W celu przeanalizowania (przypomnienia sobie) zerknąłem do starej rekomendacji BDM z 2019.
Jak wiemy całkowicie się nie sprawdziła. Jednak może być jakimś źródłem do analiz.
Względem rzeczywistości tylko P10 (Frospunk 2) ukaże się zgodnie z założeniami czyli w 2024.
Altersi (P9) ukaże się z rocznym lub nieco więcej poślizgiem.
P8 będzie miał 4-5 lat poślizgu.
Nieco się rozjeżdża analiza przychodów. W ciągu roku od premiery P8 szacowano przychody 96mln a pozostałe 85mln. Przychody z pozostałych się nie sprawdziły.
Analiza wyceny pokazuje, że sprzedaż 2,1 mln spółka osiągnie ze średnią ceną 80% ceny wyjściowej przy założeniu ceny premierowej 150zł. W założeniach aktualnych na pewno znaczenie ma średnia cena gier która wzrosła.
We wspomnianej analizie zakładano sprzedaż FO2 3,7 mln szt w 4 lata, 3,2 mln Altersów w 5 lat i P8 w ilości 3,4 mln w 4 lata.
Można spodziewać się, że sprzedaż FP2 dzięki umowie z MS może zauważalnie wzrosnąć - mówię o przychodach z abonamentów.
Zastanawia mnie jaka będzie polityka z wejściem Altersów do MS Store. Zakładam, że będzie podobnie jak z FP2.
Jeśli premiera Altersów nie będzie późną jesienią to można oczekiwać, że przychody w 2024 przekroczą 200mln.
Co sądzicie o aktualnych analizach w BDM i jak się mają do aktualnych założeń w ostatniej rekomendacji ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)