Minął pierwszy miesiąc Nowego Roku więc czas na krótkie podsumowanie. portfel dywidendowy ma się dobrze. Najważniejsze że strategia ta nie "szarpie" mi nerwów. Jest dla mnie odpowiednia i jak na razie przynosi zysk a nie stratę i to cieszy.
Od początku roku portfel urósł
+4.23%. Poniżej zestawienie portfela liczone od poczatku roku:

kliknij, aby powiększyć Warty odnotowania jest fakt że Kęty odrobiły +9.19% poza tym cały czas w silnym trendzie wzrostowym jest spółka EUROTEL.
Do udanych też należy zakup PLAYWAY gdzie kurs zdążył już urosnąć +13,88%.
Oczywiście to nie jest podstawowym kryterium mojej strategii aczkolwiek wzrost kursu akcji również cieszy.
Żeby być sprawiedliwym trzeba tez odnotować słabszą postawę BUDIMEXU i MOBRUKU a więc spółek na których zakup zdecydowałem się w minionym miesiącu. Natomiast zauważyłem zatrzymanie się spadków na jedynym moim przedstawicielu New Connect spółce DEKTRA. mam nadzieję ze to już jest dno gdzie kurs dobił i niżej już schodzić nie będzie.
Od początku inwestycji portfel urósł o
+7.97% licząc łącznie z wypłaconymi dywidendami ale one również wchodzą w skład zysku więc uważam za nieodpowiednie gdyby je pominąć.
Portfel od początku inwestycji prezentuje sie następująco:

kliknij, aby powiększyćZdecydowanym faworytem portfela są akcje
MAKARONPL z +33,46% Drugie miejsce przypada dla spółki państwowej i jest to
PZU z +22,91%Natomiast trzecia lokata stała się własnością spółki
EUROTEL z +14.32%Warto odnotować że Eurotel mam w portfelu dopiero od 29 dni i nie wypłacił jeszcze dywidendy dla mnie a ze wypłacają je rzędu około 10% więc może to być dobra pozycja.
Cały czas brakuje mi w portfelu przedstawiciela z sektora banków. Cały czas obserwuję Bank Handlowy i miałem go już nawet kupić ale nie zrobiłem tego a na wczorajszej sesji kurs powrócił do ceny z przed korekty więc na razie czekam. Okazja do kupna przedstawiciela tego sektora jeszcze się trafi. Możliwe że będzie to inny bank.
Generalnie podsumowując Styczeń okazał się dobrym miesiącem który pozwolił mojej inwestycji wyjść na plus.
STYCZEŃ +4.23% YTD +4.23%