0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
15 stycznia 2009 09:41:01
przy kursie: 3,71 zł
hej, sorry ze nie wpadlem wczoraj. corcie mialy ciezszy wieczor :binky: :binky: :crybaby: po fakcie to latwo komentowac. wiemy co sie stalo: close w Polsce byl przy 0,94 EUR mniej wiecej, po zamknieciu Wieden zaczal sie na malym wolumenie osuwac detonujac kolejne SL, zeby po godzinie skonczyc na 0,85 EUR. dzis rano wyploszona leszczyna wstawila co miala PKC, zrobilismy 3,62 na fixie, chwile potem bylo 3,95 (naprawde), teraz stablizujemy sie na 3,70+ a Wieden na 0,88-0,90. czy to juz po korekcie? nie wiem. wiem ze popyt - i to polski popyt - jest nieslychanie silny, wciaga ile sie da papiera. wiem tez, ze IEA jest niebenchmarkowe, i w ostatnich 2 miesiacach najladniej roslo na spadajacym rynku. wiec okolicznosci sprzyjaja ja mam stopy ustawione gdzies miedzy 3 a 3,5; jesli mnie wywali, to bede rozumial ze jestesmy w glebszej korekcie, i lecimy do mocnego wsparcia, ktore jest gdzies na 2,50-2,70. na razie ten scenariusz sie nie sprawdza, ze wzgledu na bardzo silny popyt, i to popyt warszawski (wlasciwie w styczniu Wawa jest dominujacym rynkiem IEA!). wazne jest to, co pisze WatchDog, spolka wymaga brutalnego ciecia strat gdy zaczyna leciec, bo ona leci jak kamien: ruchem jednostajnie przyspieszonym i bez postojow :happy2: . lecialem z nia z 15 na 6 i z 4 na 0,88, wiec wiem. w obu przypadkach cialem za pozno, o wiele za pozno. edit: aha, i jeszcze jedna uwaga o sytuacji: EURPLN. kiedy IEA bylo po 0,88, tj w polowie listopada mniej wiecej, EURO bylo po 3,50 jeszcze. dzis jest po 4,20. innymi slowy mamy dodatkowe +20% boosta na kursie walut. jakkolwiek oczywiscie przyjdzie moment, ze euro zacznie spadac, i ta zaleta zamieni sie w wade... Godfella: gratki za pierwsze udane trejdy na b. trudnym papierze. uwazaj na siebie, i powodzenia! moze wszedles na rynek gdzies kolo dna bessy, wiec bedzie Ci latwiej zarabiac... i trudniej sie czegos nauczyc  ja inwestuje od lipca 2007, he he he. pieniedzy z tego nie ma, ale ilu przyjaciol :) In the name of all that which does not suck!
Edytowany: 15 stycznia 2009 11:00
|
|
0 Dołączył: 2009-01-14 Wpisów: 5
Wysłane:
15 stycznia 2009 11:34:16
Dzieki za rady :) Dzisiaj jeszcze udalo mi sie przejechac kawalek w gore minute po otwarciu, wszystko trwalo 1.5 minuty, od 3.70 do 3.80, jestem zadowolony.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2009 12:02:37
goodfella napisał(a):Dzieki za rady :) Dzisiaj jeszcze udalo mi sie przejechac kawalek w gore minute po otwarciu, wszystko trwalo 1.5 minuty, od 3.70 do 3.80, jestem zadowolony. brawo! :hello1: :hello1: :hello1: ale dzialaj ostroznie! jestes w klatce z najlepszymi zawodnikami w te klocki, wyposazonymi w potezna wiedze i narzedzia AT. oraz NIEZBEDNY przy takiej zabawie uplink do bezposrednich notowan we Wiedniu (platny, jakos nieprzesadnie, chyba za 30-50 EUR miesiecznie sie kupuje go "z ulicy". ja pare razy probowalem, i na koncu drogi zawsze mialem w plecy :reindeer: wiec probuje macac tylko wieksze gorki i dolki. oraz usredniam, usredniam. :) In the name of all that which does not suck!
|
|
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2009 12:20:08
Dzieki, teraz juz mam zamiar nie tykac tego, bo chyba niewiele sie dzieje. Moze pod koniec sesji jeszcze jakas okazja sie pokaze. Btw, co to znaczy, ze usredniasz ? Wybacz moja niewiedze :) a propos tego uplinku do Wiednia, to w tym momencie 30-50 euro wydaje mi sie suma astronomiczna, za droga to zabawa dla mnie w tym momencie - nie ten poziom :], biorac pod uwage fakt, ze zwlekam z wykupieniem tych Notowan 3 Max do Sidomy za 10zl/miesiac :) no ale pewnie w koncu ten pakiet kupie, bo ta Sidoma 8 po tygodniu uzytkowania mnie troche dobija chwilami.
Edytowany: 15 stycznia 2009 12:44
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2009 13:08:15
goodfella napisał(a):Dzieki, teraz juz mam zamiar nie tykac tego, bo chyba niewiele sie dzieje. Moze pod koniec sesji jeszcze jakas okazja sie pokaze. Btw, co to znaczy, ze usredniasz ? Wybacz moja niewiedze :) a propos tego uplinku do Wiednia, to w tym momencie 30-50 euro wydaje mi sie suma astronomiczna, za droga to zabawa dla mnie w tym momencie - nie ten poziom :], biorac pod uwage fakt, ze zwlekam z wykupieniem tych Notowan 3 Max do Sidomy za 10zl/miesiac :) no ale pewnie w koncu ten pakiet kupie, bo ta Sidoma 8 po tygodniu uzytkowania mnie troche dobija chwilami. "usredniam" znaczy: jesli kupilem 1000 za 3 zlote, a teraz jest po 2 zlote, to jak kupie 1000 kolejny po 2 zlote, to mam 2 tysiace srednio kupione po 2,5. czyli gdy kurs dojdzie do 2,5, jestem juz na zero. strategia dosc prosta, choc podobno zasadniczo sie raczej nie sprawdza (efektywniej uciac straty, poczekac az bardziej zleci i wtedy kupic). madrzejsi ode mnie mnie tu poprawia/uzupelnia In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
15 stycznia 2009 15:35:34
Z moich doswiadczen wynika, ze efektywniej jest ciac straty niz usredniac. Czyli zalozyc, ze po spadku o 5 lub 10 % (lub jakims innym poziomie z gory okreslonym) sprzedaje sie akcje. Nie zawsze ciecie strat jest optymalne, jednak w glebokich spadkach pozwala uratowac pieniadze, bo przeciez trudno oszacowac jak dlugo bedzie cos spadalo. Jednak nie upieram sie, ze usrednianie jest gorsze. Takie sa moje doswiadczenia.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2009 16:46:13
Dzieki za info. Btw, okazuje sie, ze ceny live data z Wiednia wcale nie sa takie zle: en.wienerborse.at/prices_stati...
Edytowany: 15 stycznia 2009 18:25
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 11
Wysłane:
15 stycznia 2009 20:38:35
sam kupiłem jakiś czas temu push'a z Wiednia, i bardzo polecam. fajne narzędzia mają w yym małym programiku, dużo sie z tego nauczyłem. inwestuje od około listopada a na immo udało mi sie wyciągnąc z 80%, co przy tych wzrostach nie jest świetnym wynkiem, ale ja jestem zadowolony. Alexy dzięki za analize. Wydaje mi sie ze przy tak mocnym papierze narazie mamy korekte płaską, poszerzamy kanał troche. Ale wczoraj sie juz troche wystraszyłem wieczorkiem ;) pozdr
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
15 stycznia 2009 21:11:01
 kliknij, aby powiększyćProszę zwrócić uwagę, że kurs zszedł dzisiaj poniżej wczorajszego L. Zazwyczaj w takiej sytuacji pojawia się podaż a tu ... dupa. A zatem zaistniałą sytuację należy potraktować jako płytką korektę. Biorąc pod uwagę notowania kontraktów amerykańskich i kontraktów na DAX-a można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć odwrócenie trendów na rynkach co niewątpliwie przełoży się na dalsze up na IEA. PS. Radzę jutro bacznie obserwować zachowanie się naszych blu cipów PKOBP i KGHM.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2009 23:05:43
no ciekawe. dzien nie rozwial watpliwosci. jakkolwiek niewatpliwie nie bylo spodziewanego zjazdu. dzisiaj na GPW na zamknieciu fixnelo sie 3,71, zaskakujaco sporo jak na ostatnie minuty handlu. na K stalo mimo to 100k, wlasciwie w jednym zleceniu. Wieden zaczal jechac z 89 na 85 eurocentow w tym czasie. mimo to temu na K sypali slabo, ale jak Wieden poplynal, zaczeli sypac mocno. kiedy zasypali polowe, polozylem reke na enterze. tylko ze jak zostalo ok 20k (i juz bym calosci nie sprzedal), to wstawiono... kolejne 100k na K. zdjalem reke z entera. naturalnie niewykluczone ze bede zalowal rano. tym niemniej za wiele jawnie wskazuje na korekte. jakos - za czytelnie. karnet we Wiedniu jest slaby i podatny na duze ruchy, silniejsza podaz pchnelaby kurs na 1EUR (a popyt: ponizej 0,8). u nas przepotezny popyt odbiera wszystko, oczywiscie inteligentnie sie cofa, ale juz nie dba o to zeby byc inline z Wiedniem. doszlo zreszta do zabawnej sytuacji - chyba. tzn wydaje mi sie ze rozebrano batonik arbitrazysty do spodu. z tego co czytalem o tym (nie mam 100% pewnosci), arbitraz nie ma fizycznej "rurki" miedzy GPW a ATX, akcje nie przeplywaja z rynku na rynek. arbitraz ma troche akcji na GPW, troche na ATX (zdaje sie pojedyncze miliony), i symultanicznie jedne sprzedaje, drugie kupuje. wyglada na to, ze nasz popyt go rozjechal :cyclopsan dzis w kazdym razie nie widzialo sie dzialan arbitrazu, i to mimo ze nasze K bylo wieksze od wiedenskiego S, niekiedy znacznie. ciekawe co jutro, trzymajcie sie ludzie. PS Butch78, 80% to b.dobry wynik, ja tyle nie mam ze swoim Buy&Hold i usrednianiem. ale zamierzam miec :drunken: pomysl o wszystkich co w tym czasie kupili za 1,4 i oddali za 1,1, kupili za 1,8 i oddali za 1,3, kupili za 3 i oddali ponizej 2... In the name of all that which does not suck!
|
|
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
18 stycznia 2009 21:35:38
przy kursie: 3,91 zł
Gdzie to leci? Jestem leszczem fuksiarzem - brałem po 1.35. Gdzie wysiadać?:-"
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 stycznia 2009 21:43:03
Mocaaarz! Fundamentalista Ci powie, że to "coś" jest już mocno przewartościowane wg aktualnego stanu finansów. Ale rynek jak to rynek: widzi mega wzrosty i liczy na więcej. Podciągaj stop lossa i dokąd dojedziesz to Twoje. Nie żałuj wywałki z zyskiem. Lepsze to niż zjechać do piwnicy ze wspomnieniem, że byłeś kiedyś bogaty... ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
18 stycznia 2009 21:58:44
WatchDog napisał(a):Lepsze to niż zjechać do piwnicy ze wspomnieniem, że byłeś kiedyś bogaty... ;) Motto... Parę razy przerabiałem. Lepiej mniej zarobić, jak nic a już o zgrozo stracić... Boli najbardziej jak pozycji nie zamknęło się jak wygenerowała zysk, następnie po spadku wywaliło, a później następowało odbicie... Podstawa stop lossy i bez znaczenia "co potem" bo to już było ...
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 08:52:33
Dzięki. Na jakim poziomie proponowalibyście stop lossa ustawić?
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 09:01:32
przy kursie: 3,89 zł
tadekmazur napisał(a):Dzięki. Na jakim poziomie proponowalibyście stop lossa ustawić? znajac zdolnosc papieru do spadania (niestety takze chwilowego, intraday), to ogolnie dalbym margines ok 20%. ja w kazdym razie na ten tydzien przenioslem stopy z poziomu 3,10 - 3,50 na 3,40 - 3,60 - na 3,62 jest niby mocne wsparcie techniczne, jak bedzie przelamane, to juz pewnie pojedzieeeemy. przy czym jesli masz wiecej akcji to nie wywalac oczywiscie wszystkiego PKC na jednym poziomie, tylko podzielic na pare paczek, i ustawic sie na roznych poziomach. przy czym jesli wywala Cie stopy, to rozwazalbym odkupienie na wsparciu, jedyne co mi sie techniczne wydaje mocne dla IEA to linia wsparcia wyznaczona minimami z 13.XI, 2.XII, 5.XII, i 30-31.XII. warto zwrocic uwage ze to wsparcie biegnie teraz dosc nisko, miedzy 2,5 a 3,0... PS no otworzyli ladnie, ale to jeszcze nic nie znaczy... In the name of all that which does not suck!
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 09:33:14
Jeszcze raz dzięki. A ile ta spółka może być warta fundamentalnie? Czy ktoś ma pogląd na temat jej ceny np. za pół roku?
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 09:52:48
tadekmazur napisał(a):Jeszcze raz dzięki. A ile ta spółka może być warta fundamentalnie? Czy ktoś ma pogląd na temat jej ceny np. za pół roku? czytajac ten watek (stosunkowo niedlugi, na Parkiecie trzaskamy 150 stron ostatnio co 4 dni ;) wlasciwie wszystko odnajdziesz. rozumiem ze szukasz odpowiedzi na pytanie "czy warto potrzymac dluzej"? ja jej, w zasadzie, nie dam. wydaje mi sie ze te ostatnie wzrosty moga sie za chwile skonczyc rakieta typu +70%, i wtedy trzeba bedzie sprzedac. fundamentalnie... to WD napisze. jesli spolka wygrzebie sie z klopotow, to wroci na stare pulapy, czyli male dzieisatki zlotych. ale to jest horyzont 2-3 lat, czyli takze powrotu hossy w nieruchomosciach (przeciez i ona kiedys wroci). tak naprawde jednak jestesmy na totalnym starcie wygrzebywania sie z klopotow. rynek dyskontowal najpierw upadlosc likwidacyjna spolki (to byl ten slawny zjazd na 0,88), a teraz dyskontujee nadzieje zwiazane z nowym zarzadem i niezwykle niskie C/WK. zwracam jednak uwage, ze zaden z problemow IEA nie zostal formalnie rozwiazany. a za chwile pojawia sie nowe odpisy utraty wartosci, spadek przychodow z wynajmu (juz widoczny w raporcie, tylko sprytnie ukryty) itd. no i jeszcze perspektywa fuzji z IIA, prawdopodobnie niekorzystnej dla IEA. slowem przestrzegam przed hurraoptymizmem. In the name of all that which does not suck!
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 10:35:45
Ustawiłem stopa na 4zł. Pewnie mnie strąci, ale i tak świetnie mi to wyszło. Nie będę ryzykował zarobionej kasy. Za zeszły rok jestem i tak sporo w plecy. Przyda się jakaś odmiana.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 16:53:10
Tadek, mowilem - nie wywalaj 100.000 papiera PKC! (zart!) ale akcja z okolic 15.00 nieslaba, popatrzcie na wykres.  kliknij, aby powiększyćja dzisiaj wyszedlem, choc nie w tak szokujacym stylu, ale i nie za 4,29. w PL piekna spadajaca gwiazda, w Austrii zapewne rowniez. po tych wzrostach papier prosi sie o pare dni korekty... In the name of all that which does not suck!
Edytowany: 19 stycznia 2009 17:08
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2009 18:05:41
Ja dzisiaj ujechalem cale 4 grosze na tym rajdzie na 4.29 z samego poczatku sesji, spanikowalem i wysiadlem, coz ucze sie czegos codziennie :) Mam nadzieje, ze jutro ta sytuacja sie powtorzy i znowu na samym starcie o kilkanascie groszy bedzie zryw chwilowy.
|
|