PARTNER SERWISU
lupxrugo
198 199 200 201 202

Kiedy szczyt Hossy:)

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 6 listopada 2024 17:33:24
Źródeł do których nawet nie zajrzałeś, zamiast tego wysnuwając teorie na podstawie tego co Ci się wydaje że w nich jest. Faktycznie kuriozalne.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 6 listopada 2024 18:16:35
szarlej81 napisał(a):
Źródeł do których nawet nie zajrzałeś, zamiast tego wysnuwając teorie na podstawie tego co Ci się wydaje że w nich jest. Faktycznie kuriozalne.

Liczy się to co piszesz. A w tym wypadku cytat jest jasny. Jeżeli chcesz mieć do kogoś pretensje to do siebie za cytowanie ... ur. I jeszcze masz pretensje że tego nie czytam. Dobre.

szarlej81
178
Wysłane: 6 listopada 2024 18:56:30
W skrócie bo mnie ta dyskusja męczy.

1. Napisałem wyraźnie, że nie uważam Trumpa za prorosyjskiego. Dwa razy dla ścisłości.
2. Wstawiłem linka do badań jak wygląda poparcie dla Trumpa w poszczególnych państwach Europy. Uprzedzam, to nie były żadne tam źródła rosyjskie, nie było to żadne badanie Rosjan mieszkających w USA jak to sobie wymyśliłeś. Ta sama metodologia zastosowana dla 43 państw. Sondaż wykonany przez jeden z najbardziej prestiżowych ośrodków badania opinii publicznej na świecie. I dodałem, że wg nich najbardziej jego wygranej oczekiwała Rosja. I teraz skup się. Nie według mnie. Wg tego sondażu. Co więcej nawet jeżeli faktem jest, że Rosja/Rosjanie oczekiwali wygranej Trumpa to nie implikuje to tego, że jest on politykiem prorosyjskim.

Więc wybacz, ale jeżeli dalej masz ochotę na temat tego, dlaczego uważam Trumpa za prorosyjskiego to ja jednak wymiękam bo problem chyba jednak nie leży w tym co ja piszę tylko w tym co Ty sobie z tego pisania wybierasz i luźno interpretujesz.
Edytowany: 6 listopada 2024 18:59

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 listopada 2024 20:35:16
Szarlej,

Nie czytam i nie przeczytam tego badania z jednego konkretnego powodu. Cytat jaki podałeś sugeruje nieprawdę. A teraz Ty się skup.

Często przeprowadza się badania, które są zaprojektowane tak, by przynieść określony wynik. Dla mnie to typowy przykład.

Cytujesz jakieś absurdalne wyniki badań od których się odcinasz. To po co je cytujesz? Samo to jest już w sobie manipulacja. Rosjanie popierają wybór Trumpa tego samego który blokował wybudowanie NS2. Ile jego administracja wprowadziła ustaw nakładających sankcje na Rosję? Zwiększenie liczby wojsk USA w Europie Wschodniej to działanie prorosyjskie?Administracja Trumpa zatwierdziła sprzedaż broni defensywnej dla Ukrainy, w tym pocisków przeciwpancernych Javelin. W USA za jego prezydentury zamykano rosyjskie konsulaty w USA itd. Zapoznaj się więc najpierw z tym co faktycznie robił. A potem zastanów się czy to co cytujesz ma jakiś sens tym bardziej jeżeli się z tym nie zgadzasz.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 listopada 2024 20:58:50
W ten sposób wywiera się wpływ na podświadomość widzów, czytelników bądź słuchaczy- wystarczająco częste zestawianie słów "Trump" i "Rosja" (lub dowolnie dobranej pary) spowoduje mimowolne kojarzenie jednego z drugim.

szarlej81
178
Wysłane: 6 listopada 2024 21:19:22
Po pierwsze zerknij sobie na kontekst w jakim ten sondaż przytoczyłem. Bo negowanie jego wyników bądź zarzucanie stronniczości tylko dlatego, że są sprzeczne z Twoimi poglądami jest słabe. Po drugie - skąd absolutna pewność, że władze w Rosji nie są zadowolone z tego wyniku. Taki Dugin na przykład się z tego cieszył.(tak, tak wiem to szachy 5D i taka zmyłka ;) ) Na Kremlu mogą mieć inną percepcję Trumpa niż jego zagorzali fani krzyczący niemalże "santo subito". Na Twoje cherry picking skupiające się na działaniach uderzających w Rosję mógłbym odpowiedzieć moim cherry picking z przykładami świadczącymi o czymś odwrotnym. Tylko po co skoro i tak żaden Cię nie przekona a jedynie wpakuje się w wielostronicową dyskusję, która do niczego nie prowadzi. Zresztą zapewne je znasz, a jak nie znasz i jesteś ciekaw to sobie je wygoglujesz.

Ogólnie sytuacja wygląda tak. Harris to kontynuacja dotychczasowej polityki. Która owszem, była dla Ukrainy zła i wyniszczająca, ale była też zła i wyniszczająca dla Rosji. Co dla Polski w ogólnym rozrachunku takie złe nie było. Szkoda Ukrainy ale tak długo jak Rosja jest zaangażowana tam, to nie będzie rozrabiać gdzieś indziej. Trump to w sumie niewiadoma. Może być lepiej, może być znacznie gorzej. Trump to polityk delikatnie mówiąc specyficzny, w jednych sprawach ma przebłyski geniuszu w innych jest absolutnym kretynem. Jeżeli posłucha ludzi takich jak O'Brien czy Colby to może ogólnie wyjdzie to na plus. Gorzej, że na ten moment wydaje się, że górą są ludzie pokroju Vanca. Dlatego tak jak pisałem - wszystko okaże się jak w rzeczywistości będzie wyglądał ten plan pokojowy i jak Trump zereaguje w przypadku, jeżeli okaże się, że to nie Zełeński a Putin robi tu problemy. Koncepcja pokoju przez siłę ma sporo sensu, problem w tym, że Trump sam pozbawił się części jej atutów w pierwszej połowie tego roku. Do tego dochodzi kolejna niewiadoma jak zareaguje Europa i czy wyciągnie wnioski, że uzależnienie w kwestiach bezpieczeństwa od USA to jednak średni pomysł. Tu też jestem sceptyczny. A takie niewiadome można by mnożyć. Więc wybacz, ale jakoś nie potrafię na wynik tych wyborów patrzeć wyłącznie w czarno-białych barwach jakie zdominowały u nas dyskusję medialną w tym temacie.
Edytowany: 6 listopada 2024 21:25

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 listopada 2024 21:37:52
szarlej81 napisał(a):
Po drugie - skąd absolutna pewność, że władze w Rosji nie są zadowolone z tego wyniku. Taki Dugin na przykład się z tego cieszył.

Trochę nietrafne zestawienie - Dugin ma z władzą tyle wspólnego, co Sakiewicz z poprzednim rządem, czyli co najwyżej poglądy. Wykreowany w mediach na szarą eminencję Kremla, w rzeczywistości jest dla ośrodka władzy delikatnym ciężarem, bo nie bardzo pragną identyfikować się z nim.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 listopada 2024 21:38:30
Szarlej tak jak napisałem. Cytuj dalej informacje, a potem pisz, że się z nimi nie zgadzasz w dowolnym kontekście.

Podałem konkretne działania antyrosyjskie Trumpa i jego administracji i trudno z tym dyskutować. Tyle ode mnie.

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 6 listopada 2024 22:00:01
O, znowu gównoburza argue

Tak swoją drogą fajnie rynek wycenia prezydenta Trumpa patrząc na sektory.

- finansowy, przemysłowy na duży plus
- użyteczności publicznej i REIT'y na duży minus

Czemu nie ma co się dziwić, w końcu ocenia się, że inflacja nie będzie spadać, a być może i wzrośnie za jego rządów, co akurat bankom wydaje się na rękę. Z kolei wysokie stopy procentowe biją w te dwa minusowe sektory.

Trochę dla mnie zastanawiająca jest ta euforia na małych spółkach, wszak wyższe stopy procentowe oznaczają droższe kredyty, a to w końcu na nich opiera się pierwsza faza modelu biznesowego. Z drugiej strony cła na zachodnie produkty może i pozwolą na większy rynek zbytu u siebie, ale czy to aż tak bardzo przewyższa droższe koszty finansowe dla małych biznesów? Nie wiem...

szarlej81
178
Wysłane: 6 listopada 2024 22:07:06
@1KejtoW

Czytałem niedawno wywiad ze wspomnianym wcześniej O'Brienem którego raczej ciężko uznać za osobę do Trumpa uprzedzoną. Pisał tam, że były plany przesunięcia połowy żołnierzy Amerykańskich z Niemiec na wschód Polski. Dodatkowe 25 tysięcy żołnierzy. Trump nawet był przychylny ale Angela Merkel odwiodła go od tego argumentując, że przesunięcie takiej ilości wojska spowoduje spadek obrotów lokalnych pubów i salonów samochodowych. Oczywiście można podchodzić do Trumpa wyłącznie skupiając się na jego słusznych decyzjach. Bo niby czemu nie. Na pewno tak jest znacznie prościej.
Edytowany: 6 listopada 2024 22:09

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 listopada 2024 22:22:38
Szarlej, Czy ty jako prezydent na pewno brałbyś takie przesłanki pod uwagę jak obroty w pubach i sprzedaż samochodów w Niemczech podejmując decyzję co do lokacji swoich wojsk? Wierzysz w to? Ugrane zostało coś innego i tyle.

Cytat:

Trump nawet był przychylny ale Angela Merkel odwiodła go od tego argumentując, że przesunięcie takiej ilości wojska spowoduje spadek obrotów lokalnych pubów i salonów samochodowych.

Przypomniałem sobie, że chodziło o poziom wydatków na zbrojenia przez Niemcy. Angela obiecała, że będą wydawać 2% swojego PKB na wojsko. Zdaje się, że w 2024 r. osiągną ten poziom, bo zostało ustalone, że będą do niego dochodzić stopniowo. Deal wykonany. Postraszył i osiągnął co chciał. Niemcy się ugięły.
Edytowany: 6 listopada 2024 22:35

szarlej81
178
Wysłane: 6 listopada 2024 22:27:43
Nie mam powodu aby nie wierzyć w słowa Doradcy ds. Bezpieczeństwa Narodowego Stanów Zjednoczonych za prezydentury Trumpa. Być może po prostu przeceniasz horyzonty decyzyjne niektórych polityków.

A tak w ogóle to właśnie rozleciała się koalicja rządząca w Niemczech więc po nowym roku będą wcześniejsze wybory.
Edytowany: 6 listopada 2024 22:28

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2024 08:52:43
Skoro przy okazji wyborów wypłynął wątek rosyjski, to słów kilka o sytuacji na tamtejszym rynku finansowym.

Stopa procentowa to 21% z perspektywa kolejnej podwyżki w grudniu do 23%. W praktyce oznacza to, że kredytobiorcy spłacają zobowiązania w oparciu o stopę 25%. Liczba wniosków o upadłość jest o 20% wyższa niż w roku ubiegłym. Rolowanie obligacji i owszem, jest możliwe, ale trzeba zaoferować 27%, by znaleźć chętnych. Firmy, które śpią na gotówce, nie są zainteresowane inwestycjami w nowe technologie czy sprzęt - wolą ograniczyć produkcję i utrzymywać się z odsetek od lokat.

No i dzisiaj moskiewska giełda poinformowała, że nie wie o której rozpocznie się sesja - handel odbywa się jedynie na walutach, surowcach i kontraktach terminowych. Oficjalna przyczyna opóźnienia sesji - błędy w oprogramowaniu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2024 09:04:58
szarlej81 napisał(a):
Nie mam powodu aby nie wierzyć w słowa Doradcy ds. Bezpieczeństwa Narodowego Stanów Zjednoczonych

Racja, to nie wiceminister spraw zagranicznych PL headbang

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 7 listopada 2024 12:22:24
krewa napisał(a):
Firmy, które śpią na gotówce, nie są zainteresowane inwestycjami w nowe technologie czy sprzęt - wolą ograniczyć produkcję i utrzymywać się z odsetek od lokat.

No i dzisiaj moskiewska giełda poinformowała, że nie wie o której rozpocznie się sesja - handel odbywa się jedynie na walutach, surowcach i kontraktach terminowych. Oficjalna przyczyna opóźnienia sesji - błędy w oprogramowaniu.

Jednym słowem "Eldorado"

Władek boi się DT bo ten jest nieprzewidywalny, rosyjski rynek będzie narażony na jeszcze większe szoki.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 listopada 2024 19:40:06
Nie wiem czy to prawda. Dziwny news.

Cytat:

Kontrowersyjny pomysł Zełenskiego. Każdy Ukrainiec ma dostać "stówę"

www.money.pl/gospodarka/kontro...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 listopada 2024 09:48:10
Prognozy nie są rewelacyjne. Zyski firm przeważnie maleją.

Cytat:
Narodowy Bank Polski przedstawił szokującą prognozę – inflacja nie tylko nie spadnie, ale wzrośnie do 5,6% w 2025 roku po odmrożeniu cen energii. Najgorszy okres czeka nas w pierwszym kwartale 2025, gdy wskaźnik może podskoczyć nawet do 6,6%. Powrót do normalności nastąpi dopiero w 2026 roku.

warszawawpigulce.pl/tragiczna-...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 listopada 2024 11:10:02
Mnie zainteresował nie tyle sam artykuł, co jego autor. Pani Anna Szkutnik jest niezwykle pracowitą osobą, tylko w ciągu jednego dnia 09 listopada opublikowała 32 artykuły! Zaczęła publikować o 00:01 a skończyła o 22:38. Biedulka, ani chwili wytchnienia nie ma - tylko na potrzeby podlinkowanego artykułu o klikbajtowym tytule musiała zapoznać się z 26-stronicowym raportem NBP, wyciągnąć wnioski i opisać. Tytan pracy, jednym słowem. Dawniej tak pracowitą osobę nazywano stachanowcem. Obecnie zaś, zgodnie z panującą feminatywną tendencją, byłaby stachanowką?

Cieszę się, że mam już z górki. Współczuję tym wszystkim, którym przyjdzie żyć w świecie kreowanym przez AI.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 listopada 2024 12:51:49
Wątpię aby wszystkie publikacje napisała tego samego dnia. Może tego samego dnia je opublikowała ale to nie to samo. Opublikować i napisać.
Edytowany: 10 listopada 2024 12:52

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 listopada 2024 13:10:16
Ja wątpię, że chociażby jeden tekst jest jej autorstwa a nie AI. Dzień wcześniej "spłodziła" 30 artykułów. Zresztą, wystarczy zapoznać się z dowolnym z nich, by zorientować się, że autorem jest ChatGPT albo dowolny inny chatbot. Co jak co, ale wydajność redakcyjna ma swoje granice. I coś na ten temat wiem nie ze słyszenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

198 199 200 201 202

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

eqpakimx
thhntqai
gcymypae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wcnveets
gortpzag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat