0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
14 listopada 2009 13:15:53
przy kursie: 2,95 zł
Faktycznie w raporcie stan posiadania akcjonariuszy jest troche inny(Teran ma 1200 akcji mniej,a Raner az 145806 akcji mniej,ale TFI ma taka sama ilosc,raport nic nie wspomina o ING Bank Slaski,ale i nie ma takiego obowiazku,ze wzgledu na ilosc ponizej 5%.Co do raportu to go czytalem,ale piszac poprzedniego posta korzystalem z informacji o spolce(akcjonariat)widocznie nie jest uaktualniona.Sorry za niedopatrzenie.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
14 listopada 2009 13:19:40
Wcale się nie zdziwię jak się okaże że odpisy za 4 kwartał przekroczą 150 mln.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-23 Wpisów: 243
Wysłane:
14 listopada 2009 17:34:01
najlepsi są Ci którzy płaczą że raport jest słaby - raport wcale nie jest zły ani gorszy niż można było się spodziewać c/wk wzrosla z 0.15 do 0.19. wszystko w rekach sadu. Swoja droga ten karen niezle miesza, ale z tego co w raporcie komputronika i karena wyczytalem boja sie ze kasy moga nie odzyskac. akcje scor nie sa warte ani zlotowki, a weksle na akcja studenta koło 1mln zł. Oni nie maja wyjscia - musza sie zgodzic na uklad. Co do reszty to nie wiem - db nord ma korzenie skandynawskie - wiec cos pewnie kreci razem z cowi, ing tez jakos dziwnie bo dzisiaj mogliby miec juz wiekszosc... (ale to mnie nie dziwi - ing ma sprzedac ubezpieczenia wiec wewnatrz sie z tfi nie dogadali). Bre to wielka nie wiadoma, kredyt bank juz na dudzie poemitował akcje - to chyba zlosliwy bank, ale zlozyliby wniosek o upadlosc gdyby byli pewni ze odzyskaja kase z likwidacji a maja: 1.hipoteka kaucyjna na nieruchomości, 2.zastaw rejestrowy na wartościach niematerialnych i prawnych, 3.zastaw rejestrowy na zapasach magazynowych, 4.cesja naleŜności handlowych, 5.weksel in blanco. mysle ze z powyzszego moga nie odzyskac 17 baniek. bre: - hipoteka kaucyjna na nieruchomości, - zastaw rejestrowy na zapasach, - weksel in blanco, - cesja wierzytelności od odbiorców. 30 baniek NA PEWNO z powyzszego nie odzyskaja. Jedyna szansa to emisja akcji i uklad - jestem coraz bardziej pewny ze KB i BRE sie boja ze z likwidacji nie odzyskaja kasy - bo widac tez ze karen pewny siebie na poczatku, tez zaczął teraz w porty robić. Pytanie jaka moze byc ta emisja - na dudzie bylo to przy c/wk = 0.2, na vistuli bylo to przy c/wk>>1 Mozemy zgadywać ale obstawiam że byłaby to emisja 8.5 mln akcji po 6 zł = 50mln zł - z czego 15 baniek na biezaca dzialanosc reszta konwersja. Pozostale naleznosci zrolowane na dlugitermin. Pytanie tylko czy wierzyciele na to pojda, bo studencki juz nie ma wyjscia. Mysle ze gdyby miala byc emisja po 2zl to JS na to nie pojdzie bo bedzie wolal odzyskac kase z likwidacji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-17 Wpisów: 82
Wysłane:
14 listopada 2009 19:18:10
Jeszcze o raporcie: jak słusznie zauważył WD, poziom sprzedaży w III kw był mizerny. To by wskazywało może na fakt, że z dystrybucji IT niewiele już zostało zapasów? Poza tym strata jest związana właściwie wyłącznie z zawiązaniem rezerw  , pytanie czy spółka odzyska zdolność do prowadzenia bieżącej działalności... Prześledziłem też zachowanie kursu Pronoxu i Odlewni, w obu przypadkach wybicie nastąpiło tuż przed lub w dniu ogłoszenia otwarcia postępowania. Potem było posprzątane. Z kolei na Krośnie było tak, że najlepiej można było zarobić kupując w największej panice po decyzji o upadłości likwidacyjnej. Dudy nie porównuję, bo tam wszystko poszło inną drogą. Wniosek dla mnie taki, że jeśli do czwartku kurs osiągnie zakładane przeze mnie minimum, nie ma co czekać do decyzji Sądu. Napiszcie co o tym sądzicie
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2009 08:07:45
Mógłbym tu bronić statystycznie i teoretycznie, że skuteczność tego wskaźnika - jak i każdego innego - nigdy nie ma szansy być stuprocentowa. Nawet w najbardziej restrykcyjnych badaniach na egzotycznych rynkach wyszło, że nie spada poniżej 82% trafności na rok przed i 76% na dwa lata przed upadłością (przykład: Malezja, badania p. Chong Chin Wei), średnio jest większa - 82% i 85%.
Tak, w tym przypadku rating zawiódł. Nie wywalałbym go jednak jeszcze do kosza. Oczywiście, nie ma i nie będzie jednego idealnego wskaźnika mówiącego wszystko o wszystkich spółkach. Po to m.in. gadamy na forum: były przesłuchy o nie płaceniu wykonawcom, odeszła główna księgowa, biegły zwracał uwagę na możliwe trudności ze spłatą kredytów. Kto wie, czy to nie ten zapis sprowokował atak na Tex'a - o ile potwierdzi się scenariusz wrogiego przejęcia, to jakoś tak się to zaczyna układać, że Duńczycy namierzyli spółkę i zaatakowali wtedy, kiedy była osłabiona.
Na poważniejsze wnioski dopiero przyjdzie czas. Na razie mamy wyjątek, który boli, ale nie zmienia faktu, że nic lepszego niż Z-score (i odmiany) świat nie wymyślił.
Edytowany: 15 listopada 2009 10:10
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 10:19:45
www.parkiet.com/artykul/7,8688...myślę że ten artykuł to bardzo dobry znak - jego wydźwięk jest negatywny - oznacza to że przed decyzją sądu będą chcieli dokupywać. Czyli wyniki rozmów piątkowych są zadowalające. Gdyby miała być likwidacja - pisaliby że wyniki rozmów są świetne. Tak było na krośnie. Na vistuli i dudzie pisali że negocjacje idą kiepsko. Niestety tak to jest z tą gazetą.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2009 10:31:19
Tekst jakiś dziwny. Ani Techmex nie był gigantem, ani nie zgasł. I że niby zadłużenie jest problemem, wierzyciele nie chcą czekać. Dla mnie ma pochopne wnioski. Kondycja Techmeksu nie była zła. Dziesiątki firm operuje na większym zadłużeniu i większych stratach. Wartość księgowa nawet dzisiaj to aż 133 mln złotych. Pewnie element gry. Ja nie straciłem pieniędzy na TEX'ie, ale też jestem poszkodowany, bo mi popsuł reputację ratingu
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 11:02:37
WatchDog napisał(a):Tekst jakiś dziwny. (...) Pewnie element gry. Parkiet po raz kolejny pokazuje, że tylko udaje poważne pismo. Tuż przed decyzją o upadłości likwidacyjnej Krosna pisali, że układ bardzo prawdopodobny, a później okazało się, iż od początku było wiadomo, że na układ nie było szans. Ten tekst nic nie wnosi, ma tylko pobudzić emocje części publiczności. Oczywiście, o COWI ani słowa.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 11:08:24
WatchDog napisał(a):Ja nie straciłem pieniędzy na TEX'ie, ale też jestem poszkodowany, bo mi popsuł reputację ratingu Nie popsuł... Tex był w strefie niepewnej. Gdyby nie nadgorliwość banków, agresywne działania COWI i inne czynniki, których liczby nie uwzględniają, być może nie doszłoby do ostatecznej rozgrywki w postaci wniosków o upadłość przed spadkiem ratingu. Nikt rozsądny nie podejmuje przecież decyzji inwestycyjnych wyłącznie w oparciu o jeden wskaźnik, choćby najdoskonalszy.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 11:28:48
na krośnie artykuły były dosłownie zamawiane (nie wiem czy kupowane) przez tzw stowarzyszenie inwestorow mniejszosciowych ktore nigdy prawnie nie powstalo. Na tydzien przed rozprawa napisano: "z nieoficjalnego zrodla redakacja parkietu dowiedziala sie ze biegly sadowy popiera uklad". Na vistuli jak kurs spadl ponizej zlotowki pisano ze rozmowy widocznie idą kiepsko. Wtedy właśnie kupowała rodzina Kruków.
Fakt ze ten artykul powstal (nic w nim nowego) oraz czas w jakim zostal opublikowany (parkiet nigdy nie publikuje artykulow z soboty na niedziele) swiadczy ze albo jest kupiowany albo ma sluzyc manipulacji. Od tak powaznej gazety jak parkiet oczekiwalnym ze napisalaby cos o piatkowych rozmowach i skomentowala raport. Niestety ani jednego ani drugiego nie zrobili. Moze to pokretne myslenie, ale mysle ze chodzi tu o wyhaczenie czesci akcjonariatu. Nie zdziwie sie jesli we wtorek srode pojawi sie artykul o zgodzie dbnord i reszty wierzycieli na uklad.
Oczywiscie powyzsze jest tylko moim domniemaniem i nie mam zadnych dowodów.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 37
Wysłane:
15 listopada 2009 12:08:29
Panowie ja mam wrazenie ze ten artykuł jest zlepiony z kilku artykułów które ukazały się w ostatnim czasie w sieci.Wygląda, ze był robiony na szybko bo jest w nim wszystko o czym wiemy ,a nie wnosi nic nowego. Wątpie zeby miał jakikolwiek wpływ na kurs bo obecny akcjonariat śledzi bardzo uważnie każde info pojawiające się na temat texa.A akcjonariuszy którzy są tu od ,,wczoraj,, i nie mają pojęcia o spółce jest raczej niewiele
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
15 listopada 2009 12:45:35
To by znaczyło,że wyniki PGE i ENEA nie beda az tak dobre jakich oczekuje rynek,no bo artykuł opublikowany w tym samym czasie.Ciekawa sprawa,czekam z niecierpliwoscia czy ta hipoteza sie potwierdzi w stosunku do Techmexu,ale z ciekawosci sprawdze tez jak z wynikami PGE i ENEA
|
|
0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
15 listopada 2009 12:58:02
Są tacy akcjonariusze, którzy niewiele wiedzą o tej spółce. Ja nim jestem i kupiłem 8000 szt akcji po średniej cenie 3,06. Posiadałem te papiery wcześniej przed publikacją raportu za Ipółrocze 2009, których się pozbyłem, bo nie przynosiły mi zysku. I nie martwię się tym mocno jeśli stracę. To jest gra w którą świadomie wszedłem. Zainwestowałem 10% swojego kapitału posiadanego na giełdzie i od momentu kupna dopiero zaczynam obserwować. Wiem co macie tutaj do powiedzenia "coś w rodzaju towarzystwo wzajemnej adoracji". To jest giełda można wygrać lub stracić, więc świadomość porażki i utraty kapitału powinna wam być dobrze znana. Widzę, że są tutaj ludzie którzy się znają jak np. "Watchdog" oraz ludzie którzy chcą uzyskać tutaj pokrzepienie, tacy mało świadomi coś prawie jak szympanszyca "Lucy" z PB. Słuchajcie "jest ryzyko jest zabawa". Pewnie jak spadnie w tygodniu to dokupię, a w czwartek na wszelki WYPADEK NIE CHCĘ MIEĆ ŚRODKÓW ZAMROŻONYCH W INNYCH PAPIERACH I ZROBIĆ WARTOŚĆ OBROTU 400k.
pozdrawiam,
Mirosław Retzlaff
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
15 listopada 2009 13:16:54
mir_oslaw napisał(a): a w czwartek na wszelki WYPADEK NIE CHCĘ MIEĆ ŚRODKÓW ZAMROŻONYCH W INNYCH PAPIERACH I ZROBIĆ WARTOŚĆ OBROTU 400k.
To może być trudne zważywszy na fakt, że notowania TEXa mają być tego dnia zawieszone.
Edytowany: 15 listopada 2009 13:17
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
15 listopada 2009 13:32:53
mir_oslaw napisał(a): Słuchajcie "jest ryzyko jest zabawa". Pewnie jak spadnie w tygodniu to dokupię, a w czwartek na wszelki WYPADEK NIE CHCĘ MIEĆ ŚRODKÓW ZAMROŻONYCH W INNYCH PAPIERACH I ZROBIĆ WARTOŚĆ OBROTU 400k.
Obroty dopiero moga być spore bo faktycznie zapach krwi z zarzynanej firmy przyciąga wszelakie zgraje rekinów i innych co chca coś wyrwac dla siebie, jak zawsze. Taka zabawa to głównie radośc dla banków, biura maklerskie kochaja takich klientów. Ładna dniówke im pan Mirosław zafunduje. edit:chyba wiem kto na tym szumie i emocjach najlepiej zarobi ;) To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 15 listopada 2009 13:39
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 13:50:57
Tak ale godziny odwieszenia nie znasz. Sprawa w sądzie zaczyna się o 10.00 nie będą to godziny rozpraw. Odwieszenie notowań może nastąpić w tym samym dniu.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
15 listopada 2009 14:09:40
aabbcc napisał(a):na krośnie artykuły były dosłownie zamawiane (nie wiem czy kupowane) przez tzw stowarzyszenie inwestorow mniejszosciowych ktore nigdy prawnie nie powstalo. Na tydzien przed rozprawa napisano: "z nieoficjalnego zrodla redakacja parkietu dowiedziala sie ze biegly sadowy popiera uklad". Na vistuli jak kurs spadl ponizej zlotowki pisano ze rozmowy widocznie idą kiepsko. Wtedy właśnie kupowała rodzina Kruków.
Fakt ze ten artykul powstal (nic w nim nowego) oraz czas w jakim zostal opublikowany (parkiet nigdy nie publikuje artykulow z soboty na niedziele) swiadczy ze albo jest kupiowany albo ma sluzyc manipulacji. Od tak powaznej gazety jak parkiet oczekiwalnym ze napisalaby cos o piatkowych rozmowach i skomentowala raport. Niestety ani jednego ani drugiego nie zrobili. Moze to pokretne myslenie, ale mysle ze chodzi tu o wyhaczenie czesci akcjonariatu. Nie zdziwie sie jesli we wtorek srode pojawi sie artykul o zgodzie dbnord i reszty wierzycieli na uklad.
Oczywiscie powyzsze jest tylko moim domniemaniem i nie mam zadnych dowodów. artykuł rzeczywiście nic nie wnosi, jest to podsumowanie NIEUDOLNYCH dokonań zarządu i prezesa (specjalnie kłade nacisk na to słowo, traktujcie je jako słowo w cudzysłowie) publikacja po spotkaniu z wierzycielami o którym notabene nic nie wiemy, tyle ze wiadomo iż się odbyło. zapewne nic się nie dogadali, ale mogliby chociaż kilka słów w jakim kierunku idą rozmowy dodatkowo na bankierze piszą śmieszni ludzie, naganiając na spadki których IP jest z gdańska. co w ogóle mnie zastanawia, że komuś chce się takie coś w ogóle robić
Edytowany: 15 listopada 2009 14:22
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 14:10:22
Chcę dodać jeszcze jeden fakt. Osoby które na dzień dzisiejszy straciły na TEXie i strata jest znaczna, że lepiej w ich ocenie "czekać na rozstrzygnięcie". Mówię wam rekiny niech przybywają, tylko popyt może Wam pomóc odrobić a może nawet zarobić. Musicie już dziś założyć swój próg inwestycyjny i nie grać emocjonalnie.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
15 listopada 2009 16:18:03
enforces napisał(a): dodatkowo na bankierze piszą śmieszni ludzie, naganiając na spadki których IP jest z gdańska. co w ogóle mnie zastanawia, że komuś chce się takie coś w ogóle robić
To na pewno mój śmieszny sąsiad. Zawsze tak jakoś dziwnie mówi do mnie "cześć" i w związku z tym nie mam do niego zaufania.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2009 17:12:41
No cóż ja też jestem Gdańszczaninem zamieszkałym obecnie w Poznaniu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.