panie dutesxx
weź pan nie siej propagandy
mówisz "nie kupuj bo ja wiem że ta spółka jest feee ale nie powiem dlaczego"
czy myslisz że ktoś uwierzy w twoje frazesy ?
Bioton złą historię ma już za sobą: przeinwestowali fakt, za dużo chcieli na raz.
Kiedyś pod same obietnice kurs urósł kilkaset %
potem przyszedł czas na weryfikcją obietnic i niestety okazało się że nie uda się tak szybko rozwinąć firmy jakby chcieli. Banki wystraszyły się i przestały udzielać kredytu, brak płynności zmusił spółkę do emisji ratunkowych (aby nadal utrzymywać rozpoczęte projekty na całym świecie) - niestety za dużo rozpoczęli działań i potrzebna była olbrzymia gotówka aby dalej to ciągnąć - kolejne emisjie
rynek poczuł się zawiedziony zyski się oddaliły groziła utrata płynności itd.
z tego powodu zrozumiałe jest że kurs spadał wiele lat
Na szczęście pomyśleli trochę i zamiast budować sieć dystrybucji od podstaw postaili na współpracę z Bayerem największym dystrybutorem na największy rynek świata Chiny.
Mniej zarobią ale tak naprawdę o wiele więcej bo aby mieć taką sieć w chinach potrzebowali by 10 lat! i ogromnych pieniędzy a tak mają zysk już od razu przy okazji pomnożony wielokrotnie bo współpraca z bayerem rozszerzy się także na inne państwa (min. Indie drugi największy rynek świata)
Czego chcieć więcej ? Już w 2010 rusza produkcja i sprzedaż pojawią się regularne zyski (spółka po sprzedaży wostok nie będzie miała długów! więc będzie wzrastał plus!)
Dodatkowo Bioton ma insulinę analogową! wkrótce będzie zarejestrowana - wszycy zarzucali że tego brakuje że bioton ma stara insulinę ale jednak udało im się opracować nową.
Nowe leki w 2010 powinny być zarejestrowane na mniej restrykcyjnych - na mieście medycznym mówi się że unia obawia się rejestracji nowych leków (wyprzedzających konkurencję o 3 lata) z obawy o utratę zysków. Zwlekają aby najpierw samemu je opracować lub przynajmniej opóźnić dystans do biotonu.
O przejęciu polfarmy nie wspominam bo będzie to bardzo korzystne dla wizerunku biotonu ale i dla wzmocnienia finansowego nad dalszymi badaniami i rejestracjami.
Starak już nie jeden raz inwteresował się różnymi fuzjami ostatnio jednak definitywnie odrzucił ofertę z zagranicy a potem nagle komunikaty o połączeniu z biotonem pokazują że jednak jego dawne marzenie do którego realizacji kiedyś nie doszło zostanie ziszczone ... na razie nie ma co na to zwracać uwagi aczkolwiek będzie to gigantyczny pozytyw. Ale i bez tego spółka rozwija się znakomicie. Wyszla z bagna z portfelem zamówień, po sprzedaży Wostok będzie niezadłużona, nowe kontrakty na inne kraje czekają na podpisanie, mamy prezesa który jest merytoryczny a nie tylko zarządzający co znacznie popchnie bioton w zakresie rejestracji nowych leków - i nie ma tutaj żadnego zagrożenia !
Wkurzają mnie ludzie którzy w tajemniczy sposób ostrzegają przed zakupami nie mając pojęcia co się dzieje w firmie.
Tam trwa wielka mobilizacja - zatrudniają nowych ludzi aby podołać zamówieniom z chin i wkrótce innych krajów.
Dodatkowo branża jest bardzo niedoszacowana i niebawem stanie się modna ...
pb.pl/2/a/2009/12/04/Trzy_nies... Spółki farmaceutyczne zdecydowanie pobiją inne („large outperformer”)
Sektor farmaceutyczny jest jednym z zapomnianych i atrakcyjnych sektorów, gdzie fundamenty mikro mają znaczne znaczenie na jego potencjalne ożywienie. Co więcej wskaźniki są bardzo atrakcyjne. Relacja cena/zysk na poziomie 12,7 jest jednym z najniższych w historii i relatywnie niskim wobec rynku.
To tak na szybko bo pisałem na bankierze już wiele razy i nie chce mi się powtarzać po raz setny :)
Odczepcie się propagandowcy, dzieciaki które nie wiedzą o co tu się gra - te wasze skubanie po 1 groszu i wylewne beztreściowe wpisy na forach są śmieszne.
Robiecie z siebie szmaty dla marnego 1 gr 4% (które raz się zyska a częściej straci) nie rozumiejąc co tu się będzie działo.