Temat:
PGE
juz wam tłumaczyłem kiedys ,najpierw zjazd do przedzialu 15-17 a dopiero potem róbta co chceta
|
|
Temat:
PGE
błeee wkrotce druga emisja pge, tauron i odpływ srodkow na pzu,polkomtela itp. poczekajcie z kupnem pge w okolicach 18pln
|
|
ludzie skończcie z tymi szyjami i innymi "formacjami" ,dali małpie zabawke... zeby ją kontrolować. no wiec bedzie tak... ta czerwona linia ,ktora oznacza wykres wigu dobije do 2400 a potem opadnie.i to wkrotce. no juz spokojnie,,, i nie bawcie sie kredkami
|
|
Temat:
PGE
na wigu mały wzwód przed duzym zwisem a pge niczym adam małysz leci głową w dół ale uwaga bo bedzie wybicie z proguuu i rekord skoczni ale dopiero kolo 17 pln za akcje
|
|
Temat:
PGE
ludzie darujcie sobie te rysuneczki, korekta sie skonczy jak dojdziemy do ceny 17-18pln za akcje. ile razy mozna to powtarzac.gruby pan w modnych grubych czarnych oprawkach okluarkow z pejsami za uszami tak zdecydowal ,pan silwerman i zax,i przestańcie bawic sie kredkami
|
|
Temat:
PGE
kurka_wolna napisał(a):DI BRE utrzymał rekomendację kupuj dla akcji PGE, wycena 140,3 zł ISB - Biznes 18 Lut 2010, 17:33
...NOMEN OMEN...i niech się stanie 140 czy 1,40? no bo 140 raczej mało prawdopodobne ale z drugiej strony 1,40 tez mi sie wydaje przegięciem. a co myslą w tym temacie uczciwi ludzie? jesli napiszą tą rekomendacje w bre na papierze firmowym i zastawia swoja siedzibe , to moge sprzedać mućke i zainwestować w pge.ale jesli to tylko taka ,rzekłbym luźna dygresja ,zachaczająca jedną nogą o propagandę a drugą o wrożenie z fusów to chyba nie zaryzykuje.gdybym miał tanio te akcje i wielka tube ,zeby mnie słyszało duzo ludzi to tez bym krzyczał ,ze bedzie drożej:) ,aha czyli to jest tzw rekomendacja? czyli na targu jak jest ostatnia szansa i okazja bo taniej nie bedzie to tez jest rekomendacja? fiu fiu to my w Polsce mamy raj ,sami analitycy fiu fiu 140 fiu fiu ,,,,a bioto po ile?moze 200pln?co ? jak myslicie?
|
|
Temat:
PGE
a wiec jak widzimy na załączonym przykładzie, giełda to emocje ,emocje i jeszcze raz emocje. wszystkim inwestorom proponuję zainteresowac sie obok czysto biznesowych zagadnień takze psychologią społeczną. widzimy oto jak moj rozmówca ,niejaki markuz12, poddany lekkiej ,niewyszukanej presji z mojej strony, ulega bodzcom,przyczyniającym sie do postawy gniewnej czy wrecz niechetnej mojej skromnej osobie. pragnę zwrocic wasza uwagę ,ze w skali i rozmiarze ten drobny incydent o charakterze ,rzekłbym poznawczym to błahostka wobec bodźców ,impulsów i niepokojów jakim inwestor ulega grając na giełdzie. co za tym idzie moja poprzednia teoria "stada baranów na gpw " nabiera nowego odswieżonego kolorytu po krótkiej acz intensywnej wymianie garsci mysli z niejakim markuzem12. emocje ,emocje, emocje,,, giełda to zarzadzanie ludzkimi emocjami ,a skoro Pge jest notowane na warszawskim parkiecie ,podlega tym samym mechanizmom.wchodzac na parkiet papierów wartosciowych pamietajcie, a pisze to ku przestrodze, ze obok ciebie stanie osobnik płochliwy,niecierpliwy,wpadający łatwo w złość i zmieność nastrojów , ot przykladowo tylko wzmiankując Pan Markuz12 którego darzę wielką i niezmienną atencją. moi drodzy czas konczyc ale chce dodac wam tylko otuchy ,ze choc Pge słabo stoi , to moje widełki cenowe określają przy hossie cene papieru na 22+.  heee
|
|
Temat:
PGE
markuz12 napisał(a):ironman napisał(a):markuz12 napisał(a):ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek  arctic? nie znam ,a o czym to jest? to sie wysil i poszukaj wchodzi niebawem do swig..a wracajac do Merytorycznego Kolegi masz cos wiecej do powiedzenia w PGe? moze kolejne widelka cenowe okraszone bogata argumentacja ? p.s nie przeprosiles Kolego oceniajac mnie niegrzecznie..szanuje konstruktywna krytyke ..na to do tej pory nie bylo Cie stac a do innych sorki za smietnik ktory sam tu tworze a o jaką konkretnie argumentacje ci chodzi? za bardzo nie rozumiem. logiczną?poprostu spojrzałem na wiga i kilka innych spolek -molochów i wyciagnalem taki wniosek subiektywny. argumenty to wymienia miedzy soba Pan Grad ,Panowie Goldman i kilku innych tuzów. ty i ja dostajemy piąta wodę po kondzieli w postaci bierzacego kursu.argument no ok,,, prosty,,,raczej pytanie ,,a czemu ma byc teraz drogo? komu sie to opłaci? moje wyceny nie sa z kapelusza , o ile pamietam cena emisyjna akcji poczatkowo miała wyniesc okolo 17pln tylko stado baranów zlewarowanych i podnieconych perspektywą zysku zacheciło Goldmana do podwyzszenia kursu emisyjnego. no tak to jest jak 90%inwestorów indywidualnych oglada ten sam program o giełdzie w telewizji heee pge musi spadac aby zlewarowane stado baranów zniecierpliwione kosztami kredytów odsprzedało akcje taniej tej samej grupie ,która im udzielala kredytów - aj aj i to jest biznes podwójny ale nie dla ciebie lewarujący kolego...
|
|
Temat:
PGE
markuz12 napisał(a):ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek  arctic? nie znam ,a o czym to jest?
|
|
Temat:
PGE
raadziuu aleś sie obudził z info ho hoho  ,reakcja na news? spadnie pod 20pln zeby jak wejdzie do wigu 20 mogło podskoczyc dumnie do 20 z powrotem.
|
|
Temat:
PGE
 z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych
|
|
Temat:
PGE
aha i jak bedzie w wigu20 to juz zawsze tylko do góry?  głupich nie sieją
|
|
Temat:
PGE
watki o Pge powinny byc dwa ,dla tych co kupili i dla czystych. ci co kupili uprawiają życzeniowe czarymary i zaklinanie węża a "czyści" muszą nameczyc oczy zeby wyłuskać kilka merytorycznych postów na temat pge napisanych obiektywnie przez innych "czystych" ludzie otworzcie oczy- najpierw nur pod 20pln w okolice 18,17, a dopiero potem róbta co chceta. a pierdoły o wigu 20 ,dobieraniu przez duzych i nagłe skokikursu w góre schowajcie miedzy bajki tymczasem, i pupy nie zawracajcie a ni wisły kijem bo sie nie da
|
|
Temat:
PGE
najpierw nur pod 20pln potem róbta co chceta
|
|
mathu napisał(a):bulluk napisał(a):Czyli reasumujac, w 'najgorszym wypadku' czeka na ponowna mozliwosc kupowania akcji po bardzo atrakcyjnych cenach... W najgorszym wypadku dostaniesz margin call i nie będziesz miał za co kupować w dołku Ale tak nie będzie. W piątek Goldmany pokazały wszystkim kto tu rządzi. Zresztą nie tylko w piątek, bo prawdopodobnie wszystkie wzrosty od marca są pielęgnowane przez nich, łącznie z sterowaniem obecną "korektą". Jeśli ktoś tego nie widzi i dalej myśli że to rynek podejmuje decyzje, to... powodzenia. Prosiliście o głębszą korektę od września, to proszę bardzo - dali wam korektę żebyście dalej myśleli że wszystko jest jak dawniej. Postarali się żeby wszyscy byli zadowoleni - elliotowcy dostali swoje książkowe ABC, fibotraderzy dokładnie 38.2 od ostatniego głębokiego dołka, świeczkowi młotek z odpowiednim wolumenem. Czyli wszystko zgodnie z regułami, nie? "Nie reagują już na dobre dane" - a kiedy na nie reagowali? Zawsze decydowały Goldmany. Przez ostatnie tygodnie też, tylko przekręcili wajchę w drugą stronę, bo "korekta się należała". Ale teraz wracamy do "nie reagują na złe". Jak już przyjdzie im do głowy spuszczenie kurtyny i zrobienie prawdziwej zwały to nawet największe misie w tym wątku zapłaczą. Ale teraz wracamy do pompowania. do pompowania? a mi sie zdaje ze jestesmy dopiero w polowie korekty
|
|
Temat:
PGE
sbyszek napisał(a):ironman napisał(a):na mojego nosa z pge bedzie tak jak z tpsą ,chodzi mi o wykres i charakter spolki w portfelu wielkich graczy. spolka defensywna ,dryfujaca w tym samym korytarzu cenowym z tendencją do obsuwy Analogiczna spółka jaką jest CEZ zaprzecza tym przypuszczeniom. Wiadomo nie od dziś, że ciężkie spółki wolno się ruszają i odwrotnie. To tak jak w przyrodzie. A jak sobie prześledzisz historyczne notowania (dostępne w internecie) większości europejskich spółek energetycznych to stwierdzisz, że ... internet to przydatne źródło do analiz rynkowych. Zamień nosa na internet. analogia ,hmmm a na mojego nosa wiele te spolki rozni.przeczytaj wywiad z prezesem cez'u to bedziesz wiedzial co mam na mysli. wywiad oczywiscie dostepny w internecie:) z drugiej strony czemu mam zmieniac swoj wlasny instynkt "na nosa" na jakieś tam anal-izy ,które są bardzo często prostackim naganianiem? kto mowi ,ze sie ciezko nie ruszają? potwierdzam powoli w dół. "zmień nosa na internet" wkrótce niektórzy bez internetu nie bedą umieli sie normalnie wysrać
|
|
Temat:
PGE
a pge dalej spada ,hue hue te podwyzki funta klaków warte
|
|
Temat:
LOTOS
ten Grad i Po zaczynają byc już smieszne. szejki im odbiły do głowy. kompromitacja arabska ze stoczniami teraz lotos. no ale emiraty arabskie to dobry slogan dla ciemnego ludu. taki PR dla ubogich
|
|
Temat:
PGE
na mojego nosa z pge bedzie tak jak z tpsą ,chodzi mi o wykres i charakter spolki w portfelu wielkich graczy. spolka defensywna ,dryfujaca w tym samym korytarzu cenowym z tendencją do obsuwy
|
|
Temat:
PGE
czytałem analize ,ze cena akcji spadnie do 15-18pln za sztuke a potem na pólnoc ,stare powiedzenie mowi,ze jak usłyszysz o złotym interesie w maglu to dawaj noge czym predzej. a o pge gadały nawet panie w warzywniaku.naiwnym slina pociekła z mordek ,bo juz liczyli zysk zapominajac o ryzyku. a najwiekszym debilizmem w moim przekonaniu jest kupowac akcje za kredyt. trzeba byc juz odmożdżonym gadżetem zmielonym przez medio-banki pozbawionym podstawowego instynktu cwaniacko -rozsądkowego. frajerstwo uwierzyło w złota rybkę a teraz pomstuje. moze nadchodzi korekta, cena pge moze jest przeszacowana ,moze kapitał czeka na inne lepsze debiuty a moze jutro pge bedzie po 30
|
|
Temat:
PGE
koto57 napisał(a):piszę dane z rachunku Vat za przesył energi w m-cu wrzesień - grudzień 2009
" PGE Obrót Spółka Akcyjna -Rejon Sprzedaży Energii Jasło"
A moze to nie to PGE?
Jeżeli nie to prosze mnie uswiadomić.
Pozdrawiam,
oo coś nowego , do Jasła prąd doporowadzili a tak serio ,to tez mi sie wydawało ze tylko produkuja a tu prosze ,zaraz sie okaze ze nie sa monopolista fiuuu
|
|
Temat:
PGE
Kasia Stefanska napisał(a):koto57 napisał(a):jeżeli pozwolicie zabiorę głos,
po co PGE reklama za 35 mln pzl( arena), przecież np. w moim województwie są jedynym dystrybutorem energii i jaki mam wybór?
dyktują warunki jakie chcą i na jakie pozwala im KUOKiK.
Czy się mylę? Sorry, jednak mylisz się co do jednego. PGE nie jest dystrybutorem energii. Pani Kasiu ,dziękuje za przejrzyste i logiczne wytłumaczenie dotyczące zaangazowania Pge w projekt medialno marketingowy.bardzo sobie cenie Pani posty ,są merytoryczne i stanowi dla mnie Pani wzór do nasladowania.nie ma w nich tego śmiesznego zacięcia w których wszystko jest czarno-białe. w swoich postach rysuje Pani obiektywny obraz sytuacji.pozdrawiam.
|
|
Temat:
PGE
kselos napisał(a):To już coś konkretnego, bo jakby się tu mała "pyskówka" zrobiła, a jakby brakuje dyskusji na temat przyszłości kursu. masz racje ,brakuje konkretów i rzeczowej rozmowy ,wielu lubi pomielic tylko jezykami np.ostatnio przyłapałem na tym panów gleba i discopolo stad była ta jak to słusznie okresliłes pyskówka, no ale jak sadze wyprostowałem juz tych panów i bezpodstawnie nie bedą juz wydawać nieuzasadnionych opinii. jesli chodzi o przyszłosc kursu nie bede sie za duzo wypowiadał ,bo zaden ze mnie analityk. na forum widziałem ,kilka sensownych postów osob ktore na profesonalnym poziomie zajmuja sie analiza techniczną oraz fundamentalną.jesli jestes ciekawy kursu pge polecam zapłacic abonament na SW ,bedziesz miał dostep do szerszej palety informacji ,analiz,współczynników ryzyka itp. co pozwoli tobie na samodzielne podjecie decyzji.pzdr
|
|
Temat:
PGE
2mek99 napisał(a):tOfi napisał(a):discopolo napisał(a):Po co monopoliście wydatki na marketing? Gdy Allianz kupił nazwę stadionu to zrobił to z myślą o większej sprzedaży. PGE równie dobrze mogłoby zmarnować kasę na budowę piramidy. Moja teoria jest taka: Główny akcjonariuszem PGE jest MSP, które i tak musiałoby zainwestować w budowę tego stadionu, a tak przynajmniej wydaje z kasy PGE i defit pozostaje na stałym poziomie Będę adwokatem diabła. Za to że PGE będzie sponsorować ten stadion dostanie zapewne wypasioną lożę sponsorską z obsługą kelnerską itp. "Ścisłe kierownictwo" będzie za friko oglądać mecze na EUR 2012 a może jeszcze jakieś koncerty itp. Będzie mogło zapraszać znajomych i rodzinę królika. To oczywiście postępowanie dokładnie wmyśl zasad, o których pisałem w jednym z moich poprzednich postów (jak działają zarządy w firmach państwowych czyli niczyich). Mam nadzieję, że się mylę ale realizm podpowiada coś innego. spokojnie, dla osób interesujących sie giełdą istnienie Pge to oczywistość.jednak duza czesc społeczeństwa nie ma zielonego pojecia o pge.działania marketingowe,promocja i budowa wizerunku (pge arena) to nic złego, przy załozeniu dalszego rozwoju firmy ,jej ekspansji itp sponsorowanie stadionu to naturalna sprawa. miały byc przykłady marnotrawienia pieniedzy. reklama na stadionie to okres 5 lat. 35mln/5lat=7000000/365dni=19 178pln ludzie to mały pieniądz a gigantyczna promocja . jakies inne przykłady?
|
|
Temat:
PGE
2mek99 napisał(a):ironman napisał(a):
banalnie upraszczasz.wydaje ci się ,ze działanie prywatnego kapitału na i poza granica prawa działaja na korzyść przedsiebiorstwa. chyba jednak nie!!! proponuje zajrzec do archiwum newsów i sprawdzic jak wiele nieuczciwosci w prywatnym kapitale doprowadziło do spektakularnych upadków wielkich gigantów-pieniadz stracony nieodwracalnie, gigantyczne koszty socjalne zwiazane z opieką wylanych na bruk itp poszukaj tego jest naprawde wiele(usa,pl)np. zaangazowanie agory w ustawe medialna (czyli ów lobbing) odbiło sie dobrze czy źle na jej kondycji,kursie,prestizu? ale do rzeczy dyskusja zaczeła sie od tego czy ktos znajdzie 10 przykladów marnowania pieniedzy w pge i tego wątku się trzymajmy,no niech ktos znajdzie przykład gdzie zmarnowali ehh z 10% kapitału? banały łatwo przychodzą ,mielenie ozorkiem tez, konkrety prosze.
Nie napisałem, że działają na korzyść przedsiębiorstwa ale że te działania mają taki cel. Natomiast działania zarządów w firmach państwowych już z założenia mogą mieć negatywny wpływ na biznes. Już sam proces rekrutacji pracowników ma na celu ograniczenie ryzyka związanego z nieodpowiednim działaniem personelu. Jeżeli w firmach państwowych od początklu dobiera się znajomych nie mających pojęcia o biznesie to nawet bez żadnej korupcji tworzy się mechanizm podnaszący ryzyko dla właściciela (czyli dla Pana i Pana, dla społeczeństwa). A niestety konkursy (uczciwe) to u nas rzadkość. a wiec proces rekrutacji to zródło marnotrawienia kapitału? hmm.. podaj jakies konkrety z pge który z menadzerów to znajomek nieobeznany w biznesie?
|
|
Temat:
PGE
summus napisał(a):sam stwierdziłeś przed chwilą, że do nadużyć dochodzi w gigantach kapitałowych, a one z prywatną własnością mają już mało wspólnego. w PGE tym bardziej brakuje gospodarza; jest za to nieunikniony konflikt wielu grup interesu. wydaje mi się, że twoje zaangażowanie emocjonalne, żelaźniaku, związane jest ze znaczną wtopą na PGE. chcesz konkretów ? oto konkret: http://www.rp.pl/artykul/405831.htmlczy prywaciarz instalowałby coś takiego? nie zainwestowałem nawet 1pln w pge. artykuł który podlinkowałes nie wskazuje na marnotraswto a wrecz przeciwnie.
|
|
Temat:
PGE
discopolo napisał(a):To jest banalnie proste. Firmy państwowe są beznadziejnie zarządzane. Niektóre prywatne również, ale tylko niektóre. podaj przykład z firmy Pge Panie Discopolo bo oto sie rozchodzi w tej dyskusji ,co zostało źle zarządzane w Pge. 35mln za prawo do nazwy to malutko jak na pge. ale dlaczego firma miała by rezygnowac z marketingu? przeciez jest notowana na giełdzie i buduje sobie jakis wizerunek. tak wiec discopolo i gleb kilka postów temu pomarudzili sobie o wielkim marnotrawstwie w pge ,nie majac zadnych konkretnych danych.oczywiscie to tylko biadolenie prostych ludzi ,ale w pl sporo jest narzekania i obrabiania innym dupy(pardon za slowo) zupełnie bez podstawnie.
|
|
Temat:
PGE
2mek99 napisał(a):ironman napisał(a):discopolo napisał(a):[quote=ironman] gleb i discopolo poprostu obracja sie na plaszczyznie obiegowych opinii ,0 konkretów ,tylko mielenie ozorem, cenie sobie to forum im mniej badziewia tym lepiej. ktos ma cos do pge to prosze o konkrety a nie lanie wody o "marnotrawieniu kasy".
czyli Twoim zdaniem kasa nie wycieka z firm prywatnych na szemrane sponsoringi, "księgowanie kreatywne" i inne lewizny??? oraz prywatny kapitał nie zasila docelowych stref wpływów(np.polityka, inaczej ujmując np. lobbing.)? a moze byś lepiej przejrzał w jak wielu prywatnych zakładach , w radach nadzoryczych "urlopują" się ci politycy. podtrzymuje ,ze nie biorąc tego pod uwage ,poprostu żonglujesz stereotypami(polaryzujesz- to jest ok a to fee) W firmach prywatnych łapówki, sponsoring i lobbing ma na celu zwiększenie sprzedaży lub marży (np. zamówienie bez przetargu). Natomiast w państwowych występuje głównie spłacanie "długów wdzięczności" zarządu za zostanie zarządem oraz wyprowadzanie pieniędzy przez zarząd w celu podniesienia własnego wynagrodzenia. Więc te niecne postępki godne potępienia występują tu i tu ale w prywatnych to działanie na korzyść przedsiębiorstwa, w państwowych na jego niekorzyść. banalnie upraszczasz.wydaje ci się ,ze działanie prywatnego kapitału na i poza granica prawa działaja na korzyść przedsiebiorstwa. chyba jednak nie!!! proponuje zajrzec do archiwum newsów i sprawdzic jak wiele nieuczciwosci w prywatnym kapitale doprowadziło do spektakularnych upadków wielkich gigantów-pieniadz stracony nieodwracalnie, gigantyczne koszty socjalne zwiazane z opieką wylanych na bruk itp poszukaj tego jest naprawde wiele(usa,pl)np. zaangazowanie agory w ustawe medialna (czyli ów lobbing) odbiło sie dobrze czy źle na jej kondycji,kursie,prestizu? ale do rzeczy dyskusja zaczeła sie od tego czy ktos znajdzie 10 przykladów marnowania pieniedzy w pge i tego wątku się trzymajmy,no niech ktos znajdzie przykład gdzie zmarnowali ehh z 10% kapitału? banały łatwo przychodzą ,mielenie ozorkiem tez, konkrety prosze.
|
|
Temat:
PGE
discopolo napisał(a):ironman napisał(a): gleb i discopolo poprostu obracja sie na plaszczyznie obiegowych opinii ,0 konkretów ,tylko mielenie ozorem, cenie sobie to forum im mniej badziewia tym lepiej. ktos ma cos do pge to prosze o konkrety a nie lanie wody o "marnotrawieniu kasy".
Jesteś śmiesznie agresywny. To właściwie zniechęca do rozmowy z Tobą, ale zakładam że jesteś kiepsściutko zorientowanym nastolatkiem, więc Ci odpowiem. Tak to już jest na tym świecie że państwowe firmy są folwarkiem polityków i związkowców, wycieka z nich kasa do "zaprzyjaźnionych" firm, na kampanie polityków itd. Stąd każda firma państwowa (jedyny wyjątek to koreańskie POSCO) jest jednym wielkim marnotrawstwem. Ale jednak czasem warto je kupować bo wiele z nich posiada pozycję monopolistyczną, co daje duże korzyści. Czasem renta monopolisty przeważa nad marnotrawstwem, a czasem odwrotnie. czyli Twoim zdaniem kasa nie wycieka z firm prywatnych na szemrane sponsoringi, "księgowanie kreatywne" i inne lewizny??? oraz prywatny kapitał nie zasila docelowych stref wpływów(np.polityka, inaczej ujmując np. lobbing.)? a moze byś lepiej przejrzał w jak wielu prywatnych zakładach , w radach nadzoryczych "urlopują" się ci politycy. podtrzymuje ,ze nie biorąc tego pod uwage ,poprostu żonglujesz stereotypami(polaryzujesz- to jest ok a to fee)
|
|
Temat:
PGE
Kasia Stefanska napisał(a):ironman napisał(a):gleb napisał(a): ironman napisał(a):discopolo napisał(a):Pieniądze to oni marnują, ale korzystają z monopolistycznej pozycji. Bywa że korzyści z takiej pozycji przeważają nad marnością zarządzania i bilans wychodzi na plus. ty no ale nie rób z siebie wała i podaj z 10 przykładów opartych na faktach jak "oni marnuja te pieniadze"?! jakies konkrety bo inaczej masz u mnie złoty order babci klozetowej gdzie państwo miesza się do gospodarki, z definicji pojawia się marnotrawstwo. jeżeli chodzi o PGE to jest tego wiele: -zbytnie pobłażanie nierobom za związków zawodowych -finansowanie stadionów, by wypromować logo monopolisty -obsadzanie przez państwo kierwowniczych stanowisk w zarządzie z politycznego rozdania. odprawa poprzedniej ekipy po zmianie rządu wiąże się z kolosalnymi odprawami -ustawa kominowa sprawia, że zarządzający mają nieprzezwyciężoną skłonność do kręcenia lodów na boku -ekonakładka na nowobudowany blok elektrowni w Bełchatowie 3-krotnie zwiększy koszt wytwarzanego prądu -brak przygotowania do budowy elektrowni atomowej, nierealne terminy i kosztorys, mogą pociągnąć przedsiębiorstwo na dno a ty nie odzywaj się w w ten sposób do kolegi, bo zaniżasz poziom dyskusji. 1.pobłazanie nierobom? czego nie robią? raczej cudów w pl. nie ma ,a ludzie walczą o swoje. ale mogliby nie pobłazać , ciekawe tylko czy kilka strajków nie byłoby kosztowniejsze niż to twoje pobłażanie. 2. dofinasowanie sportu ,kropla w morzu w portfelu pge - bez zupełnego wpływu na wyniki finansowe społki 3.obsadzanie stanowisk ,efekt koryta - ok jeden sensowny przykład (miało byc 10) 4.ustawa kominowa -domena rządu a nie pge. 5.ekonakładka ,myslisz ,ze bez "eko" bedzie lepiej, mozemy podyskutować 6.elektrownia atomowa, pieśń przyszłości a przykłady miały opisywac marnowanie pieniedzy szesc punktów ,dwa do dyskusji ,reszta stereotypowe gadanie dwóch sąsiadów pod smietnikiem albo w windzie.dostajesz złoty order:) czekam na wiecej przykładów. Dżemdobły! Co do punktu numer 1 o nierobach, to proszę spojrzeć na wskaźniki efektywności każdego zatrudnionego. Przychody/liczba zatrudnionych i porównanie wskaźnika do np. Orlenu wskazuje zdecydowanie, że PGE ma pole do popisu w zakresie restrukturyzacji zatrudnienia i nie tylko. Ale ze mnie dyplomatka, nie? Elektrownia atomowa też nie do końca jest pieśnią przyszłości. To, że nie widzmy jej budowy nie oznacza, że spółka nie ponosi nakładów na jej stworzenie. W tym przypadku udział w podejmowaniu decyzji o jej powstaniu będzie przebiegał pod dyktando polityczne. I koszty nie będą miały znaczenia. o konkretach ciężko mówić, bo pewnie chciałbyś widzieć dokładne liczby i działania. Ale jako malutcy tego świata nie mamy dostępu do tego typu informacji. gleb i discopolo poprostu obracja sie na plaszczyznie obiegowych opinii ,0 konkretów ,tylko mielenie ozorem, cenie sobie to forum im mniej badziewia tym lepiej. ktos ma cos do pge to prosze o konkrety a nie lanie wody o "marnotrawieniu kasy". nie znam tych wskaznikow efektywnosci pracownika.podaj jakis link.
|
|
Temat:
PGE
gleb napisał(a): ironman napisał(a):discopolo napisał(a):Pieniądze to oni marnują, ale korzystają z monopolistycznej pozycji. Bywa że korzyści z takiej pozycji przeważają nad marnością zarządzania i bilans wychodzi na plus. ty no ale nie rób z siebie wała i podaj z 10 przykładów opartych na faktach jak "oni marnuja te pieniadze"?! jakies konkrety bo inaczej masz u mnie złoty order babci klozetowej gdzie państwo miesza się do gospodarki, z definicji pojawia się marnotrawstwo. jeżeli chodzi o PGE to jest tego wiele: -zbytnie pobłażanie nierobom za związków zawodowych -finansowanie stadionów, by wypromować logo monopolisty -obsadzanie przez państwo kierwowniczych stanowisk w zarządzie z politycznego rozdania. odprawa poprzedniej ekipy po zmianie rządu wiąże się z kolosalnymi odprawami -ustawa kominowa sprawia, że zarządzający mają nieprzezwyciężoną skłonność do kręcenia lodów na boku -ekonakładka na nowobudowany blok elektrowni w Bełchatowie 3-krotnie zwiększy koszt wytwarzanego prądu -brak przygotowania do budowy elektrowni atomowej, nierealne terminy i kosztorys, mogą pociągnąć przedsiębiorstwo na dno a ty nie odzywaj się w w ten sposób do kolegi, bo zaniżasz poziom dyskusji. 1.pobłazanie nierobom? czego nie robią? raczej cudów w pl. nie ma ,a ludzie walczą o swoje. ale mogliby nie pobłazać , ciekawe tylko czy kilka strajków nie byłoby kosztowniejsze niż to twoje pobłażanie. 2. dofinasowanie sportu ,kropla w morzu w portfelu pge - bez zupełnego wpływu na wyniki finansowe społki 3.obsadzanie stanowisk ,efekt koryta - ok jeden sensowny przykład (miało byc 10) 4.ustawa kominowa -domena rządu a nie pge. 5.ekonakładka ,myslisz ,ze bez "eko" bedzie lepiej, mozemy podyskutować 6.elektrownia atomowa, pieśń przyszłości a przykłady miały opisywac marnowanie pieniedzy szesc punktów ,dwa do dyskusji ,reszta stereotypowe gadanie dwóch sąsiadów pod smietnikiem albo w windzie.dostajesz złoty order:) czekam na wiecej przykładów.
|
|
Temat:
PGE
discopolo napisał(a):Pieniądze to oni marnują, ale korzystają z monopolistycznej pozycji. Bywa że korzyści z takiej pozycji przeważają nad marnością zarządzania i bilans wychodzi na plus. ty no ale nie rób z siebie wała i podaj z 10 przykładów opartych na faktach jak "oni marnuja te pieniadze"?! jakies konkrety bo inaczej masz u mnie złoty order babci klozetowej
|
|
Temat:
PGE
Anaconda napisał(a):ironman napisał(a):najpierw pewnie zleci do 15 pln jak gdzies czytałem a potem bedzie sobie rosło za rok ,dwa a moze bedzie inaczej, wogole to radze sie zdystanować i wybrać na zimowy spacer ,przeciez wiekszosc siedzi non stop przed komuterami, moze np jakies łyzwy?biegówki? podobno mozna sie swietnie na biegówkach zrelaksować, a Pge bez nas sie nie zapadnie pod ziemie. beda akcje pracownicze ,bedą chyba dodatkowe pakiety ze skarbu państwa, bedą jakies inwestycje,,,,,proponuje długi spacer a potem ciepłą herbate z rumem. ostatnio byłem w czechach 0.5l beherovki 149koron (ale grzeje uuuaaaa),dobra w morde jeża
Usmialam sie do lez Zleci do 15 zl bo gdzies czytales ? ja slyszalam od maja 2009 ze korekta na GPW zbliza sie wielkimi krokami , ze w lipcu , w pazdzierniku itd itp, gdybym nie kupila kwitow to bym sobie nie wybaczyla , a pamietasz jak ropa miala skoczyc na 200 zl :0 , albo ze banki w PL upadna, tez mowili Na obecna chwile PGE bardzo mi ciazy , bo mam tego sporo , kazda kupiona spolka z wig20 w czasie debiutu PGE dalaby juz jakis zysk , na obecna chwile po usredniniach jestem na PGe na zero , decyzje podejme w tym tyg co dalej zrobic z kwitami Ps. Wyspacerowa;am sie przez okres swiateczny wystarczajaco , teraz pora zarabiac, bo moze i ty masz staly etat , co niektorzy zyja z GPW i powaznie to zajecie traktuja CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM : nie zleci bo tak gdzies przeczytałem ,ale przeczytałem ,ze zleci (mała róznica co?)gdzie na jednym z blogów tych mędrków co robią sobie zdjecie w gajerku ,zakładaja okularki w grubej oprawce i komentuja rzeczywistość,co przychodzi im z największym trudem (mniejwiecej tak jak tobie czytanie;)bez urazy.czym sie wogole przejmujesz masz akcje poteznej spolki ,kiedys wyskoczy do góry. teraz proponowałbym ci medytacje ,zajecia z jogi ,albo biegówki. wiesz dzis Pge dalej spada ,bo podobno cena debiutu była za wysoko postawiona.
|
|
Temat:
PGE
Macku 1981 czyżbyś sie nie wyspacerował?przeciez to nie jest trybuna ludu z jedna słuszną linią. zacytowałałem czyjąś opinię i od tego jest forum. a jesli spadnie to co?założysz noge za głowe i obskoczysz pałac kultury na jednej nodze?przeciez nie napisałem "od przyszłego tygodnia jaaazdaaa leszcze... " ,wiec mnie nie "bankieruj".złapałes bulwersa zamiast napisać cos o Pge. Ale młody jestes (1981) i taki ładny wiec może masz racje.Pge tymczasem klepie biede bo ludziska to sprzedają....
|
|
Temat:
PGE
najpierw pewnie zleci do 15 pln jak gdzies czytałem a potem bedzie sobie rosło za rok ,dwa a moze bedzie inaczej, wogole to radze sie zdystanować i wybrać na zimowy spacer ,przeciez wiekszosc siedzi non stop przed komuterami, moze np jakies łyzwy?biegówki? podobno mozna sie swietnie na biegówkach zrelaksować, a Pge bez nas sie nie zapadnie pod ziemie. beda akcje pracownicze ,bedą chyba dodatkowe pakiety ze skarbu państwa, bedą jakies inwestycje,,,,,proponuje długi spacer a potem ciepłą herbate z rumem. ostatnio byłem w czechach 0.5l beherovki 149koron (ale grzeje uuuaaaa),dobra w morde jeża
|
|
Temat:
PGE
moce zainstalowane pge moc12gw ,udzial w rynku 40%,udzial w rynku dystrybucji 26%,odbiorca finalny 5mln tauron moc5gw,---------------15% -------------------------- 27%,-----------------4mln
na moje oko to ten tauron bardziej wydajny i efektywny ,a moze niech to ktos madrzejszy skomentuje ,bo ja tylko humanistyczne studia konczyłem:)
|
|
Temat:
PGE
tak sobie dumam o pge, ze w sumie chyba to nieco przymulona spólka. w portfelach bardziej zasobnych bedzie pełnic funkcje podobną do telekomunikacji polskiej-spolka defensywna ,w pewnym trwałym korytarzu cenowym.oczywiscie to taka luzna refleksja. watchdog gdzies na forum napisał w odpowiedzi na pytanie o perspektywy rozwoju pgnig ,ze ta spolka nie ma wiekszego pola dynamicznych ruchów( moje słowa a nie jego),posiadajac juz w kieszeni wiekszosc rynku. z pge moze byc podobnie ,defensywna spolka ,nad która ciąża inwestycje proekologiczne ,modernizacyjne ,c02 itp . kto ma wiekszy udział w rynku energii pge czy debiutujacy tauron?(nawet nie wiem)
związków i zwiazkowców bym sie tak nie czepiał Zygson, złodzieji rownie duzo na pięterku za biureczkiem w gajerkach. Zygson , z laptopikiem na kolankach łatwo pouczać spawacza ,krojczego ,kierowce, sprzataczke co sie powinno a czego nie.nie zapominaj ,ze punkt widzenia zalezy wyłącznie od punktu siedzenia.
|
|
dziekuję Taurusie80
|
|
na innych forach pojawia sie w odniesieniu do Boryszewa , takie oto hasło "syndyk z niemiec", czy ktos mógłby wytłumaczyc o co biega?
|
|
przydałoby sie coś takiego, choć o ile pamietam na jednym z watków umiesciłeś fajne zestawienie debiutów na rok 2010 to moze jednak przydałaby sie kategoria odrębna , w ktorej mozna by podyskutowac...a moze sam wątek wystarczy ,jak myślisz?
|
|
 szacun za tabele ,istotnie 6,4% w odniesieniu do duzych wzrostów na giełdzie nie powala. "lokaty" miały swoj czas ,który minął.jednak nadal czekam na koronny argument obliczeniowy ,aby wypchana oszczednosciami skarpetę zabarać na wycieczkę na wyspę bubu do banku gaga by zdeponować na lokacie fiufiu. ale nie ma co sie czepiać ,lokaty w wysokosci 10% były ok i stanowiły dobra propozycję na dywersyfikację finansów. nawet obecnie ,jesli ktos nie jest DT uważam ,ze przy korekcie i jakimś t.bocznym może sie okazać ,że w danym okresie np 3m ,przykladowe 10k moze przynieść porownywalny dochód (oczywiście to tylko ogolna dywagacja) jest jeszcze kwestia potraktowania finasów-jako kapitalu ,który ma nas utrzymać na bierząco albo nadwyżek ,które zamierzasz na bardzo okreslony czas zdeponować uzyskując bardzo określony wynik.
|
|
aha ,no to napisz co to są "porządne pieniądze" i dlaczego 6,4% kojarzy ci sie placa minimalną  bo za bardzo nie rozumiem
|
|
WD , napisałeś to z przekąsem ale ok;) wiesz jakos nie wyobrazam sobie "podrozy słuzbowych" w celu założenia lokaty na wyspie X. i o ile przeczucie mnie nie myli ,Ty raczej też takich podrózy nie odbywasz. 10% w skali roku w polbanku albo noblu to była fair oferta. a patrzac na wykresy i stopy zwrotu z wielu akcji czy fundów ,10% było bardzo ok. nawet obecnie 6,4% przy okragłej sumie daje dobry bonus i swiety spokoj. pewnie się mylę? ok wiec jade na wyspe rajskich podatków,,,, upssss a ile bedzie mnie kosztowała podroz ,hotel i zarcie i koszty załozenia rachunku ,rejstracji itp?czy aby na pewno nadal to takie opłacalne rozwiązanie? owszem gdybym miał 10mln ,pewnie bym tak zrobił .ale coś mi podpowiada,ze raczej tyle nie maja łącznie nawet wszyscy uzytkownicy tego forum.
|
|
"""Ta sprawa jest juz dawno znana, inflacja pożera praktycznie cały zysk z procentów na lokatach a podatek i tak sie płaci, ci w rządzie o tym dobrze wiedza ale cicho siedzą. Raje podatkowe to jedyne wyjście.""" sorki mistrzu Majama ale pierniczysz bez składu i ładu, tak się składa ,ze mam lokate i inflacja mi niczego nie zjadła .dostane od banku procencik i nie uważam ,żeby te wypracowane 10k jakos zostało mocno zjedzone przez INFL. owszem moze masz i troszke racji jesli myslisz o lokacie na 50pln albo podobnej groszowej, to wtedy twoje 2pln z procentu jakos nie wygladaja ciekawie. ale wez pomysl jaka jest sila nabywcza 10k rok temu i teraz -praktycznie ta sama,,,wiec nie powtarzaj jakis banałów o rajach podatkowych (suma sumarum delikwent z oszczednosciami nie bedzie zapitalał na wyspe X ,zeby założyc lokate na 50 pln) ,zamiast raju podatkowego proponuje ci wyprawe do czeskiego raju zwłaszcza zima są piękne widoki ,no i za te 2pln z lokaty kupisz nawet dobrego browara ,o ile lubisz czeskie piwko?osobiscie uwazam za najlepsze z mozliwych.
|
|
zastanawiam sie na kupnem pge i poszukuje przekrojowej info na temat udzialu w rynku energii w pl wszystkich liczacych sie graczy :pge ,enea,tauron ... ile produkują w procentach energii na potrzeby krajowe ,ile i kto ma jakie udziały w rynku dystrybucyjnym... bede wdzieczny za kazdą info. i linka.
|
|
Watch Dog, zastanów sie czy ten abonament to najlepsze rozwiazanie, to zniechęca (tak mysle ) wiele osob w sytuacji podobnej do mnie.jestem poczatkujący ,nie potrzebuje np.analizy fundamentalnej wszystkich społek i pełnego dostepu z pomoca abonamentu ,oraz długotrwałego wgladu do wszystkich dostepnych danych.moim zdaniem optymalnym rozwiazaniem rownoległym byłby mechanizm zastosowany w autogiełdzie, czyli pewne pakiety info (np na temat jedej spolki) aktywowane za pomoca smsa.inaczej obecnosc wielu osob ograniczy sie do czytania forum.
|
|
Temat:
PKNORLEN
skoro Orlen ma zapasow na 10mld to jaki wplyw maja roznice cenowe ropy na orlen? skoro orlen jest przetworcą i dystrybutorem ropy to jaki wpływ ma cena barylki na orlen. orlenowi w sumie gancegal ,ludzie i tak musza tankowac? piszesz WatchDogu o powolnym zakonczniu kryzysu ,a ja mam pytanie ile baryłek/ton/litrow benzyny albo ropy orlen sprzedał w najgorszym czasie i porownawczym np teraz? mi sie zdaje ,ze ta ropa to tylko wytrych, a serio o kursie decyduje wtopa z mozejkami. ciekawe jak wplynie rowniez sprzedaz polkomtela na orlen. w sumie pozbywa sie chyba zyły złota? drogi Watchdogu gdzie jest skrzynka odbiorcza bo za cholere nie potrafie jej znalezc.
|
|
-jaki konkretnie wpływ ma roznica miedzy brentem a uralem na kurs pkn?
-Ok, Orlen jest ostro skorelowany z wigiem20,zaś wig20 z s&p 500 i nasdaqiem. zatem jesli czytam ,ze:
"należy pamiętać, że optymizm graczy z Wall Street doprowadził do silnego wyśrubowania wycen amerykańskich akcji. Według danych Bloomberga relacja cena/zysk operacyjny dla indeksu S&P500 sięgnęła 21 i jest najwyższa od lipca 2002 roku. Ze względu na gigantyczne straty w sektorze finansowym klasyczny c/z buja w obłokach, gdzieś powyżej poziomu 140. "(zrodło bankier)
...to rozumiem ,ze nad wigiem wisi groźba korekty ,co wiecej przykłądowy PKN tez dostanie po łapach. a wiec czy głownym czynnikiem kursotwórczym będa zagraniczne ideksy ,pomijajac oczywiscie jakies fatalne dane z raportów? z drugiej strony na wykresie 5 letnim ,biorąc sprawe na chłopski rozum pkn jest nisko i ma daleko do "sufitu".
podsumuwujac ,co głównie wpływa na ten przykładowy orlen? -indeksy zagraniczne -cena ropy -dziwne historie (możejki) -wyniki gospodarcze a moze Twoim zdaniem kolejnosci powinna byc inna?
|
|
sucho ,rzeczowo i do bólu, za to cenie to forum i jego uczestników:)
wiem ,ze jestem jak dziecko we mgle i chaotyczny dobór moich pytań tylko to potwierdza no ale trudno.
chciałem zapytać na przykładzie wszystkim znanych : pko i orlen czy początkujący inwestor powinien wstrzymać sie z zakupem akcji do czasu prezentacji raportów (które już za chwile przecież)? wogole jakie jest wasze zdanie na ten temat? inwestowanie przed raportem to ryzyko ale i potencjalny wzrost oraz strata. z drugiej strony mysle sobie ,ze tak duze firmy ulegają "klątwie" negatywychh wyników raczej na krótko (2-3 miesiace) jakie jest wasze podejscie inwestycyjne : inwestujecie tylko po wynikach? (prosze uwzglednic podane przykłady ,bo rozumiem ,ze w przypadku mniejszych spolek i mniejszej plynnosci moze byc inaczej)
|
|
uff zmieliłem całe forum i wiele wątków , dopiero teraz czuję sie jak idiota:)i z podniesiona przyłbicą moge śmiało powiedzieć "wiem ,ze nic nie wiem". chyba na poczatek zaczne od wigu 20 i ograniczonej ilosci spółek 3,4 max. mam do was takie pytanko ,analizowałem forum na bankierze (ale wariactwo) i dwóch użytkowników wymieniało sie opiniami na temat pkn orlen ",ze spada i rosnie ze wzgledu na kontrakty ustawione przez grubasa",czy ktoś mogłby wyjaśnić jak można przewidziec wpływ kontraktu na kurs i wogole jak to się je.rozumiem ,ze jest np. kontrakt terminowy ,który zaklada jakis limit cenowy ,duzy inwestor "manipuluje popytem/podaza tak by ten kontrakt sie wypełnił?jak to zgłebić? poprzednie typy zmieniłem: branza informatyczna : teta , comarch farmaceutyczna:farmacol (czy grypa cos tu zmieni)? paliwa i energia :cez,mol,lotos,pkn orlen usługi:impel ,idm sa. infrastruktura:polimex mostostal,mostostal wawa inne: wsip ,sanok stomil finanse:pko bp ,pekao chemia:azoty tarnów,pulawy co tu sobie odpuscic?coraz mocniej myśle zeby edukacyjnie tylko wejsc w orlen ,polimex ,mostostal wawa,pekao na długo. co to za kryterium - "Iloczyn C/WK * C/Z jest większy od 150" według jednegoz forumowiczów jesli iloczyn jest powyzej 150 to zle swiadczy o spolce i nalezy jej unikac. jakies wyjasnienie?
|
|
w odpowiedzi na pytanie anty_teresa i Vox. myślałem o formie "kup i prawie zapomnij" z regularnym lecz nie codziennym śledzeniem ogólnej sytuacji spólek i gospodarki. przy wyborze spółek kierowałem sie faktem ogolnej wczesniejszej znajomosci firmy/logo/profilu i ugruntowanej pozycji np lidera w branzy ,potentata. przeglądałem wyceny stockwatchowe ale uwazam,ze np. na podstawie kghm potencjał zmianny kursu -65% to jest raczej pobożne zyczenie (ale pewnie sie myle).
dodatkowo nie znajac sie na analizie techniczej ani fundamentalnej postanowiłem przyjąć jedno kryterium (nie smiejcie sie): obserwujac wykres w perspektywie 5 letniej zdecydowałem sie unikać spółek ktorych notowania były niskie,płaskie i monotonne z wyjatkiem przypadajacym na okres ostatniej hossy (czyli taka rownina z jednym szczytem). 1.wsip -wydaje mi się ,ze nie ma konkurencji zbyt wielkiej i duzy rynek zbytu 2.comarch-uwazam ,ze to solidna firma,choc do społek informatycznych nie mam zaufania, tej ufam, czytałem ostatnio wywiad z jej prezesem, uwazam ,ze to porzadny myslacy czlowiek. 3.ciech-potraktowałem tę spólkę jako element dywersyfikacji portfela a moze lepiej wybrac police zamaist ciecha? 4.ropczyce-chyba solidny zakład i podoba mi sie wykres ,powoli,systematycznie pnie sie do góry(pomijam besse) 5.sanok-produkcja bez ,ktorej sie nie obedzie nigdy, czy jest alternatywna spólka? 6.impel -usługi, spółka która sama w sobie jest chyba przykładem dywersyfikacji? 7.mol,cez- wybrałem ze wzgledu na sektor bez którego ani rusz (chciałbym dokupic pozniej pge aby miec energie i paliwo w całej europie srodkowej ,mądre?)
z czego warto zrezygnowac od razu?
brakuje mi spółki surowcowej-uwazam ,ze kghm i bogdanka są za drogie ,czy ktos z panstwa moze wskazac cos innego? uwazam ze brakuje mi rowniez społki z branzy budowlanej-cięzkiej-infrastrukturalnej -czy ktos mogłby wskazac kierunek chociaż?hb a moze cos z energopodobnych albo mostostal? do tego rozwazam kruszwice aby było coś z branzy spozywczej
co jeszcze nalezy uwzglednic zmienic w budowie portfela akcji?za wszelkie wskazówki bede bardzo wdzieczny ps. udział poszczegolnych społek w portfelu jeszcze nie ustaliłem .sadze ,ze głowna część zajełaby energia/paliwo,nastepnie produkcja na koniec usługi
|
|
witam wszystkich jako nowy na tym forum i jako zółtodziób na giełdzie.
jestem w trakcie budowy własnego portfela akcji.byłbym bardzo zobowiazany za opinie i argumenty(tak/nie) na temat wymienionych spólek.pozwoli mi to uniknąc ewentualnych błedów oraz nauke. okres inwestycji do 2 lat.a oto społki 1.ing 2.mol i cez 3.ciech 4.kogeneracja 5.comarch 6.impel 7.sanok stomil 8.ropczyce 9.swiecie 10.wsip
wybaczcie banalność postu ,ale na podstawie waszych opinii bede mógł odnieść sie do własnych moze błednych wyborów . ehh ale kazdy kiedys chyba zaczynał;)?
|
|