ktirlfya
Advertisement
PARTNER SERWISU
ynjgynft
39 40 41 42 43

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 11 stycznia 2023 11:53:02
Bardziej chodziło mi o to, że teraz mogą być dobre okazje do kupienia banków, bo mogą być przez te wakacje kredytowe taniej wyceniane.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 1 lutego 2023 09:43:45
Minął pierwszy miesiąc Nowego Roku więc czas na krótkie podsumowanie. portfel dywidendowy ma się dobrze. Najważniejsze że strategia ta nie "szarpie" mi nerwów. Jest dla mnie odpowiednia i jak na razie przynosi zysk a nie stratę i to cieszy.
Od początku roku portfel urósł +4.23%. Poniżej zestawienie portfela liczone od poczatku roku:

kliknij, aby powiększyć

Warty odnotowania jest fakt że Kęty odrobiły +9.19% poza tym cały czas w silnym trendzie wzrostowym jest spółka EUROTEL.
Do udanych też należy zakup PLAYWAY gdzie kurs zdążył już urosnąć +13,88%.
Oczywiście to nie jest podstawowym kryterium mojej strategii aczkolwiek wzrost kursu akcji również cieszy.
Żeby być sprawiedliwym trzeba tez odnotować słabszą postawę BUDIMEXU i MOBRUKU a więc spółek na których zakup zdecydowałem się w minionym miesiącu. Natomiast zauważyłem zatrzymanie się spadków na jedynym moim przedstawicielu New Connect spółce DEKTRA. mam nadzieję ze to już jest dno gdzie kurs dobił i niżej już schodzić nie będzie.
Od początku inwestycji portfel urósł o +7.97% licząc łącznie z wypłaconymi dywidendami ale one również wchodzą w skład zysku więc uważam za nieodpowiednie gdyby je pominąć.
Portfel od początku inwestycji prezentuje sie następująco:

kliknij, aby powiększyć

Zdecydowanym faworytem portfela są akcje
MAKARONPL z +33,46%
Drugie miejsce przypada dla spółki państwowej i jest to
PZU z +22,91%
Natomiast trzecia lokata stała się własnością spółki
EUROTEL z +14.32%
Warto odnotować że Eurotel mam w portfelu dopiero od 29 dni i nie wypłacił jeszcze dywidendy dla mnie a ze wypłacają je rzędu około 10% więc może to być dobra pozycja.
Cały czas brakuje mi w portfelu przedstawiciela z sektora banków. Cały czas obserwuję Bank Handlowy i miałem go już nawet kupić ale nie zrobiłem tego a na wczorajszej sesji kurs powrócił do ceny z przed korekty więc na razie czekam. Okazja do kupna przedstawiciela tego sektora jeszcze się trafi. Możliwe że będzie to inny bank.
Generalnie podsumowując Styczeń okazał się dobrym miesiącem który pozwolił mojej inwestycji wyjść na plus.
STYCZEŃ +4.23%
YTD +4.23%

Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 1 lutego 2023 09:53:01
Od początku roku portfel urósł +4.23% Applause Gratulacje, nowa strategia przynosi owoceking

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 1 lutego 2023 13:34:12
Masa napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Masa,

W umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a UK jest mowa o 10% podatku od dywidend.

Właśnie nie wiem już teraz jak to jest do końca bo zasiałeś u mnie ziarno niepewności :)
Zapytałem na infolinii mBanku i taką dostałem odpowiedź:

"Zysk z dywidend zagranicznych powinien Pan rozliczyć samodzielnie. Przy wypłacie dywidend z rynków zagranicznych pobierany jest podatek u źródła zgodny z tym, w jakim kraju jest zarejestrowana spółka. Jeśli spółka zarejestrowana jest w Wielkiej Brytanii, ten podatek u źródła wynosi 0%. Zazwyczaj wtedy trzeba rozliczyć się z US z różnicy między podatkiem obowiązującym w Polsce a podatkiem, który został pobrany u źródła. Podkreślam, że jest to informacja ogólna, ponieważ klienci mogą mieć różnego typu sytuacje, np. posiadanie rezydenci w Wielkiej Brytanii, co może zmienić zasady rozliczania z podatku. Pełnych indywidualnych informacji, jak powinien Pan się rozliczyć udzieli Panu doradca podatkowy lub US.
U nas może Pan zamówić zestawienie wypłaconych dywidend zagranicznych po zakończonym roku podatkowym, w którym będą wszystkie niezbędne informacje do rozliczenia się z US, na przykład pobrany podatek czy kurs przewalutowania."

Wynika z tego że podatek w Wielkiej Brytanii wynosi 0% ale to już wcześniej wyczytałem że do kwoty 2000tyś funtów tak jest. Jeśli mamy konto IKE to również jesteśmy z podatku od dywidend zwolnieni więc dlaczego miałbym takowy podatek zapłacić ?
Może znajdzie się ktoś kto faktycznie ma inwestycje w UK i dywidendy stamtąd i rezydencję w naszym kraju wtedy wiedzielibyśmy na 100%. Można jeszcze zapytać w Urzędzie Skarbowym oni powinni wiedzieć

Sprawę na tym etapie można podsumować krótko żeby wyjaśnić różnicę między stawkami. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania jedynie rozgranicza prawo państw do opodatkowania, a więc w pewnych sytuacjach nakłada pewne limity, tu np. na Państwo źródła przychodu (a więc UK w tym układzie) limit 10%, przy założeniu że umowa z UK znajdzie zastosowanie. To natomiast ile będzie tego rzeczywistego opodatkowania, zależy od tego jak UK opodatkuje tę dywidendę. Zasadniczo UK nie opodatkowuje dywidend wypłacanych do nierezydentów osób fizycznych, natomiast z tego co się dowiedziałem to zależy od rodzaju dywidendy, z jakiego rodzaju podmiotu jest wypłacana (np. w przypadku REIT może być inaczej). Żeby powiedzieć coś więcej, trzeba przeprowadzić analizę przy udziale US z UK i wtedy potrzeba znać więcej szczegółów stanu faktycznego.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 7 marca 2023 08:10:59
Troszku opóźnione i króciutkie podsumowanie Lutego ale nie mam na nic czasu niestety ostatnio :( więc tym bardziej moja strategia staje się bardziej dla mnie odpowiednia :)
Luty pod względem inwestycji przyniósł mi kolejne wzrosty w portfelu. nie są to jakieś spektakularne osiągniecia ale jednak na plus i to cieszy. poniżej portfel za okres 01-02-2023 do 28-02-2023

kliknij, aby powiększyć

Jak widać na powyższym obrazie Luty przyniósł kolejne + 4,96% zysku a więc nieco więcej niż w Styczniu.
Generalnie spółki będące na plusie powiększają zysk natomiast te na minusach zaczynają te minusy minimalizować. Możliwe że w przyszłym miesiącu będę mógł napisać że w portfelu nie mam ani jednej spółki która przynosi mi stratę ale to się dopiero okaże Pray
Od początku roku portfel przyniósł mi + 8,78% zysku co prezentuje poniższy obraz:

kliknij, aby powiększyć

Generalnie nie mogę być niezadowolony zwłaszcza że moje poprzednie inwestycje różnie się przedstawiały tzn z różnym końcowym efektem. Teraz mogę powiedzieć że inwestycje to czysta przyjemność dające wiele satysfakcji wave
I na koniec już ostateczne podsumowanie portfela a więc obejmujące inwestycje od początku nowej strategii a więc Lipca ubiegłego roku:

kliknij, aby powiększyć

Inwestycja daje mi + 10,72% zysku i obejmuje zysk z samych akcji jak i wypłaconą przez spółki dywidendę.
Na pozycji lidera w portfelu nadal utrzymują się:
MAKARONYPL z +49,14%
na pozycji drugiej nadal
PZU z +22,57%
na pozycję trzecią awansowała spółka
PLAYWAY z +19,62%
Podsumowując na koniec:
STYCZEŃ +4,23%
LUTY +4,96%
YTD +8,78%

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 22 marca 2023 11:46:30
Dzisiaj wpadła do portfela pierwsza dywidenda w tym roku wypłacona przez IFirmę w wysokości 29.60zł thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Wysłane: 28 lipca 2023 14:21:44
Masa! Co tam u Ciebie. Wygląda, że z nową strategią wstrzelileś się w dziesiątkę king

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 31 lipca 2023 13:14:33
Hej witam :)
O tak...nowa strategia można powiedzieć okazała się strzałem w dziesiątkę. Dość że przynosi fajne rezultaty które naprawdę mnie satysfakcjonują to jeszcze nie kosztuje mnie to ani trochę nerwów i to nie z racji że wszystko teraz rośnie bo na początku wcale wszystko nie rosło ale nawet wtedy wypłacane przez spółki dywidendy były w stanie pokryć straty wywołane dołowaniem kursów spółek. Teraz to nawet nie mam żadnej podstawy do narzekania. Rosną spółeczki i to niektóre dość ładnie a poza tym co jest zresztą główną ideą tego portfela spółeczki wypłacają dywidendy i to niektóre dość wysokie. Ogólnie portfel rośnie i spółki w większości są na plusie a te które nie są z racji wypłacanych dywidend nie są u mnie zagrożone bo i tak spłacą się w całości a wtedy cala taka pozycja będzie plusem który wypłaca profity :)

kliknij, aby powiększyć

Na potwierdzenie przedstawiam stan portfela gdzie widać iż tylko cztery spółeczki są na czerwono ale tak jak napisałem powyżej nie wzbudza to u mnie żadnych negatywnych emocji. W zasadzie czekam jak portfel przekroczy wartość 50tyś złotych lub 10 tysięcy zysku i będę usatysfakcjonowany. Wtedy wyznaczę sobie swój wewnętrzny kolejny poziom do którego będę chciał dążyć :)

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Wysłane: 31 lipca 2023 16:48:45
Tak trzymać Boo hoo!
Gratulacje 3some
Pozdrowienia wave

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 21 września 2023 08:52:23
Masa napisał(a):

W zasadzie czekam jak portfel przekroczy wartość 50tyś złotych lub 10 tysięcy zysku i będę usatysfakcjonowany. Wtedy wyznaczę sobie swój wewnętrzny kolejny poziom do którego będę chciał dążyć :)

kliknij, aby powiększyć

Witam :)
W zasadzie portfel osiągnął jedno z założeń bo kwota 10 tyś została przekroczona ale nie o wyznaczeniu kolejnego poziomu chciałbym napisać jak zaznaczyłem w poprzednim poście a trochę o innej sprawie. Zastanawiam się teraz nad ilością spółek w portfelu.
Sprawa wygląda w ten sposób że jak na razie za wypłacane dywidendy kupiłem iFirmę i zwiększyłem zaangażowanie w PZU ale myślę czy nie było by lepszą opcją mieć tych spółek więcej. Na pewno czym mniej spółek przy hossie tym lepszy wynik co wskazywał by nawet portfel mojej żony która mając trzy spółki w portfelu ma dużo lepszy wynik procentowy zysku ode mnie ale ten wariant ma swoją gorszą stronę bo w razie bessy jest bardziej narażony na starty ze względu na mniejszą dywersyfikację. Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć że podczas bessy można spółki sprzedać i w ten sposób zachować wyższy zysk a potem je odkupić ale doskonale wiemy że moment wejścia w bessę wcale nie jest taki jasny do określenia i w zasadzie jest "jawny" zazwyczaj jak portfel jest już mocno poturbowany. Mając więcej spółek teoretycznie powinno to bardziej ochronić ale tylko teoretycznie bo wiadomo że wtedy "wszystko leci" jak to się mówi. To oczywiście było tylko takie luźniejsze rozważanie ale w zasadzie mój portfel obecnie zawiera 14 spółek więc o powyższym przykładzie nie ma mowy natomiast zastanawiam się nad sensem zwiększenia ilości spółek bo widzę że są inwestorzy u których portfele zawierają 20 i więcej.
Na pewno plusem było by to że wypłacane dywidendy były by częściej a więc częstszy napływ kapitału do portfela.
Plusem też to iż w razie gdyby któraś ze spółek postanowiła w danym roku nie wypłacić bo "coś tam" to mając więcej spółek nadal mamy duże wpływy.
Czy zwiększyło by to czas który muszę poświęcić w przypadku większej ilości spółek dla giełdy ? No nie bo teraz ograniczam się tylko do informacji jeśli któraś ze spółek wypuści i tak naprawdę czasu poświęcam mało ze względu na strategię (nie mają dla mnie znaczenia krótkoterminowe wzrosty i spadki).
Na ten moment nie widzę jakiś większych minusów aczkolwiek myślę że muszą takowe być tylko zastanawiam się jakie Think
Wcześniej myślałem że dobrą opcją było by trzymać tylko kilka spółek wypłacających najwyższe procentowo dywidendy ale teraz już tak nie myślę ponieważ gdyby się zdarzyło że np. taki Eurotel czy Kęty w danym roku nie wypłaca to wtedy portfel przyniósłby dużo mniejsze zyski zakładając stagnację na kursach a mając nawet spółki te mniej wypłacające zawsze jakiś wpływ do portfela mamy :)
Jestem ciekawy jakie jest Wasze zdanie na temat ilości spółek w portfelu oczywiście nie spekulacyjnym :) ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Wysłane: 21 września 2023 16:22:26
W przypadku Twojego portfela nie zwiększałby dywersyfikacji.
1.14 spółek to już dość dużo,
2.Jak inwestycja „idzie dobrze” to nie ma co kombinować.
3.Więcej spółek to mniejsze ryzyko w przypadku gdy coś się zadzieje z którąś ze spółek
ale jednocześnie:
4. jak idzie dobrze to zazwyczaj „więcej spółek - mniejszy zysk” (jednostkowy zysk rozmywa się w masie spółek).

5.Nie zwiększałby dywersyfikacji dla samego zwiększania, ale jak wypatrzysz jakąś ewidentną, jeszcze niezauważaną przez rynek perełkę, a będziesz miał wolne środki (np. z dywidend) to kupuj wave

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 29 września 2023 12:56:25
Na dzisiejszej sesji dokupiłem do portfela za uzbierany z dywidend kapitał 58 sztuk akcji IFirmy. Bardzo dobra spółka dywidendowa wypłaca co kwartał zresztą na chwilę obecną stała się ona u mnie czwartą siłą w portfelu zaraz po PZU KETY DOMDEV.
Do końca roku wpłynie jeszcze dywidenda z Kęt i Ambry.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 września 2023 13:49:55
Zastanów się po jakim czasie sprzedawać spółki które słabo się spisują w portfelu.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 3 października 2023 12:11:22
Właśnie tutaj jest dylemat kiedy ewentualnie się takich spółek pozbyć i czy w ogóle się ich pozbywać. Dlaczego ?
Przypatrzmy się choćby pozycji jedynego przedstawiciela New Connect w portfelu DEKTRY.
Spółka ta jest na dość dużym bo ponad 44% minusie ale z drugiej strony ta sama spółka poprzez wypłacone dywidendy spłaciła się już w 25.15% a więc 1/4 inwestycji już się zwróciła ze względu na dość wysokie dywidendy jakie wypłacają. Spółka jak na razie nie ma zagrożeń które groziły by jej likwidacją czy upadkiem. Jeśli spłaci się w 100% będzie to cała pozycja "zwrócona" i kolejne dywidendy będą wypłacane tak jakby bez wkładu inwestycyjnego bo on będzie jakoby zwrócony a cała pozycja w jakim by wymiarze nie była będzie pozycją dodatnią. Nie wiem czy się nie zamieszałem i w miarę jasno to wyjaśniłem ale generalnie chodzi mi o to ze decyzja pozbycia się spółek na minusie z portfela o strategii dywidendowej gdzie tak naprawdę nie jestem nastawiony na zysk z kursu akcji a z wypłacanych przez spółkę profitów chyba nie będzie do końca dobry. No inaczej by się miała sytuacja gdyby spółce coś groziło ale to było by normalną rzeczą że trzeba by się taką spółkę pozbyć niezależnie od strategii.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 października 2023 14:06:41
Skoro prowadzisz portfel dywidendowy to kryterium zmian w portfelu powinna być wypłata dywidendy. Jeżeli jej nie ma to spółka nie spełnia wymogów bycia w portfelu. Zaplanuj ile okresów na zawierać czas bez dywidendy np. 1 rok czy 2 lata.

Yaroman
110
Wysłane: 3 października 2023 14:41:22
Masa, wspomniałeś o Dektrze. Zastanawiam się nad innym z Twoich spadkowiczów, Eurotelem, może śledzisz. Sądzisz, że fundamentalnie jest tak źle, by tłumaczyło to spadek kursu o 50%? Czy może kurs przereagował i już zaczyna wyglądać atrakcyjnie? wave

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 3 października 2023 16:35:49
Moim zdaniem Eurotel to nie tyle spadek ile zbytnie wywindowanie kursu powodowane wysoką dywidendą.
Pod koniec maja 2024 znowu wypłaci ale pytanie czy ponad 4 czy prawie 6 złotych.
Ponoć jednak drugi kwartał to rozczarowanie.
Ja jednak w nich wierzę i na promocji pakiecik dokupiłem.

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 3 października 2023 21:20:41
1ketjoW napisał(a):
Skoro prowadzisz portfel dywidendowy to kryterium zmian w portfelu powinna być wypłata dywidendy. Jeżeli jej nie ma to spółka nie spełnia wymogów bycia w portfelu. Zaplanuj ile okresów na zawierać czas bez dywidendy np. 1 rok czy 2 lata.

Jako że pewnie mam krótsze doświadczenie na giełdzie niż Wy, może nie powinienem zadawać takiego pytania, lecz je pozwolę sobie zadać.

Czy brak dywidendy w jednym roku bądź jej drastyczna redukcja powinna być przykładem sprzedaży akcji dywidendowych?

Akurat jako że mieszkam w Holandii wezmę na tapet blue chipy, które są do kupienia na amsterdamskiej giełdzie.

Co do pierwszego - brak dywidendy w jednym roku - weź pod uwagę, że wiele firm nie wypłaciło dywidendy w roku "covidowym", jak np. holenderski Randstad, ING Groep, NN Group, lecz w następnych latach całkiem pokaźne w rosnące dywidendy były przez nie wypłacane.

Co do drugiego - choćby Shell w 2020 ściął kwartalną dywidendę o 2/3 - z 0,47 US$ do 0,16 US$, tylko po to, by od tego czasu podnieść ją o ponad 100% - obecnie jest to 0,331 US$.

Także moim skromnym zdaniem ciężko znaleźć moment sprzedaży pozycji dywidendowej - szczególnie gdy mowa o dużych blue chipach.
Edytowany: 3 października 2023 21:23

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 października 2023 22:36:56
My inwestujemy na GPW. Zobacz jaki portfel ma Masa.

Z mojego doświadczenia wynika jedno. Nie ma jednej strategii inwestycyjnej, która jest optymalna w każdym czasie. Sorry za truizm. Dlatego lubię inwestycje, bo jest ruch.

Jak dla mnie Masa ma za dużo spółek w portfelu przy tej wartości inwestycji. To świadczy o jego dużej awersji do ryzyka. Może gdyby dokładniej przyjrzał się swoim inwestycjom byłby w stanie wyselekcjonować mniejszą liczbę spółek bez istotnego wzrostu ryzyka, a może zbyt dużo by go to kosztowało nerwów.

Nie wiem ile czasu poświęcił na wybór spółek. Jakie stosował kryteria itd.

Ja na jego miejscu zainwestowałbym docelowo w maksymalnie 5-6 spółek i je obserwował. Teraz wydaje mi się, że Masa bardziej obserwuje wartość portfela a nie rozwój biznesów swoich inwestycji. Mogę się oczywiście mylić w tej ocenie.

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 4 października 2023 12:36:04
Cytat:
Czy brak dywidendy w jednym roku bądź jej drastyczna redukcja powinna być przykładem sprzedaży akcji dywidendowych?

Brak dywidendy bądź jej ograniczenie przemawia raczej za sprzedażą spółki.
Dlaczego "raczej"?
Weźmy pod lupę wspomniany Eurotel.
W 2020 roku nie wypłacił dywidendy.
Sprzedałem wtedy na szczęcie niewielką część ich akcji.
Moim zdaniem dlatego że sprzedałem niewiele błędu nie popełniłem.
Gdybym wtedy sprzedał wszystkie teraz bym sobie pluł w brodę.

Jednak ja bym zwrócił uwagę na dwie rzeczy a mianowicie
- jak się ma ograniczenie dywidendy do wyników finansowych?
- sprzedamy i co dalej?

Otóż jeśli za brak lub ograniczenie dywidendy odpowiadają wyniki finansowe to ja bym spółkę sprzedał.
Druga sprawa to jest to jaką spółkę za uzyskane pieniądze kupić.
Wydaje mi się że na miejsce sprzedanej spółki dywidendowej należy kupić
podobną z tradycją dywidendy a nie np eksperymentować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,350 sek.

ncvbzcqn
bbzehzqu
tigxghkn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zisutzgd
cgagfyrm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat