iorzicay
Advertisement
PARTNER SERWISU
aqginpcz
109 110 111 112 113

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

krawędź
13
Wpisów: 138
Wysłane: 13 lipca 2025 12:36:49
PO dawce propagandy od Tuska sprawdziłem jak to wygląda z tymi wizami aby dowiedzieć się czegoś coraz bardziej nieistotnego wobec działan premiera nienawiści, chcialem dociec PRAWDY o tych setkach tysiecy muzułmanów który odsyłają nam Niemcy

Wizy 2022 rok
Ukraina 138790
Białoruś 121059
turcja 11020
Indie 9798
Gruzja 8413

Wizy I pólrocze 2023
Ukraina 62998
Białoruś 62252
turcja 5435
indie 3404
Nepal 3345

Wizy 2024
Kolumbia 37000
filipiny 37000
indie 33000
nepal 31500
uzbekistan 26000
,

W 2024 r. wydano 322,9 tys. zezwoleń na pracę cudzoziemców - podał resort rodziny, pracy i polityki społecznej.

W 2023 r. liczba ta wynosiła 320,6 tys. wobec 365,5 tys. w 2022 roku.

W 2022 i 2023 wizy dla obywateli Ukrainy i Bilorusi stanowiły około 2/3 wiz ogółem. Można dobitniej to napisać że poza Ukraincami i Białorusinami Polska w 2022 roku przyjela 100tys pracowników, w 2023 tez około 100tys pracowników a w 2024 około 300 tys pracownków. ... bardzo interesujące jest to że nigdzie nie moge znaleźć następnych nacji gdzie zostały przydzielone wizy w 2024 roku... - kolejna cenzura ?

Edytowany: 13 lipca 2025 12:37

krawędź
13
Wysłane: 13 lipca 2025 12:57:17
W 2025 przypuszczam ze będzie mniej wiz ze wzgledu na tapniecie w zatrudnieniu w i kwartale 2025 r - już ubyło około 300tys miejsc pracy od 2023 roku...

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 14 lipca 2025 08:20:58
krawędź napisał(a):
PO dawce propagandy od Tuska sprawdziłem jak to wygląda z tymi wizami aby dowiedzieć się czegoś coraz bardziej nieistotnego wobec działan premiera nienawiści, chcialem dociec PRAWDY o tych setkach tysiecy muzułmanów który odsyłają nam Niemcy
Wizy 2022 rok
Ukraina 138790
Białoruś 121059
turcja 11020
Indie 9798
Gruzja 8413
Wizy I pólrocze 2023
Ukraina 62998
Białoruś 62252
turcja 5435
indie 3404
Nepal 3345
Wizy 2024
Kolumbia 37000
filipiny 37000
indie 33000
nepal 31500
uzbekistan 26000
,
W 2024 r. wydano 322,9 tys. zezwoleń na pracę cudzoziemców - podał resort rodziny, pracy i polityki społecznej.
W 2023 r. liczba ta wynosiła 320,6 tys. wobec 365,5 tys. w 2022 roku.
W 2022 i 2023 wizy dla obywateli Ukrainy i Bilorusi stanowiły około 2/3 wiz ogółem. Można dobitniej to napisać że poza Ukraincami i Białorusinami Polska w 2022 roku przyjela 100tys pracowników, w 2023 tez około 100tys pracowników a w 2024 około 300 tys pracownków. ... bardzo interesujące jest to że nigdzie nie moge znaleźć następnych nacji gdzie zostały przydzielone wizy w 2024 roku... - kolejna cenzura ?

Przymiotniki to domena głupców. Jak coś analizujesz po prostu daruj je sobie, bo co najwyżej znajdziesz w ten sposób rozmówców, którzy będa ci wyłącznie przyklaskiwać. A to jest słabe....
Syntetycznie, zwięźle i z przywołaniem źródła. np.:

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli, rząd PiS w latach 2018-2022 wydał 6,5 mln wiz. To więcej niż Hiszpania czy Niemcy w tym samym okresie. Z danych Izby wynika ponadto, że ponad 366 tys. wiz trafiło do obywateli krajów muzułmańskich i afrykańskich, a MSZ w tamtym czasie nie kontrolowało, kto wjeżdża do naszego kraju na podstawie wydanych dokumentów.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 08:26:10
krawędź napisał(a):
W 2025 przypuszczam ze będzie mniej wiz ze wzgledu na tapniecie w zatrudnieniu w i kwartale 2025 r - już ubyło około 300tys miejsc pracy od 2023 roku...

Jak porównujesz dane to staraj się robić to w jakiś uporządkowany sposób kwartał do kwartału, r/r etc. i z przywołaniem źródła.

Np.
" [...] Zatrudnienie w Polsce, w świetle BAEL, nie rośnie już od ponad trzech lat. Liczba pracujących po raz pierwszy w historii przebiła 17,3 mln w III kwartale 2021 r. Powyżej tego progu była potem jeszcze trzy razy, ostatnio pod koniec 2023 r. Później rozpoczął się spadek zatrudnienia, który zbiegł się w czasie z pogorszeniem koniunktury w polskiej gospodarce, szczególnie w przemyśle
W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. W żadnym kraju UE ludność nie starzeje się tak szybko jak nad Wisłą. Liczba osób w wieku od 20 do 64 lat w IV kwartale 2024 r. była o 3,6 proc. mniejsza niż trzy lata wcześniej. Mimo to liczba pracujących z tej grupy wieku w tym okresie zmalała tylko o 0,6 proc. – a liczba pracujących ogółem o 0,3 proc. W rezultacie spadkowi zatrudnienia nie towarzyszył wzrost stopy bezrobocia, która w świetle BAEL od trzech lat oscyluje wokół 2,9 proc.".
źródło:

www.money.pl/gospodarka/zatrud...

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 lipca 2025 09:18:13
krawędź napisał(a):
chcialem dociec PRAWDY o tych setkach tysiecy muzułmanów który odsyłają nam Niemcy

To już do setek tysięcy muzułmanów to urosło? compress Wybacz jeżeli nie złapałem ironii o ile jakaś tam była, ale czy na początku swojego posta nie pisałeś coś o "propagandzie".
Edytowany: 14 lipca 2025 09:19

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 09:19:01
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Przymiotniki to domena głupców. Jak coś analizujesz po prostu daruj je sobie, bo co najwyżej znajdziesz w ten sposób rozmówców, którzy będa ci wyłącznie przyklaskiwać. A to jest słabe....

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli, rząd PiS w latach 2018-2022 wydał 6,5 mln wiz. To więcej niż Hiszpania czy Niemcy w tym samym okresie. Z danych Izby wynika ponadto, że ponad 366 tys. wiz trafiło do obywateli krajów muzułmańskich i afrykańskich, a MSZ w tamtym czasie nie kontrolowało, kto wjeżdża do naszego kraju na podstawie wydanych dokumentów.

Osoby inteligentne potrafia wyciagnąc odpowiednie wnioski z szeregu informacji. Istota problemu jest Tusk który oskarża PIS że wydal setki tysiecy wiz krajom muzułmanskim, a sam w 2024 wydał coajmniej 3 x wiecej wiz niz PIS w 2022 roku nacją poza Białorusinami i Ukraińcami. Z tego co pamietam takze Gruzini nie muszą miec wiz pracowniczych w 2024 roku ... - i tutaj powinieneś zobaczyć skalę HIPOKRYZJI
366tys wiz z krajów muzułmańskich w ciagu 5 lat to daje 70 tys rocznie. Może kiedyś dowiemy się ile wiz z krajów muzułmańskich wydał rząd PO w 2024. Moge sie założyć że duzo więcej. Pomijam fakt że kraje muzułmanskie z okresu PIS to Turcja i republiki dawnej ZSRR a nie Somalia Erytrea Afganistan Syria itd

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 09:25:31
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

[...]. - i tutaj powinieneś zobaczyć skalę HIPOKRYZJI [...]

No właśnie widzę. Przecież to rząd PIS-u na strachu przed migrantami budował swoją kampanię wyborczą. Żaden inny rząd wcześniej tego nie robił.

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 09:25:38
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Jak porównujesz dane to staraj się robić to w jakiś uporządkowany sposób kwartał do kwartału, r/r etc. i z przywołaniem źródła.

Np.
" [...] Zatrudnienie w Polsce, w świetle BAEL, nie rośnie już od ponad trzech lat. Liczba pracujących po raz pierwszy w historii przebiła 17,3 mln w III kwartale 2021 r. Powyżej tego progu była potem jeszcze trzy razy, ostatnio pod koniec 2023 r. Później rozpoczął się spadek zatrudnienia, który zbiegł się w czasie z pogorszeniem koniunktury w polskiej gospodarce, szczególnie w przemyśle
W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. W żadnym kraju UE ludność nie starzeje się tak szybko jak nad Wisłą. Liczba osób w wieku od 20 do 64 lat w IV kwartale 2024 r. była o 3,6 proc. mniejsza niż trzy lata wcześniej. Mimo to liczba pracujących z tej grupy wieku w tym okresie zmalała tylko o 0,6 proc. – a liczba pracujących ogółem o 0,3 proc. W rezultacie spadkowi zatrudnienia nie towarzyszył wzrost stopy bezrobocia, która w świetle BAEL od trzech lat oscyluje wokół 2,9 proc.".
źródło:

"Liczba pracujących w Polsce w I kwartale 2025 r. zmniejszyła się najbardziej od 2010 r., pomijając okres pandemii Covid-19 -" - prosze cytat z tego samego źrodła. Oczyiscie za tym idzie wzrost gospodarczy i większa konsumpcja.... według szefa GUS...

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 09:26:55
szarlej81 napisał(a):
krawędź napisał(a):
chcialem dociec PRAWDY o tych setkach tysiecy muzułmanów który odsyłają nam Niemcy

To już do setek tysięcy muzułmanów to urosło? compress Wybacz jeżeli nie złapałem ironii o ile jakaś tam była, ale czy na początku swojego posta nie pisałeś coś o "propagandzie".

nie jestes jedyny ktory nie rozumie narracji TUSKA...

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 09:28:36
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Np.
źródło:

"Liczba pracujących w Polsce w I kwartale 2025 r. zmniejszyła się najbardziej od 2010 r., pomijając okres pandemii Covid-19 -" - prosze cytat z tego samego źrodła. Oczyiscie za tym idzie wzrost gospodarczy i większa konsumpcja.... według szefa GUS...

No i będzie się zmniejszać. cyt. "W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. ".
I co Tusk winien? Facet ma 64 lata i jak wchodzi do sypialni to go łeb boli. Ja bym raczej winił tych znacznie młodszych...... albo bym winił tych nazwijmy to podstarzałych kawalerów, co domu nie postawili, drzewa nie posadzili i dziecka nie spłodzili (czytaj, wymaluj Kaczy.....)
Edytowany: 14 lipca 2025 09:34

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 lipca 2025 09:31:48
Możecie się nabierać na to, która partia bardziej Murzynem czy "Ciapatym" będzie straszyć a fakt jest taki, że każdy rząd z jednej strony będzie szedł głośno a antyimigrancką retorykę a z drugiej strony po cichu wizy pracownicze będzie wydawał, bo demografia jest jaka jest. Po przegranych przez Tuska wyborach w 2027 też tak będzie. A jedyny wymierny efekt tej nagonki będzie taki, że co najwyżej częściej ktoś jakiś uczestników festiwalu folkowego z Senegalu pogoni, czy też osoby ciemnoskóre mieszkające od 20 lat w Polsce na ulicy zwyzywa.

Na co realnie moim zdaniem można liczyć to zwiększenie nad tym wszystkim kontroli. Weryfikacja kto właściwie wjeżdża, weryfikacja czy dany delikwent faktycznie zamierza podjąć w Polsce naukę lub pracę oraz być może weryfikacja wniosków firm czy faktycznie nie mogą one znaleźć pracowników czy też chodzi o maksymalizację zysku poprzez tanią siłę roboczą. Plus kategoryczny zakaz zatrudniania migrantów na śmieciówkach. Tego za PIS brakowało. Jak jest teraz - nie wiem.

Można by też pomyśleć, chociaż głośno o tym nikt nie mówi o priorytecie lub chociażby parytecie kobiet. Bo tendencja, że większość pracowników to jednak mężczyźni może być z czasem pewnym problemem.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 09:37:03
szarlej81 napisał(a):
Możecie się nabierać na to, która partia bardziej Murzynem czy "Ciapatym" będzie straszyć a fakt jest taki, że każdy rząd z jednej strony będzie szedł głośno a antyimigrancką retorykę a z drugiej strony po cichu wizy pracownicze będzie wydawał, bo demografia jest jaka jest. Po przegranych przez Tuska wyborach w 2027 też tak będzie. A jedyny wymierny efekt tej nagonki będzie taki, że co najwyżej częściej ktoś jakiś uczestników festiwalu folkowego z Senegalu pogoni, czy też osoby ciemnoskóre mieszkające od 20 lat w Polsce na ulicy zwyzywa.

Na co realnie moim zdaniem można liczyć to zwiększenie nad tym wszystkim kontroli. Weryfikacja kto właściwie wjeżdża, weryfikacja czy dany delikwent faktycznie zamierza podjąć w Polsce naukę lub pracę oraz być może weryfikacja wniosków firm czy faktycznie nie mogą one znaleźć pracowników czy też chodzi o maksymalizację zysku poprzez tanią siłę roboczą. Plus kategoryczny zakaz zatrudniania migrantów na śmieciówkach. Tego za PIS brakowało. Jak jest teraz - nie wiem.

Można by też pomyśleć, chociaż głośno o tym nikt nie mówi o priorytecie lub chociażby parytecie kobiet. Bo tendencja, że większość pracowników to jednak mężczyźni może być z czasem pewnym problemem.

Zgadzam się. Niestety do tej "demografii" tylko jedną cegiełkę dorzuciłem, dlatego z pokorą się wypowiadam w tym temacie. Temat pozostawiam tym co się znają na tym najlepiej....
Edytowany: 14 lipca 2025 09:37

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 09:49:07
emigrant
1 ukrainiec uciekający przed wojna ktory pracuje, kulturowo podobny do kultury polskiej

2 Somalijczyk podrzucony przez Niemcy - nie pracuje i domaga sie pelnego socjalu - czyli mieszkania , pełnego utrzymania i "kieszonkowego" do tego odmienna kultura gdzie kobieta nie jest na równi z meżczyzna

powod przybycia
1 wiza pracownicza - ma adres zamieszkania, dokumenty, nie moze ubiegac sie o socjal

2 przybysz na pontonie - moze dostac azyl i konieczność utrzymania do końca zycia. Nie ma dokumentów, nawet nie mozna zweryfikowac jego wieku

Moze czas zrozumiec te pewne niuanse.
"Straszenie emigrantami" czy tez "rasizm" to tez jest słowo klucz ktory ma zamknąc rzeczową merytoryczną debatę. Jezeli nawpuszczamy przysłowiowych "Somalijczyków" Polska już nie bedzie taka jak obecnie - pytanie czy tego chcemy

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 lipca 2025 09:58:42
Moim zdaniem nie chodzi o legalną imigrację, ale o nielegalną. Po liczbie wydanych wiz na pracę w 2023 r. i 2024 r. widać, że w tej sprawie niewiele się zmieniło, więc nie jest to temat.

Tematem jest nasza zachodnia granica i brak symetrii w stosunku do tego, co robią Niemcy (D.Tusk nie kontrolował tego w żadne sposób - wspierając w ten sposób rząd w Niemczech, ponieważ oni mają kłopot z imigrantami). Sytuacji nie poprawiają imigranci z Ameryki Południowej w Polsce i to, że życie ludzkie dla tych ludzi ma inną wartość co wiem, ponieważ rozmawiałem z kimś kto mieszkał tam kilka lat. Do tego dochodzi embargo informacyjne na mniejsze ekscesy imigrantów jak np. bójki. Gruzini i ich zachowanie również jest problemem. Do tego dochodzą wakaty w policji.

Poza tym jakoś nie widzę, aby w mediach była propagowana wartość życia rodzinnego. Owszem nie jest czasem łatwo, ale obraz jednostronny pokazujący rodzinę jako siedlisko patologii czy stereotypów jest nieprawdziwy. No i dzieci są naprawdę wspaniałe.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 10:05:54
krawędź napisał(a):
emigrant
1 ukrainiec uciekający przed wojna ktory pracuje, kulturowo podobny do kultury polskiej
2 Somalijczyk podrzucony przez Niemcy - nie pracuje i domaga sie pelnego socjalu - czyli mieszkania , pełnego utrzymania i "kieszonkowego" do tego odmienna kultura gdzie kobieta nie jest na równi z meżczyzna
powod przybycia
1 wiza pracownicza - ma adres zamieszkania, dokumenty, nie moze ubiegac sie o socjal
2 przybysz na pontonie - moze dostac azyl i konieczność utrzymania do końca zycia. Nie ma dokumentów, nawet nie mozna zweryfikowac jego wieku
Moze czas zrozumiec te pewne niuanse.
"Straszenie emigrantami" czy tez "rasizm" to tez jest słowo klucz ktory ma zamknąc rzeczową merytoryczną debatę. Jezeli nawpuszczamy przysłowiowych "Somalijczyków" Polska już nie bedzie taka jak obecnie - pytanie czy tego chcemy

No to już się chłopie dosłownie pogubiłeś, zwłaszcza używając słowa "rzeczowa merytoryczna debata".
Na podstawie twoich wywodów doszliśmy do wniosku, że problemem spadku zatrudnienia w Polsce jest .... demografia. Nawet wyraziłem swoją skruchę, że mam tylko jedno dziecko. Oczywiście Ci co drzewa nie posadzili, domu nie zbudowali dziecka nie spłodzili.... wypisz wymaluj : Kaczy.... nie są winni. Nie chcę nikogo urazić.
Tylko co ma ten przybysz na pontonie z tą kwestią??
Gdyby nie było pierwotnego problemu .... demografia (np. czytaj: o tym wypisz wymaluj) nie trzeba by wydawać wiz pracowniczych.
Jeszcze raz przepraszam, że ja tylko z jednym dzieckiem wyskoczyłem.
Na marginesie o tzw. kwestii demografii (albo bólu głowy w sypialni - jak zwał tak zwał) najczęściej rozprawiają księża i kawalerowie. Może zrobimy jakąś ciekawą analizę w tym zakresie? krawędź - co ty na to??

Ja już znalazłem jedną ciekawą wypowiedz: Kaczyński o demografii w Polsce: Jeżeli młode kobiety piją tyle samo, co ich rówieśnicy, to dzieci nie będzie....
o i jeszcze jedną: Kaczyński ogłosił: W Warszawie rodzi się najmniej dzieci.

Edytowany: 14 lipca 2025 10:10

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 10:21:49
grum napisał(a):
[quote=krawędź]e/quote]

No to już się chłopie dosłownie pogubiłeś, zwłaszcza używając słowa "rzeczowa merytoryczna debata".
Na podstawie twoich wywodów doszliśmy do wniosku, że problemem spadku zatrudnienia w Polsce jest .... demografia. Nawet wyraziłem swoją skruchę, że mam tylko jedno dziecko. Oczywiście Ci co drzewa nie posadzili, domu nie zbudowali dziecka nie spłodzili.... wypisz wymaluj : Kaczy.... nie są winni. Nie chcę nikogo urazić.
Gdyby nie było pierwotnego problemu .... demografia (np. czytaj: o tym wypisz wymaluj) nie trzeba by wydawać wiz pracowniczych.
Na marginesie o tzw. kwestii demografii (albo bólu głowy w sypialni - jak zwał tak zwał) najczęściej rozprawiają księża i kawalerowie. Może zrobimy jakąś ciekawą analizę w tym zakresie? krawędź - co ty na to??

Ja już znalazłem jedną ciekawą wypowiedz: Kaczyński o demografii w Polsce: Jeżeli młode kobiety piją tyle samo, co ich rówieśnicy, to dzieci nie będzie....

Tąpniecie o 187 tys etatow w I kwartale 2025 to jest demografia ??? Raczej tapniecie w gospodarce - nic nie pisalem o demografii to Twoja diagnoza. Oczywiscie demografia jest problemem ale według mnie nie jest to jednoznaczne z konieczności przyjmowania wszystkich emigrantów. Widze w Niemczech Francji Holandii belgii Austrii co spowodowało przyjecie muzułmanów i Murzynów..
Demografie zatrzymało po pierwsze w 1997-2001 rządy KLD UW UD PO KO z balcerowiczem gdzie zafundowali Polsce zapaść gospodarcza, gdzie zatrudnionych było 13,5mln osób (teraz jest 17mln) a obecnie medialna ideologia lewicowa i porównywanie rodziny wielodzietnej czyli 2 dzieci w zwyż jako patologii. Jezeli nie zacznie sie promowac rodziny to ta zapaśc sie bedzie pogłebiac

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 10:31:27
Przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw1 w maju 2025 r. wyniosło 6433,3 tys. i było o 0,8% mniejsze niż przed rokiem (wobec spadku o 0,8% w kwietniu br. oraz o 0,5% w maju ub. roku) - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

W końcu maja br. w urzędach pracy zarejestrowanych było 782,8 tys. bezrobotnych, tj. o 2,5% mniej niż w kwietniu br. oraz o 0,8% więcej niż w maju ub. roku.
Stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła 5,0%, tj. obniżyła się o 0,2 p.proc. w skali miesiąca, natomiast w skali roku nie uległa zmianie. - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

Źle odczytujesz dane. Gdyby to było tąpniecie w gospodarce niezwiązane z demografią to stopa bezrobocia przede wszystkim by wzrosła albo by była dodatnio skorelowana.
Edytowany: 14 lipca 2025 10:32

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 14 lipca 2025 10:36:16
krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
[quote=krawędź]e/quote]

[...]
Demografie zatrzymało po pierwsze w 1997-2001 rządy KLD UW UD PO KO [...]c

Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie się kochają niezależnie od tego jaki partia jest u władzy, ale każdy ma swoje doświadczenia....
Edytowany: 14 lipca 2025 10:36

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 lipca 2025 10:45:19
Cytat:
Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie się kochają niezależnie od tego jaki partia jest u władzy, ale każdy ma swoje doświadczenia....

Słusznie, ale czy z tego kochania są dzieci czy jest tylko kochanie i realizowanie siebie. Tak się składa, że mam kolegę w Czechach, który z powodów biznesowych bywa raz na parę lat w Polsce. Jak to Czech jest sympatyczny i łatwo nawiązuje kontakty. Powiedział mi, że młodzi ludzie w Polsce się zmienili w porównaniu do tego, co było klika- lub kilkanaście lat temu. Zmiana polega na większym egoizmie w jego opinii i oczekiwania realizacji swoich oczekiwań tu i teraz.

krawędź
13
Wysłane: 14 lipca 2025 10:45:29
grum napisał(a):
Przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw1 w maju 2025 r. wyniosło 6433,3 tys. i było o 0,8% mniejsze niż przed rokiem (wobec spadku o 0,8% w kwietniu br. oraz o 0,5% w maju ub. roku) - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

W końcu maja br. w urzędach pracy zarejestrowanych było 782,8 tys. bezrobotnych, tj. o 2,5% mniej niż w kwietniu br. oraz o 0,8% więcej niż w maju ub. roku.
Stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła 5,0%, tj. obniżyła się o 0,2 p.proc. w skali miesiąca, natomiast w skali roku nie uległa zmianie. - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

Źle odczytujesz dane. Gdyby to było tąpniecie w gospodarce niezwiązane z demografią to stopa bezrobocia przede wszystkim by wzrosła albo by była dodatnio skorelowana.

to teraz pokaz gdzie sie pojawiło 187tys nowych wakatów... Zapotrzebowanie na pracownikow się skończyło i dobrze ze jest taka demografia bo nie powoduje to drastycznego wzrostu bezrobocia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

109 110 111 112 113

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,449 sek.

zzejmbdp
pffdvjzq
nyahmevl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
erceohcd
rwbzabeu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat