jsticwce
Advertisement
PARTNER SERWISU
ijsatewe
38 39 40 41 42

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 10 listopada 2022 07:52:02
W Wielkiej Brytanii kwota do 2000 tyś funtów jest całkowicie zwolniona od podatku jeśli jest to spółka na koncie IKE nie mamy też podatku w Polsce a wiec taka inwestycja jest całkowicie wyłączona z podatku tak przynajmniej było do tej pory. No chyba że się coś zmieniło. Czytałem o tym swego czasu aby w razie czego mieć alternatywę inwestycji na właśnie rynkach zagranicznych i ten ważny szczegół daje według mnie dużą przewagę nad spółkami z USA gdzie podatek od tamtejszych dywidend musimy zapłacić.

Cytat:
W każdym roku podatkowym możesz wypłacić sobie, jako udziałowcowi do £2000 nieopodatkowanych dywidend. Powyżej tej kwoty będziesz musiał zapłacić podatek. Nie będziesz też musiał tego robić, jeśli kwota wypłacanych dywidend będzie mieścić się w Personal Allowance.

Zobacz sobie Premier na necie. Wpisz w Google jest dużo artykułów więc nie daję linka. Daj znać jak się zorientujesz w temacie co o tym sadzisz.
Pozdrawiam.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 10 listopada 2022 09:00:04
Nie rezygnuję ze spółek w USA natomiast brałem pod uwagę spółkę Unilever i ona jest brytyjska.
Nie brałem jej pod uwagę w tym roku(zbyt małe finanse aby jej rozpraszać) ale rozpatrywałem na przyszły rok.
Zresztą ta spółka to nie jest mój pomysł lecz jest jedną z europejskich sugerowanych na inwestomat.eu/jak-inwestowac-w...

Edytowany: 10 listopada 2022 09:03

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 31 grudnia 2022 10:35:19
Kolejny rok dobiega końca więc nadszedł czas na podsumowanie. Miniony
rok był dla mnie pod względem inwestycyjnym zróżnicowany i to w
dosłownym słowa tego znaczeniu. Pierwsze jego półrocze miałem z
różnorakim wynikiem. Raz na plusie raz na minusie lecz suma sumarum
przeważył minus i to zadecydowało u mnie o decyzji zmiany strategii.
Zmiana ta została podjęta oczywiście nie na podstawie tylko i wyłącznie
pierwszego półrocza tego roku ale po przeanalizowaniu osiągnieć z kilku
lat. Niestety wyniki okazały się dla mnie niezadowalające i to
przyczyniło się do zmian.
Postanowiłem zmienić strategię na opartą o spółki dywidendowe.
Oczywiście w nowym przedsięwzięciu dopuszczam elementy spekulacji jednak
jak na razie się na nie nie zdecydowałem.
Drugą połowę roku rozpocząłem wiec z nowym wyzwaniem i nowymi
nadziejami. Do portfela zakupiłem sześć spółek. Oczywiście wszystkie
musiały spełnić moje kryteria. Spółki te to:
Domdev Kęty GPW Makaronpl PZU i Dektra.
Z wypłaconych przez powyższe spółki dywidend dokonałem kupna spółki
IFIRMA.

Spółka ta jest w całości z nich sfinansowana a więc jest to dla mnie
"pozycja-profit" która nie dość że jest swego rodzaju
"prezentem" to sama jeszcze wypłaca dywidendy.
Portfel więc kształtuje się następująco:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać na powyższym obrazie spółki wypłaciły w sumie 1475,17 zł
co dało od zainwestowanej kwoty zwrot w wysokości 8,30%
Wynik ten jak na pierwszy rok inwestycji (mimo rzeczywistego pół roku
będę używał sformułowania "ROK" ze względu na rok kalendarzowy) jest dla
mnie zadowalający zwłaszcza przyrównując go do moich osiągnięć z lat
wcześniejszych poza tym wynik ten jest lepszy gdybym kapitał
zainwestował na lokacie terminowej i lepszy również od Stooq Poland WSE
All Stocks Price Index natomiast przegrał nieco z inflacją.

kliknij, aby powiększyć

Główną ideą jednak portfela jest inwestycja aż do przejścia na emeryturę
i "uzyskania" takiej stopy zwrotu żeby po podsumowaniu całorocznych
wpływów z dywidend i podzieleniu na dwanaście można było "dołożyć" do
comiesięcznych wpływów z ZUSu. Na ten moment była by to kwota: 1475,17zł
: 12 =122,93zł.
mam zamiar tą kwotę powiększać z roku na rok tak aby była jak najwyższa
a może uda się uzyskać taką żeby od ZUSu nie być uzależnionym całkowicie
? Think to była by piękna sprawa. No coż...zobaczymy na ten moment mam
zamiar nadal kontynuować swoja nową strategię i w zasadzie czekam na
styczeń i możliwość wpłaty części z nowego limitu IKE aby móc dokonać
nowych zakupów.
Podsumowując:
dywidendy:
ROK 2022 + 8,30% - 1475,17zł - 122,93zł/msc
całkowicie:
ROK 2022 +3,59%
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 31 grudnia 2022 15:30:25
wave Gratuluję wyniku nowej strategii! Wygląda na to, że znalazłeś swoją drogę i sposób na zyskowne inwestowanie Boo hoo!

Tak przy okazji, jak widzisz obecnie Kęty w swoim portfelu? Okazyjna cena dla nowych zakupów w limicie 2023 czy raczej ostrożność ze względu na spadek zysków? Ja mam mieszane odczucia, ale chyba skłaniam się do zakupówThink
Edytowany: 31 grudnia 2022 15:35

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 1 stycznia 2023 06:07:27
Dziękuję za gratulacje. Faktycznie ten rodzaj inwestycji mi odpowiada i mam zamiar nadal go kontynuować. Wiem jedno. Muszę dobierać spółki z głową jak to się mówi aby w miarę możliwości nie musieć ich wymieniać potem w portfelu na inne. No chyba że jakaś nadzwyczajna sytuacja by mnie do tego zmusiła jak np zaprzestanie wypłacania dywidend. Jeżeli chodzi o Kęty to możliwe że dokupię sobie jeszcze parę akcji bo mimo iż wyniki mają być słabsze to przecież spółka nadal jest bardzo dobra a że inwestycja ma być na lata więc "planowany" słabszy nadchodzący rok czy nawet dwa dla ogółu strategii nie będzie miał zbyt dużego znaczenia.
W nadchodzącym Nowym Roku życzę sobie i wszystkim inwestorom ponadprzeciętnych zysków i samych trafnych decyzji na Rynku akcji
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 1 stycznia 2023 19:03:29
Masa napisał(a):
W Wielkiej Brytanii kwota do 2000 tyś funtów jest całkowicie zwolniona od podatku jeśli jest to spółka na koncie IKE nie mamy też podatku w Polsce a wiec taka inwestycja jest całkowicie wyłączona z podatku tak przynajmniej było do tej pory. No chyba że się coś zmieniło. Czytałem o tym swego czasu aby w razie czego mieć alternatywę inwestycji na właśnie rynkach zagranicznych i ten ważny szczegół daje według mnie dużą przewagę nad spółkami z USA gdzie podatek od tamtejszych dywidend musimy zapłacić.

Cytat:
W każdym roku podatkowym możesz wypłacić sobie, jako udziałowcowi do £2000 nieopodatkowanych dywidend. Powyżej tej kwoty będziesz musiał zapłacić podatek. Nie będziesz też musiał tego robić, jeśli kwota wypłacanych dywidend będzie mieścić się w Personal Allowance.

Zobacz sobie Premier na necie. Wpisz w Google jest dużo artykułów więc nie daję linka. Daj znać jak się zorientujesz w temacie co o tym sadzisz.
Pozdrawiam.

Jako że sam inwestuję w Holandii, to zauważyłem, że nie płacę podatku od dywidend ze spółek zarejestrowanych w Wlk. Brytanii (Shell, Unilever) oraz ETF'ów BlackRock'a zarejestrowanych w Irlandii.

Poza tym jeżeli chcesz obniżyć podatek od dywidend amerykańskich spółek, złóż formularz W-8BEN u swojego brokera/maklera - ja w ten sposób obniżyłem podatek z 30% na 15% (chyba istnieje taka możliwość w Polsce).

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 stycznia 2023 11:11:18
@PrzemoJ
Fajnie że zabrałeś głos w tej sprawie bo przynajmniej mamy teraz potwierdzone to na autentycznym przykładzie że od spółek notowanych w Wielkiej Brytanii od dywidend nie płacimy podatku.

Natomiast czas rozpocząć Nowy rok inwestycyjny. Na początek dokonałem pierwszej wpłaty na konto IKE w wysokości 14000zł. Limit na ten rok 20805zł a wiec pozostało mi jeszcze do wpłaty 6805zł i zapewne uczynię to stopniowo w ciągu roku.
Zastanawiam się Think bo w zasadzie chciałbym powiększyć pozycje z istniejących już w portfelu niektórych spółek aczkolwiek mam tez listę spółek które chętnie bym u siebie w portfelu zobaczył i tutaj nasuwa się problem czy rozdrobnić portfel na większa ilość spółek czy lepiej pozostać z mniejszą ilością a większą wartościowo Think
Na ten rok obserwuję spółki:
Ambra Handlowy Torpol Ferro Eurotel Asbis Lena Budimex Hydrotor Playway XTB Mobruk Alumetal Orlen.
W pierwszej kolejności widziałbym u siebie Eurotel i Alumetal oraz Ambrę. Te spółki najbardziej mi spasowały i o ile na Ambrze uzyskujemy prawo do dywidendy dopiero w granicach października listopada to o tyle na Alumetal może to nastąpić w granicach kwiecień czerwiec a Eurotelu czerwiec lipiec a więc stosunkowo najwcześniej i przydała by się jakaś "okazja" do kupna. Nie jest to oczywiście żadnym wyznacznikiem bo przy mojej strategii sam moment wejścia nie jest aż tak istotny to jednak jakieś tam znaczenie ma i nie chciałbym tego robić tak jak to się mówi na pałę :)
Ze spółek których chciałbym pozycje powiększyć to Kęty i Dektra. Uważam je za bardzo dobre a ze "chwilowo" mamy słabszy okres na rynku i mogą mieć słabsze wyniki to przecież suma sumarum gdy wziąć pod uwagę okres ponad 10 lat na pewno nie będzie aż tak dużego znaczenia. Na razie na dzień dzisiejszy za nowy limit będę chciał kupić wymienione powyżej spółki częściowo lub w całości. Nie zarzekam się że może dojść jakaś spółka z powyżej nie wymienionych jak chociażby Polsat natomiast możliwe że za wypłacone dywidendy dokupię już akcji spółek które posiadam. Zobaczymy :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 2 stycznia 2023 11:41:39
Masa,

z tego co rozumiem Przemo ma holenderską rezydencję podatkową. Ciebie obowiązują umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania jakie ma zawarte Polska z krajami trzecimi, bo Twoja rezydencja podatkowa jest w Polsce.

W umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a UK jest mowa o 10% podatku od dywidend.

Jeżeli chodzi o spółki z USA to polecam poniższe publikacje:

podatki.gazetaprawna.pl/artyku...

https://pl.xtb.com/w-8ben

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 stycznia 2023 14:29:38
1ketjoW napisał(a):
Masa,

W umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a UK jest mowa o 10% podatku od dywidend.

Właśnie nie wiem już teraz jak to jest do końca bo zasiałeś u mnie ziarno niepewności :)
Zapytałem na infolinii mBanku i taką dostałem odpowiedź:

"Zysk z dywidend zagranicznych powinien Pan rozliczyć samodzielnie. Przy wypłacie dywidend z rynków zagranicznych pobierany jest podatek u źródła zgodny z tym, w jakim kraju jest zarejestrowana spółka. Jeśli spółka zarejestrowana jest w Wielkiej Brytanii, ten podatek u źródła wynosi 0%. Zazwyczaj wtedy trzeba rozliczyć się z US z różnicy między podatkiem obowiązującym w Polsce a podatkiem, który został pobrany u źródła. Podkreślam, że jest to informacja ogólna, ponieważ klienci mogą mieć różnego typu sytuacje, np. posiadanie rezydenci w Wielkiej Brytanii, co może zmienić zasady rozliczania z podatku. Pełnych indywidualnych informacji, jak powinien Pan się rozliczyć udzieli Panu doradca podatkowy lub US.
U nas może Pan zamówić zestawienie wypłaconych dywidend zagranicznych po zakończonym roku podatkowym, w którym będą wszystkie niezbędne informacje do rozliczenia się z US, na przykład pobrany podatek czy kurs przewalutowania."

Wynika z tego że podatek w Wielkiej Brytanii wynosi 0% ale to już wcześniej wyczytałem że do kwoty 2000tyś funtów tak jest. Jeśli mamy konto IKE to również jesteśmy z podatku od dywidend zwolnieni więc dlaczego miałbym takowy podatek zapłacić ?
Może znajdzie się ktoś kto faktycznie ma inwestycje w UK i dywidendy stamtąd i rezydencję w naszym kraju wtedy wiedzielibyśmy na 100%. Można jeszcze zapytać w Urzędzie Skarbowym oni powinni wiedzieć
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 2 stycznia 2023 15:21:13
Masa
Pozdrawiam.
[/quote napisał(a):

Nie wiedziałem o tym.
Generalnie uważam że to na dywidendach w kraju się zarabia.
Jednak z czasem przychodzi ochota by wyjść na świat.
Dlatego m.in mam Coca Colę.
Z czasem jednak sięgnę po Unilever

[quote] a Eurotelu czerwiec lipiec a więc stosunkowo najwcześniej i przydała by się jakaś "okazja" do kupna.

W Eurotelu dd to przełom maja i czerwca zaś wypłata to do 10 czerwca w ostatnich dwóch latach.

PrzemoJ
10
Wysłane: 2 stycznia 2023 18:50:41
Masa napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Masa,

Właśnie nie wiem już teraz jak to jest do końca bo zasiałeś u mnie ziarno niepewności :)
Zapytałem na infolinii mBanku i taką dostałem odpowiedź:

"Zysk z dywidend zagranicznych powinien Pan rozliczyć samodzielnie. Przy wypłacie dywidend z rynków zagranicznych pobierany jest podatek u źródła zgodny z tym, w jakim kraju jest zarejestrowana spółka. Jeśli spółka zarejestrowana jest w Wielkiej Brytanii, ten podatek u źródła wynosi 0%. Zazwyczaj wtedy trzeba rozliczyć się z US z różnicy między podatkiem obowiązującym w Polsce a podatkiem, który został pobrany u źródła. Podkreślam, że jest to informacja ogólna, ponieważ klienci mogą mieć różnego typu sytuacje, np. posiadanie rezydenci w Wielkiej Brytanii, co może zmienić zasady rozliczania z podatku. Pełnych indywidualnych informacji, jak powinien Pan się rozliczyć udzieli Panu doradca podatkowy lub US.
U nas może Pan zamówić zestawienie wypłaconych dywidend zagranicznych po zakończonym roku podatkowym, w którym będą wszystkie niezbędne informacje do rozliczenia się z US, na przykład pobrany podatek czy kurs przewalutowania."

Wynika z tego że podatek w Wielkiej Brytanii wynosi 0% ale to już wcześniej wyczytałem że do kwoty 2000tyś funtów tak jest. Jeśli mamy konto IKE to również jesteśmy z podatku od dywidend zwolnieni więc dlaczego miałbym takowy podatek zapłacić ?
Może znajdzie się ktoś kto faktycznie ma inwestycje w UK i dywidendy stamtąd i rezydencję w naszym kraju wtedy wiedzielibyśmy na 100%. Można jeszcze zapytać w Urzędzie Skarbowym oni powinni wiedzieć

A czy w Polsce zyski z dywidend nie są przypadkiem obłożone podatkiem Belki? Pewnie dlatego do 19% trzeba dopłacić uwzględniając zapłacony podatek od dywidend u źródła.

I tak, mam holenderską rezydencję podatkową.
Edytowany: 2 stycznia 2023 18:51

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 stycznia 2023 19:22:25
PrzemoJ napisał(a):
[quote=Masa][quote=1ketjoW]Masa,

A czy w Polsce zyski z dywidend nie są przypadkiem obłożone podatkiem Belki? Pewnie dlatego do 19% trzeba dopłacić uwzględniając zapłacony podatek od dywidend u źródła.

I tak, mam holenderską rezydencję podatkową.

W Polsce Przemo zyski uzyskane zarówno z dywidend czy sprzedaży akcji na koncie IKE są zwolnione z podatku Belki.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 stycznia 2023 09:01:34
Na wczorajszej sesji dokonałem pierwszego zakupu w tym roku akcji spółki EUROTEL.
Trochę widzę wadą jest z tym kontem IKE że są ograniczenia wpłat do określonej kwoty bo np spółkę Eurotel obserwowałem już od kursu 39zł zresztą podobnie jak w przypadku spółek Budostal czy Handlowy gdzie obserwowałem odpowiednio od kursów 220zł i 57zł niestety limit wpłat na 2022 ograniczył mi trochę strategię. Próbowałem coś podkombinować i pytałem w biurach maklerskich czy nie można by np. kupić teraz na normalne konto a potem w ramach limitu IKE zrobić transfer walorów w ten sposób zachowałbym limit i uzyskał dużo lepszą cenę niż teraz ale niestety nie dało rady. Jedyną opcją jaka jest dopuszczona to transfer środków z PPK na IKE ale to mnie w niczym nie ratowało. No cóż...niemniej jednak rok rozpoczęty od pierwszego zakupu i obserwuję dalej jeśli stwierdzę żeby kupić następną spółkę z listy to to uczynię.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 stycznia 2023 18:59:10
No cóż...dzisiaj kolejny dzień i kolejne dwie pozycje w portfelu. Wprawdzie nie duże ale wolałem kupić i ewentualnie potem dołożyć po drugiej połowie pozycji jeśli zdecyduję się na ten ruch. Do portfela doszła Ambra i Torpol.
Całość portfela przedstawię w podsumowaniu miesięcznym. Zakupy na giełdzie to chyba jedyne jakie lubię. Moja żona się ze mnie śmieje że potrafię godzinami obserwować notowania żeby kupić jakąś spółkę a jak jedziemy na zakupy do sklepu to chcę jak najszybciej kupić i wracać :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 5 stycznia 2023 12:05:38
PKNORLEN to nowy nabytek portfela. Spółka państwowa wiem ale myślę że będzie się rozwijać i powiększać mimo niekoniecznie dobrego zarządzania ale przy takich przepływach pieniędzy nawet drobne błędy nie mogą zaszkodzić takiej spółce i co najważniejsze. Spółka rok rocznie wypłaca dywidendy a to jest dla mnie ważny element w mojej strategii.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 stycznia 2023 13:20:18
Uzupełnianie portfela ciąg dalszy. Na dzisiejszej sesji do portfela wpadły trzy spółki:
BUDIMEX MOBRUK i HYDROTOR.
Portfel zaczyna nabierać odpowiedniego wyglądu tak jak bym sobie tego życzył na ten rok. Potrzebuję jeszcze przedstawiciela bankowego. mam tutaj na myśli Handlowy ale przydała by się jakaś głębsza korekta oraz przedstawiciel gamedev (prawdopodobnie Playway).
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 10 stycznia 2023 10:53:54
Styczeń obfituje u mnie w zakupy ale jeśli okres w którym obecnie się znajdujemy ma być początkiem hossy to lepiej już kupić żeby potem oprócz dywidendy co jest w mojej strategii priorytetem mieć możliwość zysku również na samej cenie akcji.
Na dzisiejszej sesji kupiłem PlayWay i tym samym do portfela wpadł przedstawiciel sektora gier.
Brakuje mi jeszcze przedstawiciela sektora banków ale tutaj poczekam bo chciałbym nabyć Handlowy lecz wydaje mi się że jest zbyt wysoka cena. Może uda się że będzie jakaś głębsza korekta a jeśli nie to będę myślał co dalej z tym fantem począć :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

PrzemoJ
10
Wysłane: 10 stycznia 2023 19:58:01

kliknij, aby powiększyć

Weź tylko pod uwagę, że w 2022 banki w wyniku wakacji kredytowych osiągają mniejsze przychody i z tego, co kojarzę, także kredytobiorcy w 2023 r. będą mogli 4 miesiące nie płacić kredytu.
Edytowany: 10 stycznia 2023 20:06

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 10 stycznia 2023 22:40:49
Tylko to nie znaczy, że nie będą musieli go spłacić w przyszłości.
Banki już powoli wprowadzają możliwość kredytów ze stałym oprocentowaniem, wygaszając te ze zmiennym.
Nie trudno wyobrazić sobie za chwilę, hordę "januszów" zmieniających kredyt ze zmiennej stopy na stałą.
Trochę śmieszy to gadanie, że bank na tym straci tyle i tyle, ale w sumie to jedynie w zapisach, a za chwilę będą kroić gigantyczne zyski.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 11 stycznia 2023 07:32:18
@PrzemoJ
No oczywiście to prawda co piszesz wakacje kredytowe na pewno będą miały wpływ na wyniki banków ale to będą tylko "przejściowe" spadki przychodów. Jak zaznaczył Grabson wcześniej czy później kredyt i tak spłacić będzie trzeba więc po prostu niejako te przychody przesunął się w czasie ale generalnie o jakiejś stracie tutaj mowy być nie może. Zresztą wiesz dobrze że banki raczej nie tracą. Mogą mieć mniejsze przychody ale strat raczej nie mają.

Generalnie moja strategia zakłada długi okres czyli taki od 10lat < tak że nawet jeśli by w przyszłym roku miało dojść do niższych przychodów w bankach to i tak nie zrezygnuję z umieszczenia ich przedstawiciela w swoim portfelu ze względu na długość inwestycji. Suma sumarum to może być okazja nawet do kupna choć po cenach za akcje wcale nie widać aby inwestorzy zakładali jakieś nadzwyczajne niższe przychody w tym sektorze.
Abstrahując od banków do ciekawej sytuacji zaczyna dochodzić w moim portfelu. Jeszcze nie została wypłacona żadna dywidenda w bieżącym roku ale jak widzę tylko Kęty i Dektra jak na razie nie zdołały odrobić spadków po odcięciu od kursów wypłaconych dywidend. Reszta spółek mimo odcięcia mało tego ze powróciła to jeszcze wyszła nawet powyżej sprzed odcięcia. Zastanawiam się także nad jakimś ETFem. Chciałbym otworzyć sobie poprzez nieko jakąś ekspozycję na rynki zagraniczne np jakiś taki odzwierciedlający amerykańskich arystokratów tylko nie za bardzo mi to pasuje pod względem opłacalności. Taki ETF przynosił by znikome to znaczy moze nie znikome ale bardzo małe zyski w porównaniu do naszych rodzimych spółek wypłacających dywidendy Think
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

38 39 40 41 42

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,122 sek.

dxbvibee
neqktqby
dfbijpnv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jvpybhrv
fdvdurow
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat