PARTNER SERWISU
jtmxhvdk
27 28 29 30 31
Nikaja
45
Wpisów: 142
Wysłane: 9 sierpnia 2024 10:51:36 przy kursie: 19,92 zł
mily66 napisał(a):
myślę ze to bylo zacytowane z taka ironia, inteligentni zrozumieja, nie denerwuj sie misiaku. tymczasem rynek robi to co umie najlepiej, czyli reaguje.

Nope, wydźwięk pierwotnej wersji był jasny.

Mc42902_ napisał(a):
Szanowni koledzy

Autorem wpisu o możliwości ataku na kurs Asbis jestem ja :) ostrzegałem o tym przy analizie wyników za Q1 i niestety to się stało. Czytając niektóre wypowiedzi trochę się im dziwie. Czy dla kolegów ostrzeganie przed pewnym ryzykiem - sytuacją analogiczną jaka miała miejsce na LPP - jest insynuacją ? Bardzo mi przykro że macie jakieś dziwne pretensje do portalu....

Mówicie że nie ma na to danych - no i czego to dowodzi? Nikt nie siedzi w spółce, a giełda nie porusza się jedynie na twardych danych, a głównie na emocjach w krótkim terminie - i tak tu się stało.

Panowie zrozumcie, że pracą analityka jest wskazywanie ryzyk - wszystkich możliwych. Wynikających ze sprawozdań i nie tylko. Dla osoby znającej spółkę taka zawierucha może być ciekawą okazją :) Ciekawi mnie ta sprawa z Applem, sam teraz szukam o tym info - jak coś macie wrzućcie tu śmiało.

Okażmy trochę więcej szacunku Stockwatch bo to na prawdę dobry portal i ludzie znający się na rzeczy (nie mówie o sobie a o Szefostwie). A jak ktoś się ze mnę nie zgadza zapraszam do merytorycznej dyskusji a nie opluwanki :)

Miłego dnia życzę i mądrych decyzji

Najpierw opluć i wstawiać bezsensowne wrzutki, a później nawoływać do merytorycznej dyskusji i braku opluwanki? Sorry, ale szkoda mi czasu na branie udziału w takiej zabawie. Właśnie dlatego że szanuję i cenię SW zwróciłem uwagę na jakość tego "artykułu", który bardziej pasuje na jakiegoś Comparica czy innego "Pudelka", z resztą widzę że został już nieco zedytowany, więc jak się okazuje - słusznie i jakaś refleksja się pojawiła. Chociaż według mnie jest niewystarczająca.

Inwestor X
13
Wpisów: 26
Wysłane: 9 sierpnia 2024 11:06:03 przy kursie: 19,92 zł
Jak widać artykuł został zedytowany co świadczy tylko o tym, że zespół Stockwatch ma jasne zdanie o wpisie autora i jego jakości.

Natomiast chciałbym zapytać się dokładnie skąd autor czerpał swoją wiedzę. Rozumiem, że w przypadku LPP można się powołać na duży raport poważnej firmy analitycznej, która na kilkunastu stronach i po zrobieniu śledztwa wewnątrz grupy LPP przestawiła dowody i argumenty.

Także w przypadku ASBIS na co dokładnie powołuje się autor? Na jaki dokument? Konkretnie?

Bo jeżeli na wpisy z TT i plotki, które są kolportowane przez konkurencje na rynku Ukraińskim i Polskim bez żadnych dowód to świadczy,, że autor nie jest żadnych analitykiem tylko reprezentuje poziom bankiera i działa na szkodę spólki.

Mówienie o ostrzeganiu w maju na temat obecnej sytuacji jest mocnym fikołkiem intelektualnym bo obecne problemy są spółki wynikają z jej przejrzystości i działania w zgodzie z prawem gdzie po drugiej stronie ma oszustów z szarego rynku a nie jak autor sugerował oczerniając spółkę z nielegalnego pchania sprzętu do Rosji (pośrednio lub bezpośrednio)

Powiedzieć, że to jest kompromitacja autora to nic nie powiedzieć.

Liczyłbym też na słowo przepraszam i publiczne wyjaśnienia.
Edytowany: 9 sierpnia 2024 11:09

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 9 sierpnia 2024 20:48:21 przy kursie: 19,92 zł
Była edycja artykułu. Docieramy się jeszcze z nowym dziennikarzem. Inaczej rozłożyliśmy akcenty.

Sedno dyskusji jest jednak takie, że nasz analityk wskazał na pewne ryzyko, "krótko uczulił". Spółka wyszła z rynku rosyjskiego i zwiększyła sprzedaż do Kazachstanu. Zapewne przypadek. Przed aferą związaną z LPP nikt by pewnie na to nie zwracał uwagi, ale teraz rynek jest na to wyczulony. Jak zaznacza Michał, "pracą analityka jest wskazywanie ryzyk - wszystkich możliwych". Zrobicie z tą wiedzą co chcecie.

Na jaki dokument powołuje się analityk, czy dziennikarz? Na żaden. Ryzyko to prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzeń. Jak afera wyjdzie na jaw i masz duży raport poważnej firmy analitycznej, to już nie ma ryzyka tylko fakty.

Jesteśmy na wątku spółki, mogę zakładać że dużą część z dyskutujących tu ma akcje. Te są na wielomiesięcznych minimach, no to i nastroje nie są pozytywne. Tylko że Wasze straty na rachunkach to nie wina analityków, którzy zwracali uwagę na jakieś ryzyka...

Inwestor X
13
Wysłane: 9 sierpnia 2024 22:30:14 przy kursie: 19,92 zł
Cytat:
Była edycja artykułu. Docieramy się jeszcze z nowym dziennikarzem. Inaczej rozłożyliśmy akcenty

Edycja była bo pewnie skontaktowała się z wami spółka. Nawet w tak drobnym aspekcie nie potraficie dochować rzetelności w przekazie?

Cytat:
Sedno dyskusji jest jednak takie, że nasz analityk wskazał na pewne ryzyko, "krótko uczulił". Spółka wyszła z rynku rosyjskiego i zwiększyła sprzedaż do Kazachstanu. Zapewne przypadek. Przed aferą związaną z LPP nikt by pewnie na to nie zwracał uwagi, ale teraz rynek jest na to wyczulony. Jak zaznacza Michał, "pracą analityka jest wskazywanie ryzyk - wszystkich możliwych". Zrobicie z tą wiedzą co chcecie

Pracą analityka jest wskazywanie zagrożeń a nie rozsiewanie insynuacji na temat spółki. Nie wiem gdzie Pan się uchował ale spółka od 2 lat jest nieustannie obrzucana bezpodstawnie błotem właśnie tymi insynuacjami mimo, że wielokrotnie się do tego odnosiła i zaprzeczała i przez 2 lata nie znalazł się na to żaden namacalny dowód poza wpisami z TT czy bankiera. Było to przed LPP i po LPP. Różnica jest taka, że w przypadku LPP powstał dokument dużej instytucji. w przypadku Amica przykładowo spółka sama przyznała w raporcie za Q1 2024, że oszukiwała akcjonariuszy (w 2022 poinformowała, że zaprzestaje sprzedaży w Rosji) i sprzedawała od 2022 do 2024 swój sprzęt do Rosji. Natomiast w przypadku ASBISu nie ma ani jednego dowodu. Natomiast jak to się mówi kłamstwo powtórzone 1000 razy..

Cytat:
Na jaki dokument powołuje się analityk, czy dziennikarz? Na żaden. Ryzyko to prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzeń. Jak afera wyjdzie na jaw i masz duży raport poważnej firmy analitycznej, to już nie ma ryzyka tylko fakty.

Czy Pan przeczytał o jakich ryzykach pisał w maju wasz "analityk" a co się wydarzyło? Wasz "analityk" sugerował import równoległy z Kazachstanu do Rosji natomiast obecna sytuacja wiąże się, że tym, że ASBIS walczy z szarą strefą i nielegalnym biznesem z Chin i Indii. Czyli nie dość, że spółka w żaden sposób nie uczestniczy w jakimkolwiek łamaniu prawa (pośrednio czy bezpośrednio) jak to było sugerowane to jeszcze walczy z takimi przypadkami na rynku, na którym prowadzi biznes.

Cytat:
Jesteśmy na wątku spółki, mogę zakładać że dużą część z dyskutujących tu ma akcje. Te są na wielomiesięcznych minimach, no to i nastroje nie są pozytywne. Tylko że Wasze straty na rachunkach to nie wina analityków, którzy zwracali uwagę na jakieś ryzyka.

Jest coś takiego na giełdzie jak sentyment i opinia o spółce. Jeżeli Stockwatch nie rozumie jak wpływają oskarżenie o łamanie prawa, oszustwa, współprace z Rosją co "analityk" robił i jaki może mieć to wpływ na kurs spółki to naprawdę widzę, że nie jest to poważny portal tylko taki bankier.

Spółek na giełdzie zabije się głownie medialnie obecnie.

Jeszcze mam takie proste pytanie:

Czy analityk Stockwatch skontaktował się ze spółką w maju lub teraz pisząc ten artykuł? Bo to jest takie minimum rzetelności? Czy skorzystał tylko z kont TT i forum bankiera?

Edytowany: 9 sierpnia 2024 22:47

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 9 sierpnia 2024 22:51:50 przy kursie: 19,92 zł
Jak będziemy atakować analityków za to, że piszą co myślą zgodnie ze swoim przekonaniem o sprawach spółek to skończy się na tym że będziemy dostawać jałowe analizy „ku pokrzepieniu serc”, a ryzyka dotyczące spółek będziemy dostawać bezpośrednio z rynku w niższych wycenach naszych akcji.

Inwestor X
13
Wysłane: 9 sierpnia 2024 23:06:33 przy kursie: 19,92 zł
007 napisał(a):
Jak będziemy atakować analityków za to, że piszą co myślą zgodnie ze swoim przekonaniem o sprawach spółek to skończy się na tym że będziemy dostawać jałowe analizy „ku pokrzepieniu serc”, a ryzyka dotyczące spółek będziemy dostawać bezpośrednio z rynku w niższych wycenach naszych akcji.

Analityk wykonuje pracę, zbiera materiały, kontaktuje się ze spółką i ma odrobinę pojęcia o tym co robi.

Jeżeli ktoś opiera się na TT i bankierze i swoich wyobrażeniach bez wykonania jakiekolwiek rzetelnej pracy to to nie jest analityk.

Nie znam żadnego profesjonalnego analityka zajmującego się spółką, który pod imieniem i nazwiskiem napisał to co napisano tutaj na Stockwatch odnośnie spółki przez ostatnie 2 lata. A znam większość rekomendacji i wycen. Znam za to 100 kont na TT i bankierze, które pisały podobnie jak "analityk" na Stockwatchu.

Także może przestańmy pisać analityk tylko napiszmy prawdę, że to współpracownik czy też użytkownik portalu, żeby nie deprecjonować słowa "analityk"

Ktoś kto piszę pseudoanalizę nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością i rzetelnością nie jest analitykiem.

Tak samo jak wujek na weselu nie jest tancerzem - mimo że tańczy.

Edytowany: 9 sierpnia 2024 23:14

Inwestor X
13
Wysłane: 9 sierpnia 2024 23:22:38 przy kursie: 19,92 zł
A jak wygląda rzetelna choć domowa analiza porównawcza sektora w PL i na świecie to tutaj macie próbkę. Kilkanaście godzin pracy i wiedza zdobywana o sektorze od 5 lat w PL i na świecie. Zupełnie gratis ode mnie. Niestety wasz "analityk" nie zajmuje się takimi sprawami bo nie ma tego na TT czy bankierze.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 9 sierpnia 2024 23:35

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 9 sierpnia 2024 23:34:48 przy kursie: 19,92 zł
Inwestor X napisał(a):

Edycja była bo pewnie skontaktowała się z wami spółka. Nawet w tak drobnym aspekcie nie potraficie dochować rzetelności w przekazie?

Nikt się nie kontaktował.

Inwestor X napisał(a):

Czy Pan przeczytał o jakich ryzykach pisał w maju wasz "analityk" a co się wydarzyło?

A Pan czytał? Ciekawe, że bez wykupionego abonamentu. Założył Pan dzisiaj konto tylko po to, aby komentować na forum ten artykuł.

Nie wiem kto od dwóch lat obrzuca bezpodstawnie spółkę błotem. Nie śledziłem, nie mam i nie miałem w portfelu. Wpisałem w google żeby sprawdzić. A tam
Cytat:
Asbis zamknął bardzo wymagający kwartał utrzymując wysoką marżę brutto, podtrzymuje prognozy na 2024 r.

Grupa ASBIS, wiodący dystrybutor z wartością dodaną, deweloper i dostawca produktów, rozwiązań i usług ICT oraz IoT na rosnących rynkach Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA), pomimo niezwykle trudnego otoczenia rynkowego wypracował w I półroczu 2024 r. dobre wyniki finansowe, które pozwalają Zarządowi (koniecznie z wielkiej litery :) na podtrzymanie opublikowanej prognozy finansowej na 2024 r., zgodnie z którą przychody będą się kształtowały pomiędzy 3,1 mld USD a 3,4 mld USD, natomiast zysk netto po opodatkowaniu będzie na poziomie pomiędzy 60 mln USD a 64 mln USD.

strefainwestorow.pl/wiadomosci...

Inwestor X
13
Wysłane: 9 sierpnia 2024 23:49:50 przy kursie: 19,92 zł
Cytat:
A Pan czytał? Ciekawe, że bez wykupionego abonamentu. Założył Pan dzisiaj konto tylko po to, aby komentować na forum ten artykuł.

Czyli broni Pan analizy, której nie widział na oczy a jednocześnie, której kwintesencje usunęliście dzisiaj z artykułu? Dość karkołomne podejście muszę powiedzieć.

Miałem nieprzyjemność ją zobaczyć u znajomego. Przykre, że w dzisiejszych czasach - tak jak napisałem - każdy może ogłosić się "analitykiem" a portale typu stockwatch promują takie osoby.

Cytat:
Nikt się nie kontaktował.

Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 sierpnia 2024 21:09:52 przy kursie: 19,92 zł
Inwestor X napisał(a):

Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.

A mógłbyś wykorzystać swoje znajomości i dowiedzieć się z jakiego powodu kazachski iSpace zaczął sprzedawać iPhone 15 dopiero 5 tygodni po premierze? W poprzednich latach takich opóźnień nie było.

Mc42902_
PREMIUM
24
Wpisów: 107
Wysłane: 13 sierpnia 2024 09:21:25 przy kursie: 19,98 zł
Panowie,

Jeśli dla kogoś wskazywanie zagrożeń dla kursu akcji jest opluwaniem, na prawdę się nie zrozumiemy....

Kurs Asbisu się załamał, to jest niezaprzeczalny fakt. Nie doszło do tego bo coś napisał teraz SW czy ja w maju tylko powód był inny i jego staramy się szukać. Analityk wskazuje że takie zjawisko mogło wystąpić - i uwaga - wystąpiło....więc szach mat :)

Jak ktoś mi piszę że oczerniam dobrą spółkę to na prawdę nie wiem czy ma świadomość tego co mówi. Tym bardziej jak ktoś oczekuje przeprosin za to że napisałem o ryzyku ataku na kurs jak to miało miejsce w przypadku LPP (które później się zmaterializowało właśnie na Asbis) - to tym bardziej chyba nie wie co mówi.

Ja wiem że u posiadaczy akcji Asbis teraz emocje uderzają w głowę. W każdej mojej analizie pisałem że Asbis to zdrowy biznesowo podmiot, idealny dla inwestorów długoterminowych (jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi), bo to prawda.

Tym bardziej zadziwia mnie fakt, że oczekujecie dokumentów ze spółki jako dowód na występowanie potencjalnego zagrożenia ..... Ludzie a jakbym napisał że w kilku najbliższych kwartałach możliwa jest recesja i przychody i zyski spółek takich jak Asbis mogą spaść - to TEŻ będziecie pod to dokumenty ze spółki chcieli... kpiny sobie ktoś robi chyba.hello1

Panowie, nikt z zespołu SW Asbisu nie opluwa, nie oczernia, wszystko jest cacy. Ale nie możecie mieć pretensji, że przytaczane są na forum publicznym wypowiedzi różnych ludzi, bo akurat wam się nie podobają. Że ja jako analityk mając taką spółkę jak Asbis która handluje na wschodzie przemilczę to co się działo na kursie LPP bo to byłby spory błąd. A tym wszystkich oburzonym pokazuje - pisałem o ryzyku które teraz się zmaterializowało i tyle.

I jeszcze jedno zdanie do tych, którzy mają informacje ze spółki i tak się tym mocno szczycą - to, że spółka coś mówi i wy jej wierzycie nie znaczy, że giełda myśli tak samo. No sorki takie życie.

Pozdrawiam

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 13 sierpnia 2024 10:09:11 przy kursie: 19,98 zł
Z tego co się orientuje, możliwe jest zjawisko cichego reeksportu, znane jako "grey re-export", polega na tym, że towary są eksportowane do jednego kraju, a następnie bez wyraźnego informowania eksportera, są one reeksportowane do innego kraju. Często dzieje się tak w sytuacjach, gdy pierwotny eksporter nie ma wiedzy o tym, że jego produkty trafią na rynek, na który normalnie nie miałby bezpośredniego dostępu (np. z powodu sankcji).

Ciekawe jak wygląda sprzedaż na głowę w Kazachstanie w porównaniu do innych krajów w jakich sprzedaż prowadzi Asbis. Te dane mógłby być wskazówką powyżej opisane zjawisko występuje czy nie.

Mc42902_
PREMIUM
24
Wysłane: 13 sierpnia 2024 11:07:56 przy kursie: 19,98 zł
To jest ciekawy pomysł, tylko tutaj by się trzeba było zastanowić nad budową wskaźnika. Najlepszy byłby ilość produktu przypadająca na mieszkańca. Danych ilościowych z tego co kojarzę nie ma i raczej spółka ich nie poda. Trzeba by było się skupić na wartości przychodu do liczby mieszkańców. Trochę to może być zniekształcone przez politykę cenową w różnych krajach i kurs (przy przeliczaniu danych do sprawozdań). Z drugiej strony jednak faktycznie gdyby dla Kazachstanu wskaźnik byłby wysoki w relacji do innych krajów mogło by się to wydawać podejrzane.

Można to oczywiście policzyć tylko obawiam się że to nam do końca sprawy nie załatwi. To tylko mówi o jakimś prawdopodobieństwie, że mielibyśmy do czynienia z re-eksportem do i teraz właśnie gdzie, może do Rosji, a może jeszcze gdzieś i dopiero do Rosji.....

Kurde, nie wiem ale z drugiej strony gdyby tak było to przecież ten rynek by nie słabł - mimo pojawienia się konkurencji sprzedaż szła by mocno dalej.

Nie wiem co co wy Panowie myślicie...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 sierpnia 2024 12:07:34 przy kursie: 19,98 zł
Nie wiem jakie będą różnice w wyliczeni obrotu na głowę dla poszczególnych krajów. Od wyniku zależy, czy analizować dalej temat czy nie.

Reeksport mógł zostać uszczelniony i to plus zmiany w kredytowaniu zakupów w Kazachstanie mogło spowodować spadek popytu. To oczywiście spekulacje.

Mc42902_
PREMIUM
24
Wysłane: 13 sierpnia 2024 13:46:22 przy kursie: 19,98 zł
Tak, tak ja pytałem o sytuację na rynku nie o obliczenia.

No niby ma to sens, tylko czemu akurat teraz by się to miało wydarzyć skoro handel trwał tyle czasu. Polityka u Kazachów na pewno jakoś popsuła rynek, ale nie wiem czy to miało by wpływ na re-eksport (jeśli oczywiście on istniał).

Kurczę gdyby coś się działo takiego - w sensie wykryto nielegalną odsprzedaż do Rosji i ją ukrócono na pewno byłoby o tym głośno i to by tłumaczyło zachowanie kursu. Poza tym umówmy się taki eksport łamiący sankcję na pewno odbywałby się z błogosławieństwem władz kazachskich. Musieli by mieć z tego jakiś cash pod stołem - to tym bardziej dziwne że nagle by to obcieli.

Inwestor X
13
Wysłane: 13 sierpnia 2024 14:03:39 przy kursie: 19,98 zł
Moderator:
...

Co do Twoje tezy. To wytłumaczę co zrobiłeś na kukiełkach.

Ostrzegałeś że kierowca samochodu może przewozić narkotyki (świadomie lub nie) albo prowadzić pod wpływem samochód i to może doprowadzić do wypadku. Kiedy okazało się, że w samochodzie zostały przecięte przewody i wyciek płyn hamulcowy a także ktoś umyślnie przebił oponę piszesz, że miałeś rację (jeżeli nie widzisz różnicy w ocenie kierowcy po wypadku w tych skrajnych sytuacjach to naprawdę zostaje Tobie tylko bankier)

Co ma recesja do oskarżania spółki o nielegalne działania (świadome lub nieświadome)

Zespół SW ma na koncie już kilka kłamstw odnośnie ASBISu. Zaczęły się one w 2022 i były kasowane w tym nawet przez waszego głównego redaktora Paćkowskiego. Wiem o tym bo sam mu zwracałem uwagę i je kasował (jak choćby informacje, że ASBIS sprzedawał Apple w Rosji co skutkowało spadkiem kursu o 10% kiedy SW, Trigon i kilkanaście innych portali podawało tą informacje zestawiając ją z nałożeniem sankcji na Rośnie i wycofaniem się Apple z tego rynku - ASBIS nigdy nie sprzedawał Apple w Rosji jeżeli nie wiesz). Także naprawdę ogarnijcie się w tym waszym Archeo siostry.

Moderator:
...

Co do waszego pomysłu o liczbie sprzedanych telefonów na głowę w jakimś kraju. Wy naprawdę nie macie pojęcia o sektorze i nie potraficie używać najprostszych ogólnodostępnych narzędzi jakie są dostępne.

...

Wzrost market share urządzeń iOS w Kazachstanie między końcem 2020 (19%) roku a dniem dzisiejszym (36%) czyli wzrost o 100% a mówimy o samych iPhonach praktycznie. I przypominam, że to jest market share rynku który, z roku na rok rośnie (smartfony i ogólnie całe IT) z młodym bogacącym się społeczeństwem. GDP PPP w PL obecnie to 44k $ w Kazachstanie 33k $ (czyli tyle ile miała PL w 2015 roku)

Dane są zbierane z terenu Kazachstanu a nie z jakiś krajów ościennych.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:11

Mc42902_
PREMIUM
24
Wysłane: 13 sierpnia 2024 14:04:04 przy kursie: 19,98 zł
Mi to pachnie po prostu zbiciem kursu przez kogoś w sytuacji słabszej koniunktury i wykorzystaniem przez rynek tej teorii o Rosji i Kazachstanie dla usprawiedliwienia. Przy 19 zł obroty były bardzo wysokie jak na Asbis więc ktoś sobie zebrał tanie akcje. Na razie prognozy są podtrzymane, więc albo mega ryzykują albo dla nich nic wielkiego się nie dzieje jeśli chodzi o biznes. Kluczowy będzie III kw. - jak poprawią wyniki powinno wszystko wrócić do normalności.

Inwestor X
13
Wysłane: 13 sierpnia 2024 14:14:00 przy kursie: 19,98 zł
Mc42902_ napisał(a):
Mi to pachnie po prostu zbiciem kursu przez kogoś w sytuacji słabszej koniunktury i wykorzystaniem przez rynek tej teorii o Rosji i Kazachstanie dla usprawiedliwienia. Przy 19 zł obroty były bardzo wysokie jak na Asbis więc ktoś sobie zebrał tanie akcje. Na razie prognozy są podtrzymane, więc albo mega ryzykują albo dla nich nic wielkiego się nie dzieje jeśli chodzi o biznes. Kluczowy będzie III kw. - jak poprawią wyniki powinno wszystko wrócić do normalności.

Ale przecież Ty to dokładnie robisz. W tym uczestniczysz od kilu miesięcy. To Ty promowałeś tą teorię.

Przedstawiasz spółkę w bardzo niekorzystnym świetle jako uczestniczącą świadomie lub nieświadomie w procederze, za który kilkunastu dystrybutorów z tego rejonu poniosło dotkliwe kary i na 2 z tego co kojarzę USA nałożyło sankcje. Poza Apple kilkunastu vendorów zakończyło współpracę z takimi dystrybutorami.

Wg Twoje teorii to spółka powinna mieć już dawno zabraną dystrybucje a jednak dostaje nowe umowę na dystrybucje z Apple na kolejny kraj i możliwe, że dostanie na 2-3 jeszcze.

Moderator:
...
Edytowany: 13 sierpnia 2024 17:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 sierpnia 2024 14:29:55 przy kursie: 19,98 zł
Fajna grafika i co z niej dla Ciebie wynika?

Analizę może być prowadzona zarówno od ogółu do szczegółu (analiza dedukcyjna), jak i od szczegółu do ogółu (analiza indukcyjna).

Ty podajesz udziały poszczególnych marek w rynku kazachskim. Bez wolumenów to ma dość ograniczoną wartość poznawczą. Te dane pokazują jak poszczególne marki radzą sobie na rynku, ale nie pokazują jak duży jest rynek. Generalnie pokazałeś zmiany w preferencjach klientów swoim wykresem bez wyjaśnienia co za tym stoi i bez pokazania czy i jak zmieniała się wartość rynku.

Edytowany: 13 sierpnia 2024 14:31

Mc42902_
PREMIUM
24
Wysłane: 13 sierpnia 2024 14:38:23 przy kursie: 19,98 zł
Inwestor X - niestety moje wychowanie nie pozwala mi na rozmowę na twoim poziomie więc Ci podziękuję za dalszą dyskusję. Podziwiam, że taki inteligent traci czas żeby z nami rozmawiać i nas pouczać. Szczególnie że dziwnym trafem dołączył do forum kilka dni temu. Pachnie świeżym trollem, albo dramatem uszczuplenia portfela i szukaniem winnych poza sobą. Powodzenia :)

Dla reszty - korzystam z raportów publikowanych przez spółkę, informacji od IR jeśli coś oraz ogólnodostępnych informacji z netu. I tyle. Nie mam żadnych tajnych dojść. Pozyskane informacje ze spółki to nie jest ,,złoty gral" ponieważ oni też nie chcą straszyć swoich inwestorów i o tym trzeba pamiętać - więc nie wiem czemu tak się ktoś tym podnieca że ma info z IR.

Przytaczanie przykładów przez Pana X z kosmosu nic tu nie wnosi - jak nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem o czym pisze to bardzo mi przykro. Ja nigdy nie nazwałem Asbis spółka prowadząca nielegalną działalność ani jej o to nie oskarżałem - tylko pisałem że istnieje ryzyko dla kursu; może powstać panika jeśli powstanie spekulacja na rynku. Redukcja kursu była znacząca faktycznie więc musiało być coś na rzeczy. Tak więc przykład podałeś dość śmieszny. A normalni ludzie próbują poszukać przyczyn załamania kursu a nie na siłe udowadniać że nic złego się nie dzieje.

I żeby była jasność, nie musisz się męczyć z obrażaniem innych bo nikt na to uwagi nie zwraca. Piszę tylko, bo wiem że inni też czytają i chciałbym aby dyskusja była merytoryczna, a nie emocjonalna w celu podbudowy czyjegoś ego.

Pozdrawiam Pana X i zdrowia życzę :) A resztę zapraszam do merytorycznej dyskusji :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ASBIS
  • 3 dystrybutorów IT z wysokimi rekomendacjami od analityków
    3 dystrybutorów IT z wysokimi rekomendacjami od analityków

Ich kursy są pozytywnymi bohaterami ostatnich sesji, mają ekspozycję na coraz silniejszego konsumenta, a do tego regularnie dzielą się dywidendą. Eksperci z biur maklerskich w najnowszych raportach wysoko wyceniają akcje dystrybutorów IT i rekomendują ich kupno. Sprawdzamy, co napędza notowania AB, Asbisu i Eurotela.

• Asbis z mocnym „kupuj” od analityka Ipopema Securities
    Asbis z mocnym „kupuj” od analityka Ipopema Securities

Ipopema Securities rozpoczęła wydawanie rekomendacji dla Asbisu od zalecenia kupuj i ceny docelowej na poziomie 36,53 zł za akcję. Względem wtorkowego kursu oznacza to potencjał do wzrostu o 38 proc.

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,448 sek.

yqlthvxw
olnkohtn
eobtscfr
Komunikaty ESPI/EBI ASBISc Enterprises PLC

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dqkzwtdb
mmpbccgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat