szarlej,
ponownie piszę, że nie jestem informatykiem i nie wiem czy na podstawie linka do oprogramowani jakie przesyłasz każdy kto ma odpowiednią wiedzę może sprawdzić czy był inwigilowany za pomocą Pegassusa czy nie. Wydaj mi się, że pora abyś przestał zakładać moją złą wolę, bo zaczyna to być irytujące.
Poza tym w sprawie "lewych faktur" wyraźnie napisałem, że jest to przykład. Napisałem również, że nie wiem czy postępowanie i podsłuchy dotyczyło lewych faktur. Ojciec senatora Brejzy nie jest osobą prywatną, jak wiesz. On pełni funkcję prezydenta Innowrocławia. Pytanie co to były za faktury, na czyje polecenie zostały wystawione i czego dotyczyły. Samo fizyczne wystawienie faktur nie ma tu nic do rzeczy. To oczywiste.
Przeszkadza mi to, że ferujesz wyroki nie znając kontekstu ani powodów działania służb. Możesz sobie spekulować na temat, czy włamania do telefonów były zasadne czy nie. Przy okazji pamiętasz, że Pani Pitera zrobiła raport i znalazła dorsza za ca. 13 zł.
Użycie oprogramowania jest ograniczone do konkretnych przypadków. Centralne Biuro Antykorupcyjne zajmuje się kwestiami korupcji, przestępczości gospodarczej itd. Do czego ma Twoim zdaniem używać tego oprogramowania np. do czytania Twojej romatycznej korespondencji, jaką am nadzieję wysyłasz?
Sprawa dotycząca zniesławienia Brejzy trwa w sądzie.Cytaty dostępne w prasie nie są zbyt przychylne panu prezydentowi:
Cytat:Zeznałem w sądzie – pod przysięgą - że ludzie związani z ratuszem chwalili się tym, że mają zainstalowane na swoich telefonach oprogramowanie, które nie pozwala ich namierzyć w internecie. Można się domyślać, czemu to miało służyć. Bezkarnie mogli dzięki temu oczerniać ludzi w internecie, co oczywiście czynili. Ci ludzie mówili, że robią to na polecenie Krzysztofa Brejzy. Mam nadzieję, że prokuratura wyjaśni wszelkie wątpliwości, przez kogo oni byli instruowani
- zaznaczył świadek w sprawie.
bydgoszcz.tvp.pl/62360609/proc...Ty wietrzysz spisek mimo, że np. sama GW stwierdziła, że służby przez pomyłkę podsłuchiwały senatora Brejzę. To są niezłe jaja, gdyby to była prawda.
Cytat:Pegasus: CBA pomyliło Ryszarda Brejzę z jego synem? Wskazują na to SMS-y
wyborcza.pl/7,75399,28124596,c...Poza tym ja nie mam złudzeń, że władza może manipulować w moim telefonie bez informowania mnie o tym. Gdybym tego nie brał pod uwagę uważałbym się za głupca. Nikt rozsądny nie załatwia ważnych spraw przez telefon. Telefon komórkowy poza tym, że może być narzędziem podsłuchu również informuje gdzie byłeś i kiedy.
To są podstawy.
Kwestia Pegasussa ma się do kwestii praworządności w ten sposób, że pokazuje podwójne standardy organów europejskich. Spekulacje, że polskie służby państwowe niezgodnie z prawem dokonywały podsłuchów jest w mojej ocenie nieuprawione i nie ma podstaw na bazie dostępnych informacji, aby twierdzić, że zagraża to demokracji w Polsce albo, że jest to afera większa niż Watergate w USA. Oczywiste dmuchanie balonika.
Cytat:
MEPs travel to Poland to investigate the use of spyware
www.europarl.europa.eu/news/en...A co się stało z listem 2.500 sędziów w Hiszpanii? W porównaniu z konsekwencjami jakie dotykają Polską nic.Tam sędziowie piszą o totalitaryzmie i nie ma problemu - praworządność jest zachowana.To nawet nie jest śmieszne.
A raport jest w tym sensie głupi, że przedstawia punkt widzenia nie poparty niczym poza domysłami.
.