Vox napisał(a):
stopa wyznaczyć można tylko na podstawie wsparć/oporów, lub linii trendów.
a najlepiej śledzić notowania na bieżąco. tyle że nie każdy ma czas.
Jeżeli chodzi o kontrakty : moje podejście jest inne.
Podobnie ja Konik uważam że impulsywne podejmowanie decyzji w trakcie sesji przynosi więcej szkód niż pożytku i osobiście staram się wstrzymać z decyzją do fixu, choć nagłe zwroty akcji zdarzają się często w trakcie.
Bardzo istona jest też wielkość utrzymywanych pozycji - o której wspomniał. Zbyt duża chciwość może doprowadzić do straty która nie jest akceptowalna. Łatwo wtedy wpaść w delikatnie mówiąc nastrój melancholijny, a jak wiemy najgłupsze ruchy są owocem nadmiaru emocji.
Ja stopów nie ustawiam na koniach, bo mam również za sobą bardzo złe doświadczenia z nimi związane. Też nie raz zdażyło mi się że wybrali mi stopa co do pkt.
Zamiast tego odwracam pozycję w punktach wskazanych przez sztywne zasady na jakich zbudowałem swój system.
Taki system to żadna nowość ani nic nadzwyczajnego. W moim przypadku to siedem wskażników AT, niektóre ze zmodyfikowanym parametrem w czterech interwałach czasowych - dobranych tak by mechanicznie wskazywały obecne krótkoterminowe trendy. Nawet zajmowanie pozycji jedynie wg najzwyklejszego MACD w interwale 60min w dłuższym czasie przynosi efekty - można sprawdzić. To ich wskazania zastępują mi zlecenia SL, jednocześnie są zgodne z dopuszczalnym przeze mnie ryzykiem.
Takie podejście bardzo odciąża psychikę nawet w trakcie wpadek. Daje natomiast satysfakcję, gdy na wyniki spojrzy się w dłuższym czasie.
Można w to wpleść (tylko dla niedźwiedzi) zasadę gry na krótko po przekroczeniu poprzedniego szczytu. Wtedy stopniowo buduję pozycję faktycznie ustawiając się na kolejnych oporach. Choć to nie zgodne z zasadą gry z trendem, też ma swoje logiczne uzasadnienia. Zazwyczaj kiedy dochodzi do przełamania silnego oporu jakim jest poprzedni szczyt z powodu wysiłku jaki byki muszą włożyć wskaźniki się "przegrzewają" i niewielki mają potencjał do dalszych wzrostów (to nie dotyczy spółek -szczególnie tych o małej płynności). Ruch zwrotny jest wtedy przeważnie dynamiczny.
Pomijając słuszność moich teori - najistotniejszym jest więc zbiór sztywno określonych (najlepiej indywidualnie) zasad dopasowanych do swoich możliwości i konsekwentne się ich trzymanie.