Od ostatniego wpisu wykonałem kilka transakcji.
Sprzedałem ETFy, sprzedałem, następnie odkupiłem (po niższej cenie - część) Kęt. (Od)kupiłem CCC0626.
W portfelu pojawił się też MVP0825 - na skutek przesunięcia z portfela „opodatkowanego”, gdzie przygotowuję gotówkę do przelania na IKE i IKZE. Nie chciałem tak po prostu „wyrzucić w rynek” bo ze względu na niską płynność musiałbym oddać 3% wartości.
Aktualny stan portfela:
BUDIMEX 14
CCC0626 6
GEOTRANS-NC 270
KETY 4
MVP0825 6
TSGAMES 15
UNIMOT 22
XTB 60
Gotówka 924.35zł
Wartość portfela 26 872.89zł
Portfel IKZE okazał się najgorszym segmentem moich inwestycji 2023, odnotowując, co prawda niewielką 1%, ale jednak stratę. Nie miałem dużych jednostkowych strat. Przyczyną było obniżenie wycen obligacji korporacyjnych, które stanowiły trzon portfela przez większość czasu i zostały sprzedane taniej niż były kupowane
Można się pocieszać, że wynik jest leszy niż WIG (-17%), indeks obligacji TBSP (-5%), czy wynik większości funduszy, zarówno akcyjnych jak i obligacyjnych. Biorąc jednak pod uwagę inflację roczną (17,4%) trzeba odnotować pokażną stratę wartości inwestycji
Jak wspomniałem, przygotowałem środki do zasilenia limitem 2023. Mam też nowe pomysły inwestycyjne. Mam nadzieję, że 2023 będzie lepszy dla moich oszczędności i pozwoli przynajmniej wygrać z inflacją