13 Dołączył: 2024-08-09 Wpisów: 26
Wysłane:
13 sierpnia 2024 14:49:59
przy kursie: 19,98 zł
1ketjoW napisał(a):Fajna grafika i co z niej dla Ciebie wynika?
Analizę może być prowadzona zarówno od ogółu do szczegółu (analiza dedukcyjna), jak i od szczegółu do ogółu (analiza indukcyjna).
Ty podajesz udziały poszczególnych marek w rynku kazachskim. Bez wolumenów to ma dość ograniczoną wartość poznawczą. Te dane pokazują jak poszczególne marki radzą sobie na rynku, ale nie pokazują jak duży jest rynek. Generalnie pokazałeś zmiany w preferencjach klientów swoim wykresem bez wyjaśnienia co za tym stoi i bez pokazania czy i jak zmieniała się wartość rynku.
Z wykresu wynika, że są marki, które sobie radzą lepiej niż Apple, mimo obcięcia kredytu konsumenckiego.
Specjalnie dla Ciebie kolejne dane wg Statista. CARG 4% od 2024 do 2029 gdzie statista przewiduje 4,3mln sztuk sprzedanych rocznie. Wynika z tego, że obecnie jest sprzedawanych około 3,5mln sztuk smartfonów w Kazachstanie . Przyjmując, że market share Apple w tym sektorze to 36% daje to 1,2mln iphonów rocznie. ABSIS na wszystkich swoich rynkach (11 rynków gdzie ma dystrybucje Apple) sprzedał smartfonów w 2023 roku za 1,5mld $ (raport roczny za 2023) Licząc średnią cenę iPhona na 700$ (zaniżam) - daje 1,8mln sztuk. Przyjmując, że Kazachstan jest największym i odpowiada za 40% sprzedanych produktów Apple (zawyżam) daje liczbę sprzedanych iphonów w Kazachstanie na 750k sztuk. Czyli szara strefa w Kazachstanie w 2023 roku wynosiła 450k sztuk bo ASBIS jest wyłącznym dystrybyutorem. Teraz ta szara strefa się zwiększyła. Nie ma za co. Mc42902_ - zawsze z miłą chęć pokazuje dlaczego GPW i nasz rynek inwestycyjny jest gdzie jest. Brak w nim analityków za to pełno "wydaje mi się". Smutne jest to, że w tej wymianie zdań nie potrafiłeś podnieść choć jednego merytorycznego argumenty. Nie wspominając o braku odniesieniu do wszystkich faktów i danych, które przedstawiłem.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 13 sierpnia 2024 14:53
|
|
PREMIUM
24 Dołączył: 2020-02-28 Wpisów: 107
Wysłane:
13 sierpnia 2024 15:11:41
Kolego - nie odniosłem się i nie odniosę - bo zachowujesz się tragicznie. Opluwasz portal i mnie i chcesz pokazać jaki jesteś gość. Załóż więc swój portal - z takim ego na pewno podniesie wyceny na GPW na wyższy poziom. Zachęcam na prawdę.
Nie czytasz ze zrozumieniem tego co piszę - więc po co mam z tobą rozmawiać. Gdybyś był choć w 1% szczery to byś przejrzał moje analizy i zobaczył, że w każdej piszę że to dobra spółka w długim okresie, ma dobre fundamenty. Bo ma i tyle. A zarzucanie komuś że jak wspomina o ryzyku dla kursu to że uczestniczy w niszczeniu spółki i GPW to na prawdę jest kosmos.
Nie mówię że to co wrzucasz jest głupie - mogę się z tym zgadzać lub nie - ale szanuję Cię i staram pisać o tym kulturalnie. Ty mnie obrażasz i portal więc nie poczuwam się do dyskusji i tyle.
Forum jest miejscem do dyskusji na jakimś cywilizowanym poziomie. I cieszę się że reszta kolegów i koleżanek to rozumie i szanuje.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
13 sierpnia 2024 15:17:37
Moim zdaniem liczba sprzedawanych smartfonów na rynku kazachstańskim, jakie podajesz, może być zawyżona. Wychodzenie od prognozowanych danych na 2029 rok i obliczanie na tej podstawie aktualnej wielkości rynku jest ryzykowne, ponieważ zakłada, że wzrost rynku będzie liniowy i nie uwzględnia możliwych zmian w dynamice rynku. Rzeczywiste wyniki mogą odbiegać od prognoz, a ty wychodzisz od wielkości rynku w 2029 r. czyli za 5 lat. Twoje obliczenia mogą być zawyżone lub zaniżone, co wpływa na wszystkie późniejsze wnioski, w tym na oszacowanie wielkości szarej strefy. Dlatego warto z większą ostrożnością interpretować otrzymane wyniki. Z tego co doczytałem, zmieniły się cła w Kazachstanie w ostatnich latach. Moim zdaniem to mogło spowodować wzrost szarej strefy. Jeżeli tak jest to powrót do wyższej sprzedaży na tym rynku może być trudny i długotrwały. Poniżej inne dane dotyczące rynku smartfonów w Kazachstanie: Cytat:The Kazakhstani Smartphones eCommerce market is predicted to reach US$77.1 million by 2024 and accounts for 92.3% of the Telecommunications eCommerce market in Kazakhstan. It is expected to increase over the next years. The expected compound annual growth rate for the next four years (CAGR 2024-2028) will be 14.4%, resulting in a projected market volume of US$132.1 million by 2028. ecommercedb.com/markets/kz/sma...
Edytowany: 13 sierpnia 2024 15:33
|
|
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 16:26:04
1ketjoW napisał(a):Moim zdaniem liczba sprzedawanych smartfonów na rynku kazachstańskim, jakie podajesz, może być zawyżona. Wychodzenie od prognozowanych danych na 2029 rok i obliczanie na tej podstawie aktualnej wielkości rynku jest ryzykowne, ponieważ zakłada, że wzrost rynku będzie liniowy i nie uwzględnia możliwych zmian w dynamice rynku. Rzeczywiste wyniki mogą odbiegać od prognoz, a ty wychodzisz od wielkości rynku w 2029 r. czyli za 5 lat. Twoje obliczenia mogą być zawyżone lub zaniżone, co wpływa na wszystkie późniejsze wnioski, w tym na oszacowanie wielkości szarej strefy. Dlatego warto z większą ostrożnością interpretować otrzymane wyniki. Z tego co doczytałem, zmieniły się cła w Kazachstanie w ostatnich latach. Moim zdaniem to mogło spowodować wzrost szarej strefy. Jeżeli tak jest to powrót do wyższej sprzedaży na tym rynku może być trudny i długotrwały. Poniżej inne dane dotyczące rynku smartfonów w Kazachstanie: Cytat:The Kazakhstani Smartphones eCommerce market is predicted to reach US$77.1 million by 2024 and accounts for 92.3% of the Telecommunications eCommerce market in Kazakhstan. It is expected to increase over the next years. The expected compound annual growth rate for the next four years (CAGR 2024-2028) will be 14.4%, resulting in a projected market volume of US$132.1 million by 2028. ecommercedb.com/markets/kz/sma... Szanowny interlokutorze - nie staraj używać się narzędzi, o których nie masz dużego pojęcia a tym bardziej nie wiesz co one oznaczają. ecommerce to nie jest cały rynek smartfonów tylko jego mały wycinek dotyczący właśnie ecommerce. . Pisanie że może tak a może nie to nie jest żaden argument a pokaz całkowitej ignoranacji. No i najważniejsze. Moim celem nie było pokazanie szarej strefy na Kazachskim rynku tylko obalenie tezy, że ASBIS nie mógł tak wzrosnąć na rynku Kazachstanu i to na pewno przez Rosję się stało.. Spółka w zeszłym roku mogła sprzedać na rynku o 450k sztuk iphonów więcej gdyby nie szary strefa. Natomiast jeżeli spojrzy się na przychody z tego rynku oraz odniesie się do przychodów uzyskiwanych w na przełomie 2020/2021, uwzględni wzrost market share oraz dużo bardziej intensywne działania samej spółki na rynku (o samym wzroście GDP PPP Kazachstanu w tym latach czyli koło 5-6% rocznie) to mamy efekt jaki mamy czyli wzrost przychodów co zaprzecza całkowicie narracji uderzającej w spółkę od 2 lat. Natomiast co do szanownego "analityka". Przez ostatnie 5 dni przedstawiłem argumenty, wyliczenia, dane i źródła. Do tej pory przedmówca Mc42902_ nie potrafił podać żadnego argumentu podpartego źródłem, żadnego odnośnika ani informacji na czym opierał swoją analizę. BTW Z SJP Analiza "Odpowiednie zestawienie i opracowanie danych przez porównanie i wyciągnięcie wniosków na temat istoty zjawiska, jego rozwoju w przyszłości itp.; także: dokument, raport itp. z tego opracowania" I dla jasności. Punktowanie was pos za postem, argument za argumentem nie przynosi mi żadnej przyjemności bo z tyłu głowy mam, że takich osób jak Wy słucha duża ilość osób i czerpie z tego informacje (sic!)
Edytowany: 13 sierpnia 2024 16:50
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 16:52:29
Odniosłem się do Twojej metodologii liczenia ale widzę, że mój komentarz pominąłeś milczeniem, a szkoda.
Co do rynku smartfonów i rynku e-commerce w Kazachstanie. Na bazie wielkości rynku e-commerce możesz oszacować wielkość całego rynku. Tak samo dobra metoda jak Twoje założenie. Jeżeli czegoś nie rozumiesz, zawsze możesz dopytać. To skuteczna metoda porozumiewania się.
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:04:27
Reasumując. Twoim zdaniem metoda szacowania na bazie ecommerce sprzedaży smartonów na rynku Kazachstanu jest lepsza przy czym nie masz pojęcia jaki jest rynek ecommerce i nic nie wiesz o tym rynku w Kazachstanie (BTW - w ciemno stawiam, że użyłeś google i znalazłeś pierwszą lepszą stronę... i do momentu kiedy zwróciłem uwagę Tobie, że piszesz o ecommerce nie miałeś pojęcia o tym).
Z drugiej strony mówisz, że moja metoda gdzie zbierane są dane z market share konkretnych urządzeń z iOS oraz wszelkie inne dane o sprzedaży przy wykorzystaniu mocnych narzędzi analitycznych (Statista to jedna z największych takich stron na świecie, z której płatnych usług i raportów korzystają same firmy oraz analitycy)
Już pomijam, że ten agregator danych zbiera informacje praktycznie z każdego możliwego sektora gospodarki i społeczeństwa (mówię o Statisa)
Ma to sens ;)
Już pomijam fakt, że zrobiłem wyliczenia i wszystko jasno opisalem a Ty ograniczyłeś się do wrzucenia jakiegoś linku i cytaty, z którego nic nie wynika.
Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:12
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:14:17
krewa napisał(a):Inwestor X napisał(a): Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.
A mógłbyś wykorzystać swoje znajomości i dowiedzieć się z jakiego powodu kazachski iSpace zaczął sprzedawać iPhone 15 dopiero 5 tygodni po premierze? W poprzednich latach takich opóźnień nie było. Podbijam.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:14:20
Nie piszę o tym, która metoda szacowania jest lepsza. Szacunek to szacunek, a nie rzeczywiste dane.
Reszta to Twoje spekulacje. Bez znaczenia.
Odniosłem się do Twoich wyliczeń i założeń jakie poczyniłeś.
Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:15
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:27:36
krewa napisał(a):krewa napisał(a):Inwestor X napisał(a): Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.
A mógłbyś wykorzystać swoje znajomości i dowiedzieć się z jakiego powodu kazachski iSpace zaczął sprzedawać iPhone 15 dopiero 5 tygodni po premierze? W poprzednich latach takich opóźnień nie było. Podbijam. Ponieważ premiera urządzeń na różnych rynkach jest inna. To jest powszechna wiedza i spółka wiele razy o tym wspominała. Premiera w Kazachstanie przeważnie następuje w tzw Tier 2 (drugim rzucie a są kraje gdzie dopiero w 3cim). To nie jest tak, że wszędzie na świecie w tym samym dniu i godzinie można kupić nowego iPhona. A daty 2giego rzutu często zależą od ilości wyprodukowanych wcześniej sztuk oraz szacunkowego popytu na głównych rynkach. Nawet w przypadku PL historycznie rzecz biorąc mieliśmy wiele razy przesunięcie czasowe o kilka-kilkanaście dni/tygodni (wielu różnych urządzeń Apple - nie tylko iPhonów) a czasami lat (jak w przypadku Apple Vision i chyba nadal poczekamy jeszcze długo)
Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:32
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:32:11
Coś dla innych użytkowników na przyszłość - wcześniej wklejona grafika, a teraz strona: gs.statcounter.com/vendor-mark...
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:39:33
Dlaczego w roku 2022 przedsprzedaż wystartowała w terminie i urządzenia pojawiły się w sklepach po 2 tygodniach od premiery, natomiast w 2023 przedsprzedaż nie ruszyła w zakładanym terminie i obsuwa wyniosła 5 tygodni? Wiedza powszechna, powiadasz? To dlaczego resellerzy i redakcja ekonomicznego czasopisma byli zaskoczeni nie tylko przesunięciem, ale i brakiem odpowiedzi ze strony dystrybutora i Apple? Dlaczego rozpoczęto sprzedaż po 5 tygodniach bez jakiegokolwiek wsparcia marketingowego, co było swoistym wyróżnieniem in minus w stosunku do poprzednich kampanii? Może jednak jakiś zgrzyt na linii Apple - Asbis miał miejsce?
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:41:21
1ketjoW napisał(a):Nie piszę o tym, która metoda szacowania jest lepsza. Szacunek to szacunek, a nie rzeczywiste dane.
Reszta to Twoje spekulacje. Bez znaczenia.
Odniosłem się do Twoich wyliczeń i założeń jakie poczyniłeś. Nie odniosłeś się tylko stwierdziłeś - bez znaczenia/spekulacje. Odniesienie to jest wykazanie błędu w metodologii lub ewentualnie podważenie danych wsadowych przy pomocy argumentacji. Ani jednego ani drugiego nie zrobiłeś. Moderator:Argumenty ad personam nie są mile widziane na SW, nadużywanie może skutkować zawieszeniem
Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:49
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 17:51:21
krewa napisał(a):Dlaczego w roku 2022 przedsprzedaż wystartowała w terminie i urządzenia pojawiły się w sklepach po 2 tygodniach od premiery, natomiast w 2023 przedsprzedaż nie ruszyła w zakładanym terminie i obsuwa wyniosła 5 tygodni? Wiedza powszechna, powiadasz? To dlaczego resellerzy i redakcja ekonomicznego czasopisma byli zaskoczeni nie tylko przesunięciem, ale i brakiem odpowiedzi ze strony dystrybutora i Apple? Dlaczego rozpoczęto sprzedaż po 5 tygodniach bez jakiegokolwiek wsparcia marketingowego, co było swoistym wyróżnieniem in minus w stosunku do poprzednich kampanii? Może jednak jakiś zgrzyt na linii Apple - Asbis miał miejsce?
O terminie przedsprzedaży decyduje Apple a nie dystrybutor. Przedsprzedaż Tier 2 ruszyła na wszystkich rynkach w tym samym momencie - nie tylko na rynkach, na których dystrybutorem jest ASBIS. Redakcja ekonomicznego czasopisma? Którego? Z chęcią zweryfikuje Twoje słowa jak i samą redakcje (choć biorąc pod uwagę wiedzę SW, Strefy Inwestorów i innych tego typu wynalazków to jest ona szczątkowa - co już wielokrotnie na przestrzeni lat wykazywałem)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 18:01:30
Tak, i Apple zapowiedział start przedsprzedaży na 15 września, ta jednak nie ruszyła. Powtórzę - zero wyjaśnień dla resellerów
kz.kursiv.media
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 18:11:42
krewa napisał(a):Tak, i Apple zapowiedział start przedsprzedaży na 15 września, ta jednak nie ruszyła. Powtórzę - zero wyjaśnień dla resellerów
kz.kursiv.media 15 wrzesień to był termin przedsprzedaży iPhona 15 w PL a ta jest Tier 1. Jak widać nie tylko w Polsce redakcje nie są zbyt błyskotliwe. Najwyraźniej ktoś mało rzutki uznał w tej redakcji (jak to było? branżowego czasopisma? ;) ) , że Kazachstan nagle znalazł się w Tier 1 jakimś magicznym cudem. Serio... czy tutaj są jacykolwiek poważni ludzie? dailyweb.pl/startuje-przedsprz...Moderator:Jakiego fragmentu mojego ostrzeżenia nie zrozumiałeś?
Edytowany: 13 sierpnia 2024 18:19
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 18:43:18
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 18:44:00
W danych jakie wkleiłeś za Statista jest podana wartości rynku w Kazachstanie na 2024 r. tj. 900 mln USD. Przy Twoim założeniu 700 USD za sztukę daje to 1.286k sztuk. Co pokazuje pośrednio, że w stosunku do Statisty, Twoje założenie co do ceny, jest inne niż ich. 36% z tego rynku za 2024 r. to 324 mln USD. Licząc 700 USD (Twoje założenie) liczba sztuk ca. 462 k. sztuk. Zgodnie ze SF za 2023 r. sprzedaż całkowita w Kazachstanie wyniosła 697 mln USD. Udział smartfonów w sprzedaży to 40,5% (strona 48 SF za 2023 r) tj. 282,3 mln USD, co daje ca 403k sztuk. Przychody, ze sprzedaży smartfonów zgodnie ze SF za 2023 r. to 1.241 mln USD, a nie jak piszesz 1.500 mln USD. (raport roczny strona 48, na stronie 51 podana jest sprzedaż sumaryczna bez podziału na produkty). Cytat:ABSIS na wszystkich swoich rynkach (11 rynków gdzie ma dystrybucje Apple) sprzedał smartfonów w 2023 roku za 1,5mld $ (raport roczny za 2023) Kazachstan jest największym rynkiem i odpowiada za 22,7% przychodów ze sprzedaży Asbis (strona 51 SF za 2023 r. - udział w sprzedaży ogółem), a nie 40% jak twierdzisz. Cytat:Przyjmując, że Kazachstan jest największym i odpowiada za 40% sprzedanych produktów Apple (zawyżam) Cytat:Czyli szara strefa w Kazachstanie w 2023 roku wynosiła 450k sztuk bo ASBIS jest wyłącznym dystrybyutorem. Dalej Statista twierdzi, że wzrost sprzedanej ilości smarfonów w 2025 r. zwiększy się o 1,3%, a więc bez szału, jeżeli im wierzyć. Rozumiem, że tego nie uwzględniałeś w swojej prognozie. Cytat: Costas Tziamalis 11:04
Nie straciliśmy udziałów w rynków, spadek sprzedaży w Kazachstanie ma związek tylko i wyłącznie z szarą strefą.
strefainwestorow.pl/artykuly/c...Cytat:Jak podano, Asbis zanotował duży spadek przychodów w Kazachstanie, największym rynku grupy, który był wynikiem nieoficjalnych dostaw z importu wielu grup produktów pochodzących od nieoficjalnych dystrybutorów i z nieoficjalnych kanałów, oraz nowe przepisy dotyczące wydatków konsumpcyjnych. biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...Szara strefa nie dotyczy wyłącznie smartfonów jak twierdzisz.
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:04:53
Po pierwsze i najważniejsze. Wszystkie moje wpisy tutaj mają dowodzić, że paszkwile rzucane w stronę spólki od 2 lat to bzdury. Przecież te liczby pokazuje aby to wykazać.
Idąc dalej
Cały rynek smartfonów jest tyle wart a nie tylko iphonów - In 2024, the revenue in the Smartphones market in Kazakhstan amounts to US$0.9bn.
Skoro w 2029 prognozują 4,3mln sztuk - Looking ahead, the volume in the Smartphones market is expected to reach 4.3m pieces by 2029
Przyjmując średnioroczny CARG 4,18% to bardzo latwo policzyć że ilość sprzedanych iphonow w 2023 wyniosła wg statista 3,4mln sztuk
3,4 4,18% przez 5 lat daje 4,3mln
3,4mln przy market share który podałem na poziome 36% daje 1,2mln iphonów,
Przyjmując Twoje dokładne wyliczenia (które ja zawyżałem aby nie było wątpliwości, że ASBIS nie pchał iphonów do Rosji o czym między innymi tutaj piszą ludzie od 2 lat) potwierdzasz tylko moją tezę, o której piszę.
ASBIS sprzedał w KZ 403k sztuki iphonów w 2023 przy rynku wielkości 1,2mln sztuk (patrz powyższe wyliczenia)
Cieszę, że narzędzia, które wam dałem oraz kilkanaście wpisów otrzeźwiły niektórych.
Oczywiście pozdrawiam mojego ulubionego analityka z tego forum.
Edytowany: 13 sierpnia 2024 19:07
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:15:05
Krzaczków nie znam także albo podaj link albo przetłumacz. Co nie zmienia faktu, że Tier 1 to nie Tier 2 a Tier 2 to nie Tier 1.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:24:58
Chcesz powiedzieć, że przedstawiciele spółki Asbis nie mają pojęcia w jakim koszyku się znajdują? Czy celowo wprowadzają swoich odbiorców w błąd?
Pierwotnie, zgodnie z informacjami przedstawiciela, przedsprzedaż miała wystartować 15 września, ale tak się nie stało. Oficjalnej informacji w dalszym ciągu nie ma, dzisiaj rozmawialiśmy z biurem przedstawiciela.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.