PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
17 listopada 2022 11:29:35
szarlej81 napisał(a):1ketjoW
Nie no jasne. Rząd zakładał jako możliwy scenariusz, że Rosjanie postanowili zaryzykować III wojnę światową niszcząc tak ważne elementy naszej infrastruktury krytycznej jakimi były ciągnik z przyczepą. ;)
W świetle informacji jakie się pojawiły od wtorku wiadomo mniej więcej jaką wiedzą dysponował rząd. Wiadomo też, że od początku rozważano albo przypadkowy upadek rakiety ukraińskiej albo rosyjskiej z lekkim wskazaniem na to pierwsze (co potwierdzają bardzo ostrożne komunikaty rządu już we wtorek późnym wieczorem)
Jeżeli koniecznie chcesz już bronić polityki informacyjnej rządu z sensem to Ci podpowiem:
Istnieje opcja, że komunikacja odnośnie tego zdarzenia wynikała z tego, że rząd Polski nie był pewien jak tą sprawę będą chciały rozegrać Stany Zjednoczone.
Proszę bardzo i nie ma za co ;)
Co do wklejonego przez Ciebie rządowego przekazu. Tak. Dokładnie o tym przekazie piszę i wyjaśniam gdzie są błędy. Zarzut o nieprecyzyjność, w świetle mojego ostatniego posta pozwolę sobie skomentować jedynie lekkim uśmiechem :)
Sprowadzasz dyskusję do absurdu. Nie wiem, co zakładał rząd i Ty też nie. Myślę, że nic nie zakładał tylko czekał na informacje, aby podjąć właściwe decyzje dotyczące obronności kraju, kwestii dalszego postępowania jako członek NATO itd. Również w ramach kontaktów z USA. Symptomatyczne jest, że nie odnosisz się do kwestii jakie poruszyłem w swoim wpisie komentując Twoją propozycję komunikacji. Ty nie wymieniasz argumentów, tylko próbujesz dezawuować adwersarza. Twój ostatni post wynikał z mojego pytania i jeszcze masz pretensję, że pytam i się uśmiechasz na koniec. Cóż. Każdy kto czyta wpisy widzi następstwo działań.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
17 listopada 2022 11:31:46
Do czego konkretnie się nie odniosłem?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2022 11:33:12
Np. Cytat:Na tamten moment nie było informacji jaki scenariusz jest najbardziej prawdopodobny. Nie było można było również stwierdzić, że nie stwierdzono żadnych innych działań, bo sytuacja mogła się zmienić i wtedy komunikat byłby nieprawdziwy.
|
|
|
|
Wysłane:
17 listopada 2022 11:52:53
Przecież zaznaczyłem, że mój przykładowy komunikat bazował na tym co rząd z pewnością już wiedział. O wszystkich tych wydarzeniach pisały już media, nie tylko krajowe ale zagraniczne. To Ty zignorowałeś to co ja napisałem wcześniej.
Chyba nie chcesz mi tutaj wmówić, że rząd Polski będący w ciągłych konsultacjach z NATO obserwującym granicę, posiadający również swoje źródła informacji (nadlatująca rakieta była wykryta również przez polskie radary) mający na miejscu własne służby wiedział mniej o sprawie niż Wirtualna Polska czy Onet, nie mówiąc już o CNN czy BBC? Serio uważasz, że Polski rząd nie byłby w stanie wykryć, czy to jest jednorazowy (chwilowo) incydent czy też początek czegoś grubszego?
Nie wiem czy dostrzegasz, ale próbując za wszelką cenę bronić rządu przed atakiem, którego z mojej strony tak na prawdę nie ma, wystawiasz ludziom nami rządzącym niezbyt dobre świadectwo, z którym nawet mi czyli osobie nie należącej do zwolenników obecnej władzy (nie abym jakoś kochał również poprzednią), ciężko jest się zgodzić.
Edytowany: 17 listopada 2022 11:55
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2022 12:43:04
Dla mnie ówczesne działania rządu wskazują na brak wiedzy, co do tego co się faktycznie wydarzyło (chodzi o pierwsze godziny). Spekulacje prasowe nie są źródłem informacji. Mowa np. była o rakietach, a nie o rakiecie w informacjach prasowych.
To że prowadzisz monitoring nie znaczy, że masz dostęp do informacji związanych z przeprowadzonym monitoringiem ad hoc. Uzyskano informacje, zweryfikowano je itd. to trwało.
Dziennikarze dotarli na miejsce zdarzenia podobno 2 godziny po upadku rakiety a ta upadła około 15.40. Posiedzenie RNB odbyło się późnym wieczorem we wtorek.
Bronię swojego punktu widzenia podobnie jak Ty swojego.
Edytowany: 17 listopada 2022 12:47
|
|
Wysłane:
17 listopada 2022 12:46:28
Ok. Zastanów się jednak nad opcją "uzgadniania wersji z USA".
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2022 12:53:34
Wersja komunikatu była uzgodniona z USA w sensie jednolitości przekazywanej informacji, w sprawie tego co się stało. Myślę, że nastąpiła wzajemna wymiana informacji, bo np. samolot zwiadowczy NATO miał dane skąd nadleciała rakieta. My natomiast bazowaliśmy na naszych źródłach informacji tj. nad tymi nad którymi sprawujemy kontrolę.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
17 listopada 2022 21:44:31
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
17 listopada 2022 22:00:42
Ropa poniżej 90 przy dolarze po 4, 54, w przeliczeniu na złote najtaniej od początku wojny. Czy to się przełoży na ceny na stacjach? Czy Putin straci płynność finansowo polityczną? Ta cena to najgroźniejsza broń i co ciekawe ona zmierza w odwrotnym kierunku niż prawią wszyscy anale. Może oni nie wiedzą, że w Chinach dalej walka z covidem a do tego bajzej i ogólny problem bo ludzie też covidu panicznie się boją. Niezła kaszana u towarzysza Xi, ma tyle kłopotów, że spuści fiutina w kiblu historii popuszczając popyt na ropie.
|
|
33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
17 listopada 2022 23:09:36
Na istotną obniżkę na stacjach nie liczylbym, niebawem VAT na paliwa wzrośnie do poziomów sprzed roku.. co najwyżej będzie polityczna promila na swieta
|
|
|
|
Wysłane:
18 listopada 2022 06:03:09
mihumor napisał(a):Ropa poniżej 90 przy dolarze po 4, 54, w przeliczeniu na złote najtaniej od początku wojny.. Na ten moment jest drożej niż w wakacje (i to bez uwzględniania promocji 30 gr na litrze) gdzie stosunek ceny ropa/dolar był mniej korzystny. Z tego co pamiętam 29 listopada będą wyniki finansowe Orlenu za III kwartał. Ciekawe jaki będą mieli zysk?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 10:18:14
Zyski będą na pewno wysokie. Ciekawe kiedy rząd przejdzie od słów do czynów i zabierze się za te zyski monopoli energetyczno paliwowych czyli własnych. Kasa powinna byś zabrana a wiele branż i firm powinno dostać rekompensaty za bandyckie ceny stosowane do tej pory, które wielu doprowadziły do ogromnych strat oraz wywindowania cen produktów na poziomy kosmiczne zabijające powoli popyt często na długo lub zawsze. Jak idziesz do sklepu i płacisz 2-3 x więcej za rolkę papieru toaletowego niż rok wcześniej to kwota różny ceny jest już na koncie rządu, spółek a także sprzedawcy detalicznego, który zapewne na tej fali podwoił marże (co to najmniejsza i tak zmiana). Najmniej na tym skorzystali producenci bo nie doganiali podwyżkami wzrostów cen energii a sama cena tego przykładowego produktu składa się na dziś w większości z energii i w formie parapodatku trafia do rządu różnymi ścieżkami. Rząd z tych pieniędzy zasponsoruje możliwie niskie wzrosty cen gazu i prądu ludności. Firmy wszak nie głosują i można głupiej piekarnio- pizzerii czy hurtowni z dnia na dzień podnieść ceny prądo-gazu 4-5x i doić ich do bólu pompując inflację. Gdyby była opcja obciążania ludzi i firm innymi cenami paliw to za disla firmy płaciłyby 25 zł a suweren 5zł. Panowie z rządu - do dzieła, może jakaś ustawa? Jakieś oddzielne dystrybutory? Może jakieś kartki dla ludności na sponsorowane paliwo a bez kartek cena rynkowa 20 zł? Teraz mamy opcję zablokowania ceny prądu dla MSP w wysokości 0,79 zł - szlachetnie i nareszcie. Lepiej późno niż wcale. Tyle, ze ustawodawca nie objął tym pomysłem firm wynajmujących i możesz złożyć wniosek wyłącznie gdy masz umowę. Wiec gdy nie masz swoje4j umowy i wynajmujesz dajmy na to knajpę w galerii to dalej masz prąd 2-4x drożej. Wiec zdychaj i sponsoruj system. Tymczasem wielka korporacja wynajmująca budynek w spółce celowej założonej wyłącznie by wynajmować taki budynek od spółki zatrudniającej wyłącznie jej prezesa (reszta to zawsze outsourcing) dostanie ten prąd po 0,79 zł. Absurd goni absurd, legislacja pośpieszna i na kolanie pisana.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 10:51:25
mihumor, nie wiem czy pamiętasz. Sprzedaż paliw na stacjach ORLEN w Polsce odpowiadała za ok. 8% zysku operacyjnego EBITDA LIFO koncernu. EBITDA LIFO za 1h22 wyniosła 5,6 mld zł. 8% z 5,6 mld zł wynosi 448 mln zł. Zadam Ci pytanie jeszcze raz. Za ile Twoim zdaniem Orlen powinien sprzedawać paliwo na stacjach? Zakładam, że nie proponujesz aby dokładali to interesu. www.orlen.pl/pl/o-firmie/media...Cytat:Grupa Orlen podała wyniki finansowe. EBITDA LIFO za pierwszy kwartał 2022 roku wyniosła 2,8 mld zł. Największy udział w wypracowanych wynikach miał obszar energetyki. Sprzedaż paliwowa i pozapaliwowa w Polsce odpowiadała zaledwie za 10 proc. zysku całego koncernu. www.wiadomoscihandlowe.pl/arty...W przypadku energetyki odpowiednie przepisy zostały uchwalone. Cytat:Rząd określił szczegóły kalkulacji podatku od zysków energetycznych Czytaj więcej na Prawo.pl: www.prawo.pl/biznes/podatek-od...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 12:41:58
To proste bardzo pytanie - na dziś disel 6,90- 7,20 powinien kosztować. Benzyna też z 0,50 zł taniej - przy dzisiejszej stawce VAT. Spokojnie by księgowo także wykazali z tego zysk przy odrobinie dobrej woli i byliby dalej bardzo zyskowną spółką zarabiającą solidnie także na sprzedaży paliw w detalu. Zresztą za chwilę i tak te ceny paliwa spadną bo polityka cenowa Orlenu nabija dziś kasę również importerom paliw. Stawiam dużo, że nadal będą zarabiać krocie. Rozumiem, że idąc twoim tropem myślenia gaz dla ludności powinien kosztować 12,50 bo przecież biznes nie powinien dokładać do interesu ( a ja proponuje skromnie by zarabiał nieco mniej i nie nachalnie). To są jakieś inne interesy, inna logika? Prąd dla indywidualnych też winien być minimum 2x drożej ale jakoś nie jest - inna tu logika? Tu rozumiemy tam świetnie zarabiamy? W jednych można jako monopol jechać po kliencie a w drugim monopolu jednego rżnąć kosztem drugiego. Za gaz w domu płacę ok 2,50 w firmie 12,50, za prąd 0,69 a w firmie 2,55 - ceny przenoszę na klienta, tan płaci i płacze a spółki mają gigantyczne zyski. Dostrzegam problem społeczny i rozumiem, ze gaz nie może tyle kosztować ludność niemniej widzę tu dwa procesy i dwa standardy etyczne. Taką mocna niespójność logiczną.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 14:55:31
Starałem Ci się wyjaśnić, że Orlen nie zarabia dużo na sprzedaży paliwa na stacjach, ale daremnie jak widzę. W kwestii cen prądu już się odniosłem więc nie bardzo wiem co jest niejasne dla Ciebie. W przypadku cen gazu, ceny dla gospodarstw domowych są regulowane. Ponadto masz dodatek osłonowy. Cytat:Rząd planuje pomoc finansową dla przedsiębiorców. Na razie tylko dla 250 dużych firm energochłonnych. Projekt w tej sprawie jest już w Sejmie. Program zostanie uruchomiony, gdy Komisja Europejska przyjmie swoje wytyczne. businessinsider.com.pl/prawo/d...Nie śledzę tego ale zdaje się, że pomoc dla małych firm ma być dostępna.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 15:29:03
Starałeś się? Nie dostrzegam starań. Że wkleiłeś mi to co oni sobie tam wyliczyli. Oni sobie mogą dobrze wiesz wyliczyć tam różne rzeczy, przesunąć z detalu do hurtu, z hurtu do rafinacji, z zapasów uśrednić i takie tam różne czary mary, które im klepnie każdy audyt bo w Polandii nie takie rzeczy audytorzy klepali Po prostu sporo zarabiają tak na sprzedaży detalicznej jak i na hurtowej i na całym tym łańcuszku - są monopolem więc naprawdę potrzeba dziecięcej naiwności by nie dostrzegać tak prostych rzeczy. Te ,moje szacunki ceny to są na dziś a nie na to co rynek ropy dziś nam mówi co powinno być jutro bo ta jest teraz po 86 dolarów. Licząc po kursie dolara to mamy surowiec bazowy w złotych tańszy o 20% niż był miesiąc temu. czyli ok 480 zł do 390 w tej chwili. Ile te surowce muszą spaść jeszcze by ktoś dostrzegał że cos tu nie gra. Importerzy paliw zarabiają krocie ale oni się zupełnie nie liczą bo dostarczają na rynek niewielki wolumen i w dzisiejszej sytuacji nie są w stanie tego wyraźnie zmienić.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 16:30:07
Gdyby w tym roku zmienili zasady liczenie to zgodziłbym się z Tobą. Jeżeli jednak zasady liczenia są niezmienne, to dane są porównywalne i można na nich podstawie wyciągać wnioski.
To, że dziś cena ropy spadła o ponad 4% nie oznacza, że na stacjach paliw cena dziś spadnie również.
19.10.2022 r. kurs USD/NBP wynosił 4,92 USD/PLN, dziś wynosi 4,5527 USD/PLN, tj. spadek o 7,46% 19.10.2022 r. ropa kosztowała 92,58 USD/PLN, wczoraj kosztowała 90,01 USD/PLN tj. spadek o 2,77%.
Średnie ceny oleju napędowego na stacjach 7,93 zł i 7,82 zł spadek o 1,38%.
Na zmiany sen paliw na stacjach ma wpływ efekt LIFO. Jeżeli koncern kupował ropę po wyższych cenach i produkował z niej ON to zanim kupiona ropa wejdzie do produkcji musi minąć trochę czasu aby ceny na stacjach paliw spadły. Wskaźnik rotacji zapasów wynosi w spółce Orlen około 50 dni. Ceny na stacjach paliw powinny więc spadać. Zobaczymy za miesiąc czy tak będzie czy nie.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 listopada 2022 18:14:14
Nie chcę wnikać w całość dyskusji (bo uciekam), ale Orlen jest zobowiązany do utrzymywania zapasów obowiązkowych, które sobie leżą w magazynach- zdaje mi się, że to 30 dni. Rzeczywisty, operacyjny cykl rotacji zapasów jest znacznie krótszy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 18:44:58
Ogólnie co do zasady i tego jak to powinno wyglądać i działać masz rację i prawie tak to działa ale diabeł tradycyjnie tkwi w szczegółach. Po pierwsze proces podniesienia ceny na stacjach przy poprzedniej dużej zwyżce ceny ropy był błyskawiczny i tam trudno dopatrywać się tego efektu lifo chyba, że akurat zapasy mieli koło zera. Przypomnę, że cena disla na stacjach w dwa do trzech dni skoczyła z 7zl na ponad 8. Tu bym się także dopatrywał efektu wzrostu prawie 1 do 1 co niby się nie powinno dziać. Ok na benzynie było mniej ale też mocno i tak samo szybko. Potem ropa staniała i dolar zaczął mocno spadać a spadki cen na stacjach bardzo długo i z dużymi opóźnieniami były minimalne lub żadne. Spadek ceny ropy i dolara w iloczynie był już około 10% przez jakiś czas gdy Orlen nam proponował jakieś śmieszne ścinki, u mnie to wyniosło przy takim spadku zniżkę z 8zl na 7,84zl. To naprawdę słabo wygląda gdy w tym samym czasie państwowy monopol pokazuje wysokie zyski. Czyli na czym ponadprzecietnie zarobili, na parówkach, Gazecie Olsztynskiej, sprzedaży wódki i półproduktach do produkcji kleju do tapet i lakieru do paznokci? Wolne żarty.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 19:43:10
To prawda, że podnoszenie cen na stacjach następuje szybciej niż zniżki. Tak jest od lat. Taka specyfika tego biznesu.
Rotacji zapasów nie liczyłem. Skorzystałem z wyliczeń SW.
Edytowany: 18 listopada 2022 19:48
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.