Temat:
PERMEDIA
Addison możesz rozwinąć swą wypowiedź ???
|
|
Temat:
RCUNION
Ja jeszcze trzymam choc nie wiem czy to nie czas by juz wyskoczyc bo zyski sa baardzo pokaźne.Addison wyskoczyłes juz całkowicie z tego papierka ??? Z niktorych spółek na NC wyszedlem zdecydowanie za szybko np z ADV ,,giełda to miejsce transferu pieniędzy od aktywnych do cierpliwych,,
|
|
Cy ktos ma pojecie czemu dzis tu sa takie obroty ???? Tylko PZU ma wieksze!!!! juz 114 000 000!!Moze warto sie przyjzec.
|
|
Dziekuje za pomoc.Faktycznie poszly pakiety czego nie zauwazylem i dla tego nie bylo tego w arkuszu zlecen.Zazwyczja jest tak ze jak LOP rosnie przy slabym rynku to nie zapowiada to niczego dobrego choc nie jest to regułą zwlaszcze ze byly to pakietówki.Dokladnie sie jeszcze poprzygldam nastepnym notowaniom moze uda sie zaobserwowac czy ,,grubas,, bedzie dalej gral na wzrosy czy moze teraz na spadki bo fakt faktem wydaje mi sie ze nie mamy sily rosnac.Dzisiejsza sesja to wysokie obroty i spore spadki na KGHM PKO BP i Pekao a te spolki lubia inwestorzy zagraniczni.Pytanie czy nie wychodza??Moze teraz bedziemy grac na S??hmm.Dzis USA koncza na plusie nie pozostej nic innego jak czekac i obserwowac
|
|
Witam zaobserwowalem dzis dziwną rzecz na kontraktach terminowych.Miedzy godzina 13 39 a 13 41 na FW20z09 zmniejszyl sie LOP o 4000 pozycji a miedzy godzina 13 41 a 13 43 ktos otwarl dokldnie 4000 pozycji na nowej serii.Oznacza to ze jest bardzo prawdopodoben zemityczny ,,grubas,, nie bedzie opuszczal naszego rynku tylko sie zroluje i zajmeie pozycje na nawejk seri.Pytanie czy tez bedzie gral na wzrost??To co najbardziej mnie ciekwai to ze w tabeli gdzie pokazane sa wszystkie transakcje na FW20H10 od godziny 13 do 14 nie zostalo zawarte tyle transakcji(4000 kontraktów) wiec jak jest realne ze LOP sie zwiekszyl o 4000 pozycji w 2 min????? Czy ktos to rozumie i potrafi wytlumaczyc????
|
|
Temat:
JAGO
Dla mnie rynek mrozonek jest jednym z bardziej perspetywicznych i Jago mialo mi zapewnic wczesniejsza emeryture ale cos sporo niewiadomych sie pojawilo.Martwi mnie to.
|
|
Temat:
MWTRADE
mam pytanie do addisona.Jak cena bedzie dla Ciebie zadowalajaca by zrealizwac zysk czy moze traktujesz ja jako inwestycje dlugoterminowa i aktualne pozimy wcale Cie nie interseuja.Spolka jest mala w porownaniu do konkurenta wiec ma gdzie rosnac.Widze ze intersujesz sie praktycznie tylko MW i Magllanem czy nie jest to za mala dywersyfikacja portfela??
|
|
Temat:
IDEON
Pytanie po co kupowac akcje po 75 gr skoro bez problemu mozna kupic po 60???Ostatnio jak firma prezesa kupowala po 1 zl mozna bylo kupic po 70 gr.Nikt nie lubi placic wiecej niz musi taka nasza natura a tu jest jakos inaczej nie wiem czemu:)MI sie to nie podoba tak szczerze mówiąc.
|
|
Temat:
JAGO
Bardzo ważne jest to czy to beda akcje skupowane od p.Niebrzydowskiego bo jezeli tak bedzie to nie wróży to dobrze.Moze pan N kupowal kiedys te akcje na kredyt i bank upomina sie o pieniadze.Jago jest jedną z mych spólek na longa ale coraz bardziej nie podobaja mi sie te kombinajce.Mym zdaniem biznes mrożonkowy jest bardzo perspektywistyczny ale Jago staje sie cosraz bardziej holdingie a nie dystrybuterm co dla mnie nie jest dobrą wiadomoscią.
|
|
Temat:
JAGO
Dzis troche Jago mnie zaskoczylo tym komunikatem i nie wim jak sie do tego ustosunkowac pb.pl/a/2009/11/27/Jago_bedzie...Albo Jago sie chce skupic na rozbudowie grupy i wewnetrznych porzadkach albo chce inwestowac w ryzykowne biznesy(Elektrim).Kiedys nawat pan Maciej N powiedzial ,,Z akcjami Elektrimu S.A. jest jak ze znaczkami kolekcjonerskimi: dla jednego wartymi majątek, dla drugiego mają one wartość znaczków,, no wiec po co pakowanie sie w tak ryzykowny biznes.Rozumem ze komórka ktora bedzie wydzielona ze Stormu ma dzialac troche jak fundusz PE ale nie jestem pewien czy nie poparzymy sobie tutaj rączek.
|
|
bardzo bym prosil o Mispol lub Jago
|
|
Temat:
IDEON
Ostatnio zainteresowala mnie troche ta spolka jako inwestycja dlugoterminowa. 854 000 hektara lasow ktore beda posiadali przez 49 lat.m3 drzewa kosztuje 120-250 zl sa oczywisce nawet takie za 950 zl ale zdecydowana wiekszosc miesci sie w tym przedziale.Z hetara uzyskujemy srednio 250-330 m3 drzewa.Jak by wycieli wszystko przez 49 lat przyjmujac takie dane jakimi sie tu posuguje mamy przedzaial 25 620 000 000- 70 455 000 000 zl!!!!! Wyglada to imponujaco a ilosc zer jest poprawna .Oczywisce teraz koszty budowy dróg i koszty transportu i jeszcze wiele innych po droze jeszcze pare emisji i straszne rozwodnienie kapitalu by miec na to pieniadze.Obecna kapitalizacja to ok 150 mln.Nie jestem przekonany czy jest to dobra inwestycja na longa bo jest sporo niewidomych i dodajmy ze powierzchnia Komi to 7.2 mln ha bagien wiec trzeba uwarzac zeby nie ugrzeznac;)a zruskimi nigdy nic nie wiadomo.
|
|
Ja wierze w ten klub:) Wychowalem sie 3 min drogi od nigo i spedzilem na nim pare wspanialch chiwl.Mniej wierze w akcje gdyz płynnosci totalnie brak i z 100 000 zl kurs bym podciagnol z 200%.Cięzko kupic i cięzko sprzedac.Papier nie dla mnie choc mozna by kupic pare sztuk przez sentyment:)
|
|
Temat:
AWBUD
Zarząd lubelskiej spółki przygotowuje strategię na najbliższe lata. – Planujemy, że firma za trzy lata będzie miała 200 mln zł rocznych przychodów i utrzyma 5-proc. rentowność na poziomie netto – mówi Jan Ciompa, wiceprezes Instalu. W 2008 roku spółka specjalizująca się w instalacjach przemysłowych miała 61 mln zł przychodów. Jeżeli uda się jej zrealizować planowaną rentowność netto, to w 2012 r. powinna zarobić około 10 mln zł. Dla porównania, w ubiegłym roku przedsiębiorstwo zarobiło ponad 2 mln zł netto.
Negocjacje w sprawie przejęć W piątek firma sprzedała pierwsze zbędne nieruchomości w Lublinie za 1,2 mln zł. Prowadzi zaawansowane rozmowy z kolejnymi podmiotami w sprawie odsprzedaży kolejnych nieruchomości za 2,4 mln zł. Do podpisania umów może dojść do końca lipca. Pozostałe zbędne nieruchomości firma planuje zbyć jeszcze w tym roku. Łączną wartość działek przeznaczonych do sprzedaży zarząd szacuje na 16,2 mln zł.
Instal Lublin rozważa przeznaczenie pozyskanych pieniędzy m.in. na przejęcie spółki wykonującej prace w sektorze energetycznym, głównie dla Polskiej Grupy Energetycznej. – To firma z rocznymi przychodami rzędu 30 mln zł. Jej portfel zleceń jest stały. Spółka na pewno nas wzbogaci, jeżeli chodzi o zakres wykonywanych usług. Negocjujemy cenę. Chcemy, żeby przejęcie było zrealizowane z jak największą korzyścią dla akcjonariuszy – twierdzi Jan Makowski, prezes Instalu.
Drugim podmiotem, który może przejąć Instal, będzie prawdopodobnie firma inżynierska – Geoclima. Roczne przychody tej spółki wynoszą około 12 mln zł. Zysk w ubiegłym roku sięgnął 1,2 mln zł.
Uwolnienie gotówki? Lubelska firma miała z racji trudnej sytuacji finansowej kłopoty z uzyskiwaniem gwarancji bankowych. Była zmuszona do pozostawiania kaucji. Ich wartość zarząd szacuje na ponad 8 mln zł. – Poprawa sytuacji finansowej umożliwi uzyskiwanie gwarancji bankowych lub ubezpieczeniowych. Tytułem zabezpieczenia przewiduje się ustanowienia hipotek na rzecz banku na części nieruchomości nieprzeznaczonej do zbycia. Zarząd planuje w tym roku uwolnić znaczną część gotówki z kaucji – mówi Jan Ciompa.
Zarząd Instalu Lublin rozważa skup własnych akcji. Planuje ogłosić wezwanie. – Myślimy o tym. Uważam, że obecna wycena akcji na giełdzie jest za niska. Jesteśmy zdania, że cena w buy backu powinna być znacząco wyższa. Jak wysoka? Sądzę, że poziom 5–6 zł za walor odpowiada obecnej wartości spółki – dodaje Makowski. W piątek kurs Instalu Lublin wyniósł 3,05 zł.
Na IBS byla podobna sytuacja
|
|
Temat:
AWBUD
Cikawa spolka posiadajaca nieruchmosci po Lublinem warte ok 27 mln zl.Kapitalizacja to 30mln.Maja tez 8mln zastawiancyh jako kaucje co daje juz nam 35 mln.Mozliwe ze przeprowadzi skup akcji wlasnych ( nieoficjalnie sie mowi ze po cenie 5-6 zl ) to sporo wyzej niz obecna cena.W 2012 roku zakladaja 10 mln zl zysku netto to by dawalo c/z 3 . Zapraszam do duskusji
|
|
Temat:
TRITON
Spolka bardzo cikawa mozna by powiedziec nawet ze tania.Pytanie co bedzie po Triton Park jak beda sie sprzedawaly inne projekty.Z tego co widze to jescze jeden jaki posiedaja znajduje sie miedzy 2 placami budowy w warszawie i tam juz nie bedzie tak latwo z sprzedaza jak w projekcie Tritona Park(nikt nie mowi ze tu wszystkie mieszkanie sprzedadza sie od reki ale miejse i ilosc zarezewowanych lokali wyglada zachecajaco)Pytanie czy sa przygotowani do walki z takimi konkurentami jak Polnord Ganr Dom Dev .Przewaga to to ze sa mali wiec maja gdzie ronsac:) nie maja zadluzenia(jest znikome ale maja tez gotowke )Pytanie co dalej???CO bedzie jak mieszkania beda taniec i nie bedzie popytu przez pare lat?
|
|
Temat:
GRAVITON
Zasanawiam sie co sie tu dzieje.Ktos caly czas kupuje spore iloscie po ok 100 000 do 200 000 akcji w pojedynczych zleceniach.Nawet nie ma czasu na korekte.Dzis w czasie sesji wygladalo ze bedzie na minusie ale jak to ostatnio bywa pojawil sie spory popyt.Mam juz jakis czas i zastanawiam sie czy nie wyrzucuc i postarac sie taniej odkupic choc bywa to zgubne bo czesto jest tak ze pociag jdzie dalej a ty musisz wiekami czekac na nastepny choc zarobek prwie 100% bardzo mnie kusi.pozdrawiam
|
|
Temat:
SKOK
Bardzo dziwna rzecz sie dzieje na gieldzie.Rosna spolki z bardzo malym ff : SKOK ANTI MAKRUM MOJ CHEMOS .Jak kiedys czytalem to ostatnia faza hossy to hossa smieciowa dotyczy pompowanie spolek malo plynnych i wlasciwie niczym sie nie zajmujacych.Tu ale ciezko mowic o hossie co najwyzej o mini hossie.Pytanie czy to tez jest jej koniec???
|
|
Temat:
JUPITER
Data sporządzenia: 2009-06-05 Skrócona nazwa emitenta JUPITER Temat Trinity Management Sp. z o.o. posiada 34,19 % akcji Jupiter NFI SA. Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść raportu: JUPITER Narodowy Fundusz Inwestycyjny Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 5 czerwca 2009 roku otrzymał na podstawie art. 69 ustawy o ofercie publicznej …. oraz o spółkach publicznych od spółki Trinity Management Sp. z o.o. zawiadomienie o zbyciu przez nią w dniu 4 czerwca 2009 roku 5.214.440 akcji JUPITER NFI S.A., stanowiących 9,99 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 5.214.440 głosów, stanowiących 9,99 % ogólnej liczby głosów. W wyniku tego zbycia Trinity Management Sp. z o.o. posiada 17.828.058 akcji Jupiter NFI SA stanowiących 34,19 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 17.828.058 głosów, co stanowi 34,19 % ogólnej liczby głosów.
Data sporządzenia: 2009-06-09 Skrócona nazwa emitenta JUPITER Temat Trinity Management Sp. z o.o. posiada 32,9996 % akcji Jupiter NFI SA. Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść raportu: JUPITER Narodowy Fundusz Inwestycyjny Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 09 czerwca 2009 roku otrzymał, na podstawie art. 69 ustawy o ofercie publicznej …. oraz o spółkach publicznych, od spółki Trinity Management Sp. z o.o. zawiadomienie o zbyciu przez nią w dniach 05; 08 oraz 09 czerwca 2009 roku 620.600 akcji JUPITER NFI S.A., stanowiących 1,1901 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 620.600 głosów, stanowiących 1,1901 % ogólnej liczby głosów. W wyniku tego zbycia Trinity Management Sp. z o.o. posiada 17.207.458 akcji Jupiter NFI SA stanowiących 32,9996 % ogólnej liczby akcji Funduszu i uprawniających do wykonywania na walnym zgromadzeniu Funduszu 17.207.458 głosów, co stanowi 32,9996 % ogólnej liczby głosów. Ciekawe czemu wychodza?? Ma ktos jakas koncepcje???
|
|
Temat:
TRION
Z tym sie zgodze ze do czasu gdy kraje nie wjade z kryzysku takie spoki na pewno nie utrzymaja trendu wzrostowego a teraz to jest tylko powrot do troche bardze realnych wycen.Akcje tej spoki posiadam ale kupowalem nieco ponad 50 gr i zastanawiam sie czy zrealziowac zysk i postarac sie odkupic troche taniej czy zostac tzw inwestorem dlugoterminowym.pozdrawiam
|
|
Temat:
TRION
Czemu nie ma mowy o fundamentach???Czy mogl bys sprecyzowac swoja wypowiedz??Wedlug mnie spolka fundamentalnie nie jest w zlej sytuacji.Gdy przejecie spolki w Czechach i rozszerzenie dzialalnosci na nowe rynki przelozy sie na wzrost przychdów to w przyszlosci trend wzrostowy moze byc kontynuowany/
|
|
Temat:
FASING
Powiem tak .. to ze Fasin jest wyceniany na gieldzie mym zdaniem o ok 50% mniej niz jest wart ale .. takie sprawy jak ,, Giełdowy producent maszyn do górnictwa został ukarany za niepoinformowanie rynku o zawarciu znaczących umów. Komisja Nadzoru Finansowego ukarała Fasing karą w wysokości 80 tys. zł za niedopełnienie obowiązków informacyjnych. Spółka nie przekazała raportów informujących o zawarciu znaczących umów: w 2007 r. z EKO Karbon i Karbon 2, a w 2006 r. z CMC Zawiercie i wypadniecie na SNP to jest totalna katastrofa.Mala plynnosc dala znac o sobie .Momze sposobem na to bylo by zrobienie splitu i powiekszenieilosci akji choc nie jestem do konca przekonany.Mysle ze jest to spolka dobra do przejecie przez jakas wieksza ( Kopex i Famur).Wyniki ostatni miala dobre i zobaczymy czy beda sie powtarzac albo rosnac w nastepych kawartalach .Jezeli tak sie stanie to rynek na pewno to doceni.Jak masz konkretne pytanie to pisz moze bede mogl pomoc.pozdrawiam
|
|
Temat:
TRION
Dzis przy sporych obrotach mamy ladny wzrost co cieszy i nastraja optymistycznie.W przyszlosci jak wzrosna zyski z (przejecie nowej spolki) to moze kiedys Trion zacznie rosnac bo od debiutu gieldowego caly czas zalicza nowe minima choc od 49 gr urosl juz prawie 100%.WD czy mogl bys podac jaka jest wartosc likwidacyjna tej spolki bo C/Wk wynosi 0.35 .pozdrawiam
|
|
Temat:
IMPEL
Liczba akcji: 15 151 462 (w tym 3 000 000 akcje skupione, 06.04.2009 NWZA w sprawie obnizenia kapitału akcyjnego) Po NWZA liczba akcji to 12 151 462, przy cenie 11 zł kapitalizacja spółki 133 mln zł
W/k ok 20 zl. Spółka posiada 25% akcji dewelopera Vantbyage Development .FF ok 3 500 000 akcji.Jak WD bys mial chwile czasu to poprosze o rzucenie okiem bo wydaje sie byc spolka warta uwagi.
|
|
Temat:
OPTOPOL
Celem strategicznym OPTOPOL jest uzyskanie znaczącej pozycji na świecie w technologii produkcji i sprzedaży specjalistycznych urządzeń medycznych do diagnostyki oka, wytwarzanych w oparciu o technologię spektralnej tomografii optycznej, technologię laserową oraz zaawansowaną obróbkę cyfrową obrazu. Ciekawe co im z tego wyjdzie?? Mysle ze warto poobserwowac!
|
|
Temat:
LENA
.Moze WD jak by znalazl troche czasu powiedzial cos o AF??? Spolka kiedys wyrozniana nagrodami dla najlepszych firm dzis troche zapomniana i w dodatku z opcjami! Spółka jest producentem opraw oświetleniowych - plafonier technicznych i opraw przenośnych. Firma zajmuje drugie miejsce na rynku krajowym z udziałem ponad 9%. Połowa produktów sprzedawana jest na eksport do 38 państw świata (głównie krajów Europy Zachodniej oraz Środkowo - Wschodniej), z 15% udziałem w rynku. Na Węgrzech działa spółka dystrybucyjna zajmująca się sprzedażą produktów firmy, a podobne są w trakcie organizowania w Rumunii, Bułgarii i Niemczech. Obecnie rozpoczyna ekspansję na rynku opraw inwestycyjnych drogowych i kolejowych
|
|
Temat:
TRION
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Robi sie coraz ciekawiej na tej spolce.Spolka praktycznie od debiutu leci w dól choc od ostatniego minimum urosla juz prawie 100%.Pytanie czy stac ja na cos wiecej i czy jest w stanie przebic sie przez 1 zl??
|
|
Temat:
WINVEST
nie widzialem nigdzie watku wiec pozwolilem sobie zalozyc.Niski wskaznik C/wk to rzuca sie w oczy choc sie nie wglebialem w temat .Pytanie co spowodowalo dzisiejszy wzrpst +45%!!!! ???? MOZE TO TYLKO ODREAGOWANIE SPADKOW A MOZE.....
|
|
Temat:
IDMSA
Witam ponownie na forum.Z powodow osobistych nie bylo mnie przez kilka misiecy. IDM bo o nim mowa: IDMSA, po przejęciu firm Electus i Electus Hipoteczny, jest już na poły firmą windykacyjną. Maja plany dotyczą tworzenia nowych funduszy w Idea TFI (dawne GTFI przejęte przez IDMSA) i ekspansji zagranicznej. ,,Realnie liczymy na 8 spółek w tym roku ale za to kilka dobrych inwestycji portfelowych, coraz częściej będziemy działać na zasadzie private equity. Także poza naszym krajem. Wydaje mi się, że do końca roku cena powinna byc na poziomie około 4-6 zl w zależności od rynku. Bank ruszy w tym roku ale będą to same koszty, liczymy, że dopiero w 3q 2009 będzie zbliżał sie do BEP.,, To bylow polowie roku 2008 a co jest dzisiaj kazdy widzi. Fakt faktem ze jak nastapi odbicie na gieldach to IDM i nie tylko bo pewnie tez (WDM Capital i MCi)o ile nie upadna do tego czasu beda pedzic w gore.Pytanie tylko jest takie???jKtore z tych firm przetrwaja??? Mysle ze plusem IDm jest gotowka i to moze pozwolic mu przetrwac kryzys.Moze nawet wyjda z niego silniejsi.Czas pokaze czy kiedys bedzie te 4-6 zl co mialo byc na koniec 2008 roku:).pozdrawiam
|
|
Przykra sprawa.Ciekawi mnie jaki to bedzie mialo wplyw na dalsze dzialanie grupy.mam obawy zwiazane z Kopexem
|
|
Temat:
PFLEIDER
PFLEIDERER GRAJEWO SA opóźnienie w budowie nowego zakładu MDF/HDF w Ro
Raport bieżący 37/2008 Zarząd Pfleiderer Grajewo S.A. (dalej Spółka) informuje o opóźnieniu w budowie nowego zakładu MDF/HDF w miejscowości Podberesje (rejon Novgorod) w Rosji. Ze względu na znaczne opóźnienia w postępach prac budowlanych, spółka korzysta wobec dostawców urządzeń do nowej fabryki z klauzul umożliwiających opóźnienie dostaw. Decyzja odnośnie harmonogramu dalszych prac będzie podjęta najwcześniej pod koniec I kwartału 2009 r.
Jak ceny drewna sie usabilizuja i ruszy kolejna fabryka to spolka po takiej przecenie moze troche sie ruszyc.Dolowana tez byla przez mocna zlotowke ale gdy ona sie oslabila to spolka powinna wiecej zarobic.
|
|
Temat:
LSISOFT
dzis spekulacyjna podbitka jak sadze! tak mi sie wydaje bo obroty male a na plusie prawie 20%.dziwna sprawa najpier zbijaja w dol potem ciagna w gore.jakas dziwna zabawa
|
|
6.11.Warszawa (PAP) - Energomontaż-Południe ma podpisane umowy na przyszły rok o wartości 160 mln zł. Negocjuje kolejne o wartości ponad 100 mln zł - powiedział PAP Andrzej Hołda, wiceprezes spółki. "Mamy podpisane kontrakty na przyszły rok o wartości 164 mln zł. Zakończyliśmy też negocjacje w sprawie kolejnych, ale nie podpisaliśmy jeszcze dokumentów. Chodzi o kontrakty w energetyce na rynku niemieckim o wartości ponad 100 mln zł" - powiedział PAP Hołda. Wiceprezes powiedział, że spółka ma też prawie gotowy kontrakt na kilkadziesiąt mln zł w jednej z koksowni, negocjuje też kontrakty w Możejkach, ale nie ujawnia ich szacunkowej wartości. Przedstawiciele spółki podkreślali na czwartkowym spotkaniu z inwestorami, że chcą się skupić na swoim core biznesie, czyli energetyce. Swojej szansy upatrują w konieczności budowy w Polsce nowych mocy. Spółka szacuje, że według stanu kontraktacji na koniec października, jednostkowe przychody z działalności podstawowej i sprzedaży części deweloperskiej wyniosą w tym roku 300 mln zł wobec 231,6 mln zł w 2007 roku. Po trzech kwartałach Energomontaż-Południe miał 158,8 mln zł jednostkowych przychodów i 5,4 mln zł zysku netto. Skonsolidowane przychody po trzech kwartałach wyniosły 176 mln zł, a zysk netto 6 mln zł. Energomontaż-Południe zamierza m.in. w czwartym kwartale zakończyć projekt deweloperski we Wrocławiu. "Chcemy spieniężyć projekt we Wrocławiu o wartości 60 mln zł, z czego ok. 50 mln zł wart jest biurowiec" - powiedział PAP wiceprezes Hołda. Spółka rozważa też sprzedaż katowickiego projektu "Willa nad potokiem" i gruntów w Opolu. Zamierza jednak kontynuować budowę osiedla Książęce w Katowicach. "Realizujemy ten projekt, choć trzeba przyznać, że informacje z rynku niepokoją. Naszym zdaniem Katowice są bardzo chłonnym rynkiem, a inni deweloperzy zapowiadają wstrzymanie inwestycji. Może się stać tak, że będziemy jedyną firmą, która będzie sprzedawać mieszkania" - powiedział prezes spółki, Wojciech Nazarek. Strategia spółki na lata 2008-2012 zakłada średnioroczny wzrost przychodów o ok. 15 proc. i osiągnięcie zysku brutto na sprzedaży na poziomie 18-20 proc. "Myślę, że uda nam się osiągnąć zysk brutto na sprzedaży na poziomie 18-20 proc. w przyszłym roku" - powiedział PAP Hołda. Prezes Nazarek powiedział inwestorom, że spółka chce się stać najbardziej efektywną i zyskowną firmą energetyczną w Polsce. "Nasza restrukturyzacja dobiegła końca, mamy coraz większy portfel zleceń. Jesteśmy wzmocnieni Amonteksem, ciągle chcemy powiększać naszą grupę. Chcemy zmieniać się tak, by być najbardziej efektywną spółką energetyczną w kraju" - powiedział Nazarek.(PAP)
Plany naprawde spore a co z tego bedzie to czas pokaze
|
|
Temat:
MONNARI
Co sadzicie o tej spolce.dopiero zaczynam ja analizowac i wgryzam sie w nia ale na pierwszy rzut oka wydaje sie byc bardzo dobra.Przychodzy caly czas sie zwiekszaja.JAk WD mial bys wolna chwilke fajnie by bylo jak bys rzucil na to okiem?bede pisal jak cos ciekawego wyczytam
|
|
Temat:
EUROCASH
Bravo za wypatrzenie dobrej spolki.Jestem w jej posiadaniu od ponad 2 lat i jest papierem ktoryt trzymam najdluzej ze wszystkich spolkek na GPW.Kieyds dluzej mialem Elektrim ale wole o tym nie pisac;) Zgadza sie spolka jest dosyc droga jezeli patrzec na wskzaniki ale mysle i jesem nawet pewiem ze przy niektorych spolkach nie ma to takiego znaczenia.Liczy sie przyslosc zarzadzanie i jej dalszy rozwuj a ta spolka pod tym wzgledem jest narawde wyrozniajaca sie na GPw.Mysle e na long time jak znalazl ale to tylko moje osobiste odczucie
|
|
Temat:
GRAVITON
dzis zredukowalem 50% a reszte trzymam.Lepiej realizowac zysk gdyz mysle w sumie tak sobie ze jest to sztuczna podbitka i nie jest to jakis dlugotrwaly trend choc oczywiscie moge sie mylic.pozdrawiam
|
|
Temat:
GRAVITON
jestem troche w szoku mowielm ze dobra na hosse a nie korekte bessy:) choc nie powiem by mnie ten skok martwil.juz prawie 100% od dna!no no
|
|
Temat:
ENERGOPLD
no i nie przebila dzis 2 spore kontrakty Raport bieżący nr 101/2008 Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Zarząd Energomontażu Południe S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 23 października 2008 roku do Spółki wpłynęło kolejne zamówienie z firmy Austrian Energy & Environment AG & Co KG dotyczące wykonania przez Emitenta stalowych elementów nieciśnieniowych kotła ze złożem fluidalnym. Wartość zamówienia stanowi kwotę ca 3,2 mln euro (co po przeliczeniu wg średniego kursu NBP obowiązującego na dzień przekazania niniejszego raportu odpowiada kwocie ca 12,2 mln zł). Przyszłe wpływy walutowe z tego zlecenia zostały zabezpieczone na rynku walutowym. Termin zakończenia dostaw w ramach realizacji tego zamówienia przypada na styczeń 2010 roku. Zgodnie z treścią zlecenia kary umowne mogą zostać nałożone w związku z opóźnieniem przez Emitenta dostaw lub nie wywiązaniem się z dostarczenia dokumentacji wymaganej do odbioru przedmiotu umowy. Maksymalna wysokość kar umownych stanowi 17% wartości zamówienia. Zamówienie nie zawiera zapisów dotyczących uprawnień do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych przekraczających wysokość w/w kar. W związku z wpłynięciem ww. zlecenia szacunkowa wartość portfela zleceń pozyskanych przez Spółkę w ramach działalności podstawowej na 2009 rok wynosi obecnie 134,5 mln zł. Dla porównania przychody ze sprzedaży z tej działalności w 2007 roku wyniosły 184 mln zł. Jako kryterium uznania wartości ww. zlecenia za znaczące Emitent przyjął kryterium 10% kapitałów własnych. Wojciech Nazarek - Prezes Zarządu Alina Sowa - Prokurent oraz; Następny kontrakt: KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 102 / 2008 Data sporządzenia: 2008-10-24 Skrócona nazwa emitenta ENERGOPLD Temat Zamówienie Alstom Power Systems GmbH na wykonanie prac na bloku 800MW elektrowni Westfalen w Niemczech Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Energomontażu Południe S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 24 października 2008 roku do Spółki wpłynęło zamówienie z firmy Alstom Power Systems GmbH dotyczące wykonania przez Emitenta dwóch kompletów kanałów spalin i powietrza kotła węglowego pracującego w bloku 800 MW elektrowni Westfalen w Niemczech. Łączna wartość zamówienia stanowi kwotę ca 10,8 mln euro (co po przeliczeniu wg średniego kursu NBP obowiązującego na dzień przekazania niniejszego raportu odpowiada kwocie ca 42,4 mln zł). Wstępnie ustalony termin rozpoczęcia dostaw przypada na luty 2009 r. a zakończenie całości dostaw przewidywane jest na III kwartał 2010 roku. Szczegółowe warunki realizacji opisanego powyżej zamówienia, sprecyzowane zostaną w umowie, o podpisaniu której Spółka poinformuje odrębnym komunikatem. W związku z wpłynięciem ww. zlecenia szacunkowa wartość portfela zleceń pozyskanych przez Spółkę w ramach działalności podstawowej (bez uwzględniania działalności deweloperskiej) na 2009 rok wynosi obecnie 160,4 mln zł. Dla porównania przychody ze sprzedaży z tej działalności w 2007 roku wyniosły 184 mln zł.
|
|
Temat:
CAPITAL
Jutro bo dzis jestem troche zabiegany napisze wszystko co wiem o tym radzaju spolke i o Capitalu
|
|
Temat:
CAPITAL
Wczoraj wieczorem zawieszono prezesa spółki - za złe wyniki spółki i niewłaściwą politykę informacyjną. Giełdowy Capital Partners stracił władzę w spółce na rzecz Smart Capital. Główni akcjonariusze mają różne wizje rozwoju spółki. Inwestorzy nagrodzili zmianę warty wzrostem kursu o 10,4 proc. W Ecardzie, spółce zajmujące się płatnościami online i siecią bankomatów, doszło do ostrego starcia głównych akcjonariuszy. Fotel prezesa stracił Konrad Korobowicz, a do pełnienia funkcji oddelegowano członka rady nadzorczej Radosława Sosnowskiego. Korobowicz jest równocześnie wiceprezesem giełdowego Capital Partners, który ma 23,98 proc. akcji Ecardu. Drugi to przedstawiciel Smart Capital, który ma 25,4 proc. akcji.
Obie firmy przejęły Ecard w 2005 r. Początkowo wspólnie rozwijały firmę, ale od wielu miesięcy w firmie narastał konflikt. Smart Capital miał pretensje do szefów spółki, o błędne posunięcia i brak dostatecznych raportów dla rady nadzorczej. Prezes Korobowicz ignorował prośby rady o przedstawienie wizji rozwoju spółki i bieżących informacji. W końcu miarka się przebrała i został zwieszony za „uniemożliwienie radzie bieżącego nadzorowania sytuacji finansowej Spółki i oceny skuteczności działań zarządu oraz doprowadzenie do systematycznego pogarszania płynności finansowej spółki”.
- Ta sytuacja nie jest naszym wymarzonym wariantem rozwiązania sporu, ale to był ostatni moment na działanie. Uznaliśmy, że jeśli nic się nie zmieni sytuacja spółki może się jeszcze pogorszyć i być może niedługo nie byłoby czego ratować. Musieliśmy skorzystać z przepisów o możliwości zawieszenia prezesa, bo zapisy w statucie są takie, że inną drogą zmiana władzy nie była możliwa. Chcemy przyjrzeć się sytuacji w spółce i ją naprawić – mówi Radosław Sosnowski.
Inwestorzy dobrze przyjęli zmianę warty w spółce. Kurs poszybował o 10,4 proc., a o 11:30 utrzymywał się na 2 proc. plusie, na spadkowej sesji.
O przyczynach konfliktu, pomysłach na wyjście z sytuacji i stanowiskach akcjonariuszy, czytaj w jutrzejszym "Pulsie Biznesu".
spolka juz monco stracila podczas ostatniego roku spadkow i zachowuje sie tak jakby znalazla (moze chwilowe) dno! JEstem fanem spolek PE jak WDM MCI I Capital choc ta pierwsza to narazie wielka niewidoma.Lubie te spoki bo dzieki ich inwestycjom i wyborze spolek w czasie hossy idzie uzyskac wysoka stope zwrotu( nie musiz inwestowac w ta spolke wystraczy ze inwestujesz w to co ona:) choc nalezy przyznac ze w czasie bessy stopy zwrotu z tego rodzaju spolek sa baaardzo kiepskie .pozdrawiam
|
|
Temat:
TRION
spolka w trendzie spadkowym.jedyne co posiada to aktywa c/wk chyba ok 0.3.spolka zapomniana przez rynek.W akcjonariacie jest IDM .Wlasnie jest na swym minimum i cos mi sie wydaje ze mozna sie jej poprzygladac bardziej uwaznie
|
|
Temat:
NETIA
skoro Neti spada od tylu lat moze jest czas bu troche wzrosla:) aktywa jakies posiada wiec c/wk nie jest nie zlym poziomie.Mysle ze spolka godna uwagi.Tak jak WD pisze wczesniej bardzo dobre wyjscie z ostatniej inwestycji.Chca zaraniac na interenecie ....czy dadza rade konkurencji czas pokaze
|
|
Temat:
NETIA
NETIA (NET): Informacja o nabyciu akcji Netii (raport nr 59/2008) 23.10.2008 16:58
Zarząd Netii SA ("Netia" lub "Spółka") informuje, że otrzymał zawiadomienie od spółki Novator Telecom Poland II S.a.r.l., z siedzibą w Luksemburgu, pod adresem: 560 A, rue de Neudorf, L-2220 Luksemburg ("Novator"), w którym poinformowano o wzroście zaangażowania spółki Novator powyżej poziomu 31% całkowitej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.
Zgodnie z informacjami przekazanymi w zawiadomieniu, w wyniku nabycia w dniach od 25 września 2007 r. do 20 października 2008 r. akcji Spółki na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, spółka Novator posiada na dzień 22 października 2008 r. 121.784.294 akcji Netii, uprawniających do wykonywania 121.784.294 głosów na Walnym Zgromadzeniu Netii, stanowiących 31,28% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Netii i 31,28% kapitału zakładowego Netii.
Przed wspomnianym wyżej zwiększeniem udziału w kapitale zakładowym Netii, spółka Novator posiadała 113.941.170 akcji Netii, uprawniających do wykonywania 113.941.170 głosów na Walnym Zgromadzeniu Netii, stanowiących 29,27% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Netii i 29,27% kapitału zakładowego Netii.
|
|
Temat:
LSISOFT
dziekuje za fachowa analize! Zgadzma sie z tym co napisales spolka dobra ale moze jeszcze nie teraz i faktycznie z niewielkim kapitalem.To co mnie w niej ciekawi to to co sie dzieje w czasie sesji bo kurs jest zbijany.Przesledzilem dokldnie ostatnie sesje na tym papierze i widze to ze ktos chce koniecznie by kurs by bardzo nisko np dzis kilka minut przed koncem sesji ktos wyrzucil 5 akcji po to by kurs spadl o kolejne 9 % i prozizja 6 zl transakcja 45 wiec zastanomy sie gdzie tu jest sens.Nie jest to jedyna sesja na ktorej tak sie dzialo wiec moze faktycznie szykuje sie jakies przejecie i ktos chce tanio troche akcji kupic.Prez mowil ze do konca pazdziernika bedzie czekal na oferty i je rozwazy bo sa ciekawe a niby nie chcial akcji sprzedac za mniej niz 8 zl.moze szykuje sie jakies wezwanie po jakiejs dobre cenie.tak tylko gdybam:)
|
|
Temat:
LSISOFT
dziwne zachowanie.po co wyrzucac po 5 akcji zeby kurs spadla o ok 7 % nizej .bylo to robine pare razy dzisiejszego dnia.WD wiem ze nie jestes technikiem ale jak bys rzucil okiem na finanse byl bym dozgonnie wdzieczny
|
|
Temat:
LSISOFT
 wcale nie:) a moze tak wplywa na mnie ostatnio gospodarka światowa:)
|
|
Temat:
LSISOFT
nawet szanowny WD nie ma nic do powiedzenie o tej spolce.
|
|
Temat:
ENERGOPLD
spolka bardzo dobra oczywysie mym skoromnym zdaniem:) pytanie tylko gdzie jest cholerne dno
|
|
Temat:
HTLSTREFA
raczej dobrze sie trzyma przez rosnacego $$$$$$.pozdrawiam
|
|
Temat:
LSISOFT
Zarząd LSI Software SA informuje, iż podczas odbywających się w minionym tygodniu (16-18.10.2008 r.) targów Hotel-Invest 2008 LSI Software zdobyła Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Produktem, który otrzymał to zaszczytne i prestiżowe wyróżnienie jest INTELIGENTNY HOTEL – system i środowisko informatyczne dla hoteli. Jest to już drugi Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich dla LSI Software, poprzedni firma zdobyła za produkt POSitive Retail – system zarządzania dla sieci sprzedaży. Kompleksowe rozwiązanie informatyczne dla hoteli INTELIGENTNY HOTEL, integruje zaawansowane technologicznie rozwiązania informatyczne - oprogramowanie, automatykę hotelową i marketing. Szczegóły rozwiązania znajdują się na http://www.lsisoftware.pl. spolka caly czas sie rozija.c/wk 0.97 . Prezes i największy akcjonariusz LSI Software, jak wynika z informacji "Parkietu", prowadzi rozmowy w sprawie sprzedaży kontrolnego pakietu. - Zgłosili się do mnie dwaj krajowi inwestorzy branżowi i jeden zagraniczny. Ich oferty były na tyle interesujące, że zdecydowałem się podjąć negocjacje - potwierdził Siewiera. Z naszych informacji wynika, że przejęciem LSI Software interesują się Novitus i Elzab. Ich przedstawiciele od dawna głośno mówią o chęci zakupu firm produkujących oprogramowanie. Obie spółki mają już przygotowane pieniądze, po ponad 30 mln zł, na ewentualne akwizycje. Siewiera nie chciał ujawnić nazw potencjalnych kupujących. - To podmioty działające na zbliżonym do naszego rynku (LSI Software produkuje specjalistyczne aplikacje dla gastronomii, hoteli i sieci handlowych - przyp. red.). Nasze rozwiązania doskonale uzupełniałyby ich ofertę - oznajmił. Zdaniem prezesa Siewiery, ewentualna transakcja będzie możliwa jeszcze w tym roku. - Dałem partnerom czas do końca października na złożenie wiążących ofert - tłumaczył. Zapowiedział, że nie sprzeda akcji po obecnym kursie (w czwartek wynosił 8,54 zł). - Uważam, że papiery LSI Software są dużo więcej warte - mówił. Nie zdradził, jakiej kwoty oczekuje.
|
|
Temat:
GRAVITON
walsnie o taka opinie mi chodzi:) dziekuje .apropo dziwnych transakcji na nim to tylko tak wspomnialem bo jest to dziwne zachowanie i proponuje to zobaczyc
|
|
Temat:
GRAVITON
do WD????przgladales sie moze tej spolce ??? Zobacz dzisiejsza sesje bardzo dzowne zachowanie >dolowanie kursu wyrzucajac 1 akcje a po 10 min szybkie zakupy po 50 000 i i60 000 .Chetnie uslysze jakies opinie na temat tego papieru
|
|
Temat:
FASING
dalej jestem w takcie pracy nad fasingiem:) musze pare rzczy przeanalizowac i sie odezwe
|
|
Temat:
FASING
dobra juz zabieram sie do pracy choc jestem bardzo dzis zajety!!!Obiecuje ze do jutra cos napisze:) Poponuje tez jak bedziesz mial chwilke rzucic okiem na WDM!!Dziwna spolka i bardzo podobnie sie zachowuje jak MCI w czasie bessy>nie musze mowic co dzialo sie z MCI jak byla hossa!Nie mowie tez ze WDM urosnie chocby o 50 % ale......uwazam ze warto jadobrze przesledzic
|
|
Temat:
FASING
do WD??pytanie troche z innej beczki?? Czytalem chyba wiekszosc postów tego forum i powiem ze twoje analizy sa bardzo dobre bo starasz sie byc bardziej sceptycznie niz optymistycznie nastawiony do przyszlosci cen i zysków spolek!!Czy masz jakies sowje spolki ktore uwazasz ze sa dobrymi na dluzszy termin?oczyscie nie musisz odpowiadac na to pytanie ale ciese sie ze nareszcie powstalo forum i strona gdzie idzie porozmawiac w rzeczowy sposób a ni tylko ,,jutro korba 100%,, . ,,jutro up,, ,, zarobie na tym i na tamtym milion,, nie dawalem rady juz tego czytac:) pozdrawiam i zycze by forum stalo sie pierwszym pod tym wzgledem elitarnym foforum na internecie!!!PS strona bardzo dobra:)i przejrzysta a o to chodzi!!!
|
|
Temat:
FASING
Wysokie ceny węgla na światowych giełdach i długoletnie tradycje w produkcji maszyn i urządzeń górniczych stawiają nasze przedsiębiorstwa w korzystnej sytuacji. Krajowa branża doskonale wie, że musi stale unowocześniać produkcję, jeśli chce utrzymać wysoką pozycję i dobrą markę w branży - pisze "Parkiet".
Potencjał i perspektywy dalszego rozwoju krajowych spółek, specjalizujących się w obsłudze branży górniczej, zwiastują udane lata dla tych przedsiębiorstw. Na spodziewanej dobrej koniunkturze zarobić mogą także gracze giełdowi, gdyż na warszawskim parkiecie notowanych jest co najmniej kilku reprezentantów tej branży. W tym gronie trzeba wymienić: Grupę ZZM Kopex wraz z firmą ZEG, Grupę Famur, Fasing i jego spółkę zależną MOJ oraz pośrednio Apator (Apator Mining). Zwłaszcza dwie pierwsze grupy uchodzą dziś za tuzów branżowych, którzy skutecznie walczą z największymi globalnymi konkurentami na międzynarodowych rynkach. Często słychać opinie, że krajowa branża zaplecza górniczego ma szansę być polską wizytówką eksportową. Niezmiennym priorytetem Kopeksu pozostaje rozwój sprzedaży zagranicznej. W ubiegłym roku eksport odpowiadał za 52,3 proc. łącznych obrotów. Podobnie będzie w tym roku. Atutem firmy jest kompleksowa oferta, która uwzględnia wszystkie oczekiwania klientów. - Oferujemy wszelkie rozwiązania, od wsparcia inżynieryjnego, dostaw maszyn urządzeń górniczych, szkoleń, po wsparcie sprzedażowe - mówi Krzysztof Jędrzejewski, wiceprezes giełdowego Kopeksu. Spółka ma także bogaty segment wykonawczy, od wybudowania, poprzez eksploatację, aż do zamknięcia kopalń. Do sztandarowych produktów katowickiej grupy należą - od dłuższego czasu - kompleks ścianowy, kombajny górnicze, przenośniki zgrzebłowe czy elektroniczne systemy sterowania. - Najdroższym produktem jest kompleks ścianowy o średniej cenie około 20 mln euro (około 65 mln zł). Przy jego budowie korzystamy z obudów ścianowych produkowanych przez zależny Tagor. Produkcja trafia w większości na eksport, do m.in. Chin, Australii czy Rosji - podkreśla Jan Bilik, szef działu technicznego Grupy ZZM Kopex. Jego zdaniem, atutem Kopeksu jest przygotowanie unikalnej oferty na indywidualne życzenie klienta. - Nasi zagraniczni partnerzy handlowi mają tego pełną świadomość i m.in. dlatego często korzystają z naszych usług - informuje Jędrzejewski. W dalszej ekspansji pomocne okazały się referencje z rynku chińskiego i rosyjskiego. - Teraz wchodzimy do Australii z zamiarem trwałej obecności na tym kontynencie - deklaruje wiceprezes. Spółka podkreśla wysoką jakość produkcji, która ma zapewnić długotrwałą sprawność sprzętu. - Gwarantuje nam to wykorzystanie technologii Durachrom (specjalna powłoka chromowa na elementy hydrauliczne zwiększająca kilkukrotnie wytrzymałość - red.). Dodam, że zagraniczni kontrahenci pozytywnie zareagowali na to rozwiązanie, co niejednokrotnie pomogło nam wygrać kontrakt - zdradza Jan Bilik. Kolejnym istotnym produktem grupy Kopeksu jest kombajn górniczy. Jego koszt szacuje się średnio na 2-3 mln euro (6,5 mln zł-10 mln zł). - Wciąż doskonalimy nasze produkty. Pracujemy już nad nowymi maszynami o ponadprzeciętnej mocy 1000 kv (kilowatów) w ramieniu, które zamierzamy oferować głównie na wymagający dużych wydajności rynek chiński i australijski - wyjaśnia Jan Bilik.
W ofercie grupy są też elektroniczne systemy sterowania (produkowane przez polski ZEG i niemiecki Hansen - spółki zależne). Kopex przywiązuje dużą wagę do budowy grupy elektronicznej. Niewykluczone, że dywizja ta powiększy się w przyszłości o kolejny podmiot. - Zauważalny coraz większy nacisk na wzrost bezpieczeństwa pracy w kopalniach przekłada się na rosnące zamówienia dla ZEG-u i Hansena. Ten pozytywny trend będzie kontynuowany - mówi Jędrzejewski. Wskazuje, że nie należy zapominać jeszcze o produkcji przenośników zgrzebłowych i taśmowych (średnio kosztują 1,5 mln euro).Inaczej wygląda sytuacja na rynku polskim. To wciąż perspektywiczny, ale jednak niedoinwestowany rynek. - Nie ma co ukrywać, że przez lata pieniądze ograniczały skalę inwestycji krajowych kopalń. Polskiego rynku nie lekceważymy, ale dziś nie wymaga on od dostawców sprzętu najnowszych światowych rozwiązań, istotniejsza jest cena. Dla przykładu nie ma zwyczaju zamawiania całych kompleksów ścianowych (wariant droższy, ale odpada ryzyko, że coś nie współdziała ze sobą - red.) - informuje Jan Bilik z Kopeksu. Jego zdaniem, firmy takie jak Kopex muszą stale rozwijać produkcję i ofertę. - Kto stoi w miejscu, ten w dłuższym terminie przegra. Dlatego stale ulepszamy nasze rozwiązania. Obecnie pracujemy nad kompleksowymi systemami transportu do kopalń czy kompleksami ścianowymi do wysokich i niskich pokładów węgla - wyjaśnia Jędrzejewski.
Najważniejszym obszarem działalności Grupy Famur jest produkcja zmechanizowanych kompleksów ścianowych umożliwiających eksploatację złóż węgla o grubości od 0,9 m do 6 m. W skład produkowanych kompleksów wchodzą kombajny ścianowe, zmechanizowane obudowy ścianowe oraz przenośniki zgrzebłowe. - Rozwój technologiczny i konstrukcyjny maszyn górniczych produkowanych przez spółki z grupy pozwala na realizację nawet najtrudniejszych zleceń na całym świecie. Pod koniec tego roku wprowadzamy na rynek nową generację urządzeń wchodzących w skład kompleksu ścianowego do wysokiej koncentracji wydobycia - mówi Tomasz Jakubowski, prezes grupy Famur. Wskazuje, że kombajn ścianowy FS-400, obudowa ścianowa FAZOS F-18/38-2x6840 oraz przenośnik ścianowy PSZ 1100 tworzą nowy kompleks, w pełni zintegrowany z systemem nadrzędnym e-kopalnia? (pod tą nazwą funkcjonuje nowa generacja kompleksów ścianowych).
e-kompleks, który będzie można zobaczyć na wrześniowej wystawie towarzyszącej Światowemu Kongresowi Górnictwa, jest przykładem Grupy Famur na budowę nadrzędnych informatycznych systemów zarządzania pracą maszyn i urządzeń górniczych. - Celem tych działań jest zwiększenie dyspozycyjności maszyn i urządzeń przez diagnostykę online oraz zwiększenie bezpieczeństwa i komfortu pracy załóg górniczych. Projekt e-kopalnia? daje możliwość uproszczenia funkcjonujących w kopalniach systemów i połączenie ich w jedną wspólną instalację. Lepsza dostępność informacji i ich przetwarzanie już na dole pozwoli zmniejszyć koszty wydobycia węgla - podkreśla Jakubowski.
Maszyny Famuru są przystosowane do pracy w trudnych warunkach górniczo-geologicznych i znajdują uznanie klientów m.in. z Czech, Rosji, Chin, Argentyny i Meksyku. Dla przykładu na początku roku w halach spółki zależnej - FAZOS - odbył się test kompatybilności kompleksu ścianowego wyprodukowanego przez Grupę Famur na zamówienie rosyjskiej kompanii węglowej Kuzbassrazrezugol. - Jest to pierwszy w Rosji polski kompleks ścianowy przeznaczony do urabiania pokładów o grubości powyżej 5 m. Choć Rosja jest jednym z naszych największych odbiorców, po raz pierwszy na ten rynek sprzedane zostało nie pojedyncze urządzenie, lecz cały kompleks maszyn służący do wydobycia węgla systemem ścianowym - informuje szef przedsiębiorstwa. Kompleks ścianowy wyprodukowany przez Grupę Famur z powodzeniem pracuje od kilku lat w kopalni Rio Turbio w Argentynie i przeznaczony jest do urabiania średnich pokładów.
Grupa od wielu lat z sukcesem współpracuje także z krajowymi kontrahentami. Regularnie uczestniczy w przetargach i wciąż zawiera nowe umowy. Do wieloletnich partnerów handlowych Famuru należą polskie koncerny węglowe: Katowicki Holding Węglowy, Jastrzębska Spółka Węglowa czy Kompania Węglowa.
Systematyczne wyczerpywanie zasobów węgla, przy jednocześnie rosnącym popycie na czarne złoto, powoduje, że kopalnie decydują się na eksploatację coraz głębiej zalegających pokładów. Proces ten wiąże się ze wzrostem zapotrzebowania na nowoczesny sprzęt górniczy oraz doświadczonych fachowców. - Główny trend rozwoju maszyn górniczych na świecie zmierza w kierunku budowy urządzeń o dużej koncentracji mocy, wyposażonych w zaawansowane systemy sterowania i nadzoru. Producenci urządzeń pracują nad rozwojem technologicznym swoich produktów, dzięki czemu następuje automatyzacja pracy i zwiększenie bezpieczeństwa ludzi - tłumaczy prezes Famuru.
Ponadto rozwijane są technologie informatyczne, które nadzorują wydobycie i pozwalają zarządzać procesem eksploatacji z powierzchni kopalni. W najbliższych latach czołowe spółki z branży będą kontynuować prace nad stworzeniem systemów pozwalających na efektywne zarządzanie pracą maszyn i urządzeń górniczych oraz takich, które pozwolą wyeliminować niebezpieczne czynniki występujące podczas pracy w kopalniach.
Tuż za dwoma zdecydowanymi liderami branży znajduje się kilka mniejszych ambitnych firm. W tym gronie można wymienić producenta sprzęgieł i urządzeń wiertniczych - spółkę MOJ - czy producenta łańcuchów ogniowych i urządzeń górniczych - firmę Fasing. - Pracujemy nad prototypem nowej wiertarki, którą chcemy sprzedawać już w ostatnim kwartale tego roku. Liczymy zwłaszcza na region Ameryki Południowej - deklaruje Andrzej Kosecki, prezes MOJ. Równie ambitne plany ma giełdowy ZEG. - Od czasu, kiedy spółka trafiła do Grupy ZZM Kopex, zdecydowanie łatwiej się nam działa na rynku. Partnerzy handlowi zupełnie inaczej nas postrzegają - twierdzi Andrzej Bywalec, szef przedsiębiorstwa. Przedstawiciele firmy przyznali niedawno na łamach "Parkietu", że tegoroczne wyniki będą zdecydowanie lepsze od ubiegłorocznych. Mniejsze spółki nie ukrywają, że także one czują ciągłą presję, ze strony klientów, na udoskonalanie oferty handlowej.
|
|
Temat:
FASING
przypominam ze Moj to spolka od fasingu Jestem za tym bysmy sie podzielili obowiazkami:) a zatem startujemy Gornictwo i jego zaplecze. Ropa drozeje, gaz bedzie drozal, wiec energetyka i gospodarka juz sie przestawiaja na wegiel. Ta lawina dopiero rusza! Efekt bedzie tym wiekszy ze gospodarka sie rozwija i popyt na enerige bedzie rosl. Nie istotne czy PKB wzrosnie rocznie 6 czy 4%. Zapotrzebowanie na energie wzrosnie duzo bardziej bo zmienia sie nasz poziom zycia. W lecie klima w zimie dogrzewanie do takiej temperatury jaka odpowiada, bo nas wreszcie stac. Samochodow sie nie przestawi na wegiel a jest ich coraz wiecej i jezdzimy coraz wiecej wiec paliw plynnych dla energetyki zostanie jeszcze mniej. Tendencja jest pewna, trwala i wieloletnia. Widza to wielcy i juz inwestuja. RWE przeznaczy na inwestycje 32 MLD Euro!!! Czesc z tego juz jest inwestowane w Polsce we wspolny projekt z Kompania Weglowa: www.tvn24.pl/12692,1553467,0,1... sc.html Sektor gorniczy czeka restrukturyzacja i rozwoj. W kopalniach trzeba wymieniac park maszynowy, zwiekszyc wydobycie, eksploatowac nowe zloza i uruchamiac nowe kopalnie. Najwiecej i szybciej od kopaln zarobia na tym male firmy zaplecza o mocnych fundamentach bo w czasie gdy kopalnie beda inwestowac one juz beda zarabiac. Jak lawina ruszy to beda dyktowac warunki, marze itp. Moim typem jest GK FASING. Firma produkuje lancuchy dla gornictwa i ma spolki zalezne MOJ, Osowiec i spolke w Chinach, wszystkie produkujace tez dla gornictwa. Te lancuchy sa eksploatowane m.in. w kombajnach gorniczych i trasach lancuchowych. Zuzywaja sie wiec kopalnie musza je regularnie wymieniac. Glowne powody dlaczego FASING: - w kraju FASING ma pozycje monopolistyczna, najnowoczesniejsze maszyny na swiecie, jest po zakonczonej restrukturyzacji i juz teraz ma duza dynamika wzrostu zyskow i przychodow. Juz teraz guby portfel zamowien i wygrane kolejne przetargi. Zalozone przedstawicielstaw w Rosji i Czechach. - w Chinach maja spolke-corke ktora dopiero zaczyna dzialanosc. Dokladniej sa po inwestycjach i teraz ruszyla produkcja. Spolka tez robi lancuchy gornicze, Chinskim partnerem jest gigantyczny chinski koncern weglowy. Hossa na wegiel w Chinach bedzie opdobnie jak u nas napedzana cenami ropy. - kurs niedowartosciowany c/wk=0.63 c/z=4.5 bo mala plynnosc, Kopex z BGK w akcjonariacie i rekordowo zle PR rady nadzoerczej i zarzadu odstraszaja spekulantow. Funadmentalnie to jest okazja.
|
|
Temat:
FASING
Koleja bardzo ciekawa spolka!!! Niskie c/wk .!Spolka zdecydowanie dlugo terminowa.silna pozycja na rynku oraz walka o kontrakty w Chinach.spolka caly czas sie rozwija >pytanie czy jest w stanie sie przebic przez konkurencje bo jest o co wlaczyc ale ...konkurencja nie spi!!zaprszam do rozmowy
|
|
Temat:
MENNICA
kolejna spolka o korej mysle ze warto porozmawiac to Mennica.bardzo dobre wyniki!!! Calkiem mozliwe ze jeszcze lepsze perspektywy!!! Jedyny problem to maly ff !!spolka calkowicie jak narazie odporna na besse.gdy watek sie troche rozwinie napisze wiecej
|
|
Temat:
GRAVITON
ok dziekuje bardzo milo by bylo z kim s porozmawiac:)
|
|
Temat:
GRAVITON
WatchDog chetnie poznal bym twoje zdanie na temat tej spolki oczywiscie jak znalaz bys chwilke czasu innych tez prosze o jakies wypowiedzi bo bez tego dalsza dyskusja o niej lekko zamiera:)pozdrawiam
|
|
Temat:
GRAVITON
Kapitalizacja to 23 mln a nie jak pisalem 31 oczywiscie!!!
|
|
Temat:
GRAVITON
WDM ma takie same wyniki z roku na rok co IDM kiedy tez byl malutki w takim tempie jak by dalej szedl to zarobic 35mln za 2009r a w 2010r 155mln a kapitalizacja obecnie to zaledwie 31mln zl czyli mniej o 20mln kiedy to debiutowal IDM i z 10zl urosl do 100zl w 1rok a w kolejny do 25zl po splicie 1:10 czyli na stare 250zl to daje +2500%zysku w 23miesiace(sprawdzilem), obecne wskazniki WDM to c/z = 4,4 ; c/wk = 1,33 przy aktualne cenie 0,38gr laczna ilosc akcji 82,5mln, FF 20% WDM - takie spolki szybko sie rozwijaja(patrz IDM czy chociazby MCI ktory mial kapitalizacje ok 10mln liczac od samego dolka w poprzedniej bessie cena wynosila 30gr i urosl na ponad 40zl czyli ponad 13000% w pare lat!! a to tez fundusz private equity jak WDM a ten z kolei to jeszcze inne dzialalnosci m.in na wprowadzaniu spolek na NC i GPW portfel IPO ma na prawie 1mld zl na ten rok - mozna sprawdzic na http://www.wdmsa.pl to zysk moze wyniesc kilkadziesiat mln zl za 2008r a nie tylko 11,5mln jak podali w prognozach, ktore np. za 2007r i tak przekroczyli o ponad 100% zarobili wiecej niz mysleli! :) domy maklerskie maja niezla marze za uslugi dochodzi nawet do 50%za dane uslugi, w ciagu 3lat ich fundusz ma wyniec wartosc ponad 250mln a teraz jest wart ok 30mln a rok wczesniej wlozyli w niego zaledwie 8mln) W zeszlym roku wprowadili spolki za nieco ponad 100mln zl i z tego mieli zysk 7mln brutto wychodzi wiec ze maja ok 7%zysku na kazdej wprowadzonej spolce, niedawno zrobili dywidende 2gr na akcje kaska wplynie na konto 29wrzesnia :) sypal dlugo fundusz Absolute(brytyjczyk aktywa na 3mld $)ponoc bankrutuje wiec musi wywalac ze strata swoje akcje a bral w ofercie po 2zl dysponowal 7%glosow w lipcu zszedl ponizej 5% i lada dzien sie wysypie lub juz wysypal i w koncu zaczna sie wzrosty no bo i hossa przyjdzie niedlugo(pewnie od nowego roku) akcje IDM kupil kiedys slawny bank Merill Lynch to i w WDM sie pewnie ktos zapakuje bo ma taka sama dynamike wzrostu przychodow i zyskow co roku jak IDM(kiedy debiutowal w 2005r) Polecam poczytac strategie z dokumentu informacyjnego(str 53) WDM m.in: -osiagniecie jednej z czolowych pozycji wsrod domow maklerskich w liczbie i wartosci przeprowadzanych ofert publicznych w perspektywie 3lat) - zgromadzenie aktywow w Zarzadzani(asset management, TFI) o wartosci 1,5mld zl(w perspektywie 5lat) -osiagniecie statusu najbardziej rozpoznawalnego brandu w zakresie profesjonalnych inwestycji w Polsce -osiagniecie pozycji lidera wsrod podmiotow wprowadzajacych spolki na rynek Newconnect(w liczbie i wartosci ofert prywatnych) a mozna by pisac i pisac polecam te spoke, wierze w silny Zarzad WDM(polecam o nich poczytac, IDM moze pomarzyc sobie o takim skladzie ludzi-kwalifikacje, doswiadczenia zawodowe..mowia o nich - mlode wilki :) gdzies fajny artykul o nich pisali chyba w ubiedlym roku, wszystko jest do odnalezienia w necie) WDM juz kosztowal 5zl ale nie ma sie co dziwic ze spadl o -90% bo mial wtedy za wysokie wskazniki i jeszcze nie zarabial tyle co dzis, nie mial takich planow(portfel IPO na 1mld zl beda spore zyski z tego niebawem), Private equity(na dzis wart juz ok 30mln czyli sporo wiecej niz przed rokiem a jeszcze w tym roku jego debiut na NC w celu pozyskania kasy dla spolki) Pierwotnie WDM mial wejsc na GPW w tym roku i zrobic nowa emisje akcji, ale odstapil od tego celo ze wzgledu na niski kurs, jak powiedzial prezes(artykul) poczeka az kurs bedzie conajmniej 4zl wtedy zrobi emisje akcji, a na tej dekoniunkturze to aby skorzystali bo dzieki temu nabywali tanio udzialy w spolkach(na dzis maja ich 6 w portfelu private equity) bardzo ciekawa spolka zapraszam do dyskusji
|
|