20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
6 grudnia 2022 22:43:52
PrzemoJ napisał(a): Ciekawe ponadto, czy Brent i WTA znów przebiją pułap 100 $ za baryłkę, czy też jakieś większe spowolnienie w USA i/lub Europie wyhamuje jej wzrost. Znalazłem analizę www.youtube.com/watch?v=APa3pa... (materiał nagrany 6 godzin temu - tytuł: "Ropa 2023, Gaz 2023 itd Czyli Surowce 2023 Co Dalej?") w którym prowadzący przedstawia prognozy cen surowców wg dużych amerykańskich instytucji. Wg tych analiz ceny węglowodorów mają raczej spadać w 2023 (konsolidacja około 70 dolarów na ropie) . Dzięki tym spadkom ropy/gazu obniży się inflacja
Edytowany: 6 grudnia 2022 22:55
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
6 grudnia 2022 23:36:39
Vox napisał(a):a tymczasem PKB w USA znow przyspiesza. bylo +2.8%, jest +3.4% Cytat:Atlanta Fed GDPNow estimate for Q4 growth rises to 3.4%
Up from 2.8% on December 1 www.forexlive.com/centralbank/... po pierwsze to tylko estymacja, po drugie giełdy w zasadzie nie reagują na PKB bo to jak by nie patrzeć dane przeszłe. Poza tym, zauważyłeś, że od kilku miesięcy dobre dane to złe dane? Widać to wyraźnie po danych z rynku pracy ale też PMI, ISM itp. Pacjent zdrowy nie potrzebuje kroplówki, a żyjemy w takich patologicznych realiach, że bez kroplówki nie będzie hossy (chyba że takie błyskawiczne jak ta która właśnie się skończyła nakręcona na bezpodstawnych nadziejach że koniec inflacji i FED znów poluzuje) W ogóle wg mnie nie ma warunków na kolejną hossę (mam na myśli taką wieloletnią jak 2010-2021) i chyba długo nie będzie. Musiałaby wrócić parametry z poprzednich lat, czyli niska inflacja, tani dług i kolejne stymulusy. A wszystko wskazuje, że będzie stagflacja czyli nędzny wzrost przy podwyższonej inflacji. Natomiast ryzyk czai się sporo, choćby globalny dług który nagle bardzo spuchł i gdzieś może zacząć śmierdzieć.
Edytowany: 6 grudnia 2022 23:38
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
6 grudnia 2022 23:43:39
Vox napisał(a):a tymczasem PKB w USA znow przyspiesza. bylo +2.8%, jest +3.4% Cytat:Atlanta Fed GDPNow estimate for Q4 growth rises to 3.4%
Up from 2.8% on December 1 www.forexlive.com/centralbank/... po pierwsze to tylko estymacja, po drugie giełdy w zasadzie nie reagują na PKB bo to jak by nie patrzeć dane przeszłe. Poza tym, zauważyłeś, że od kilku miesięcy dobre dane to złe dane? Widać to wyraźnie po danych z rynku pracy ale też PMI, ISM itp. Pacjent zdrowy nie potrzebuje kroplówki, a żyjemy w takich patologicznych realiach, że bez kroplówki nie będzie hossy (chyba że takie błyskawiczne jak ta która właśnie się skończyła nakręcona na bezpodstawnych nadziejach że koniec inflacji i FED znów poluzuje). Nie zdziwię się, jak Powell niebawem odszczeka ostatnie deklaracje, bo się wypuścił niczym Glapa na molo w Sopocie. W ogóle wg mnie nie ma warunków na kolejną hossę (mam na myśli taką wieloletnią jak 2010-2021) i chyba długo nie będzie. Musiałaby wrócić parametry z poprzednich lat, czyli niska inflacja, tani dług i kolejne stymulusy. A wszystko wskazuje, że będzie stagflacja czyli nędzny wzrost przy podwyższonej inflacji. Natomiast ryzyk czai się sporo, choćby globalny dług który nagle bardzo spuchł i gdzieś może zacząć śmierdzieć.
Edytowany: 6 grudnia 2022 23:44
|
|
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
7 grudnia 2022 12:35:39
Negatywne postrzeganie Polski przez inwestorów powoli się kończy - www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Pewnie powodem jest to że Zachód liczy na rozmowy pokojowe Ukrainy z Rosją www.rp.pl/polityka/art37554861...cytat: "Jeśli w Ameryce pojawiają się sygnały złagodzenia podejścia do Rosji, to w Europie są one bardzo jasne. Szok w Kijowie wywołał wywiad w weekend Emmanuela Macrona dla telewizji TF1, w którym oświadczył on, że w rozmowach pokojowych Moskwa musi uzyskać gwarancje bezpieczeństwa z powodu przesuwania się NATO do granic Rosji" Konkluzja moja jest taka że obecnie wzrosty na WIG20 raczej będą kontynuowane bo raczej nie zanosi się na jakieś radykalne zakończenie wojny na Ukrainie
Edytowany: 7 grudnia 2022 12:45
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 grudnia 2022 16:57:40
Rosja zawsze upada nagle i z zaskoczenia. Kto pamięta ostatni jej upadek utożsamiany z tzw. upadkiem komuny to wie, ze nikt nie przewidywał do ostatniej chwili że aż tak nagle to jeb.... i tak wszystko nagle się zmieni. W 1917 też niewielu wierzyło w upadek caratu i systemu ale kolaps był potężny. Teraz też reguły gry mogą nagle się mocno zmienić i będzie wywrócony stolik. Chińczycy też może będą musieli przeprogramować cel sukcesu a w miejsce Tajwanu mogą postawić inne swoje utracone terytoria z XIX wieku. Gierki dyplomatyczne i rzucane różne tam rzeczy na wabia może coś znaczą a może wcale nie znaczą nic bo w sumie nie wiadomo do kogo ta mowa jest kierowana.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 grudnia 2022 12:01:30
Cytat:Osoby z kwalifikacją wojskową "A" wystąp: binky wplyw powolania 250 tys na cwiczenia 90 dniowe, bedzie stanowil minimalne zaburzenie dla gospodarki. liczba pracowników w Polsce to 16.8 mln, po dokonaniu obliczeń wychodzi mi spadek PKB o 0.37%. (0.25mln/16.8mln)/4. a w rzeczywistości będzie trochę mniejszy bo pewnie powołają tez bezrobotnych, pozostali w pracy mogą tez wziąć nadgodziny itp...
Edytowany: 8 grudnia 2022 12:06
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2022 12:34:05
Ktoś te 1000 czołgów, 500 Himarsów i 1000 hałbic będzie musiał obsługiwać. Dodając inny sprzęt, logistykę, serwis to wojsko będzie musiało pozyskać masę nowych ludzi na stałe i przeszkolić też niemało rezerwy. To zapewne ściągnie z rynku pracy sporo ludzi, których tam i tak brakuje. Dalszy rozwój inwestycji bez zapewnienia rezerwuaru pracowników przy dzisiejszej demografii wydaje się być bardzo trudnym czy wręcz niemożliwym zadaniem. Obawy filozofów, że rozwój technologiczny odbierze pracę milionom na razie rysują się mgliście i raczej na bliską przyszłość trzeba mieć nadzieję, że automatyzacja i SI zwolni nieco zasobu rąk do pracy i do broni jak widać na załączonym. Oby ta broń się nie przydała bo to produkt jak ubezpieczenie, warto mieć ale lepiej nie sprawdzać jak to działa.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
8 grudnia 2022 12:53:30
Aż tyle tego sprzętu nie będzie. Na te ilości zostały podpisane umowy ramowe - czyli takie listy intencyjne, które do niczego nikogo nie zobowiązują. To co na pewno otrzymamy określą umowy wykonawcze. Te 1000 czołgów i setki Himarsów są zapisane w umowach ramowych na najbliższe 10 lat. Jestem pewien, że niezależnie od tego kto będzie wówczas rządził padną one ofiarą cięć, gdy tylko sytuacja za wschodnią granicą się uspokoi.
Więc dobrze będzie jeżeli ostatecznie dostaniemy chociaż połowę z tego. Co znie zmienia, że ludzi do obsługi będzie potrzeba, więc armia zawodowa będzie musiała się powiększyć. Bo jakoś nie widzę aby te czołgi czy też wyrzutnie rakiet obsługiwali cywile po 30 dniowym szkoleniu, które zresztą do tej pory wyglądało głównie tak, że się siedziało i wieczorami wódkę piło, w dzień trochę wykładów z teorii a pod koniec parę strzałów z kałacha.
Problem dla gospodarki jaki widzę to koszty utrzymania tego i ekspoloatacji. Szacunkwo w ciągu cyklu życia koszt zakupu sprzetu to nie więcej niż 40% kosztów. Więc utrzymanie takiej armii będzie kosztowało grube miliardy.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
8 grudnia 2022 13:09:18
[quote] Kakarotto napisał(a):Osoby z kwalifikacją wojskową "A" wystąp: kategoria wojskowa "A" - otrzymują ją osoby, które są zdolne do czynnej służby wojskowej. Wiąże się to zatem ze zdolnością odbywania lub pełnienia określonego rodzaju czynnej służby wojskowej. Zawsze to pytanie, czy warto wydawać pieniądze na bezpieczeństwo. Ilu z nas ma ubezpieczone swoje mienie? Jakoś mnie nie zachwyca perspektywa witania się z sołdatami, po tym co możemy zobaczyć na Ukrainie. Natomiast im większe straty poniesie Rosja na Ukrainie tym czas spokoju będzie dłuższy. Chiny spokojnie czekają z otwartymi ramionami, aby objąć Rosję w czułym uścisku, od którego zatrzeszczą jej kości.
Edytowany: 8 grudnia 2022 13:09
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2022 13:27:58
Nie zapominaj, że większość z tych czołgów i koreańskich armat mamy wyprodukować w PL do czego na dziś nie mamy potencjału i trzeba będzie go stworzyć takoż w kwestii bazy według definicji z ekonomii politycznej. No chyba, ze pójdzie to tak, ze kupimy to co kupimy a niewiele wyprodukujemy i w ten sposób jakoś się to uleży w ilościach potrzebnych a potem sobie będziemy to produkować w tempie właściwym dla PGZ co to produkuje więcej synektur rocznie niż jest w stanie czołgów wyremontować a gdzie tu mowa o całkiem nowych i innych.
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2022 14:00:18
Jeżeli chodzi o czołgi to o produkcji w Polsce raczej można zapomnieć. Ostatnio ze źródeł rządowych wyszło info, że pierwsze 500 będzie wyprodukowane w Korei, z czego te ponad już zamówione 180 sztuk przy jakimś tam udziale naszych komponentów. A zanim otrzymamy te 500 czołgów minie ładnych parę lat, wojna na Ukrainie się skończy i program zostanie objęty cięciami. Taki jest przynajmniej wg mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz. Za którym przemawia nie tylko logika polityczno-ekomomiczna ale dotychczasowa historia wciągnięcia naszej zbrojeniówki w wielkie kotrakty dla wojska.
Chciałbym się mylić, ale tutaj jestem pesymistą.
Zresztą priorytetem na ten moment powinno być to aby polski przemysł zyskał know-how do produkcji zaawansowanej amunicji - tak do czołgów jak i haubic i zamawianych zestawów rakietowych K239. Nie rozumiem też czemu upieramy się na rozwinięciu za ileś tam lat produkcji haubic K9 zamiast rozwinąć możliwości produkcyjne Kraba, zwłaszcza że K9 w niczym nie jest lepsza. Ale może w tym jest jakaś logika o której opinia publiczna nie była poinformowana.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
8 grudnia 2022 14:00:29
mihumor,
Myślę, że rozwój przemysłu zbrojeniowego leży w naszym interesie z uwagi na takie, a nie inne położenie geograficzne i takich a nie innych sąsiadów. Zagrożenia oczywiście są i będą, ale to nie znaczy, że nie należy podejmować koniecznych działań.
Synekury są nie tylko w Polsce. One nie są problemem, tylko brak kompetentnych i uczciwych kadr, ale to też się powoli zmienia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 grudnia 2022 14:20:52
Działania trzeba podejmować bo mamy ogromny pakiet zaniechań w tym zakresie. Przesadny rozmach jaki teraz przyjęliśmy ma te zaległości nadrobić z zapasem na wiele lat. Zobaczymy czy nas na to stać tak finansowo jak i organizacyjnie bo te tysiące to fajnie wyglądają w kampanii wyborczej, gorzej w pieniądzach do pozyskania, jeszcze gorzej w odsetkach od tych pieniędzy oraz na mój gust w wątpliwych możliwościach pozyskania materiału ludzkiego do obsługi takiego teoretycznego potencjału. Na pewno robimy zakupy na szybko i to jest zrozumiałe ale czy za tym pójdą te ilości to bardzo wątpię. Zwyczajnie na to nie będzie pieniędzy; Stąd te K9 bo one są do wzięcia a tyle Krabów to HSW produkowałaby pewnie dekadę zważywszy, że to składak i może do niego nawet nie da się pozyskać odpowiedniej ilości komponentów by zwiększyć produkcje x10. Zobaczymy co z tego wyjdzie i oby coś zaczęli w Polsce produkować na skale większą od żadnej.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2022 09:06:19
Tak tylko przypomnę ;) Dolar ciągle w dół, ropa ciągle w dół. Cena na stacjach - bez zmian.
|
|
12 Dołączył: 2020-10-07 Wpisów: 62
Wysłane:
9 grudnia 2022 09:36:43
No niestety, naszym rządzącym jest to jak najbardziej na rękę.
Tak dygresyjnie, w przypadku gazu już KE nawet mówi, że nie kazali przywrócić pełnej stawki VAT, tylko podwyższyć do minimalnej dopuszczalnej przez UE. Widać pieniędzy w budżecie brakuje.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 grudnia 2022 09:54:40
Ropa w PLNach już 30% spadła w ciągu 2 miesięcy, od szczytów to nawet nie chce mi się liczyć ale to będzie pewnie pod 50% a ceny na stacjach z 5% pod szczytami. Wał dekady grubo szyty. Pewnie gdyby od jutra musieli ten VAT podnieść na 23% i wrócić do standardowej marży to już by było taniej. Gdy ropa we wrześniu była (w złotych) po ok 420 zł disel kosztował koło 7 zł a benzyna koło 6 zł, dziś ropa jest po 340 zł. W cenach netto firmy płacą gruby haracz i przekładają te koszty na cenę każdej rzeczy jaką kupujemy. Ile % ta cena netto jest na dziś zawyżona?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
9 grudnia 2022 12:46:23
Cytat:Wał dekady grubo szyty zaden wal, a sciepa narodowa kierowcow na EJ. samo sie nie wybuduje
|
|
10 Dołączył: 2017-10-10 Wpisów: 162
Wysłane:
9 grudnia 2022 20:11:34
Dlatego współczuję Wam tam w Polsce. Ja dziś tankowałem za 1,659 € / litr E10, takich cen to w tym roku nie widziałem, a było i tak, że za ponad 2,30 € za litr musiałem tankować w kwietniu. Skubią Was tam na wszystkim w tym chorym państwie, szkoda tylko, że efektów tego dla ogółu społeczeństwa nie widać, a tylko dla wybranych kast
Edytowany: 9 grudnia 2022 20:12
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
9 grudnia 2022 20:54:29
mihumor napisał(a): Ropa w PLNach już 30% spadła w ciągu 2 miesięcy, od szczytów to nawet nie chce mi się liczyć ale to będzie pewnie pod 50% a ceny na stacjach z 5% pod szczytami. Wał dekady grubo szyty. Pewnie gdyby od jutra musieli ten VAT podnieść na 23% i wrócić do standardowej marży to już by było taniej. Gdy ropa we wrześniu była (w złotych) po ok 420 zł disel kosztował koło 7 zł a benzyna koło 6 zł, dziś ropa jest po 340 zł. W cenach netto firmy płacą gruby haracz i przekładają te koszty na cenę każdej rzeczy jaką kupujemy. Ile % ta cena netto jest na dziś zawyżona? Masz jakąś teorię dlaczego inne stacje zachodnich koncernów nie obniżaja ceny paliw. Ceny w hurcie spadły - tutaj tez widzisz wał dekady grubo szyty czy jest jakies inne wytłumaczenie ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.