PARTNER SERWISU
wegrljij
94 95 96 97 98

TECHMEX [TEX]

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 961
Wysłane: 16 listopada 2009 20:35:29 przy kursie: 2,69 zł
barabaszek napisał(a):
Witam szanowne grono inwestorów.Pierwszy odkup tej spółki zrobię w okolicach ceny 2,37zł.Pozdrawiam.

z jednej strony precyzja (2,37), z drugiej pozostawianie marginesu bezpieczeństwa (około).
Kolego, a istnieje jakieś uzasadnienie owych 2,37? czemu nie 2,45 i nie 2,22?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 16 listopada 2009 20:44:05 przy kursie: 2,69 zł
A ja nie tylko nie sprzedaję, ale dalej powoli dokupuję, małymi ratami jak to już kiedyś pisałem.

Co się będzie działo z kursem do wyroku sądu mnie za bardzo nie obchodzi (no dobra, tylko tak piszę dla dodania sobie animuszu). Tak postanowiłem i tego się trzymam (staram się trzymać). Oczywiście chwilami miewam ochotę, żeby narobić w portki, ale twardy byłem gdy podejmowałem decyzję o wchodzeniu w tę ryzykowna zabawę i gdy dzieliłem pieniążki na kupki, twardy będę do końca.

Przełożenie decyzji przez sąd (o miesiąc czy mniej) byłoby raczej dobrym znakiem dla TEXa, ale mimo to mam wątpliwości czy by mi to odpowiadało. Psychicznie nastawiłem już się, że będę twardzielem do czwartku 19.11, ale gdyby obecna sytuacja miała jeszcze trochę potrwać musiałbym wykrzesać z siebie nowe pokłady twardości - do czego nie wiem czy będę zdolny (może inaczej: jak sytuacja zmusi, to oczywiście będę, ale wolałbym nie być).

Siedzę w Techmeksie po uszy, nie gram tu o tysiaka. Znacie jakieś kropelki dobre na serce? Mogą być mi w czwartek potrzebne.

barabaszek
0
Wpisów: 4
Wysłane: 16 listopada 2009 20:46:09 przy kursie: 2,69 zł
Tak mi akurat z kreseczek wyszło...optymalnie walor dla potwierdzenia powinien się zamknąć cena closed nad 2,37.Miły byłby wzrost wolumenu przy niespadającym kursie...mam pisać dalej? :-).

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 16 listopada 2009 20:51:28 przy kursie: 2,69 zł
Przepraszam ,ale mówiac tutaj o usrednianiu nie macie racji.Usrednianie ma sens,ale nie w przypadku spółek zagrozonych upadłoscią.I jeszcze jedno,kierowanie sie slepa wiarą "nie chce mi sie wierzyc ze upadnie" i tylko tym to...przeciez np. KROSNO tez miało nie upasc i wielu szczególnie z południa naszej krainy by przez mysl nie przeszla taka ewentualnosc-a z całym szacunkiem dla texa nie ta marka,nie ten "kaliber" i wcale nie mam tu na mysli kapitalizacji czy zadłuzenia.

TheBlitz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 16 listopada 2009 20:56:58 przy kursie: 2,69 zł
Maniek napisał(a):
No faktycznie techmex to numer 1 na tym forum, ciekawe czy po 19 trend się odwróci?

Jaki z tego wniosek ? Kupuje ulica.
Nie mam i nie chce mieć z tym walorem do czynienia to tak apropo tego ze dbam o wasze pieniądze. Po prostu was podziwiam i tyle Anxious
Przy kazdym bankrucie jest 1000 teorii spiskowych i techmex potwierdza ta regule. Kierujcie sie obecna kapitalizacja ? :) Super. Wierzycie ze spółka stanie na nogi ? Dlaczego zatem lapiecie scyzoryk. Nie kleje tego. Jestem przekonany ze tu kazdy chce sprzedac na pierwszym wyskoku do góry wszystko co ma i zapomnieć o tej spółce. Jak bedzie uklad do obrotu trafia miliony nowych akcji i kurs bedzie pełzał długo i nisko a jaka będzie wtedy kapitalizacja? Kto wie ? oczywiscie niekomu żle nie życze. Nie jednego juz bankruta przestudiowałem, zawsze jest tak samo. No nic szkoła czyni mistrza, czego i wam życze salute
Edytowany: 22 listopada 2009 17:29

Andygo
0
Wpisów: 11
Wysłane: 16 listopada 2009 20:58:55 przy kursie: 2,69 zł
Dla mnie zasadniczą kwestią jest to jaka jest wartość aktywów w stosunku do wyceny rynku i czy można na tym zarobić. Ponieważ moja kryształowa kula nie mówi w którą stronę ruszy kurs pozostaje mi spekulowanie na wartości aktywów w odniesieniu do wyceny rynkowej a ta wskazuje, że tak czy inaczej przy tej cenie powinno się przynajmniej wyjść na swoje. Decyzja sądu, chociaż może wywołać duży ruch w cenie akcji, niekoniecznie wszystko definitywnie rozstrzygnie. Wiele się może zdarzyć także i po decyzji sądu, jaka by ona nie była. Zarówno mnie jak i pewnie innym piszącym na tym forum zdarzyło się zarobić na upadłości i to lepiej niż na działających spółkach. Nie obstawiam decyzji sądu, obstawiam wartość aktywów a ta jak wynika z bilansu przekracza znacznie wycenę rynkową spółki czyli 22,5 mln zł.
Edytowany: 22 listopada 2009 22:54

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 16 listopada 2009 21:00:48 przy kursie: 2,69 zł
TheBlitz napisał(a):
Jak bedzie uklad do obrotu trafia miliony nowych akcji i kurs bedzie pełzał długo i nisko a jaka będzie wtedy kapitalizacja? Kto wie ? oczywiscie niekomu żle nie życze. Nie jednego juz bankruta przestudiowałem, zawsze jest tak samo. No nic szkoła czyni mistrza, czego i wam życze salute

i tu się w 100% zgadzam. mimo wszystko życzę powodzenia...

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

nocnygracz
0
Wysłane: 16 listopada 2009 21:13:23 przy kursie: 2,69 zł
TheBlitz napisał(a):
Jak bedzie uklad do obrotu trafia miliony nowych akcji i kurs bedzie pełzał długo i nisko a jaka będzie wtedy kapitalizacja? Kto wie? oczywiscie niekomu żle nie życze. Nie jednego juz bankruta przestudiowałem, zawsze jest tak samo. No nic szkoła czyni mistrza, czego i wam życze salute

Miliony nowych akcji mogą też zostać w rękach instytucji, dla których zostaną wyemitowane. Co więcej instytucje te mogą nabrać ochoty na zwiększenie swojego zaangażowania w Techmeksie (obecnie żadna z nich zainteresowana tym nie jest, więc na pewno nie będzie gorzej niż jest).
Ewentualne miliony nowych akcji odejmą miliony złotych z zadłużenia Texa. Twoje przypuszczenie, że kurs będzie pełzać długo i nisko, to tylko przypuszczenie. Co najmniej równie uzasadnione jest jednak przypuszczenie odwrotne, np. że kurs będzie piął się szybko i wysoko, prawda?

Andygo
0
Wpisów: 11
Wysłane: 16 listopada 2009 21:16:26 przy kursie: 2,69 zł
tomasz79 napisał(a):
TheBlitz napisał(a):
Jak bedzie uklad do obrotu trafia miliony nowych akcji i kurs bedzie pełzał długo i nisko a jaka będzie wtedy kapitalizacja? Kto wie ? oczywiscie niekomu żle nie życze. Nie jednego juz bankruta przestudiowałem, zawsze jest tak samo. No nic szkoła czyni mistrza, czego i wam życze salute

i tu się w 100% zgadzam. mimo wszystko życzę powodzenia...

Jak pisałem, nie obstawiam decyzji sądu ale na tego posta odpowiem tak:
To prawda ale to będzie nowa gra i nowe warunki w których nie wszyscy posiadacze tych milionów akcji będą skłonni sprzedawać je poniżej 3,00 zł za sztukę.

tomasz79
0
Wysłane: 16 listopada 2009 21:22:32 przy kursie: 2,69 zł
Andygo napisał(a):

Jak pisałem, nie obstawiam decyzji sądu ale na tego posta odpowiem tak:
To prawda ale to będzie nowa gra i nowe warunki w których nie wszyscy posiadacze tych milionów akcji będą skłonni sprzedawać je poniżej 3,00 zł za sztukę.

a tego to już nie wiemy. nie wiadomo kto i jakie ma parcie na spieniężenie zadłużenia...
tak jak piszesz wydawało by się rozsądnym posunięciem,a le takim samym rozsądnym posunięciem powinno być to żeby ze sprzedażą akcji poczekać do decyzji sądu, a mimo to ktoś wywala i to na tyle by kurs się systematycznie osuwał, a nawet leciał na zbity pysk tak jak dzisiaj...

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 961
Wysłane: 16 listopada 2009 21:28:16 przy kursie: 2,69 zł
TheBlitz napisał(a):
Jak bedzie uklad do obrotu trafia miliony nowych akcji

Duda jest przykładem, że układ niekoniecznie oznacza wysyp akcji. owszem, wyemitowano, ale w większości imienne i z dżentelmenskim "banem" do 2012

aabbcc
0
Wysłane: 16 listopada 2009 21:58:02 przy kursie: 2,69 zł
coś krzepiącego:

www.bankier.pl/wiadomosc/PRONO...

Treść raportu:
Pronox Technology Spółka Akcyjna z siedzibą w Katowicach (Spółka, Emitent) w związku z zakończeniem wyznaczonego na dzień 25 września 2009 r. Posiedzenia Sądu Rejonowego Katowice – Wschód w Katowicach, Wydział X Gospodarczy w sprawie wniosku o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu informuje, iż na dzisiejszym posiedzeniu nastąpiło wysłuchanie biegłego sądowego, nadzorcy sądowego, pełnomocnika i reprezentantów Spółki. Biegły sądowy i nadzorca sądowy wyrazili poparcie wobec złożonego przez Zarząd Spółki wniosku o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu. Sąd postanowi o wyborze ścieżki upadłości Spółki na odrębnym posiedzeniu. Zarząd Emitenta wystąpił do Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. o przywrócenie notowań akcji Spółki.

myślę że maa szansa na likwidację. Myślę że jeśli biegły sądowy i andzorca mją trochę oleju w głowie nie pozwolą na likwidacje tym bardziej ze jest restrukturyzacja i plan naprawy. Pytanie tylko jaki jest zasieg wzrostow, ale z im mniejszego pulapu wystartujemy tym nizej wyladujemy. Obecnie to jest moim zdaniem ok 6zł

nocnygracz
0
Wysłane: 16 listopada 2009 22:13:26 przy kursie: 2,69 zł
Studencki pokazał już nam, że się z nami (mniejszymi akcjonariuszami TEXa) nie liczy. Potrafi sprzedawać akcje i nie informować nas o tym nawet łamiąc przy tym prawo.
Skoro sprzedawał wcześniej (za dużo wyższych cen) - ma pieniądze.
Pytanie za 100 punktów - dlaczego teraz nie kupuje? Oczywiście o tym, że nie kupuje wnioskuję ze spadku kursu, a nie z braku stosownego komunikatu.

Jest przecież doskonale poinformowany, wie jak idą rozmowy. Skrupułów mieć nie powinien - to raczej nie ten typ człowieka. A nawet, gdyby po kupnie - w drodze wyjątku - tym razem zapodano nam komunikat, jest na to 5 dni roboczych - gdyby prezes dziś kupował, info o tym mógłby podać już po ogłoszeniu decyzji sądu. Mógłby uniknąć fali pospolitego ruszenia na akcje po taniości.

Niestety na tej samej zasadzie, jeśli J.S. dziś sprzedawał i jeśli zechce nas o tym poinformować, dowiedzieć się o tym możemy dopiero po poznaniu werdyktu sądu.
Edytowany: 16 listopada 2009 22:16

sk
sk
0
Wpisów: 3
Wysłane: 16 listopada 2009 22:24:28 przy kursie: 2,69 zł
Witam
Myślę ze jeśli do tej pory nikt tej spółki nie dobił, to będzie układ i to pozwoli na odzyskanie wiatru a przy tym dobrego zarobku dla wytrwałych i spekuły
Pozdrawiam SK Angel

nocnygracz
0
Wysłane: 16 listopada 2009 22:33:45 przy kursie: 2,69 zł
sk napisał(a):
Witam
Myślę ze jeśli do tej pory nikt tej spółki nie dobił, to będzie układ i to pozwoli na odzyskanie wiatru a przy tym dobrego zarobku dla wytrwałych i spekuły
Pozdrawiam SK Angel

A w jaki sposób ktoś miałby tę do tej pory spółkę dobić? Przecież dopiero czwartek da chętnym do takich czynów możliwość "dobicia".

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 16 listopada 2009 22:44:28 przy kursie: 2,69 zł
sk napisał(a):
Witam
Pozdrawiam SK Angel

jak dla mnie intuicja mi podpowiada iż już się dogadali i wszystko jest ustawione na czwartek (moje własne odczucia), a jeśli się nie dogadali to będzie odroczenie na miesiąc. bo tego się nikt nie spodziewa z kupujących

nocnygracz
0
Wysłane: 16 listopada 2009 22:50:32 przy kursie: 2,69 zł
Widzę, że w moim ostatnim poście znalazła się freudowska pomyłka. Napisałem "tę do tej pory spółkę ..." zamiast "tę spółkę do tej pory ..." .
Ech, ta psychopatologia życia codziennego.

Oby "do tej pory spółka" pozostała nią jak najdłużej.
Edytowany: 16 listopada 2009 23:06

vonplezdi
0
Wpisów: 102
Wysłane: 16 listopada 2009 23:03:58 przy kursie: 2,69 zł
kiedy bedzie mozna odkupywac akcje tej spolki liczac na zysk?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 listopada 2009 23:06:00 przy kursie: 2,69 zł
vonplezdi napisał(a):

jak widze że na jakimś wątku napisał coś vonplezdi to odrazu wiadomo, że to będzie ciężka sprawa Think
EEX

nocnygracz
0
Wysłane: 16 listopada 2009 23:11:27 przy kursie: 2,69 zł
vonplezdi napisał(a):

Możesz poza parkietem kupić od discopolo - podobno ma jedną akcję i nie za bardzo wie co z nią zrobić. A, że jest koleżeński - nie chce nam chyba też zwalać kursu.

W każdym razie jak od niego tę akcję odkupisz, to - jeśli go poprosisz - na pewno od razu Ci policzy jaki masz zysk.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

94 95 96 97 98

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,377 sek.

fszsbwkm
bctadkvj
ncikjywy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rjxnrchr
onrltwzv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat