć wtedy cieszyłem się że jest okazja i trzeba brać póki cena jest dobra. A życie pokazało że cena mogła być jeszcze lepsza, więc jeszcze dokupiłem.

Ogólnie cieszę się że od tych szczytów z kwietnia/maja nadeszły spadki, jakoś tak łatwiej się kupuje hello1

Miałem też ciekawe spostrzeżenie w tym ostatnim czasie, coś o czym kompnietnie nie myślałem rozpoczynająć inwestowanie, mianowicie: każdy kolejny zakup coraz mniej wpływa na średnią cenę zakupu. To bardzo dobrze, bo dzięki temu mam mniejsze obawy przed dokupywaniem spółek które dobrze płacą dywidendę, ale wydają się relatywnie drogie (przykład: Pekao, DomDev, Kęty, Handlowy, PZU). Im więcej wydałem na zakup akcji, tym mniej ta średnia będzie się zmieniać wraz z kolejnymi zakupami. Jest więc szansa na to że jak spółka urośnie za kilka lat, ja będę miał bardzo fajną, relatywnie niską średnią, a to oznaczać będzie wyższe stopy zwrotu z dywidend niż liczone względem aktualnego kursu. Mam poczucie, że inwestowanie wkracza na kolejny poziom salute

Jeśli chodzi o główny cel portfela, czyli dywidendy, większość zostało już wypłaconych, została tylko zaliczka z DomDev oraz dywidenca z Dębicy. Poczekam aż dotrą i wtedy wrzucę screena już ze wszystkimi. Na razie mogę zdradzić że ROI portfela przekroczyła 10%! compress

slavko98
7
Wysłane: 9 stycznia 2025 01:14:17
Tak więc rok 2024 już zamknięty, wszystkie wyniki już są.

Jeszcze zanim przejdę do podsumowania dywidend, udało się pod koniec grudnia dokupić kilka spółek. Wyceny wydały mi się na tyle ciekawe że pozbyłem się całej gotówki (wiedząc że od stycznia nowy limit będzie w razie czego dostępny).

A zatem od ostatniego wpisu dokupłem KTY, GPW, TOR, INL:

kliknij, aby powiększyć

Poniżej zrzuty ekranu z wykresami pokazującymi historię zakupów tych spółek. Myślę że wykresy same mówią za siebie dlaczego akurat te spółki się zdecydowałem dokupić po ostatnich spadkach, a dodatkowej satysfakcji dały noworoczne wzrosty.

kliknij, aby powiększyć

Kęty wprawdzie kupowałem niedawno, ale cena nadal bardzo atrakcyjna. Poza tym to jedna z lepiej pracujących spółek, jeżeli dobrze pamiętam to jeszcze przed zakupami zwróciła się w około 40% z dywidend. Średnia cena zakupu niewiele poszła do góry, cieszę się że mogłem teraz dokupić.

kliknij, aby powiększyć

GPW: ostatni zakup był bardzo dawno temu, więc chciałem to nadgonić, no i udało się wyczekać korekty i fajnie dokupić. Tutaj także średnia cena zakupu poszła jedynie nieznacznie w górę.

kliknij, aby powiększyć

Torpol: tutaj wprawdzie nie było specjalnej korekty, ale od początku roku był trend boczny, a tej spółki miałem stosunkowo niewiele więc sobie dobrałem. Dodatkowo liczę na to że będą ogłaszane kontrakty pod budowę/modernizację kolei (CPK i inne..). Ostatnio w mediach pojawiły się artykuły o tym ile w 2025 roku państwo przeznaczy na infrastrukturę i jakieś rekordowe zamówienia; i choć głownie pisali o drogach to liczę na zamówienia także na kolei.

kliknij, aby powiększyć

Introl: kolejna dobrze pracująca spółka i od historycznych wyżyn po spadkach rzędu 20% to się zdecydowałem dobrać.

A teraz czas na najważniejsze podsumowanie, czyli dywidendy. Łączna suma wypłaconych dywidend wyniosła 13 561,68 zł, czyli uwzględniając sumę wpłat na konta (130 901,40 zł) daje to rewelacyjny wynik 10,4%.

kliknij, aby powiększyć

Nowy rok przynosi nowe limity, ja już pierwsze zakupy zrobiłem, ale o tym w następnym wpisie.. wave
Edytowany: 9 stycznia 2025 01:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,321 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat