PARTNER SERWISU
heyvfbpo
mily66

mily66

Ostatnie 10 wpisów
NIe chcialeś wejśc w polemike ale wszedłeś. Pozwolisz ze to rynek osadzi wyniki kolejnego kwartału.

Kolego, a kto mówi o zarabianiu, tu chodzi o to aby utrzymac kurs wysoko i wyjsc z inwestycji.

A skąd to stwierdzenie ze 2q jest sezonem ogórkowym, dlaczego w twoim pytaniu zawiera się kłamstwo?. 3q jest sezonem ogórkowym tu się zgodze. Porównaj sobie wynik z 2q Interactive Brokers i zrozumiesz troszke.

myślę ze to bylo zacytowane z taka ironia, inteligentni zrozumieja, nie denerwuj sie misiaku. tymczasem rynek robi to co umie najlepiej, czyli reaguje.

Dokładnie, chodzi o tych fanatyków. Ja nie twierdze że spólka jest zła, czy coś takiego. Spółka jest bardzo dobra, tylko ci fanatycy sa tak zapatrzeni że nawet przeklamuja informcje podawane na konferencji, tak aby im pasowalo, a mianowicie: fanatycy twierdza ze jak jest zmiennosc na rynku i duzy VIX to xtb zarabia. Zadałem sobie trudu i posluchalem konferencji wynikowej i sam zarzad podaje, ze delikatna hossa i wzrosty bardziej sprzyjaja wynikom niż korekty, miedzy innymi troche gorsze wyniki 2a tlumaczyli wlasnie cofneciami rynku, chodzi o to prawdopodobnie ze czesc uczestnikow zupelnie sie wylacza na ten czas i przestawia potem znowu. tak przynajmniej mowili na konferencji.

Przestan sobie urzadzac komedie, bo klientami sa hazardzisci ktorzy raczej inneych spraw nie kupuja. USA pomimo iz jest krajem nie opiekunczym to jednak dba o finanse spoleczenstwa zakazujac CFD, to samo powinna zrobic i pewnie zrobi europa zeby po prostu pokazac zaangazowanie w ograniczony rozwoj i inne bzdety itp. natomaist xtb to pewnie wie, i chce jak najszybciej przeksztalcic sie w platforme komplementarna, zobaczymy jak to sie skonczy. moze dobrze. ale ryzyk jest sporo.nie ma co sie po prostu nastawiac ze tu beda przebijac sufit.

A ty rozumiem ze pojecie na temat spólki czerpiesz tylko od prezesa i jego konferencji? W ten sposób będziesz zawsze w jedną stronę patrzył.Ciekawe.

Bartas_Gda napisał(a):
[quote=mily66]
Pojawi się lekki negatywny wpływ Hiszpanii ale będą nowe rynki.

Skalowanie biznesu przekłada się i jest widoczne podczas pojawienia się zmienności.

W USA nie mozna inwestowac za pomocą CFD, uwazam ze ten sam trend bedzie w Europie, to dopiero poczatek, wiem ze ma byc jakis Singapur i inne, ale to na razie palcem po wodzie pisane.To co nie podoba mi sie w XTB to ratio zysk do nowo pozyskiwanych klientow, jeśli dalej bedziecie sie cieszyc tlyko z ilości nowych klientow ktorzy maja coraz mniejszy wplyw na zyski, a nie proporcjonalnie to nie bedzie dobrze.

Ale poczekaj poczekaj, spójrz gdzie wykres byl rok temu? Giełda wycenia przyszlośc, spojrz gdzie byla cena rok temu, do tego od tego wyniku co teraz robia odejmij Hiszpanie, ktorej to brak bedzie widoczny dopiero w tym kwartale i porozmawiajmy wtedy o godziwej wycenie XTB. Przedzial 40-50 to na ten moment taka realna cena.

Bartas_Gda napisał(a):
mily66 napisał(a):
Mysciak napisał(a):
mily66 napisał(a):
To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba.

Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r

A no własnie, "jakby", "gdyby" a jak zmiennosci nei bedzie? Mowie o dynamice kw/kw. ze bardzo slaba, zobaczymy jak teraz bedzie kwartal do kwartalu i do 3q zle 2023, kazdy patrze na skumulowane dane, a ja mowie o trendzie jakie wyznaczaja kwartaly.

Proponuję obejrzeć kilka konferencji wynikowych spółki, czy wywiadów z CEO - wielokrotnie wspomina, żeby dyskutować i rozpatrywać dłuższy okres czasu niż kwartał. W 2Q24 mieliśmy niską zmienność, pojawiła się ona w 3Q więc zobaczymy jakie będą wyniki. Fakty są takie, że Y/Y przychody wzrosły o 33% a zysk netto o 35%. Jak dobrze wiesz są biznesy, które są cykliczne i takim biznesem jest XTB - wakacje to zmniejszony czas aktywności inwestorów i nakładów marketingowych - co za każdym razem jest powtarzane.

Momencik, czym roznił sie 2q 2023 od 2q 2024 ? To mozemy porownywac, prawda i o to mi chodzi, jak ukladal sie zysk netto za 2q 2023 i 2q 2024 to daje chyba jakis obraz?

Mysciak napisał(a):
mily66 napisał(a):
To sa piękne chwile, kiedy wszyscy widza kurs na wysokich poziomach, ale kazdy ignoruje ryzyka i zagrożenia, mało tego już na historyczne dane reaguje inaczej ten, który widzi kolejne rekordy i ten który ocenia że dynamika zysków spada, a wymówka typu euro, olimpiada itp. jest słaba.

Po czym wnosisz, że dynamika zysków spada? Przecież w tym kwartale jak zmienność będzie się utrzymywać taka jak obecnie to może być dynamika r/r dobre 100% . Ale na każdej konferencji zarząd mówi, że kwartał kwartałowi nierówny i warto patrzyć na wyniki r/r

A no własnie, "jakby", "gdyby" a jak zmiennosci nei bedzie? Mowie o dynamice kw/kw. ze bardzo slaba, zobaczymy jak teraz bedzie kwartal do kwartalu i do 3q zle 2023, kazdy patrze na skumulowane dane, a ja mowie o trendzie jakie wyznaczaja kwartaly.

Realista7201 napisał(a):
Interesujace jest to ze obroty od maja sa najwyzsze w historii PKPC na gieldzie i rosna coraz bardziej.

wiesz co to oznacza? zmiana trendu kolego. i to dlugoterminowego

odnosnie 1. A co jesli kolejne kraje wprowadza zakazy dot. CFD?

Nie bój nic, nalezy zachowac spokoj.

No to rzeczywiście bezczelnie to wyznaczyłeś. Proponuje ostudzic emocje. Zobaczymy jaki będzie trend.

Dokładnie: myślenie życzeniowe i stwierdzenie że skoro większości akcjonariatu akcje zostały spłacone w dywidendzie to dlaczego raptem miałoby spadac?

Właśnie własnie, macie racje. A tak poważnie, dlugo bedziecie sie poklepywac po plecach, a nie patrzec merytorycznie?

CSharpBeginner napisał(a):
Naiwne jest myślenie, że tak duży obrót i spadek jest spowodowany tylko brakiem reklam w Hiszpanii o którym wiadomo było od dawna. Myślę, że większy kapitał wycenia tutaj też inne perturbacje jakie to może spowodować, może właśnie to co ktoś wyżej pisał, strach, że inne kraje w Europie pójdą w podobnym kierunku, a może coś innego - ciężko mi ocenić. Zadziwia mnie jednak pozytywne nastawienie do spółki, na Twitterze (X) wszyscy praktycznie łapią tzw. noże bo okazja, na forum nastawienie podobne. Ciekawe jak to się rozwinie, ale od zawsze się słyszy, że takie hura optymistyczne nastawienie praktycznie wszystkich to często górka.

Podpisuje się pod wszystkim co napisaleś. To nie jest kwestia tego jednego zakazu. Uruchamia się cały łańcuch powiązań, a ci co go nie widza, nie powinni by na rynku po prostu, bo zakrzywiają czasoprzestrzen.

A i podaż z bardzo dużą checią oddaje.

No i mamy Marshalla w grze na krotkiej pozyzji, chyba nie sugerowali sie wpisem takiego szaraczka jak ja, ze odbilo od oporu.

Piekny material, piekne opracowanie.
Od siebie dodam ze kurs dotarł do oporu, zobaczymy co dalej.

Hehe, dobre dobre kolego, na razie trend spadkowy, nic nie wybite, nie odwrocone

.

Czas na AI rowniez w tej branzy

No ja jestem osobiscie ucontentowany, malo jest w ostatnim czasie takich perelek szczegolnie w gejmdevie z tak czystymi ksiegami rachunkowymi jak tutaj.

Co jest grane, ony to z rynku skupują czy co, dlaczego tak ogromne obroty?

anty_teresa napisał(a):
Jak branża na topie, to może trzeba myśleć o sprzedaży, a nie zakupie?

Patrzac co sie dzieje na rynku surowcow rolnych, ja jednak nadal mysle o kupowaniu.

fajny porteflik fleszu

Pieknie napisane Grabson, jak kurs byl nie tak dawno po 12, az trudno uwierzyc ze jest taki progress, no ciekawe przy rekorkdowych cenach materialow bud. i stali ciekawe sa az tak dobre wyniki,

Taka grupa potezna jak playway a takie szkolne bledy robia, ktory to juz raz, no nic. Przypominam sobie jak po premierze Agony wieszczono upadek playwaya a gdzie to poszlo to wszyscy wiemy. Grupa ma kase wlasnie z takich pojedynczych rodzynkow jak pyramid bo z tego zyje, takze zaskoczy w koncu.

Toz to nie raport, to petarda. NIech ktos profesjonalny zyci okiem

Na razie na kursie reakcji brak, z drugiej strony pieniadze lubia cisze tak sobie mysle.

Mleko tez podrozalo, teraz to widze na fali surowcow rolnych tylko polnoc bedzie.

No wiesz, 200 zl to bariera mocno psychologiczna, na KGH, z jendej strony ludzie sie boja kupowac bo to nie 100 zl, z drugiej miedz idzie, ale musi pojsc jeszcze mocniej dac taki impuls na 12 tysi za tone i wtedy kurs wyciagnie, na razie nie bedzi eto liniowo szlo

Zakres dzialania nie jest teraz istotny, Ruscy blokuja ta ciesnine przez ktora z portu z Mariupola wszyscy transportuja towary wiec problem bedzie logistyczny, natomiast ja mysle ze w dlugim terminie to doprowadzi do kolejnych podwyzek surowcow i finalnie jeszcze wiekszych zyskow.

micmak napisał(a):
Jest film o KGHM, ja tam nie widzę komuny.

Zakład produkcyjny ma być efektywny, a nie efektowny. salute

Jak wydobywa się MIEDŹ, SREBRO I ZŁOTO w KGHM - FABRYKI W POLSCE
www.youtube.com/watch?v=1vNM9v...

Nie no jasne, film jest zacny, zreszta kto by pokazywal na filmie prezentujacym firme sprawy ktore sie dzieja na zapleczu. Hala jka hala, systemy automatyki itp. wsyzstko jest nie mowie ze nie. Przeciez tam zostaly miliardy wpompowane nie zapominajmy o tym, firma zreszta do dzis placi potezne dlugi ze nietrafione inwestycje w Chile i itp. z ktorych wycofuja sie japonczycy. Szczescie ze miedz jest tak wysoko a banki otwieraly im linie kredytowe tez wiedzac ze miedz podlega cyklom i predzej czy pozniej bedzie droga. W moim wpisie zmierzam do tego ze kurs pojedzie na jakis tam poziom, nie wiemy jaki, zaleznie od popytu, natomiast potem jak sie prosperity skonczy powrot do bazy na 50 zl. Jest to taki smieciuszek slabo zarzadzany, ktory przepala kase, tylko ratuje ich cena miedzi. W sumie spolke nalezy traktowac w kategoriach spekulacyji, a nie dywidendowo, zreszta dywidendy i tak nie placi od kilku dobrych lat.

Na hucie miedzi w Glogowie, gdzie firmy angielskojezyczne przywozily technologie i maszyny, wsrod 2000 osob nie bylo wsrod kierownictwa kogos kto sie doagada po angielsku, jakis tlumacz w biurze zarzadu, ale ogolnie wszyscy maja wszystko gdzies, nikomu sie nie chce pracowac, polityczne gierki.

Robilem kiedys research, powiedzialbym inside info, nawet osobiscie kilka miejsc zwiedzilem w KGHM, problem w tym ze ta firma to gleboka komuna. marmury przy wejsciu do biur, a ludzie czekaja na dostarczenie prostych narzedzi do pracy, gdyby to bylo w USA gdzie sie inwestuje w maszyny to firma rzeczywiscie 800 zl jest warta, a tak moze do 400 zl dojedzie.

perelka, najtansza spolka na gpw c z i w ogole. Pytanie tylko dlaczego jak hrywna slaba to wyniki tez maja byc slabe jak na agrolidze przeciez oni sa eksporterami w dolarach to jeszcze powinno wiecej kasy splywac?

Pewnie i to i to, kto rozsadny ten widzi co sie dzieje na rynku rolnym i inwestuje swoje oszczednosci wlasnie tutaj.

zgadzam sie z szefunia tutaj. chodzilo wyzej. trzeba czekac az rynek to zauwazy.

ale to rolnictwo ktore robi Kernel to jest sztuczna inteligencja, drony i co tam jeszcze swiat daje do dyspozycji, najnowsze maszyny, pelna automatyzacja, nie widze tu mniejszej technologii niz takie allegro, planowanie plonow, zbiorow itp.to nie jest to co kojarzy nam sie z Ukraina tylko raczej z Belgia i Holandia czyli tam gdzie wlasiciele.spolka jest mega, dywidenda tez bedzie tlusciutka jesli zyski poprawia, bo przeciez wlasiciele tak sobie wynagradzaja i nei ma tu mowy o drenowaniu spoly, tylko uczciwym nagradzaniu. polityka-zadne ryzyko na ten moment.tam maja to lepiej poukladane niz w Polsce by byli. wszyscy na krotkiej smyczy.jest dobrze, trzba tylko czekac.

Kernel pojdzie w gore w takim ukladzie jak te wysokie ceny utrzymaja sie i inwestorzy potencjalni uwierza ze takie wyceny surowcow moga utrzymac sie przez najblizsze 10 lat jako nastepstwo pandemii i trudnosci przy organizacji pracy na swiecie i anomalii pogodowych. tutaj duzo zalezy od pogody czyli troche to loteria, ale ja osobiscie jestem nagrzany i zaangazowany

dejw napisał(a):
Na razie, jak zwykle, kupują mający dostęp do informacji poufnych. Reszta dowie się na parę dni. Pewnie skończyli prace związane z preparatem (co oczywiście nie uzasadnia takiej wyceny, ale kto by się tym przejmował).

nie rozumiem, co masz do wyceny BML, ile Twoim zdaniem powinna byc wyceniona spolka, ktora jest pewnym partnerem dla NIemcow jesli chodzi o szczepionke na gruzlice i podobne projekty. srodek pandemii to na ile powinno sie wyceniac farmacje i biotechnologie?

Zaraz zaraz o czym mowa kolego, jakie 1,5 mld USD na biomedzie? max byly okolice 30 zl co daje cirka about 2 mld ale PLN? Mbion 800 mln PLN. CO to za wprowadzanie w blad.

Zrobmy taki rys historyczny zeby kazda wiedzial jak to bylo: rok 2012 - pseudo umowa ciagnikow do Afryki, za ktore mial placic rzad Polski w formie pozyczki krajom afrykanskim. kurs +70%,
Potem problemy, upadlosc, Zarajczyka odwoluja. Sprzedaja czesc biznesu. Kilka lat potem podbitka na autobusy elektryczne, umowa z Zielona Gora, targi itp. znowu kurs rosnie kilkadziesiat procent w ciagu kilku dni. Ostatnio bylo o nich cicho. Ta firma to najgorsze dno. Zal tej znanej marki co z nia zrobili.

Columbus wspominal cos o wejsciu w OZE wiatrowe, natomiast jeszcze nie teraz, fundamentalnie jest to wiec ciekawy temat moze beda szukali wlasnie takiego partnera z podstawami. Natomiast przydalby sie ktos od strony AT wykresu, na tyle co widze jest dlugotrwaly trend wzrostowy, kolejny atak na 1,30 i jego przebicie otwiera droge do dalszych wzrostow.

Obserwuje spolke od pewnego czasu, nastapilo wybicie z konsolidacji po ESPI o umowie na turbiny do farm wiatrowych. Wie ktos cos moze o potencjalnym wejsciu finogene w nowe projekty.

Jutro wyniki. Szukam miejsca do podlaczenia sie pod trend wzrostowy, moze to jest dobry moment. Moze ktos by cos narysowal? Fundamentalnie branza IT jest jedna z bardziej perspektywicznych wymienianych przez wiekszosc analitykow.

ta baza ktora zostala uklepana na 350-370 zl stanowi znakomity poziom od odejscia na 500 zl, pamietajcie ze wiele osob interesuje sie akcjami takich spolek dopiero po premierze, wczesniej nie wiedzac ze sa gdzies notowane. uklad jest bardzo dobry dla dlugiej strony rynku.

I bardzo dobrze ze zarzad oszczedny w informacje, teraz kazda moze byc wykorzystana przez spekulantow. czytam tutaj wasze komentarze od czasow pojawienia sie szczepionki jaka ma skutecznosc czy dziala i nie wierze, jakby sie czytalo forum bankiera ze mala skutecznosc, z enie wiadomo co i jak. Ludzie trzeba sie cieszyc ze jest szczepionka bo to pcha gieldy wyzej no i co najwazniejsze pomoze gospodarce, bo jak tak dalej by poszlo to ani mercator nie mial by komu poza jakims bogatym rzadom sprzedac rekawic, a i w koncu wszyscy by po kolei tracili prac. Jesli chodzi o Mercator, mysle ze tu beda takie info o jakich wam sie nie snilo i nikt tego nie przewiduje. dlaczego. Wystarczy przeczytac kilka wywiadow z prezesem, to powazny czlowiek ktory kilkadziesiat lat prowadzi biznes, uruchamial fabryke w Tajlandii jak byly problemy. Sam prezes wypowiadal sie zreszta cieplo o szczepionkach itp. Facet zjadl na biznesie zeby, a do tego ma jeszcze to cos, byl przy spolce jak bylo bardzo zle, wiec jakby wychodzi poza poziom tych komentarzy. P.S. licze sie z tym ze ten wpis zostanie usuniete, bo stokwatch usuwa moje wpisy notorycznie traktujace o ogolnym view na rynek, a takie czy szczepionka ma 92.5% czy 94% i jaki to ma wplyw na kolor bambusow w Tajlandii i surowiec dla Mercatora sa zostawiane. Jak takie babki na straganie.

reczywiscie, piekne te produkty Boruty, pytanie zasadnicze cz cena je zarespektuje i tu sie wlasnie pojawia pytanie gieldowe, cena swoje, produkt swoje.

sorry, pisze z niemieckiej klawiatuyrz, ale tam wlasnie o to chodzi ze te testy maja byc tanie, przesledz kontrakty, na ten moment w zaleznosci od ilosci ale te Indie wyszly chyba za 10€ a sztuke, ß natomiast no prace sa prowadzone w celu obnizenia kosztu. druga sprawa, przeczytalem taki oto artykul, wiadomo nie jest to nic pewnego, ale w jakims sensie ustawia sprawe, czy genetyczne, czy antygenowe maja sens: spidersweb.pl/2020/11/elon-mus...

Informacja o szczepionce super, również dla Mercatora, waszym problemem jest to że chcecie widzieć tylko to co na wierzchu. Gospodarka trochę pewniej będzie się rozkręcać, ludzie poczują się psychicznie pewniej dzięki świadomości że coś tam już jest, ale szczyt popytu na rękawiczki dzięki temu dopiero przed nami. Pewnie na wiosnę przyszłego roku odbędzie się euro w piłce nożnej, latem igrzyska olimpijskie i setki innych przełożonych imprez i wydarzeń. I co myślicie że obsługa i inni bez rękawiczek i innych środków ostrożności bo wirusek sobie poszedł? Zresztą prezes w wielu wywiadach i wynikach o tym mówił, szczepionka i lek nie zmienią że popyt jest ogromny. Zamówienia na 2022.

Tak jak napisałem na rynku kapitał płynie od aktywnych do cierpliwych, poczekajmy do końca roku i wtedy powiedzmy sprawdzam.

timon napisał(a):
Ciekawe kto ze spółki udziela się na forum pod nickiem mily66 binky

To cud, że po takiej fali hejtu kurs trzyma się tak wysoko. Jakby rynek wciąż bardzo wierzył w spółkę, z drugiej strony to ja mogę również wysnuć wniosek, że wszystkie te wpisy, czy artykuły mające na celu hejtowanie spółki, mają na celu zaniżanie kursu w celu tańszego odkupienia. To czy firma jest warta 10, 20 czy 200 zł za akcje to kwestia dogadania rynku. Nie widziałem, żeby firma w tych ESPI w jakikolwiek sposób nakręcała akcjonariuszy na sukces, po prostu informowała co się dzieje, tak jak pozyskanie 200 tys PLN na podbój rynku chińskiego. Moim zdaniem wszystko jest ok, majowe i czerwcowe wzrosty na spółach covidowych i gamingowych spowodowały nadmierne nadzieje inwestorów. Gdyby tu była cena od debiutu 20 zł to nikt by się spółą nie interesował. Ale spokojnie, do końca roku mają czas na powiedzenie sprawdzam, ja uważam że to bardzo dobra firma, potencjał ogromny, zobaczymy.

Zgadza się, nie tylko dla Ciebie jest to niesamowite. Dla mnie również, jest to spółka fantastyczna, sam Prezes mówi, że konserwatywna jeśli chodzi o zadłużenie, jedna z lepszych spółek na GPW jeśli chodzi o zarządzanie i zdrowe podejście do biznesu. Może przez brak tej przebojowości nie jest wyceniana nie wiadomo jak. Ale tu na pewno nie bałbym się powierzyć dużych sum pieniędzy, szczególnie iż jest dywidenda, nie jest źle jeśli chodzi o obroty. No i powiedzmy sobie szczerze, dla tych dużych podmiotów typu Orlen, PGNiG zawsze tacy mali gracze są potrzebni. Jest to zresztą podstawą ustawy, czy też nawet szeroko-rozumianej etyki o wolnym rynku i braku monopolu. Różnie to oczywiście może być interpretowane i na pewno jakieś tam niedozwolone praktyki są stosowane do takich małych graczy, ale na pewno nie po to żeby zupełnie taką firmę zniszczyć, bo po prostu z tego tortu trochę zawsze można uszczknąć, także nie ma ryzyka że firma przestanie istnieć.

a, plus 30% w 2 dni, jak im te wszystkie premiery "siądą" to tutaj będzie 120 zł w 2021, plus polityka dywidendowa i przejście na rynek GPW za pasem. To nie to co Varsav, czy ECC Games gdzie sukces się opierał na jednej grze. Tutaj jest szeroko zakrojona akcja.

Pomimo tych "negatywnych" informacji papier trzyma się mocno.

Czy ktoś może skomentować przyczynę tak mocnego zachowania kursu?

Moderator:
Serdeczna prośba od moderacji o zapoznanie się z regulaminem forum
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

Poproszę o komentarz do aktualnych wyników szacunkowych.

Dix22 napisał(a):
mily66 napisał(a):
To teraz też nie rozumiem, jak w długim terminie spadek na 2-3 zł? Tyle to ta spółka była warta przed zwiększaniem mocy produkcyjnych i inwestycjami, zerknij proszę przez ile lat tam były obligacje proponowane z których były czynione inwestycje. To teraz w układzie takim, że gospodarka i fabryki ruszą, to tym bardziej powrót wysokiej sprzedaży jest nieunikniony. A ten COVID i środki dezynfekcji to zapewni ciągłość produkcji i podtrzyma minimalną sprzedaż gdyby gospodarka nie ruszyła, ale wiadomo że kiedyś ruszy, więc napisałbym odwrotnie, teraz w krótkim terminie 2-3 zł, a kiedyś wiadomo że 6-7 zł, może za kilka lat nawet 10 zł, zakładając inflację i ciągły rozwój. Po prostu niepotrzebnie skojarzono tą spółkę z Covidem.

Nie zgodzę się. W krótkim terminie masz tutaj na pewno odbicie - być może jedno-dwu-trzydniowe, ale odbicie musi być. Jeśli nawet kurs będzie spadał dalej, to pojawi się korekta tego ostrego spadku.

Spadek zatrzymał się na bazie sprzed wybicia, widać spadek obrotów w ostatnich dniach. Nie piszę teraz o fundamentach, bo one gdzieś tam są - tylko o technicznej stronie inwestowania. Ja po prostu widzę wygaszenie podaży, dzisiaj kurs na delikatnym plusie w porównaniu z ostatnimi bardzo dużymi spadkami.

Scenariusz zrealizowany, wczoraj 2 z przodu. Teraz oczywiście z korektami, w górę. Zresztą widać to było na Intercars jak spadają innym firmom koszty na bazie obniżonych stóp procentowych. To wielka pomoc, a te firmy które inwestowały są teraz w dobrej sytuacji, bo raty mniejsze, a inflacja duża, czyli ceny produktów też będą rosły.

No właśnie, 15 latek taki jak ja nie może inwestować na GPW. W. Buffet zaczynał inwestować chyba w wieku 14 lat, bo w USA nie było limitu, a w wieku 12 lat wypełniał pierwszy pit za kupno działki. Według mnie papier jest mocny bo są dobre gry w opracowaniu.

Mówcie co chcecie, papier jest mocny, Playway wie w co wchodzi, no może poza ECC Games drugi raz nie powinno im przydarzyć się coś takiego podobnego. O tych przygodach z blogerem nikt nie będzie pamiętał za pół roku, jak jedna akcja wróci na 100 zł.

To teraz też nie rozumiem, jak w długim terminie spadek na 2-3 zł? Tyle to ta spółka była warta przed zwiększaniem mocy produkcyjnych i inwestycjami, zerknij proszę przez ile lat tam były obligacje proponowane z których były czynione inwestycje. To teraz w układzie takim, że gospodarka i fabryki ruszą, to tym bardziej powrót wysokiej sprzedaży jest nieunikniony. A ten COVID i środki dezynfekcji to zapewni ciągłość produkcji i podtrzyma minimalną sprzedaż gdyby gospodarka nie ruszyła, ale wiadomo że kiedyś ruszy, więc napisałbym odwrotnie, teraz w krótkim terminie 2-3 zł, a kiedyś wiadomo że 6-7 zł, może za kilka lat nawet 10 zł, zakładając inflację i ciągły rozwój. Po prostu niepotrzebnie skojarzono tą spółkę z Covidem.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 7 października 2024 13:40:07
Liczba wpisów: 82
[0,02% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,720 sek.

wowoelxz
lkoqjhre
wmfnfxjr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjohqugm
qijtiryb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat