PARTNER SERWISU
mgbxlozp
367 368 369 370 371

Kiedy dno bessy?

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 6 lutego 2010 20:24:14
Ja tam zacząłem kupowac juz wczoraj taniutkie jak barszcz w tanim ruskim barze akcje spółeczek z SWIGu80 i na paru juz na zamknięciu byłem do przodu Angel
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 lutego 2010 22:55:24
Z cyklu analiza klina zwyżkującego na FW20

kliknij, aby powiększyć

i S&P500

kliknij, aby powiększyć

Klin zwyżkujący przewaznie występuje pod koniec hossy i jest wtedy formacją odwrócenia trendu. Równie często się jednak pojawia się w hossie. Jego podłoże logiczne też jest podobne. Kolejne następujące po sobie szczyty są wykorzystywane do dystrybucji, z tym że w tym wypadku dochodzi jedynie do korekty która służy przewaznie stworzeniu kolejnych okazji inwestycyjnych.
W obecnym wypadku, przy braku podstaw fundamentalnych do odwrócenia trendu, jako zrealizowany zasięg spadku można uznać podstawę klina (optymistyczne wersje mówią o najbliższym wsparciu).
Na FW20 ten zasięg się prawie zmaterializował. Zobaczymy co będzie z Usiami, ale i u nich porównywalny zasięg wypada nie daleko, bo w okolicach 1030. Zdaje się, że Ownerowi coś podobnego wcześniej wyszło.

Ten wpis dedykuję VOXowi - Naszemu forumowemu specjaliście od klinów.Angel
Edytowany: 8 lutego 2010 09:37

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 6 lutego 2010 23:30:28
Vox napisał(a):
myślę ze odbicie do ok. 2300 jest rozsądne.
będzie to odpowiadało 1080 na S&P.
a potem szybciutki zjazd na nowe dołki w korekcie.

a potem wróci hossa.

myślę, że to jest marzenie wszystkich (niedźwiedzi i byczków), które niezmaterializuje się. Ci pierwsi liczą na wysoko pobrane eski, a ci drudzy na wykasowanie elek z małymi stratami. nigdy nie jest tak, jak wszyscy chcą/myślą. kto by pomyślał, że w20 zjedzie 200 punktów w dwa dni? (tych co na eskach nie liczę) wszyscy wiedzą w jakim trendzie jesteśmy i każdy szuka eski. jeśli gs, jp, ofe na eskach, bo mają upchane portfele akcjami, które będą wyrzucać, to jaki będzie scenariusz? i tak wiedzą, że odkupią je po niższych cenach, ale nikt nie będzie płacił za kghm 80zł, pkobp 35 zł, czy pekao 160zł.

pamiętacie jak Lotosu za 7zł nikt nie chciał kupować? a dzisiaj łykają za 25zł :) :) :) a coś szczególnego się zmieniło?

Vox, jedno muszę Ci przyznać, trzeba grać z trendem. był wzrostowy, trzeba było upchać elki, dzisiaj mamy spadkowy, czy to w średnim, czy w długim terminie, nieważne, poupychać eski, a dane, wskaźniki itp można wsadzić murzynowi w............. (nie chciałem obrazić Obamy :) )

"mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, babcię oszukasz i dziadka oszukasz, ale trendu nie oszukasz"

buldi
0
Wysłane: 6 lutego 2010 23:44:59
serpico napisał(a):

"mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, babcię oszukasz i dziadka oszukasz, ale trendu nie oszukasz"

Serpico, niedźwiedź z Ciebie zacny, ale jako wyżej piszesz, dlaczego sam siebie oszukujesz. Czy 300 punktowa korekta zmienia obecny trend?
Chcesz z tymi eskami nam "tu" widowiskowe samobójstwo popełnić?

Nie lepiej poczekać na lepszy pretekst do zwały, niż obecne roztrąbione problemy deficytowe. Był bym wtedy w pełni po Twojej stronie.

Na razie zbyt dużo plusów wśród minusów by tu szukać kolejnej bessy.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 lutego 2010 23:45:38
Cytat:
ten wpis dedykuję VOXowi - Naszemu forumowemu specjaliście od klinów.

to co narysowałeś to mały klin. Ale wybiliśmy też z dużego klina. wróć do rysowania wave

dla ulatwienia - podstawa w czerwcu. (zasieg 2000)
można też znaleźć taki z podstawą w marcu. (zasieg 1500)

ponieważ jednak fundamenty są jak piszesz mocne, daje szanse temu z zasięgiem 2000.

te kliny są jak rosyjska matrioszka. hello1
(naliczyłem w sumie pięć, ten twój buldi to dopiero drugi od najmniejszego do największego)
Edytowany: 7 lutego 2010 00:00

buldi
0
Wysłane: 7 lutego 2010 00:10:25
VOX, gdybyśmy wybili z dużego klina o którym piszesz zasięg musiał by wypaść poniżej dna bessy, bo nie dawna linia wsparcia hossy była by tylko jego dolną kreską a cały klin korektą spadków. Po za tym taki klin z wybiciem dołem nie mógł by nawet być formacją odwrócenia trendu. Byli byśmy więc w głębokiej d... a bessa by trwała w najlepsze.
W taki ciąg wydarzeń z tego co widzę sam nawet nie wierzysz.
Edytowany: 7 lutego 2010 00:12

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 lutego 2010 00:13:50
sam widzisz buldi że z klinami to niełatwa sprawa.
Eliotowcy twierdza ze fala "C" ma być poniżej dołka fali "A".
kto wie? może mają rację i jankes upadnie? blah5

uważam jednak ze trend srednioterminowy się odwrócił (z pewnoscia >0.5).

więc nie będę walczył z trendem. umarł trend, niech żyje trend!

oczywiście jak zobacze jakieś dywergencje, kliny zniżkujące
to ponownie przemyślę sprawę. młotek na dziennym to za mało.
w bessie takich młotków było na pęczki.

Cytat:
Byli byśmy więc w głębokiej d... a bessa by trwała w najlepsze.

no ale przecież piszemy w wątku "kiedy dno bessy" Angel
gdyby była hossa, to i tytuł wątku byłby inny

może Goldman funduje nam powtórkę z rozrywki? wyobraźcie sobie:

- USDPLN jedzie na 5 PLN
- firmy nadziewają się na opcje po raz drugi, w odstępie roku
- GS bierze kasę z TARP2, Obama przyznaje że to niemoralne, ale mówi że nie ma wyjścia

Anxious
Edytowany: 7 lutego 2010 00:28

buldi
0
Wysłane: 7 lutego 2010 00:26:56
To niesamowite jak łatwo i w jak krótkim czasie można uledz panice spadków.Not talking

Masz jednak po swojej stronie jeszcze jeden - "najsilniejszy" argument, o którym w ogóle nie wspomniałeś.
Chyba wszyscy analitycy z parkietu, bankiera i PB trąbią o dalszych spadkach.
Dalsza zwała musi być więc nie unikniona a przysłowiowe "dno bessy" zdaje się nie mieć dna.Angel
Edytowany: 7 lutego 2010 00:30

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 lutego 2010 00:29:39
nie będę zamykał pozycji, tylko dlatego że zgraja z PB
dostrzegła to co było widać od dłuższego czasu blackeye

ale odbicie w górę się należy. przyszły tydzień zielony (rachitycznie)

Cytat:

To niesamowite jak łatwo i w jak krótkim czasie można uledz panice spadków.

Byk wchodzi po schodach, niedźwiedź wyskakuje oknem. thumbright

jeśli się mylę, to nie zarobię. jeśli mam rację wezmę tyle ile przez całą hossę od marca,
po czym odbiorę akcje w dobrej cenie.

wychodzę na zero przy cenie KGHM równej ok 100. gram z maksymalnym lewarem prawie od początku.
Edytowany: 7 lutego 2010 00:45

buldi
0
Wysłane: 7 lutego 2010 00:46:31
Popatrz VOX jak to historia lubi czasem zatoczyć koło. Trzeba było z trzystu stron na tym wątku by powrócić do dyskusji o dnie bessy, tylko nie spodziewałem się że to ja będę bronił hossanny a Ty staniesz się super-niedźwiedziem.

może się "machniom" avatarkami?

Cytat:
Byk wchodzi po schodach, niedźwiedź wyskakuje oknem.

jeśli się mylę, to nie zarobię. jeśli mam rację wezmę tyle ile przez całą hossę od marca,
po czym odbiorę akcje w dobrej cenie.

Niech tak się stanie.
... oby dobra passa pomnożyła Twój majątek.

wave

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 lutego 2010 00:48:44
Cytat:
może się "machniom" avatarkami?

ech, przywiązałem się do swojego - jestem optymistą z natury.
po za tym jeśli masz rację, a ja się mylę, to oddam avatar w dołku blackeye

buldi, mam nadzieję że masz stop loss na swoich Lkach.
nie chcę żebyś stracił za dużo wave
pamiętaj, zasada nr.1 - chroń kapitał.

cytat z pb na dobranoc:

Cytat:

„USA i Wielkiej Brytanii grozi to co Grecji”

…uważa Jim Reid, strateg inwestycyjny z oddziału Deutsche Banku w Londynie.
Edytowany: 7 lutego 2010 00:55

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 lutego 2010 00:49:19
serpico napisał(a):

Ja ci przekażę jeszcze jedną przypowiastkę - "Goldman ma zawsze rację".
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 7 lutego 2010 00:49:47
Czyli reasumujac, w 'najgorszym wypadku' czeka na ponowna mozliwosc kupowania akcji po bardzo atrakcyjnych cenach...

ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 7 lutego 2010 01:01:14

mathu
0
Wysłane: 7 lutego 2010 01:05:55
bulluk napisał(a):
Czyli reasumujac, w 'najgorszym wypadku' czeka na ponowna mozliwosc kupowania akcji po bardzo atrakcyjnych cenach...

W najgorszym wypadku dostaniesz margin call i nie będziesz miał za co kupować w dołku Whistle

Ale tak nie będzie. W piątek Goldmany pokazały wszystkim kto tu rządzi. Zresztą nie tylko w piątek, bo prawdopodobnie wszystkie wzrosty od marca są pielęgnowane przez nich, łącznie z sterowaniem obecną "korektą". Jeśli ktoś tego nie widzi i dalej myśli że to rynek podejmuje decyzje, to... powodzenia.

Prosiliście o głębszą korektę od września, to proszę bardzo - dali wam korektę żebyście dalej myśleli że wszystko jest jak dawniej. Postarali się żeby wszyscy byli zadowoleni - elliotowcy dostali swoje książkowe ABC, fibotraderzy dokładnie 38.2 od ostatniego głębokiego dołka, świeczkowi młotek z odpowiednim wolumenem. Czyli wszystko zgodnie z regułami, nie?

"Nie reagują już na dobre dane" - a kiedy na nie reagowali? Zawsze decydowały Goldmany. Przez ostatnie tygodnie też, tylko przekręcili wajchę w drugą stronę, bo "korekta się należała". Ale teraz wracamy do "nie reagują na złe".

Jak już przyjdzie im do głowy spuszczenie kurtyny i zrobienie prawdziwej zwały to nawet największe misie w tym wątku zapłaczą. Ale teraz wracamy do pompowania.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 lutego 2010 01:09

ironman
0
Wpisów: 54
Wysłane: 7 lutego 2010 01:18:49
mathu napisał(a):
bulluk napisał(a):

W najgorszym wypadku dostaniesz margin call i nie będziesz miał za co kupować w dołku Whistle

Ale tak nie będzie. W piątek Goldmany pokazały wszystkim kto tu rządzi. Zresztą nie tylko w piątek, bo prawdopodobnie wszystkie wzrosty od marca są pielęgnowane przez nich, łącznie z sterowaniem obecną "korektą". Jeśli ktoś tego nie widzi i dalej myśli że to rynek podejmuje decyzje, to... powodzenia.

Prosiliście o głębszą korektę od września, to proszę bardzo - dali wam korektę żebyście dalej myśleli że wszystko jest jak dawniej. Postarali się żeby wszyscy byli zadowoleni - elliotowcy dostali swoje książkowe ABC, fibotraderzy dokładnie 38.2 od ostatniego głębokiego dołka, świeczkowi młotek z odpowiednim wolumenem. Czyli wszystko zgodnie z regułami, nie?

"Nie reagują już na dobre dane" - a kiedy na nie reagowali? Zawsze decydowały Goldmany. Przez ostatnie tygodnie też, tylko przekręcili wajchę w drugą stronę, bo "korekta się należała". Ale teraz wracamy do "nie reagują na złe".

Jak już przyjdzie im do głowy spuszczenie kurtyny i zrobienie prawdziwej zwały to nawet największe misie w tym wątku zapłaczą. Ale teraz wracamy do pompowania.

do pompowania? a mi sie zdaje ze jestesmy dopiero w polowie korekty

mathu
0
Wysłane: 7 lutego 2010 01:32:03
ironman napisał(a):
do pompowania? a mi sie zdaje ze jestesmy dopiero w polowie korekty

A ten miliard dolców w trzy minuty to JPM wywalił tak dla picu, żeby wziąć L-ki i zjechać z nimi na dno? :)))

To już nawet nie było sterowanie, tylko jasny i przejrzysty przekaz - "teraz macie rosnąć, a jak się to komuś nie podoba to połamiemy mu ręce".
Edytowany: 7 lutego 2010 01:32

serpico
0
Wysłane: 7 lutego 2010 08:00:29
buldi napisał(a):
serpico napisał(a):

Serpico, niedźwiedź z Ciebie zacny, ale jako wyżej piszesz, dlaczego sam siebie oszukujesz. Czy 300 punktowa korekta zmienia obecny trend?
Chcesz z tymi eskami nam "tu" widowiskowe samobójstwo popełnić?

Nie lepiej poczekać na lepszy pretekst do zwały, niż obecne roztrąbione problemy deficytowe. Był bym wtedy w pełni po Twojej stronie.

Na razie zbyt dużo plusów wśród minusów by tu szukać kolejnej bessy.

przypomnę Ci Buldi, że poprzednio na początku też "lecieliśmy bez przyczyny". z tego co mi wiadomo giełda wyprzeda gospodarkę o ok. 9 m-cy, więc należy się spodziewać (zakładając, że korekta się przedłuży, zamieniając się w kontynuację bessy), że w niedługim czasie coś "wyskoczy" z szafy. możliwe, że zaczną od podniesienia stóp w stanach, ale to byłaby drobnostka.

a co do ogólnych prognoz to dolar po 3,15-3,20 prawie pewny na 100%. nie muszę tłumaczyć, co to oznacza dla gpw. zobaczymy co dzisiaj zrobią bracia z nad Morza Martwego, a w nocy azja

buldi
0
Wysłane: 7 lutego 2010 09:37:11
Cytat:
G7 za kontynuacją bodźców gospodarczych
Ministrowie finansów i szefowie banków centralnych państw G7 zobowiązali się w sobotę do kontynuowania działań na rzecz stabilizacji rynków finansowych i podtrzymania niepewnego wciąż ożywienia gospodarczego.

Obama zaproponował przeznaczenie środków z TARP na walkę z bezrobociem, poprzez zasiłki, ulgi i umożliwienie kredytowania dla małych.
Nie twierdzę, że te środki zostaną wpakowane w papiery, ale taki ruch oddalił by realnie w czasie podniesienie stóp procentowych.

Grecja już w piątek przedstawiła plan redukcji swojego deficytu.

Są więc podstawy do odwrotu.

Szkoda tylko, że do ostatniej paniki przyczyniły się również Nasze TFI i OFE - pogrążając dodatkowo indeksy. Pewnie też nie oni będą beneficjentami zysków po odbiciu.
Nie ma jak to sam sobie być sterem, okrętem, żeglarzem.

serpico
0
Wysłane: 7 lutego 2010 10:20:13
buldi napisał(a):
Cytat:
G7 za kontynuacją bodźców gospodarczych
Ministrowie finansów i szefowie banków centralnych państw G7 zobowiązali się w sobotę do kontynuowania działań na rzecz stabilizacji rynków finansowych i podtrzymania niepewnego wciąż ożywienia gospodarczego.

[...]

Są więc podstawy do odwrotu.

Szkoda tylko, że do ostatniej paniki przyczyniły się również Nasze TFI i OFE - pogrążając dodatkowo indeksy. Pewnie też nie oni będą beneficjentami zysków po odbiciu.
Nie ma jak to sam sobie być sterem, okrętem, żeglarzem.

co najważniejsze, wytłuściłem. komentarz zbędny

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

367 368 369 370 371

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,434 sek.

ksryxgbq
txougzcm
fnilfrvc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eimszkxz
qhljgetp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat