PARTNER SERWISU
ydvkgegn
41 42 43 44 45

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 21 grudnia 2023 08:50:37
Oczywiście fajnie jest sprzedać akcje drogo i potem odkupić. Jeśli masz taką zdolność, jak najbardziej powinieneś z niej korzystać. Ja niestety nie potrafię tego i gdy inwestowałem aktywnie miałem wyniki dużo gorsze niż obecnie. Obecnie, czyli od 10 lat kupuję tylko spółki dywidendowe z terminem "na zawsze". Dokonuję 1-5 zakupów rocznie, czasem wcale przez kilka lat. Spółkę wybieram kilka lat, po czym ląduje na 30 lat w portfelu. Aktualnie posiadam 9 spółek
Edytowany: 21 grudnia 2023 08:51

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 21 grudnia 2023 09:33:27
Co do Budimeksu to pamiętam czasy kiedy był notowany po 20 zł. Należało kupić i zakopać na 20 lat.

Duże pieniądze na giełdzie zarabia się na siedzeniu na 4 literach i nic nie robieniu. Jeśli mamy już dobrą spółkę to należy ją trzymać w nieskończoność jak mawia Buffet.

Przykład z moich inwestycji kupiłem 1100 akcji CDProjekt po 17 zł sprzedałem po 23 bo zanosiło się że kurs spadnie. Zarobiłem ponad 30%. Kurs spadł do 21 zł faktycznie miałem dobre wyczucie, ale co z tego skoro akcji nie odkupiłem.

Jeśli inwestujemy długoterminowo (mam na myśli okres min 3 lat) to najważniejszy jest wybór dobrej spółki w rozsądnej cenie. Nawet jak przepłacimy z 20% to i tak zarobimy. Należy rzecz jasna pamiętać o Dywersyfikacji. Nie zawsze będziemy mieć rację. Taki Graham miał 85% skuteczność inwestycji tzn na 15% inwestycji tracił. Rzecz jasna nie należy przesadzać z dywersyfikacją. 9 dobrych spółek @toglik to także rozsądna dywersyfikacja. Dla mnie jest to poziom 14-16 spółek, tylko że te kilka ostatnich ma mały udział bo np z NC czyli realnie takich dużych pozycji może być u mnie 9-12.

@Yaroman słusznie zauważył, że można sprzedać część pozycji a pozostała zostaje nam za free, i nie musimy się stresować co dalej, dobrze aby taka spółka płaciła często dywidendy.

@Masa teraz rynek Tobie sprzyja, Jeśli mam Tobie coś poradzić na przyszłość to jeśli Wig spadnie poniżej średniej rocznej to warto co najmniej mocno zredukować akcje, lub nawet być całkowicie bez akcji. Należy pamiętać, że bardzo dobre spółki należy trzymać latami z świadomością, że czasem rynek może je mocno przecenić.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 21 grudnia 2023 09:43:35
tgolik napisał(a):
Oczywiście fajnie jest sprzedać akcje drogo i potem odkupić. Jeśli masz taką zdolność, jak najbardziej powinieneś z niej korzystać. Ja niestety nie potrafię tego i gdy inwestowałem aktywnie miałem wyniki dużo gorsze niż obecnie.

Nie no oczywiście kolego że takich zdolności nie posiadam. Gdybym je miał byłbym milionerem :)
Dlatego z aktywnego inwestowania zmieniłem strategię na dywidendową ale próbuję ją sobie trochę modyfikować tak na swoje potrzeby i żeby osiągać jak najlepszy wynik. Twoja strategia jest bardzo dobra bo skoro przynosi satysfakcjonujące Cię wyniki to taką jest. Rozumiem że wypłacane dywidendy reinwestujesz ? Ja sam mam taki plan aby po przejściu na emeryturę wypłacane dywidendy w ciągu roku na końcu podzielić na 12 i potem dokładać sobie co miesiąc do emeryturki wypłaconej z ZUSu. Na razie tą kwota jest mała ale rośnie powoli I to jest satysfakcjonujące thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 grudnia 2023 09:47:51
@MrBlue2
Myślę dość podobnie jak przed chwilą napisałeś.
Co do wychodzenia z akcji, kiedy rynek leci, to mam kilka uwag.
Jeśli grasz aktywnie na portfelu, to raczej nie dochowasz się dobrych, stabilnych spółek ze stopą zwrotu idącą w setki procent i wtedy nie ma problemu.
Natomiast jeśli masz w portfelu np. CD Projekt ze stopą zwrotu 3000%, czy BDX ze stopą 800% to sprzedaż takiego pakietu o ile nie dokonasz w ciągu roku odkupienia akcji, wiązać się może z koniecznością zapłacenia podatku. A to może doprowadzić do utraty np. 10-15% pakietu.
Kiedyś byłem bliski sprzedania CDR na poziomach 21-23 zł. Z jakiejś przyczyny tego nie zrobiłem ale okazało się to dla mnie cenną lekcją. Jeśli wierzysz w perspektywiczną spółkę, to często nie warto wyrzucać jej na górkach, bo może się okazać, że po 5 latach dawne górki są tylko malutkimi ząbkami na pnącym się wykresie. A ty stracisz okazję uczestniczenia w spektakularnym, trwającym dekady wzroście. Tak myślę, że będzie w przypadku CDR czy BDX.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 21 grudnia 2023 09:51:50
MrBlue2 napisał(a):

@Masa teraz rynek Tobie sprzyja, Jeśli mam Tobie coś poradzić na przyszłość to jeśli Wig spadnie poniżej średniej rocznej to warto co najmniej mocno zredukować akcje, lub nawet być całkowicie bez akcji. Należy pamiętać, że bardzo dobre spółki należy trzymać latami z świadomością, że czasem rynek może je mocno przecenić.

To cenna uwaga i oczywiście ją sobie " przyswoję". Uważam że uczymy się cały czas i każda uwaga jest cenna. Prawdą jest też przykład który podałeś bo miałem podobne zdarzenie no może z innymi okolicznościami ale główne przesłanie podobne jak w przypadku CDProjektu u Ciebie.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 grudnia 2023 09:54:25
Masa napisał(a):
Rozumiem że wypłacane dywidendy reinwestujesz ? Ja sam mam taki plan aby po przejściu na emeryturę wypłacane dywidendy w ciągu roku na końcu podzielić na 12 i potem dokładać sobie co miesiąc do emeryturki wypłaconej z ZUSu. Na razie tą kwota jest mała ale rośnie powoli I to jest satysfakcjonujące

Trochę inaczej patrzę na dywidendy.
Mam kilka źródeł dochodu i dywidendy są jednym z nich. Wrzucam to wszystko do jednego worka i wydaję w zależności od potrzeb. Trzy lata temu dołożyłem się synowi do mieszkania, od jesieni 2020 do marca tego roku intensywnie budowałem portfel z tanich akcji a od maja tego roku kupuję obligacje COI, żeby uzupełnić zaniedbaną w ostatnich latach poduszkę finansową.
Ale ostatecznie zainwestowałem na giełdzie w ostatnich latach wiele więcej niż zyskałem z dywidend, można więc powiedzieć, że reinwestuję dywidendy. Tyle, że nie w spółki, które je wypłaciły, tylko w te z mojej listy, które akurat są godne zakupu.
Edytowany: 21 grudnia 2023 10:12

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 21 grudnia 2023 10:28:23
Jakie były wahania cen na CDProjekt?

2010 kurs 1,20-1,50
2011 kurs 2,50-3,00
2012 kurs 9,00 i spadło na 3,50 potem szybko odbiło na 5,00 (wytrzymasz aby nie sprzedać? zwłaszcza, że czujesz trafnie spadki? Czy odkupisz?)
Potem dłuższa kiszonka 4,80-5,50 (inne fajne spółki mocno rosną a tutaj stagnacja, wytrzymasz?)
Z 5 zł rośnie na 17 potem spada na 13 (kolejna pokusa aby zrealizować zysk przed spadkiem)

I tak dalej do 400 zł

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 grudnia 2023 10:50:52
@MrBlue2

Byłem kiedyś producentem i dystrybutorem gier. W CDR zainwestowałem ze względu na profesjonalizm spółki, szczególnie jako dytrybutora. Jestem też graczem i zainwestowałem ze względu na Wiedźmina. Wiara w spółkę odegrała u mnie większą rolę niż analiza kursu. Generalnie zainwestowałem w biznes, który znałem.
Pierwsze lata (2010-2012) były nerwowe - CD Projekt przynosił wtedy straty a kurs szalał na jednocyfrowych poziomach.
Analizowałem sprzedaż akcji na dwóch poziomach ~ok. 9 zł i później 21-23 zł. Na szczęście do niczego nie doszło. Po premierze Wiedźmina 3 byłem już pewien, że zostanę ze spółką na wieki.
Braku sprzedaży na poziomie 400 zł nie żałuję, bo wiem, że jeśli rozważałbym sprzedaż, to nie miałbym CDR już od dawna - tyle było punktów zwrotnych w przeszłości.
Edytowany: 21 grudnia 2023 10:56

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 21 grudnia 2023 19:18:14
Tak więc jak sami Panowie widzicie wniosek nasuwa się sam że w przypadku gdy wybieramy spółkę jesteśmy jej pewni podoba nam się jej biznes i dobrana jest do portfela dywidendowego należy ją trzymać bez względu na kurs który i tak będzie się z czasem zmieniał. Ważne jest aby spółka pozostawała niezagrożona no i co w przypadku strategii dywidendowej jest najważniejsze wypłacała dywidendy. Wszelkiego typu kombinacje nie mają raczej sensu jeśli jesteśmy nastawieni na trzymanie spółki stricte pod dywidendy. Inaczej ma się sytuacja przy innych strategiach ale tutaj interesuje nas ta jedna.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 30 grudnia 2023 21:03:35
Przyszedł czas na podsumowanie całego roku. Był to dla mnie rok udany i tutaj nie ma nawet dwóch zdań jak to się mówi. Jest to pierwszy rok w całości w nowej strategii która to przyniosła mi + 44.53% zysku.
Jak dla mnie wynik bardzo dobry całkowicie mnie satysfakcjonujący. Obecnie skład portfela wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyć

W ostatnich dniach roku do portfela dołączyły ASSECOBS i STALPROD. Nie pisałem o tym wcześniej ale był to zakup tuż przed podsumowaniem rocznym i w sumie niewiele wniósł do portfela. Korzyści z tego zakupu mam zamiar otrzymać już w przyszłym roku chociażby z wypłaconych dywidend które myślę nie będą skąpe :)
Rozkład poszczególnych spółek ma się tak:

kliknij, aby powiększyć

Oczywiście udział procentowy w portfelu zmienia się wraz ze wzrostem kursu akcji przez co trochę zmienia zaplanowane wartości ale nie jest to dla mnie jakimś większym problemem w razie gdyby spółka miała zbyt duży udział można ją będzie zredukować.
Bardzo podoba mi się natomiast poniższy wykres prezentujący wartość portfela w stosunku do wpłaconych środków. Daje nam to obraz skuteczności naszej strategii :)

kliknij, aby powiększyć

Nie wyobrażam sobie na ten moment inwestycji bez portfela w myfound. jest to naprawdę potężne narzędzie w rękach inwestora dające fajny pogląd i dużo potrzebnych danych dla naszych inwestycji.
Ostatnim wykresem i w sumie najważniejszym jest ten przedstawiający wypłacone dywidendy bo to przecież one są głównym meritum inwestycji:

kliknij, aby powiększyć

Założeniem mojej strategii i w ogóle inwestycji i to się nic nie zmieniło jest osiągnięcie jak największych wpływów z dywidend tak aby po całym roku uzbierany kapitał podzielić na 12 i co miesiąc dokładać sobie otrzymaną sumę do emerytury wypłacanej z ZUSu. Chcę aby była to jak największa kwota abym nie musiał się martwić że będzie mi brakowało na to czy owo :)
Po pierwszym roku inwestycji kwota ta wynosiła:
1475,17zł : 12 =122,93zł.
W tym już diametralnie wzrosła i mamy:
3152,30zł : 12 = 262,69zł.
Jak widać kwota rośnie ale wiadomo jest jeszcze mała ale...za 10 lat moze być całkiem całkiem blackeye
Podsumowując dywidendy:
ROK 2022 + 8,30% - 1475,17zł - 122,93zł/msc
ROK 2023 +18,68% - 3152,30zł - 262,69zł/msc
Całkowicie:
ROK 2022 +3.59%
ROK 2023 +44,53%
Natomiast od początku inwestycji:
47.19%

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 30 grudnia 2023 21:18:59
Wynik 2023 fenomenalny king Gratuluję i życzę powtórzenia wyniku w roku 2024 Applause

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 15 stycznia 2024 08:08:10
Czas na otwarcie Nowego Roku :)
Na piątkowej sesji kupiłem do portfela akcje firmy MURAPOL. Zakup typowo pod dywidendy i oczywiście na długi okres. Pozycja stanowi 6.50% całości portfela.
Na dzień dzisiejszy skład portfela prezentuje się następująco:

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 12 kwietnia 2024 09:09:24
Dawno nic nie pisałem a od ostatniego wpisu minęło trochę czasu więc aby się przypomnieć że jeszcze żyję i inwestuję chciałbym wspomnieć że w portfelu nastąpiła zamiana spółek ale takich które jeszcze nie zdążyły wypłacić dywidendy a więc nie miały wpływu na wyniki portfela ani jego strategię. W zasadzie rzadko teraz dokonuję jakichkolwiek transakcji jest to spokojny portfel dla ludzi ceniących sobie w miarę spokój wewnętrzny. Zamiana dotyczyła Stalprodukt wymienionego na Wittchen. Czy będzie to zamiana korzystna to się okaże. Do zamiany skłoniły mnie pobudki osobiste a więc nie miało na to wpływu nic co wiązało by się z giełdą. Otwarłem również 31 dni temu pozycję w Funduszu PZU Obligacji Krótkoterminowych w ramach "testu" chcący mieć lepszy podgląc jak się ma inwestycja tego typu a mając "coś" w portfelu wiadomą rzeczą jest że mamy na tym większe skupienie i jest mniejsza szansa że coś przeoczymy. Otworzyłem też pozycję na kryptowalutach ale to tylko i wyłącznie spekulacyjnie.
Portfel na dany moment ma się dobrze i czekam na rozpoczęcie "sezonu dywidendowego" thumbright

kliknij, aby powiększyć
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 19 kwietnia 2024 13:01:00
Fajna rekomendacja zarządu w sprawie wypłaty dywidendy ujrzała dzisiaj światło dzienne. W moim przypadku będzie to stopa zwrotu na poziomie 12.79% a więc bardzo atrakcyjna hello1
biznes.interia.pl/gieldy/rapor...">http://biznes.interia.pl/gieldy/rapor...

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 24 kwietnia 2024 06:40:01
Kolejna rekomendacja wypłaty dywidendy tym razem z XTB w wysokości 5.02zł co przy mojej cenie zakupu daje mi stopę zwrotu w wysokości 14.50%. Rewelacja. Coraz bardziej podoba mi się strategia dywidendowa. Jestem też coraz bardziej skłonny do przekonania że taka forma inwestycji pod przyszła emeryturę lub pod jej dodatek ten z ZUSu okazuje się być trafionym pomysłem. Dla osób które są w stanie co roku wypełnić wpłatami limit może okazać się w przyszłości iż to emerytura wypłacana przez ZUS stanie się tylko dodatkiem do tej osiągniętej z takiej formy oszczędzania na przyszłość :) Na razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko usiąść wygodnie w fotelu i poczekać na dalsze rekomendacje wypłat a potem tylko patrzeć jak dywidendy spływają do portfela thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 20 maja 2024 11:48:36
Minął miesiąc od ostatniego wpisu więc w gwoli uzupełnienia i uaktualnienia portfela chciałbym zaznaczyć iż spłynęła pierwsza dywidenda w tym roku z firmy Murapol w wysokości 177.30 zł co dało przy mojej cenie zakupu 5.30% stopę zwrotu. Do portfela dołączyło też 16szt DEKTRY.
Postanowiłem też troszku poszerzyć swoje inwestycje i dołożyć obligacji. Trochę ze względu na dywersyfikację portfela a trochę żeby przekonać się na "własnej skórze" jak działa Rynek Obligacyjny. Kiedyś już tego próbowałem ale wtedy nie byłem tak "dojrzały" i konsekwentny jak teraz więc czas sprawdzić i taką opcję inwestycji. Na ten moment skład portfela ma się następująco:
Akcje GPW: 98.52%
Akcje NC: 0,25%
Catalyst: 0,16%
Fundusze Inwestycyjne: 0,32%
Kryptowaluty: 0,48%

Według mojej strategii mam zamiar otrzymywany kapitał z dywidend reinwestować w akcje a oprócz tego z wpłaconego kapitału w ramach IKE (oczywiście z nadwyżek finansowych a wiec nie w całości) kupować obligacje i w ten sposób zwiększyć trochę ich udział w portfelu bo trzeba mieć jednak gdzieś z tyłu głowy że kolejnym co przyjdzie na Rynki będzie bessa. Oczywiście kiedy to nastąpi tego nikt nie jest w stanie przewidzieć ale wiadomą rzeczą jest że przyjdzie wiec dobrze by było zwiększyć co nieco udział w bardziej bezpiecznych aktywach a takimi bez wątpienia są obligacje.
Na razie kupiłem KRU0828 i złożone mam zlecenie na BS10327.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 1 czerwca 2024 07:02:36
Witam wave
Jak dobrze widzę w „My fund” kupiłeś na rynku wtórnym po 2x po 1 sztuce obligacji o wartości nominalnej 100zł . Jeśli mogę doradzić, nie idź tą drogą. Patrząc na wykresy, zapewne kupowałeś w okolicy 102% nominału. Dodatkowo, nie wiem jaką masz prowizję. Ja płacę min 5zł. Więc wychodzi 5%. Łącznie 7% kosztów zakupu. Jak będziesz trzymał do wykupu, to pewnie jakoś ci się zepnie. Ale jak sprzedasz i znów poniesiesz podobne koszty, to nawet w przypadku dobrze płacących kuponów zysk będzie mocno ograniczony. Na tym rynku koszty dużo bardziej wpływają na rentowność niż na rynku akcji. Ja staram się kupować w emisjach pierwotnych. Masz wtedy zakup po koszcie nominału (lub nawet niżej) i bez prowizji. Jeżeli kupuję na Catalyście (rynek wtórny) to staram się o zakup w okolicy nominału (trzeba aktywnie poszukać „aktualnych promocji”). Najlepiej czyste (świeżo po wypłacie kuponów) za kwotę 5000zł, lub wyższą, bo wtedy mam najniższą prowizję.
W sumie plan dywersyfikacji portfela i wejścia w obligacje oceniam pozytywnie. Życzę sukcesów, wytrwałości i wysokich stopy zwrotu!
Edytowany: 1 czerwca 2024 07:05

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 1 czerwca 2024 10:54:35
Dokładnie,

Na rynku wtórnym na obligacjach np. takiego BS10327, który jest notowany powyżej nominału (100PLN wartości nominalnej) pojedyncze zlecenia minimum ok. 30 szt. Poniżej jest nieefektywnie

Przy standardowej prowizji 0,19% i minimalnej 5PLN/zlecenie

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 3 czerwca 2024 11:51:36
Yaroman napisał(a):
Witam wave
Jak dobrze widzę w „My fund” kupiłeś na rynku wtórnym po 2x po 1 sztuce obligacji o wartości nominalnej 100zł . Jeśli mogę doradzić, nie idź tą drogą. Patrząc na wykresy, zapewne kupowałeś w okolicy 102% nominału. Dodatkowo, nie wiem jaką masz prowizję. Ja płacę min 5zł. Więc wychodzi 5%. Łącznie 7% kosztów zakupu. Jak będziesz trzymał do wykupu, to pewnie jakoś ci się zepnie. Ale jak sprzedasz i znów poniesiesz podobne koszty, to nawet w przypadku dobrze płacących kuponów zysk będzie mocno ograniczony. Na tym rynku koszty dużo bardziej wpływają na rentowność niż na rynku akcji. Ja staram się kupować w emisjach pierwotnych. Masz wtedy zakup po koszcie nominału (lub nawet niżej) i bez prowizji. Jeżeli kupuję na Catalyście (rynek wtórny) to staram się o zakup w okolicy nominału (trzeba aktywnie poszukać „aktualnych promocji”). Najlepiej czyste (świeżo po wypłacie kuponów) za kwotę 5000zł, lub wyższą, bo wtedy mam najniższą prowizję.
W sumie plan dywersyfikacji portfela i wejścia w obligacje oceniam pozytywnie. Życzę sukcesów, wytrwałości i wysokich stopy zwrotu!

Dokładnie jest tak jak zauważyłeś w MyFound. Kupiłem faktycznie po jednej obligacji na Catalyście. BS 10327 w cenie 101% + 5zł prowizji wiec wyszła mi wartość kupna dokładnie 107.99zł natomiast KRU0828 po 102.1% +5zł prowizji a wartość kupna wyszła mi 107.48zł. Chcę zdywersyfikować portfel właśnie wprowadzając do niego obligacje. Te dwie sztuki zostały kupione w ramach "próby" żeby na własnej skórze zorientować się co i jak bo nie mam na tej płaszczyźnie żadnego doświadczenia a najlepiej się uczę i angażuje jeśli mam coś w portfelu. Nie mam zamiaru tych obligacji sprzedawać wcześniej tzn. przed ich wykupem. Będę je trzymał do samego końca a już w trakcie jak dokładnie poznam bądź w miarę dokładnie o co tutaj chodzi będę zwiększał zaangażowanie w portfelu właśnie w obligacjach dlatego każda uwaga jest dla mnie cenna zwłaszcza że wiem że Ty już obracasz się w tym temacie dość długo :)
Ja oczywiście zdawałem sobie sprawę z tego że taki zakup pojedynczych sztuk jest nieopłacalny pod względem prowizyjnym ale tak jak pisze powyżej tutaj ideą zakupu są przede wszystkim cele poznania tego rynku.
Na ten moment zorientowałem się że chyba nie mam możliwości kupienia Obligacji Skarbowych o których pisałeś na swojej kronice EDO0532 ponieważ można je tylko kupić w PKOBP i PEKAO SA i poprzez stronę. Nie wiem tylko czy jeśli kupię przez stronę internetową czy można je potem zapisać na rachunku maklerskim w mBanku bo jednak chciałbym mieć w miarę możliwości wszystko w jednym miejscu na IKE. Będę musiał zasięgnąć w tej kwestii języka na infolinii :)

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 3 czerwca 2024 11:54:21
Ping-Pong napisał(a):
Dokładnie,

Na rynku wtórnym na obligacjach np. takiego BS10327, który jest notowany powyżej nominału (100PLN wartości nominalnej) pojedyncze zlecenia minimum ok. 30 szt. Poniżej jest nieefektywnie

Przy standardowej prowizji 0,19% i minimalnej 5PLN/zlecenie

Oczywiście kolego masz Świętą rację i zgadzam się z Tobą w 100%. Mój zakup był typowo szkoleniowy ale dziękuję za informacje i pozdrawiam thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

41 42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,392 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat