PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
82 83 84 85 86
mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 3 sierpnia 2024 18:48:19 przy kursie: 60,92 zł
Kolego "grum" pasuję, bo:
- jest weekend,
- nie chce mi się po prostu dyskutować z kimś, komu się przedstawia fakty podane w sprawozdaniu, a ten ktoś, je neguje na rzecz swoich bardziej wg. niego ważnych i istotnych i zarzuca "brak spójności i logicznej konsekwencji", a nawet nie chce mi się zgadywać, co autor miał na myśli pisząc o tym.

Ja mam inne spojrzenie na spółkę, Ty inne i fajnie, bo na tym polega piękno giełdy i sens jej istnienia.

Ja jestem na forum, bo mam akcje od kilku lat, obserwowałem tu już różne schematy i działania i z chęcią jeszcze dokupię, jak cena akcji spadnie, co w swoich wpisach obiecujesz.
Ty w wolny weekend siedzisz na forum spółki XTB, której akcji nie posiadasz i uświadamiasz kolejnych forumowiczów w swoich przekonaniach wobec niej. Think

Trzymaj się swojej wersji nadal i nic mi do tego, ja będę się trzymał swojej.

Inni forumowi koledzy, też już Ci wyjaśnili pewne tematy i nie chce mi się po prostu powtarzać, co zostało napisane przez nich, aby bić pianę na jałowych dyskusjach nic nie wnoszących do sytuacji spółki i jej przyszłości (obejmującej również poniedziałek do którego odnosi się Twój horyzont czasowy na tej spółce), bo ja również nie jestem wróżką, ale trzymam się jedynie swoich założeń, mając akcje XTB w portfelu.

Jedyne, co polecam na tę chwilę, to korzystanie z letniego weekendu, zamiast spędzania czasu przed komputerem.

Udanego weekendu...
Edytowany: 3 sierpnia 2024 18:48

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 3 sierpnia 2024 23:19:24 przy kursie: 60,92 zł
Inwestowanie w XTB to jest zwykły zakład na zmienność - totalnie prosty case. Spółka natomiast ma jedno zadanie, pozyskiwać jak najwięcej klientów i dostarczać rynek inwestorom. W momencie, gdy przychodzi zmienność właściciele dostają sowitą wypłatę. Poza okresami zwiększonej zmienności przyrost klientów będzie prowadził do tego, aby regularnie docelowo generować ponad 200 mln zł netto zysku. A czy to jest 20-30 mln zł w górę czy w dół nie ma kompletnie znaczenia - tym bardziej to co Kowalski sobie tam na forach oczekiwał. Jeśli Kowalski nie zrozumie, to zrozumie to Smith i Walker, którzy go przetrzymają jak na CDR.

Przykładowo z raportu za 1H:
- rentowność netto za 1H2024 to 49,4%
- średnia aktywna liczba klientów w 1H2024 -> 401 834
- średnie przychody na aktywnego klienta 2,3 tys. zł

w 1H2023 średnie przychody wyniosły 3,2 tys. zł. Wniosek jest prosty - nawet na dzisiaj przy 400 tys. aktywnych klientów i zakładając 3,2 tys. zł na klienta daje to za półrocze 1,28 mld zł przychodów co przy rentowności 49,4% dałoby 632 mln zł zysku, a podejrzewam, że i sporo więcej, ponieważ mamy jeszcze dźwignię co sugeruje nawet 650-700 mln zł zysku w półroczu.

To jest aż tak proste.

Dla porównania polecam przy kapitalizacji XTB na poziomie 7,2 mld zł porównać sobie wyniki np. Allegro, które za ostatnie lata poza 2021 nie były nawet na poziomie połowy tego w XTB, a przypominam, że kapitalizacja Allegro 38 mld. To samo z CDR i kapitalizacja 16 mld zł.

Są oczywiście ryzyka regulacyjne, natomiast po to jest wydawana ta masa pieniędzy aby też rozwijać się w segmencie inwestycji tradycyjnych oraz bankowości.

Więc nie wiem po co to całe bicie piany. Polecam czekać z rękami pod sobą i brać dywidendę.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 sierpnia 2024 15:06:25 przy kursie: 60,92 zł
W temacie konsensusów na XTB, to historia, która raczej nadaje się do podręcznika nieuka giełdowego. Domy maklerskie co kwartał dokonują samozaorania.
Zawsze przestrzelone są nie o kilka, ale kilkadziesiąt procent, a wystawiający popełniają kardynalne błędy.
Odnoszą się do minionego kwartału, nie potrafią dobrze ocenić wpływu zmienności i nie potrafią spojrzeć na wyniki z perspektywy lat. To nie jest spółka, która wyrabia kwartalną, powtarzalną normę, lecz uzależniona jest od zmienności. Te wpływają na poszczególne kwartały, podobnie jak aktywność inwestorów. Stąd kwartał I i IV robią wynik, a pozostałe mają trzymać poziom. Jeśli za słaby uchodzi kwartał II poprawiony r/r o ponad 30% to jak można brać konsensus PAP za racjonalny?

To, że wynik nie zbliży się do 200 mln można było przyjąć za pewnik przeglądając wstępne wyniki konkurencyjnych spółek. Niemniej wzrost r/r robi duże wrażenie w okresie marnej zmienności, a na dodatek spadku aktywności inwestorów, spowodowanego piłkarskim EURO. Plus500 miał w tym okresie 14% wyższe przychody r/r i było to uznane za dobry kwartał.
Pismaki też zabawni są: "Forex nie taki zyskowny. Lider rynku w Polsce rozczarował wynikami". Przychody r/r wyższe o 33%. Udają kretynów czy nimi są?
Takie nagłówki, to zwykła manipulacja. Inwestor giełdowy oczekuje rzetelnych informacji, jak w przypadku Plus500: "Plus500 Feels EURO 2024’s Heat: Q2 Revenue Jumps YoY, but Dips QoQ". W Polsce pismaki, nie wiedzą, co to znaczy rzetelność dziennikarska.

Osobiście mam w nosie czy w poniedziałek będzie czerwień, spowodowana dziwactwami z biur maklerskich i nagonką pismaków, bo wyniki r/r idą do góry, ilość klientów rośnie jak na drożdżach, wdrażane produkty będą oddziaływać na przyszłość, do tego otwierają się wrota Indonezji i Brazylii. Nawet, jeśli w pewnym momencie ma to być dla mnie tylko spółka dywidendowa, to drugiej takiej ze świecą szukać. Legendą są newsy o one-offach XTB, bez których ta spółka, to drugi Mercator. Jeszcze do niedawna przecież określano XTB mianem spółki covidowej!

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 sierpnia 2024 19:43:19 przy kursie: 60,92 zł
Rif napisał(a):

Pismaki też zabawni są: "Forex nie taki zyskowny. Lider rynku w Polsce rozczarował wynikami". Przychody r/r wyższe o 33%. Udają kretynów czy nimi są?
Takie nagłówki, to zwykła manipulacja.

Nazwiesz pismaków po imieniu? Google nie wyrzuca wyników

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 sierpnia 2024 19:43:56 przy kursie: 60,92 zł
Rif napisał(a):

Takie nagłówki, to zwykła manipulacja.

Nazwiesz pismaków po imieniu? Google nie wyrzuca wyników

Rif
Rif
166
Wysłane: 4 sierpnia 2024 23:18:09 przy kursie: 60,92 zł
Taki nagłówek z parkietu wyrzuciło mi google po wpisaniu frazy: xtb wyniki za 2 kwartał 2024.

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 5 sierpnia 2024 08:36:20 przy kursie: 60,92 zł
Dzisiaj na otwarciu znowu promocja. Nikkei, BTC spadł na pysk, zmienność poszybowała w kosmos, może koniec hossy i początek bessy a dla XTB to czas żniw, znowu może być niesamowity one off w 3q24 w wynikach XTB.
Edytowany: 5 sierpnia 2024 08:48

Rif
Rif
166
Wysłane: 5 sierpnia 2024 14:51:15 przy kursie: 58,62 zł
VIX na ten moment 65,30. Uderzenie większe niż przy okazji covidu. Nie zdziwię się, jeśli miliard zysku, to już będzie tutaj po trzecim kwartale.
Czasami dobrze mieć taką spółkę dywidendową w portfelu.

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 5 sierpnia 2024 15:13:27 przy kursie: 58,62 zł
yellowshadow napisał(a):
Inwestowanie w XTB to jest zwykły zakład na zmienność - totalnie prosty case. Spółka natomiast ma jedno zadanie, pozyskiwać jak najwięcej klientów i dostarczać rynek inwestorom. W momencie, gdy przychodzi zmienność właściciele dostają sowitą wypłatę.

No i poszła giga wypłata 2 dni od wpisu king

Rif
Rif
166
Wysłane: 5 sierpnia 2024 17:13:26 przy kursie: 58,62 zł
A propos odkrywczych nagłówków i Stockwatch dzisiaj załapał sie: "XTB wypracowało 160 mln zł zysku netto w II kwartale. Kurs akcji spada".
No spada, a jakich akcji dzisiaj kurs nie spadał? Tymczasem spółka zarabia dzisiaj grube pieniądze.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 sierpnia 2024 17:30:31 przy kursie: 58,62 zł
Trzymajmy się faktów. Spółka może i zarabia, ale kurs spadał. Nie było w tym nic klikbajtowego - W poniedziałek rano akcje XTB tanieją na słabym rynku o kilka procent.
A mapa wygląda jak wygląda:

kliknij, aby powiększyć

mily66
12
Wpisów: 82
Wysłane: 6 sierpnia 2024 08:13:27 przy kursie: 58,62 zł
To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba.

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 6 sierpnia 2024 08:40:00 przy kursie: 58,62 zł
mily66 napisał(a):
To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba.

Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r
Edytowany: 6 sierpnia 2024 08:42

Bartas_Gda
67
Wpisów: 308
Wysłane: 6 sierpnia 2024 09:30:21 przy kursie: 59,78 zł
krewa napisał(a):
Trzymajmy się faktów. Spółka może i zarabia, ale kurs spadał. Nie było w tym nic klikbajtowego - W poniedziałek rano akcje XTB tanieją na słabym rynku o kilka procent.
A mapa wygląda jak wygląda:

kliknij, aby powiększyć

dawno nie widziałem tak głupiej argumentacji i to jeszcze ze strony takie osoby jak Ty. Czy widziałeś co wczoraj działo się na rynku?

mily66
12
Wysłane: 6 sierpnia 2024 09:39:19 przy kursie: 59,78 zł
Mysciak napisał(a):
mily66 napisał(a):

Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r

A no własnie, "jakby", "gdyby" a jak zmiennosci nei bedzie? Mowie o dynamice kw/kw. ze bardzo slaba, zobaczymy jak teraz bedzie kwartal do kwartalu i do 3q zle 2023, kazdy patrze na skumulowane dane, a ja mowie o trendzie jakie wyznaczaja kwartaly.
Edytowany: 6 sierpnia 2024 09:40

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 sierpnia 2024 09:40:53 przy kursie: 59,78 zł
Widziałem co się działo. Fakty są takie, że kurs spadał, podobnie jak praktycznie cały rynek. Więc o co i do kogo masz pretensje?

Bartas_Gda
67
Wysłane: 6 sierpnia 2024 09:58:05 przy kursie: 59,78 zł
mily66 napisał(a):
Mysciak napisał(a):
mily66 napisał(a):

A no własnie, "jakby", "gdyby" a jak zmiennosci nei bedzie? Mowie o dynamice kw/kw. ze bardzo slaba, zobaczymy jak teraz bedzie kwartal do kwartalu i do 3q zle 2023, kazdy patrze na skumulowane dane, a ja mowie o trendzie jakie wyznaczaja kwartaly.

Proponuję obejrzeć kilka konferencji wynikowych spółki, czy wywiadów z CEO - wielokrotnie wspomina, żeby dyskutować i rozpatrywać dłuższy okres czasu niż kwartał. W 2Q24 mieliśmy niską zmienność, pojawiła się ona w 3Q więc zobaczymy jakie będą wyniki. Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%. Jak dobrze wiesz są biznesy, które są cykliczne i takim biznesem jest XTB - wakacje to zmniejszony czas aktywności inwestorów i nakładów marketingowych - co za każdym razem jest powtarzane.

mily66
12
Wysłane: 6 sierpnia 2024 10:35:44 przy kursie: 59,78 zł
Bartas_Gda napisał(a):
mily66 napisał(a):
Mysciak napisał(a):
mily66 napisał(a):

Proponuję obejrzeć kilka konferencji wynikowych spółki, czy wywiadów z CEO - wielokrotnie wspomina, żeby dyskutować i rozpatrywać dłuższy okres czasu niż kwartał. W 2Q24 mieliśmy niską zmienność, pojawiła się ona w 3Q więc zobaczymy jakie będą wyniki. Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%. Jak dobrze wiesz są biznesy, które są cykliczne i takim biznesem jest XTB - wakacje to zmniejszony czas aktywności inwestorów i nakładów marketingowych - co za każdym razem jest powtarzane.

Momencik, czym roznił sie 2q 2023 od 2q 2024 ? To mozemy porownywac, prawda i o to mi chodzi, jak ukladal sie zysk netto za 2q 2023 i 2q 2024 to daje chyba jakis obraz?
Edytowany: 6 sierpnia 2024 10:36

Bartas_Gda
67
Wysłane: 6 sierpnia 2024 11:26:32 przy kursie: 59,78 zł
mily66 napisał(a):

Momencik, czym roznił sie 2q 2023 od 2q 2024 ? To mozemy porownywac, prawda i o to mi chodzi, jak ukladal sie zysk netto za 2q 2023 i 2q 2024 to daje chyba jakis obraz?

Daje i napisałem Ci ile wzrosły przychody i zyski Y/Y - jeżeli dynamiki 30% dla Ciebie to mało to cóż - nic nie poradzę.

mily66
12
Wysłane: 6 sierpnia 2024 11:34:44 przy kursie: 59,78 zł
Ale poczekaj poczekaj, spójrz gdzie wykres byl rok temu? Giełda wycenia przyszlośc, spojrz gdzie byla cena rok temu, do tego od tego wyniku co teraz robia odejmij Hiszpanie, ktorej to brak bedzie widoczny dopiero w tym kwartale i porozmawiajmy wtedy o godziwej wycenie XTB. Przedzial 40-50 to na ten moment taka realna cena.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

82 83 84 85 86

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,271 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat