rochodzki napisał(a):Malas napisał(a): Ale może mnie zachęcisz czymś jeszcze?
Nie chcę iść tą drogą.
Natomiast wyceny są głupie. Rank jest tani, ale w porównaniu do P.A. Nova jest to gorsza spółka, a obecnie na dodatek droższa. Sam fakt, że po pożyczki muszą chodzić do Monnari wystarczy jako potwierdzenie ich sytuacji. I teraz co? Santander bierze? Byłem na walnych P.A. Nova, normalny zarząd, można porozmawiać, wypłacają dywidendę. Są przykuci do tych galerii, ale Rank też je ma.
Dzięki. Nie jestem znawcą od PA Nova, więc na poziomie ogólnym powiem: wygląda na ok, nudną, nisko wycenioną. Pytanie, co miałoby się stać, żeby zrobiło się 2x, 3x? Sam wyleczyłem się z inwestycji, bo coś jest tanie. Jak już inwestuję w coś co jest tanie, ale szybko może być droższe.
Co do Ranka, to jednak sytuacja jest inna. Spółka z trudną przeszłością (głównie sama sobie winna), była bardzo tania, a teraz pojawiają się ciekawe opcje (join ventures, dywidendy od spółek córek, sprzedaż ziemi, czy projektów). Rank ma też swój czas na językach, sentyment się poprawia.
Krótko mówiąc, (wg mnie!) przez następne 12 m-cy lepiej być w Ranku, bo wygląda, że będzie grzany.