Obniżka stóp procentowych będzie, ale nie wiem kiedy i nie wiem czy o 50 pb.
Cytat:Zapytany, czy obniżka stóp może nastąpić już w maju, nie wykluczył tego. - Może być w maju, może być w czerwcu, może być w lipcu. Skala (obniżki - przyp. red.) będzie wynikać z napływających danych i aktualnych analiz. Mój osobisty pogląd jest taki, że na cykl (obniżek stóp proc. - przyp. red.) jest trochę za wcześnie. Uważam, że powinno nastąpić jednorazowe dostosowanie - stwierdził. Zastrzegł przy tym, że jest to jego opinia, a Rada może zdecydować inaczej.
- Jestem za działaniem stopniowym, ostrożnym, konserwatywnym. Nagłej, dużej decyzji bym nie podjął, zważywszy, że to wszystko jest niepewne. Ale gdyby rząd podjął jednoznacznie jakieś decyzje prawne, że ceny gazu, prądu nie wzrosną, to byłbym skłonny do bardziej odważnej decyzji, np. 0,5 pkt. proc., a nawet potem zaraz, na początku przyszłego roku, powtórzyć 0,5 pkt. proc. Takie dostosowanie znaczące, ale to już byłby stop - powiedział Glapiński. - Natomiast jeśli to będzie takie niewyraźne, to 0,25 pkt. proc., tak jak to zwykle robimy - dodał.
www.money.pl/gospodarka/adam-g...Zakładam, że warunek dotyczący jednoznacznych decyzji prawnych nie zostanie spełniony. 1q2025 r. już za nami, wyniki powinny być mocne. Jeżeli obniżka będzie w maju 25 r. to obstawiam 25 pb. Dalej jest dla mnie obecnie zbyt wiele istotnych zmiennych, aby prognozować jakie i kiedy będą obniżki stóp w Polsce. Istotne będzie, czy USA dogada się z UE w sprawie ceł. Im dłużej będzie trwała wojna celna tym prawdopodobieństwo obniżek stóp procentowych będzie większe. Będzie to miała wpływ na koniunkturę gospodarczą w UE, a więc pośrednio uderzy w nas. Nasz bezpośredni eksport do USA jest zbyt mały, aby był dla naszej gospodarki istotnie odczuwalny.
Myślę, że istotna jest ocena rynku, że mamy początek fali obniżek stóp procentowych i stąd taka reakcja, a nie inna na kursach akcji banków i z tą oceną się mogę zgodzić. Obstawiam, że wyniki Millennium będą znacznie lepsze w 2025 r. i 2026 r. niż w 2024 r.