rejtan napisał(a):Teraz tylko zakazać ludziom czytać innych danych z raportu i jesteśmy w domu :)
Napisz jakie dane z raportu chcę schować, możemy porozmawiać - zarzucasz mi bezrefleksyjny optymizm, choć sięgam po jakieś liczby i dane; a sam piszesz źle, bo źle.
Napisz czego oczekujesz i co Cie rozczarowało... (fakt jak permanentnej dynamiki 30% rok do roku i poprawy marży bez względu na okoliczności to masz prawo być rozczarowanym) - tylko tak niekoniecznie piszesz, jakie masz oczekiwania - w liczbach, a nie przymiotnikach najlepiej
Covid, wojna, czy strajk to fakty - które jednym pomogły, a jednych rozłożyły.
Np. CCC i prezes sprzedający odrzutowiec, aby ratować mocno zadłużoną spółkę przy rosnących stopach procentowych i jeszcze nie odbudowanej sprzedaży po Covid (a może bardziej marżach).
Różnie różne spółki to dotykało i PLI ostatni strajk w Hollywood dotknął zauważalnie, bo akurat mocno w tym obszarze negocjują, a to wstrzymało produkcje filmowe - tak jak kiedyś covid przesunął Wiedźmina (zresztą teraz też opóźniła się produkcja nad kolejną częścią).
Szwedzki Goodbye Kansas (ticker GBK - możesz sprawdzić notowania i informacje o spółce) nie wytrzymał (może przez strajk, a może przez coś innego), ale niedawno ogłosił bankructwo - a PLI "tylko" nie poprawiło rekordowego kwartału.
A koszty - skoro miało hulać w 3Q, a nagle wyskoczył strajk to też poszło na marże.
Aczkolwiek możesz mieć swoje zdanie - możesz nabijać się z innych postów - twoje prawo, a po mnie spłynie ;)