PARTNER SERWISU
txzaxvps
39 40 41 42 43
doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:15:12 przy kursie: 22,40 zł
Nie wiem, czy dobrze Ciebie rozumiem.. jeżeli sprzedałeś stare akcje, to masz w tej chwili na nich prawdopodobnie stratę (piszę prawdopodobnie, bo nie wiem po ile je kupowałeś..) ale zakładając, że powyżej 2,4 to masz jakąś tam stratę..
To i tak rozlicza się dopiero za rok.. a mamy dopiero kwiecień 2010.. więc kwestie podatkowe są jeszcze mało istotne..
To czy zapłacisz w 2010 podatek zależy wyłącznie od Ciebie.. zapłacisz jeżeli zrealizujesz zyski, które przewyższą stratę (m.in. tą ze starych akcji Boryszewa)..
Nie wiem, czy będzie to ze sprzedaży nowych akcji Boryszewa (tutaj przy dzisiejszej cenie masz 2,1 zysku na akcji, więc łatwo obliczyć ile akcji nowej emisji pokryje Ci straty ze starych).., czy też innych akcji..
Jeżeli nie chcesz możesz trzymać akcje ile chcesz i odkładać zapłatę podatku w nieskończoność.. ale czy to jest opłacalne to inna sprawa.. a dlaczego może być nieopłacalne? jeżeli np. będzie duża korekta to sprzedaż akcji i ich odkupienie po niższej cenie może teoretycznie dać więcej niż rzekoma oszczędność na podatku..

Druga sprawa.. obowiązuje zasada FIFO.. first in first out.. jeżeli handlowałeś starymi akcjami boryszewa to masz teoretycznie wyższą stratę, gdyż ostatnia cena zakupu jest wyższa..

to tak pobieżnie..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:34:04 przy kursie: 22,40 zł
doncarlos napisał(a):
Nie wiem, czy dobrze Ciebie rozumiem.. jeżeli sprzedałeś stare akcje, to masz w tej chwili na nich prawdopodobnie stratę (piszę prawdopodobnie, bo nie wiem po ile je kupowałeś..) ale zakładając, że powyżej 2,4 to masz jakąś tam stratę..
To i tak rozlicza się dopiero za rok.. a mamy dopiero kwiecień 2010.. więc kwestie podatkowe są jeszcze mało istotne..
To czy zapłacisz w 2010 podatek zależy wyłącznie od Ciebie.. zapłacisz jeżeli zrealizujesz zyski, które przewyższą stratę (m.in. tą ze starych akcji Boryszewa)..
Nie wiem, czy będzie to ze sprzedaży nowych akcji Boryszewa (tutaj przy dzisiejszej cenie masz 2,1 zysku na akcji, więc łatwo obliczyć ile akcji nowej emisji pokryje Ci straty ze starych).., czy też innych akcji..
Jeżeli nie chcesz możesz trzymać akcje ile chcesz i odkładać zapłatę podatku w nieskończoność.. ale czy to jest opłacalne to inna sprawa.. a dlaczego może być nieopłacalne? jeżeli np. będzie duża korekta to sprzedaż akcji i ich odkupienie po niższej cenie może teoretycznie dać więcej niż rzekoma oszczędność na podatku..

Druga sprawa.. obowiązuje zasada FIFO.. first in first out.. jeżeli handlowałeś starymi akcjami boryszewa to masz teoretycznie wyższą stratę, gdyż ostatnia cena zakupu jest wyższa..

to tak pobieżnie..

Dobrze mnie zrozumiałeś.

Sprzedałem stare akcje i mam na nich stratę.
Kwestie podatkowe za 2010 rok są dla mnie istotne już teraz i tę stratę "lubię", daje mi ona pewną podatkową poduszkę bezpieczeństwa w razie gdybym zdecydował się w 2010 roku zakończyć jeszcze jakąś, tym razem zyskowna inwestycję. W razie gdybym, bo ja generalnie długodystansowiec jestem i raczej trzymam niż obracam.

Gdybym zdecydował się sprzedać nowe akcje (które kosztowały mnie grosze) fiskusowi zapłaciłbym z tego tytułu niemal 19 % osiągniętej ze sprzedaży kwoty. Jak dla mnie to bardzo dużo. Oczywiście gdybym potrafił akcje te sprzedać drogo i odkupić na jakiejś korekcie powiedzmy 20 % niżej, zrobiłbym to. Ale nie mam przekonania, ze mi się to powiedzie, więc na dzień dzisiejszy wolę mieć na rachunku akcje. Po cichu liczę też na to, że z tym podatkiem różnie jeszcze może być za 2-3 lata. Oczywiście życzę mu (podatkowi) jak najgorzej (choć zdaję sobie sprawę, że szanse na jego śmierć są nikłe).

Czy w świetle tych wyjaśnień uprawnione było nazwanie przeze mnie podatku, który musiałbym zapłacić po sprzedaży nowych akcji "podatkiem obrotowym" czy zaklinałem kurs?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:43:18 przy kursie: 22,40 zł
Nocny jednak cie troche zmartwie :( zaznaczam ze tez nienawidze tego podatku i jak wiekszosc z nas uznaje go za zzlodziejstwo panstwa w majestacie prawa.
Ale nawet jakby stal sie cud i powiedzmy zlikwidowali by podatek w przyszlym roku to od akcji zakupionych w tym roku i sprzedanych z zyskiem kiedykolwiek pozniej podatek i tak zaplacimy i nas nie ominie a dzieje sie to dlatego ze prawo nie dziala wstecz :(

Wiec zycze nam wszystkim jak najwiekszych zyskow :) a z podatkiem czy chcemy czy nie musimy sie pogodzic :) a osobiscie jestem zdania ze podatek jak juz musi byc to powinienm byc od obrotu a nie zysku :) inwestorzy by zyskali a spekulanci i day traderzy by placili moze mniej spekulacji byloby.
Edytowany: 8 kwietnia 2010 14:44

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:49:36 przy kursie: 22,40 zł
nocnygracz napisał(a):

Czy w świetle tych wyjaśnień uprawnione było nazwanie przeze mnie podatku, który musiałbym zapłacić po sprzedaży nowych akcji "podatkiem obrotowym" czy zaklinałem kurs?

Podatek obrotowy, to coś innego.. rozumiem, że procentowo (19%) nie robiłoby na Tobie żadnego wrażenia, ale z takiego zysku (na dzisiaj teoretycznie +2150%) to taka kwota do oddania fiskusowi jest dla Ciebie zbyt duża..;-)
Kiedyś będziesz musiał jednak zapłacić.. wg mnie szanse na zniesienie tego podatku graniczą z cudem..

Czy zaklinasz kurs? Być może..;-) napisałem kilka postów wyżej, co uznaję za bardzo prawdopodobne.. tj. utrzymanie tego poziomu lub nawet wyższego do notowania PDA i następnie korekta nawet w okolice 1,6.. ale to trzeba mieć.. Boryszew za "jakiś" czas będzie prędzej powyżej 3 zł niż 2 zł.. a nawet wyżej.. (nie napiszę ile obstawiam, bo cena ta jest na razie abstrakcyjna..)

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 14:56:48 przy kursie: 22,40 zł
Taurus80 napisał(a):
Nocny jednak cie troche zmartwie :( zaznaczam ze tez nienawidze tego podatku i jak wiekszosc z nas uznaje go za zzlodziejstwo panstwa w majestacie prawa.
Ale nawet jakby stal sie cud i powiedzmy zlikwidowali by podatek w przyszlym roku to od akcji zakupionych w tym roku i sprzedanych z zyskiem kiedykolwiek pozniej podatek i tak zaplacimy i nas nie ominie a dzieje sie to dlatego ze prawo nie dziala wstecz :(

Jak już poruszamy się w sferze marzeń:

Obowiązek podatkowy powstaje w chwili sprzedaży akcji, a nie ich zakupu. A więc jeśli zdarzyłoby się mi dożyć chwili, w której podatek zostanie zniesiony i jeśli korzystając z okazji właśnie wtedy sprzedałbym Boryszew nie zapłaciłbym z tego tytułu podatku dochodowego.

Taurus80
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:01:51 przy kursie: 22,40 zł
nocnygracz napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Jak już poruszamy się w sferze marzeń:

Obowiązek podatkowy powstaje w chwili sprzedaży akcji, a nie ich zakupu. A więc jeśli zdarzyłoby się mi dożyć chwili, w której podatek zostanie zniesiony i jeśli korzystając z okazji właśnie wtedy sprzedałbym Boryszew nie zapłaciłbym z tego tytułu podatku dochodowego.

Obawiam sie ze jestes w wilkim bledzie :) przesledz jak bylo przy wprowadzeniu podatku.
Akcje ktore zakupilo sie w roku poprzedzajacym wprowadzenie podatku a sprzedawalo jak juz byl podatek byly zwolnione z podatku :) i niestety odwrotnie bedzie przy ewentualnej likwidacji podatku.
Kij ma zawsze dwa konce.

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:07:04 przy kursie: 22,40 zł
doncarlos napisał(a):

Kiedyś będziesz musiał jednak zapłacić.. wg mnie szanse na zniesienie tego podatku graniczą z cudem..

W kilkuletniej perspektywie oczywistością jest, że wolę podatek zapłacić jak najpóźniej i odwlec go tak daleko, jak tylko dam radę.

Wydaje mi się, że każdy kto zarabia (jakieś pieniądze) obracając na GPW akcjami powinien mieć świadomość tego, że lepiej zapłacić 19% podatek w 2012 niż w 2011. Przy założeniu, że w 2011 zarobi (procentowo) tyle samo, co w 2010.

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 15:18:48 przy kursie: 22,40 zł
I tak i nie.. ja nie myślę grając na gpw jak nie zapłacić podatku, czy tez jak zapłacić mniejszy podatek.. tylko kombinuję jak najwięcej zarobić, czy tez nie stracić.. wszystko zależy od sytuacji a giełdzie.. podatek nie ma dla mnie żadnego znaczenia.. pod koniec roku można rozważyć pewne ruchy w celu przesunięcia/ograniczenia kwoty podatku, ale uważam Twoje podejście za błędne.. na giełdzie trzeba czasem szybko reagować, nie zważając nawet na straty.. zarobi się później.. lepiej płacić podatek, niż liczyć straty..

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 16:05:33 przy kursie: 22,40 zł
doncarlos napisał(a):
I tak i nie.. ja nie myślę grając na gpw jak nie zapłacić podatku, czy tez jak zapłacić mniejszy podatek.. tylko kombinuję jak najwięcej zarobić, czy tez nie stracić.. wszystko zależy od sytuacji a giełdzie.. podatek nie ma dla mnie żadnego znaczenia.. pod koniec roku można rozważyć pewne ruchy w celu przesunięcia/ograniczenia kwoty podatku, ale uważam Twoje podejście za błędne.. na giełdzie trzeba czasem szybko reagować, nie zważając nawet na straty.. zarobi się później.. lepiej płacić podatek, niż liczyć straty..

Wszystko zależy od wszystkiegoAngel
Od charakteru gracza/inwestora, jego umiejętności, grubości portfela, horyzontu czasowego, czasu poświęcanego giełdzie itd.

Zgadzam się: lepiej płacić podatek niż liczyć straty. Ale każdy ma do tego podatku / tych strat własną ścieżkę. Mi najbardziej pasuje granie na długi termin.

del-20110907
0
Wpisów: 82
Wysłane: 8 kwietnia 2010 18:00:07 przy kursie: 22,40 zł
nocnygracz napisał(a):
doncarlos napisał(a):

Wszystko zależy od wszystkiegoAngel
Od charakteru gracza/inwestora, jego umiejętności, grubości portfela, horyzontu czasowego, czasu poświęcanego giełdzie itd.

Zgadzam się: lepiej płacić podatek niż liczyć straty. Ale każdy ma do tego podatku / tych strat własną ścieżkę. Mi najbardziej pasuje granie na długi termin.

"Nocnygraczu" masz bardzo dobre podejście. Stosuję dokładnie tę samą filozofię. Dopóki (moim zdaniem) będzie trwała hossa, dopóty nie zrealizuje zysku na trwających w trendzie wzrostowym (choć jeszcze nie notowanych) akcjach Boryszewa zakupionych po 0,10 zł ;-) a "stare" akcje na pewno sprzedam przed końcem roku.
Lepiej obracać pieniędzmi i odroczyć podatek w trakcie hossy. Jednak zapłacić podatek od bieżących inwestycji i tak będziesz musiał bez względu na przyszłość podatku belki (Lex retro non agit).
Edytowany: 8 kwietnia 2010 18:04

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:17:47 przy kursie: 22,40 zł
troche nie rozumiem niektorych wypowiedzi na temat naliczania podatku. Zrodlem opodatkowania jest dochod- jedyna mozliwosc, nie ma innej. Jeszcze o tyle panstwo nie jest paskudne i nie kasuje znas pieniedzy ze straty.. ;> a kiedy ten dochod "zrelizujesz" to juz Twoja sprawa. Nie ma czegos takiego jak naliczanie na koniec roku "potencjalnego dochodu" czy cos w tym stylu zeby PITa wypelnic. zakupiles akcje to jest to tylko i wylacznie (jezeli nie sprzedales ich jeszcze) koszt uzyskania przychodu w optymistycznej wersji czego kazdemu zycze :] . dopiero po sprzedazy tych akcji okresla sie wielkosc dochodu czyli zalozmy kupilem za 10 tysiecy , wyjmuje 12 tysiecy to 19% zabieraja nam z 2 tysiecy i tyle.

Taurus80
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:25:52 przy kursie: 22,40 zł
I o tym wlasnie bylo caly czas pisane :)
Edytowany: 8 kwietnia 2010 21:33

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:36:31 przy kursie: 22,40 zł
Klincewicz napisał(a):
troche nie rozumiem niektorych wypowiedzi

Ja niektórych wcale nie rozumiem.. więc się nie przejmuj.. akcjonariusze Boryszewa już tak mają..;-) d'oh!

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:40:48 przy kursie: 22,40 zł
Jeśli któraś z moich wypowiedzi jest niejasna i jeśli ktoś chce poznać co autor miał na myśli proszę o zadanie konkretnego pytania (najlepiej z dołączonym moim cytatem). Zawsze można spróbować ugryźć to samo z innej strony.

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:49:10 przy kursie: 22,40 zł
nocnygracz napisał(a):

Ciebie akurat rozumiem..salute

było kilka dziwnych pytań.. urok emisji z pp..;-)

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 9 kwietnia 2010 12:46:22 przy kursie: 23,00 zł
wiecie może jaka bedzie cena bRs PNE w pierwszym dniu notowania ?

nocnygracz
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 12:53:30 przy kursie: 23,00 zł
style napisał(a):

Tak, oczywiście wiemy, a Ty nie wiesz?
Edytowany: 9 kwietnia 2010 12:59

Taurus80
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 12:56:33 przy kursie: 23,00 zł
style napisał(a):

Pewnie ze wiemy :) cena bedzie taka na jaka ja rynek wyceni.
A jezeli pytasz o kurs odniesienia to szczerze mowiac nie mam pojecia i mnie za bardzo nie interesuje :)

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 9 kwietnia 2010 13:04:28 przy kursie: 23,00 zł
no własnie ciekawi mnie to jak rynek wyceni akcje. Srednia realna cena zakupu jednej "10" to ok 1.15 więc niektórzy mogą zadowolić sie zyskiem i wywalać w nadzieji że odkupia taniej a inni nadstawić koszyki i zbierac wszystko poniżej 2 zł

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 9 kwietnia 2010 23:13:11 przy kursie: 23,00 zł
style napisał(a):
no własnie ciekawi mnie to jak rynek wyceni akcje. Srednia realna cena zakupu jednej "10" to ok 1.15 więc niektórzy mogą zadowolić sie zyskiem i wywalać w nadzieji że odkupia taniej a inni nadstawić koszyki i zbierac wszystko poniżej 2 zł

Czy możesz przybliżyć swój sposób przedstawionej oceny i wyceny, bo coś nie nadążam za twoimi skrótami myślowymi . Zwłaszcza co rozumiesz jako średnia realna cena zakupu, bo mi wychodzi to tak: PP było notowane w przedziale 5,80-7,40 -> śr. cena zakupu zawiera się w przedziale 1,26 - 1,58 [(PP+0,50zł)/5] co widzisz znacznie różni się od twojej wyceny. Każde notowanie aktualnych emisji ponad te poziomy zwiększa dyskonto PDA nad wyceną starych akcji, a tym samym zwiększa parcie na chęć realizacji zysków. Dlatego uważam, że im większe będzie to dyskonto to tym większa będzie podaż PDA, no bo w najbliższej perspektywie rynek kusi IPO i emisjami innych spółek na co trzeba mieć kasiorę. Ale to normalka i nie ma się czemu dziwić.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,863 sek.

idfmuetg
ijtdqaef
ydvwpyhc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xqmwmnnb
lkmyznof
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat