PARTNER SERWISU
qqrbxejs
10 11 12 13 14
Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 listopada 2009 23:48:01 przy kursie: 1,75 zł
Ano jak widać ja się zebrałam, przejrzałam i wnioski zamieszczam. wave

Przychody ze sprzedaży utrzymują się na podobnym poziomie stale od 3q2008. Wcześniej bywały dużo wyższe. Ich rentowność na przestrzeni ostatnich kwartałów zmieniała się okrutnie. Spółki grupy budują nieruchomości i wykazują je jako inwestycje długoterminowe.

Sprzedaż mieszkań rozpoznawana jest zgodnie z MSR 8, czyli transakcja sprzedaży rozpoznawana jest w momencie podpisania aktu notarialnego i przekazania mieszkania. Wpływ na taką sytuację ma oczywiście dostępność kredytów hipotecznych oraz ogólna sytuacja ekonomiczna (wpływ na bezrobocie). Dodatkowo na pogorszenie się sytuacji spółki wpływa fakt budowania mieszkań z segmentu luksusowych i drogich. Inwestycje generujące przychody z najmu są w większości. Na nie wpływ z kolei ma kurs EUR/PLN, ponieważ umowy są podpisane w walucie.

Ogólnie rzecz biorąc branża deweloperska jest teraz w odwrocie. Szczególnie mieszkania i biura z segmentu luksusowego odczuwają spadek popytu. Jest on z jednej strony spowodowany ogólnymi czynnikami ekonomicznymi. Z drugiej nastąpiło ograniczenie szału cenowego i pojęcia luksusowego mieszkania. Tu odnoszę się do inwestycji w Warszawie – Przy Promenadzie. Cena za metr lepsza niż w centrum miasta, a lokalizacja też nie jest szczególnie zachęcająca. Moje negatywne podejście wynika z tego, że sama planuję zakup mieszkania w stolicy i analizuję rynek jako konsument indywidualny. Także może być przekolorowane. Think

W aktywach trwałych widać zakończenie inwestycji – przeniesienie ze środków trwałych w budowie na inwestycję. Trochę niżej jest wzrost salda zapasów przy jednoczesnym spadku wartości należności. W zobowiązaniach nic ciekawego nie widać. Wartość księgowa na 1 akcję wzrosła prawie niezauważalnie, bo o 2 grosze w odniesieniu do 31.12.2008. Wartość netto przepływów jest przy tym poziomie liczb nieistotna. Najwyższe i to dodatnie są te z działalności inwestycyjnej, które wynikają z uruchomienia kredytów i emisji obligacji.

Dość istotna sprawa w zakresie inwestycji. Otóż sprzedaż spółki zajmującej się inwestycją w Sky Tower nie miała praktycznie wpływu na sprawozdanie. Ponieważ spółka posiada jednostronną opcję odkupienia udziałów zagwarantowaną w umowie sprzedaży, to zgodnie z MSR nie nastąpiła sprzedaż udziałów. Dlatego spółka ta jest cały czas konsolidowana a inwestycja w Sky Tower jest na inwestycjach. Przychody z tej transakcji wykazywane są jako pożyczka.

W razie jakby było mało informacji, to krzyczcie proszę.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 20 listopada 2009 00:39:09 przy kursie: 1,68 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
Ano jak widać ja się zebrałam, przejrzałam i wnioski zamieszczam. wave

Dzięki Kasiu za cenne uwagi. Rozumiem, że skoro Sky Tower ciągle siedzi w raporcie a tymczasem jest to de iure już projekt poza LCC, to raport jest sporo zamieszany i np. wartość C/WK czy wskaźniki płynności mogą być de facto inne jak już LCC przestanie 'opiekowac się' tą inwestycją?
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 30 listopada 2009 20:59:54 przy kursie: 1,73 zł
LC Corp zrezygnował z opcji odkupienia SkyTower
PAP - Biznes
30 Lis 2009, 17:01

30.11. Warszawa (PAP) - LC Corp zrezygnował z prawa odkupienia od LC Corp B.V. i Leszka Czarneckiego udziałów w projekcie Sky Tower we Wrocławiu - podała spółka w poniedziałkowym komunikacie.

"Zawarcie aneksu i umowy wskazanych w niniejszym raporcie spowodowało, iż spółka (LC Corp Sky Tower - PAP) przestała być jednostką kontrolowaną przez emitenta w rozumieniu MSR i ustawy o rachunkowości i nie będzie podlegała konsolidacji w ramach grupy kapitałowej emitenta" - napisano w komunikacie.

W listopadzie 2008 roku LC Corp sprzedał LC Corp B.V. udziały w projekcie Sky Tower, umowa przewidywała możliwość odkupienia udziałów przez LC Corp. (PAP)

Sprawa sie wyjaśniła.
get rich or die trying...

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 listopada 2009 22:00:02 przy kursie: 1,73 zł
tycoon napisał(a):
spółka (LC Corp Sky Tower - PAP) przestała być jednostką kontrolowaną przez emitenta w rozumieniu MSR i ustawy o rachunkowości i nie będzie podlegała konsolidacji w ramach grupy kapitałowej emitenta

Kasia Stefańska, WD! ogromna prośba o wyjaśnienie - jakie praktyczne korzyści płyną dla spółki z w/w informacji? jeżeli dobrze rozumiem - do tej pory musieli ujmować tę inwestycję w sprawozdaniach? mając opcję odkupu musieli tworzyć rezerwę?

del-12092021
0
Wpisów: 2
Wysłane: 1 grudnia 2009 01:52:33 przy kursie: 1,73 zł
Witam

postaram sie wlaczyc i postarac sie znalezc odpowiedz na ostatnie pytanie

W zwiazku z rozwiazaniem kilku umów budowlanych dotyczacych jednostki zale9nej LC Corp Sky
Tower Sp. z o.o. strony tych umów wystapiły z wzajemnymi roszczeniami z tytułu odszkodowan, kar umownych
oraz wykonanych usług. Spółka uznała roszczenia te za niezasadne traktujac je jako potencjalne zobowiazania
warunkowe. Dodatkowo Spółka wystapiła ze swoimi roszczeniami wobec tych podmiotów. Na obecnym etapie
spraw, z uwagi na trwajace negocjacje, zło9onosc spraw oraz rozbie9nosc stanowisk stron, nie jest mo9liwe
wiarygodne oszacowanie potencjalnego wpływu przyszłych rozliczen z tytułu tych rozwiazanych umów na wartosc
bie9aca aktywów i zobowiazan. Na dzien 30 wrzesnia 2009 roku Spółka LC Corp Sky Tower Sp. z o.o. wchodzi
w skład Grupy LC Corp na podstawie MSR 39 (patrz punkt 6.2). W ocenie Zarzadu jednostki dominujacej,
na dzien 30 wrzesnia 2009 roku nieskorzystanie z opcji odkupu udziałów spółki LC Corp Sky Tower Sp. z o.o. jest
wysoce prawdopodobne. W zwiazku z powy9szym, Zarzad spółki dominujacej nie widzi ryzyka dla Grupy
w istnieniu potencjalnych zobowiazan warunkowych wobec tej spółki zale9nej.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 1 grudnia 2009 09:03:32 przy kursie: 1,69 zł
krewa napisał(a):
tycoon napisał(a):
spółka (LC Corp Sky Tower - PAP) przestała być jednostką kontrolowaną przez emitenta w rozumieniu MSR i ustawy o rachunkowości i nie będzie podlegała konsolidacji w ramach grupy kapitałowej emitenta

Kasia Stefańska, WD! ogromna prośba o wyjaśnienie - jakie praktyczne korzyści płyną dla spółki z w/w informacji? jeżeli dobrze rozumiem - do tej pory musieli ujmować tę inwestycję w sprawozdaniach? mając opcję odkupu musieli tworzyć rezerwę?

salute

Dokładnie chodzi o to, że spółka ze Sky Tower została sprzedana przez LC Corp swojej spółce powiązanej, która nie jest przez LC Corp konsolidowana. W ramach umowy zawarto jednak zapis, że LC Corp może w każdej chwili odkupić inwestycję. W rozumieniu MSR oznacza to, że istotne ryzyko związane z inwestycją nie zostało w sposób skuteczny przekazane do spółki powiązanej. Czyli LC Corp dalej musi się liczyć z ryzykiem np. utraty przez Sky Tower wartości.

W takiej sytuacji spółka z inwestycją Sky Tower była konsolidowana przez LC Corp, mimo iż formalnie LC Corp już nie była właścicielem transakcji.

Obecnie LC Corp poinformował, że rezygnuje z opcji. Jeśli to jest skuteczne, to oznacza, że ryzyko związane ze Sky Tower opuszcza LC Corp i ta spółka już nie będzie konsolidowana w rocznym SF.

Napisałam, że tak się stanie, jeśli przekazanie ryzyka będzie skuteczne. Tu nie ma żadnych konkretnych wymogów ale trzeba po prostu zweryfikować, czy faktycznie nie ma już możliwości odkupienia tych udziałów przez LC Corp. Na pewno zweryfikuje to biegły.

W związku z tym, że konsolidowali Sky Tower nie musieli tworzyć dodatkowych rezerw na ryzyka. Konsolidowali po prostu pełne SF tej spółki. Jest taka możliwość, że Sky Tower wykażą w SF na koniec roku jako działalność zaniechaną - wtedy będzie można zobaczyć dokładniejsze kwoty. To jednak zależy od decyzji zarządu.

Praktyczne korzyści z tego płynące to - jak dla mnie - zmniejszenie ryzyka związanego z całą inwestycją. Nie przyglądałam się jednostkowemu SF Sky Tower ale myślę, że się dużo nie pomylę, jeśli założę znaczną kwotę rezerw na utraty wartości lub brak przychodów ze sprzedaży. To w sposób znaczący obniżało wartość inwestycji (w sensie aktywów netto tej spółki), więc sytuacja finansowa grupy i ocena rentowności powinna się poprawić.
Edytowany: 1 grudnia 2009 09:11

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 grudnia 2009 09:16:15 przy kursie: 1,69 zł
brak ryzyka - brak rezerw. i o to mi chodziło
dziękuję Angel

flep
0
Wpisów: 1
Wysłane: 1 grudnia 2009 11:33:49 przy kursie: 1,69 zł
Dokladnie, decyzja jest w obecnych warunkach lepsza niz gorsza, poprawi wskazniki. A kurs co? Spada...;)

tycoon
0
Wysłane: 4 grudnia 2009 18:49:19 przy kursie: 1,74 zł
Dzis w Parkiecie artykuł wyjaśniający decyzje o której wyżej dyskutowano:
"LC Corp stawia na Warszawę
Błażej Dowgielski 04-12-2009, ostatnia aktualizacja 04-12-2009 07:09
Budowa biurowca na stołecznej Woli powinna ruszyć w drugiej połowie 2010 roku

Rezygnując z opcji odkupu od największego akcjonariusza Leszka Czarneckiego udziałów w spółce realizującej budowę kompleksu Sky Tower we Wrocławiu, LC Corp uwolnił środki zamrożone na ten cel. Dariusz Niedośpiał, prezes LC Corp, mówi, że spółka ma do zagospodarowania do 150 mln zł.

Zakup gotowych projektów

Na co wrocławski deweloper zamierza wydać pieniądze? Między innymi na zakupy. Prezes zapowiada, że LC Corp będzie aktywny na rynku ziemi. – Interesuje nas przejęcie już przygotowanych projektów, możliwie do uruchomienia od zaraz – mówi. Jakie rynki kuszą dewelopera? – Chcielibyśmy skupić się na Warszawie, gdzie rynek zdecydowanie odbił się od dna – ocenia prezes LC Corp.

LC Corp realizuje obecnie dwa projekty mieszkaniowe, oba w Warszawie. Na Ochocie powstaje Rezydencja Kaliska z 92 mieszkaniami o podwyższonym standardzie. Na Pradze deweloper od połowy tego roku buduje trzeci etap Osiedla przy Promenadzie. Ma tam powstać 90 mieszkań.

LC Corp stawia na Warszawę
Budowa biurowca na stołecznej Woli powinna ruszyć w drugiej połowie 2010 roku
Zyski z lokali w IV kwartale

Budowa drugiego etapu Osiedla przy Promenadzie została ukończona w trzecim kwartale, a w połowie listopada spółka rozpoczęła przekazywanie mieszkań nabywcom. – Spośród 384 mieszkań i 14 lokali usługowych sprzedaliśmy łącznie około 240 lokali – mówi Niedośpiał. Zgodnie ze standardem MSR 18, w wynikach za czwarty kwartał spółka będzie mogła wykazać pierwsze przychody z tej inwestycji, odpowiadające wartości mieszkań już odebranych przez właścicieli.

W pierwszych trzech kwartałach deweloper księgował jedynie wpływy z najmu powierzchni w kompleksie Arkady Wrocławskie. – Do tej pory przekazaliśmy około 80 lokali, codziennie podpisujemy 7–8 aktów notarialnych – informuje Niedośpiał. Dodaje, że zarząd LC Corp zastanawia się już nad rozpoczęciem budowy czwartego etapu Osiedla przy Promenadzie.

Co z projektami w innych miastach? Spółka zdecydowała się zmienić koncepcję niektórych inwestycji, dostosowując ofertę do warunków rynkowych. Spotkało to m.in. projekt przy ul. Pustynnej w Łodzi. – Zmieniamy układ poszczególnych budynków, mieszkań, zwiększamy liczbę mniejszych lokali, by spełniały kryteria programu „Rodzina na swoim” – mówi Niedośpiał.

Biurowiec zamiast loftów

Jak zdradza prezes LC Corp, w przyszłym roku spółka zamierza wystartować z projektem biurowca przy ul. Przyokopowej na warszawskiej Woli. Biurowiec o powierzchni około 39 tys. mkw. stanie na terenach dawnych zakładów Róży Luksemburg. Pierwotnie budynki miały zostać przekształcone w lofty, jednak kryzys wymusił zmianę koncepcji zagospodarowania terenów pofabrycznych. Jak zdradza prezes LC Corp, są już pierwsi chętni na powierzchnie w biurowcu. – Już teraz na etapie planów mamy wstępną deklarację wynajęcia około 7 tys. mkw. – mówi Niedośpiał."

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 4 grudnia 2009 22:46:51 przy kursie: 1,74 zł
już dwa dni temu się zapakowałem i raczej spokojnie czekam Angel

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 grudnia 2009 16:24:54 przy kursie: 1,74 zł
kurs trzyma się ograniczeń kanału wzrostowego, testując górne ograniczenie co 3 miesiące. teoretycznie kolejnego zdecydowanego ataku można spodziewać się w połowie lutego. do tego czasu można podstawiać koszyk na dolnym ograniczeniu (teraz to ok. 1,64, z czasem dolne ograniczenie powędruje wyżej) lub ciut poniżej, jeżeli poluje się na SL.

Pinki
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:36:17 przy kursie: 1,69 zł

liczę jednak że wcześniej coś się ruszy a nie dopiero w lutym ale tak jak napisałeś najważniejsze że jesteśmy wciąż w kanale wzrostowym i jeśli mamy się tego trzymać to stracić nie można
Edytowany: 20 grudnia 2009 01:43

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 17 grudnia 2009 23:09:23 przy kursie: 1,68 zł
Sam obserwuję LCC i czekam na możliwość wejścia. Zakładam, że jest pewne prawdopodobieństwo złamania kanału trendu poprzez przebicie od góry jego dolnego ograniczenia.

Jest szansa moim zdaniem na okolice 1,50 za akcję przy odpowiedniej negatywnej stymulacji ze strony szerszego rynku (kontynuacja korekty na WIGu).
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

mino
0
Wpisów: 37
Wysłane: 19 grudnia 2009 10:13:30 przy kursie: 1,65 zł
No cóż jednak kanał wzrostowy został przebity, niby na małych obrotach ale jednak. Aby wybicie było wiarygodne potrzebne jest potwierdzenie wybicia i zamknięcie w poniedziałek poniezej trendu wzrostowego. Miejmy nadzieje z po weekendzie wracamy na odpowiednie torysalute

Pinki
0
Wysłane: 19 grudnia 2009 14:20:14 przy kursie: 1,65 zł

nie tylko na LCC sytuacja zrobiła się nieciekawa i AT nie wygląda już tak ładnie
Edytowany: 20 grudnia 2009 01:43

mino
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 grudnia 2009 17:58:37 przy kursie: 1,57 zł
mino napisał(a):
No cóż jednak kanał wzrostowy został przebity, niby na małych obrotach ale jednak. Aby wybicie było wiarygodne potrzebne jest potwierdzenie wybicia i zamknięcie w poniedziałek poniezej trendu wzrostowego. Miejmy nadzieje z po weekendzie wracamy na odpowiednie torysalute

A jednak potwierdził się mój czarny scenariusz i SL się uruchomił....no nic poczekam niżej

skrucz
0
Wpisów: 18
Wysłane: 21 grudnia 2009 18:10:07 przy kursie: 1,57 zł
hmm, a nie tak dawno z hukiem kurs przebił 2 zł; nie wygląda to najlepiej
kto nie ryzykuje, ten nic nie zyska; kto ryzykuje, może stracić wszystko...

nexus75
0
Wpisów: 3
Wysłane: 13 stycznia 2010 17:59:45 przy kursie: 1,54 zł
W mojej ocenie odwrócenie długoterminowego trednu spadkowego jest tylko kwestią czasu. Pytanie czy dzisiaj jest właściwy moment na zakup akcji LC Corp pozostaje jednak otwarte. Techniczna sytuacja nie wygląda dobrze, ale fundamenty są raczej mocne.

FrancisMaxford
0
Wpisów: 36
Wysłane: 13 stycznia 2010 18:30:59 przy kursie: 1,54 zł
Myślę, że dziś już za późno na zakupy ;)
Stwierdzenie: "...długoterminowego trednu spadkowego jest tylko kwestią czasu. Pytanie czy dzisiaj jest właściwy moment na zakup akcji LC Corp pozostaje jednak otwarte." po lekkim upiększeniu mogło by być sloganowym hasłem speców z tvn cnbc - ogólne i pozostawiające swobodę fantazji odbiorcy przekazu ;)
Otóż technicznie sytuacja w mojej ocenie nie wygląda źle, gdyby jeszcze jutro akcje podtoczyły się do 1,51 to można by było z pewną dozą śmiałości skubnąć coś na kilka dni, jednak długoterminowo myślę, że trzeba czekać na zwiększony wolumen pokroju marca czy kwietnia.
Ale jako podstawowe uważam pytanie, gdzie tutaj jest długoterminowy trend spadkowy?

tycoon
0
Wysłane: 17 stycznia 2010 19:58:36 przy kursie: 1,57 zł
FrancisMaxford napisał(a):
Myślę, że dziś już za późno na zakupy ;)
Stwierdzenie: "...długoterminowego trednu spadkowego jest tylko kwestią czasu. Pytanie czy dzisiaj jest właściwy moment na zakup akcji LC Corp pozostaje jednak otwarte." po lekkim upiększeniu mogło by być sloganowym hasłem speców z tvn cnbc - ogólne i pozostawiające swobodę fantazji odbiorcy przekazu ;)
Otóż technicznie sytuacja w mojej ocenie nie wygląda źle, gdyby jeszcze jutro akcje podtoczyły się do 1,51 to można by było z pewną dozą śmiałości skubnąć coś na kilka dni, jednak długoterminowo myślę, że trzeba czekać na zwiększony wolumen pokroju marca czy kwietnia.
Ale jako podstawowe uważam pytanie, gdzie tutaj jest długoterminowy trend spadkowy?

Właśnie, gdzie mamy dlugoterminowy trend spadkowy? Ja tu widze dalej trend wzrostowy, zniesiony w niespełna 38,2% Fibo od szczytu z 2,07. Kilka stron wcześniej pisałem, ze od szczytu bedzie kurs zmierzał własnie w okolice 1.50. Osobiscie w przedziale 1.50-1.60 akumuluje licząc na wybicie i grę pod wyniki, które moim zdaniem beda bardzo dobre, z uwagi na zaksiegowanie sprzedaży mieszkań z II etapu Przy Promenadzie. Na dzień dzisiejszy
stan sprzedanych mieszkań w II etapie Przy Promenadzie:

42 mieszkania < 45 m kw.
103 mieszk. - 45 - 65 m kw.
99 mieszk. - >65 m kw.

cena za m kw. między 7.300 pln a 9.000 pln
przy czym mieszkania małe (2-pokojowe) i na niższych pietrach - 9.000 pln,
mieszkania średnie (3-pokojowe) ok.8.000 pln
mieszkania duże 7.300 - 7.600 pln

III etap (ukończenie planowane na I kw. 2011) - mieszkania < 45 m kw. wszystkie zarezerwowane do kupienia mieszk. ok. 50 m kw. za 8.000 pln/ m kw. i większe

Od jakiegos czasu odnosze wrażenie, ze kurs jest sterowany w przedziale 1.50-1.60. Myśle jednak, ze niebawem sytuacja powinna sie wyjaśnić w która stronę pójdziemy. Z technicznego punktu ja to widze tak (stan na 14.01.)- w piatek zamkniecie na 57:

kliknij, aby powiększyć

Pozdrawiam posiadaczy i zycze zieleni.
Edytowany: 17 stycznia 2010 20:02

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE DEVELIA

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,501 sek.

umvgmqih
oikdinfy
pvullyzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kiwzvjpd
hnnhlqcc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat