2 Dołączył: 2020-06-05 Wpisów: 41
Wysłane:
7 marca 2023 12:12:10
przy kursie: 30,00 zł
Space Cowboy napisał(a):Jakie konkretnie możlwości? Wyraźnie napisali: Cytat:Współpraca umożliwi Platige Image dzielenie się swoim doświadczeniem zdobytym na przestrzeni lat i otworzy nowe ścieżki współpracy. To znaczący krok w kierunku osiągnięcia celów biznesowych spółki. Wg mnie to dostęp do technologii oraz rozwijanie z innymi podmiotami nowych wspólnych projektów. Poniższy cytat wszystko wyjaśnia: Cytat:Każdy uczestnik programu partnerskiego Epic Games, oprócz wymiany know-how i współpracy z twórcą w zakresie prac badawczo-rozwojowych nad silnikiem, staje się certyfikowanym ekspertem w zakresie wdrożeń i użytkowania Unreal Engine, dostępnym w ramach usług serwisowych i doradczych dla wszystkich podmiotów wykorzystujących Unreal Engine na terenie Europy. Wiąże się to oczywiście również z pozyskaniem promocji przez oficjalne kanały Epic Games. Autoryzowani Partnerzy Serwisowi mają wyznaczone obszary działania w odniesieniu do Epic Games. Dla Platige Image będzie to przede wszystkim wsparcie dla projektów związanych z branżą telewizyjną. Jego wieloletnie doświadczenie w grafice komputerowej i efektach specjalnych, połączone z produkcją telewizyjną, umożliwiło Platige Image opracowanie własnych technologii, które można dostosować do indywidualnych potrzeb klientów.
„Program Autoryzowanego Partnera Serwisowego Unreal oferuje znaczący potencjał rozwojowy dla Platige oraz wzrost kompetencji naszego zespołu. Naszym celem jest rozwój i poszerzanie umiejętności kadry oraz jeszcze szersze wyjście na rynki zagraniczne. Wierzę, że ta współpraca pozwoli nam zwiększyć przewagi konkurencyjne studio, i da możliwość dalszego międzynarodowego rozwoju” - powiedział Karol Żbikowski, CEO Platige Image.
„Dzięki partnerstwu z jednym z czołowych dostawców silników do gier wideo, mamy doskonałą okazję do poszerzenia naszych możliwości i zwiększenia wartości naszych projektów. Jesteśmy przekonani, że uzyskanie statusu Autoryzowanego Partnera Serwisowego Unreal pozwoli nam na jeszcze lepsze wykorzystanie potencjału narzędzi 3d działających w czasie rzeczywistym” – powiedział Tomasz Kruszona, CTO w Platige Image. Warto zauważyć autorskie rozwiązania spółki z Warszawy: Cytat: Produkcja wirtualna
Wirtualna produkcja jest wykorzystywana w studiach na całym świecie od kilku lat. Rozwiązanie Platige Image wyróżnia się dużą elastycznością, ponieważ zaimplementowany system nie jest sztywno zamocowany, ale umożliwia zastosowanie różnych rozmiarów, kształtów i gęstości ekranów, a także różnych typów aparatów i obiektywów. W przypadku rzeczywistych miejsc wymagających wirtualnej relokacji niezbędna jest jak najlepsza dokumentacja fotograficzna lub skany 3D przestrzeni, a zespół Platige to eksperci w tej dziedzinie.
Ponadto autoryzowani partnerzy serwisowi będą mieli również możliwość współpracy. Studia mogą wykorzystać powstający hub biznesowy do realizacji wspólnych projektów wymagających różnych kompetencji.] www.lbbonline.com/news/platige...
Edytowany: 7 marca 2023 12:32
|
|
2 Dołączył: 2020-06-05 Wpisów: 41
Wysłane:
16 marca 2023 11:02:44
przy kursie: 29,40 zł
Widoczna jest znaczna poprawa r/r: Cytat:Platige Image odnotowało 9,28 mln zł jednostkowego zysku netto w 2022 r. (wobec 4,46 mln zł zysku rok wcześniej), co stanowi rekordową kwotę w 25-letniej historii spółki, podało Platige Image.
„Realizując strategię na lata 2021-2025 kontynuujemy proces ekspansji na rynki międzynarodowe, pozyskując duże projekty z nowych rynków np. z Australii. Bardzo dobre wyniki zanotowaliśmy na rynku amerykańskim, gdzie od roku działa nasze biuro” – powiedział prezes Karol Żbikowski, cytowany w komunikacie.
Spółka zapowiada ekspansję na nowe rynki, w tym o dużym potencjale rozwojowym, np. MENA (z ang. Middle East North Africa).
Ubiegły rok to także intensywny rozwój nowych technologii. Prace nad wykorzystaniem silnika Unreal Engine (UE) przynoszą bardzo dobre efekty, a przychody z produkcji zrealizowanych w całości z wykorzystaniem UE stanowią już ponad 10% całkowitych przychodów, podkreślono.
„Doskonałe rezultaty w implementacji tego narzędzia zaowocowały otrzymaniem statusu oficjalnego partnera serwisowego Unreal Engine, co powinno jeszcze bardziej przyspieszyć nasz rozwój w tym obszarze” – dodał Żbikowski.
Spółka prowadzi intensywne działania mające na celu zwiększenie potencjału w oferowaniu usług VFX. W roku 2022 pozyskano certyfikaty bezpieczeństwa od wielu wiodących studiów filmowych, co zaowocowało pozyskaniem nowych zleceń. Jednocześnie spółka kontynuuje współpracę z globalnymi gigantami branży gier komputerowych, takimi jak Activision czy Ubisoft.
„W ostatnim kwartale ubiegłego roku otworzyliśmy jedno z najnowocześniejszych w naszym regionie studiów motion capture. Dzięki temu znacząco zwiększyliśmy nasze możliwości produkcji animacji z wykorzystaniem tej technologii” – wskazał także prezes.
Platige Image to warszawskie studio animacji 3D i postprodukcji. Tworzy projekty dla świata reklamy, filmu, sztuki, edukacji i rozrywki. Spółka jest notowana na NewConnect. Spółka chce też wypłacić dywidendę 1,15 zł na akcję, to 2 razy wyżej niż w 2021. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy. Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.
Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.
Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.
|
|
|
|
18 Dołączył: 2020-08-08 Wpisów: 129
Wysłane:
23 maja 2023 17:26:31
przy kursie: 27,90 zł
A więc mamy kolejne zamówienie z Ubisoftu, kolejne zamówienie (rekordowe) z Activision no i mamy jeszcze to: Cytat: Wiemy, że macie umowę z Platige Image na serial na podstawie gry The Medium. Czy w tym kierunku już coś się dzieje? Czy Waszą inspiracją zostanie The Last of Us? Hollywood wreszcie uwierzyło, że gry wideo są ekosystemem, gdzie ludzie którzy są fanami uniwersów, chętnie zobaczyliby je na dużym ekranie. My tworzymy horrory, czyli gatunek popularny obecnie min. w serwisach streamingowych. Wydaje nam się, że pod tym kątem możemy zrobić wiele, dlatego nawiązaliśmy współpracę z Platige Image na stworzenie serialu. Dużo się w tym temacie dzieje i może niedługo będziemy anonsować nowe rzeczy. Chcemy, żeby ludzie na słowo horror myśleli o Bloober Team. strefainwestorow.pl/artykuly/w...A rynek nadal ślepy
Edytowany: 23 maja 2023 17:27
|
|
4 Dołączył: 2018-01-17 Wpisów: 14
Wysłane:
23 maja 2023 20:02:47
GPW Mistrzunio napisał(a):(...) A rynek nadal ślepy Na co konkretnie ślepy? Może na raport Q1'23 z poziomem przychodów jak w zeszłym roku i znaczącym wzrostem kosztów? Albo na to, że zarząd ma wyje*** na webinary, IR nie odpisuje na maile etc.? Czy też może na kompromitujące recenzje najnowszego filmu Bagińskiego ( https://www.imdb.com/title/tt6528290/)?
|
|
11 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 111
Wysłane:
23 maja 2023 23:45:17
Trochę mieszasz - zaczynając od końca. film Bagińskiego (jako reżyser) - nie jest filmem Platige i czy ten film będzie największym gniotem roku, czy hitem roku - Platige nic do tego i nic z tego (chyba zrobili kilka VFX i coś na tym zarobili, ale nie jestem na 100% pewien - może coś pomieszałem), ale to był czysty serwis. A Bagiński robił to pod swoją marką, na swoje konto, bez udziału PLI. Że zarząd ma "coś tam" - nie wiem, ja mam inne wrażenie, wszystko co mnie interesuje i chciałem wiedzieć, mam wytłumaczone przez Zarząd - może bardziej się staram, albo bardziej mi się chce. Webinar pierwszy był (trochę technicznie nie wyszedł), ale będzie "dogrywka" - co do IR - sprawozdania mają jedne z lepszych jeśli chodzi o standardy NewConnect. To że CEO nie nagania na akcje przy okazji każdej towarzyskiej imprezy (czy w SocialMediach), jak inni prezesi z naszego banana, czy z ESPI nie zrobili śmietnika, jak niektóre perły z NC.... ale to bardziej na plus bym policzył, niż na minus. Co do wyników za 1q23 - gdybyś cokolwiek wiedział o spółce, a nie szczekał tutaj tylko bezmyślnie, to byś tak nie napisał - wystarczy zerknąć do raportu i przeczytać dlaczego koszty są wyższe i czemu służą. Ale nie chce mi się n-ty raz pisać o tym, bo i tak mnie w odpowiedzi obszczekasz :) Ale nic - psy szczekają, karawana jedzie
Edytowany: 23 maja 2023 23:48
|
|
Wysłane:
24 maja 2023 09:15:34
zjablik66 napisał(a):600 mln na stole - w zasięgu Platige Image Muzeum Historii Polski zamówiło projekt wystawy stałej - na stole jest m.in. oferta Platige Image (...) Ale nic - psy szczekają, karawana jedzie salute
Na razie to Ty szczekasz bajkopisarzu. Przypominam Twoje naganianie sprzed paru miesięcy. Jak tam to 600 milionów, które jest z zasięgu PI. Jest może z nami tutaj na forum? I gdzie ta karawana jedzie konkretnie? Kurs jest poniżej poziomu sprzed 10 lat Co do Bagińskiego - oczywiście, jeśli coś mu nie wychodzi, to z PI nie ma nic wspólnego i w ogóle on to tam tylko sprząta. Jeśli coś się uda, to wspaniałe działanie na rzecz wizerunku firmy Raporty to są zaiste wybitne. Nie wiem z czym je porównujesz, ale na co komu potrzebne np. wyszczególnienie poszczególnych segmentów. Ewidentna fanaberia.
|
|
Wysłane:
24 maja 2023 09:37:38
Przecież wrzuciłem źródło i dałem cytaty (pytanie o rzetelność pracy dziennikarza :) ). Wartość ofert 600 mln (przecież wiadomo, że PLI nie będzie tam ścianek działowych stawiać, ani stawić "woza Drzymały" - tylko może zająć się częścią wizualną). Poza tym napisałem w zasięgu, a nie że ma (jak zawsze każdy uwypukli to co mu bardziej pasuje). A sprawa toczy się swoim torem zleceniowo-wyborczym i politycznym / duże zlecenie to, przy zlecającym jakim jest Państwo, to i zawiłości i problemów wiele i zmieszanie z terminami. Poza tym wybory na jesieni, więc wszystko może się skończyć niczym. Naganianie....nie biegam to i się nie naganiałem Co ci da wyszczególnienie segmentów... jakoś tak widzę, że w przypadku pli urosło to do rangi jakiegoś mitu, mam wrażenie że jak tylko spółka ogłosi podział przychodów wg segmentów to wszyscy analitycy/inwestorzy dostaną... nie wiadomo czego :) A jednak szczekasz o Bagińskim...i jak to komentować.
|
|
Wysłane:
24 maja 2023 11:58:04
rejtan napisał(a):zjablik66 napisał(a):600 mln na stole - w zasięgu Platige Image Muzeum Historii Polski zamówiło projekt wystawy stałej - na stole jest m.in. oferta Platige Image (...) Ale nic - psy szczekają, karawana jedzie salute
Na razie to Ty szczekasz bajkopisarzu. Przypominam Twoje naganianie sprzed paru miesięcy. Jak tam to 600 milionów, które jest z zasięgu PI. Jest może z nami tutaj na forum? I gdzie ta karawana jedzie konkretnie? Kurs jest poniżej poziomu sprzed 10 lat Co do Bagińskiego - oczywiście, jeśli coś mu nie wychodzi, to z PI nie ma nic wspólnego i w ogóle on to tam tylko sprząta. Jeśli coś się uda, to wspaniałe działanie na rzecz wizerunku firmy Raporty to są zaiste wybitne Nie wiem z czym je porównujesz, ale na co komu potrzebne np. wyszczególnienie poszczególnych segmentów. Ewidentna fanaberia. Przepraszam ale czy mógłbyś się nie wygłupiać publicznie? Sam widzisz, ze moje stwierdzenie ma sens gdyż.... jw pogrubioną czcionką  Rozumiesz, że to obecnie zupełnie inna spółka jeśli chodzi o rentowność, zarząd, rozpoznawalność i markę no i perspektywy? Naganiać na PLi po 30zł??? Jesteś miszcz panie kolego!
Edytowany: 24 maja 2023 11:59
|
|
Wysłane:
12 czerwca 2023 23:25:39
przy kursie: 28,00 zł
Rok temu popełniłem taki wpis (w cytacie poniżej) - reasumując 2Q22 przyniósł raportowaną (powyżej 5% przychodów) kontraktację na poziomie 25 mln zł, a cały rok zakończył się niemal 140 mln przychodów (rekordowy rok) - pisałem, że może być 150 mln (ale wiadomo jako stary bajkopisarz i naganiacz na PLI to przeestymowuje założenia  ) Jak to wygląda w tym roku, choć jeszcze 2Q23 się nie skończył? - 06.06.2023 Sony Interactive Entertain. Europe w Londynie zawarcie UR (04.23) o świadczenie usług w zakresie wykonywania utworów audiowizualnych, wraz z UR zamówienia na kilka utworów audiowizualnych 10% za 2022 13,9 mln- 19.05.2023 Activision Publishing, Inc. z siedzibą w USA zamówienie na realizację serii utworów audiowizualnych w ramach UR 16% za 2022 22,23 mln- 11.05.2023 Ubisoft Entertainment Sweden AB dostarczenie utworu audiowizualnego - pierwszy aneks do umowy ramowej 5% za 2022 6,95 mln- 19.04.2023 Grupa Sony VFX do serialu Obliterated 1 9% za 2022 12,5 mlnW sumie 55,5 mln zł, czyli dwa razy więcej backlogu niż rok temu - tego raportowanego (stosując deweloperską nomenklarurę). Jak to się przełoży na dynamiki przychodów rok do roku, nie wiem (nie estymuję, bo bajki piszę), ale pewnie na plus. Co do samego 1q23 i przychodów to mimo, że w liczbach było płasko to było lepiej  (znowu te różowe okulary), bo w miejsce przychodów, których nie miało DOBRO (słabiej rok do roku - mieli dobry 1Q22 dzięki zleceniom po sukcesie Sukienki) wpadły zlecenia powiedzmy core biznesowe samego Platige i to wyrównało ubytek (czyli per saldo na zero, ale w głównym obszarze było na plus; a DOBRO tak jakby trochę oneoffy złapało w 1q22). Ale już nie mydlę oczu - podałem liczby, a każdy jak umie to policzy zjablik66 napisał(a):Tak podsumowując 2Q22, podpisane kontrakty: - 17.05.2022 - TA - agencja rządowa - wizerunek AUS produkcja animacji 3D na potrzeby kampanii reklamowej Tourism Australia 5% za 2021 5,33 mln - 26.05.2022 Haven Studios Inc - Kanada umowa na wykonanie utworu audiowizualnego - trailer gry 8% za 2021 8,53 mln - 22.06.2022 Beijing Zitiao NetWork Technology Co., Ltd z Chin zawarcie UR na 1 rok o świadczenie usług produkcyjnych, wraz z z pierwszym zamówieniem na utwór audiowizualny 5% za 2021 5,33 mln - 28.06.2022 Netflix Entertainment LLC EP i VFX do Blood Origin 6% za 2021 6,396 mln Jak się pozbiera wszystko razem to w 2Q zaraportowali zlecenia za ponad 25 mln zł (tylko te powyżej 5% przychodów). Rok temu w 2Q zaraportowali zero dużych zleceń a mieli 60 mln przychodów w 2 półroczu 2021 roku (rekordowe półrocze). Dynamika przychodów za 1Q22 rdr wynosiła ponad 60%. Jeśli na tej podstawie zaestymować dynamikę w całym 22 na poziomie 50% (a patrząc na liczby nie wydaje się to zbyt ambitną prognozą), to można oczekiwać ponad 150 mln przychodów w 2022 roku (w 2021 mieli 106 mln). Spółka przez dwa lata zbijała/stabilizowała koszty stałe (wynagrodzenia) na niskim poziomie (może oczekiwać teraz efektu skali) - za IQ były na poziomie 22,5% przychodów, a koszty zmienne (usługi obce) mediana była w przedziale 55%-60%. Resumując może być ciekawie już na podstawie tego, a jest jeszcze kilka asów w rękawie i na poziomie serwisu i na poziomie wykluwającego się IP.
Edytowany: 12 czerwca 2023 23:27
|
|
|
|
0 Dołączył: 2023-01-21 Wpisów: 6
Wysłane:
15 czerwca 2023 13:34:29
Ta współpraca z Sony wygląda dla mnie bardzo obiecująco. Dziś czysto hipotetycznie rozważałbym tę współpracę jako drugi może nie kamień milowy, ale istotny czynnik po Netflixie gwarantujący stałe i coraz większe przychody. Czas zweryfikuje.
|
|
Wysłane:
9 sierpnia 2023 20:50:08
Wyniki za 2q23 za nami - w liczbach to P40-E6-Z4 (tak kodowo), nad tematem nie będę się pochylał, bo to sobie każdy przeczyta, ale generalnie dobry kwartał z rekordowymi przychodami. Zwróciłbym uwagę tylko na powiedzmy kamienie milowe, które rzuciły mi się w oczy w sprawozdaniu oraz takie inne ważne zdarzenia, które może nie łapią się aż do kamieni milowych, ale również są istotne w rozwoju spółki. Trailer do gry Warhaven dla Nexona (Korea Południowa) zlecenie zrealizowane w 3-4 miesiące, wartość zlecenia 7,5 mln. I wszystkie te informacje są "nieważne", gdzie indziej leży istotność - mianowicie w procesie produkcyjnym. Po pierwsze PLI było kompleksowym wykonawcą tego zlecenia, ale również nie to jest najważniejsze. I teraz sedno tematu - Wszystkie mockupy zostały zrobione w (nowym) studiu mockupowym PLI, a animacja została wykonana z wykorzystaniem Unreala. Dlaczego to jest kamień milowy, bo zostały tutaj wykorzystane dwie nowe kompetencje PLI, które obniżają koszty i przyśpieszają produkcję, czyli poprawiają marżę. I właśnie własny mockup oraz wykorzystanie Unreala w animacji to jest coś co znowu daje potężnego kopa w produkcji PLI. Można powiedzieć "konkurencja" dla tradycyjnej obróbki animacji w CG. Serial Obliterated dla Sony - efekty VFX. To jest kolejny kamień milowy w dążeniu do zostania generalnym wykonawcą VFX. Można tu robić marże na dwa sposoby - im jesteś większy tym więcej możesz zrobić oraz coraz lepsze kompetencje (pełnozakresowość), czyli jesteś wyżej na szczeblu drabiny marżowości (podwykonawca dostaje najmniejszą marże, generalny wykonawca zgarnia największą marże oraz rozdziela zakres prac - sobie może zostawić najtłuściejsze kąski). Etap ten zostanie osiągnięty przy około 500 osób personelu. na ten moment około 390 osób. Wartość zlecenia od Sony to 12,5 mln zł i PLI zostało tutaj głównym producentem VFX (a nie podwykonawcą) było to możliwe (pomimo nie osiągnięcia finalnego etapu rozwoju spółki) przez to, że serial ten nie jest aż tak intensywnie wypełniony VFX jak produkcje fantasy (które aż kipią od efektów wizualnych). Dzięki temu PLI jest wstanie udźwigną temat VFX. To są dwa główne kamienie milowe w rozwoju PLI jakie miały miejsce w 2Q23. Inne ważne zdarzenia: - tak jak było wspomniane wcześniej, Spółka dąży do wzrostu personelu do 500 osób - na ten moment 390 - wzrost r/r 60 osób, czyli 20%. Ostatnio jest trochę restrukturyzacji na rynku gamedev m.in. redukcje w CDR, więc może być łatwiej z grafikami, a przede wszystkim koszt pracy w tym obszarze może się ustabilizują. - Soundly by Platige - reorganizacja i nowe otwarcie działu od obróbki dźwięku (poza zleceniami na potrzeby własne) wyjście na rynek, promocja i widać sporo zleceń z polskiego rynku reklamy - Dobro - spóła zależna PLI, która sobie "dłubie" przy reklamie i nie tylko, ma wyniki i dzięki temu wypłaciła PLI 1mln dywidendy - Platige US - czyli amerykańska odnoga spółki, która działa w reklamie (może to powinien być trzeci kamień milowy), jest to obecnie najdynamiczniej rozwijająca się cząsteczka PLI (dynamiki przychodów) - wystartowali w zeszłym roku, biznes odzie bardzo dobrze i cały czas rozbudowują zespół. To tyle, aby nie przeciągać. Kilka istotnych faktów ze sprawozdania. Jeszcze taki obszar najmniej sexy, ale pewnie najważniejszy R&D. Przechodzą z oprogramowania Maya na Houdini (Houdini Pipeline) oraz w temacie workflow wdrażają USD -> Universal Scene Description. więcej na 71 i 72 stronie sprawozdania. I taki szczegół w temacie podatkowym, ulga R&D, czyli podwójne księgowanie kosztów (efektywny CIT 9%) - korzystają z tego (mają interpretację z US).
|
|
1 Dołączył: 2009-06-04 Wpisów: 16
Wysłane:
17 sierpnia 2023 09:37:20
przy kursie: 27,40 zł
Platige od jakiegoś już czasu wykorzystuje algorytmy AI w celu usprawnienia i przyspieszenia prac graficznych. To rewolucyjny kierunek, który otwiera nowe możliwości, może cieszyć fakt, że na poważnie do tego podchodzą i znaleźli partnera z którym szybciej może się ujawnić potencjał tkwiący nie tylko w zastosowaniu sztucznej inteligencji do zadań graficznych ale także wpłynąć na potencjał samej spółki. cyt Cytat:– Szybki rozwój sztucznej inteligencji oraz wzrost jej znaczenia dla sektora branży kreatywnej niesie za sobą zdefiniowane już zagrożenia, ale też szanse. To właśnie z uwagi na potencjał wykorzystania AI w pracy naszego studia zdecydowaliśmy się przystąpić do inicjatywy IDEAS NCBR – mówi Karol Żbikowski, prezes zarządu Platige Image. www.wirtualnemedia.pl/artykul/...
|
|
1 Dołączył: 2009-06-04 Wpisów: 16
Wysłane:
18 sierpnia 2023 15:13:29
przy kursie: 27,30 zł
Ukazał się świetny wywiad z prezesem Platige. Niewątpliwie przybliża inwestorom tę mało znana firmę. Cytat:Działalność biznesowa Platige Image obejmuje sektor gier komputerowych, produkcje dla Netfliksa, prestiżowych zagranicznych studiów filmowych oraz rynku reklamowego. O polskim studiu animacji zrobiło się głośno po premierze serialu „Wiedźmin”, do którego Platige współtworzył efekty specjalne. O współpracy z Netfliksem i ambicjach na przyszłość opowiada prezes Platige Image – Karol Żbikowski. Czytaj więcej na film.interia.pl/wiadomosci/new... film.interia.pl/wiadomosci/new...
|
|
Wysłane:
1 października 2023 19:08:43
przy kursie: 29,80 zł
Nowy program motywacyjny w drodze. Pięknie doją spółkę :)
|
|
Wysłane:
3 października 2023 06:03:44
przy kursie: 27,50 zł
Akcje ma dostać zarząd, za prawdopodobnie rekordowe wynik. Za tymi akcjami muszą zagłosować właściciele, którzy tym samym rozwadniają swoje udziały bo sami nie dostana ani jednej. Więc możesz mi napisać kto doi i w jaki sposób no i dlaczego właściciele na to pozwalają? Byłbym wdzięczny
|
|
Wysłane:
3 października 2023 09:57:43
Dobrze, sformułuje to inaczej. Pięknie doją mniejszościowych akcjonariuszy. Uchwalanie programu motywacyjnego, bez podania do wiadomości jego zasad oraz po ponad trzech kwartałach roku za który ma obowiązywać, jest wybitnie fair.
Edytowany: 3 października 2023 09:58
|
|
Wysłane:
3 października 2023 11:14:28
Zgoda co do tego, że to nie fair i to mocno nie fair! Natomiast dalej nie wiem kto doi i w jaki sposób? Skoro doją ludzi, którzy mają 40% akcji ( ulica, fundy i ja) to chyba tym bardziej doją tych co mają prawie 60% akcji czyli trzech właścicieli bo to nie dla nich ta emisja. Dobrze kombinuję?
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 57
Wysłane:
3 października 2023 12:04:48
GPW Mistrzunio napisał(a):Zgoda co do tego, że to nie fair i to mocno nie fair! Natomiast dalej nie wiem kto doi i w jaki sposób? Skoro doją ludzi, którzy mają 40% akcji ( ulica, fundy i ja) to chyba tym bardziej doją tych co mają prawie 60% akcji czyli trzech właścicieli bo to nie dla nich ta emisja. Dobrze kombinuję? Źle kombinujesz. Te "60%" dostanie dodatkowe akcje i dostanie ich tak dużo, że rozwodnienie dotychczas posiadanych przez nich akcji będzie nieistotne. A te "40%" nie dostanie nic wiec rozwodnienie będzie odczuwalne.
|
|
Wysłane:
3 października 2023 12:36:03
Oldpara napisał(a):GPW Mistrzunio napisał(a):Zgoda co do tego, że to nie fair i to mocno nie fair! Natomiast dalej nie wiem kto doi i w jaki sposób? Skoro doją ludzi, którzy mają 40% akcji ( ulica, fundy i ja) to chyba tym bardziej doją tych co mają prawie 60% akcji czyli trzech właścicieli bo to nie dla nich ta emisja. Dobrze kombinuję? Źle kombinujesz. Te "60%" dostanie dodatkowe akcje i dostanie ich tak dużo, że rozwodnienie dotychczas posiadanych przez nich akcji będzie nieistotne. A te "40%" nie dostanie nic wiec rozwodnienie będzie odczuwalne. Komentujesz coś czego nawet nie przeczytałeś?  Jaja sobie robisz czy ty tak na poważnie? Program jest dedykowany dla zarządu czyli dla dwóch osób: Żbikowskiego i Małka, które mają raptem 6,5% więc zaliczyłem ich do tych 40% ! Nikt z 3 głównych akcjonariuszy mających razem 60% akcji w zarządzie nie jest! Więc??? Teraz sprawdź sobie kto jest głównym udziałowcem i kto zdecyduje o przyznaniu tych akcji! Nie wierzę
|
|