PARTNER SERWISU
mbfwigmj
96 97 98 99 100
Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 kwietnia 2025 15:57:56 przy kursie: 66,40 zł
longterm napisał(a):
To chyba się spełnia sen Omara, tj zmienność a la covidowa a baza klientów nieporównywalnie większa

Ciekawe, że ludzie sprzedają te akcje w momencie kolejnego sukcesu, bo że rozbiją bank wątpliwości chyba nie mamy :)

r3fleX
16
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 92
Wysłane: 4 kwietnia 2025 18:41:10 przy kursie: 66,40 zł
Q1 oraz Q2 może być spektakularne pod kątem zysków dla XTB. Piękna baza pod dywidendę za 2025 :).

Rif
Rif
166
Wysłane: 7 kwietnia 2025 10:52:16 przy kursie: 70,32 zł
krewa napisał(a):
Dzisiaj amatorskie kreski

kliknij, aby powiększyć

Trochę to trwało, ale ludzie w końcu zajarzyli przekaz ;)

dziudo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 36
Wysłane: 7 kwietnia 2025 11:24:17 przy kursie: 70,32 zł
Nie sądziłem, że XTB wystąpi kiedykolwiek w roli hedgingu mojego portfela ;)

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 14 kwietnia 2025 09:39:06 przy kursie: 75,40 zł
Cisza na wątku, to dobrze. Tak żeby mnie umkneło, w kwietniu XTB powienien zostać numerem 1 jeśli chodzi o liczbę rachunków maklerskich. Skończy się dominacja mBanku.

https://stooq.pl/n/?f=1673145

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 14 kwietnia 2025 09:55:08 przy kursie: 75,40 zł
Świetna wiadomość, bo szczerze im kibicuję.
Z mojego punktu widzenia, bo posiadam rachunki u obydwu, to mBank zdecydowanie wygrywa UI'em. Do XTB wciąż nie mogę się porzyzwyczaić, natomiast posiadam z punkt widzenia "bezprowizyjności".

polmoney
9
Wysłane: 14 kwietnia 2025 13:21:22 przy kursie: 75,40 zł
I jeszcze delikatny skup akcji z rynku na program motywacyjny.

"XTB rozpoczął skup do 95.248 akcji własnych po cenie maks. 104,3 zł za papier"
https://stooq.pl/n/?f=1674160

Ciekawe czy XTB zdecyduje się na wiekszy skup i umorzenie akcji, poza dywidendą.

polmoney
9
Wysłane: 24 kwietnia 2025 16:40:26 przy kursie: 80,50 zł
Kolejny produkt tym razem na rynek francuski:

XTB wprowadza nowy produkt dedykowany inwestorom indywidualnym we Francji

www.stockwatch.pl/wiadomosci/x...

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 24 kwietnia 2025 17:38:46 przy kursie: 80,50 zł
Dobrze to wygląda: nowe produkty, agresywny marketing, ponadprzeciętna zmienność. Mam nadzieję, że 15ego XTB potwierdzi przewidywania i zaskoczy nas solidnym raportem. Wówczas droga do 100 będzie stała otworem.

Rif
Rif
166
Wysłane: 24 kwietnia 2025 18:36:57 przy kursie: 80,50 zł
tmsglc napisał(a):
Dobrze to wygląda: nowe produkty, agresywny marketing, ponadprzeciętna zmienność. Mam nadzieję, że 15ego XTB potwierdzi przewidywania i zaskoczy nas solidnym raportem. Wówczas droga do 100 będzie stała otworem.

Wstępne wyniki po sesji 29 kwietnia, a dzień później konferencja wynikowa

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 kwietnia 2025 12:07:36 przy kursie: 82,00 zł
XTB - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Mamy nowe ATH, skuteczny re-test wybitego styczniowego maksimum i wybicie górą z obrębu kanału. Wolumen wybicia na razie nie imponuję, ale i tak jest już powyżej średniej a do końca sesji mamy jeszcze 5 godzin. Jeżeli gracze dowiozą świecę do końca, można będzie odważniej szacować zasięg tego wybicia. W tym celu możemy posługiwać się narzędziami opartymi o poziomy Fibonacciego.
Pierwszym poziomem docelowym jest zewnętrzne zniesienie 161,8% znajdują się się na poziomie 87,50 zł. Kolejnym zaś wysokość opuszczonego kanału potraktowana współczynnikiem 0,618 - na chwilę obecną jest to 92,50 zł ale już pod koniec maja podniesie się on do 93,20 zł.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

StaryLis
54
Wysłane: 1 maja 2025 21:01:34 przy kursie: 82,00 zł
Oczywiście mogę się mylić, ale jest możliwe, że ktoś grubszy zainteresował się w końcu XTB.

Pamiętacie poniedziałek 7 kwietnia i panikę, która rozlała się po całym świecie po tym, jak D. Trump obłożył ten niewdzięczny cały świat cłem odwetowym? XTB na otwarciu tej sesji niewiele się różniło od innych spółek i również spadało, a jednak w trakcie sesji coś kliknęło i XTB wystrzeliło z otwarcia na poziomie 64,06 (z minimum intraday = 63,66) do zamknięcia 70,32 (z maksimum intraday = 71,98), kurs odniesienia z piątku wynosił 66,40. Wprawdzie cała GPW w trakcie poniedziałkowej sesji otrząsnęła się z minimów, ale o wyjściu na plus jednak mowy nie było.

Po 7 kwietnia mieliśmy już do końca miesiąca spokojny trend w górę. Sesja wczorajsza była pod wieloma względami podobna do tej z 7 kwietnia: po otwarciu na poziomie 78,30 (z minimum intraday = 77,04) podnieśliśmy się do zamknięcia na poziomie 82,00 (z maksimum intraday = 85,26), kurs odniesienia = 78,88.

Obu sesjom (7. i 30. kwietnia) towarzyszyły rekordowe obroty - pod ich względem były to sesje nr 2 i 3 w całym 2025 roku, wyższe mieliśmy tylko w trakcie pamiętnej paniki 31.01, której najważniejszym długotrwałym efektem okazało się moje dołączenie do tego forum.

Ulica takich obrotów raczej nie zrobiła. W narodzie po sesji 29.04 widać było oczekiwanie spadków, ale tym razem zamiast wsparcia od grubego szorciarza przyszedł strzał w nos. W krótkim terminie widzę szanse na kontynuację trendu wzrostowego (a kiedy piszę tu, co myślę o długim terminie niezmiennie uznają mnie za naganiacza). Jeśli podobieństwo sesji z dnia 7 i 30 kwietnia uznamy za nieprzypadkowe (sądzę, że mogą stać za nimi te same podmioty/ten sam podmiot) w miesiącu maju możemy oczekiwać zachowania kursu podobnego do tego z kwietnia (czyli stabilnego trendu w górę). Dodatkowym czynnikiem zachęcającym do kupowania XTB może być coraz bliższa dywidenda. A później oczywiście ogłoszenie wyników za drugi kwartał, które powinny być znacząco lepsze niż te z kwartału pierwszego. Wiele wskazuje na to, że 2025 będzie po prostu kolejnym rokiem rekordowym dla XTB, na pewno pod względem przyrostu liczby nowych klientów, prawie na pewno pod względem obrotów, a może nawet pod względem zysków. Nie mów hop, póki nie przeskoczysz, ale dla akcjonariuszy XTB kolejne rekordy nie są niczym nowym i prawie się już do nich przyzwyczaili: rekordowy był dopiero co zamknięty rok 2024, wcześniej 2023, wcześniej 2022. Trzeba się cofnąć aż do roku 2021, żeby znaleźć pierwszy rok, który nie był rekordowy, ale to tylko dlatego, że w roku 2020 mieliśmy covid i związaną z nim bessę, dla XTB czas żniw. Gdy przeskoczymy 2020 i porównamy 2021 do całej przedcovidowej działalności spółki i wtedy mieliśmy rekord. Ale kiedy stojący za tymi rekordami zarząd opowiada o wzroście w kolejnych latach analitykowi mBanku wyrywają się rekomendacje, w których obstaje przy tym, że on wie lepiej :) Komu wierzyć? Dlaczego życie musi być takie ciężkie?

W 2026 będą dla nas najprawdopodobniej pracować już opcje i giełda krypto. U amerykańskiej konkurencji te produkty odpowiadają za lwią część zysków (wszak kontraktów CFD w USA nie oferują), ciekawe czy w XTB będą miały jakieś przełożenie na końcowy wynik... Nie od razu w całej okazałości, drżę aby coś w ogóle skapnęło, choćby akurat tyle, aby udało się zaliczyć kolejny rekord.

Raport za pierwszy kwartał 2025:

- Należy zwrócić uwagę, że około 43 mld. zł. zysku (przed opodatkowaniem) zabrały nam ujemne różnice kursowe (umocnienie złotówki / osłabienie innych walut względem naszej). Za 81% tej kwoty odpowiada osłabienie dolara (wg informacji z konferencji wynikowej). Jeśli chcemy być firmą światową od klientów musimy jednak przyjmować zielone, no nie ma rady.

- Depozyty klientów netto wzrosły r/r z 1,897 mld. do 4,127 mld. zł. Ten wzrost jest niezwykły nawet względem końca roku 2024, ledwie 3 miesiące wcześniej te depozyty wynosiły 2,536 mld. (i na tamten czas były już rekordowe). Dzieje się.

- Wzrost liczby aktywnych klientów o 76,5% rok do roku.

- Pomimo znaczącego wzrostu wydatków na marketing pieniądze te są wydawane racjonalnie: koszt pozyskania nowego klienta pozostaje na stałym poziomie.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 maja 2025 22:16:23 przy kursie: 82,00 zł
StaryLis napisał(a):
Oczywiście mogę się mylić, ale jest możliwe, że ktoś grubszy zainteresował się w końcu XTB.
...
Ulica takich obrotów raczej nie zrobiła.

W końcu? Przecież 88% obrotu generują inwestorzy zagraniczni i krajowi instytucjonalni, wpływ ulicy od dawna jest marginalny.

StaryLis
54
Wysłane: 2 maja 2025 21:16:27 przy kursie: 81,80 zł
To są dane dla całej giełdy, a nie dla XTB. Zagranica gra głównie na WIG20, nie mamy dowodów, żeby XTB było jakimś wyjątkiem od tej reguły (choć nie da się tego wykluczyć). Jeśli chodzi o krajowe portfele instytucjonalne do tej pory XTB było w nich bardzo niedoreprezentowane. Może coś się w tej kwestii właśnie zmienia, nie wiem, na ten moment trudno powiedzieć czy podmiot, który wziął ostatnio na radar XTB jest z Polski.

Według danych ze stooq z ważniejszych polskich spółek jedyne, w których polskie fundusze (OFE, TFI, DFE, PTE i SFIO razem) mają równie małe udziały w kapitale to Żabka i Dino (ale również w ich przypadku fundy zebrały z rynku większy udział dostępnego free floatu).

Minimalnie mniejszy udział polskie fundy mają też w Pepco, ale to po pierwsze spółka zarejestrowana poza Polską, a po drugie główny akcjonariusz (Pepco Holdco Limited) trzyma w niej aż 78,59 % akcji. Polskie fundy zebrały tu aż 40 procent free floatu, 2 razy więcej niż w przypadku XTB.

Aby znaleźć jakąś spółkę, w której polskie fundusze są wyraźnie słabiej reprezentowane niż w XTB musielibyśmy pójść na wycieczkę do JSW. Inaczej od Sasa do lasa - wszędzie jest ich więcej. Nawet teoria, że te instytucje z zasady nie inwestują w spółki, które mają w nazwie tylko trzy litery nie tłumaczy tej sytuacji, bo w takim CCC jest ich całe zatrzęsienie. Warto politykę polskich funduszy porównać do zachowania Norges Bank (należącego do rządu Norwegii), który większe niż w XTB udziały (jako odsetek kapitału spółki) ma tylko w przypadku 3 spółek notowanych na naszej giełdzie. Ktoś tu się na pewno w swojej polityce myli i to niekoniecznie jest Norges Bank.

Na koniec warto dodać, że na statystyki zaangażowania polskich fundów w XTB największy wpływ mają instytucje największe. Wśród mniejszych funduszy widać już też takie, które do XTB mają zupełnie inne podejście. W portfelach TFI Skarbiec i TFI Millennium XTB jest już największą pozycją.

A oto tabelka obrazująca to, o czym napisałem. "Polskie fundusze" to wszystkie OFE, TFI, DFE, PTE i SFIO razem (możliwe są wynikające z zaokrągleń błędy rzędu jednej - dwóch setnych procenta).

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 2 maja 2025 21:31

StaryLis
54
Wysłane: 2 maja 2025 21:47:03 przy kursie: 81,80 zł
Edytując post zdążyłem zmienić tabelkę na dłuższą (z większą liczbą spółek), ale nie zdążyłem już zmienić informacji, że Norges Bank ma więcej udziałów (jako odsetek kapitału) tylko w 3 spółkach z GPW. Poprawiam: XTB nie jest pod tym względem na 4, ale na 7 miejscu. Generalnie sensu wypowiedzi to nie zmienia, to wciąż czołówka (w spółkach, które pod tym względem są na pierwszym miejscu Norges Bank ma 3,55% kapitału, a w XTB - 2,53%).

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 maja 2025 22:10:49 przy kursie: 81,80 zł
StaryLis napisał(a):
To są dane dla całej giełdy, a nie dla XTB. Zagranica gra głównie na WIG20, nie mamy dowodów, żeby XTB było jakimś wyjątkiem od tej reguły (choć nie da się tego wykluczyć).

Spójrz na średnią wartość transakcji na przestrzeni lat. Ulica wiodła prym w handlu walorami XTB od maja 2018 do stycznia 2020 roku, potem do piaskownicy przyszli duzi chłopcy. Odwrócenie trendu miało miejsce właśnie pod koniec 2019, wówczas na walorze zagościł większy kapitał. I trwa to do teraz.
Pod względem udziału w obrotach najczęściej plasuje się na początku trzeciej dziesiątki walorów. Ulica od lat nie ma tutaj nic do powiedzenia. I w sumie dobrze, bo strasznie płochliwa jest, co widać było chociażby pod koniec stycznia, wtedy średnia wartość transakcji znacząco spadła.
PS zagranicy przypisywałbym bardziej WIG30, tak wynika z obrotu. XTB pod względem obrotów w ubiegłym roku uplasował się na 14 miejscu.
Edytowany: 2 maja 2025 22:29

StaryLis
54
Wysłane: 3 maja 2025 12:31:37 przy kursie: 81,80 zł
Jeszcze w kwestii tabeli, którą wkleiłem wcześniej: warto dodać, że Żabka jest tak naprawdę spółką zagraniczną (ZABKA GROUP SOCIÉTÉ ANONYME), tak jak Pepco. Tak więc ze wszystkich istotnych polskich spółek w XTB polskich funduszy jest NAJMNIEJ. Pierwsze miejsce w takiej konkurencji to chyba przesada. Wnioskuję, że przed nami jeszcze sporo odraczanych dotąd zakupów. Nie twierdzę, że te zakupy dzieją się teraz, ale że się kiedyś wydarzą.

krewa napisał(a):
Przecież 88% obrotu generują inwestorzy zagraniczni i krajowi instytucjonalni, wpływ ulicy od dawna jest marginalny.

Myślę, że na XTB zakupy drobnych są istotniejsze niż to ująłeś. Tak, w drugiej połowie 2024 odpowiadaliśmy tylko za 12 procent obrotów na akcyjnym rynku głównym GPW. Ale polskie instytucje za 18 procent, nie jest to aż tak znacząca różnica. Mamy na GPW kilka spółek przez inwestorów indywidualnych ulubionych i XTB jest wśród nich, myślę, że na tym placu zabaw jesteśmy ważniejsi niż polscy inwestorzy instytucjonalni. Przynajmniej byliśmy dotąd, może coś się właśnie zmienia.

Inwestorzy zagraniczni w drugiej połowie 2024 odpowiadali za 70 % obrotu na GPW i był to wynik rekordowy. Na przestrzeni lat z roku na rok udział zagranicy rośnie, udział polskich inwestorów (zarówno indywidualnych jak i instytucjonalnych) maleje. No niestety, nasza wchodząca na rynek młodzież preferuje krypto, a jak już wchodzi w akcje to głównie amerykańskie, bo one takie najlepsze (tak mówili na youtube i tiktoku). Sam widziałem jak jeden Polak z krwi i kości polecał drugiemu akcje amerykańskich brokerów nawet bez świadomości, że można też kupić o wiele korzystniej wycenianego brokera z Polski. Coś jest nie tak z młodymi:). Nie ma jednak tego złego, co by dla XTB na dobre nie wyszło - ze swoją ofertą dobrze się w te zmiany wpisujemy. If you can't beat them, join them.

Podsumowując: wydaje się, że na XTB rzeczywiście karty rozdawać może dziś zagranica, ale indywidualni wciąż mają tu chyba coś do powiedzenia. Krajowe instytucje na własne życzenie zostały w tyle. Wolą Orange Polska. Popieram ich wybór, to bardzo logiczne, że polskie fundusze podpisują się rękami i nogami pod sytuacją, w której polska spółka płaci firmie spoza naszego kraju opłatę licencyjną w wysokości 1,6% swoich przychodów (za używanie marki Orange). Prawdziwa lokomotywa gospodarki. Niekoniecznie polskiej (ale to już czepialstwo).

Tu jest fajna tabelka obrazująca zmieniający się na przestrzeni czasu udział poszczególnych grup inwestorów w obrocie na GPW:
www.gpw.pl/pub/GPW/analizy/Udz...

Wszystko działa jak powinno. Polacy z roku na rok kupują coraz więcej drogich spółek z Ameryki, dzięki czemu Amerykanie mogą z roku na rok kupować coraz więcej tanich spółek z Polski. Uczciwa wymiana :)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 maja 2025 21:08:23 przy kursie: 81,80 zł
StaryLis napisał(a):
Edytując post zdążyłem zmienić tabelkę na dłuższą (z większą liczbą spółek), ale nie zdążyłem już zmienić informacji, że Norges Bank ma więcej udziałów (jako odsetek kapitału) tylko w 3 spółkach z GPW. Poprawiam: XTB nie jest pod tym względem na 4, ale na 7 miejscu. Generalnie sensu wypowiedzi to nie zmienia, to wciąż czołówka (w spółkach, które pod tym względem są na pierwszym miejscu Norges Bank ma 3,55% kapitału, a w XTB - 2,53%).

Chyba lekko niewłaściwe kryteria przyjąłeś. Nie należy patrzeć na % kapitału, tylko na to jaki % portfela Norges ma dana spółka. Zacznijmy od tego, że ekspozycja na polskie akcje to 0,1%. W skład polskiego portfela wchodzą 88 spółek. I w tym zestawieniu XTB będzie na 11 miejscu z udziałem 4,13% w tzw. polskim portfelu akcji.

StaryLis
54
Wysłane: 4 maja 2025 00:45:58 przy kursie: 81,80 zł
Z jednym z Twoich stwierdzeń się zgadzam, z drugim tylko częściowo.

1) Tak: oczywiście cały rynek polski ma dla Norges Bank marginalne znaczenie. Warto jednak zwrócić uwagę, że to, co dla nich jest bliskie zera w takim XTB i tak znaczy stosunkowo dużo. W akcjonariacie XTB tylko jeden polski fundusz ma większy udział niż Norges Bank, i wcale nie jest on znacząco większy: OFE Nationale Nederlanden ma 2.70% naszych akcji, Norges Bank - 2,53%. Fundusze za plecami Norges Bank są już w akcjonariacie wyraźnie słabsze: TFI PZU ma 1,72% akcji, a TFI Skarbiec 0,73%. To chyba wciąż potwierdza tezę o tym, jak żenującą (głównie dla swoich klientów) politykę wobec XTB przyjmowały dotąd polskie fundusze. Dla nich polski rynek to wszystko, dla Norges Bank - nic. I te polskofunduszowe wszystko jest na XTB w zdecydowanej większości przypadków mniejsze niż norweskie nic.

2) Nie do końca: waga we free floacie (nie tylko w koszyku) też jest istotna. Może potrzebne są obie perspektywy. Dla przykładu, gdybyś ulokował połowę swojego kapitału w małej spółce z New Connect, a drugą połowę w jakimś PZU, czy znaczyłoby to, że wierzysz w te spółki w takim samym stopniu?

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 5 maja 2025 15:17:41 przy kursie: 84,40 zł
nie od dzisiaj wiadomo, ze OFE/TFI etc. nie sa po to, zeby zarabialy dla swoich klientow, tylko po to, zeby zarabialy na siebie. XTB moze byc ich naturalnym killerem w srednim okresie, czego nam wszystkim zycze. stawiam wrecz teze, ze moga byc przeszkoda w pozyskiwaniu prawdziwego kapitalu globalnego, ktory nie tylko moze stac jest wspolnikiem, ale przede wszystkim dac synergie dojscia do duzych funduszy do zarzadzania.

ps. nie dziala Ci link portel staregolisa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

96 97 98 99 100

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,126 sek.

lhugeugk
rwqfctpl
wlqnhdry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnwlgzom
reqwltdy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat