PARTNER SERWISU
lgylzhju
26 27 28 29 30
95147
0
Wpisów: 82
Wysłane: 1 grudnia 2009 20:15:48 przy kursie: 24,00 zł
kraul napisał(a):

Co sądze o połaczeniu z Polpharmą? Dziwna sprawa. Jeszcze się nie połączyli. Kto wie jak to będzie.

Trudno mi się w ogóle odnieść do tego...
Ale pokrótce:
Że spółka przynosi straty...
Że było ileś tam emisji z pominięciem pp...
To wszyscy wiemy Whistle

Ja zastanawiam się nad jednym, co mówi ten news który cytują wszystkie portale:

"Wstępnie właściciele obu podmiotów skłaniają się do tego, żeby połączone spółki były notowane na giełdzie. Plan połączenia przewiduje podwyższenie kapitału Biotonu. – Nowe akcje trafiłyby do Jerzego Staraka w zamian za Polpharmę – wyjaśnia Ryszard Krauze, szef Biotonu. To oznacza, że mniejszy Bioton byłby w tej transakcji stroną przejmującą."

Nie ukrywam że delikatnie wszedłem.
Znam ryzyko, że jak zwykle się nie uda, jednak gdyby te plany doszły do skutku
mogłoby być ciekawie.

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 1 grudnia 2009 21:35:57 przy kursie: 24,00 zł
oki, widzę, że znasz materię i świadomie podejmujesz ryzyko. Postawa bez zarzutu.

Zauważ, że to wszystko jeszcze nie ma konkretów ( wstępnie......) a rynek również podchodzi do tego z dystansem.

Zobaczymy, ja utkwiłem z akcjami Biotonu i również bym się miło zaskoczył gdyby poszły w górę. Nie mam jednak Twojej wiary.....ale nie mam też monopolu na trafną diagnoze. Bioton już nie raz był rzekomo bliski przełomu. Nigdy to jednak nie następowało. Może jest jak w tej bajce, co kogut dla żartu krzyczał, że zbliża się lis a gdy już się znliżył i kogut krzyczał to nikt mu nie uwierzył. Ja dostrzegam w Biotonie jakoś gentyczną wadę ale to tylko moja opinia.

Znasz ryzyko, podejmujesz grę ........ok

P. S Monolit, dzięki za miłę słowa
Edytowany: 1 grudnia 2009 21:39

dutesxx
0
Wpisów: 46
Wysłane: 2 grudnia 2009 21:27:53 przy kursie: 24,00 zł
Jeżeli rozumiem prawidłowo powyższe dywagacje dot. ewentualnego połączenia Bio i Polpharmy to Starak ma otrzymać znaczący pakiet nowych akcji Bio, który znowu zostanie wyemitowany bez pp dla pozostałych akcjonariuszy. O jego wielkości można tylko spekulować ale sądzę, że byłaby to wielkość może i powyżej 1 miliarda akcji. Stąd pytanie. O ile rozwodniłoby to aktualną wartość 1 akcji? /O około 25%?/ Czyli kurs winien z tego powodu odpowiednio spaść do 0.18 zł /6 gr to 25% z 0.24 zł/, co będzie wartością bazową w tej przewidywanej przyszłości. Na nią nałożą się ruchy spekulacyjne wywołane emocjami związanymi z tym połączeniem. Czy Bio zacznie przynosić zyski ze swojej podstawowej działalności? Sądzę, że dopóki nie zarejestruje i nie rozpocznie sprzedaży nowo opracowanych leków to nie. Sama zwiększająca się sprzedaż insuliny, o ile do takiego procesu dojdzie w 2010r., przy dzieleniu się uzyskaną marżą z Bayerem, nie zapewni zysków na poziomie pokrywającym w pełni ponoszone koszty, w tym niezbędnych inwestycji, badań i rejestracji. A jeśli pod uwagę wziąć groźbę wiszącą nad Polpharmą w postaci ewentualnie przegranego procesu o straty wynikłe z zerwania umowy o połączeniu się z wiadomą firmą węgierską żądającą 300 mln Euro odszkodowania, to świetlana przyszłość Bio staje się zupełnie niewesoła. Bo gdyby takiego rzędu kwotę Bio wspólnie z Polpharmą miał rzeczywiście zapisać w straty, to tylko widmo bankructwa przed nimi majaczy.
No może tak wysokiego odszkodowania sąd arbitrażowy nie zasądzi. Ta spółka to powinna w nazwie mieć określenie "katolicka", bo tak dużo wiary w swoje odrodzenie od nas wymaga.

taffarel
0
Wpisów: 2
Wysłane: 3 grudnia 2009 20:53:23 przy kursie: 23,00 zł
Jestem nowym użytkownikiem i graczem na razie we własnej wyobraźni. Wszystkiego powoli się uczę, dowiaduję i muszę przyznać, że firma typu BIOTON jest wielce pomocna w tej nauce. Wzbudza wiele emocji i rodzi tyle komentarzy oraz analiz jej kondycji, że niedoświadczony "gracz" analizując te wypowiedzi jest w stanie dojść do wielu ważnych informacji: na co należy zwracać uwagę, gdzie są jakieś ukryte haczyki oraz jak działa psychika innych graczy w odniesieniu do spadków/wzrostów, jak najczęściej działają informację na cenę akcji, itp.
Normalnie aż człowiek się cieszy, że taka spółka istnieje :D

untochables
0
Wpisów: 29
Wysłane: 3 grudnia 2009 21:10:57 przy kursie: 23,00 zł
bioton to taka spółka jak mały fiat każdy kto na nim jeździł potrafi kierować wozem a to że i 126p i bioton to kaszlaki to już inna sprawa - ja w swoim notesiku juz dawno zapisałem " nie baw się z biotonem - rysiek jest grubszy niż ty" dzięki temu dzisiaj przytuliłem grosika na innej spółce a tu sobie obserwuje w ramach suchej zaprawy ;)

dutesxx
0
Wysłane: 3 grudnia 2009 23:23:00 przy kursie: 23,00 zł
taffarel napisał(a):

Normalnie aż człowiek się cieszy, że taka spółka istnieje :D

Obserwuj sobie BIO do woli ale radzę ci Taffarel niech cię ręka boska broni abyś nie zainwestował czasem w tą ciekawostkę giełdową. /no chyba, że wyczujesz dołek/. Życzliwy.
Edytowany: 3 grudnia 2009 23:25

sdfsdf
0
Wpisów: 4
Wysłane: 6 grudnia 2009 00:52:16 przy kursie: 24,00 zł
panie dutesxx
weź pan nie siej propagandy

mówisz "nie kupuj bo ja wiem że ta spółka jest feee ale nie powiem dlaczego"

czy myslisz że ktoś uwierzy w twoje frazesy ?

Bioton złą historię ma już za sobą: przeinwestowali fakt, za dużo chcieli na raz.
Kiedyś pod same obietnice kurs urósł kilkaset %
potem przyszedł czas na weryfikcją obietnic i niestety okazało się że nie uda się tak szybko rozwinąć firmy jakby chcieli. Banki wystraszyły się i przestały udzielać kredytu, brak płynności zmusił spółkę do emisji ratunkowych (aby nadal utrzymywać rozpoczęte projekty na całym świecie) - niestety za dużo rozpoczęli działań i potrzebna była olbrzymia gotówka aby dalej to ciągnąć - kolejne emisjie

rynek poczuł się zawiedziony zyski się oddaliły groziła utrata płynności itd.
z tego powodu zrozumiałe jest że kurs spadał wiele lat

Na szczęście pomyśleli trochę i zamiast budować sieć dystrybucji od podstaw postaili na współpracę z Bayerem największym dystrybutorem na największy rynek świata Chiny.

Mniej zarobią ale tak naprawdę o wiele więcej bo aby mieć taką sieć w chinach potrzebowali by 10 lat! i ogromnych pieniędzy a tak mają zysk już od razu przy okazji pomnożony wielokrotnie bo współpraca z bayerem rozszerzy się także na inne państwa (min. Indie drugi największy rynek świata)

Czego chcieć więcej ? Już w 2010 rusza produkcja i sprzedaż pojawią się regularne zyski (spółka po sprzedaży wostok nie będzie miała długów! więc będzie wzrastał plus!)

Dodatkowo Bioton ma insulinę analogową! wkrótce będzie zarejestrowana - wszycy zarzucali że tego brakuje że bioton ma stara insulinę ale jednak udało im się opracować nową.

Nowe leki w 2010 powinny być zarejestrowane na mniej restrykcyjnych - na mieście medycznym mówi się że unia obawia się rejestracji nowych leków (wyprzedzających konkurencję o 3 lata) z obawy o utratę zysków. Zwlekają aby najpierw samemu je opracować lub przynajmniej opóźnić dystans do biotonu.

O przejęciu polfarmy nie wspominam bo będzie to bardzo korzystne dla wizerunku biotonu ale i dla wzmocnienia finansowego nad dalszymi badaniami i rejestracjami.
Starak już nie jeden raz inwteresował się różnymi fuzjami ostatnio jednak definitywnie odrzucił ofertę z zagranicy a potem nagle komunikaty o połączeniu z biotonem pokazują że jednak jego dawne marzenie do którego realizacji kiedyś nie doszło zostanie ziszczone ... na razie nie ma co na to zwracać uwagi aczkolwiek będzie to gigantyczny pozytyw. Ale i bez tego spółka rozwija się znakomicie. Wyszla z bagna z portfelem zamówień, po sprzedaży Wostok będzie niezadłużona, nowe kontrakty na inne kraje czekają na podpisanie, mamy prezesa który jest merytoryczny a nie tylko zarządzający co znacznie popchnie bioton w zakresie rejestracji nowych leków - i nie ma tutaj żadnego zagrożenia !

Wkurzają mnie ludzie którzy w tajemniczy sposób ostrzegają przed zakupami nie mając pojęcia co się dzieje w firmie.
Tam trwa wielka mobilizacja - zatrudniają nowych ludzi aby podołać zamówieniom z chin i wkrótce innych krajów.

Dodatkowo branża jest bardzo niedoszacowana i niebawem stanie się modna ...
pb.pl/2/a/2009/12/04/Trzy_nies...

Spółki farmaceutyczne zdecydowanie pobiją inne („large outperformer”)

Sektor farmaceutyczny jest jednym z zapomnianych i atrakcyjnych sektorów, gdzie fundamenty mikro mają znaczne znaczenie na jego potencjalne ożywienie. Co więcej wskaźniki są bardzo atrakcyjne. Relacja cena/zysk na poziomie 12,7 jest jednym z najniższych w historii i relatywnie niskim wobec rynku.

To tak na szybko bo pisałem na bankierze już wiele razy i nie chce mi się powtarzać po raz setny :)

Odczepcie się propagandowcy, dzieciaki które nie wiedzą o co tu się gra - te wasze skubanie po 1 groszu i wylewne beztreściowe wpisy na forach są śmieszne.
Robiecie z siebie szmaty dla marnego 1 gr 4% (które raz się zyska a częściej straci) nie rozumiejąc co tu się będzie działo.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 6 grudnia 2009 02:50:34 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf - jak na razie bajki to Ty piszesz. wytlumacz nam, niekumatym zuczkom, dlaczego z notowaniami jest tak zle, skoro z biotkiem jest tak dobrze? bo jak na razie to tylko dobre checi, ktore 'jakos nie wychodza' (pomijam, po co Bayer czy inne koncerny mialby sie dzielic kawalkiem tortu z Biotkiem, czy dlaczego Chinczycy potrafiacy skopiowac wszystko, nie potrafia wyprodukowac tak intratnej syntetycznej insuliny). aaa - podany link nie dziala/
FYI - to nie bankier (vide: szmacic sie itp).
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 grudnia 2009 09:24:26 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf napisał(a):
To tak na szybko bo pisałem na bankierze już wiele razy i nie chce mi się powtarzać po raz setny :)
Odczepcie się propagandowcy, dzieciaki które nie wiedzą o co tu się gra - te wasze skubanie po 1 groszu i wylewne beztreściowe wpisy na forach są śmieszne.
Robiecie z siebie szmaty dla marnego 1 gr 4% (które raz się zyska a częściej straci) nie rozumiejąc co tu się będzie działo.

Widzę, że jesteś podatny na PR.
Zauważ tylko, że ostatnie parę podstron wątku nie było wcale poświęcone na to, co ani jak się dzieje w Biotonie, tylko kto za tym stoi i jak traktuje drobnicę. W tym i Ciebie.

95147
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 09:30:26 przy kursie: 24,00 zł
siekoo napisał(a):
dlaczego z notowaniami jest tak zle, skoro z biotkiem jest tak dobrze? (...) aaa - podany link nie dziala/

Dlaczego z notowaniami jest tak źle? Bioton ma b. zły PR wśród inwestorów (i słusznie !!!).
Obiecywali wiele razy - podbój Rosji i rynku chińskiego... nie spełniło się.
Nic tylko straty i straty pokrywane kolejnymi emisjami, przejadanie kapitału.

Jednak fakt - branża JEST perspektywiczna, bilans powoli "zdrowieje", współpraca z Bayerem
wydaje się mieć ręce i nogi. Co do przejęcia Polpharmy - dla mnie to wydaje się kuriozalne,
a ponadto niesie ryzyko wielkiej emisji, na której stracą akcjonariusze...

Krótko mówiąc, moim zdaniem niepotrzebne są skrajne opinie. Są plusy i minusy tej inwestycji, chyba przy tych poziomach cenowych jednak wartej ryzyka.

A link działa...

dutesxx
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 09:32:20 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf napisał(a):
panie dutesxx
weź pan nie siej propagandy

Panie sdfsdf. Wylał Pan beczkę miodu na moje i innych inwestorów obawy co do dalszego losu Bio. Pana optymizm jest bezgraniczny, Pan kocha tę spółkę i wierzy w jej świetlaną przyszłość, wbrew ogólnym ocenom zwykłych ludzi i opiniom analityków giełdowych. Patrzcie dlaczego te Fundy są takie głupie, że nie rzucają się na taką perełkę, która wg Pana już niedługo wzleci w górę tak, że jej wykres przebije górną ramkę ekranu naszych komputerów. Oby. Pożyjemy zobaczymy. Ja wbrew sobie trzymam pakiet Bio od kilku miesięcy i jest mi już obojętne , że fundusze te zostały zjedzone przez takie wizje jak Pana m.in. Za głupotę trzeba zapłacić.
Jak Pan tak dobrze jest zorientowany to proszę nam rzucić promyk światła na sprawę kolejnej rezygnacji doświadczonego w spółce managera -szefa SciGen i odpowiedzieć dlaczego zmyka z okrętu jak szczur, okrętu który już wypływa na spokojne wody? Nie chce patrzeć jak Bio zalewa rynki swoją insuliną, rejestruje nowe leki o 3 lata wyprzedzające konkurencję /kto to stwierdził?/i chwali się zyskami a jego kurs ...... . Pewnie jest głupi i nie czytał Pana postów. Poprzedni Dyrektor Generalny dostał 2.500.000 USD odszkodowania od bogatego BIO i ciekawe ile ten załapie na otarcie łez. Wg mnie BIO może tylko podnieść z letargu silny ruch spekulacyjny na jego akcjach ale co go pobudzić może, może Pan da trafną prognozę?
A z Panem sieko zgadzam się w pełni. Pozdrawiam.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 6 grudnia 2009 10:46:18 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf napisał(a):

[...]

Ta spółka obecnie do niczego innego się nie nadaje jak tylko do spekulacji, dlatego większym robieniem z siebie szmaty jest zachwalanie jej walorów fundamentalnych.

Jak przez 5 nieprzerwanych lat pojawi się tutaj prawdziwy zysk, to można się będzie zastanowić czy inwestować.

Lepiej stracić okazję niż pieniądze.

Jeżeli nie jesteś inwestorem z bardzo długim doświadczeniem to nie wkładaj tu pieniędzy bo jest duża szansa, że dużo stracisz - takie jest moje zdanie.

95147
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 11:02:55 przy kursie: 24,00 zł
SirHoe napisał(a):

Jak przez 5 nieprzerwanych lat pojawi się tutaj prawdziwy zysk, to można się będzie zastanowić czy inwestować.

Jak się pojawi zysk to trzeba będzie sprzedawać... bo będzie tak drogo...

Dajcie spokój z tymi przepychankami. Każdy z Was ma trochę racji ale tylko małe trochę Whistle
Ja osobiście jestem sceptyczny co do Biotonu,
jednak perspektywy branży są wg mnie na tyle kuszące więc mały pakiet zakupiłem i trzymam.

A że ryzyko jest? Dotyczy rynku akcji zawsze i wszędzie. Jeśli ktoś uważa że lepiej nie zarobić to są lokaty i obligacje.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 6 grudnia 2009 11:13:06 przy kursie: 24,00 zł
95147 napisał(a):

Jak się pojawi zysk to trzeba będzie sprzedawać... bo będzie tak drogo...

[...]

A że ryzyko jest? Dotyczy rynku akcji zawsze i wszędzie. Jeśli ktoś uważa że lepiej nie zarobić to są lokaty i obligacje.

Giełda ma to do siebie, że wyceny wahają się od niedowartościowania do przewartościowania. Dotyczy to też spółek, które wypracowują zysk. Pisanie, że jak będzie zysk to nie będzie już okazji jest naginaniem rzeczywistości.

Jasna jest natomiast sprawa, ze tam gdzie jest bardzo duże ryzyko może pojawić się duży zysk. Dlatego pisałem w poprzednim poście o doświadczeniu w inwestowaniu.

siekoo
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 12:10:34 przy kursie: 24,00 zł
95147 napisał(a):
siekoo napisał(a):
dlaczego z notowaniami jest tak zle, skoro z biotkiem jest tak dobrze? (...) aaa - podany link nie dziala/
A link działa...

faktycznie, teraz dziala. w nocy nie dzialal.
hmm, jak sobie przypomne co pisali 'analitycy' w sierpniu o 'top 10' inwestycji na jesien 2009 (m.in. Bioton, Petrolinv czy Polrest) puke
mysle, ze jak cos w temacie Biotonu ruszy, to chetni sami zaczna wskakiwac, a poki co - poobserwuje sobie z daleka confused4

sdfsdf
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 18:03:21 przy kursie: 24,00 zł
otórz panie dutesxx ludzie czasami odchodzą bo muszą zrobić miejsce na człowieka np z Bayera - który chciałby mieć wpływ na spółkę z którą zawarł tak dużą (nieostatnią!) umowę

takie podstawowe rzeczy mam wyjaśniać ?

sdfsdf
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 18:17:35 przy kursie: 24,00 zł
ja nikogo nie namawiam na kupno
przedstawiam tylko fakty które w końcu pozwolą na wzrosty
Trochę denerwujące jest czytanie że Bioton nie urośnie bo niegdy nie rósł ...
Pamiętam czasy gdy rósł kilkaset procent - na samych tylko planach - Wtedy spotkałem sie z wielkim nalotem huraoptymistów mówiących o niebotycznych cenach kompletnie nie wierzących w spadki .... człowiek ma taką dzwiną naturę że nie bierze pod uwagę zmiany sytuacji.
Moim wpisem chciałęm tylko wywołać dyskusję która by pokazała dlaczego to bioton jest tak złą spółką skoro fakty coraz bardziej przemawiają za wyjściem z tego dołka po przeinwestowaniu ...
Sprzedamy w kończu czynniki kosztotwórcze spłacimy długi i już w 1kw nie będzie długu ani kosztów (choć jeszcze np Izrael może parę zł zabrać)!
Samo to iże nie mamy kosztów ani długów i posiadamy portfel zamówień powinno sprawić że cena powinna oscylować powyżej wk - w spółkach normlanych tak jest - perspektywa zysków pozwala spokojnie rosnąć cenie akcji dając pewien kredyt zaufania.

Bioton ma za bardzo zszarganą opinię i siłą rozpędu poleciał trochę dłużej w dół niż działoby się to na innych akcjach - to zrozumiałe - było niewesoło.

Nie widzę jednak powodów aby twierdzić że nadal będzie spadek bo nie ma czynników które mogą to sprawić ...

Od stycznia zero długów, niebawem zyski z chin,
Już powód do poprawy ceny akcji bo w końcu pojawi sięzysk a giełda dyskontuje przyszłość a nie przeszłość

a czeka kolejka kolejnych pozytywów:
nowe kontrakty na inne kraje min. indie niebawem, rejestracja nowych leków (nowy prezes ma przyspieszyć ten proces - ma w tym spore doświadczenie), połączenie z polfarmą (wielki kapitał polfarmy wchodzi do biotonu w zamian za akcje oczywiście - wychodzi na 0 ale ile bioton zyskuje na wiarygodności z tak poważnymi aktywami - polfarma jest większa niż bioton.
Argument że bioton w 4 kwartale nie będzie miał zysku to nie argument - spółka wyszła z dołka i właśnie spłaca długi i zysk pojawi się niebawem przy uruchomieniu sprzedaży do chin.
Czy chcecie czekać z zakupem akcji aż pojawi się solidny zysk za 2 lata ?
Kiedy kupić jak nie teraz zwłaszcza że na zamieszaniu z prezesem Guyem cena akcji spadła co jest znakomitą okazją ?
Kiedy kupić i za jaką cenę na akcję aby to miało sens wg was ?

95147
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 18:25:34 przy kursie: 24,00 zł
SirHoe napisał(a):
Pisanie, że jak będzie zysk to nie będzie już okazji jest naginaniem rzeczywistości.(...)Dlatego pisałem w poprzednim poście o doświadczeniu w inwestowaniu.

Mam rozumieć, że to doświadczenie ma polegać na tym żeby czekać aż spółka zacznie wykazywać zyski i wtedy właśnie czekać na moment aż będzie niedowartościowana?

Bardzo pokrętna strategia...

Ja wolę zaryzykować... nie więcej niż 20% mojego portfela akcji, właśnie teraz, kiedy rynek nie oczekuje po spółce niczego dobrego, nie wierzy w ani jedno słowo zarządu i nie spodziewa się realizacji ambitnych planów.

siekoo
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 19:38:11 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf napisał(a):
...
Sprzedamy w kończu czynniki kosztotwórcze spłacimy długi i już w 1kw nie będzie długu ani kosztów (choć jeszcze np Izrael może parę zł zabrać)!
Samo to iże nie mamy kosztów ani długów i posiadamy portfel zamówień powinno sprawić że cena powinna oscylować powyżej wk - w spółkach normlanych tak jest - perspektywa zysków pozwala spokojnie rosnąć cenie akcji dając pewien kredyt zaufania.

Bioton ma za bardzo zszarganą opinię i siłą rozpędu poleciał trochę dłużej w dół niż działoby się to na innych akcjach - to zrozumiałe - było niewesoło.

Nie widzę jednak powodów aby twierdzić że nadal będzie spadek bo nie ma czynników które mogą to sprawić ...

Od stycznia zero długów, niebawem zyski z chin,
Już powód do poprawy ceny akcji bo w końcu pojawi się zysk a giełda dyskontuje przyszłość a nie przeszłość

a czeka kolejka kolejnych pozytywów:
nowe kontrakty na inne kraje min. indie niebawem, rejestracja nowych leków (nowy prezes ma przyspieszyć ten proces - ma w tym spore doświadczenie), połączenie z polfarmą (wielki kapitał polfarmy wchodzi do biotonu w zamian za akcje oczywiście - wychodzi na 0 ale ile bioton zyskuje na wiarygodności z tak poważnymi aktywami - polfarma jest większa niż bioton.
Argument że bioton w 4 kwartale nie będzie miał zysku to nie argument - spółka wyszła z dołka i właśnie spłaca długi i zysk pojawi się niebawem przy uruchomieniu sprzedaży do chin.
Czy chcecie czekać z zakupem akcji aż pojawi się solidny zysk za 2 lata ?
Kiedy kupić jak nie teraz zwłaszcza że na zamieszaniu z prezesem Guyem cena akcji spadła co jest znakomitą okazją ?
Kiedy kupić i za jaką cenę na akcję aby to miało sens wg was?

no wlasnie, nie za duzo tego niebawem, powinno, zrobimy zamiast: zrobilismy, uzyskalismy, zarobilismy...
i w tym problem Boo hoo!

dutesxx
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 20:04:01 przy kursie: 24,00 zł
sdfsdf napisał(a):
otórz panie dutesxx ludzie czasami odchodzą bo muszą zrobić miejsce na człowieka np z Bayera - który chciałby mieć wpływ na spółkę z którą zawarł tak dużą (nieostatnią!) umowę

takie podstawowe rzeczy mam wyjaśniać ?

Panie sdfsdf. Wielkie dzięki za tę odpowiedź. Pozwolę sobie zauważyć, że w sprawie odejścia Adama Allehanda ze stanowisk w SciGen, a mianowicie: Chairman of the Board and Chief Executive Officer napisałeś w dniu 26.listopada br., że cyt." był z teamu Guya to odszedł,... to nic nie znaczący trybik". Przyznasz, że teraz oceniasz ten fakt zupełnie inaczej. Podajesz, że Buyer sobie tej zmiany zażyczył aby mieć swojego człowieka w tej spółce. Być może. Oficjalnie takich informacji nigdzie nie opublikowano. Ale nie wykluczam, że Ty masz dobre dojście do źródła. Więc nie był to uciekający szczur z pokładu tonącego okrętu? Być może. Nie jestem jednak całkowicie przekonany że masz rację, bo ktoś na forum podawał, że sam R.Krauze zajął tę pozycję.

Po drugie zgadzam się z 95147, że teraz jest dobra pora aby zaczaić się z małym pakietem akcji BIO /20% jego kapitału/ przy kursie 0.22-0.24. Jak spadnie do 0.20 to bym jednak je wywalił zwłaszcza w sytuacji, gdy Bio ogłosi nową potężną emisję dla Staraka proporcjonalną do wartości Polpharmy, a to może być ze 2 miliardy zł. Co wtedy będzie z kursem Bio? Gdzie się zatrzyma?

Po trzecie Ty w zasadzie masz rację. Dołek na akcjach Bio albo jest na poziomie plus minus 0.2 zł jeśli inwestor jest optymistą albo dopiero się wykształci niżej jeśli znowu właściciele Bio będą myśleli tylko i wyłącznie o sobie a nie o drobnych inwestorach. Dla nich to żadna różnica czy jest 0.2 czy będzie 0.10 - 0.15. Oni liczą i tak na odrodzenie się firmy w długiej perspektywie 2, 3 lat. Mają przecież dostęp do wyprzedzających rynek informacji. Znają rzeczywiste swoje zagrożenia, słabości i aktywa. Mają duży kapitał. Mogą go stopniowo wycofywać i ograniczać straty. Ale to inna bajka. Dla nas jednakże 0.2 a 0.15 to ogromna różnica i potencjalnie strata nie do zaakceptowania. A zagrożeń przed Bio i niewiadomych dla inwestorów bez liku. Oczywiście, kto wierzy, że spółka wszystko co najgorsze ma za sobą niech ryzykuje, jego prawo i wola. Moim jednak zdaniem poczekać należy do ujawnienia tej nowej emisji dla Polpharmy a może i GEM, rozstrzygnięć co do arbitrażu, w który uwikłana jest Polpharma. Ale najpierw poczekajmy na tę Rosję, Ukrainę, Indie, USA i wyniki za 2 najbliższe kwartały. Czy sądzisz, że do tego czasu Bio będzie zwyżkował? Jak wybuchnie spekulacyjny zryw to tak ale może się po 2 dniach równie szybko skierować ku dołowi, jak ludziska na spokojnie zaczną myśleć co robią. To tyle polemicznie. /Pewnie napiszesz, że to bzdury. Być może./

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BIOTON
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,452 sek.

tpkeabqa
zsjlysgq
ugwyoubt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olgrtcbl
ohxckqlv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat