PARTNER SERWISU
eymdtojn
119 120 121 122 123

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 listopada 2022 10:21:30
Wojna się zakończy gdy USA przestaną dostarczać broń na Ukrainę. Ostatnio była kolejna dostawa broni i uzbrojenia. Rosjanie tworzą umocnienia na zdobytych terenach. Czy to są przesłanki wskazujące na koniec wojny?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 listopada 2022 10:22:06
@1kejtoW
Pegasus to nie jest oprogramowanie, którego używa się przy tak błahych z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa sprawach jak "jakieś tam podobno podejrzenia o lewe faktury u czyjegoś ojca". Więc nawet jeżeli jest jak piszesz (choć się z tym nie zgadzam, tłumaczyłem wcześniej dlaczego - skoro widzisz to inaczej - trudno jakoś przeżyję ;) ) to i tak mamy problem i to spory.

Cytat:

Gdzie wtedy były te głosy oburzenia na działania władzy?

Argument "a u Was biją Murzynów" mogłeś sobie odpuścić. Ale skoro nie odpuściłeś to odpowiem. Wszędzie - od TVP przez Wyborczą i TVN można było takie głosy oburzenia usłyszeć. Proponuję sprawdzić kto podpisał się chociażby pod "listem otwartym w obronie Wprost" Jeżeli Cię to interesuje, ja sam również się oburzałem a moja ocena działań ABW wobec tygodnika wprost niezmiennie pozostaje negatywna.

@VoX
Spokojnie z tym rychłym końcem wojny. Pojawiają się jakieś delikatne naciski na rozmowy pokojowe, ale nie widzę na chwilę obecną przestrzeni aby Rosja z Ukrainą jakoś się dogadały. 1800 na wigu w najbliższym czasie - być może. Ale czy pójdzie dalej - czort wie. Przyznam, że po czwartkowym wieczorze oraz piątku liczyłem, że WIG wystartuje dzisiaj nieco mocniej.
Edytowany: 14 listopada 2022 10:29

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 listopada 2022 10:38:24
Cytat:
@1kejtoW
Pegasus to nie jest oprogramowanie, którego używa się przy tak błahych z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa sprawach jak "jakieś tam podobno podejrzenia o lewe faktury u czyjegoś ojca". Więc nawet jeżeli jest jak piszesz (choć się z tym nie zgadzam, tłumaczyłem wcześniej dlaczego - skoro widzisz to inaczej - trudno jakoś przeżyję ;) ) to i tak mamy problem i to spory.

Patrząc na to, że oprogramowanie to jest wykrywane przez organizację typu Citizen Lab pozwolę się sobie z Tobą nie zgodzić. Poza tym to nie jest czyjś ojciec, tylko osoba pełniąca funkcje publiczne. Właśnie takie osoby podlegają kontroli. Nie wiem natomiast czy postępowanie dotyczy tej sprawy. Nie wyrokuje też czy zasadnie czy nie.

W sprawie redakcji. Czekam na głos KE lub innych organów UE.

Czy KE coś zrobiła w sprawie praworządności w Hiszpanii? Może jakaś rezolucja potępienie itd. Pismo sędziów z 2021 r. Hiszpanii grozi totalitaryzm i nic się w tej sprawie nie dzieje. Dla mnie dziwne i mam z tym problem, ale też przeżyję. :)))

Cytat:
The letter from more than 2,500 judges that warns the EU that Spain is moving towards "totalitarianism"

www.outono.net/elentir/2021/04...

Edytowany: 14 listopada 2022 10:41

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 14 listopada 2022 12:31:43
Wyniki wyborów w Stanach, które można postrzegać jako pewnego rodzaju porażkę Republikanów niosą wniosek, że polityka wspierania militarnego Ukrainy nie ulegnie w najbliższym czasie istotnym korektom i Ruskim może być bardzo trudno wytrzymać tempo w tym wyścigu. Jak widać zachód nie traci determinacji a istotne wsparcie militarne jest potwierdzane także znacznym wsparciem finansowym, bez którego nie mogło by funkcjonować państwo ukraińskie a Europa zalana by była kolejną falą uchodźców. Tu ciekawa obserwacja jest taka, że w tym aspekcie wsparcia mocno wykazują się Niemcy tak krytykowani za słabe wsparcie w przekazywaniu broni.
Ważne, że to wszystko się trzyma mimo wielu obaw i wiedzie chyba ku dobremu zakończeniu.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 14 listopada 2022 12:37:06
no a ja widze takie newsy - negocjacje pokojowe trwaja:

Cytat:
Kommersant has learned that negotiations between Russian and American delegations are taking place today in Ankara. Director of the Foreign Intelligence Service [SVR] Sergei Naryshkin flew to Ankara from the Russian side

twitter.com/shashj/status/1592...

jak widać USA decyduje, nie Ukraina...
jak się uda, będzie eksplozja na naszych indeksach... 2000 będzie mało na wig20 hello1
Edytowany: 14 listopada 2022 12:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 listopada 2022 12:52:30
Rosja przegrywa i może zdecydować się na użycie brudnej bomby nuklearnej lub wysadzenie tamy w Nowej Kachowce. Rozmowy wcale nie muszą dotyczyć zakończenia wojny, ale wykluczyć tego nie można. Tamę zaminowali Rosjanie.

szarlej81
178
Wysłane: 14 listopada 2022 13:01:08
1ketjoW napisał(a):

Patrząc na to, że oprogramowanie to jest wykrywane przez organizację typu Citizen Lab pozwolę się sobie z Tobą nie zgodzić.

Ślady tego oprogramowania może obecnie wykryć każdy kto posiada odpowiednią wiedzę specjalistyczną chociażby za pomocą tego:
https://github.com/mvt-project/mvt

Pisałem o tym już co najmniej dwukrotnie. Jak rozumiem nie przyjmujesz tego do wiadomości i będziesz to konsekwentnie ignorował?

Cytat:

Poza tym to nie jest czyjś ojciec, tylko osoba pełniąca funkcje publiczne. Właśnie takie osoby podlegają kontroli.

Jeszcze raz. Oprogramowanie typu Pegasus daje zbyt duże możliwości w naruszaniu prywatności obywateli aby używać go w tak banalnych i relatywnie mało szkodliwych sprawach jak jakieś "ponoć lewe faktury" nawet jeżeli te "ponoć lewe faktury" wypisywałby sam ojciec prezydenta państwa. Jeżeli dzisiaj nie przeszkadza Ci że symboliczny "Ziobro" grzebie sobie w telefonach polityków opozycji szukając "ponoć lewych faktur" to bądź gotów na to, że w przyszłości jakiś symboliczny "Tusk" będzie grzebał w Twoim telefonie weryfikując czy przypadkiem nie kantowałeś w zeznaniu rocznym PIT. Użycie takiego oprogramowania powinno być ograniczone do konkretnych przypadków w którym istnieje uzasadnione podejrzenie zagrożenia bezpieczeństwa państwa, po uprzednim zapewnieniu przejrzystych zasad kontroli nad tymi, którzy takiego oprogramowania używają.

Cytat:

Czekam na głos KE lub innych organów UE.

Czy KE coś zrobiła w sprawie praworządności w Hiszpanii?

Po pierwsze kwestia użycia Pegasusa ma się nijak do kwestii praworządności i KE tych dwóch spraw nie łączy.
Po drugie przecież w raporcie, który nazwałeś głupim Hiszpania jest jednym z 4 krajów EU, którym zarzuca się nadużycia w używaniu tego systemu przez służby.
Edytowany: 14 listopada 2022 13:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 listopada 2022 14:09:10
szarlej,

ponownie piszę, że nie jestem informatykiem i nie wiem czy na podstawie linka do oprogramowani jakie przesyłasz każdy kto ma odpowiednią wiedzę może sprawdzić czy był inwigilowany za pomocą Pegassusa czy nie. Wydaj mi się, że pora abyś przestał zakładać moją złą wolę, bo zaczyna to być irytujące.

Poza tym w sprawie "lewych faktur" wyraźnie napisałem, że jest to przykład. Napisałem również, że nie wiem czy postępowanie i podsłuchy dotyczyło lewych faktur. Ojciec senatora Brejzy nie jest osobą prywatną, jak wiesz. On pełni funkcję prezydenta Innowrocławia. Pytanie co to były za faktury, na czyje polecenie zostały wystawione i czego dotyczyły. Samo fizyczne wystawienie faktur nie ma tu nic do rzeczy. To oczywiste.

Przeszkadza mi to, że ferujesz wyroki nie znając kontekstu ani powodów działania służb. Możesz sobie spekulować na temat, czy włamania do telefonów były zasadne czy nie. Przy okazji pamiętasz, że Pani Pitera zrobiła raport i znalazła dorsza za ca. 13 zł.

Użycie oprogramowania jest ograniczone do konkretnych przypadków. Centralne Biuro Antykorupcyjne zajmuje się kwestiami korupcji, przestępczości gospodarczej itd. Do czego ma Twoim zdaniem używać tego oprogramowania np. do czytania Twojej romatycznej korespondencji, jaką am nadzieję wysyłasz?

Sprawa dotycząca zniesławienia Brejzy trwa w sądzie.Cytaty dostępne w prasie nie są zbyt przychylne panu prezydentowi:

Cytat:
Zeznałem w sądzie – pod przysięgą - że ludzie związani z ratuszem chwalili się tym, że mają zainstalowane na swoich telefonach oprogramowanie, które nie pozwala ich namierzyć w internecie. Można się domyślać, czemu to miało służyć. Bezkarnie mogli dzięki temu oczerniać ludzi w internecie, co oczywiście czynili. Ci ludzie mówili, że robią to na polecenie Krzysztofa Brejzy. Mam nadzieję, że prokuratura wyjaśni wszelkie wątpliwości, przez kogo oni byli instruowani
- zaznaczył świadek w sprawie.

bydgoszcz.tvp.pl/62360609/proc...

Ty wietrzysz spisek mimo, że np. sama GW stwierdziła, że służby przez pomyłkę podsłuchiwały senatora Brejzę. To są niezłe jaja, gdyby to była prawda.

Cytat:
Pegasus: CBA pomyliło Ryszarda Brejzę z jego synem? Wskazują na to SMS-y

wyborcza.pl/7,75399,28124596,c...

Poza tym ja nie mam złudzeń, że władza może manipulować w moim telefonie bez informowania mnie o tym. Gdybym tego nie brał pod uwagę uważałbym się za głupca. Nikt rozsądny nie załatwia ważnych spraw przez telefon. Telefon komórkowy poza tym, że może być narzędziem podsłuchu również informuje gdzie byłeś i kiedy.
To są podstawy.

Kwestia Pegasussa ma się do kwestii praworządności w ten sposób, że pokazuje podwójne standardy organów europejskich. Spekulacje, że polskie służby państwowe niezgodnie z prawem dokonywały podsłuchów jest w mojej ocenie nieuprawione i nie ma podstaw na bazie dostępnych informacji, aby twierdzić, że zagraża to demokracji w Polsce albo, że jest to afera większa niż Watergate w USA. Oczywiste dmuchanie balonika.

Cytat:

MEPs travel to Poland to investigate the use of spyware

www.europarl.europa.eu/news/en...

A co się stało z listem 2.500 sędziów w Hiszpanii? W porównaniu z konsekwencjami jakie dotykają Polską nic.Tam sędziowie piszą o totalitaryzmie i nie ma problemu - praworządność jest zachowana.To nawet nie jest śmieszne.

A raport jest w tym sensie głupi, że przedstawia punkt widzenia nie poparty niczym poza domysłami.

.

Edytowany: 14 listopada 2022 14:14

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 14 listopada 2022 14:11:14
Ciekawe jak ceny gazu zareagują na ochłodzenie w Europie, które nastąpi w przyszłym tygodniu. Dziś te ceny w kontraktach grudzień- luty spadły do 100-110 Euro co powinno jednak obniżyć rachunki za prąd i gaz w stosunku do tego co było latem i dać też pewną stabilizację. To ochłodzenie może być swego rodzaju stres testem.

szarlej81
178
Wysłane: 14 listopada 2022 14:29:01
1ketjoW napisał(a):

A co się stało z listem 2.500 sędziów w Hiszpanii? W porównaniu z konsekwencjami jakie dotykają Polską nic.Tam sędziowie piszą o totalitaryzmie i nie ma problemu - praworządność jest zachowana.To nawet nie jest śmieszne.

A to się stało, że list hiszpańskich sędziów był napisany odnośnie planów reformy sądownictwa w roku 2021, która tam jeszcze nawet nie weszła w życie. U nas reforma pana Ziobry to rok 2015/16. Początek procedury odnośnie praworządności to grudzień 2021. Nie wiem jaki był dalszy los hiszpańskiej reformy ale jeżeli nabrała ona mocy prawnej w roku 2022 to należy oczekiwać, że jeżeli Hiszpania zostanie potraktowania równie surowo co Polska to procedura odnośnie praworządności ze strony KE zostanie rozpoczęta gdzieś na przełomie roku 2027/28 bo tyle ciągnęła się u nas ta sprawa.. W międzyczasie będą tak jak u nas zapytania, arbitraże, komisje weneckie itp O ile w międzyczasie się nie dogadają. O czym panowie Ziobro i Jaki używający tego przykładu doskonale wiedzą.

Kwestię Pegasusa kończę natomiast definitywnie - nie dogadamy się. Zwracam jedynie ponownie uwagę - nic nie feruję. Nie przesądzam o winie. Stwierdzam jedynie, że w świetle faktów sprawa wymaga wyjaśnienia. A chęci do tego nie widzę.

Edytowany: 14 listopada 2022 14:36

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 listopada 2022 14:41:56
1ketjoW napisał(a):
Rosja przegrywa i może zdecydować się na użycie brudnej bomby nuklearnej lub wysadzenie tamy w Nowej Kachowce. Rozmowy wcale nie muszą dotyczyć zakończenia wojny, ale wykluczyć tego nie można. Tamę zaminowali Rosjanie.

Rosja przegrywa i dlatego chce pokoju, póki jeszcze może cokolwiek ugrąc. dlatego trwaja rozmowy w Turcji.
WIG20 dyskontuje koniec wojny, nie ulega wątpliwosci - spojrzcie jak mocno rośnie i jak duże są obroty.

szarlej81
178
Wysłane: 14 listopada 2022 14:45:07
Rosja być może chce pokoju, ale bardzo wątpliwe, że Ukraina zgodzi się na pokój na warunkach, których chce Rosja. Zwłaszcza, że inicjatywa jest obecnie po jej stronie.

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 listopada 2022 14:49:09
z tym że na pokój podobno naciska USA,
a że oni dostarczają Ukrainie kroplówkę...

to USA zdecyduje.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 listopada 2022 14:55:36
Oryginalny tekst z linku jaki podałem i tłumaczenie z googla bo nie mam czasu pisać tłumaczenia:

Cytat:
Three of the four judicial associations in Spain, representing more than 2,500 judges and magistrates, have sent a letter to the EU requesting their protection.

Spanish Parliament refuses to condemn the crimes of Nazism and Communism
The Spanish Government seals its budgets with a group that pays tributes to terrorists

Cytat:

Trzy z czterech stowarzyszeń sądowniczych w Hiszpanii, reprezentujących ponad 2500 sędziów i sędziów pokoju, wysłały list do UE z prośbą o ochronę.

Hiszpański parlament odmawia potępienia zbrodni nazizmu i komunizmu
Hiszpański rząd zatwierdza budżety, z których są płacące daniny terrorystom

www.outono.net/elentir/2021/04...

List sędziów z Hiszpanii nie dotyczy tylko tej kwestii o jakiej wspominasz.

Cytat:
Thus, they describe that the practice, from 1985 and up to the present, has been for the main political parties to "share the CGPJ seats to be filled in secret negotiations outside Parliament and, once an agreement is reached, for the deputies and senators to vote according to the instructions given by the parties ". Previously, this was done discreetly, they add, "but now it is done with public knowledge and with comments from politicians in the press."

www.elnacional.cat/en/politics...

Co do podsłuchów. Faktycznie nie dogadamy się.
Edytowany: 14 listopada 2022 14:55

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 14 listopada 2022 15:48:35
To nie takie proste, ze USA zadecyduje za plecami Ukrainy. Jakieś decyzje, które mogłyby doprowadzić do niepokojów społecznych czy powszechnego uczucia zdrady byłyby strzałem w kolano ze strony USA. Nie po to poszły takie nakłady. Na ten moment Ruscy odrzucili oficjalnie rozmowy pod warunkiem wycofania wojsk czyli grają swoją grę dalej. Ukraińcy zapewne czują, że mogą ich pogrążyć i dobić. W Rosji coś musi się zawalić, zapaść by to się szybko skończyło w negocjacjach. Tam jest inna racjonalność i to jest trudne do zrozumienia.

Vox
Vox
297
Wysłane: 14 listopada 2022 16:44:31
przede wszystkim należy rozróżnić przekaz do społeczeństwa - od zakulisowych negocjacji.
Zelenski na pewno musi miec twarde stanowisko - kwestia morale.
ale co dzieje sie za kulisami to juz inna sprawa.
dowiemy sie jak zwykle po fakcie.

faktem jest że dzis negocjacje w Turcji maja miejsce.
Edytowany: 14 listopada 2022 16:45

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 14 listopada 2022 19:11:37
Ropa teraz w złotym kosztuje najmniej od początku października, Wtedy tankowałem disla po ok 7 zł, dziś 7,84. Nie trzeba być prorokiem czy wielkim myślicielem by już wiedzieć to, że również w listopadzie Orlen pokaże znakomite marże rafineryjne

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 14 listopada 2022 22:22:17
mihumor napisał(a):
Ciekawe jak ceny gazu zareagują na ochłodzenie w Europie, które nastąpi w przyszłym tygodniu. Dziś te ceny w kontraktach grudzień- luty spadły do 100-110 Euro co powinno jednak obniżyć rachunki za prąd i gaz w stosunku do tego co było latem i dać też pewną stabilizację. To ochłodzenie może być swego rodzaju stres testem.

Mniejsza o gaz, bardziej ciekawi mnie reakcja akcji Shella, TotalEnergies i amerykańskich spółek [jeżeli te w ogóle zareagują] na fakt, że 5 grudnia wchodzi w UE embargo na ropę sprowadzaną drogą morską, a 5 lutego na produkty ropopochodne, ciekaw jestem, czy już ten fakt w obecnych cenach jest zdyskontowany, czy znów trochę w górę nie podskoczą. Dancing

Zastanawiam się również, w jakim stopniu polskie firmy [choć w Polsce nie mieszkam, więc patrzę na to trochę przez palce] są na ten fakt przygotowane i czy znów nie będzie zawieruchy jak z węglem. Not talking

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 15 listopada 2022 09:49:26
Vox napisał(a):
z tym że na pokój podobno naciska USA,
a że oni dostarczają Ukrainie kroplówkę...

to USA zdecyduje.

a jaki USA ma interes w zakończeniu wojny?

yeutez
0
Wpisów: 18
Wysłane: 15 listopada 2022 10:00:54

Zaangażowanie USA na teatrze wschodnioeuropejskim jest w interesie Chin. Stany będą dążyć do zakończenia wojny w Ukrainie, by przekierować zasoby na Tajwan.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

119 120 121 122 123

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,532 sek.

krkglquz
tmttaixv
mxgkqqiq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vixdsfec
fqcbkojn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat