ezoawomf
Advertisement
PARTNER SERWISU
yijcybyh

Przygoda żółtodzioba na giełdzie - czyli jak stracić oszczędności życia

theAdrian
5
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 58
Wysłane: 10 stycznia 2021 13:04:35
Cześć wszystkich! Tytuł wątka dla przyciągnięcia uwagi, oczywiście nie straciłem ani nie planuję stracić oszczędności życia :P Postanowiłem podzielić się swoim portfelem, przemyśleniami z szerszą grupą osób, z nadzieję że czegoś się nauczę. Jestem tu totalnie nowy, więc poniżej się przedstawię i opowiem o moim doświadczeniu z giełdą oraz o tym co aktualnie dzieje się z moim portfelem. Planowałem krócej, wyszło długo, ale myślę że każde zdanie coś wnosi. Bardzo mocno się zastanawiałem czy publikować ten post ponieważ mam świadomość że sposób wyboru jest totalnie amatorski i po przeczytaniu wielu postów na tym forum, mam świadomość że dużo osób może stwierdzić że „idiota wpakował kasę w głupi sposób”, ale mam nadzieję że mimo wszystko podejdziecie do tego wyrozumiale i dzięki waszej pomocy dużo się nauczę. A może i w porę poprawię swoje błędy i uniknę dużych strat.

Coś o sobie: Adrian, mam 25 lat, 5 lat studiowałem finanse i rachunkowść na warszawskiej uczelni, 3 lata pracowałem w firmie audytorskiej z tzw. BIG4. Myślę że mam podstawową wiedzę merytoryczną o działaniu rynku, giełdy, sprawozdaniach finansowych i tym podobnych kwestiach. Jeśli chodzi o analizę techniczną to ogarniam podstawy, wskaźniki, trendy, punkty oporu itd, ale konkretów dopiero się uczę. Poniżej zamieściłem screen z jednej z moich pierwszych analiz oraz moje przemyślenia na jej podstawie, będę wdzięczny za feedback.

Doświadczenie na giełdzie: od 5 lat intensywnie obserwuje giełdę i dużo czytam. Swoją przygodę chciałem zacząć już 4 lata temu, ale odciągnął mnie od tego brak czasu i odwagi. Podczas całego tego zamieszania w marcu miałem ogromną ochotę kupić akcje kilku spółek wedle nauk "kupuj gdy inni sprzedają, sprzedawaj gdy inni kupują", ale znowu zabrakło odwagi (dodam że w sierpniu brałem ślub więc kwestia również kasy na wesele :D ). Decyzja zapadła w listopadzie, otworzyłem konto i wpłaciłem pewną kwotę, stwierdziłem że jak nie nabiorę doświadczenie realnie to żadna ilość nauki, czytania i śledzenia nic nie zmieni. Dla zobrazowania sytuacji - jest to jakieś 5% moich oszczędności i 2 miesiące odkładania, tak więc jest to kasa gdzie jestem w stanie zaryzykować stratę 20-25% w ramach "nauki". 10 listopada kupiłem akcje spółki Amrest za 70% i pozostałymi 30% bawiłem się spekulacyjnie w inne spółki (ING, Mbank, CCC itd) - jedynie straciłem więc już sobie odpuściłem jednodniowe zabawy. Ku mojej uciesze Amrest poszedł do góry, miał kilka korekt które z zimną krwią przeczekałem i po świętach moje saldo wynosiło szalone 118% kwoty wpłaconej. Zdecydowałem że skoro jakoś to idzie, to znajdę jeszcze kilka fajnych spółek i kupię trochę akcji. Nie chciałem rezygnować z Amrestu, więc podjąłem decyzję że dorzucę jeszcze tą samą kwotę, za które kupiłem inne akcje do portfela: Dom Development, Grupa Kęty, Ambra Group, ML System, Neuca, Ten Square Game, PlayWay, 11Bit. Przypadkiem, znalazłem dwie osoby z bliskiego otoczenia które również stwierdziły że dadzą mi kasę "to może coś z tego wyjdzie". Bez mojego namawiania, same zaproponowały, również świadome że można stracić, więc stwierdziłem że spoko, będę miał większy kapitał na którym będę mógł pracować. Łącznie zebrało się sumka którą mogę już podzielić na kilka spółek oraz się uczyć. Za pozostałą kasę dokupiłem również tych 9 spółek i czekam. Na dzień dzisiejszy skład portfela wygląda tak:

udział
11B 4,41%
AMB 3,86%
EAT 55,21%
DOM 2,33%
KTY 3,34%
MLS 7,36%
NEU 10,79%
PLW 6,17%
TEN 6,54%
cash 9,72PLN

Mój schemat wyboru był prostu:
- przejrzałem wszystkie spółki z mWIG40 oraz sWIG80, wybrałem te które od 10 lat wykazywały stabilny wzrost, planowałem kupić i trzymać pół roku - rok, oczywiście w trakcie reagować na to co się dzieje
- przejrzałem ich branże i działalność, wybierałem te z "przyszłościowych branży"
- następnie patrzyłem na ostatnie wiadomości i newsy, co się dzieje, czy nie ma jakichś nowych problemów
- przeglądałem SF w celu generalnej analizy, jak stoją z cashem, czy nie mają masakrycznego zadłużenia
- patrzyłem wykres, czy jest w etapie silnego wzrostu, czy jest w trakcie korekty, czy już z korekty wychodzi

11B - stabilny wzrost, ostatnio spadek który analizowałem jako korektę i dobrą okazję do zakupu. Branży gamedev, coś co według mnie jest bardzo przyszłościowe.
TEN - analogicznie jak wyżej
PLW - również analogicznie jak wyżej, chciałem rozbić zaangażowanie w gamedev, podchodząc do tego tak, że jeśli jakaś jedna spółka zaliczy wtopę kiepską produkcją czy jakąś aferą (typu Cyberpunk) to dwie pozostałe powinny uratować sytuację.
DOM - deweloperka, stabilny wzrost od kilku lat, opinia i reputacja dobra, według mnie jedna z bardziej stabilnych spółek deweloperskich. Branża mało przyszłościowa dlatego też małe zaangażowanie.
KTY - produkcyjna, ale dosyć stabilnie się rozwijająca, z tego co wyczytałem dobrze się rozwija na rynku europejskim. Branża mało rozwojowa więc tutaj również małe zaangażowanie.
AMB - uważam że ta branża będzie się trzymała nawet jeśli będzie kryzys, ludzie nawet jak siedzą w domu to lubią się zrelaksować, a bardziej wymyślne alkohole cieszą się coraz większą popularnością w polsce. Również firma dobrze prosperuje, zwiększa obroty, rozrasta się na Europę.
NEU - branża medyczna, również stabilny rozwój od kilku lat
MLS - branża fotowoltaiki która myślę że przez jeszcze jakiś czas będzie się dobrze rozwijać a spółka wygląda dosyć stabilnie
EAT - branża fast food nigdy nie umrze, a wycena przed covid 52 zł z dalszymi perspektywami dają mi nadzieję że są szanse na powrót do tej wartości, albo chociaż coś w okolice 40 zł.

AT Amrest:

kliknij, aby powiększyć

Wykres analizuje w następujący sposób. Trend wyraźnie wzrostowy, RSI trend malejący, co pozwala mi wierzyć że to jeszcze nie czas na korektę. Kolejny punkt przebicie to 30,75 - czyli najwyższa cena od marca 2020, punkt oporu według mnie to 28,5. Wnioskuje że cena powinna jeszcze trochę urosnąć i są szanse że przebije trend wzrostowy do góry, na co bardzo liczę.

Plan był taki, żeby kupić i trzymać tak długo jak to będzie miało sens. Ustawiłem sobie alarmy w aplikacji jeśli cena któregokolwiek waloru spadnie do straty równej 7% żeby od razu analizować i reagować. Po kolejnych wzrostach ustawiałem dodatkowe alarmy, np. EAT kupiłem średnio po 21PLN jak przebił 25, to ustawiałem alarm na 24 PLN lub jakiś inny punkt, żeby od razu przeanalizować, ewentualnie w porę sprzedać i jeszcze coś uratować z wypracowanych zysków. Nie stosuję twardych SL ale doszedłem do wniosku że muszę zacząć jak już dobrze opanuje na jakich poziomach je ustawiać.

Dopiero po zakupie wszystkich akcji trafiłem na to forum i zacząłem czytać o analizie technicznej, teraz już wiem że część wybranych spółek jest nie najlepsza, prośba o wyrozumiałość w krytyce :P Planuję w najbliższym czasie zmienić skład portfela jak już opanuję lepszy dobór spółek. Na ten moment po opodatkowaniu przy sprzedaży całości jestem już szalone 21% do przodu więc zdecydowałem że przeznaczę to na naukę (tak, wiem, że nie ma co liczyć zysków przed sprzedażą, ale mimo wszystko zdecydowałem przeznaczyć pieniądze na naukę, a łatwiej mi z myślą że "coś zarobiłem"). Planuję w najbliższym czasie wykupić dostęp na tej stronie - tutaj też prośba o poradę od czego zacząć, czy Portfel Cztery Fazy Rynku czy dostęp Premium. Myślę że Portfel będzie lepszy, ponieważ sam dostęp do raportów i analiz bez umiejętności wykorzystania tego w praktyce może przynieś mniej satysfakcjonujący skutek, ale poprawcie mnie jeśli się mylę. Nie wykluczam zakupu obydwu ale najpierw chciałbym sprawdzić jedną z tych opcji. Prośba również o komentarze, wyjaśnienie gdzie i co jeszcze powinienem przemyśleć pod kątem obecnie wybranych spółek. Jeśli ktoś uważa że któraś spółka jest mega tragicznym wyborem to będzie wdzięczny o podpowiedź dlaczego, przemyślę i pewnie szybciej zareaguje zanim stracę pieniądze.

Oprócz zakupu dostępów, ogarnąłem sobie również 3 książki które były tu na forum polecane jako podstawy: Murphy - analiza techniczna rynków, Elder - zawód inwestor giełdowy, Nison - świece japońskie. Prośba również o podpowiedzi co polecacie do nauki i jak najlepiej się za to najlepiej zabrać.

Chciałbym więcej czasu poświęcić na giełdę, nauczyć się typować spółki, analizować oraz powoli pomnażać swój kapitał. Motywują mnie do tego zyski które widziałem tutaj u kilku osób, to pewnie wiele lat doświadczenia i nauki, ale jak widzicie jestem dosyć młody i mam jeszcze czas :P Będę wdzięczny za każdą poradę, każde dobre i złe słowo które pomoże mi się rozwinąć.

robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 10 stycznia 2021 14:55:23
Witaj. Zauważyłem pewną niezgodność w tym co napisałeś.
Cytuję "Wykres analizuje w następujący sposób. Trend wyraźnie wzrostowy, RSI trend malejący, co pozwala mi wierzyć że to jeszcze nie czas na korektę."
Nie jestem może mistrzem analizy technicznej, ale czy właśnie jeśli masz coraz wyższe szczyty na wykresie cenowym, a jednocześnie coraz niższe szczyty na RSI, to czy taki układ to nie jest dywergencja wskazująca na duże ryzyko zmiany trendu? Niech wypowiedzą się lepsi w tym temacie. O powyższej sytuacji możesz sobie poczytać np. tutaj:
comparic.pl/wskaznik-rsi-dzial...
Wg mnie jest to świetnie opisane. Nie wiem co pisze Murphy w swojej książce.
Pozdrawiam.
Najważniejszy jest czas...

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 10 stycznia 2021 17:13:29
Cytat:
Wykres analizuje w następujący sposób. Trend wyraźnie wzrostowy, RSI trend malejący, co pozwala mi wierzyć że to jeszcze nie czas na korektę. Kolejny punkt przebicie to 30,75 - czyli najwyższa cena od marca 2020, punkt oporu według mnie to 28,5. Wnioskuje że cena powinna jeszcze trochę urosnąć i są szanse że przebije trend wzrostowy do góry, na co bardzo liczę.

Tak jak napisał robkob - to jest dywergencja RSI z kursem i w tym przypadku jest to negatywny sygnał, bo oscylator nie potwierdza wzrostu kursu. Na wykresie dziennym trochę zamazuje obraz wielkość RSI (wygląda jakby spadek był bardzo duży). W kwestii AT to co wykreśliłeś na kursie spełnia założenia klina wzrostowego comparic.pl/klin-wzrostowy-i-s... i to również najbardziej pozytywny sygnał nie jest ;), dlatego moim zdaniem pojawienie się korekty spadkowej na kursie EAT jest bardzo prawdopodobne niebawem.

Cytat:

Planuję w najbliższym czasie wykupić dostęp na tej stronie - tutaj też prośba o poradę od czego zacząć, czy Portfel Cztery Fazy Rynku czy dostęp Premium. Myślę że Portfel będzie lepszy, ponieważ sam dostęp do raportów i analiz bez umiejętności wykorzystania tego w praktyce może przynieś mniej satysfakcjonujący skutek, ale poprawcie mnie jeśli się mylę. Nie wykluczam zakupu obydwu ale najpierw chciałbym sprawdzić jedną z tych opcji. Prośba również o komentarze, wyjaśnienie gdzie i co jeszcze powinienem przemyśleć pod kątem obecnie wybranych spółek. Jeśli ktoś uważa że któraś spółka jest mega tragicznym wyborem to będzie wdzięczny o podpowiedź dlaczego, przemyślę i pewnie szybciej zareaguje zanim stracę pieniądze.

Jako prowadzący CFR mogę jedynie dodać, że pokazuję to co robię na rynku od wielu lat i na realnych przykładach swoją strategię, która daje całkiem niezłe efekty patrząc na stopy zwrotu ;) Jeśli ktoś nie posiada własnej strategii albo ma tylko ta niezbyt działa to podejrzenie tego co robię w portfelu czy też porównanie ze swoimi przemyśleniami myślę, że może mu pomóc. Zaznaczam, jednak że ja skupiam się głównie na AT a fundamenty są uzupełnieniem (choć też pojawiają się dot. nich wpisy).

W przypadku SW Premium koledzy skupiają się na analizach fundamentalnych (krewa robi też AT na życzenie danych spółek) więc jak ktoś ma już własną strategię a potrzebuje właśnie analiz obserwowanych/posiadanych spółek czy też narzędzi liczących wskaźniki itd to powinien się skupić na tej usłudze.

Najlepiej mieć oczywiście obie, bo moim zdaniem się uzupełniają, a dodatkowo mając jedną ma się rabat na zakup drugiejBoo hoo!

Spółki masz całkiem ciekawie dobrane - nie wziąłbym z tego jedynie TEN gdyż nie spełnia założeń mojej strategii. Nie wiem jak wysoko kupowałeś KTY, DOM, czy NEU - na nich trendy są bardzo zaawansowane - choć niewykluczone że będą jeszcze całkiem długo trwać. Błędem moim zdaniem jest ponad 50 proc. udział EAT. To w pewnym momencie zrodzi problemy, bo gdy spółka się cofnie/zmieni trend załamie cały portfel. Rozumiem, że perspektywa wysokiej stopy zwrotu z dobrze dobranego waloru jest kusząca, ale moim zdaniem nie powinno się mieć ponad 50 proc. portfela w jednym walorze.
Edytowany: 10 stycznia 2021 17:23

Marek Ossey
1
Wpisów: 2
Wysłane: 10 stycznia 2021 19:41:18
Witam serdecznie Inwestorow.
Jestem na tym forum nowa osoba ale z GPW jestem zwiazany od czasow " 4 spolek". Zawsze interesowala mnie budowa portfela ktora zawsze budzi emocje. Pytanie co jest wazniejsze analiza AT czy fundamentalna? Pytanie retoryczne. Oczywisci odpowiedzia jest znalezienie zlotego srodka. Czy to jest mozliwe? Ja na przestrzeni lat doswiadczenia na GPW uwazam ze nalezy do tego dodac analize geopolityczna ktora powinna byc wstepem do analizy fundamentalnej. Moje przekonanie wynika stad ze gielda wycenia przyszlosc a nie stan obecny. Z analizy geopolitycznej wynika ze w przyszlosci znaczenia beda nabierac polskie spolki zwiazane z branza energetyczna i surowcowa( poza weglem) szeroko pojeta oraz spolki z branzy info ale te ktore beda upatrywac swoj rozwoj na rynkach swiatowych. Z uawgi na maly kapital bym nie upatrywal zyskow w dlugim okresie ze spolek zwiazanych z branza bio -med choc ostanio z wiadomych wzgledow poszybowaly w gore.
Zmiany w geopolityce to zmianiany z inicjatywa Trojmorza, budowa gazciagow czy tez z CPL oraz budowa transportowa na osi polnoc-poludnie.
Ja stworzylem swoj niewielki portfel, pewnie zostanie on poddany krytyce ale po to go przedstawiam
K2
Live chat
PGNIG
Orlen
zastanawiam sie nad KGHM ale nie lubie kupowac na gorce.

slavko98
7
Wpisów: 56
Wysłane: 10 stycznia 2021 21:28:00
theAdrian napisał(a):
DOM - deweloperka, stabilny wzrost od kilku lat, opinia i reputacja dobra, według mnie jedna z bardziej stabilnych spółek deweloperskich. Branża mało przyszłościowa dlatego też małe zaangażowanie.

Czy mógłbyś podzielić się swoimi przemyśleniami dlaczego według Ciebie branża jest mało przyszłościowa?

pozdr

fleszyn
0
Wpisów: 20
Wysłane: 24 lutego 2025 09:38:17
Były bardzo duże spadki, ceny aktualnie wydają się atrakcyjne. Jeśli chodzi o bank to Bank Millennium rośnie w szybkim tempie, a cena w porównaniu do innych jest śmieszna. Akcje Advanced Graphene Products były za grosze, niespełna miesiąc temu.
Warto jest też moim zdaniem zastanowić się nad inwestowaniem w kruszce jak chociażby mennicamazovia.pl/filharmonicy...

liastares
0
Wpisów: 4
Wysłane: 21 kwietnia 2025 12:04:56
Wielu inwestorów rzuca się na złoto jak na świętego Graala — bezpieczna przystań, ochrona przed inflacją, tysiące lat historii itd. Ale srebro? Często traktowane jak ubogi krewny. Tymczasem złoto właśnie bije rekordy cenowe, a srebro... no cóż, nie nadąża. I właśnie to może być szansa.

Stosunek złota do srebra (gold-silver ratio) obecnie (kwiecień 2025) oscyluje wokół 85–90:1. Historycznie? Średnia z ostatnich 100 lat to raczej okolice 50–60:1. Czyli co — albo złoto jest przewartościowane, albo srebro niedowartościowane. A może trochę jedno i drugie?

Tissol
1
Wpisów: 25
Wysłane: 22 czerwca 2025 13:22:08
@theAdrian jeśli chodzi o gaming, ja ograniczyłem się do Playwaya jako swoistego ETFa na sektor gier, który w dodatku regularnie płaci dywidendy, bo nie znam się na tym sektorze, a nie lubię spółek, które są silnie zależne od 1-2 tytułów.

liastares
0
Wpisów: 4
Wysłane: 6 lipca 2025 12:01:23
Jeśli coś brzmi zbyt dobrze, by było prawdziwe – prawdopodobnie takie jest. Schematy Ponziego, piramidy finansowe i „tajne inwestycje” to pułapki, które pochłonęły już miliardy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

fudvdahz
wlxaffjw
mewycbkb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
laovpxyt
fnlidnvi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat