PARTNER SERWISU
hduniwuy
36 37 38 39 40
konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 2 marca 2010 16:35:26 przy kursie: 19,00 zł
Dla zainteresowanych:
dziś o 17:45 wywiad z prezesem biotka w TVN CNBC BIZNES

konris
0
Wysłane: 2 marca 2010 19:33:10 przy kursie: 19,00 zł
To też warto poczytać (rozwinięcie poprzedniego):

stooq.pl/n/?f=311396&searc...

mojeinwestycje.interia.pl/news...
Edytowany: 2 marca 2010 19:37

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 2 marca 2010 19:53:16 przy kursie: 19,00 zł
Połowa dzisiejszej /na 2009 r/ sprzedaży BIo poszła do Polpharmy.
Ciekawe ile zysku ze sprzedaży ale w mojej ocenie ok 25%.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

konris
0
Wysłane: 2 marca 2010 22:41:59 przy kursie: 19,00 zł
A tu dzisiejszy wywiad z R. Krauze:
www.tvncnbc.pl/firmy,21,wszyst...

konris
0
Wysłane: 3 marca 2010 06:59:36 przy kursie: 19,00 zł

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 3 marca 2010 07:53:49 przy kursie: 19,00 zł
wave Witam forumowiczów. Wracam do tematu Biotonu, którego nie darzę szczególną sympatią. [ www.stockwatch.pl/gpw/bioton,w... ] Przejrzałam sobie raport kwartalny i oto, co się dowiedziałam:

Przede wszystkim w oczy rzuca się dokonane przeszacowanie w dół wartości aktywów (środki trwałe i WNiP) na kwotę prawie 400 milionów złotych. Nareszcie zauważono, że zgromadzone aktywa nie przynoszą i nie mają szansy przynieść oczekiwanych korzyści ekonomicznych. Dlatego ich wartość netto musi zostać zmniejszona a taka operacja obciąża wynik spółki. Można by sobie zadać pytanie, czemu taka operacja została przeprowadzona dopiero teraz. Najczęściej wynika to z niechęci zarządzających do przyznania się do przeinwestowania lub błędnie podejmowanych decyzji. d'oh!

Umowa z Polpharmą jest elementem realizacji procesu restrukturyzacji grupy. Doszło do rozrostu działalności w czasie hossy (której Bioton w swoich wynikach chyba tak do końca nie odnotował), którą teraz trzeba ograniczać. Przerost formy i manii wielkości nad treścią jak dla mnie. Takie przesadzenie przy okazji wyczerpało możliwości uzyskiwania finansowania dłużnego dla całej grupy. Kredytów w sprawozdaniu nie ma w cale tak dużo ale przy trwających tak długo problemach z rentownością banki faktycznie mogły zacząć odmawiać. Więc części działalności teraz trzeba się pozbywać, żeby przywrócić całości zdolność sprawnego działania. puke_l

Przychody ze sprzedaży cały czas oscylują wokół w miarę stałego poziomu. Wzrost w stosunku do 4q2008 szedł w parze z niewielką poprawą rentowności sprzedaży brutto. Za to w samym 2009 roku przychody oscylują w okolicach rocznej średniej. Zastanawiam się, czy Bioton kiedyś przestanie te straty generować. Na szczęście kapitału jest dużo i jego znaczne uszczuplenie póki co nam nie grozi. Ale zauważyłam, że pojawiającą się rentowność operacyjną konsumuje zazwyczaj pozostała działalność operacyjna. Shame on you

Sytuacja w zakresie przepływów też nie wygląda do końca lepiej. Mamy w 4q2009 co prawda dodatnie przepływy operacyjne ale są one nieduże. Te zostały skonsumowane przez przepływy inwestycyjne, które ujemne są nieprzerwanie od 2007 roku. Całą sytuację ratują dodatnie przepływy finansowe – kolejne emisje akcji i obligacji. Jak już wyżej napisałam, te możliwości ratowania przepływów finansowaniem dłużnym się kończą. Dla mnie to jest niepokojąca informacja, bo może oznaczać, że Grupa dalej będzie uciekała się od kolejnych emisji, żeby mieć gotówkę na działalność. Oczywiście na dłuższą metę nie tędy droga i aż boję się myśleć, do czego takie działanie może doprowadzić kurs akcji. Not talking

Przyznaję się, że ja też poddałam się efektowi „łał”, jak Bioton wchodził na giełdę. I do dnia dzisiejszego się cały czas zastanawiam, jak można spółkę o dużym w teorii potencjale i możliwościach innowacyjnych doprowadzić do wartości akcji 19 groszy. No i jak to już nastąpiło, to zastanawiam się jeszcze czy ktoś uwierzy w ogłoszone działania naprawcze i ich skuteczność. Bo jak wiemy, w przypadku tej spółki to nie jej wartość wewnętrzna decyduje o cenie akcji ale głównie działania największych akcjonariuszy. Może kiedyś dojdziemy do serii akcji o akronimie XYZ? Alfabetu nie starczy. puke_l

<nie lubię>
I gadanie o tym, że sie nie miało kontroli nad spółką to od dawna stosowana przesada. W bullshit bingo można grać czytając komunikaty związane z tą spółką.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 3 marca 2010 08:46

konris
0
Wysłane: 3 marca 2010 08:19:00 przy kursie: 19,00 zł
Pewnie przez niektórych zostanę wyśmiany, ale uważam, iż na biotonie wyjatkowo sprawdza się zasada: kupuj plotki - sprzedawaj fakty.

Osobiście czekam na jeszcze jedną korektę w granicach 0,16 - 0,18 zł, która chyba nastapi, jesli inne spółki z W20 oraz szerokiego rynku zaczną iść w górę...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 marca 2010 09:02:35 przy kursie: 19,00 zł
Tupet jest tutaj:

Cytat:
Zarząd BIOTON S.A. ("Spółka") podaje do publicznej wiadomości prognozę wyników finansowych Grupy Kapitałowej Spółki na 2010 rok.

Prognozowane skonsolidowane wyniki finansowe (w mln zł):

Przychody ze sprzedaży 363
EBITDA 159
Zysk z działalności operacyjnej 134
Zysk netto 94

PS Kombinują też przy liczbie akcji, w sprawozdaniu są różne "średnioważone" liczby, z których wyliczają wartości na akcję. Aktualna liczba akcji to 5 290 376 196. Sprawozdanie udaje, że jest ich 4 289 723 645.
Edytowany: 3 marca 2010 09:10

yzy123
0
Wpisów: 8
Wysłane: 3 marca 2010 09:39:58 przy kursie: 19,00 zł
teraz pytanie - jak szybko pod tą prognozę, nowe otwarcie, nowe obietnice i nowe wielkie plany Bioton ogłosi nową emisję, tym razem otwartą dla OFE i TFI, a nie tylko dla RK. Uwaga, odliczamy.. raz, dwa..

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 3 marca 2010 09:48:34 przy kursie: 19,00 zł
WatchDog napisał(a):
Tupet jest tutaj:

Cytat:
Zarząd BIOTON S.A. ("Spółka") podaje do publicznej wiadomości prognozę wyników finansowych Grupy Kapitałowej Spółki na 2010 rok.

Prognozowane skonsolidowane wyniki finansowe (w mln zł):

Przychody ze sprzedaży 363
EBITDA 159
Zysk z działalności operacyjnej 134
Zysk netto 94

PS Kombinują też przy liczbie akcji, w sprawozdaniu są różne "średnioważone" liczby, z których wyliczają wartości na akcję. Aktualna liczba akcji to 5 290 376 196. Sprawozdanie udaje, że jest ich 4 289 723 645.

Kombinują, żeby to jakoś wygladało.. wg mnie tak rzeczywiście to jedna akcja jest warta 10 max 14 gr.. studnia bez dna, nawet jak bedą mieli zyski, to akcje są przewartościowane..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

losiu20
0
Wpisów: 31
Wysłane: 3 marca 2010 10:21:45 przy kursie: 19,00 zł
P. Krauze znów poszalał ;]
a ja pamiętam na początku mojej przygody z giełda że Bioton był po 30 gr. i miałem wielka ochotę na zakup i zysk rzędu 100 procent :P jakaś magiczna moc mnie od tego odwiodła :D

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 3 marca 2010 12:32:01 przy kursie: 19,00 zł
Gdy wszyscy tak marudzą na Bioton i po obecnym wyczyszczeniu bilansu pora blizej się zastanowić nad tą spółką. Moim zdaniem wszystkie negatywne info są już w cenie. Po takim katastrofalnym raporcie kurs nie wali się na r.... To dobry znak. Minusem jest to że akcji Biotka jest więcej niz ludzi na Ziemii Think

Denilson
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 97
Wysłane: 3 marca 2010 12:55:50 przy kursie: 19,00 zł
Pierwszy raz przeszło mi przez myśl, że chyba mamy już dno Biotka. 0.18 i niżej nie będzie.
Jak już było wspomniane, cena przedstawia wartość z tymi informacjami. Brak wyprzedaży pokazuje, że to info nikogo nie zdziwiło. Zresztą to chyba oczywiste :)
Za to pierwszy raz mamy do czynienia z prawdomównością Pana właściciela ;)
Jeżeli teraz będzie panowała prawdomówność i odpowiednie reformy dalej, to spodziewam się realnych wzrostów po II kwartale.
Ale nie jestem doświadczony, więc mogę się bardzo mylić.
Ale wygląd mi na to, że grupy, które windowały kurs w dół już osiągnęli swoje i czas na zmiany.
To tyle moich przemyśleń, pozdrawiam serdecznie!

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 3 marca 2010 13:12:41 przy kursie: 19,00 zł
prawdomówny Krauze to oksymoron. On ma taki tupet jak Ochódzki z Misia. Skoro wiedział, że spółki należące do Biotonu są przeszacowane o 400 mln, 'pożyczył' akcje funduszowi, bo nie mógł potajemnie sprzedać i twierdzi, że wszystko jest OK, a KNF go nie tyka, to żyjemy w kraju bezprawia.

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 3 marca 2010 17:10:46 przy kursie: 19,00 zł
"Nie ufa się kłamcy gdy mówi prawdę" - Arystoteles, Krauze przyznaje się do błędów

O Biotonie napisałem chyba najwięcej postów. Wszystkie były negatywne. Ten model biznesowy- obietnica, leki, Chiny i jakoś to będzie to już zgrany jest. Choć jeszcze wiele "inwestorów" w niego uwierzy. Być może cena zbliża się do dna. Dno jest jakieś zawsze. Raczej ta spółka nie zbankrutuje- teraz tak myślę. Problem leży gdzie indziej - jest absolutnie nieprzewidywalna. Ludzie kierujący i nazdorujący tą firmę, wystarczy wspomnieć pana Wilczęgę i "byznesmena" ery początku lat 90. - Ryśka są całkowicie niewiarygodni.

Osobiście wątpie w wielkie wzrosty na tej spółce. Wątpie w wielki rozój. Przewidywałem takie zagranie Ryśka już przedtem. Posypanie głowy popiołem i obietnica, że teraz to będzie lepiej i uczciwiej. Z pewnością pan Wilczęga odbył pielgrzymkę pokutną i złożył postanowienie, że już nie będzie kłamał ludziom.

Spółka jest bardzo popularna. Rysiek jeszcze chwyci naiwniaków co wchodzą na giełdę i inwestują w "znane spółki". Prawdziwy inwestor skrzywi się na widok biotonu
Edytowany: 3 marca 2010 17:16

Denilson
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 97
Wysłane: 4 marca 2010 09:40:06 przy kursie: 21,00 zł
Z tym muszę się zgodzić. Chyba częstym błędem początkujących jest brak analizy osób blisko spółki. Od czasu biotka zacząłem śledzić historię ludzi którzy mają największy wpływ na spółki, bo ... patrz cytat z Arystotelesa :)
Na wysokie zyski też już nie liczę, tyle tylko, że jestem spokojny, że z zyskiem jeszcze sprzedam.
Ale na przyszłość na pewno takich spółek już koniec :)
Mój drugi grzech to chyba Centrozap, ale to już trochę inna bajka jednak mimo wszystko :)

konris
0
Wysłane: 4 marca 2010 09:45:09 przy kursie: 21,00 zł
Przeczytałem Twój post uważnie i z dystansem. Szukałem treści obiektywnych. Ilość postów o niczym nie swiadczy. Ale zgadzamy się co do znacznej nieprzewidywalnosci w tej spółce. Wynika ona raczej (dla mnie) z niewłaściwej polityki PR niż działań ekonomicznych (co nie znaczy, iż wszystko tu było OK).
Problem wiarygodności jest ważny, ale ja inaczej na to patrzę - dla mnie po prostu wszystkie spółki są z zasady niewiarygodne, bo każda jest zainteresowana jak najlepszym kreowaniem swego wizerunku.
Ale to ja decyduję, w co i dlaczego odnosnie danej spółki wierzę i na co liczę. I nie obwiniam o to zadnego Wilczęgi, Ryska czy kogokolwiek. Nikt mi przyłozonym pistoletem nie każe kupowac takiej czy innej spółki.
Dlatego wszelkie użalania się uważam, w odniesieniu do doświadcznych i dojrzałych inwestorów, za bezsensowne. Równie dobrze moge miec pretensje do rodziców, że jestem blondynem a nie brunetem, lub że jestem za wysoki czy za niski.

Dlatego wolę rzeczowe opinie w takim stylu:
www.parkiet.com/artykul/903725...
Edytowany: 4 marca 2010 09:47

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 4 marca 2010 09:59:31 przy kursie: 21,00 zł
Potwierdza się to co napisałem wczoraj, wszystkie negatywne informacje są juz w cenie. Bilans został wyczyszczony i spółka może prowadzić dalej działalnośc bez bagażu dotychczasowych toksycznych aktywów. Idą lepsze czasy dla Biotka Dancing

konris
0
Wysłane: 4 marca 2010 15:52:27 przy kursie: 21,00 zł
Pytanie brzmi: kiedy nadejdą (i jakie) znaczące dobre infa, które mocniej ruszą kurs?...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 marca 2010 17:11:13 przy kursie: 21,00 zł
Najlepsza sesja biotka od lipca.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE bioton
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

36 37 38 39 40

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,444 sek.

oyehvnbk
htrmjwja
znhgzrer
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 694,79 zł +383,47% 96 694,79 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
udlifxeg
zapyzaqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat