45 Dołączył: 2020-03-09 Wpisów: 142
Wysłane:
18 sierpnia 2024 21:54:55
przy kursie: 20,56 zł
1ketjoW napisał(a): Moim zdaniem to "obrażanie" to była gra na emocjach aby pobudzić wątek. To była świadoma manipulacja. Nic więcej.
Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach.
Zgadzam się, że długoterminowo to może być dobra inwestycja. Widać, że zarząd szuka nowych źródeł dochodów.
Przecież masz kilka postów wyżej. Zlituj się. Mc42902_ napisał(a):Oni mają oficjalną dystrybucję na kraje WNP - Wspólnota Niepodległych Państw, czyli dawne ZSRR. Tam wchodzi ogólnie Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan. Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję i Białoruś.
|
|
13 Dołączył: 2024-08-09 Wpisów: 26
Wysłane:
18 sierpnia 2024 22:17:47
Cytat:Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach. Blagam... przestańcie. Są granicę. Tutaj pisał o dystrybucji proszków do prania?  kliknij, aby powiększyćCytat:Mało tego - czemu w maju 2024 Asbis widząc aferę z LPP jakoś się nie poczuli dać jakiegoś komunikatu przez IR, żeby uspokoić inwestorów skoro analogia była dla inwestorów dość wyraźna ? ? Jest co raz lepiej. Szanowny "analityk" pyta się dlaczego jakaś spółka z giełdy nie odniosła się do wielostronicowego raportu opartego na długim śledztwie dotyczącego innej spółki? Zaczynam czuć się jak w kabarcie. "Analityk" piszę, że korzysta z raportów, IRu oraz materiałów dostępnych w internecie. Wywiad dla PAP 18.03.2022  kliknij, aby powiększyćOd tego czasu spółka kilkadziesiąt razy informowała w wywiadach, raportach, na czatach i buk wie gdzie jeszcze, że przestrzega wszelkich sankcji, że zamknął biznes w Rosji na przełomie 2022/2023 a formalnie wyszedł z tego kraju na koniec 2023 co kosztowało go dokonaniem odpisu. Co ma jeszcze zrobić aby udowodnić, że nie jest garbatym? Już pomijam aspekt tego, że jest jednym z największych dystrybutorów w Ukrainie, której wywiad wskazuje każdą możliwą spółkę, która w jakikolwiek sposób nadal prowadzi pośrednio lub bezpośrednio biznes z Rosją i uniemożliwia takim firmom funkcjonowanie w tym kraju. Także tak. Spółka może informować 100tki razy ale co to da skoro na świecie są ludzie, do których to nie dociera bo mają swoją wizję opartą na urojeniach. I najzabawniejsze jest to, że tak jak pisałem do wyboru mamy wersje 1.Departamentu stanu USA, wywiad Ukrainy oraz największej firmy na świecie czyli Apple, które są zgodne z tym co piszę spółka bo departament stanu nie nałożył żadnych sankcji na ASBIS (a nałożył tak jak pisałem na wielu szemranych dystrybutorów.), rząd Ukrainy oraz jej wywiad nadal uważa ASBIS za solidnego partnera (bo ASBIS uczestniczy tam w przetargach dla rządu również) a Apple nie tylko nie rozwiązał umowy na dystrybucje ale rozszerzył ją na kolejny kraj czyli RPA a także z tego co się słyszy mowa o kolejnych krajach. 2. ASBIS prowadzi import równoległy pośrednio lub bezpośrednio z Kazachstanu do Rosji omijając sankcje - świadczą o tym wpisy ludzi z bankiera, TT oraz jakiegoś przypadkowego analityka ze Stockwatch, którego wiedza na temat spółki jest bardziej niż mizerna. BTW Wisienka na torcie do moich wpisów w kontekście absurdów wypisanych przez szanownego "analityka" 17.11.2023 news.asbis.com/news/press/asbi...
Edytowany: 18 sierpnia 2024 22:27
|
|
Wysłane:
18 sierpnia 2024 23:20:04
Wstaw więcej pytajników ze spacjami, to na pewno pomoże ;). Jeżeli nie rozumiesz o co mi chodzi to trudno, starałem się pisać w prosty sposób, widocznie nie potrafię, a też nie mam czasu i ochoty wyciągać kolejnych cytatów z Twoich postów i wszystkie je komentować - generalnie jak ktoś czyta wątek, to uchwyci ogólny obraz. Cały czas robisz to samo, a teraz stawiasz się w roli biednego niewiniątka, które nie chciało nikogo urazić, a teraz czuje się atakowane - nie o to tu chodzi. Do tego próbujesz przyjąć rolę obrońcy nieświadomych inwestorów, którzy boją się zadać na forum pytanie w prawie martwym temacie, bo zostaną zjechani... Wzruszyłem się. Taaaak, pewnie, dziwnie to podobne do cytowania anonimów z innych stron :). Tylko jest różnica w zadaniu pytania, a pisaniu głupot na zasadzie "wydaje mi się" (vide posty 1ketjoW). Gwarantuję że na normalne pytanie odpowiedź albo by padła albo w ogóle by jej nie było, ale nie skończyłoby się to agresją czy szyderą. W przeciwnym wypadku to wygląda jak rozmowa z płaskoziemcą, w którą nie ma sensu wchodzić, ale z drugiej strony jak np. post gdzieś "wisi" i jest przemilczany, to ktoś nieświadomy może odnieść wrażenie, że w sumie to prawda etc. A ludzie pytań nie zadają bo albo wiedzę bezrefleksyjnie opierają o takie analizy, Twittery i czyjeś opinie albo pozyskują ją samodzielnie i wtedy w większości nie mają takiej potrzeby albo wiedzą gdzie je kierować. Cały czas brniesz w jakąś pokraczną narrację i odgrywasz proroka, a korelacja Twojej teorii ze spadkami na Asbisie jest zerowa. O tym, i to na małą skalę, co najwyżej można było mówić bezpośrednio po Hindenburgu i prędzej wynikało to z postów Cymcyków i innych Twitterowych "ekspertów" o "następnych w kolejce", "Cypryjczykach" etc. Niestety tacy "eksperci" i wygadywane przez nich głupoty często mają wpływ na kurs w krótkim terminie i decyzje inwestycyjne sporej części inwestorów. W dłuższym nie mają znaczenia, bo ostatecznie liczy się to co robi i pokazuje spółka. Tak, mówię o opluwaniu spółki, bo pomyślałem o drobnych inwestorach, którzy wiedzę czerpią [w tym wypadku niestety] z takich miejsc jak SW [i nie tylko]. Dokładnie o tym pomyślałem, dlatego zareagowałem na ten "artykuł" i jestem przekonany że słusznie, bo jak ktoś przeczyta ostatnie kilka stron, to zobaczy jak wyglądają niektórzy eksperci i może będzie miał jakąś refleksję. Dlaczego spółka w jakikolwiek sposób miała reagować na aferę związaną z inną spółką? :D Szczególnie że tłumaczyła to już pierdyliard razy. I tak jak pisałem - jedyny błąd to brak stanowczej reakcji na te wszystkie głupoty, o których pisałem w tym temacie w 2022 roku. Później się nie wypowiadałem, bo i temat chyba mało kogo [tu] interesował, a dwa że moja aktywność tutaj ogólnie spadła. A teraz odpaliły mnie głupoty z tego "artykułu". Tyle. Zerknąłem na Twoje starsze analizy, bo nie mam konta premium, ale to tylko mnie upewniło w przekonaniu że nie warto za nie płacić - sam pobieżny i nieciekawy recykling raportów :). W przeciwieństwie np. do analiz Przemka (Analityk Fundamentalny), którego analizy mogę w ciemno polecić, chociaż każdy powinien sam zagłębiać się w daną spółkę, a nie w 100% polegać na innych, ale wiadomo jak to wygląda w praktyce i później na rynku niestety mamy co mamy.
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:57
|
|
|
|
1 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
18 sierpnia 2024 23:52:59
Mon Dieu, Wy dalej się nakręcacie na spór, który i tak rozstrzygnie rynek?
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
19 sierpnia 2024 00:17:20
Nikaja napisał(a):1ketjoW napisał(a): Moim zdaniem to "obrażanie" to była gra na emocjach aby pobudzić wątek. To była świadoma manipulacja. Nic więcej.
Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach.
Zgadzam się, że długoterminowo to może być dobra inwestycja. Widać, że zarząd szuka nowych źródeł dochodów.
Przecież masz kilka postów wyżej. Zlituj się. Mc42902_ napisał(a):Oni mają oficjalną dystrybucję na kraje WNP - Wspólnota Niepodległych Państw, czyli dawne ZSRR. Tam wchodzi ogólnie Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan. Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję i Białoruś. ZSRR czy WNP to nie Rosja. Sprzedali biznes w Rosji, to znaczy "odpalili biznes". Wpis jest nieco nieprecyzyjny, ale w wymienionych krajach "Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan" nie ma Rosji. Wprowadzające zamieszkanie jest stwierdzenie "z tej grupy", ale ono odnosi się do krajów w jakich prowadzili biznesy w przypadku dawnych krajów tworzących WNP, a nie grupy krajów gdzie byli oficjalnym dystrybutorem Apple. Gdyby było inaczej to w zdaniu z wyliczaniem nazw krajów pojawiłaby się Rosja. Zlitowałem się.Cytat:ASBIS jest obecnie oficjalnym dystrybutorem produktów Apple w 11 krajach byłego Związku Radzieckiego, poza Rosją. inwestor.asbis.pl/news/investo...
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2024 14:01:53
przy kursie: 20,10 zł
:D :D :D Nice try. W sumie zabawne te fikołki próbujące tłumaczyć post innej osoby :).
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:56
|
|
PREMIUM
24 Dołączył: 2020-02-28 Wpisów: 107
Wysłane:
19 sierpnia 2024 14:07:00
Widzisz wstawiony znak zapytania oznaczał, że chciałem abyś odpowiedział merytorycznie, bo sam mi zarzucasz że tego nie robiłem. Odpowiedziałem Ci jakie były wątpliwości w maju kiedy to pisałem. Ty nie odpowiedziałeś na nic nazywając moje wątpliwości i narrację z tamtego czasu pokracznymi i porównujesz mnie ad persona do innych analityków i płaskoziemców - no cóż, widzę że merytorycznie faktycznie wymiatasz. Doszło do tego, że uważasz się za cenzora tego forum i mówisz jakie pytanie jest dobre a jakie nie :D To mi się podoba najbardziej.... Powtórzę jeśli dla kogoś mówienie o ryzyku nawet najmniejszym jest opluwaniem spółki to jest dla mnie dziwne i pachnie sekciarstwem. A jedyny kontrargument to, że spółka kiedyś mówiła że tego nie robi.... No tak bo to załatwiało w maju wszelkie wątpliwości jak LPP leciało 30 proc. w dół. Ja też lubię analizy Przemka, jest gość, a moje Ci się nie musza podobać. Jest tu przynajmniej kilka osób, które je czytają, piszą do mnie - kulturalnie dyskutują i zadają pytania, więc spokojnie bez Ciebie przeżyję :) Nie chce tracić tu więcej czasu sorki... jeden kolega mądrze napisał poniżej... Czerstwyrarytas napisał(a):Mon Dieu, Wy dalej się nakręcacie na spór, który i tak rozstrzygnie rynek? Zdrowia i mądrych decyzji życzę
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:56
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 sierpnia 2024 14:17:09
Inwestor X napisał(a):...rząd Ukrainy oraz jej wywiad nadal uważa ASBIS za solidnego partnera (bo ASBIS uczestniczy tam w przetargach dla rządu również)
Timeline: marzec 2022 - Asbis "zawiesza" działalność w Rosji; kwiecień 2023 - na wniosek RBN, decyzją prezydenta Ukrainy OOO ASBIS (rosyjska spółka) trafia na listę podmiotów objętych sankcjami; WHY?październik 2023 - Asbis sprzedaje rosyjską spółkę, która funkcjonuje obecnie pod nazwą Astronium, zajmuje się tym samym, dyrektorem i właścicielem jest były dyrektor białoruskiej spółki Asbisu;
Edytowany: 19 sierpnia 2024 14:17
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
19 sierpnia 2024 14:57:15
Cytat::D :D :D Nice try.
W sumie zabawne te fikołki próbujące tłumaczyć post innej osoby :). Jestem pewny, że inaczej rozumiemy tę sytuację. Komunikat jaki załączyłem jest z 2022 r. jasno wskazuje, że Asbis nie był oficjalnym dystrybutorem produktów Apple w Rosji. Zakładanie, że osoba która od lat analizuje spółkę, o tym nie wie, jest dość odważnym założeniem. Pojawiły się różnice w podejściu do wpisu Mc42902. Warto jednak, abyśmy spróbowali zrozumieć różne punkty widzenia, zamiast dyskredytować inne interpretacje. Nie będę pisał kto robi fikołki, bo to nie mój styl. Wolałbym unikać personalnych uwag, bo wolę merytoryczną dyskusję. To, że nie wszystkich na to stać wpływa na jakość dyskusji, ale każdy odpowiada za siebie. Gdybyś miał dostęp do analiz Mc42902 na forum to byś wiedział, że w żadnej nie ma mowy o tym, że spółka Asbis jest w Rosji oficjalnym dystrybutorem produktów Apple. A to zdaje się był dość ważny rynek dla spółki zanim sprzedała udziały w swojej spółce działającej w Rosji. Jest mowa za to o innych krajach w jakich mają wyłączność na sprzedaż produktów Apple.
|
|
13 Dołączył: 2024-08-09 Wpisów: 26
Wysłane:
19 sierpnia 2024 15:01:58
Cytat:Timeline:
marzec 2022 - Asbis "zawiesza" działalność w Rosji; kwiecień 2023 - na wniosek RBN, decyzją prezydenta Ukrainy OOO ASBIS (rosyjska spółka) trafia na listę podmiotów objętych sankcjami; WHY? październik 2023 - Asbis sprzedaje rosyjską spółkę, która funkcjonuje obecnie pod nazwą Astronium, zajmuje się tym samym, dyrektorem i właścicielem jest były dyrektor białoruskiej spółki Asbisu;
No i? Na wniosek RBN wpisano wyłącznie OOO ASBIS (i tylko ją a nie ASBIS PLC, ASBIS Ukraina czy ASBIS Kazachstan) czy kilkaset spółek, które do tej pory formalnie (formalnie tzn, wyrejestrowały się, pozbyły się biznesu i aktywów) nie wyszły z Rosji w związku z co raz większymi rygorami (wprowadzonymi na początku 2023 roku) na temat wyprowadzania zagranicznego kapitału z tego kraju? I taka drobnostka - posiadanie aktywów w danym kraju nie oznacza prowadzenia biznesu w tym kraju. Rozumiem, że wg szanownego przedmówcy spółka miała zostawić aktywa warte kilkanaście mln $ a nie próbować wyciągnąć ich z Rosji? Spółka robiła co mogła od początku 2023 roku... nie udało się... nastąpił odpis. Rok 2022 marzec - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach Rok 2023 marzec - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach Rok 2023 październik - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach A teraz proszę wskazanie mi kiedy i kto nałożył sankcje na ASBISC Enterprises PLC Asbis Ukraine Limited ASBIS Kazakhstan LLP ASBC KAZAKHSTAN LLP Bo tutaj na tym forum (i nie tylko) oskarżacie te podmioty o łamanie sankcji - dokładnie ASBIS Kazachstan i ASBIS PLC. Jeżeli nie potraficie wskazać takiej informacji tzn, że od 2 lat tworzycie urojone teorie bez żadnych podstaw.
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:03
|
|
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2024 15:20:42
Mc42902_ napisał(a):[Widzisz wstawiony znak zapytania oznaczał, że chciałem abyś odpowiedział merytorycznie, bo sam mi zarzucasz że tego nie robiłem. Odpowiedziałem Ci jakie były wątpliwości w maju kiedy to pisałem. Ty nie odpowiedziałeś na nic nazywając moje wątpliwości i narrację z tamtego czasu pokracznymi i porównujesz mnie ad persona do innych analityków i płaskoziemców - no cóż, widzę że merytorycznie faktycznie wymiatasz. Doszło do tego, że uważasz się za cenzora tego forum i mówisz jakie pytanie jest dobre a jakie nie :D To mi się podoba najbardziej....
Powtórzę jeśli dla kogoś mówienie o ryzyku nawet najmniejszym jest opluwaniem spółki to jest dla mnie dziwne i pachnie sekciarstwem. A jedyny kontrargument to, że spółka kiedyś mówiła że tego nie robi.... No tak bo to załatwiało w maju wszelkie wątpliwości jak LPP leciało 30 proc. w dół.
Ja też lubię analizy Przemka, jest gość, a moje Ci się nie musza podobać. Jest tu przynajmniej kilka osób, które je czytają, piszą do mnie - kulturalnie dyskutują i zadają pytania, więc spokojnie bez Ciebie przeżyję :)
Nie chce tracić tu więcej czasu sorki... jeden kolega mądrze napisał poniżej... Wrzucasz wyimaginowane cytaty z internetu, przyłączasz się do opluwania spółki, piszesz że nie masz na potwierdzenie tezy żadnych danych, nie bierzesz udziału w konferencjach spółki ani się z nią nie kontaktujesz, mylisz podstawowe fakty odnośnie analizowanej firmy, piszesz rzeczy o podpisywaniu się krwią, dropach, ego inwestorów, przywołujesz jakieś rzekome wiadomości prywatne od zalęknionych użytkowników forum, wymyślasz sobie ryzyko które się nie materializuje, ale podciągasz pod to gadkę że w sumie to przecież trafiłeś bo spadło, a co z tego że totalnie z innego powodu, na koniec przechodzisz do wypisywania o sekciarzach, ciskasz pytajnikami oddzielonymi spacjami niczym dziecko neostrady [z góry zaznaczam że nie jest to próba obrażania, tylko stwierdzenie że tak się określa tego typu pisanie], a narzekasz na brak merytoryki u innych i że zostałeś porównany do osób, które robią coś podobnego do Ciebie :). A co z tego że na kilku stronach dostałeś masę konkretów, danych, linków, a i tak piszesz tego typu bzdury, na które odpowiedz padła tu kilka razy: Cytat:A jedyny kontrargument to, że spółka kiedyś mówiła że tego nie robi.... No tak bo to załatwiało w maju wszelkie wątpliwości jak LPP leciało 30 proc. w dół. Każdy niech sam oceni czego to wszystko dowodzi. Płaskoziemca było porównaniem do tłumaczenia czegoś drugiemu koledze z tego wątku i było to jasno napisane, dziwne że na to zareagowałeś. Nie uważam się za cenzora, reaguję jedynie na wypisywanie głupot i przy okazji śmieję się lekko z tego jak pisałeś o obronie zalęknionych użytkowników forum, którzy boją się zadawać pytania ;). A tak się boją, że pewnie dlatego temat był od dawna "martwy" :).
Edytowany: 19 sierpnia 2024 15:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 sierpnia 2024 15:25:05
Mój drogi Interlokutorze, kolejne insynuacje spowodują, że zostaniesz wyłączony z grona dyskutantów na zawsze. Bo marnować swojego czasu na udowadnianie, iż nie jestem wielbłądem, nie zamierzam. W żadnym ze swoich postów nie wspomniałem o tym, że nałożone zostały sankcje na wymienione przez Ciebie podmioty. Nie zamierzam więc wskazywać kto i kiedy te sankcje nałożył, bo to nie miało miejsca. Cytat:I taka drobnostka - posiadanie aktywów w danym kraju nie oznacza prowadzenia biznesu w tym kraju. Zajrzyj do sprawozdania finansowego rosyjskiej spółki - zarówno w latach 2022 jak i 2023 nie wyglądało ono jak SF podmiotu, który nie prowadzi biznesu. Dane są dostępne publicznie, wymagana jest jedynie znajomość "krzaczków", jak Ty to określiłeś. Natomiast co dotyczy moich wątpliwości co do kazachskich spółek i ewentualnego zgrzytu, który mógł mieć miejsce na linii Asbis - Apple - spółka o nich wie i czekam aż ustosunkuje się.
|
|
80 Dołączył: 2014-02-12 Wpisów: 211
Wysłane:
19 sierpnia 2024 15:32:07
Panie / Panowie
dwie prośby od moderacji: 1. Nie cytujcie całego postu, do którego się odnosicie, wystarczy jego krótki fragment. Oczy bolą . 2. Skupcie się na spółce a nie na użytkownikach.
|
|
PREMIUM
24 Dołączył: 2020-02-28 Wpisów: 107
Wysłane:
19 sierpnia 2024 16:08:51
Nikaja napisał(a):[quote=Mc42902_][
Wrzucasz wyimaginowane cytaty z internetu, przyłączasz się do opluwania spółki, piszesz że nie masz na potwierdzenie tezy żadnych danych, nie bierzesz udziału w konferencjach spółki ani się z nią nie kontaktujesz, mylisz podstawowe fakty odnośnie analizowanej firmy, piszesz rzeczy o podpisywaniu się krwią, dropach, ego inwestorów, przywołujesz jakieś rzekome wiadomości prywatne od zalęknionych użytkowników forum, wymyślasz sobie ryzyko które się nie materializuje, ale podciągasz pod to gadkę że w sumie to przecież trafiłeś bo spadło, a co z tego że totalnie z innego powodu, na koniec przechodzisz do wypisywania o sekciarzach, ciskasz pytajnikami oddzielonymi spacjami niczym dziecko neostrady [z góry zaznaczam że nie jest to próba obrażania, tylko stwierdzenie że tak się określa tego typu pisanie], a narzekasz na brak merytoryki u innych i że zostałeś porównany do osób, które robią coś podobnego do Ciebie :). A co z tego że na kilku stronach dostałeś masę konkretów, danych, linków, a i tak piszesz tego typu bzdury, na które odpowiedz padła tu kilka razy:
Te spacje były po to żebyś zauważył pytania, które i tak olałeś kolego. Jakich konkretnych danych - czyjeś prywatne wyliczanki, informacje z PAP że spółka sama twierdzi, że jest czysta itd. ? Aha no super.... tylko z tego co kojarzę historię giełd na świecie nie raz nie jedna spółka mówiła że jest czysta a potem wychodziło różnie. I dlatego warto rozmawiać o pewnych ryzykach. Teoretycznie może towar od Asbis hulać przez granicę KZ i RU jak chce a spółka może nawet tego oficjalnie nie widzieć - wystarczy że będzie handlował jakiś jej klient/pośrednik, który ma układy na granicy, przepakuje towar, oklei odpowiednimi etykietami itd. - jaki to problem? Wszystko można obejść. Przy takich przebitkach cenowych w RU jakie są na sprzęcie Apple czemu nie, super się opłaca. No i kolega powie mi że to chore bajki bo nie ma na to dowodów... Kolego nie mam bo jakby wyszedł na to jakiś oficjalny dokument to już byłby fakt, a ja mówię o ryzyku. Pytanie, gdyby ktoś to wykrył i nagłośnił co by się wtedy działo z kursem... Ukraina, KZ to kraje potwornie skorumpowane i handel tam jest specyficzny i ryzykowny - chyba każdy rozsądny człowiek to wie. No ale tutaj mówienie o ryzyku to obraza majestatu :) Pytałem jak dobrze kontrolujesz granice RU/KZ że na pewno wiesz że się nic nie dzieje... No jakoś przemilczałeś. A ja wszelkie wątpliwości rozpatruje na niekorzyść inwestycji w akcje spółki i o tym napisałem w maju - no wybacz mi te straszne opluwanie. Niech ludzie sami rozsądzą - jak dla kogoś moje wątpliwości są bez sensu - ok, nie ma sprawy.... Pozdrawiam :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 sierpnia 2024 16:34:24
Mc42902_ napisał(a): No ale tutaj mówienie o ryzyku to obraza majestatu :) W ubiegłym roku niejaki pan David O'Sullivan słusznie zauważył, że wzrost obrotów Rosji z sąsiadującymi krajami, ale też wzrost obrotów firm produkujących podsankcyjne towary z tymi sąsiadującymi z RU krajami pozwala podejrzewać, że towary te trafiają do Rosji tylnymi drzwiami. Normalnym w tej sytuacji jest zastanowienie się: "Ty, czekaj, ale czy moja spółka przypadkiem nie maczała w tym palców? Bo ona wykazuje wzrost obrotów." W ubiegłym roku w RU sprzedano >30 mln smartfonów. 8% z tego, czyli jakieś 2,5 mln sztuk to produkty Apple. Jeszcze ciekawiej wygląda to pod względem obrotu - te 8% wyrażone w cashu to 1/3 całego rynku. Jednak patrząc na to jakie konsekwencje poniosły różne Auchany, Raiffeseny i Leroye - nie sądzę, by rynek się tym przejął, wszak pieniądz nie śmierdzi. Co najwyżej dwudniowe zawirowanie na kursie, jak to było w przypadku LPP
Edytowany: 19 sierpnia 2024 16:46
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2024 19:33:47
Mc42902_ napisał(a):Te spacje były po to żebyś zauważył pytania, które i tak olałeś kolego.
Jakich konkretnych danych - czyjeś prywatne wyliczanki, informacje z PAP że spółka sama twierdzi, że jest czysta itd. ? Aha no super.... tylko z tego co kojarzę historię giełd na świecie nie raz nie jedna spółka mówiła że jest czysta a potem wychodziło różnie. I dlatego warto rozmawiać o pewnych ryzykach. Teoretycznie może towar od Asbis hulać przez granicę KZ i RU jak chce a spółka może nawet tego oficjalnie nie widzieć - wystarczy że będzie handlował jakiś jej klient/pośrednik, który ma układy na granicy, przepakuje towar, oklei odpowiednimi etykietami itd. - jaki to problem? Wszystko można obejść. Przy takich przebitkach cenowych w RU jakie są na sprzęcie Apple czemu nie, super się opłaca. No i kolega powie mi że to chore bajki bo nie ma na to dowodów...
Kolego nie mam bo jakby wyszedł na to jakiś oficjalny dokument to już byłby fakt, a ja mówię o ryzyku. Pytanie, gdyby ktoś to wykrył i nagłośnił co by się wtedy działo z kursem... Ukraina, KZ to kraje potwornie skorumpowane i handel tam jest specyficzny i ryzykowny - chyba każdy rozsądny człowiek to wie. No ale tutaj mówienie o ryzyku to obraza majestatu :)
Pytałem jak dobrze kontrolujesz granice RU/KZ że na pewno wiesz że się nic nie dzieje... No jakoś przemilczałeś. A ja wszelkie wątpliwości rozpatruje na niekorzyść inwestycji w akcje spółki i o tym napisałem w maju - no wybacz mi te straszne opluwanie.
Niech ludzie sami rozsądzą - jak dla kogoś moje wątpliwości są bez sensu - ok, nie ma sprawy....
Pozdrawiam :) Są bez sensu i dodawanie wielu pytajników tego nie zmieni. Nie doczekasz się wciągnięcia w zabawę w błocie, rób to dalej sam. Powodzenia.
Edytowany: 19 sierpnia 2024 19:45
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 2
Wysłane:
19 sierpnia 2024 20:42:19
Hehe no ok, dobrze - niech zostaną więc bez odpowiedzi, a sens niech każdy oceni sobie sam :) Zdrowia i wszystkiego dobrego życze :)
Edytowany: 19 sierpnia 2024 21:00
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 2
Wysłane:
19 sierpnia 2024 20:58:19
Tak dokładnie. Sorki, nieprecyzyjnie napisałem zdanie - Dzięki ketjo bo nie zauważyłęm wpisu wcześniej :) 1ketjoW napisał(a):ZSRR czy WNP to nie Rosja. Sprzedali biznes w Rosji, to znaczy "odpalili biznes". Wpis jest nieco nieprecyzyjny, ale w wymienionych krajach "Uzbekistan, Tadżykistan, Mołdawia, Kazachstan, Kirgistan, Azerbejdżan i Armenia plus Ukraina i Turkmenistan" nie ma Rosji. Wprowadzające zamieszkanie jest stwierdzenie "z tej grupy", ale ono odnosi się do krajów w jakich prowadzili biznesy w przypadku dawnych krajów tworzących WNP, a nie grupy krajów gdzie byli oficjalnym dystrybutorem Apple. Gdyby było inaczej to w zdaniu z wyliczaniem nazw krajów pojawiłaby się Rosja. Zlitowałem się.Cytat:ASBIS jest obecnie oficjalnym dystrybutorem produktów Apple w 11 krajach byłego Związku Radzieckiego, poza Rosją. inwestor.asbis.pl/news/investo...
Edytowany: 20 sierpnia 2024 00:27
|
|
12 Dołączył: 2009-11-22 Wpisów: 90
Wysłane:
20 sierpnia 2024 16:49:17
przy kursie: 20,08 zł
A Niemcy kupują Kazachską ropę co jest ropą rosyjską. To telefony a nie drony bojowe.
|
|
W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy. Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.
Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.
Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.
|
|