PARTNER SERWISU
rohrgvng
118 119 120 121 122

Kiedy szczyt Hossy:)

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 11 listopada 2022 13:34:36
Syndrom oblężonej twierdzy przez wojska Georga Sorosa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 11 listopada 2022 13:57:47
Raczej syndrom niewiedzy. To że jakaś organizacja stwierdzi że czyjś telefon był na podsłuchu nie określa kto podsłuchiwał i pole do interpretacji jest nieograniczone. Czy spekulacje są prawdziwe czy nie, nie wiadomo.

Poza tym jaka jest wiarygodność ogranizacji finansowanej przez osobę, której fundacja nie chce ujawnić źródeł swojego finansowania. Rozumiem że jednak jest jakiś powód do robienia tajemnicy ze źródeł finansowania fundacji Batorego. Może wiesz jaki.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 12 listopada 2022 13:10:53
Oprogramowanie wykrywające ślady inwigilacji Pegasusem jest udostępnione na zasadzie open source. Więc argument z Sorosem jest bardzo, bardzo słaby. Bo to rzecz jest weryfikowalna dla każdego z odpowiednią wiedzą.

Co do wyjaśniania. Nie oczekuje że rząd będzie robił to przez media. Oczekuję takich działań jak np we Francji gdy podsłuchiwany był Marcon.

Jedyne co widzę to próby utrudniania zbadania tej sprawy przez polityków partii rządzącej. Ale może o czymś nie wiem. Więc napisz mi 1ketjoW co rząd RP zrobił aby sprawę wyjaśnić. Ale szanujmy się i jeżeli odpowiedź ma brzmieć "sprawa jest tajna ale na pewno coś tam robi" to proszę Cię nie marnuj mojego czasu.
Edytowany: 12 listopada 2022 13:12

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 listopada 2022 15:14:58
Cytat:
Otwarte oprogramowanie (ang. open source movement, dosł. „ruch otwartych źródeł”) – rodzaj oprogramowania komputerowego, w którym kod źródłowy jest wydawany na podstawie licencji, na mocy której właściciel praw autorskich przyznaje użytkownikom prawa do badania, zmiany i rozpowszechniania oprogramowania w ramach licencji wolnego oprogramowania[1]. Oprogramowanie o otwartym kodzie źródłowym jest zazwyczaj rozwijane przez szeroką społeczność programistów

Nie jestem informatykiem ale patrząc na powyższą definicje open source wątpię aby oprogramowanie szpiegujące było tego typu oprogramowaniem. Podobnie jak wątpię aby ktoś z poza wywiadu, mógł zidentyfikować kto szpiegował bez danych wywiadowczych. To jedna z podstawowych funkcji oprogramowania szpiegujacego, aby nie można było wykryć kto szpieguje. Nie wiem więc szarlej masz informację ale są one moim zdaniem błędne.

Słabe jest to że nie masz żadnych dowodów na poparcie też jakie lansujesz ale brniesz w nie dalej.

Citizen Lab jest dla mnie niewiarygodnym źródłem uwikłanym w politykę. Zarzucają brak jasnych reguł a tymczasem inne podmioty związane z ich patronem same nie są transparentne. To jest bardzo słabe i wskazuje na brak czystych intencji.

Jak wiesz służby nie wydają niekontrolowanych komunikatów lub niekontrolowanych przecieków. Jeżeli będzie kontrolowany przeciek to napewno się dowiesz jaki jest stan rzeczy. Zobaczymy czy któraś ze stron podniesie ten temat w czasie wyborów. Brak podniesienia tego tematu będzie wskazywał, że nikt nie jest zainteresowany jego medialnym rozwojem.

Jeżeli chodzi o marnowanie czasu. Nie mam zamiaru marnować Twojego czasu i mam nadzieję że Ty również nie będziesz marnował mojego. Nasze poglądy się różnią, ale to co piszesz jest w mojej ocenie nie w porządku.

Nakładasz na mnie warunki nie do spełnienia. Dlatego odpowiedź na moje pytanie. Skąd masz pewność że Citizen Lab ma wiedzę i kompetencje aby jednoznacznie stwierdzić kto szpiegował?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 listopada 2022 16:11:44
szarlej,

Jeszcze jedna sprawa, o której pisałem wcześniej. Udowodnij mi że korzystanie z oprogramowania Pegasus miało kontekst polityczny a nie np. gospodarczy, lapowkarski itd.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 12 listopada 2022 17:36:19
Pegasusa Izrael sprzedawał tylko na poziomie państw i rządów. Podawali liste klientów i Polska tam była. Wnioskuję więc, że tym dysponowały tylko służby więc nie mógł tego komuś założyć sąsiad, zazdrosny mąż czy firma Detektyw Pozytywka. Jeśli to oprogramowanie zostało znalezione w telefonach posła partii opozycyjnej przypadkiem odpowiadającego za prowadzenie kampanii wyborczej, adwokata celebryty krytykującego rząd i broniącego kilka osób ściganych przez organy czy niepokornej prokuratorki krytykującej Resort to zapewne tego Pegasusa założyły im przez pomyłkę służby Arabii Saudyjskiej chcące zbadać sytuację finansową LOTOSU albo wywiad grecki badający preferencje Polaków przy wyborze kierunku wyjazdu wakacyjnego.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 listopada 2022 18:25:37
Nie wiem kto im założył i nie wiem po co. Co nie znaczy mihumor że ma to podłoże polityczne. Giertych dał do sprawdzenia około 100 telefonów. W kilku ( bodajże 4 były podsłuchy). Wielka akcja podsłuchowa opozycji i niepokornych prokuratorów.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 12 listopada 2022 19:23:07
Na pewno jest to sprawa śmierdzaca. Są tu dwie kwestie, łamanie prawa przez służby jeśli to było tak jak to wygląda i drugie to wydanie pieniędzy podatników na ten system. To są podobne sprawy jak na Węgrzech i w Grecji gdzie rząd Mitsotakisa bardzo podobnie się z tego tłumaczył poprzez tzw udawanie durnia podczas pływania w mętnej wodzie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 listopada 2022 20:55:11
Przecież rzecznik MSWiA Żaryn oficjalnie stwierdzili że wszystko było zgodnie z prawem jeżeli chodzi o działalność służb.

twitter.com/stzaryn/status/147...

Idę o zakład że w papierach wszystko się zgadza.

Wydanie pieniędzy to żadna śmierdząca sprawa. Dla mnie to że Polska kupiła taki system dopiero kilka lat temu świadczy o zacofaniu.
Edytowany: 12 listopada 2022 20:57

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 13 listopada 2022 13:32:12
Oczywiście. W więzieniach tez są sami niewinni.
Sens wydania pieniędzy podatników nie określa co i kiedy kupujemy ale przede wszystkin w jakim celu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 listopada 2022 15:18:19
Co mają więzienia i więźniowie wspólnego z tym że Polska jako państwo kupiła oprogramowanie szpiegujące?

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 13 listopada 2022 16:05:59
Taka mądrość ludowa określająca wartość opowieści strony o jej niewinności.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 listopada 2022 17:55:31
Moim zdaniem powinieneś poznać zasadę domniemania niewinności. Z mądrości ludowej przypomina mi się ta:

To co myślą inni o twojej osobie, mówi dużo o nich, a mało o tobie.

W więzieniu siedzą ludzie prawomocnie skazani. Mam nadzieję że nie kwestionuje wyroków sądów bo większość sędziów jest powołanych przed 2015 r. i osadzonych również.

Zamiast zasłaniać się ludem napisz lepiej prawdę. To Twoje wymysły. Jaki to syndrom btw?

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 13 listopada 2022 19:50:14
Trochę się pogubiłem, to dalej wątek o hossie?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 listopada 2022 21:31:10
W poniedziałek dalszy ciąg hossy.
Putin dostał warunki swojej kapitulacji - zapewne pod to rośnie rynek w Warszawie:

Cytat:
Władimir Putin miał otrzymać od Ukrainy i jej sojuszników warunki, na jakich możliwa jest rosyjska kapitulacja. W rozmowie z dziennikiem opowiedział o tym rosyjski naukowiec Walery Sołowiej. Jak wyjaśnił, najbliższy krąg współpracowników przywódcy Rosji już miał zapoznać się z propozycją i jest jej przychylny.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

TLDR, Rosja zachowuje Krym i wycofuje się z reszty tego co zajeła. Putin zachowuje władzę...

Edytowany: 13 listopada 2022 21:31

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 13 listopada 2022 23:20:21
Pojawiają się takie opinie, że udane wycofanie się Ruskich za Dniepr i oddanie miasta bez walki to było jakieś tam porozumienie ciche.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 listopada 2022 06:13:33
To nie oprogramowanie szpiegujące było udostępnione na zasadzie open source ale oprogramowanie wykrywające inwigilację pegasusem. Zatem gdyby było coś nie tak - to Soros ma na tyle wrogów, że sprawa dawno byłaby wykryta i użyta przeciwko niemu.

Widzę, że Ciebie przekonałby jedynie wyrok sądu. Tylko jak ma być wyrok sądu, skoro nawet odpowiednie organy nie chcą rzetelnego śledztwa w tej sprawie. Na ewentualny wyrok sądu - tak skazujący jak i uniewinniający musisz chyba poczekać na zmianę władzy.

Rozumiem, że Tobie wystarczają zapewnienia rządu - że wszystko jest ok. Ja niestety nie mam takiego zaufania do polityków, niezależnie od ich szyldu partyjnego. Pozostanę zatem przy swoim przekonaniu, że w świetle tak ujawnionych materiałów jak i działań rządu w tej kwestii sprawa jest bardzo śmierdząca. Nie przesądzam o winie - ale uważam, że sprawa wymaga kompleksowego wyjaśnienia - a tego nie ma. Z mojej strony EOT.

mihumor napisał(a):
Pojawiają się takie opinie, że udane wycofanie się Ruskich za Dniepr i oddanie miasta bez walki to było jakieś tam porozumienie ciche.

Możliwe, ale nie musi to oznaczać jakiś rozmów pokojowych. Być może jakoś się dogadali bo ruscy chcieli uniknąć strat wśród swoich bądź co bądź najlepszych jednostek a Ukraińcy chcieli uniknąć strat wśród ludności cywilnej. Niczego oczywiście wykluczyć nie można, ale spekulacje na temat bliskiego końca wojny moim zdaniem są przedwczesne.
Edytowany: 14 listopada 2022 06:18

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 listopada 2022 08:40:06
Vox napisał(a):
W poniedziałek dalszy ciąg hossy.
Putin dostał warunki swojej kapitulacji - zapewne pod to rośnie rynek w Warszawie:

To próbny balon a nie warunki kapitulacji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 listopada 2022 08:43:34
Cytat:
To nie oprogramowanie szpiegujące było udostępnione na zasadzie open source ale oprogramowanie wykrywające inwigilację pegasusem. Zatem gdyby było coś nie tak - to Soros ma na tyle wrogów, że sprawa dawno byłaby wykryta i użyta przeciwko niemu.

Widzę, że Ciebie przekonałby jedynie wyrok sądu. Tylko jak ma być wyrok sądu, skoro nawet odpowiednie organy nie chcą rzetelnego śledztwa w tej sprawie. Na ewentualny wyrok sądu - tak skazujący jak i uniewinniający musisz chyba poczekać na zmianę władzy.

Rozumiem, że Tobie wystarczają zapewnienia rządu - że wszystko jest ok. Ja niestety nie mam takiego zaufania do polityków, niezależnie od ich szyldu partyjnego. Pozostanę zatem przy swoim przekonaniu, że w świetle tak ujawnionych materiałów jak i działań rządu w tej kwestii sprawa jest bardzo śmierdząca. Nie przesądzam o winie - ale uważam, że sprawa wymaga kompleksowego wyjaśnienia - a tego nie ma. Z mojej strony EOT.

To że wykryto że ktoś jest szpiegowaniu nie oznacza że jest to robione wbrew prawu ani że ma to związek z jego działalnością polityczną. To tylko jedna z możliwych interpretacji tego faktu.

Nie chodzi o to czy przekona mnie wyrok sądu czy nie. Służby które prowadzą operacyjnie postępowanie, które nie jest być może zakończone nie są zainteresowane jego publicznym rostrząsaniem. PiS nie będzie rządził wiecznie. Na bazie dostępnych informacji twierdzę, że podsłuch założono zgodnie z prawem (wypowiedzi rzecznika MSWiA). Potwierdza to również fakt, że ojciec Bejzy był uwikłany w jakieś lewe faktury oraz że podobno stworzył komórkę w urzędzie, która miała ocieplać jego wizerunek w lokalnych forach. To tylko przykład.

Nie chodzi o to co mi wystarczy a co nie. Chodzi o to że obecnie zbliżamy się do wyborów i postępowanie komisji zapewne trwałoby do wyborów. To tylko element kampanii wyborczej. Giertych szukał w ponad 100 telefonach śladów na szpiegowanie. Znalazł w 4 czy 5. Dla mnie to jasna przesłanka, że opozycja jako grupa nie była i nie jest inwigilowana. Pomijam fakt, że w 2019 r. nie miała zgodnie z sądażami nawet cienia szansy na zwycięstwo w wyborach. Wyroki w prasie łatwo się feruje za pomocą Citizen Lab nadając im w ten sposób wiarygodności.

Mi chodzi tylko o to, że jednoznaczne określanie, że opozycja była inwigilowana jak to oceniają niektóre media jest przedwczesne i nie uprawione. Ja pamiętam najazd na redakcję pewnego dziennika za rządów PO. Gdzie wtedy były te głosy oburzenia na działania władzy? Dla mnie to są podwójne standardy. Zresztą w tej sprawie Tusk strzelił sobie w stopę ostatnio i odgrzał stary kotlet. Poważny błąd w obecnej kampanii wyborczej.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 14 listopada 2022 09:32:12
tak czy siak rychły koniec wojny na Ukrainie i wycofanie Putina dolewa oliwy do naszej hossy na wig20.

Dziś kolejny dzień dużych wzrostów, 1800 jutro? hello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

118 119 120 121 122

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,554 sek.

bcyunetm
ytvgrwiu
rfmltnih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ueupdrwa
tfuikzqq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat