PARTNER SERWISU
xzjukbcf

LOP NA FW20Z09 FW20H10 !!!!

Kilerus
0
Wpisów: 72
Wysłane: 9 grudnia 2009 18:29:12
Witam zaobserwowalem dzis dziwną rzecz na kontraktach terminowych.Miedzy godzina 13 39 a 13 41 na FW20z09 zmniejszyl sie LOP o 4000 pozycji a miedzy godzina 13 41 a 13 43 ktos otwarl dokldnie 4000 pozycji na nowej serii.Oznacza to ze jest bardzo prawdopodoben zemityczny ,,grubas,, nie bedzie opuszczal naszego rynku tylko sie zroluje i zajmeie pozycje na nawejk seri.Pytanie czy tez bedzie gral na wzrost??To co najbardziej mnie ciekwai to ze w tabeli gdzie pokazane sa wszystkie transakcje na FW20H10 od godziny 13 do 14 nie zostalo zawarte tyle transakcji(4000 kontraktów) wiec jak jest realne ze LOP sie zwiekszyl o 4000 pozycji w 2 min????? Czy ktos to rozumie i potrafi wytlumaczyc????

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 grudnia 2009 19:53:23
O godz,13,39'17" i 13,40',20" mały miejsce dwie transakcje pakietowe po 1500 koni, więc w arkuszu możesz tego nie zobaczyć, ale sprawdzisz tu:
mojeinwestycje.interia.pl/gie/...
Na starej seri pakiety sprzedano po 2370pkt by kupić na nowej po 2389.
Przechodzenie na nową serię to normalne na tym etapie, a większa baza na nowej, podobnie jak w tych dwóch transakcjach świadczy wg mnie o rolowaniu długich pozycji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 grudnia 2009 21:50:17
buldi napisał(a):
większa baza na nowej, podobnie jak w tych dwóch transakcjach świadczy wg mnie o rolowaniu długich pozycji.

W normalnej sytuacji rynkowej większa baza na nowej serii jest zjawiskiem jak najbardziej normalnym i świadczy tylko o koszcie pieniądza w czasie. Aberacje powstają w zasadzie tylko na fixingach i nie są działaniem zamierzonym. Twierdzenie o stronie rolowanej pozycji na podstawie bazy jest nieuprawnione. Nie ma ku temu żadnych przesłanek.

buldi
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 22:07:52
Dlatego napisałem "wg mnie"
A "wg mnie" przesłanki są.
Chyba nie masz wątpliwości że pozycje są rolowane i to głównie przez dużych graczy.
Jak wygląda takie rolowanie w przypadku "L"?
Musisz sprzedać kontrakt na starej seri, a sprzedając - tak jak obecnie, chcąc nie chcąc zmniejszasz bazę "starej". Następnie kupujesz długie na "nowej" więc tam tę bazę zwiększasz. Dokładnie z taką sytuacją mieliśmy doczynienia dzisiaj.
Gdyby rolowane były Ski sytuacja wyglądała by odwrotnie. Oczywiście "wg mnie".

edit: Poza tym u nas nie ma normalnej sytuacji rynkowej. Takie fixy!, po za GPW to chyba tylko w krainie Ozz występują.Angel

Edytowany: 9 grudnia 2009 23:05

Kilerus
0
Wpisów: 72
Wysłane: 9 grudnia 2009 22:35:46
Dziekuje za pomoc.Faktycznie poszly pakiety czego nie zauwazylem i dla tego nie bylo tego w arkuszu zlecen.Zazwyczja jest tak ze jak LOP rosnie przy slabym rynku to nie zapowiada to niczego dobrego choc nie jest to regułą zwlaszcze ze byly to pakietówki.Dokladnie sie jeszcze poprzygldam nastepnym notowaniom moze uda sie zaobserwowac czy ,,grubas,, bedzie dalej gral na wzrosy czy moze teraz na spadki bo fakt faktem wydaje mi sie ze nie mamy sily rosnac.Dzisiejsza sesja to wysokie obroty i spore spadki na KGHM PKO BP i Pekao a te spolki lubia inwestorzy zagraniczni.Pytanie czy nie wychodza??Moze teraz bedziemy grac na S??hmm.Dzis USA koncza na plusie nie pozostej nic innego jak czekac i obserwowac
Edytowany: 9 grudnia 2009 22:38

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 9 grudnia 2009 22:54:46
na swoim przykladzie powiem, ze drobni tez roluja swoje pozycje na nastepna serie, na koncowce serii duzo emocji i mocno buja

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 grudnia 2009 23:55:29
buldi napisał(a):
Dlatego napisałem "wg mnie"
A "wg mnie" przesłanki są.
Chyba nie masz wątpliwości że pozycje są rolowane i to głównie przez dużych graczy.
Jak wygląda takie rolowanie w przypadku "L"?
Musisz sprzedać kontrakt na starej seri, a sprzedając - tak jak obecnie, chcąc nie chcąc zmniejszasz bazę "starej". Następnie kupujesz długie na "nowej" więc tam tę bazę zwiększasz. Dokładnie z taką sytuacją mieliśmy doczynienia dzisiaj.
Gdyby rolowane były Ski sytuacja wyglądała by odwrotnie. Oczywiście "wg mnie".
edit: Poza tym u nas nie ma normalnej sytuacji rynkowej. Takie fixy!, po za GPW to chyba tylko w krainie Ozz występują.Angel

A teraz napisz troszkę inaczej:

Cytat:
Jak wygląda takie rolowanie w przypadku "S"?
Musisz kupić kontrakt na starej seri, a kupując - tak jak obecnie, chcąc nie chcąc zmniejszasz bazę "starej", bo ktoś Ci ten kontrakt sprzedał. Następnie sprzedajesz na "nowej" więc tam tę bazę zwiększasz, bo ktoś od Ciebie kupił. Dokładnie z taką sytuacją mieliśmy doczynienia dzisiaj.
Gdyby rolowane były Lki sytuacja wyglądała by odwrotnie. Oczywiście "wg mnie".

Obydwie strony i L i S rolują pozycję. Na wygasającej zamykają a na następnej otwierają...
Edytowany: 9 grudnia 2009 23:57

buldi
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 19:42:57
Antytereso, podobnie jak na akcjach, wieksza od popytu podaż obniża kurs tak i tu wg mnie zamykane na starej seri Lki obniżają notowania zmniejszając bazę kontraktów grudniowych. Odwrotna sytuacja jest gdy Lki są otwierane na nowej seri. Wtedy baza się zwiększa.
Dzisiaj zresztą też to było widać.

Wg tego co napisałeś powyżej podaż i popyt nie miały by wpływu na wzrost, bądź spadek kursów np akcji, a przecież kontraktami handluje się podobnie, tyle że w dwie strony.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2009 23:04:47
buldi napisał(a):
Antytereso, podobnie jak na akcjach, wieksza od popytu podaż obniża kurs tak i tu wg mnie zamykane na starej seri Lki obniżają notowania zmniejszając bazę kontraktów grudniowych. Odwrotna sytuacja jest gdy Lki są otwierane na nowej seri. Wtedy baza się zwiększa.
Dzisiaj zresztą też to było widać.

Wg tego co napisałeś powyżej podaż i popyt nie miały by wpływu na wzrost, bądź spadek kursów np akcji, a przecież kontraktami handluje się podobnie, tyle że w dwie strony.

Buldi, ale transakcje pozasesyjne nie mają wpływu na kurs, a głównie wydawało mi sie, że o tym mówiliśmy... Taki jest temat wątku.
Druga sprawa, że naturalnym jest nawet przy wzrostach, że im bliżej do wygaśnięcia tym baza będzie mniejsza. Zobacz w notowaniach historycznych, że nawet podczas bessy baza była większa na następnej serii niż na wygasającej, to jest naturalne. Wedle Twojej teorii, czyli rolowania sek na nasepnej baza powinna być mniejsza tak? (W przypadku ujemenej bardziej ujemna)
Mówisz, że rolowane są długie pozycje to co się dzieje z krótkimi? Oczywiście przy dodatniej bazie na wygasającej serii bardziej się opłaca przynajmniej teoretycznie zamknąć l niż s i to się dzieje, ale nie można po tym wnioskować czego się spodziewa rynek.

del-20111222
0
Wpisów: 69
Wysłane: 11 grudnia 2009 01:45:13
Aby móc określić kierunek przeważający trejdów, należy śledzić statystykę transakcji Ask i Bid co mało które narzędzie potrafi. Ami to umie pokazać!
Co do bazy, to jest więcej opinii mówiących, ze jej wielkość i wektor nic nie znaczą i nic z jej analizy nie można wysnuć, niż tych przeciwnych. Tak samo odnośnie aktualnej wielkości czy delty LOP (OI).
Edytowany: 11 grudnia 2009 01:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,274 sek.

vsqdpgej
uncpwlss
cgplinnn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mmuxndgl
iajcsskh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat