PARTNER SERWISU
lhpeigpx
332 333 334 335 336

Kiedy dno bessy?

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 23 stycznia 2010 13:54:59
Pytanie do buldiego: opisales system, ale czy uwazasz (tak jak usatrader), ze jedynie niewielka czesc spolek na GPW nadaje sie do gry krotkoterminowej? (dla niego bylo to tak 10%-20%).

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 stycznia 2010 14:10:29
To o czym napisałem dotyczy tylko FW20.
Na spółkach nie odważył bym się stosować tego typu gry. Nie jestem daytraderem, bo efekty jakie uzyskiwałem były kiepskie, więc się na tym po prostu nie znam.
Jeżeli kiedyś dojdzie satysfakcjonującej mnie korekty - która nawróci mnie na inwestowanie w akcje, raczej oprę się na szukaniu spółek niedowartościowanych fundamentalnie - podobnie jak to ma miejsce w testach.
Nawiasem mówiąc coraz bardziej mi tego brakuje.3some

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 23 stycznia 2010 15:08:26
Kiedy ma nastąpić "korekta" jak nie teraz,nie widzę lepszej sposobności.Propozycja Obamy zakłada zakaz inwestycji banków w hedge fund'y.Czyli zabroni im się pompowania wycen surowców,akcji,że już nie wspomnę o produktach z wyższej półki.Odpadnie również krótka sprzedaż,a więc....zarabianie na spadkach.Pomyślmy,jeszcze nie jest zabronione,a może być,to co robią?
Huzia na spadki.A piszę "korekta",bo wiem,mogę sobie wyobrazić jak to działa,tzw krótka sprzedaż.Idzie się po bandach.O ile wytrzymią.salute
"Fortuna favet fortibus"

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 23 stycznia 2010 15:42:14
ropa poleci w dół, a surowce razem z nią.

Cytat:
Amerykańscy eksperci szacują, że w Pasie Orinoko, w Wenezueli, znajdują się złoża ropy sięgające 513 mld baryłek.

U.S. Geological Survey skorygował w górę szacunki dotyczące wielkości możliwych do eksploatacji złóż ropy w Wenezueli. Podana ilość oznacza, że kraj ten ma ponad dwukrotnie więcej ropy, niż wynoszą potwierdzone złoża surowca w Arabii Saudyjskiej. U.S. Geological Survey podkreśla, że jeszcze nigdy nie miał do czynienia z tak wielkimi złożami, jak w Wenezueli.

a w wig20 mamy LTS, PKN, PGNiG, KGHM...
Edytowany: 23 stycznia 2010 15:42

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 23 stycznia 2010 15:54:28
Jak zauważyłeś szooler losy niektórych grubasów właśnie się ważą. Pogrywanie teraz "huzia na spadki" mogłoby być ich gwoździem do trumny. Nie sądzę, żeby chcieli się tak bawić.

Spadki w USA mają uzasadnienie. Wystąpienie Obamy postawiło znak zapytania przy zyskach wielkich instytucji finansowych. Więc ich akcje poleciały jak kamienie.
SP500 spadło w czwartek prawie, a w piątek piątek ponad 2 % ale lokomotywy ciągnące indeksy w dół to oczywiście
GOLDMAN SACHS którego akcje poleciały w czwartek 4,12 %, a w piątek 4,2 %
JP MORGAN z wynikami - 6,59 % i -3,4 %
MORGAN STANLEY -4,21 % i -5,25 %
BANK OF AMERICA -6,19% i -3,68 %.

Pozostałe spółki spadały mniej, a głównym motorem ich spadków było to, że indeksy spadają. O spadkach w Polsce i ich zasadności to już każdy ma własne zdanie.

Generalnie nie wiem oczywiście jak głęboka będzie ta korekta, ale nie zdziwię się jeśli rynek opamięta się szybciej niż niedźwiedziowaci by chcieli.

Vox
Vox
297
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:01:33
Cytat:
Pozostałe spółki spadały mniej, a głównym motorem ich spadków było to, że indeksy spadają.

tak, ale nawet takie spadki mogą spowodować powstanie na nich technicznych sygnałów sprzedaży,
które spowodują dalsze spadki. jakoś tak to działa.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:03:05
nocnygracz napisał(a):
Generalnie nie wiem oczywiście jak głęboka będzie ta korekta, ale nie zdziwię się jeśli rynek opamięta się szybciej niż niedźwiedziowaci by chcieli.

no właśnie. poza tym wprowadzenie tych bzdurnych zakazów wydaje mi się mało prawdopodobne a ewentualne info, że jednak nie wejdą spowoduje niezłą pompke w góre
EEX

nocnygracz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:22:28
owner napisał(a):
nocnygracz napisał(a):

no właśnie. poza tym wprowadzenie tych bzdurnych zakazów wydaje mi się mało prawdopodobne a ewentualne info, że jednak nie wejdą spowoduje niezłą pompke w góre

Tylko dlatego, że giełdy spadają z powodu infa o tych ograniczeniach nie znaczy wcale, że te ograniczenia są złe czy bzdurne. Też bym wolał, aby rynki ze spokojem zareagowały na owe plany, ale jak jest, każdy widzi. Trudno. Pomęczymy się trochę, ale długoterminowo przyniosłoby nam to jednak korzyść.

Nie chce mi się jednak wierzyć, że to wejdzie w życie. Dzięki tym wszystkim cudofixom i różnym nagłym wzrostom lub spadkom zdarzającym się nadzwyczaj często tuż przed rozliczeniem kontraktów terminowych zbyt dużo kapitału wysysanego jest z polskopodobnych rynków do USA. Nawet jeśli amerykański podatnik nie ma z tego bezpośredniej korzyści.

nocnygracz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:27:22
Maniek napisał(a):
Za końcem spadków przemawia spadek USD/PLN, ale martwi mnie to że nikt nie widzi powodów do głębokiej korekty. Ja profilaktyczne wywalę w najbliższych dniach 30-40% akcji.

A mi się zdawało, że właśnie niemal wszyscy już nie widzą szans na inny scenariusz niż głęboka korekta. Niby czytamy to samo, a jakże różne wrażenia.

owner
6
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:28:40
nocnygracz napisał(a):
owner napisał(a):
nocnygracz napisał(a):

Tylko dlatego, że giełdy spadają z powodu infa o tych ograniczeniach nie znaczy wcale, że te ograniczenia są złe czy bzdurne.

jak instytucji zajmującej się inwestowaniem można zakazać inwestowania? nie bzdura? Eh?
EEX

Vox
Vox
297
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:30:12
Cytat:
Nie chce mi się jednak wierzyć, że to wejdzie w życie

bo pewnie nie wejdzie.

Ale Obama nie może odpuścić tak zaraz,
bo oznaczało by to wielką porażkę polityczną.
A jak to mówią "Noblesse oblige" blah5

Cytat:
jak instytucji zajmującej się inwestowaniem można zakazać inwestowania? nie bzdura? Eh?

skoro instytucja sięgnęła po publiczne pieniądze, teraz poniesie tego koszta.
jak najbardziej fair.
Edytowany: 23 stycznia 2010 16:32

nocnygracz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:32:05
mathu napisał(a):
Znacie może wolumen dzisiejszej sesji na SP500 (indeks, nie f.)?

Widziałem, że już na stooqu się pojawił:
http://stooq.pl/q/g/?s=s%26p500

Vox
Vox
297
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:33:21
wolumen dosyć wysoki, potwierdza siłę trendu.

owner
6
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:42:49
Vox napisał(a):
skoro instytucja sięgnęła po publiczne pieniądze, teraz poniesie tego koszta.
jak najbardziej fair.

chodzi Ci o tą kase z pomocy TARP czy jakoś tak?
EEX
Edytowany: 23 stycznia 2010 16:43

Vox
Vox
297
Wysłane: 23 stycznia 2010 16:54:49
tak. po za tym przy tej wielkości spekulacji,
państwo ma prawo regulować rynek,
chociażby w interesie całej gospodarki (spekulacje na surowcach).

owner
6
Wysłane: 23 stycznia 2010 17:00:53
a oni nie oddali już przypadkiem tej kasy albo części chociaż? mniejsza z tym. Vox a właściwie czemu goldmany mają być ukarane za to, że zarabiają. wykorzystują możliwości wolnej gospodarki. im więcej zarobią tym więcej będą mieli na kredyty Angel
EEX

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 23 stycznia 2010 18:08:37
owner napisał(a):
a oni nie oddali już przypadkiem tej kasy albo części chociaż? mniejsza z tym. Vox a właściwie czemu goldmany mają być ukarane za to, że zarabiają. wykorzystują możliwości wolnej gospodarki. im więcej zarobią tym więcej będą mieli na kredyty Angel

dlatego, że to nic nie ma wspólnego z wolnym rynkiem. jak mnie uczył Pan Profesor, w uproszczeniu wolny rynek, to korelacja między popytem, a podażą. natomiast to co uprawiają GS, JP i inni to zwykłe złodziejstwo, patrz np:
- wycena Lotosu z zeszłego roku,
- cena ropy w 2008
- gra na osłabienie złotego.

Cena ropy, waluty, upraszczając wszystkiego, powinna być uzależniona od popytu i podaży na takież dobro. Natomiast panowie zza biurka w Nowym Yorku, Londynie, Moskwie, czy Tel Awiwie ustalają w porozumieniu np. z wieloma bankami, że cena koperku będzie kosztowała 100$ za pęczek, następnie kupują długie pozycje na koperek i windują ceny do ustalonych 100$, następnie rolują pozycję na krótką i wywalają na rynek tony koperku, który nie będąc nikomu potrzebny gnije na ulicy i leci cenowo na łeb na szyje. tym sposobem dany bank, zarabia w jedną i w drugą stronę, a płacimy my. to jest wolny rynek? to nie ma nic wspólnego z popytem i podażą, dlatego to jest nie fair.
Edytowany: 23 stycznia 2010 18:10

owner
6
Wysłane: 23 stycznia 2010 18:18:11
serpico napisał(a):
Cena ropy, waluty, upraszczając wszystkiego, powinna być uzależniona od popytu i podaży na takież dobro. Natomiast panowie zza biurka w Nowym Yorku, Londynie, Moskwie, czy Tel Awiwie ustalają w porozumieniu np. z wieloma bankami, że cena koperku będzie kosztowała 100$ za pęczek, następnie kupują długie pozycje na koperek i windują ceny do ustalonych 100$, następnie rolują pozycję na krótką i wywalają na rynek tony koperku, który nie będąc nikomu potrzebny gnije na ulicy i leci cenowo na łeb na szyje. tym sposobem dany bank, zarabia w jedną i w drugą stronę, a płacimy my. to jest wolny rynek? to nie ma nic wspólnego z popytem i podażą, dlatego to jest nie fair.

jakoś mnie to nie przekonuje. jak będę miał miliard miliardów i będę chciał sobie kupić w pyte koperku bo mam taki kaprys to sobie to zrobie i ściągne z rynku ile wlezie i guzik komu do tego a maluczki taki jak my jeśli jest cwany i zobaczy obroty i wzrost ceny koperku to też sobie go kupi i też zarobi. kłania się odpowiedź Karkosika do inwestora który miał pretensje, że akcje spadają - "a kto panu kazał kupować na górce?"
EEX
Edytowany: 23 stycznia 2010 18:19

nocnygracz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 18:49:44
serpico napisał(a):

Jakbym swoje słowa czytał.
Jak widać fosa między bykami a niedźwiedziami nie jest miejscami aż tak głęboka.

nocnygracz
0
Wysłane: 23 stycznia 2010 19:37:36
owner napisał(a):

jakoś mnie to nie przekonuje. jak będę miał miliard miliardów i będę chciał sobie kupić w pyte koperku bo mam taki kaprys to sobie to zrobie i ściągne z rynku ile wlezie i guzik komu do tego

Nowe regulacje - nawet jeśli weszłyby w życie - nie zabroniłyby takiej działalności. Chodzi o to, aby wszyscy inwestorzy ponosili konsekwencje swoich czynów.
Na razie duże banki mogą pogrywać jak zechcą ponieważ kontrolują też kredyty (tak konsumpcyjne jak i dla firm) i lokaty, przez co są zbyt ważne dla gospodarki (i zbyt duże) by mogły upaść. Wydzielenie działalności inwestycyjnej na własny rachunek do osobnych spółek sprawi, że gospodarka nie będzie już tak od nich uzależniona. Źle zagrają przy zbyt dużym ryzyku to upadną i pa pa. Kredyty i lokaty będą bezpieczne w innym miejscu.

A teraz jak jest? Tacy są dobrzy ci duzi "inwestorzy"? Gdy są na kolanach zrzutki na nich robi cała reszta świata, a gdy ryzyko popłaci nagle nosy w chmurach i premie po pół miliona dolców na łepka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

332 333 334 335 336

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,544 sek.

lwrnlhml
hxignkzh
hyojqgsk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ekwvislx
aokcyxre
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat