13 Dołączył: 2024-08-09 Wpisów: 26
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:30:37
przy kursie: 19,98 zł
krewa napisał(a): Chcesz powiedzieć, że przedstawiciele spółki Asbis nie mają pojęcia w jakim koszyku się znajdują? Czy celowo wprowadzają swoich odbiorców w błąd?
Pierwotnie, zgodnie z informacjami przedstawiciela, przedsprzedaż miała wystartować 15 września, ale tak się nie stało. Oficjalnej informacji w dalszym ciągu nie ma, dzisiaj rozmawialiśmy z biurem przedstawiciela.
Powołujesz się na artykuł z Kazachstanu - nie znam ani redakcji ani jej wiarygodności. Nie widzę abyś powoływał się na jakikolwiek link mówiący o tym ze strony Apple czy ze strony spółki (a o tym pisałeś... w dodatku sugerując, że są zgrzyty na linii Apple - ASBIS) BTW Po tych zgrzytach ASBIS dostał kolejny rynek (RPA) i z tego co mówią jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną kolejne. Dziwne to forum aczkolwiek widoczna niechęć do spółki jest taka sama jak wszędzie i nawet tego nie ukrywacie.
Edytowany: 13 sierpnia 2024 19:39
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:48:22
napisał(a): Powołujesz się na artykuł z Kazachstanu - nie znam ani redakcji ani jej wiarygodności.
22 lata na rynku, dane u nakładach i UU dostępne na życzenie. Renomowane i popularne wydanie w KZ. A teraz spójrz, w QI 2022 eksport smartfonów z KZ do RU stanowił 184 szt. (słownie: sto osiemdziesiąt cztery). W QI 2023 mamy już 32 tys sztuk. Jak się domyślasz, nie było potrzeby eksportowania urządzeń, które nie były objęte sankcjami. Danych za kolejne kwartały jeszcze nie mam, pochodzą z krajowego GUS. Inwestor X napisał(a):Dziwne to forum aczkolwiek widoczna niechęć do spółki jest taka sama jak wszędzie i nawet tego nie ukrywacie. Zacznij czytać analizy, ich treść mówi sama za siebie o jednoznacznie określa stosunek analityków do waloru. Jedynie temat hipotetycznego reeksportu do RU jest wyjątkiem.
|
|
PREMIUM
24 Dołączył: 2020-02-28 Wpisów: 107
Wysłane:
13 sierpnia 2024 19:51:23
Inwestor X napisał(a):... Kolego X napisałem wyraźnie na bazie czego sporządzam analizę - ale powtórzę - dokumenty ze spółki, dane z internetu, dane z działu IR. Przy historii jaka działa się w maju na LPP tylko nawiązałem do ryzyka na kursie akcji Asbis - czysta logika - ty uporczywie tego nie rozumiesz więc twoja sprawa. Pisanie o tym, że wskazuje ludziom ryzyka żeby zbić kurs i kupić tanio akcje na prawdę powoduje, że się martwię o kolegę i jego zdrowie. Zarzucasz mi, że się nie odnoszę do twoich argumentów i wyliczeń - TAK - z bardzo prostego powodu - nie będę merytoryczną dyskusją legitymizował twojego zachowania i tyle. Tak jak ludzie mają niską tolerancję na laktozę, ja mam niski poziom tolerancji na taki poziom dyskusji. Jaśniej napisać tego nie potrafię - wybacz. Jeśli dalej uważasz że działam na szkodę tej spółki - to również gratuluje. Mijasz się z faktami aż smutno to czytać, bo akurat Asbis to na prawdę jedna z moich ulubionych spółek. Działam tu już od kilku lat, nie raz toczyłem ciekawą i kulturalną dyskusję i jest to duża wartość dodana tego miejsca. Wiele się dzięki temu dowiedziałem i zachęcam ludzi do rozmowy, a nie pokazywania kto jest większy mądrala i ma rację. Wystarczyło napisać - nie zgadzam się z Tobą bo x,y, z - ale nie każdy tak umie, no trudno. Zdrowia życzę i poprawy nastroju !!! Możesz dalej prowadzić swoja krucjatę i misję zbawienia GPW, ale to był mój ostatni wpis w tym temacie :)
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:58
|
|
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 20:02:54
krewa napisał(a): napisał(a): Powołujesz się na artykuł z Kazachstanu - nie znam ani redakcji ani jej wiarygodności.
22 lata na rynku, dane u nakładach i UU dostępne na życzenie. Renomowane i popularne wydanie w KZ. A teraz spójrz, w QI 2022 eksport smartfonów z KZ do RU stanowił 184 szt. (słownie: sto osiemdziesiąt cztery). W QI 2023 mamy już 32 tys sztuk. Jak się domyślasz, nie było potrzeby eksportowania urządzeń, które nie były objęte sankcjami. Danych za kolejne kwartały jeszcze nie mam, pochodzą z krajowego GUS. Inwestor X napisał(a):Dziwne to forum aczkolwiek widoczna niechęć do spółki jest taka sama jak wszędzie i nawet tego nie ukrywacie. Zacznij czytać analizy, ich treść mówi sama za siebie o jednoznacznie określa stosunek analityków do waloru. Jedynie temat hipotetycznego reeksportu do RU jest wyjątkiem. A ile lat Stockwatch na rynku? A nadal potrafi pisać głupoty w artykułach, które później musi kasować jak to miało miejsce ostatnio. Patrz szary rynek w Kazachstanie ASBIS - legalna sprzedaż w 2023 403k sztuk Ogólna sprzedaż w 2023 roku wg tego co tutaj policzyliśmy 1,2mln sztuk Jak myślisz - z której puli poszły telefony? Te, które Apple weryfikowało razem z legalnym dystrybutorem czy te, które był w szarej strefie. Ten sam motyw, który teraz dotyka ASBIS ze strony nielegalnego eksportu z Chin, Indii i Japonii. No chyba, że chcesz mi powiedzieć, że Apple nagrodziło ASBIS nowym rynkiem i rozważa kolejne za to, że on pchał telefony do Rosji lub chociaż przymykał na to oko. No ale tym samym oskarżasz firmę Apple o to. Dobrze rozumiem? Co do analityków to wg nich jest to obecnie jedna z najbardziej niedoszacowanych spółek na GPW. Wg analizy porównawczej obecne dyskonto wobec jakiekolwiek innej spólki na świecie z tego sektora wynosi od 50 do 85% (tabelę masz kilka stron wcześniej) Także tak - znam analizy. I jak już mówiłem nie znam, żadnego analityka, który napisałbym o eksporcie do Rosji pod imieniem i nazwiskiem przez ostatnie 2 lata tak jak miało to miejsce na waszym portalu.
Edytowany: 13 sierpnia 2024 20:11
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
13 sierpnia 2024 20:50:45
Tyle że średniowieczny CARG nie uwzględnia założenia Statista, że wzrost wolumenu w 2025 r. to 1,5%. Innymi słowy wzrost nie rozkłada się liniowo i w 2025 r. jest mniejszy niż w 2026 i następnych latach. Dopiero gdy policzysz średnią ze wszystkich lat wychodzi Ci średnioroczny wzrost. Tyle że przy liczeniu wolumenów wynik jest inny niż w twoich obliczeniach. To oczywiste że Statista założyła wyższe wzrosty wolumenu po 2025 r., bo inaczej nie wyjdzie średnia.
Statista podaje dane dla smartfonów. Asbis ma wyłączność w Kazachstanie jak napisałeś. Z tego wynika że udział iPhonów w rynku smartfonów jest równy udziałowi Asbisu w rynku.
Kazachstan ma ca. 20 mln ludności a sprzedaż Asbisu była tam wyższa niż w Polsce, która ma 38 mln mieszkańców. Potrafisz to wyjaśnić.
Średnie wynagrodzenie w Kazachstanie to około 3.400 zł.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 sierpnia 2024 23:22:14
Inwestor X napisał(a): Jak myślisz - z której puli poszły telefony? Te, które Apple weryfikowało razem z legalnym dystrybutorem czy te, które był w szarej strefie.
Ten sam motyw, który teraz dotyka ASBIS ze strony nielegalnego eksportu z Chin, Indii i Japonii.
W raportach okresowych Asbis nie sygnalizował negatywnego wpływu szarej strefy na wyniki aż do Q1 2024, kiedy to nastąpił spadek przychodów w KZ. Wg Twoich obliczeń, szara strefa w KZ w roku 2023 była dwukrotnie większa od udziału Asbisu i jakoś im to nie przeszkadzało? Dopiero w 2024 zaczęło uwierać? W tym momencie pojawia się zasadne pytanie - to może ten spadek przychodów nie jest związany z szarą strefą, tylko z wysoką bazą z roku 2023, uzyskaną dzięki eksportowi? I dopóki sprawa nie zostanie ostatecznie wyjaśniona, wszelkie wątpliwości rozstrzygam na niekorzyść spółki.
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2024 23:55:28
1ketjoW napisał(a):Tyle że średniowieczny CARG nie uwzględnia założenia Statista, że wzrost wolumenu w 2025 r. to 1,5%. Innymi słowy wzrost nie rozkłada się liniowo i w 2025 r. jest mniejszy niż w 2026 i następnych latach. Dopiero gdy policzysz średnią ze wszystkich lat wychodzi Ci średnioroczny wzrost. Tyle że przy liczeniu wolumenów wynik jest inny niż w twoich obliczeniach. To oczywiste że Statista założyła wyższe wzrosty wolumenu po 2025 r., bo inaczej nie wyjdzie średnia.
Statista podaje dane dla smartfonów. Asbis ma wyłączność w Kazachstanie jak napisałeś. Z tego wynika że udział iPhonów w rynku smartfonów jest równy udziałowi Asbisu w rynku.
Kazachstan ma ca. 20 mln ludności a sprzedaż Asbisu była tam wyższa niż w Polsce, która ma 38 mln mieszkańców. Potrafisz to wyjaśnić.
Średnie wynagrodzenie w Kazachstanie to około 3.400 zł.
CZO?! Jeszcze raz bo chyba źle przeczytałem. Ty naprawdę porównałeś przychody z PL do przychodów z Kazachstanu i to jest Twój argument? Czyli porównujesz rynek gdzie ASBIS ma wyłączność na Apple i jest jednym z większych dystrybutorów z bardzo szerokim portfolio do PL gdzie jego udział w rynku jest bardzo mały a centrum dystrybucji oraz portfolio jest wielkości 1/10 tego co w Kazachstanie? A wiesz, że w objętej wojną Ukrainie ma też większe przychody niż w PL? A tam zarabiają mniej zdecydowanie niż Kazachstanie. Strach pomyśleć jak spojrzysz na liczbę ludności w Słowacji i tamtejsze przychody ASBISu albo w ZEA i zrobisz to samo. To jest niesamowite jakie fikołki intelektualne tutaj się robi. Jednak znowu się zlituje i za darmo dam moją zeszłoroczna tabela rynków na których działa ASBIS z wyszczególnieniem całkowitych wydatków na consumer electronics wyrażoną w $ oraz średnia wydatków na osobę wyrażoną w $  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2024 00:11:14
krewa napisał(a):Inwestor X napisał(a): Jak myślisz - z której puli poszły telefony? Te, które Apple weryfikowało razem z legalnym dystrybutorem czy te, które był w szarej strefie.
Ten sam motyw, który teraz dotyka ASBIS ze strony nielegalnego eksportu z Chin, Indii i Japonii.
W raportach okresowych Asbis nie sygnalizował negatywnego wpływu szarej strefy na wyniki aż do Q1 2024, kiedy to nastąpił spadek przychodów w KZ. Wg Twoich obliczeń, szara strefa w KZ w roku 2023 była dwukrotnie większa od udziału Asbisu i jakoś im to nie przeszkadzało? Dopiero w 2024 zaczęło uwierać? W tym momencie pojawia się zasadne pytanie - to może ten spadek przychodów nie jest związany z szarą strefą, tylko z wysoką bazą z roku 2023, uzyskaną dzięki eksportowi? I dopóki sprawa nie zostanie ostatecznie wyjaśniona, wszelkie wątpliwości rozstrzygam na niekorzyść spółki. Ponieważ te spadki oraz napływ nielegalnego sprzętu nastąpił falą w związku ze spadkiem sprzedaży APPLE w Chinach (-14% r/r) Nie wysyłasz sprzętu zaraz po premierze kiedy cena jest taka sama a towar jeszcze schodzi. Robisz to kilka miesięcy po. Skoro premiera miała miejsce w wrzesień/październik to fala towaru z Chin ruszyla dopiero w marcu/maju. Szara strefa jest w każdym kraju (również w PL). Jest to norma na większą lub mniejszą skalę ale różnica w cenie nie jest tak gigantyczna (5-10% przez co bardzo dużo osób wybiera legalny zakup sprzętu aby mieć gwarancje i wszelkie profity z tego płynące). Natomiast różnica w cenie rzędu 30% to jest zupełnie inna para kaloszy bo robi się domino. Istniejący szara strefa też zaczyna obniżać ceny i mamy to co mamy. I jak szara strefa nie przeszkadza. Spółka wielokrotnie informowała, że sprzedaż mogłaby być większa gdyby nie ona. Bardzo podobny problem choć na mniejszą skalę był w Ukrainie przed wojną. ASBIS razem we wspólpracy z Apple oraz rządem w dużej mierze ukrócił ten proceder. ASBIS od lat prowadzi na rynkach wojnę z tą szarą strefą - spotyka się z ministrami i proponuje rozwiązania prawne. Możesz wyszukać w sieci informacje o takich spotkaniach i konkluzjach na rynkach, na których działa ASBIS. Na chwilę obecną od 2 lat nikt nie przedstawił żadnego namacalnego dowodu a mimo to od 2 lat pól GPW oskarża spółkę. Widziałem dużo rzeczy na giełdzie ale czegoś takiego jeszcze nie. I znowu - jakim sposobem pchając ten towar do Rosji, oszukując Apple i robiąc cuda niewidy ASBIS dalej wspólpracuje z Apple, które powierza mu nowe rynki, dalej współpracuje ze wszystkimi vendorami, dalej zdobywa nowych i wszyscy są zadowoleni poza specjalistami z GPW z bankierów, twitterów i różnych for internetowych. Już pomijam departament stanu USA, który - jak już wspominałem - wielu dystrybutorom dał zwyczajnie bana i zabronił amerykańskim firmą współpracy z nimi. Gdyby tylko oni wszyscy wiedzieli to co Ty :)
Edytowany: 14 sierpnia 2024 00:18
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2024 00:47:37
Inwestor X napisał(a):... Zadałem pytanie bo nie chciałem sam szukać odpowiedzi. Dzięki za dane. Jak można założyć sprzedaż na poziomie 700 USD za sztukę w Kazachstanie, gdy zarobki średnio miesięczne wynoszą ca. 3.400 zł? Cena jest w Kazachstanie dużo niższa. To wynika z danych Statista, a to implikuje wyższą liczbę sprzedanych sztuk przez Asbis. Policz przychody w 2029 r. znając wartości przychodów z 2024 r. i znając CARG. Podziel przychód przez liczbę sztuk z prognozy. Wychodzi gdzieś 257 USD za sztukę.
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:58
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2024 07:55:52
Może dlatego, że najniższa cena podstawowego iPhona 15 to 799$ a najniższa cena iPhona 14 poprzedniej generacji to 699$ (mowa o cenach bez podatku od sprzedaży) Także można przyjąć średnią cenę nowego iPhona na około 750-850$. (bez podatku od sprzedaży)
Ceny iPhonów na świecie sa wszedzie takie same wśród dystrybutorów (wszyscy kupują je za euro lub dolary) - ich cena końcowa różni się ze względu na obciążenia podatkowe i różnice kursowe i ewentualną marże dystrybutora.
Jednak dyskusja o tym ile kosztuj iPhone na świecie to się nie spodziewałem. Choć biorąc pod uwagę wcześniejsze wpisy powinienem.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2024 09:38:51
przy kursie: 19,91 zł
W jakich krajach Asbis jeszcze poza Kazachstanem ma wyłączność? Chciałbym zrobić porównanie przychodów per capita w tych krajach do Kazachstanu. Stawiam hipotezę, że sprzedaż w Kazachstanie spadła nie tylko z powodu szarej strefy, ale również z powodu wyższych ceł oraz braku kredytu konsumenckiego. Nie wiem jak spółka określiła główny czynnik tj. szarą strefę, który spowodował spadek sprzedaży. Może to wiesz? Ceny wzrosły ponieważ wprowadzono cła. Jednocześnie zmieniły się przepisy dotyczące kredytu konsumenckiego i to w konsekwencji spowodowało wzrost szarej strefy. Jak wielka jest szara strefa na tym rynku to nie wiem. Szacowałeś wielkość szarej strefy. Nie dyskutujemy tylko o cenie, ale tym czy jest może reeksport do Rosji, jak wielka jest szara strefa i o Twoich szacunkach. Ceny iPhone'ów w Kazachstanie różnią się w zależności od modelu i pojemności. Na oficjalnej stronie Apple w Kazachstanie, iPhone 15 Pro zaczyna się od 699 000 KZT (około 6 400 PLN), natomiast podstawowy iPhone 15 kosztuje od 549 000 KZT (około 5 000 PLN). Starsze modele, takie jak iPhone 14, są dostępne od 499 000 KZT (około 4 500 PLN), a iPhone SE można nabyć od 249 000 KZT (około 2 200 PLN). https://ispace.kz/iphone/iphone-15Na oko ceny są wyższe niż w Polsce to miało zapewne wpływ na popyt przy ich wysokości zarobków.
Edytowany: 14 sierpnia 2024 09:58
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2024 10:04:41
Od 5 dni jesteś ze mną w dyskusji. Nie miałeś pojęciach o cenach iphonów, ilości sprzedanych, szarej strefie, nie masz pojęcia jak funkcjonuje dystrybucja i współpraca z vendorami a teraz się okazuje, że nie masz pojęcia nawet o krajach dystrybucji ASBISu. Piszesz filipinki porównując przychody ASBISu w PL i Kazachstanie i inne tego typu bzdury.
Jak można wypowiadać się na temat spółki i sektorze jednocześnie snuć jakiekolwiek teorie jak się nie ma zerową wiedzę.
Dostaliście informacje i wiedzę ode mnie na ostatnich 3-4 stronach, której nie mają nawet analitycy w PL opisujący ASBIS. Za darmo... kilkadziesiąt godzin mojej pracy i analizy.
Także możecie albo snuć swoje teorie albo coś z tego wyciągnąć.
Przyjemności i powodzenia.
Już wam nie będę przeszkadzał
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2024 10:15:17
Dzięki.
To, że nie mam takiej wiedzy jak Ty o spółce nie znaczy, że nie mogę jej poznać, i otrzymać wiedzy od osoby z większą wiedzą niż moja. Nie jestem jest akcjonariuszem, ale nawet pobieżna weryfikacja danych jakie podałeś jeżeli chodzi o sprzedaż na bazie SF wykazała błędy po Twojej stronie.
Widzę, że nie chcesz prowadzić dyskusji, która mogłaby zachwiać Twoim zdaniem. Rozumiem to. Patrząc na założenia Statista i Twoje wyliczenie na ich podstawie mnie to nie dziwi. Miłego dnia.
Masz poza tym manierę obrażania swoich adwersarzy, z którymi się nie zgadzasz. Po co obrażać kogo kogo się nie zna? Tego nie rozumiem. Wszyscy popełniamy błędy i tylko ten co nic nie robi ich nie popełnia.
Nie uważam Asbisa za okazję inwestycyjną, ponieważ nie uważam problemów w Kazachstanie za przejściowe jak uważa spółka, ale mimo to życzę Ci powodzenia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 sierpnia 2024 00:17:46
I tak koledzy (1ketjoW i krewa) was podziwiam, bo wykazaliście się olbrzymią dozą cierpliwości i tolerancji. Przy okazji fajnie widać jak drop na cenie akcji i urażone ego potrafią upośledzać zdolność do rozmowy i zamykać oczy na wszelkie wskazane uwagi i ryzyka….
Ale dajmy już spokój..... Ja teraz mam wysyp raportów za II kw, ale w wolnej chwili poszukam danych i cos oszacuje aby wyeliminować lub nie teorię o re-eksporcie do RU na bazie jakiś szacunków. Myślę, że tak jak rozmawialiśmy wskaźnik przychodu z Kazachstanu na obywatela ma sens, tylko przyrównał bym go do innego kraju z WNP (gdzie Asbis ma podobny model funkcjonowania) plus dorzucił bym jeszcze jakiś wskaźnik pokazujący zamożność obywateli (może średnią płacę w dolarach o czym było wspomniane albo pkb per capita lub coś innego) i do tego np. stopę bezrobocia. Chodzi aby wziąć poprawkę na zamożność obywateli, rozwój kraju i stan gospodarki. Głośno myślę - nie wiem czy to coś da - jak macie jakieś uwagi lub kontrargumenty to chętnie przyjmę żeby się nie narobić bez sensu hehe
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 sierpnia 2024 09:05:58
przy kursie: 20,56 zł
Taki był mój pomysł. Dlatego chciałem wiedzieć w jakich krajach Asbis ma jeszcze wyłączność. Z Polską to był zły pomysł z mojej strony, bo nie mają u nas wyłączności, a to zaburza porównywalność danych.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 sierpnia 2024 13:06:21
Oni mają oficjalną dystrybucję na kraje WNP - Wspólnota Niepodległych Państw, czyli dawne ZSRR. Tam wchodzi ogólnie Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan. Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję i Białoruś.
Spółka podaje w swoich raportach dane dla TOP 10 - i tam się łapią w raporcie za II kw 2024 - Kazachstan, Ukraina, Azerbajdżan ... i tyle. O więcej danych by trzeba było juz prosić IR oddzielnie ale oni nie dadzą podejrzewam tych danych. Nie wiem czy Ukraina z racji wojny będzie miarodajna. Zostaje na polu bitwy tylko Azerbejdżan, jesli opieramy sie na ostatnim raporcie. Można też pogrzebać w starszych. Nie wiem jak jest w Gruzji i Moldawii, ale mozna sprobować porownać też.
Edytowany: 16 sierpnia 2024 13:10
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 23:30:59
Mc42902_ napisał(a): Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję Wszedłem kontrolnie przed weekendem i widzę, że szanowny "analityk" Stockwatch nadal się kompromituje. Nie. ASBIS nigdy nie miał dystrybucji Apple w Rosji. Zapytaj redaktora Paćkowskiego bo to on 2 lata temu pisał dokładnie takie dyrdymały a później usuwał swoje wpisy. (przypominałem o tym na tym forum 2-3 strony temu) Zadanie na weekend - sprawdzić w SJP słowa "rzetelność" i "wiarygodność" Obiecuje zajrzeć za tydzień aby podsumować kolejne kwiatki (nie mam wątpliwości, że będą)
|
|
45 Dołączył: 2020-03-09 Wpisów: 142
Wysłane:
17 sierpnia 2024 00:06:33
Mc42902_ napisał(a):I tak koledzy (1ketjoW i krewa) was podziwiam, bo wykazaliście się olbrzymią dozą cierpliwości i tolerancji. Przy okazji fajnie widać jak drop na cenie akcji i urażone ego potrafią upośledzać zdolność do rozmowy i zamykać oczy na wszelkie wskazane uwagi i ryzyka…. Miałem już nie reagować, ale któryś raz piszesz tego typu dyrdymały i odwracasz kota ogonem. A tu nie chodzi o żaden drop na akcjach, tylko o tamten "artykuł", "drop" na akcjach pasuje do Twojej "bankierowej" teorii z randomowymi cytatami z internetu. Gwarantuję Ci, że gdyby nie on, to pewnie żaden z nas by się nie odezwał, ale mnie striggerował. Tu na forum nigdy nie rozmawiało się o pozycjach etc. ale Ty ciągłe do tego pijesz, to sprawdź proszę od kiedy udzielałem się w tym wątku i na podstawie tego wydedukuj jaką mogę mieć średnią, a dodam że forumowa aktywność to i tak nie jest mój początek z Asbisem, bo wcześniej nie miałem tu konta. Gwarantuję że obecny "drop" nie ma jakiegokolwiek wpływu na moje emocje, zbyt długo jestem na rynku. Argument od czapy, ale na poziomie tego co ciągle powtarzasz, więc why not. A co mnie wkurza? Od dwóch lat na spółkę bezpodstawnie wylewane są pomyje i mniej lub bardziej zakamuflowane oskarżenia o "pchanie" sprzętu do ruskich. Na TT się przyzwyczaiłem, bo tam wielu gada co wlezie i powtarza najróżniejsze głupoty (chociaż ostatnio sporo osób z jakiegoś powodu pokasowało szkalujące wpisy), ale jak zobaczyłem że coś podobnego pojawiło się tutaj, to nie wytrzymałem. Asbis już przed pełnoskalową wojną komunikował jak wygląda popyt w Kazachstanie, po ataku ruskich aktywnie pomagał Ukrainie, wszystko dokładnie tłumaczył, a na koniec "zapłacił" za "oficjalne" wyjście... Źle zrobili, gdy już na samym początku stanowczo nie zareagowali na pomówienia i o to mam pretensje do spółki. Gwarantuję że świadomi posiadacze tych akcji dobrze wiedzą jakie są problemy spółki i są w stosunku do niej krytyczni, a pytania zadają jej takie, że 1ketjoW pewnie by nie wiedział o co w nich chodzi, bo jak pokazał, niezbyt orientuje się w spółce i jej biznesie, co próbował mu tu uświadomić Inwestor X, może trochę w zbyt agresywny sposób, no ale potrafię to zrozumieć, bo ile można tłumaczyć to samo, gdy ktoś koniec końców wyskoczy ci z argumentem "nie bo nie", "a mi się podoba/nie podoba" etc. Coś jak w temacie XTB, gdy kilka lat temu była gadanina o oneoffach, z której do teraz wielu się śmieje ;).
Edytowany: 17 sierpnia 2024 00:13
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 sierpnia 2024 12:46:07
Szanowny kolego,
Nie chciałbym aby ktokolwiek czuł się urażony tym co piszę, ale na brak kultury i agresję reaguję alergicznie... Akurat nie myślałem przy pisaniu tego o tobie, tylko o tamtym trochę ,,zbyt agresywnym koledze" - jak go nazwałeś. Niestety właśnie takie zachowanie powoduje, że inwestorzy którzy nie mają wiedzy a chcą się czegoś i dowiedzieć pod kątem inwestycji boją się pytać żeby nie zostali objechani - tak jest. Wiele osób piszę do mnie na priv bo nie chcą się wychylać na forum. Więc po co te forum?? Żeby się wyzywać i obrażać ? No to sorki.. Jeśli próbuje coś wyjaśnić, pokazuje że nie opluwam spółki tylko piszę o ryzyku - czyli o czymś co się może wydarzyć, ale nie musi a ktoś mnie obraża w sposób psychopatyczny nie mam powodu z nim rozmawiać dalej ....
Nie odwracam kota ogonem, nie bardzo rozumiem o co tu chodzi. Po raz setny powtórzę że w maju te ryzyko było całkiem poważne dla inwestorów i ich akcji. Wprowadzało tylko dodatkową niepewność. Nie mam zamiaru atakować Asbis bo jeśli czytałeś analizy ich sprawozdań, które piszę to cały czas rekomenduje te spółkę dla długoterminowych inwestorów. Jeśli mówisz że moje argumenty są od czapy to jak kolego usprawiedliwi chamstwo i agresję ? ? ?
Mało tego - czemu w maju 2024 Asbis widząc aferę z LPP jakoś się nie poczuli dać jakiegoś komunikatu przez IR, żeby uspokoić inwestorów skoro analogia była dla inwestorów dość wyraźna ? ? ? Wyjście z RU i zwiększenie sprzedazy w KZ..... Wiesz teraz są wszyscy mądrzy wtedy jakoś nie byli.... Może ty czy tamtem kolega ,,trochę zbyt agresywny" wrzucaliście wpisy, że nic takiego Asbisu nie dotyczy aby uspokajać ludzi ? Jakoś ich nie widziałem? W necie roi się pełno artykułów jak w RU skupuje się elektronikę przez KZ w cenach x2 a nawet x3... że jest to bardzo intratny handel, skąd wiadomo, że jakis klient Asbis się na to tez nie skusił. .... podpiszesz się pod tym krwią jako pewnik ? Bo ja nie bardzo... Nawet Bosch sobie z tym nie radzi - poszukaj w necie, wszystko jest. Przecież Asbis sam tego nie wie i takie jest ryzyko handlu w takich krajach jak KZ. I co z tytułu, że wy jesteście przekonani, że nawet kazachscy klienci Asbis są czyści i uczciwi to staje się obiektywnym zapewnieniem o braku ryzyka dla reszty małych inwestorów? Rozumiem, że kontrolujesz granice RU/KZ i przygraniczne bazary plus drogi - bo część towaru jeździ wprost do klientów tirami...... To super na prawdę.
Ty mówisz ciągle o opluwaniu spółki, a czy pomyślałeś o drobnych inwestorach którzy wiedzę czerpią z takich miejsc jak SW ? Czy w świetle tego dalej wskazywanie niewielkiego ryzyka w MAJU dla kursy wydaje Ci się tak głupie ? Ostrzeganie ludzi żeby mieli swiadomość gdzie wkładają swoje pieniądze? Spoko, ale dla innych nie do końca....spółka temat olała jakby go nie było.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 sierpnia 2024 18:15:32
Moim zdaniem to "obrażanie" to była gra na emocjach aby pobudzić wątek. To była świadoma manipulacja. Nic więcej.
Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach.
Zgadzam się, że długoterminowo to może być dobra inwestycja. Widać, że zarząd szuka nowych źródeł dochodów.
|
|