7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
10 kwietnia 2010 00:39:02
przy kursie: 23,00 zł
sbyszek napisał(a):style napisał(a):no własnie ciekawi mnie to jak rynek wyceni akcje. Srednia realna cena zakupu jednej "10" to ok 1.15 więc niektórzy mogą zadowolić sie zyskiem i wywalać w nadzieji że odkupia taniej a inni nadstawić koszyki i zbierac wszystko poniżej 2 zł Czy możesz przybliżyć swój sposób przedstawionej oceny i wyceny, bo coś nie nadążam za twoimi skrótami myślowymi . Zwłaszcza co rozumiesz jako średnia realna cena zakupu, bo mi wychodzi to tak: PP było notowane w przedziale 5,80-7,40 -> śr. cena zakupu zawiera się w przedziale 1,26 - 1,58 [(PP+0,50zł)/5] co widzisz znacznie różni się od twojej wyceny. Każde notowanie aktualnych emisji ponad te poziomy zwiększa dyskonto PDA nad wyceną starych akcji, a tym samym zwiększa parcie na chęć realizacji zysków. Dlatego uważam, że im większe będzie to dyskonto to tym większa będzie podaż PDA, no bo w najbliższej perspektywie rynek kusi IPO i emisjami innych spółek na co trzeba mieć kasiorę. Ale to normalka i nie ma się czemu dziwić. oczywiście już wyjaśniam.. chodzi o mnie a dokładnie po asymilacji z obecnymi akcjami wychodzi mi nie 1,15 tylko 1,08
Edytowany: 10 kwietnia 2010 00:39
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
10 kwietnia 2010 00:40:09
 IMO logiczna była by przecena/korekta w okolice 1,8 ale z poziomu 2,6.. gdyby to nastąpiło z tego poziomu to zasięg wypada 20 groszy niżej.. tj. ok 1,6.. ??? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
10 kwietnia 2010 14:12:08
doncarlos napisał(a): IMO logiczna była by przecena/korekta w okolice 1,8 ale z poziomu 2,6.. gdyby to nastąpiło z tego poziomu to zasięg wypada 20 groszy niżej.. tj. ok 1,6.. ??? Po czym wnioskujesz że nastąpi korekta do 1,6 i dlaczego borek ma dojść do 2,60 ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
11 kwietnia 2010 00:13:02
style napisał(a):oczywiście już wyjaśniam.. chodzi o mnie a dokładnie po asymilacji z obecnymi akcjami wychodzi mi nie 1,15 tylko 1,08 Ale mnie zaskoczyłeś "konkretnością" odpowiedzi. Widzę, że nie lubisz albo nie umiesz dzielić się swoją wiedzą. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 11 kwietnia 2010 07:41
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2010 11:04:02
style napisał(a):doncarlos napisał(a): IMO logiczna była by przecena/korekta w okolice 1,8 ale z poziomu 2,6.. gdyby to nastąpiło z tego poziomu to zasięg wypada 20 groszy niżej.. tj. ok 1,6.. ??? Po czym wnioskujesz że nastąpi korekta do 1,6 i dlaczego borek ma dojść do 2,60 ?  kliknij, aby powiększyćOpór okolice 2,6 chociaż może być nawet i 3 zł.. nie było żadnej większej korekty a wejście akcji nowej emisji mogłoby ją sprowokować.. więc naturalnym poziomem wsparcia jest 1,50-1,80.. niedługo wyniki i być może korekta na giełdach światowych.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
11 kwietnia 2010 13:06:11
doncarlos napisał(a):więc naturalnym poziomem wsparcia jest 1,50-1,80.. niedługo wyniki i być może korekta na giełdach światowych.. Sugerujesz, że wyniki boryszewa mogą być złe co spowoduje korektę? Przecież ma być coraz lepiej...
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2010 13:29:32
cela22 napisał(a):doncarlos napisał(a):więc naturalnym poziomem wsparcia jest 1,50-1,80.. niedługo wyniki i być może korekta na giełdach światowych.. Sugerujesz, że wyniki boryszewa mogą być złe co spowoduje korektę? Przecież ma być coraz lepiej... Wyniki będą wg mnie bardzo dobre i to powinno teoretycznie spowodować atak na szczyty w kierunku 2,6-3 zł ale rozważam scenariusz po prostu "sprzedaży faktów".. wszyscy wiedzą, że firma ma się dużo lepiej i że wyniki będą się poprawiać.. mamy emisję ze 100% przebiciem od ceny wejścia.. może to spowodować krótkoterminową realizację zysków.. jak ktoś się boi, że nie zareaguje na wahnięcie, nie powinien nic robić z akcjami... cena nadal jest bardzo atrakcyjna.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-07-23 Wpisów: 43
Wysłane:
12 kwietnia 2010 18:07:38
przy kursie: 23,50 zł
proszę o informację czy muszę wykonać jakieś dodatkowe czynności do zmiany boryszew pne na normalne akcje boryszewa, czy czynność ta dokona się automatycznie? jeżeli tak to kiedy?
sorry za pytanie laika
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
12 kwietnia 2010 18:34:59
przy kursie: 23,50 zł
provi napisał(a):proszę o informację czy muszę wykonać jakieś dodatkowe czynności do zmiany boryszew pne na normalne akcje boryszewa, czy czynność ta dokona się automatycznie? jeżeli tak to kiedy?
sorry za pytanie laika Czynnosc ta dokona sie sama data nieznana jak narazie bedzie stosowny komunikat. Narazie beda notowane PDA po jakims czasie automatycznie zostanie zamienione na akcje.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 09:42:11
No i już wiemy, że w piątek 16.04. będzie wprowadzenie do obrotu 5mln PDA serii E z ceną odniesienia 1,58. Przy aktualnej cenie starych akcji 2,38 (jak się utrzyma do piątku) mamy dyskonto PDA +50% . Jakie kursy otwarcia prognozujecie dla PDA i dla starych akcji w piątek rano ? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 14 kwietnia 2010 09:45
|
|
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 09:45:32
sbyszek napisał(a):No i już wiemy, że w piątek 16.04. będzie wprowadzenie do obrotu 5mln PDA serii E z ceną odniesienia 1,58. Przy aktualnej cenie 2,38 (jak się utrzyma do jutra) mamy dyskonto 50%. Jakie kursy otwarcia prognozujecie dla PDA i dla starych akcji w piątek rano ? A czy prognozy maja jakikolwiek sens ?? Jak chcesz szybko sprzedac to juz za 2 dni zobaczysz :) na wlasne oczy, wiekszosc z nas wchodzilo dawno w spolke i z mysla trzymania 2-3 lata wiec piatkowa cena malo nas interesuje.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 15:52:15
Taurus80 napisał(a): A czy prognozy maja jakikolwiek sens ?? Jak chcesz szybko sprzedac to juz za 2 dni zobaczysz :) na wlasne oczy, wiekszosc z nas wchodzilo dawno w spolke i z mysla trzymania 2-3 lata wiec piatkowa cena malo nas interesuje.
Dla mnie ma, bo ja nie jestem w tej większości jak to określiłeś, która myśli trzymać akcje 2-3 lata. Analizowanie, prognozowanie, planowanie i realizację wypracowanej strategi inwestycyjnej osobiście uważam za jedną z atrakcji inwestowania na rynku kapitałowym. Gdybym chciał swój czas inwestycyjny zawrzeć w 2-3 letnim okresie z odpowiednią stopą zwrotu, to kupiłbym jednostki funduszy akcyjnych i o nich zapomniał. Ale ominęłoby mnie wtedy pasjonująca przyjemność wielogodzinnego śledzenia notowań, wykresów czytania raportów, analiz, dyskusji z innymi, itd, itd. Ale też rozumiem tych, dla których przy inwestycji 3 letniej to takie cyferkowe analizy nie mają takiego znaczenia jak dla tych co inwestują na znacznie krócej (co dawno zauważyłem i ponownie to się potwierdza - o czym później). Zgadzam się z twoją interpretacją ale tylko przy rozważeniu teoretycznego powstrzymania się od sprzedaży wszystkich posiadaczy PDA, to wtedy 5/6 wszystkich akcji byłoby uziemionych. A pozostałe 1/6 akcji brylowałaby sobie w kierunku jak dotychczas. Jednak przy takiej przewadze ilościowej PDA nad starymi emisjami należy się spodziewać, że to one będą wiodły prym w określaniu kursu i "ogon będzie machać psem" a nie odwrotnie. A pokusa jest duża, bo kto 29.12.2009r zainwestował 1,21zł to teraz może oczekiwać zwrotu na poziomie bieżącego kursu. Ile % zysku przez niespełna 4 m-ce to łatwo policzyć. Dlatego też na pierwsze notowania PDA wystawię jakiegoś stopa, a właściwie swój pakiet podzielę na dwie lub trzy części z różnymi stopami, a odkupię na kolejny(ch)m dołku, bo wierzę, że na tej spółce da się jeszcze zarobić, a właściwie zarabiać. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 16:13:06
Nie ukrywam ze widze chec zrealizowania zyskow przez akcjonariuszy :) Osobiscie zyczylbym sobie niskiego otwarcia co by spowodowalo jeszcze wieksza chec realizacji zysku przez spekulantow :) Nie obraz sie ale nie za bardzo przepadam z takimi inwestorami szczegolnie za tymi co dopiero zaczeli przygode z GPW i uwazaja ze wszystko wiedza a kasa leci z nieba jak manna :) Oczywiscie nie pije do ciebie bardziej chodzi mi o bankierowa cholote.
Wracajac do Boryszewa to optuje za podobnym scenariuszem jak przy natowaniach PP czyli parodniowa mozliwosc wysypania sie tych co zarobili miliony a pozniej na polnoc.
Pragne zauwazyc ze w tym miesiacu bedzie strategia i finansowanie tej strategi opublikowane sadze jednak ze nie nastapi to wczesniej jak na koniec kwietnia z wiadomych wzgledow.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 16:50:44
zgadzam sie z Taurus80 lepiej trzymać borka i nie sprzedawać w nadzieji że sie odkupi taniej bo z tym to różnie bywa. Ja dobieram na otwarciu chyba PKC BTW: Jeżeli złoże zlecenie kupna pkc to ma ono pierwszenstwo przed innymi formami zleceń (limitami itp) i bedzie zrealizowane po najlepszej cenie ( tzn. po najlepszej=najniższej cenie sprzedarzy) na chwile jego zapisanie w arkuszu ? Dawno nie kupowałem po PKC i wolę sie upewnić
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
14 kwietnia 2010 16:53:27
style napisał(a):BTW: Jeżeli złoże zlecenie kupna pkc to ma ono pierwszenstwo przed innymi formami zleceń (limitami itp) i bedzie zrealizowane po najlepszej cenie ( tzn. po najlepszej=najniższej cenie sprzedarzy) na chwile jego zapisanie w arkuszu ? Dawno nie kupowałem po PKC i wolę sie upewnić Ale tylko na ciągłych. Na otwarciu PKC nie daje wiele (masz pierwszeństwo na poziomie cenowym otwarcia). The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 18:26:58
Taurus80 napisał(a):Nie ukrywam ze widze chec zrealizowania zyskow przez akcjonariuszy :) Osobiscie zyczylbym sobie niskiego otwarcia co by spowodowalo jeszcze wieksza chec realizacji zysku przez spekulantow :) Nie obraz sie ale nie za bardzo przepadam z takimi inwestorami szczegolnie za tymi co dopiero zaczeli przygode z GPW i uwazaja ze wszystko wiedza a kasa leci z nieba jak manna :) Oczywiscie nie pije do ciebie bardziej chodzi mi o bankierowa cholote.
Wracajac do Boryszewa to optuje za podobnym scenariuszem jak przy natowaniach PP czyli parodniowa mozliwosc wysypania sie tych co zarobili miliony a pozniej na polnoc.
Pragne zauwazyc ze w tym miesiacu bedzie strategia i finansowanie tej strategi opublikowane sadze jednak ze nie nastapi to wczesniej jak na koniec kwietnia z wiadomych wzgledow. Nie obrażam się i wiem, że nie mam licencji na nieomylność. Ty też się na mnie nie obrażaj, ale bardzo lubię rzeczową, merytoryczną i profesjonalną dyskusję na tematy kapitałowe. Też mam podobne spostrzeżenia jak ty w temacie niektórych młodych inwestorów. No tak ale każdy był kiedyś młodym inwestorem i ja też taki kiedyś byłem. Jeśli chodzi o Boryszew to z moich przeliczeń wychodzi, że notowania PDA mogą się zawierać w przedziale 1,38-2,10 ze wskazaniem na poziom 1,9-2,1 . Ale to tylko takie sobie moje wyliczanki do dyskusji. Weryfikacja moich wyliczeń już za dwa dni. Osobiście jestem w posiadaniu tylko PDA, bo wszystkie stare akcje zamieniłem na PP. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 18:51:22
A czy ktoś pokusił się i zadał sobie trud by przeanalizować podane w komunikacie (Komunikat www.bankier.pl/wiadomosc/BORYS... był bardzo ciekawy i pouczający) cyferki i przyjrzeć się co z tego wynika. np. ile kasy od wpłacających spółka przetrzymała jako depozyt na specjalnym (pewnie oprocentowanym)koncie i ile na tym zarobiła? jakie były średnie wpłaty i kto mógł to wpłacać, jak wielka emisja zostałaby potencjalnie wchłonięta przez rynek, itd. Przykładowo przedstawię swoją interpretację dotyczącą zapisów dodatkowych gdzie złożono 5.195 zapisów opiewających łącznie na 5.194.563.658 akcji. Jeżeli wartość tą pomnożymy przez cenę emisyjną ane s.E =0,1zł to otrzymujemy kwotę którą opłacono te zapisy = 519.456.365,80PLN. Okres od zapisów 29.03 do zwrotu tych środków 9.04 to 10 dni. załóżmy, że środki zostały umieszczone na specjalnym koncie i załóżmy, że oprocentowanie tego konta było na poziomie np.5%/rok i przyjmijmy najprostsze liczenie 5%/365dni * 10dni * 519.456.365,80zł = ??? (kto chce to niech sobie policzy). Proponuję też przeliczyć średnią wartość zapisu dodatkowego (to wskaże jakie portfele ustawiały się po akcje Boryszewa) dla 519.456.365,80PLN/5.195zapisów = ??? (kto chce to niech sobie policzy). itd., itd. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
14 kwietnia 2010 22:38:21
Trochę inaczej z tymi dodatkowymi, zapisały się 852 osoby.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2010 23:06:42
addison napisał(a):Trochę inaczej z tymi dodatkowymi, zapisały się 852 osoby. W komunikacie tego nie zauważyłem. Na zapis średnio przypada ok.100 000zł, to na osobę będzie średnio coś ok 8x więcej. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-19 Wpisów: 33
Wysłane:
15 kwietnia 2010 17:12:12
przy kursie: 21,90 zł
Widze już kase na rachunku PDA i wychodzi mi dzielac saldo rachunku / ilośc PDA = aktualnej 1 akcji BORKA czyli 2,19 zł :-)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.