Cytat:Otwarte oprogramowanie (ang. open source movement, dosł. „ruch otwartych źródeł”) – rodzaj oprogramowania komputerowego, w którym kod źródłowy jest wydawany na podstawie licencji, na mocy której właściciel praw autorskich przyznaje użytkownikom prawa do badania, zmiany i rozpowszechniania oprogramowania w ramach licencji wolnego oprogramowania[1]. Oprogramowanie o otwartym kodzie źródłowym jest zazwyczaj rozwijane przez szeroką społeczność programistów
Nie jestem informatykiem ale patrząc na powyższą definicje open source wątpię aby oprogramowanie szpiegujące było tego typu oprogramowaniem. Podobnie jak wątpię aby ktoś z poza wywiadu, mógł zidentyfikować kto szpiegował bez danych wywiadowczych. To jedna z podstawowych funkcji oprogramowania szpiegujacego, aby nie można było wykryć kto szpieguje. Nie wiem więc szarlej masz informację ale są one moim zdaniem błędne.
Słabe jest to że nie masz żadnych dowodów na poparcie też jakie lansujesz ale brniesz w nie dalej.
Citizen Lab jest dla mnie niewiarygodnym źródłem uwikłanym w politykę. Zarzucają brak jasnych reguł a tymczasem inne podmioty związane z ich patronem same nie są transparentne. To jest bardzo słabe i wskazuje na brak czystych intencji.
Jak wiesz służby nie wydają niekontrolowanych komunikatów lub niekontrolowanych przecieków. Jeżeli będzie kontrolowany przeciek to napewno się dowiesz jaki jest stan rzeczy. Zobaczymy czy któraś ze stron podniesie ten temat w czasie wyborów. Brak podniesienia tego tematu będzie wskazywał, że nikt nie jest zainteresowany jego medialnym rozwojem.
Jeżeli chodzi o marnowanie czasu. Nie mam zamiaru marnować Twojego czasu i mam nadzieję że Ty również nie będziesz marnował mojego. Nasze poglądy się różnią, ale to co piszesz jest w mojej ocenie nie w porządku.
Nakładasz na mnie warunki nie do spełnienia. Dlatego odpowiedź na moje pytanie. Skąd masz pewność że Citizen Lab ma wiedzę i kompetencje aby jednoznacznie stwierdzić kto szpiegował?