huyxobzd
Advertisement
PARTNER SERWISU
xiwoxaom
40 41 42 43 44

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 5 października 2023 10:57:48
1ketjoW napisał(a):
Skoro prowadzisz portfel dywidendowy to kryterium zmian w portfelu powinna być wypłata dywidendy. Jeżeli jej nie ma to spółka nie spełnia wymogów bycia w portfelu. Zaplanuj ile okresów na zawierać czas bez dywidendy np. 1 rok czy 2 lata.

Oczywiście z racji iż jest to portfel ze strategią dywidendową podstawowym dla ,mnie kryterium jest wypłacana rok rocznie dywidenda. Oczywiście dopuszczam że w którymś z lat nie zostanie wypłacona ale bardzo ważną rzeczą będzie to dlaczego nie została wypłacona. Jak na razie w historii mojego portfela wszystkie spółki wypłacają rok rocznie i niech tak zostanie.
Trochę masz 1ketjoW rację bo też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmniejszeniem spółek w portfelu bo wydaje mi się zbyt duża do zainwestowanej kwoty tylko z drugiej strony czy zmniejszenie ilości spółek zwiększy wpływy z dywidend ? Gdyby ograniczyć do tych najlepiej wypłacających to tak ale z drugiej strony zainwestowana kwota będzie się zwiększać i za jakiś czas ilość spółek okaże się adekwatna. Dywidenda jest głównym celem tego portfela czyli staram się nie opierać sprzedaży spółki ze względu na spadający kurs wręcz przeciwnie jeśli spadki spowodowane nie są słabą kondycją spółki czy inaczej mówiąc jakimiś zagrożeniami to byłbym gotów wykorzystać je do dokupienia. Tak ma się sytuacja teraz. W zasadzie zarówno Dektra jak i Eurotel według mnie nie są zagrożone przynajmniej na moją wiedzę. One owszem spadają każda trochę z innego powodu ale bacznie je obserwuję.

Yaroman napisał(a):
Masa, wspomniałeś o Dektrze. Zastanawiam się nad innym z Twoich spadkowiczów, Eurotelem, może śledzisz. Sądzisz, że fundamentalnie jest tak źle, by tłumaczyło to spadek kursu o 50%? Czy może kurs przereagował i już zaczyna wyglądać atrakcyjnie? wave

Spadek kursu jest spowodowany słabszymi wynikami na które wpływ miało kilka czynników jak i ogólna sytuacja na rynku jak i niejasna do końca koncepcja na poprawę wyników. Niby jakiś plan jest ale jak widać nie do końca się on inwestorom podoba. Jak dla mnie spółka na razie nie posiada zagrożenia aby się jej pozbywać z portfela i według mnie ale to moje zdanie kurs zbyt mocno spadł ale jak wiadomo z Rynkiem się nie dyskutuje i trzeba grzecznie poczekać aż spadki się ustabilizują. Ze względu na to iż spółka nadal wypłaca dywidendy i ma taki zamiar więc nie planuję jej usuwania z portfela. Czy ją dokupię ? Chyba raczej nie. Bardziej byłbym skłonny do innych spółek z mojego portfela które posiadają jak dla mnie miano bardziej odpowiednich do zainwestowania kapitału.

Generalnie ja sam osobiście jestem zadowolony ze swojego portfela jak i ze strategii jaką sobie obrałem. Nie przysparza mi ona dużo kłopotu ani nie zabiera praktycznie czasu w ogóle i co najważniejsze...nie kosztuje mnie w ogóle ani grama nerwów. Poważnie. Teraz podchodzę do tego jak faktycznie do inwestycji długoterminowej. Nie przejmuję się w ogóle ruchami kursu bo nie mają one dla mnie większego znaczenia. Dużo większą wagę przykładam do dywidend bo to jest ideą tej inwestycji. Taki rodzaj zainwestowania oszczędności polecam każdemu kto ma zbyt duży potencjał do nerwów. Oczywiście też trzeba mieć odpowiednie podejście. Ja myślę że wymaga to jednak trochę stażu w handlu na giełdzie zrozumieniu Rynku i zasad jego działania. Strategia moja nie zabiera mi też czasu który mogę przeznaczyć na inne rzeczy i co najważniejsze tak drastyczne zmniejszenie poświęconego czasu w ogóle nie ma ujemnego znaczenia dla inwestycji.

Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 października 2023 13:16:55
Cytat:
Oczywiście z racji iż jest to portfel ze strategią dywidendową podstawowym dla ,mnie kryterium jest wypłacana rok rocznie dywidenda. Oczywiście dopuszczam że w którymś z lat nie zostanie wypłacona ale bardzo ważną rzeczą będzie to dlaczego nie została wypłacona. Jak na razie w historii mojego portfela wszystkie spółki wypłacają rok rocznie i niech tak zostanie.
Trochę masz 1ketjoW rację bo też od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmniejszeniem spółek w portfelu bo wydaje mi się zbyt duża do zainwestowanej kwoty tylko z drugiej strony czy zmniejszenie ilości spółek zwiększy wpływy z dywidend ? Gdyby ograniczyć do tych najlepiej wypłacających to tak ale z drugiej strony zainwestowana kwota będzie się zwiększać i za jakiś czas ilość spółek okaże się adekwatna. Dywidenda jest głównym celem tego portfela czyli staram się nie opierać sprzedaży spółki ze względu na spadający kurs wręcz przeciwnie jeśli spadki spowodowane nie są słabą kondycją spółki czy inaczej mówiąc jakimiś zagrożeniami to byłbym gotów wykorzystać je do dokupienia. Tak ma się sytuacja teraz. W zasadzie zarówno Dektra jak i Eurotel według mnie nie są zagrożone przynajmniej na moją wiedzę. One owszem spadają każda trochę z innego powodu ale bacznie je obserwuję.

Mniejszą liczbę spółek jest łatwiej obserwować, co ma wpływ na efektywność inwestycji.

Poza tym jeżeli dla Ciebie jednym z podstawowych kryteriów jest wypłacana dywidenda, to ważna powinna być stopa tej dywidendy w stosunku do zainwestowanego kapitału. Można dostawać 100 zł dywidendy od zainwestowanych 2.000,00 zł i można dostawać od zainwestowanego 1.000,00 zł tę samą kwotę dla przykładu. Nominalna kwota dywidendy jest taka sama, ale w jednym z powyższych przypadków aby uzyskać 100 zł musiałeś zainwestować 2 razy większe środki.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 października 2023 00:04:56
cała sztuka w budowie portfela dywidendowego to wyszukanie takiej spółki której rozwój za chwilę będzie pozwalał na wypłatę godziwej dywidendy i to przez klika kolejnych lat i w coraz wyższym poziomie
takie spółki które dopiero wchodzą na ścieżkę corocznych dywidend nie mają jeszcze tzw. wysokiej wyceny więc kapitał zainwestowany da wysoką stopę dywidendy

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 października 2023 01:30:15
bankrucik napisał(a):
cała sztuka w budowie portfela dywidendowego to wyszukanie takiej spółki której rozwój za chwilę będzie pozwalał na wypłatę godziwej dywidendy i to przez klika kolejnych lat i w coraz wyższym poziomie
takie spółki które dopiero wchodzą na ścieżkę corocznych dywidend nie mają jeszcze tzw. wysokiej wyceny więc kapitał zainwestowany da wysoką stopę dywidendy

Trafiłeś w sedno. Masa ma jednak inne kryteria doboru spółek z tego co widzę po jego portfelu.
Moim zdaniem kupił akcje w niezłym momencie więc na longterm może być fajnie na plus. Poza tym u niego zagra siła procentu składanego.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 6 października 2023 11:13:38
1ketjoW napisał(a):

Mniejszą liczbę spółek jest łatwiej obserwować, co ma wpływ na efektywność inwestycji.

Oczywiście całkowicie się z tym zgadzam.

Cytat:
Poza tym jeżeli dla Ciebie jednym z podstawowych kryteriów jest wypłacana dywidenda, to ważna powinna być stopa tej dywidendy w stosunku do zainwestowanego kapitału. Można dostawać 100 zł dywidendy od zainwestowanych 2.000,00 zł i można dostawać od zainwestowanego 1.000,00 zł tę samą kwotę dla przykładu. Nominalna kwota dywidendy jest taka sama, ale w jednym z powyższych przypadków aby uzyskać 100 zł musiałeś zainwestować 2 razy większe środki.

Ale ja to rozumiem 1ketjoW tylko muszę również popatrzyć na to z innej strony bo idąc tym tropem musiałbym mieć najlepiej powiedzmy 3-4 spółki z najwyższą kwotą wypłacanej dywidendy i prawdopodobnie były by to raczej spółki mniejsze bądź średnie. Co w wypadku nie wypłacenia przez którąś ze spółek dywidendy w danym roku ? Dywidendy która ma być głównym przychodem tego portfela ? Dlatego mimo mniejszej dywidendy mam tych spółek trochę więcej aczkolwiek możliwe ze zbyt dużo dlatego się zastanawiam cały czas bo to nie jest tak że kupiłem i zapomniałem. Portfel trzeba cały czas modyfikować w zależności od sytuacji i ewentualnie wprowadzać jakieś zmiany. Wiadomo że nie będą one tak częste jak w przypadku gdy ktoś nastawiony jest na zysk osiągnięty ze wzrostu kursu akcji ale niemniej jednak na pewno jakieś modyfikacje będą.
Wiesz...to tak jak w biznesie. Mając firmę produkcyjną nie współpracujesz tylko z kilkoma największymi kontrahentami choć oni przynoszą największe wpływy do Twojej firmy ale prowadzisz biznes również z tymi mniejszymi żeby mieć w razie czego jakąś alternatywę chociażby w momencie gdyby duży kontrahent przestał na jakiś czas zamawiać bo coś tam...happy7
1ketjoW napisał(a):

Trafiłeś w sedno. Masa ma jednak inne kryteria doboru spółek z tego co widzę po jego portfelu.
Moim zdaniem kupił akcje w niezłym momencie więc na longterm może być fajnie na plus. Poza tym u niego zagra siła procentu składanego.

Założyłem ten portfel chcący coś zmienić ponieważ spekulacja nie za bardzo mi szła poza tym kosztowała mnie za dużo nerwów. Mówiąc wprost chyba nie za bardzo się do tego typu inwestycji nadawałem. Zmieniłem się ze spekulanta w inwestora z odmiennym podejściem do Rynku i w moim przypadku to zaowocowało happy7
Nie spędzam godzinami przy komputerze pełen nerwów. Teraz patrzę innym okiem. Spółki dobierałem tak aby przede wszystkim przynajmniej od 10 lat rok rocznie wypłacały dywidendy więc aby miały w tej kwestii ugruntowaną pozycję. Oczywiście aby dywidenda była jak najwyższa więc jeśli spółki były podobne pod innymi względami wtedy wypłacana dywidenda miała przodujące znaczenie. Chciałem też aby w skład portfela wchodziły spółki z różnych sektorów aby ograniczyć okresy słabości sektorów co miało niedawno miejsce np z sektorem gier. Oczywiście to były takie przodujące kryteria choć nie do końca spełnione bo chcący mieć choćby po jednej spółce z każdego sektora musiałbym ich mieć dużo więcej.
Patrzyłem też jak w przypadku spółki Makaronypl na wykres i widząc od trzech lat że spółka rośnie również kupiłem a więc nie tylko wypłacana dywidenda miała główne znaczenie. Reasumując chciałem stworzyć nowy portfel co udało mi się skutecznie zrealizować. Teraz przychodzi czas na drobne korekty tak żeby ugruntować sobie stały skład portfela i powiększać tylko w nim zaangażowanie. Miałem mieć również mały procent kapitału przeznaczony na spekulację takie były początkowe założenia nawet o tym zapewne pisałem tutaj w kronice ale zrezygnowałem z tego widząc że obecna forma inwestycji mi odpowiada.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 6 października 2023 15:18:34
Uważam że nie ma sensu sprowadzać dyskusji do tematu ile powinno się mieć spółek dywidendowych w portfelu.
Na początku roku miałem chyba ponad 30.
Jeszcze rok temu o tej porze interesowałem się każdej wynikami kwartalnymi.
Niemal przy każdej wiedziałem jakie są w porównaniu do rok wcześniej.
Teraz mam niewiele ponad 20.
Rezultat?
O ile się nie mylę tylko Budimex i Text mają wyniki lepsze niż rok temu.
Po prostu mi się nie chce tym interesować.
Dywidendy są i to jest najważniejsze.
Po prostu kiedyś przychodzi moment że nie chce się główkować
jak tu uzyskać 100 zł więcej.
Mnie to dosięgło w tym roku.

Jak prowadzić portfel dywidendowy?

Moim zdaniem jeśli wprowadza się nowe środki "do walki"
to kupować spółki których zysk netto rośnie.
Wtedy zwykle rośnie też dywidenda.
Odpuszczać sobie te które wynikami dołują.
No i niestety mieć świadomość że kiedyś się trafi...Torpol.
Ogólnie więc niech sobie każdy ma w portfelu tyle spółek ile ich ogarnia.
To on sam musi dojść do wniosku że jest ich za dużo.
Jeśli tego nie czuje to kto wie może nawet ma rację.

Mona
PREMIUM
19
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 197
Wysłane: 6 października 2023 19:27:23
Cześć Masa,

Fajna ta dyskusja u Ciebie love4 . Brakuje na Stockwatch ostatnio takich.....

Chętnie czytam!

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 października 2023 21:24:49
Podoba mi się ten kawałek z biznesu.

Cytat:

Mając firmę produkcyjną nie współpracujesz tylko z kilkoma największymi kontrahentami choć oni przynoszą największe wpływy do Twojej firmy ale prowadzisz biznes również z tymi mniejszymi żeby mieć w razie czego jakąś alternatywę chociażby w momencie gdyby duży kontrahent przestał na jakiś czas zamawiać bo coś tam...happy7

Widzę masz sporą awersję do ryzyka. Przy tych wielkościach zaangażowania w jednego emitenta płynność nie powinna być problemem. Trzymam kciuki i obyś pobijał rentownością obligacje skarbowe.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 października 2023 12:23:42
Mona napisał(a):
Cześć Masa,

Fajna ta dyskusja u Ciebie love4 . Brakuje na Stockwatch ostatnio takich.....

Chętnie czytam!

Hej :)
No spoczko uważam że każda dyskusja jest dobra bo uczymy się jeden od drugiego i zawsze coś dla siebie z tego będziemy mieć. Wiadoma rzeczą jest że nawet jeśli ma się podobną strategię inwestycyjną to jednak każdy ma nieco inne podejście co zresztą widać po tej dyskusji. W zasadzie to bardzo dobrze bo gdybyśmy wszyscy inwestowali identycznie z tym samym podejściem to prawdopodobnie nikt by nie zarobił bo wiadomo że aby zarobił jeden to drugi musi stracić. Oczywiście to stwierdzenie odnosi się głównie do spekulantów i chyba jest prawdziwe :)

thumbleft
1ketjoW napisał(a):

Widzę masz sporą awersję do ryzyka. Przy tych wielkościach zaangażowania w jednego emitenta płynność nie powinna być problemem. Trzymam kciuki i obyś pobijał rentownością obligacje skarbowe.

Chyba masz rację. Staram się jak najbardziej ograniczyć ryzyko aczkolwiek to nie jest tak że całkowicie chcę je wykluczyć bo wtedy nie byłbym w stanie inwestować na giełdzie.
W zasadzie myślę że strategia jest uzależniona nie tylko od podatności człowieka na ryzyko choć tutaj też w dużej mierze tak jest ale również ma znaczenie cel jaki chcemy osiągnąć i nie mam tutaj na myśli zysku bo to jest oczywistą oczywistością że każdy inwestor chce go mieć ale bardziej o cel inwestycji.
Moim celem jest to aby po przejściu na emeryturę (zakładam że jej dożyję) otrzymaną kwotę z dywidend podzielić na 12 ście i każdą z tych części co miesiąc dokładać sobie do emerytury z ZUS-u która jak łatwo się domyśleć nie będzie zbyt wysoka. To myślę pomoże mi na stare lata aby móc w miarę godnie żyć. Taki cel z góry ustala moją pozycję jeśli chodzi o ryzyko. Ponieważ do przejścia na emeryturę nie pozostało mi już dużo czasu więc staram się większy nacisk kłaść na ochronę kapitału który jednak chcę w miarę możliwości powiększać aby na końcu mieć jak najwyższy dochód z dywidend a co za tym idzie móc później żyć na lepszym poziomie niekoniecznie liczyć tylko na nasz ZUS.
Gdybym miał 20-30 lat zapewne byłbym bardziej otwarty na ryzyko ponieważ w razie niepowodzeń wiedziałbym że mam sporo czasu na zrealizowanie tego bądź innego planu. Tutaj w moim przypadku wiek trochę wymusza mi podejście do inwestycji.
W moim przypadku inwestowanie to też jest hobby ponieważ z wykształcenia nie mam nic wspólnego z finansami a swoją przygodę z inwestowaniem zaczynałem od lokat bankowych notabene pamiętam jak można było zawrzeć lokaty terminowe na 30-35% he he co teraz jest rzeczą nie do pomyślenia poprzez inwestycje w fundusze aż w końcu przejście na GPW thumbleft
Na chwilę obecną wpływ z dywidend jest na poziomie 4100zł (zakładam jeszcze wpływ z Ambry) co po podzieleniu na 12 miesięcy daje 341zł miesięcznie dodatku do emerytury. niby nie dużo ale biorąc pod uwagę wysokości emerytur to całkiem niezła sumka :)
Oczywiście można mieć i inne pomysły na korzystanie z zysków bo przypuszczam że co inwestor to inny pomysł ale dla mnie na chwilę obecną ten wydaje się całkiem niezły. Oczywiście ta kwota będzie rosła i moze nawet w późniejszym czasie okazać się że przewyższy tą wypłacaną z ZUS thumbup
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 16 października 2023 13:20:32
Na dzisiejszej sesji "zmniejszyłem" ilość spółek w portfelu o dwie. Sprzedałem GPW i PLAYWAY. Uwolniona gotówka czeka na zainwestowanie.
W portfelu pozostało 12 spółek. Operacja wykonana w związku z uaktualnieniem strategii która będzie dążyć do zmniejszenia ilości spółek a zwiększenia w nich zaangażowania. Obie sprzedane spółki przyniosły zysk w portfelu niemniej jednak wysokość wypłacanej dywidendy jak i prognozowany przeze mnie raczej słaby potencjał do wzrostu wykluczył je z portfela.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 21 listopada 2023 09:54:09
Dużo się działo ostatnio w moim portfelu niestety z braku czasu nie byłem w stanie na bieżąco robić wpisów o przeprowadzonych transakcjach.
W portfelu co widać poniżej zostało siedem spółek.

kliknij, aby powiększyć

Są to spółki dla mnie najbardziej pasujące i dające mi komfort spokoju. Portfel w dalszym ciągu jest nastawiony z "zarabianie" z dywidend choć na niektórych spółkach kurs ładnie urósł dając ładną stopę zwrotu. W przypadku Makaronów sytuacja wyglądała w ten sposób że pierwszy zakup miałem po 7.18zł a ponieważ kurs dał mi 100% zysku postanowiłem dokupić akcji za uwolniony kapitał ze sprzedaży spółek. Zakupu dokonałem po 14,50zł i ponieważ kurs nadal rósł po 15zł. obecnie Makarony stanowią ponad 20% portfela. Trochę za dużo ale póki kurs ładnie rośnie a walor jest cały czas w ładnym trendzie wzrostowym od dawien dawna nie będę tej pozycji zmniejszał. Mam ustawiony SL dający mi zarobek 40% z kursu akcji więc pozycja jest zabezpieczona mogę więc ze stoickim spokojem obserwować przebieg wydarzeń i "inkasować" kolejne dywidendy. Podobne zabezpieczenie SL przy 50% zysku z kursu akcji mam ustawione przy Budimexie. W zasadzie tak sobie przyjąłem aby po przekroczeniu 50% zysku na kursie akcji w każdej pozycji ustawić SLa. Dlaczego ? To fajne zabezpieczenie przed bessą która kiedyś przyjdzie a wiadomo że ciężko jest stwierdzić że zaczynające się spadki to już nadchodząca bessa i człowiek trzyma pozycje licząc na początku że to tylko korekta potem że jakaś większa korekta itd. aż cały zysk zostanie zjedzony. Takie zastosowane zabezpieczenia pozwolą mi tego uniknąć zachowując wypracowany zysk i pozwolą optymalnie długo inkasować dywidendy.
do końca roku pozostał nieco ponad miesiąc ale już teraz mogę być zadowolony z mijającego roku. Po raz pierwszy od dawien dawna naprawdę zadowolony cheers
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 21 listopada 2023 11:01:21
3 spośród 7 Twoich spółek wytypował także mój mechaniczny algorytm i mam je również w swoim portfelu (AMB, DOM, MAK), z tym, że ja je kupiłem znacznie później.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 22 listopada 2023 07:22:58
@Farnick

To dobry prognostyk dla mnie można powiedzieć zakładając że Twój system nieźle sobie radzi a faktycznie nieźle sobie radzi aczkolwiek moja strategia jest troszkę inna.
We wczorajszym wpisie nie wspomniałem o Domdev a tam również mam ustawiony SL na 50% zysku. Na Ambrze po wczorajszych notowaniach pojawiło się 40% więc poczekam jeszcze troszku i ustawie zabezpieczenie. Generalnie jest dobrze ale najwięcej emocji przynosi mi spółka Makarony.
W ogóle dobra strategia poparta dobrymi wynikami przynosi dużo satysfakcji z inwestowania. Szkoda ze musiało upłynąć tyle czasu aby człowiek dojrzał do tego poziomu jaki ma teraz :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Edytowany: 22 listopada 2023 07:24

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 22 listopada 2023 15:42:41
Masa napisał(a):
@Farnick
W ogóle dobra strategia poparta dobrymi wynikami przynosi dużo satysfakcji z inwestowania. Szkoda ze musiało upłynąć tyle czasu aby człowiek dojrzał do tego poziomu jaki ma teraz :)

Znaczy Masa, że jesteś już w punkcie 4 lub nawet 5 :) patrząc na etapy rozwoju inwestora giełdowego, które mam w stopce :)
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 grudnia 2023 08:55:01
Powoli dochodzimy do końca Roku. Ostatnio miałem sporo zajęć i niestety nie miałem zbytnio czasu na kronikę a dokonałem kilku transakcji. Przede wszystkim sprzedałem "moją gwiazdę" Makarony. Zaczynała mi ta spółka powoli coraz bardziej ciążyć w sensie psychicznym. Za sprzedażą przemówiło parę czynników a najważniejszym były w zasadzie dwa. Jednym z nich strona techniczna gdzie kurs w ostatnim czasie idzie do góry niemal pionowo. Gdyby to były akcje PZU Orlenu czy PKO ustawiłbym SL i przesuwał go za kursem ale w tym wypadku gdzie jednak wolumen jest raczej niski SL w arkuszu odpadał a na pilnowanie nie za bardzo miałem czas. Poza tym drugim czynnikiem był osiągnięty zysk wynikający z kursu akcji. Wprawdzie jest to portfel dywidendowy i główną jego ideą jest osiąganie dochodów z wypłacanych dywidend to jednak po osiągnięciu tak ładnego zysku i przeliczeniu że z dywidend musiałbym poczekać około 10 lat aby taki sam dochód otrzymać postanowiłem pozycję zamknąć i zysk zaaplikować i wykorzystać w ten sposób uzyskany kapitał do otwarcia dwóch nowych pozycji a pozostałą część "dołożyć' do już istniejących pozycji którymi były PZU i Orlen.
A więc jak już wspomniałem na uzyskanym kapitale skorzystały PZU i Orlen natomiast nowymi spółkami w portfelu są XTB i Lena.
Obecnie kapitał wykorzystany na inwestycje prawie w całości i w zasadzie jeśli nic się nie wydarzy "nadzwyczajnego" do końca roku nie powinienem już nic w portfelu majstrować więc pozostaje mi spokojnie poczekać do końca roku na podsumowanie.
Obecnie udział walorów w portfelu jest następujący:

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 19 grudnia 2023 08:05:08
Przed końcowym podsumowaniem roku w nowej strategii warty odnotowania jest fakt że po Makaronach które osiągnęły 100% zysk kolejną spółką jest Budimex.

kliknij, aby powiększyć

O ile Makarony "opuściły" portfel o tyle Budimex w portfelu pozostanie a po nowym roku ustawię SLa na 100% zysku tak żeby zabezpieczyć na razie wirtualny zysk i dalej czerpać z dywidend.
Bardzo cieszy mnie również fakt że udało się w portfelu i myślę że to już na stałe przekroczyć 50 tyś bo to było miedzy innymi moim celem thumbright
Wczoraj wpadła i już jako ostatnia w tym roku dywidenda wypłacona zaliczkowo na poczet za 2023 rok od DOMDEV w wysokości 165zł.
Mam natomiast dylemat jak taką dywidendę księgować ponieważ wypłacona jest w tym roku więc praktycznie powinienem ją zaliczyć do tegorocznych dywidend i w ten sposób rozlicza MyFound ale dywidenda wypłacona jest teoretycznie na poczet dywidendy z przyszłego roku. Ogólnie dla portfela nie ma to znaczenia ale dla wyniku portfela już tak d'oh!
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 19 grudnia 2023 11:45:40
Ja księguję dywidendy w roku wpływu. Nieważne, że jest to dywidenda z zysku 2023, która ostatecznie zostanie zamknięta w 2024 roku. Liczy się dla mnie stopa zwrotu z portfela za 2023, której dywidenda jest częścią tak jak i zmiana kursu akcji.

Co do Budimexu - jeśli ustawisz stop lossa, to masz pewność, że spółka opuści Twój protfel. Wahania na kursie BDX zawsze były tak duże! Ja trzymam spółkę nieprzerwanie od 2012 roku i drugi pakiet od 2018 i nie planuję sprzedawać, niezależnie od ruchów kursu. Każdy, kto jeździ po Polsce widzi, jaki to gigant, czytając informacje ze spółki widzę ciągły rozwój - koleje na Łotwie, inwestycja w Czechach, multum kontraktów w Polsce.
Edytowany: 19 grudnia 2023 11:52

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 20 grudnia 2023 08:29:51
tgolik napisał(a):
Ja księguję dywidendy w roku wpływu. Nieważne, że jest to dywidenda z zysku 2023, która ostatecznie zostanie zamknięta w 2024 roku. Liczy się dla mnie stopa zwrotu z portfela za 2023, której dywidenda jest częścią tak jak i zmiana kursu akcji.

Muszę przyznać że ta część Twojej wypowiedzi po przemyśleniu wydaje mi się prawidłowa i będę robił podobnie.

tgolik napisał(a):
Co do Budimexu - jeśli ustawisz stop lossa, to masz pewność, że spółka opuści Twój protfel. Wahania na kursie BDX zawsze były tak duże! Ja trzymam spółkę nieprzerwanie od 2012 roku i drugi pakiet od 2018 i nie planuję sprzedawać, niezależnie od ruchów kursu. Każdy, kto jeździ po Polsce widzi, jaki to gigant, czytając informacje ze spółki widzę ciągły rozwój - koleje na Łotwie, inwestycja w Czechach, multum kontraktów w Polsce.

Tutaj mam trochę mieszane uczucia tzn ustawienie przeze mnie stop lossa miało by podwójne znaczenie. Jednym z nich oczywiście ochrona wypracowanego zysku aczkolwiek to byłby bardziej element strategii spekulacyjnej nie dywidendowej ale tak sobie wymyśliłem że było by to zabezpieczenie przed przyszłą bessą która wcześniej czy później przyjdzie. Wtedy raz że zainkasowałbym ładny zysk to potem mógłbym odkupić spółkę na niższych poziomach.
Teraz muszę się dość porządnie zastanowić nad swoją strategią a raczej jednym z jej elementów czy nastawić się tylko na zyski z wypłacanych dywidend czy dywidend i zysku z kursu. W strategii dywidendowej to ona powinna mieć generalne i najważniejsze znaczenie tylko z drugiej strony żal trochę świadomie patrzeć jak kurs spółki leci i nie reagować. Sprawa do przemyślenia. Jeśliby nastawić się tylko na samą dywidendę wtedy w zasadzie monitorowanie spółek może się ograniczyć do zbędnego minimum a w zasadzie do dwóch rzeczy czy będzie wypłacona dywidenda i czy spółka nie jest zagrożona bankructwem.
Będę miał "myślenicę Świąteczną" :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 20 grudnia 2023 11:38:17
Tak sobie myślę, że ten Budimex można sobie fajnie ustawić psychologicznie. Jak byś sprzedał połowę, to tę drugą połowę co ją sobie zostawisz masz za darmo i wtedy, co by się z kursem nie działo, trzymasz, bo zarabiasz na dywidendach „za darmo” wave
Edytowany: 20 grudnia 2023 11:38

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 20 grudnia 2023 14:49:57
Yaroman napisał(a):
Tak sobie myślę, że ten Budimex można sobie fajnie ustawić psychologicznie. Jak byś sprzedał połowę, to tę drugą połowę co ją sobie zostawisz masz za darmo i wtedy, co by się z kursem nie działo, trzymasz, bo zarabiasz na dywidendach „za darmo” wave

Cholerka że ja tak nie pomyślałem wcześniej d'oh!
Faktycznie to jest z punktu psychologicznego bardzo dobre posunięcie bo nie obciąża potem człowieka. W zasadzie bez względu na kurs pozycja pozostaje zawsze zyskowna :) Mogłem podobnie zrobić z Makaronami :)
W zasadzie wychodzi na to że są dwie możliwości. Jedna to ta o której wspomniałeś a druga to taka że pozycja spłaci się z wypłaconych przez nią dywidend i wtedy podobnie niezależnie od kursu jest pozycją dodatnią :)
Dzięki Yaroman za podpowiedzenie takiej możliwości thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,706 sek.

ouxzpijj
lvwwpexj
moyfgugr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
csxmgqyv
mxtnvrdh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat