PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 lutego 2010 21:35:41
Swierszczu napisał(a):ami napisał(a):Stoplossy wyłapane. Zmieniły własciciela w długich dolnych cieniach młotów, doji i innych gwiazd porannych  RSI, %R wielu spółek rąbnęły w podłogę a ATRy w sufit a to oznacza, że kto kupił akcje odpowiednio nisko wczoraj ten zarobi na niezłe wakacje Ceny małych spółek rosły w piątek na koniec sesji mimo, że na WIG20 grubas walił bombami koszykowymi. Objawiła sie siła popytu jakiej daawno nie widziałem. W szybkich trendach ocylatory sie myla, tak samo jak w boczniakach TO gdzie oscylatory się nie mylą? Są gdzieś przydatne?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 lutego 2010 21:43:18
serpico napisał(a):anty_teresa napisał(a): ...Ja oczywiście nie mam szklanej kuli, posiadam dystans do stawianych przeze mnie scenariuszy rozwoju sytuacji, ale część kolegów chyba się zagalopowała. Giełdy posiadają pewną bezwładność i być może właśnie teraz mamy powrót do spadków tylko pod jakie wydarzenia i scenariusze, a przede wszystkim dane? jeśli mamy pogłębić dno bessy, bo tak powinna wedle teorii wypaść C, to pytam co musi się stać gorszego od upadku światowego systemu finansowego, bo dotychczasowe dno miało tą właśnie wizję w cenach? pierwsze perełki zaczynają wyskakiwać: wyborcza.biz/biznes/1,100896,7...ciekawe, czym jeszcze nas w tym tygodniu zaskoczą. nie zdziwiłbym się, gdyby któryś z krajów EU ogłosił "problemy" z dopięciem budżetu. o Irlandii, Hiszpanii już było głośno, ale wyczytałem, a o tym jest cicho, że i Francja ma problemy budżetowe. no, a Francja to nie Grecja, czy Irlandia. żebyście nie myśleli, że mam tylko czarne myśli :) też poluje na kilka upatrzonych spółek na MiSiach. uważam, że to świetna inwestycja w dłuższym terminie, bo nasze średniaki (w większości) mają ciekawą perspektywę. Serpico, ilu ekonomistów, ekspertów tyle opinii... Każdy niezależnie od strony rynku znajdzie informacje na potwierdzenie tez w których pokłada największą wiarę w realizację. Dla mnie logicznym jest, że wzrost zadłużenia publicznego będzie wywoływał inflację a ona pozwoli zmniejszyć zadłużenia, podobnie jak to, że trudniej działać w ciężkich czasach z kredytowym bąblem na plecach. To co wkleiłeś nie stanowi żadnej nowej wartości. Obawy deflacyjne i proinflacyjne są na ustach inwestorów od początku wprowadzenia programów pomocowych. W czasach kryzysów ostatnich parunastu lat radzono sobię w zasadzie w ten sam sposób. Występowały problemy ze spięciem budżetu, z zacieśnianiem polityki monetarnej i innymi zjawiskami wydaje się, że obecnie nierozłącznie związanymi z taką formą rozwiązywania problemów recesyjnych. Teraz nie jest to pierwszzy raz i za pewnę nie ostatni.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
7 lutego 2010 23:09:22
Obra parę przemyśleń amatora. Od razu zastrzegam, że nie odrobiłem jeszcze swojej pracy domowej więc bazuję na domysłach, trochę błądzeniu po omacku i jeszcze trochę zejdzie nim odrobię pracę domową. Na giełdzie też jeszcze nie gram, a wszystko co napiszę nie może być i nie powinno być żadną wskazówką inwestycyjną. To tylko przemyślenia. Sytuacja gospodarcza Polski jest relatywnie dobra, przynajmniej na tle wszystkich innych, co wcale nie znaczy, że równie relatywnie dobra ma być sytuacja na giełdzie. Nie wiem czy to początek korekty czy drugiej fali spadków, dla mnie już obowiązujący jest rynek niedźwiedzia i bynajmniej nie ze względu na polską gospodarkę która ma się dobrze. Ostatnie parę dni lutego pokazało, że wartość przesunęła się w dół zatrzymując się na jakimś tam poziomie gdzieś koło 2200 pkt na wig20. Wszystko szło dobrze w dół, ale rynek nieoczekiwanie zaatakowały dobre informacje gospodarcze, więc chwilowo panika trochę wystopowała, znaczy gracze są nie pewni, powstał jakiś stan równowagi, czekania na to co się wydarzy. Na symulatorze pewnie otworzyłbym krótką pozycję ale trzymając rękę na pulsie, bo w niepewności na dowje babka wróżyła i może się zdarzyć, że szybko ją trzeba by było zamykać lub też poczekać na jakiś pewniejszy ruch gdy babka wywróży już. Jak pisałem sytuacja w Polsce gospodarcza nie wygląda źle, a nawet jestem zdania, że długie lata będziemy tygrysem gospodarczym świata, nie mniej jednak giełda giełdą. Giełdzie przeszkadza jedno. Indexy amerykańskie. W styczniu NYSE BP pokazał, że w USA nie urosła już tak duża liczba spółek jak w listopadzie, nie udało się osiągnąć ponownie szczytu choć nadal obowiązywał silny sygnał wzrostowy. Luty zaczął się na NYSE BP spadkami, został wygenerowany sygnał sprzedaży w dodatku przebijając od góry poziom 70% wygenerowanych sygnałów kupna, co w klasycznych wykresach punktowo symbolicznych oznacza, załóż spadochron i sp..... gdzie pieprz rośnie. Te wykresy jednak mają wartość średnio i długo terminową nic nie mówiąc o ruchu krótszym. Ja obawiam się jednego, wszyscy wiedzą jak gracze gapią się na te amerykańskie wykresy, a przynajmniej w myśl teorii xo duży inwestor powinien się wycofać przynajmniej na jakiś czas. Fundamentalnie w długiej perspektywie pewnie nadal ciążą dane banków, cholera wie co mają, a właściwie czego nie mają a pokazują że mają, rynek długo ignorował to i być może, ale tylko być może przestrzelił wartość w górę, więc może być pora zacząć strzelać w dół. Niestety jest to raczej obraz po omacku, brak jeszcze danych i solidnych podstaw wiedzy by precyzyjniej to ująć i czegoś nie przestrzelić. Nawet jeśli rynek amerykański pójdzie w stronę niedźwiedzia, co jeszcze już dziś nie nie jest pewne i pociągnie rynki inne giełdowe za sobą, a w tym Polski, to przynajmniej nasz w tym rynku jest już od jakiegoś czasu, a ich dopiero zacznie, u nas zaś nie jest źle z gospodarką. Tak zwany kryzys wywołał pęd do przedsiębiorczości, brak nam technologii, ale determinacji jakiej już brak krajom bogatym, mamy w nadmiarze, więc nie będzie bardzo bolało. Śmieszna opowiastka na dobranoc
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
8 lutego 2010 00:13:04
Teraz wielkie banki spróbują bronić,ale już nie hossy,tylko tych poziomów.Do czasu. Ewakuacja słonia to nie to samo co ewakuacja mrówki. "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 8 lutego 2010 00:13
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
8 lutego 2010 00:27:17
TA-100 -0,7%. Biała świeca zmiany trendu. Od 03.02 stracił jedynie 1,2%. Ma ktos jeszcze wątpliwości co bedzie rano? Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
8 lutego 2010 00:45:30
Rano pewnie może być na dwoje babka wróżyła, xo sugerowały tylko, że w średniej perspektywie w USA wielce prawdopodobna jest ewakuacja słoni, ale czy to już hmmm.... kto to może wiedzieć. Dużo jeszcze pracy domowej do odrobienia.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
8 lutego 2010 00:45:48
Rano mam nadzieję,że spółki z portfela Stockwatchersów otworzą wyżej.  I pewnie wyżej zamkną.Ale biała świeca na tygodniowym?  Tu już nie mam pewnosci. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
8 lutego 2010 01:17:38
Fajna obiektywna analiza techiczna obecnej sytuacji cobrasmarketview.blogspot.com/...Jeśli komuś nie chce się czytać - najprawdopodobniej to już koniec korekty, choć nie ma pewności czy nie będzie jeszcze jednej czarnej świeczki. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
8 lutego 2010 08:59:26
Zachęcony faktem, że misie powołują się na giełdę w Izraelu postanowiłem sprawdzić cóż to za jedna. Indeks TA-100 jest obecnie WYŻEJ niż na początku lutego. W lutym tamtejsza giełda odnotowała 3 dni wzrostów (02, 03, 05.02) i tyleż dni spadków (01, 04, 07.02). W całym 2009 roku indeks ten tylko trzykrotnie kończył dzień na poziomie wyższym od obecnego (za każdym razem minimalnie, obecny poziom to 1063,49 a w najwyższym punkcie 2009 roku było to 1067,5).
Innymi słowy oni są tuż przy swoim szczycie z 2009 roku. W styczniu 2010 byli już troszkę wyżej, w dniu 11.01.2010 mieli nawet wyskok na 1100,22 na zamknięciu, ale i od tego poziomu spadli do dzisiaj mniej niż 3,5 %.
Misie powołują się na coś, co do ich aktualnej teoryjki akurat pasuje, a że często gdzieś uda się znaleźć giełdę, która akurat spadła, ich arsenał zdaje się duży.
Ale dlaczego Izrael nie był istotny, gdy korekta u nas trwała w najlepsze? Czy tylko dlatego, że gdybyśmy mieli wzorować się na TA-100, tej całej straszliwej korekty prawie byśmy nie zauważyli?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
8 lutego 2010 09:34:39
Czemu patrzycie na giełde w Izraelu jak by miala wyznaczać cokolwiek? Przyjmijcie do wiadomości że ta giełda w niedzielnej sesji powtarza ruch sesji piątkowej giełdy amerykańskiej, i w żadnym razie nie wyznacza zadnego kierunku!!! Owszem TA-100 to taki ichniejszy WIG-20 i tyle w temacie. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
8 lutego 2010 09:37:08
jakioś od 2 lat sobie obserwuje tase i śmiało można stwierdzić że oni są wyznacznikiem niczego a wszyscy się fascynują ich sesją chyba tylko dlatego że jest w niedziele. liczy się tylko nikkei i sp nic więcej. EEX
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 lutego 2010 09:48:02
i jak? wszyscy już jesteście zarobieni? korekta w górę rachityczna nawet bardziej niż myślałem
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
8 lutego 2010 10:01:07
Vox napisał(a):i jak? wszyscy już jesteście zarobieni? korekta w górę rachityczna nawet bardziej niż myślałem Vox nie dziel skory na Byku :) korekta niby trwa a wogole nie wiadomo czy to korekta czy korekta korekty czy moze korekta sie konczyla a wracamy do wzrostow :P Ciekaw jestem czy ktos polozyl by reke pod toporem obstawiajac jakis scenariusz :)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
8 lutego 2010 10:01:49
Vox napisał(a):i jak? wszyscy już jesteście zarobieni? korekta w górę rachityczna nawet bardziej niż myślałem Vox, jeszcze dziś na otwarciu można było dokupywać dużo spółek po cenach zbliżonych do piątkowego zamknięcia. Ale wiara widzę w narodzie już ma się sporo lepiej niż jeszcze pół godziny temu. To w górę to nie korekta, to nasz trend. Korektę właśnie zaliczyliśmy i była w drugą stronę.
|
|
Wysłane:
8 lutego 2010 10:25:33
Cytat:To w górę to nie korekta, to nasz trend. Korektę właśnie zaliczyliśmy i była w drugą stronę.
zobaczymy sam nie jestem niczego pewien, ale trend jest spadkowy, i dopóki się nie odwróci, akcji nie tykam. pewnie że grając z trendem traci się część ruchu, ale taka jest cena tej metody gry
Edytowany: 8 lutego 2010 10:27
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
8 lutego 2010 10:26:37
Vox napisał(a):sam nie jestem niczego pewien, ale trend jest spadkowy,
w jakim przedziale czasowym? EEX
|
|
Wysłane:
8 lutego 2010 10:28:18
gram wg. interwału tygodniowego rzecz jasna. a świeczka z poprzedniego tygodnia jest dosyć długa. może zniesiemy nawet 50% tej świeczki? ale nie sądze że aż tyle.
a dzisiaj ładna obsuwa w dół. FKGH już -2PLN od maksa, kontrakty na FW20 dołują
Edytowany: 8 lutego 2010 10:32
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
8 lutego 2010 10:29:36
Vox napisał(a):i jak? wszyscy już jesteście zarobieni? Oczywiście Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 300
Wysłane:
8 lutego 2010 10:32:28
pomieszanie z poplątaniem nawet na wątku niedźwiedzie stają się bykami, byczki przepoczwarzają się w miśki ale twardogłowych również pełno. owner ja bym to Twojej krótkiej 2-podmiotowej listy dodał jeszcze b-share :) akcji nie mam, byczych argumentów nie kupuje. więc w najgorszym razie się pomyle, dawcą kapitału nie będę :) bynajmniej wg mnie to taka korketa w locie, wydaje mi się że czeka nas nieciekawy tydzień, kilkusesyjny marazm z końcowym efektem na zbliżonych poziomach. później wciąż w dół. takie starcie opinii, ktoś trafi, ktoś się pomyli :) każdy swoim sterem i żeglarzem.
|
|
Wysłane:
8 lutego 2010 10:35:08
gruby tankuje S na potęgę. przed chwilą poszło 20 S na FKGH na raz a cały LOP to nawet nie 1k. edited: chyba że to wycieczka pod stopy była jednak... teraz zakręciło FW20 +0,68% po spadku -4% w piatek na zmianę trendu nie wygląda jakoś
Edytowany: 8 lutego 2010 10:39
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.