45 Dołączył: 2020-03-09 Wpisów: 143
Wysłane:
3 października 2025 23:53:15
Lukasz Konopko napisał(a):Prezes komunikuje się z akcjonariuszami na zamkniętej grupie na facebooku.
Znowu przypomniało mi się po upływie kolejnego roku i w kontekście komunikacji jest jeszcze lepiej niż było, ostatni post prezesa jest z grudnia 2024 :).
|
PREMIUM
44 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 października 2025 11:06:29
To łapanie za słówka. Z perspektywy czasu słowo "komunikuje" źle się zestarzało, ale wtedy jakieś oświadczenia tam wydawał. Pojawiło się kilka wpisów tutaj, na grupie na facebooku, a także powstała inna grupa facebookowa, niezwiązana ze spółką. Odniosę się więc tutaj łącznie do kilku spraw.
1. StockWatch jest portalem specjalistycznym, z treściami kierowanymi do inwestorów. Jednym ze źródeł przychodów są reklamy firm, które chcą dotrzeć do inwestorów z jakimś przekazem, najczęściej ofertą. Na stronie wyświetlają się więc oferty domów maklerskich, czy emisji akcji i obligacji. W większości przypadków nie uczestniczymy w żadnych pracach projektowych - wycenie, przygotowaniu dokumentu ofertowego, czy nie doradzamy jak spółka ma się komunikować z inwestorami. Spółki mają agencje relacji inwestorskich, domy maklerskie i innych doradców.
2. Omnioxy było pierwszym naszym projektem, w którym doradzaliśmy spółce w zakresie przygotowania oferty. Z perspektywy czasu łatwo mówić, że mogliśmy z nimi nie współpracować. Nie mamy jednak szklanej kuli. Jesteśmy inwestorami tak jak Wy. Inwestowanie nieodłącznie wiąże się z ryzykiem straty, a od początku zwracaliśmy uwagę na to, że na rynku pre-ipo te ryzyko jest znacznie większe.
To co wyróżniało Omnioxy od innych ofert crowd było to, że spółka generowała już przychody i zyski. Dodatkowo w grudniu 2020 trwała pandemia covid. Łagodne komory hiperbaryczne były wykorzystywane jako eksperymentalna metoda ratowania pacjentów, szczególnie gdy brakowało respiratorów. Były sygnały o pozytywnych efektach, był potencjał w rynku.
W ramach naszej pracy doradczej rekomendowaliśmy spółce m. in. obniżenie ceny emisyjnej, podpisanie lockupów, szybki debiut na giełdzie, regularną komunikację z inwestorami. Niestety prezes stosował się do rekomendacji tylko do czasu zakończenia emisji.
3. Po zakończeniu emisji nie mieliśmy ze spółką żadnej umowy, czy współpracy. Mimo zapewnień o regularnej komunikacji z inwestorami prezes nie chciał organizować czatów inwestorskich. Kontaktowałem się z nim, pytałem, przypominałem o obietnicach złożonych inwestorom.
Niestety zmaterializowały się ryzyka biznesowe i osobowe. Z sygnałów jakie dostawałem ze spółki wynikało, że szybko zapełnili polski rynek swoimi produktami, zdarzało się nawet że dwa gabinety otwierały się obok siebie. Spółka nie miała planu, ani struktur na wyjście na rynki zagraniczne, wyniki spadły. O nowych produktach i rozmowach z funduszami wiem tyle co Wy, z grupy na facebooku. W 2023 r. prezes informował mnie, że podpisał umowę z INC na wprowadzenie na NC, co jeszcze wpisywałoby się w obietnice składane podczas emisji. Podczas czatu w StockWatch prezes mówił o upublicznieniu w ciągu 3 lat. Niestety do debiutu nie doszło. Prezes tłumaczył to słabymi wynikami, brakiem czasu i kasy, złym sentymentem rynkowym, rozmowami z funduszami na temat nowego rewolucyjnego projektu itd.
4. Przykro mi, że nasz pierwszy projekt tego typu okazał się niewypałem. Niestety ani my jako portal, ani akcjonariusze mniejszościowi z takim udziałem w kapitale i głosach mamy ograniczone możliwości wywierania presji na spółce.
5. Kilka lat temu emisje crowdfundingowe były bardzo popularne. Na NC zadebiutowały jednak nieliczne i to głównie te przeprowadzone na platformie CrowdConnect, związanej z domem maklerskim INC.
Na grupie na Facebooku pojawiły się zarzuty, że nie informowaliśmy, że Omnioxy po crowdfundingu może mieć problem z wprowadzeniem akcji do obrotu. Nie jest prawdą, że wejście na NC blokują domy maklerskie, które nie chcą wprowadzać Omnioxy na NC lub wymagają kolejnej emisji akcji. Do wprowadzenia spółki do obrotu nie trzeba nawet domu maklerskiego. Wystarczy Autoryzowany Doradca.
W ostatnich latach poza Omnioxy współpracowaliśmy również ze spółkami Kolejkowo i CStore. Pierwsza z nich regularnie komunikowała się z inwestorami na czatach w stockwatch i nadal to robi. Zadebiutowała na NC na początku roku, a kurs w szczycie był 3 razy wyższy niż podczas ostatniej emisji, którą wspólnie z nimi przygotowaliśmy. CStore debiutuje w listopadzie. Prezes również komunikował się z inwestorami w portalu i zapowiada kontynuację po debiucie. Obie spółki na rynek wprowadza Autoryzowany Doradca Blue Oak, a wprowadzeniu nie towarzyszy emisja nowych akcji.
|
PREMIUM
43 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 398
Wysłane:
20 października 2025 03:58:54
Cytat:Z perspektywy czasu łatwo mówić, że mogliśmy z nimi nie współpracować. To mi przypomina 2 cytaty: - "Kup akcje, które wzrosną. Jeśli nie wzrosną, nie kupuj ich" - "Inwestowanie wiąże się z ryzykiem." Morał? Jeśli jesteś na giełdzie (i gdziekolwiek) świeży i niedoświadczony, nie odcinaj sobie dróg ucieczki! Nie pchaj się w IPO, crowdfunding itp. Kup sobie coś, z czego możesz bez problemu wyjść i odzyskać chociaż część kasy. Jeśli nie byłeś nigdy na Maderze, kupisz tam nieruchomość tylko na podstawie folderu reklamowego? Nie lepiej najpierw spędzić tam urlop i wrócić? Strategia wyjścia to podstawa. Jaką strategię masz kupując coś, czym się nie handluje? I nie zwalaj winy na świat, bo owszem świat jest okrutny. Chce Twoich pieniędzy,. Zysku. Tego samego zysku, który Ty też chcesz.
|