PARTNER SERWISU
blckfmlb
89 90 91 92 93
grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 28 grudnia 2024 09:39:39 przy kursie: 46,90 zł
1ketjoW napisał(a):
Koszty ogólnego zarządu wzrosły w związku z wymianą kadr. Zresztą nie tylko w tej spółce. O ile wymiane mogę jeszcze zrozumieć o tyle podwyżek wynagrodzeń o 30-40% już nie.

Z tymi wzrostem kosztów zarządu to głównie efekt złotych spadochronów, które dla "dobra" Spółek załatwili sobie kolesie od botoksów i poprawy zgryzu za pieniądze Spółki. Oczywiście dla "Dobra Spółek", bo jakże ryzykować upadek z tak poprawionym zgryzem i gładką pozbawioną mimiki twarzą??
Edytowany: 28 grudnia 2024 09:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 28 grudnia 2024 09:50:19 przy kursie: 46,90 zł
Spadochrony. Poczytaj o zmianach kadrowych i o wzrostach wynagrodzeń nowych nominatów np. w PWPW, Polska Grupa Zbrojeniowa itd. Poza tym powszechne zmiany kadrowe w Orlenie jeżeli chodzi o kadrę średniego szczebla.

Twoje pisanie grum nie ma pokrycia w faktach.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 grudnia 2024 11:14:00 przy kursie: 46,90 zł
Cytat:
Z tymi wzrostem kosztów zarządu to głównie efekt złotych spadochronów, które dla "dobra" Spółek załatwili sobie kolesie od botoksów i poprawy zgryzu za pieniądze Spółki. Oczywiście dla "Dobra Spółek", bo jakże ryzykować upadek z tak poprawionym zgryzem i gładką pozbawioną mimiki twarzą??

Odniosę się również bardziej szczegółowo ponieważ piszesz o Obajtku a nie ogólnie. Powszechną praktyką jest, że kadra wyższego szczebla ma wykupione pakiety medyczne klasy premium. Zakładam, że wszelkie zabiegi jakie w ramach posiadanego pakietu medycznego wykonywał Obajtek były w nim zawarte. Co więcej ponieważ nie ma informacji w prasie, aby pakiety te podlegały mianom co do zakresu można przyjąć, że poprzedni członkowie zarządu również mieli takie możliwości.

Teraz porównaj te wydatki "medtyczne" z 1 zł od każdej kawy sprzedanej na stacji Orlenu dla Owiaka za jego bilbordową kampanię 'niewyborczą" przez 3 lata. Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (WOŚP) prowadziła kampanię billboardową z hasłem: "Polacy! Pokonajmy to zło! WYGRAMY".

Teraz za tę kampanię następuje dystrybucja środków z Orlenu do Owsiaka. Co za przypadek. salute

Cytat:
Pijesz kawę na Orlenie, będziesz wspierać Owsiaka!

wgospodarce.pl/informacje/1472...
Edytowany: 28 grudnia 2024 11:17

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 28 grudnia 2024 12:12:30 przy kursie: 46,90 zł
Marża brutto na kawie sięga 800-1000 %, większa jest tylko na herbacie.
Jeśli po umowie z Owsiakiem sprzedaż kawy na Orlenie wzrośnie o ok. 16 % to Orlen będzie na tej umowie zarabiać.
Wolę to niż wywalany cash na mistera Pcimia i ochronę jego prywatnych nieruchomości.

Ps. Jadę po dwie kawki....... Na Orlen salute

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 28 grudnia 2024 13:23:25 przy kursie: 46,90 zł
W raporcie zarząd nie wyjaśnia powodów skoku wynagrodzeń. Wydaje mi się, że gdyby faktycznie było to spowodowane odprawami, to obecny zarząd nie omieszkałby o tym wspomnieć, usprawiedliwiając wzrost. Natomiast milczenie w tej kwestii nasuwa słuszne podejrzenia, że za wzrostami stoi abrewiatura TKM.

Co do WOŚP - nie jest to jedyna organizacja, którą sponsoruje Orlen. Spółka jest sponsorem generalnym, tytularnym i zwykłym wielu związków i lig. I zdecydowanie wolę wspieranie WOŚP nad PZPN, a szczególnie reprezentacji narodowej.

Niestety, Orlen jest spółką SP, spółką strategiczną i z tego powodu prawdopodobnie nigdy nie zostanie odpolityczniony.
Edytowany: 28 grudnia 2024 13:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 grudnia 2024 13:46:45 przy kursie: 46,90 zł
bginvest napisał(a):
Marża brutto na kawie sięga 800-1000 %, większa jest tylko na herbacie.
Jeśli po umowie z Owsiakiem sprzedaż kawy na Orlenie wzrośnie o ok. 16 % to Orlen będzie na tej umowie zarabiać.
Wolę to niż wywalany cash na mistera Pcimia i ochronę jego prywatnych nieruchomości.

Ps. Jadę po dwie kawki....... Na Orlen salute

Jaka marża? Od każdej kawy dają złotówkę. Od przychodu odejmij 1 zl nie od dochodu. Jeżeli sprzedaż wzrośnie Orlen będzie zarabiać jeżeli spadnie Orlen będzie tracić. Papier przyjmie każde założenie.

Poza tym to deal nie biznesowy tylko ręką rękę myje. Owsiak wydał kasę na bilbordy teraz dostaje zwrot wydatków i tyle.

Jedyne przelewy o jakich wiem to Orlen wstrzymał dla PKOI. Reszta umów sponsoringowych jest kontynuowana.

Dane z 2019 r.

Cytat:
ORLEN jest największym dystrybutorem kawy Fairtrade w Polsce. Rocznie sprzedaje ok. 14,5 miliona litrów

www.orlen.pl/pl/o-firmie/media...
Edytowany: 28 grudnia 2024 14:03

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 28 grudnia 2024 13:55:59 przy kursie: 46,90 zł
bginvest napisał(a):

Nie bierzesz pod uwagę, że 1/3 społeczeństwa już tam kawy nie kupi, bo nie będzie miłą ochoty finansować poprzez Owsiaka kampanii wyborczej PO. Przy okazji jak będzie w drodze i będzie miała ochotę na kawę to zatrzyma się na innej stacji. Gdyby ten zarząd podejmował biznesowo racjonalne decyzje to podpisałby umowę np. z PCK albo lokalnymi organizacjami działającymi w Dolinie Kłodzkiej. Mamy zaś do czynienia z kolejną decyzją polityczną, która niekoniecznie musi być racjonalna ekonomicznie.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 28 grudnia 2024 15:13:47 przy kursie: 46,90 zł
1ketjoW oczywiście, że to deal polityczny.
Napisałem jakie warunki muszą zostać spełnione, żeby ten deal miał też charakter biznesowy.

Ja osobiście od roku wróciłem do tankowania na Orlenie, teraz będę brał też kawę.

Dla mnie WOŚP to bardzo pozytywna inicjatywa (w której przez kilka dni 200 k ludzi za free daje swój czas, energię) mega pozytywne emocje, łącząca nasze społeczeństwo.

Przypomnę, że po ponad 20 latach telewizja publiczna TVP zakończyła transmisję tego wydarzenia. Ciekawe dlaczego ?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 grudnia 2024 15:33:47 przy kursie: 46,90 zł
Ja tankuje na Orlenie od zawsze. Kawy nie piłem i nie będę pił.

Gdzie pijesz kawę mnie nie interesuje.

Emocje pozytywne. Jak dla kogo.

Ca. 150 mln zł to spora kwota dla prywatnej fundacji.
Znasz jeszcze jakaś fundację która TVP w takim wymiarze wspierała za darmo? Pytanie retoryczne
Edytowany: 28 grudnia 2024 15:34

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 28 grudnia 2024 15:38:58 przy kursie: 46,90 zł
Panowie,
Serdeczna prośba od moderacji: nie wszczynajcie dyskusji politycznych na wątkach spółek, przenieście je zawczasu na wątek hossy

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 grudnia 2024 19:59:47 przy kursie: 46,90 zł
1ketjoW napisał(a):
Cytat:

Odniosę się również bardziej szczegółowo ponieważ piszesz o Obajtku a nie ogólnie. Powszechną praktyką jest, że kadra wyższego szczebla ma wykupione pakiety medyczne klasy premium. Zakładam, że wszelkie zabiegi jakie w ramach posiadanego pakietu medycznego wykonywał Obajtek były w nim zawarte. Co więcej ponieważ nie ma informacji w prasie, aby pakiety te podlegały mianom co do zakresu można przyjąć, że poprzedni członkowie zarządu również mieli takie możliwości.

Powszechną praktyką ..... nie wstyd ci takie rzeczy usprawiedliwiać? Nie ma znaczenia czy on jest z prawej strony czy z lewej - przecież to zwyczajnie słabe.
I to jeszcze nazywasz procedurą medyczną? Toksynę botulinową leczy się nietrzymanie moczu, ale na miłość boską nie waląc sobie go iniekcją po twarzy, nawet po Obajtkowej twarzy. Pakiet medyczny sobie wymyślił bandhead
Edytowany: 29 grudnia 2024 19:59

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 grudnia 2024 20:46:50 przy kursie: 46,90 zł
Możesz się denerwować grum. Ja bym mu zapłacił więcej gdyby dla mnie zarobił tyle co dla Orlenu.

Nie ja wymyśliłem tylko jestem pewny że miał wykupiony pakiet medyczny i ten pakiet obejmował takie usługi. Twierdzenie że kradł na medycynę estetyczną jest zwyczajnie głupie. Gdyby chciał kraść mógł zrobić większe wałki i za te pieniądze zrobić sobie sto takich zabiegów.
Edytowany: 29 grudnia 2024 20:49

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 grudnia 2024 20:59:13 przy kursie: 46,90 zł
1ketjoW napisał(a):
Możesz się denerwować grum. Ja bym mu zapłacił więcej gdyby dla mnie zarobił tyle co dla Orlenu.

Nie ja wymyśliłem tylko jestem pewny że miał wykupiony pakiet medyczny i ten pakiet obejmował takie usługi. Twierdzenie że kradł na medycynę estetyczną jest zwyczajnie głupie. Gdyby chciał kraść mógł zrobić większe wałki i za te pieniądze zrobić sobie sto takich zabiegów.

Daleki jestem od zdenerwowania, raczej mam poczucie zawodu. Nigdy nie twierdziłem, że kradnie.
Skończ z tym pakietem medycznym - bo to nie były procedury medyczne, chyba, że masz wiedzę, że jednak to było moczenie....
Ogólnie to zawód, że to co kiedyś byłoby czymś skrajnie nagannym dziś znajduje obrońców!!!
Na marginesie z tym twierdzeniem, że Obajtek zarobił dla Orlenu, no cóż można rozważyć tezę ile by Orlen zarobił więcej bez Obajtka? Patrz: odpisy. Patrz: ile stracili realnie akcjonariusze przez ten czas gdy obajtek rządził....
Edytowany: 29 grudnia 2024 20:59

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 grudnia 2024 21:21:25 przy kursie: 46,90 zł
W sprawie odpisów pisałem że zmieniły się założenia do modeli. Gdyby wcześniejsze założenia były błędne to korygowania bylyby bilanse otwarcia z rachunkowego punktu widzenia.

Co do medycyny estetycznej i korekty zgryzu. Nie wiem jaki jest podział wydatków na te zabiegi. Podobno chodzi o kwote107 tys. zł. To grosze i czepianie się. Nie ma nic grubszego. Żałośnie to wygląda.

Cytat:

Ponad 107,5 tys. zł na zabiegi z zakresu estetyki, do tego 31 prywatnych pobytów w hotelu w Łebie za łącznie prawie 18 tys. zł.

www.money.pl/gospodarka/co-jes...

Kontrolowane przecieki informacji. Żałosne.

Proponuję równie poczytać o zasadzie prawnej dotyczącej domniemania niewinności zanim kogoś skażesz na bazie publikacji prasowych.

Jeżeli ukradł pieniądze, zdefraudował je itd. powinien mieć zarzuty karne. Nie ma.
Edytowany: 29 grudnia 2024 21:29

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 29 grudnia 2024 21:55:42 przy kursie: 46,90 zł
Prezes nie ma prawa wydać grosza ze środków spółki na swoje prywatne sprawy. Dentysta, zabiegi to prywata.
ujeżdżam byki ===>>

Edytowany: 29 grudnia 2024 21:57

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 grudnia 2024 22:03:11 przy kursie: 46,90 zł
Jeżeli wydatki te były objęte pakietem medycznym jaki go obejmował jako prezesa zarządu to co jest niezgodnego z prawem.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 grudnia 2024 22:47:04 przy kursie: 46,90 zł
1ketjoW napisał(a):
Jeżeli wydatki te były objęte pakietem medycznym jaki go obejmował jako prezesa zarządu to co jest niezgodnego z prawem.

Widocznie nie były (abstrahując od faktu, że to są procedury kosmetyczne nie medyczne), bo zarząd Spółki prowadzi sprawę, a nie zaniechał, na gruncie prawa cywilnego nie karnego.
A jeżeli jednak jest sprawa, to jak to świadczy o panu Objatku??? Jeżeli sprawa jest to dobrze, że zarząd broni interesu akcjonariuszy.

Edytowany: 29 grudnia 2024 22:49

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 29 grudnia 2024 23:37:57 przy kursie: 46,90 zł
007 napisał(a):
Rynek zareaguje pozytywnie, jak wymienią tez zarząd na taki, który zamiast zajmowania się polityką zajmie się robieniem biznesu.

O tak, to popieram , po roku to najwyższy czas, aby rzetelnie ocenić tych ludzi. I tu mam duże wątpliwości, kto zredaguje "nową strategię". Oby nie eksperci związani z konkurencją zagraniczną wespół z politykami, bo przecież obecny Zarząd jest całkowicie spolegliwy wobec MAP.
Jeżeli istotą tzw. "nowej strategii" będzie jedynie wykazywanie i naprawianie rzekomego "syfu po-obajtkowego" to kurs akcji długo nie zobaczy poziomu sprzed roku.
Tu papierkiem lakmusowym rzetelności obecnego Zarządu będzie podtrzymanie lub odrzucenie dotychczasowej polityki dywidendowej do 2030r.
Można tu deliberować na różnych wariantach, co to w tej nowej strategii poprawią lub schrzanią właśnie w tym aspekcie.
Na poprawę raczej nie liczę. Przypuszczam, że padnie propozycja oparta o "obiecanki", czyli bla, bla w stylu-przykładowo:.. gdy wyprowadzimy spółkę z syfu (rzekomego) a to potrwa jeszcze 2 lata, to będziemy wypłacać nie 4 zł dywidendy a 8 zł w latach 2027-2030.
I od tego ilu to smacznie skonsumuje, zależeć będzie kurs akcji.
Póki co, leżymy na dnie i cieszymy się, że chwilowo powraca na 47 zł/pS. No wcześniej już ustalałem Oś P=48 zł i być może wokół niej do dnia ogłoszenia owej strategii będzie wahadełko się poruszać.
A potem ? No cóż tu panowie robi się "politykę", a biznes ten wplątano w nią nieprzypadkowo, bowiem cały kraj pozbywa się rzekomego "syfu" i jak długo to potrwa, tak długo kurs akcji PKN wskazanej Osi nie opuści.
Nie jest to rekomendacja.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 grudnia 2024 00:42:52 przy kursie: 46,90 zł
grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Widocznie nie były (abstrahując od faktu, że to są procedury kosmetyczne nie medyczne), bo zarząd Spółki prowadzi sprawę, a nie zaniechał, na gruncie prawa cywilnego nie karnego.
A jeżeli jednak jest sprawa, to jak to świadczy o panu Objatku??? Jeżeli sprawa jest to dobrze, że zarząd broni interesu akcjonariuszy.

Widocznie. Nie znaczy nic. Poza tym dalej nie wiesz ile faktycznie wydał na zęby a ile na jak to nazywasz procedury kosmetyczne.

W takich sprawach gdybanie jakie proponujesz jest co najmniej niestosowne.

Obecny zarząd broni interesu akcjonariuszy w kwocie 107,5 tys. zł i jednocześnie zawiera umowę z WOŚP na ca 150 mln zł na 3 lata. Waleczny ten zarząd. Moim zdaniem w takiego rodzaju spółce takie sprawy nawet jeżeli są prowadzone nie powinny być upubliczniane. Teraz każdy będzie się bał tego co się stanie po ewentualnej zmianie władzy. Jak do tej pory obecny zarząd Orlenu nie wykazał się dla mnie niczym specjalnym.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 30 grudnia 2024 09:14:20 przy kursie: 47,20 zł
1ketjoW napisał(a):
[

Obecny zarząd broni interesu akcjonariuszy w kwocie 107,5 tys. zł i jednocześnie zawiera umowę z WOŚP na ca 150 mln zł na 3 lata. Waleczny ten zarząd. Moim zdaniem w takiego rodzaju spółce takie sprawy nawet jeżeli są prowadzone nie powinny być upubliczniane. Teraz każdy będzie się bał tego co się stanie po ewentualnej zmianie władzy. Jak do tej pory obecny zarząd Orlenu nie wykazał się dla mnie niczym specjalnym.

cyt 1ketjoW: "Jeżeli wydatki [...] to co jest niezgodnego z prawem.???".

Zgodnie z prawem, więc co cię w tym boli????

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pknorlen

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

ilqbhrhu
vnzgalpb
wnzopzid
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wkjuuoxt
aamahhqh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat