ccdgvvah
Advertisement
PARTNER SERWISU
ewmcvisy
8 9 10 11 12

Wirtualna Giełda Invest24.pl - sezon 2010-01-11

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 4 maja 2010 18:51:41
Dapi napisał(a):
Snake napisał(a):
Nowy sezon rozpoczyna się 4. maja. To będzie już trzeci, w którym bawią się StockWatchersi. Ja sobie tam z pewnością otworzę jakąś pozycję. Wiem, że Kamil prosił o pomoc w prowadzeniu rankingu i komentarzach... jeśli nikt się nie zgłosi, to zgłoszę się ja (w tym sensie, że nie chcę nikomu zabierać miejsca, jeśli ktoś ma tylko ochotę...)

Konto założyłem: Dapikus
Jak będą chwilę to będę pogrywał Liar

ps. pierwsze wrażenie to takie że to jest super fajne; lepsze jak giełda w realu
to oczekiwanie na aktywowanie zlecenia, oczekiwanie na realizację; a najlepsze jaja jak ustawi się po cenie :)
Super...

Jak ustawiałem kgh to on był daleko od ceny a ustawiałem po cenie; zanim się aktywowało to akurat doszło - taka była dzisiaj jazda. Zarąbista sprawa - zabawa na całego

Ja akurat miałem problem w drugą stronę:
Nie kupił mi na open BYTOM (a w realu tak) - i "nie zarobiłem".

Ale nie o to chodzi.
Wyrwałem się przed szereg z tą pomocą dla Kamila przy rankingach i komentarzach. Niestety, nie będę mógł. Wyszły inne obowiązki.

Jak ktoś chce mieć grę zgodną w 100% z realem, to niech sobie real nastawi. Jak ktoś chce szukać bugów, to śmiało - wirtualna fortuna czeka. Jak komuś "szkoda czasu" na grę, to niech wie, że ci z b. dobrymi wynikami bardzo często wykonują od 1 do max 5 transakcji na sezon. Jak ktoś znalazł lepszą platformę do zabawy (rywalizacji?) to niech zapoda. Jak ktoś jest guru, bo 3 tygodnie temu rachunek otworzył, to też dla niego akurat dobre miejsce.

W sumie mam to głęboko z tyłu. Ja naprawdę nic z tego nie mam. Gra jest dobra - dużo opcji, sporo miejsca na naukę i na zabawę. Mnie akurat bawi sprawdzenie, jak się ma realna taktyka przy nierealnej dywersyfikacji - czyli co by było, gdybym grał ostrzej. A ktoś inny się zniechęci, bo mu jedno zlecenie nie weszło.

Mi na grę nie szkoda czasu. Zamierzam zrealizować najwyżej 3 zlecenia - to będzie w sumie pół godziny na 3 miesiące. Dziwię się tylko, że coś, co wspaniale do dziś wychodzi w Teście Portfela na Parkiecie, czyli dobra atmosfera, przyzwoity poziom, zdrowa rywalizacja - i to naprawdę wśród poważnych ludzi - nie potrafi zaskoczyć tutaj, na StockWatchu. Platforma jest przecież lepsza. Może jednak rzeczywiście moderacja jest wszystkim? Tam wspólnie z Mikiem i z Paulo zostawiliśmy masę zdrowia, aby zabawa się rozkręciła. A dziś już mi się nie chce nikogo zabawiać na siłę. Starzeję się.

Może jutro mi ten Bytom wskoczy. Nieważne. Tak więc, Kamilu drogi - niestety - nie będę mógł pomóc; nie wyrobię się. Przepraszam za zamieszanie ;)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 maja 2010 18:53:54
AlicjaS napisał(a):
@ Buldi

Czy możesz się udostępnić? Jestem ogromnie ciekawa na czym będziesz szalał love4

Już się udostępniam.Angel
Tylko się nie śmiej ze mnie, bo to wygląda dzisiaj jak bym chciał portfelowe sepuku popełnić.d'oh!
Edytowany: 4 maja 2010 18:56

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 4 maja 2010 19:16:39
@ Buldi
Nigdy się z nikogo nie śmieję a już tym bardziej z Ciebie.
Ale obiecuję codziennie do Ciebie zaglądać i zastanawiać się ... dlaczego to kupiłeś.
Czasem Cię podpytam co chciałeś zrobić - ok?
Prooooszę zgodz się love4
Edytowany: 4 maja 2010 19:17

buldi
0
Wysłane: 4 maja 2010 20:02:00
No pewnie Alicjo.love4

Dzisiaj np otwarłem tymi walorami coś na kształt L-ki z FW20 - w sumie dosyć nisko, ale nie jestem pewien czy sobie w stopę nie strzeliłem.d'oh!
Zobaczymy jutro.
Edytowany: 4 maja 2010 20:02

del-20130918
0
Wysłane: 4 maja 2010 20:15:33
L na FW ?
To dlaczego Cersanit?

buldi
0
Wysłane: 4 maja 2010 20:19:45
Bo Cersanit jest w WIG20, noooo Think przynajmniej dzisiaj jeszcze tam był.Angel

del-20130918
0
Wysłane: 4 maja 2010 20:50:04
Buldi, pewnie, że jest. Tylko ta waga ...
ALe ja tylko pytam love4

buldi
0
Wysłane: 4 maja 2010 20:57:54
Ano,Think wagowo nie zgłębiłem.d'oh! Angel
Edytowany: 4 maja 2010 20:58

dawidk86
0
Wpisów: 8
Wysłane: 4 maja 2010 22:47:09
Witam Was forumowicze StockWatch,

zostałem poproszony przez jednego z Was, Kamila, abym kilka słów napisał na Waszym forum o tym, jak dwukrotnie z rzędu wygrałem WG na Invest24.pl, bo ponoć rozgorzała tutaj jakaś dyskusja na mój temat.

Nie przypuszczałem, że prowadzicie tutaj takie rozmowy o mnie; z tego co pobieżnie zdążyłem przeczytać widzę, że zdecydowana większość z Was twierdzi, że musiałem oszukiwać, że tak wysokie stopy zwrotu nie są osiągalne etc. Widzę też, że jedna pani bardzo mnie tu chwali za moje prognozy :)

Dla mnie jest to bardzo ciekawe. Dość szczegółowo wszystko opisałem Kamilowi - jeśli ma ochotę, nie mam nic przeciwko temu, żeby Wam przytoczył moją wypowiedź. Miło jest przeczytać słowa pochwały, ale krytyka większości z Was nic w moim życiu nie zmieni - ja jestem konkretnym, rzetelnym człowiekiem, a nie jakimś oszustem, a na moje zwycięstwa składały się godziny analiz i przesiadywania przed notowaniami. Szczegóły (które za chwilę umieszczę w blogu gry na Inveście):

Mój przepis na końcowy sukces był wg mnie banalnie prosty, ale pracochłonny i ryzykowny – dokładna obserwacja szerokiego rynku, głównie spółek posiadających duże spready. Wybierałem walory, które nie były mało płynne i gdzie różnica na najlepszych 3-4 ofertach kupna/sprzedaży wynosiła przynajmniej kilka procent. Później już tylko przez jakiś czas (dzień, tydzień) obserwowałem, w jakich „widełkach” handlowane były moje obserwowane spółki i składałem odpowiednie zlecenia. W ciągu dnia w ten sposób na jednej spółce można zarobić kilka razy - stąd nawet 500 transakcji miesięcznie nie było dla mnie czymś niesamowitym.

Żadnej sztuczki nie stosowałem, prześwietlałem rynek w celu znalezienia perełek - spółki muszą mieć duże spready - żadne sztuczki nie są potrzebne.
Poza tym moment, w którym ja brałem udział w WG był zgoła odmienny od obecnej sytuacji na rynku - wtedy spółki rosły po 1000% - sprawdźcie sobie historię takich walorów, jak: SKOK czy CHEMOS, Amica i inne. Jeśli kilka spółek w kilka dni czy tygodni rośnie po kilkaset procent, to nie trudno zarobić w WG podobnych stóp zwrotu. To jest sztuczką?
W grze nie zarabiałem tylko na spółkach o dużych spreadach, ale największe zyski przynosiły mi „wystrzały” - akcje, które relatywnie szybko kupowałem - plotka, sprawa w sądzie etc. Każdego dnia na ekranie monitorów miałem ponad 30 wykresów różnych spółek - do tego dochodziła analiza innych, nowych, wcześniej nieobserwowanych. Oto cała moja „tajemnica”. Należy jednak zwrócić uwagę, że wśród Was niewielu jest takich „pracowitych pszczółek”, które mogą i mają ochotę poświęcać kilka godzin na podobne analizy i ryzykowne inwestowanie, które równie dobrze można stosować w rzeczywistym inwestowaniu.

Taka jest prawda, ale znając życie - każdy z Was będzie doszukiwał się tu nieprawidłowości czy jak to nazwał Kamil "sztuczek". Taka jest natura Polaka, a ja nie zamierzam Was do niczego przekonywać. Nie mam powodów, by Was okłamywać. Ja już nie biorę udziału w WG, nie gram już w wirtualnych grach - nic więc nie tracę.

Kamil zapytał mnie też, czy na rach. rzeczyw. też dokonuję 500 transakcji miesięcznie. W prywatnym inwestowaniu gram z podobną intensywnością - czasem w ciągu sesji nawet do 10 transakcji, co w miesiącu daje spory obrót - co prawda nie 500 transakcji jak w grze, ale patrząc na średnią chociażby moich znajomych to chyba sporo. Z drugiej strony z miesiąca na miesiąc ta liczba rośnie, także nie przeczę, że za jakiś czas regularnie będę robić po 20 transakcji dziennie. Na chwilę obecną aż taki dobry chyba nie jestem, więc i nie mam takiej potrzeby zawierania transakcji z taką częstotliwością.

Co do spreadów to też dzięki nim zarabiałem na akcjach na rzeczywistym rachunku - jednak już tego nie robię, bo spółek jest prawie 400 i znalezienie takich perełek zajmuje sporo czasu; a kontrakt FW20 jest jeden.
I tu jeszcze sugestia do Pani krenia64: faktycznie, może moje prognozy, które od miesiąca umieszczam na Inveście do tej pory sprawdzały się w 100% - ale są to moje prognozy a nie rekomendacje - stąd ja przedstawiam moje spojrzenie na fw20 i nie ponoszę odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne innych. Zgadzam się, że każdy popełnia błędy, ale też każdy powinien podejmować samodzielne, świadome inwestycje.

Padło też na Waszym forum złośliwe stwierdzenie, że Organizatorzy WG przekupili mnie zostaniem kronikarzem - zabawne! Nikt mnie nie przekupił, a rola kronikarza nie jest moją jedyną. Dwa zwycięstwa z rzędu mi wystarczyły, postanowiłem zrobić coś więcej i nie tracić już czasu na wirtualne zarabianie - a zająć się na pełen etat pracą na giełdzie - inwestowaniem w FW20. Współpraca z Investem jest dla mnie odskocznią od codzienności - nie można cały dzień siedzieć tylko i patrzeć się w wykresy - człowiek by zgłupiał :)

P.S. Dziś rozpoczęła się 9. edycja WG. Jeśli macie jakieś wątpliwości czy pytania - to możecie je zadawać na forum Investu - tam powinniście uzyskać szybką i rzetelną odpowiedź i pomoc.

Co do opóźnień - w momencie złożenia przez Was zlecenia jest ono natychmiast realizowane po cenie, która zajdzie na GPW od momentu, kiedy złożycie zlecenie - jedynie akcje trafiają do Was 15 minut później od momentu dokonania przez Was faktycznego zakupu (analogicznie jest ze sprzedażą).
Przykład: Wobec tego opóźnienia nie dotyczą tego, że np. złożycie zlecenie o godz. 10:00 i zaczniecie kupować akcje, które były przedmiotem obrotu na GPW od 10:15, ALE składając zlecenie o 10:00 nabywacie akcje, które były handlowane od godz. 10:00 (pod warunkiem spełnienia kryteriów zlecenia), natomiast trafiają one na Wasze rachunki o 10:15 (ale kupione o 10:00). Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno :)

Pozdrawiam,

Dawid Kowalski
dawidk86

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 maja 2010 22:54:25
Witaj, dzięki że przyszedłeś.
Szacun za otwartą, szczerą wypowiedź.
Nie jest z nami tak źle, jak gdzie indziej mówią wave
Wirtualną Giełdę wspieramy słowem i czynem, a dyskusja jest tego wyrazem. Najczęściej udaje się kulturalnie Anxious

del-20130918
0
Wysłane: 5 maja 2010 00:06:59
Mam ogromną prośbę o nie kontynuowanie dalej tego tematu.
Naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Jak Pan spojrzy na ilość zarejestrowanych tu osób i porówna z wypowiedziami na temat Pana gry na inwest24 to wyjdzie, że są to naprawdę marginalne wypowiedzi i zarówno ze strony Pani, której loginu nie pamiętam (przepraszam) jak i Pana nie musiało dojść do użycia aż tak mocnych słów. To nie ten casus - takie jest moje zdanie.

Tym bardziej dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. I za zainspirowanie mnie do przyjrzenia się spreadom Angel

Jeżeli poczuł się Pan urażony - ogromnie przepraszam za tych kilka wypowiedzi i proponuje zapomnieć o sprawie.

Proszę przyjąć przeprosiny.

Korzystam z tego forum czy inwest24 wyłącznie w celach edukacyjnych. Jako dodatkowe wsparcie w swoich rzeczywistych działaniach. Cenię wszelkie rozmowy, które cokolwiek wnoszą w temacie. Cenię współpracę. Sam Pan napisał, że wypowiada się na forum, bo to jest pewnego rodzaju odskocznia. Myślę, że nie pomyliłabym się stawiając tezę, że większość z nas jest tu z podobnego powodu. Nie wyobrażam sobie kogokolwiek zamkniętego przed komputerem po kilkanaście godzin dziennie, bez jakiegokolwiek kontaktu z innym człowiekiem chociażby a via net.
Może to działa, ale na bardzo krótko...

Tak więc gorąco zapraszam Pana w każdej wolnej chwili również do wypowiedzi w tym wątku. W ramach relaksu. Życzę, aby sprawiło to Panu przyjemność - widząc Pana pasję.

Może ja również stanę się Pana fanką, aczkolwiek jestem przeciwniczką jakichkolwiek działań pod czyjeś dyktando. Wolę poświęcić więcej uwagi na własne doświadczenia, nawet kosztem utraconego czasu i braku spektakularnych wyników...

Życzę wszystkiego dobrego, ogromnych sukcesów przede wszystkim na rachunku maklerskim.

Serdecznie pozdrawiam - Alicja

dawidk86
0
Wysłane: 5 maja 2010 09:33:28
Witam ponownie,

Pani Alicjo, uzupełniająco dodam tylko, że gdybym miał się przejmować tym, co inni piszą o mnie i moich osiągnięciach, to nie miałbym czasu i chęci na giełdę - szczerze mówiąc nie mam potrzeby tłumaczenia i wyjaśniania "całemu światu" ich wątpliwości czy podejrzeń, jakie mają wobec mnie (wczorajszy mój post pojawił się na prośbę Kamila). Ja mam czyste sumienie, a to, co Pani myśli i inni koledzy/koleżanki z forum - to Wasza sprawa. Takie mam do tego podejście - ja tylko robię to, co umiem najlepiej :)

Także dla mnie nie ma już tematu, a przeprosiny - jeśli już miałyby paść, to chyba nie z Pani ust :)

Dziękuję za zaproszenie i ja również zapraszam do odwiedzania forum Investu, głównie "mojego" wątku "FW20". Wy - fundamentaliści, ja - technik - mogą pojawić się ciekawe tematy/analizy/rozmowy :D

Aha, ja nie dyktuje nikomu, co, kiedy i po ile ma kupować/sprzedawać - na forum Investu wyrażam jedynie swoje opinie, analizy - i tego samego oczekuję od innych - forum to miejsce na dyskusje i wymianę poglądów, a nie na dyktaturę i monologi - od tego są blogi :D

Pozdrawiam gorąco wszystkich życząc forumowiczom patrona medialnego WG sukcesów inwestycyjnych, i tych w WG (abym jako KRONIKARZ mógł o Was wspominać w blogu gry), jak i tych na rzeczywistych rachunkach :)

Dawid Kowalski
dawidk86

P.S. Mam 24 lata, także nie jest konieczne "Panowianie" - nie czuję się "Panem" - wystarczy po prostu Dawid thumbright

del-20130918
0
Wysłane: 5 maja 2010 09:48:15
Dawid

To ogromnie się cieszę, że temat został zamknięty love4

Uważam ten portal, za świetne miejsce, przychodzą tu naprawdę wspaniali ludzie, więc poniekąd identyfikuję się z tym forum. Zależy mi więc na dobrej "atmosferze"

I mam jak najlepsze zdanie o osobach, które tak jak Ty, z taką pasją się udzielają.

Bardzo się cieszę, że będziemy się mogli wzajemnie czytać w tematach giełdy.

Serdecznie pozdrawiam - Alicja

Edytowany: 5 maja 2010 09:56

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 5 maja 2010 10:48:32
wczoraj zlozylem zlecenie na krótkie na kgh po pkc. dzisiaj weszło o 9.30. ok. kghm spadł, zarobilem 300zł, super, w samym dołku chciałem odkupić, złożyłem zlecenie po pkc. czekam 15min oh shit!!! weszło zlecenie... z 300zł zarobku zrobiło sie 50zł straty Eh? podziwiam ludzi którzy potrafia zrobić 50 tranzakcji dziennie, wstrzelić sie w dołki (bo trzeba przewidziec co bedzie za 15min) i jeszcze zarobic scratch
EEX
Edytowany: 5 maja 2010 10:52

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 maja 2010 11:14:57
A ja mam jeszcze pytanie czy PDA mozna handlowac ??
Bo nie widzialem PDA :(

buldi
0
Wysłane: 5 maja 2010 11:52:49
owner napisał(a):
wczoraj zlozylem zlecenie na krótkie na kgh po pkc. dzisiaj weszło o 9.30. ok. kghm spadł, zarobilem 300zł, super, w samym dołku chciałem odkupić, złożyłem zlecenie po pkc. czekam 15min oh shit!!! weszło zlecenie... z 300zł zarobku zrobiło sie 50zł straty Eh? podziwiam ludzi którzy potrafia zrobić 50 tranzakcji dziennie, wstrzelić sie w dołki (bo trzeba przewidziec co bedzie za 15min) i jeszcze zarobic scratch

Od samiuśkiego rana mam wystawione zlecenie sprzedaży 40 szt PEKAO po 165 zeta.
O 11:11':35" w realu poszła transakcja 2545szt.
Minęło już pół godziny a ja nadal jestem szczęśliwym posiadaczem PEKAO.

Ja sie pytam, kto za to odpowie? Angel

del-20130918
0
Wysłane: 5 maja 2010 12:05:58
Buldi
Ta gra uczy cierpliwości hello1
W poprzedniej edycji to było nagminne. A spróbuj kupić a potem sprzedać jakieś niepłynne akcje. Ja czasem sprzedawałam przez tydzień po 2 sztuki dziennie (słownie: dwie)
W tym czasie nie możesz dokonać żadnej transakcji. Trzeba znaleźć na to sposób, którego ja niestety nie znam love4
Edytowany: 5 maja 2010 12:09

dawidk86
0
Wysłane: 5 maja 2010 12:11:24
Owner, nie polecam dokonywania transakcji po PKC, lecz z limitem ceny.
W Twoim przypadku problem może dotyczyć tego, że w portfelach wyświetlany jest stan portfela z 15-sto minutowym opóźnieniem, stąd w chwili, gdy widziałeś w portfelu +300zł - miałeś już -50zł. Transakcje dokonywane są po bieżących cenach z giełdy, natomiast dostawca notowań dostarcza je z 15-sto min. opóźnieniem - stąd to nieporozumienie. Jeśli posiadasz dostęp do notowań on-line, patrz na te kursy, a nie opóźnione w WG.

Buldi, jeśli zlecenie sprzedaży złożyłeś WCZEŚNIEJ, zanim zaszła transakcja na GPW (nie mówię o notowaniach opóźnionych w WG) - to transakcja by Ci się zrealizowała. Jeśli tak się nie stało - zgłoś problem na Inveście.

Alicjo, płynność na WG jest taka sama jak na GPW - jeśli już uda Ci się kupić mało płynne walory, to możesz mieć problem z ich sprzedażą - jeśli nie są one przedmiotem obrotu na GPW, w WG też nie będą (stąd kilkudniowa sprzedaż kilku akcji - bo na GPW też nikt nimi nie handlował) :)
Sposób "na to" jest - nie grać na niepłynnych spółkach :)

Pozdrawiam

Dawid Kowalski
dawidk86
Edytowany: 5 maja 2010 12:20

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 5 maja 2010 17:37:27
Jesli zwycieza to ten co dokonuje najwiecej transakcji to swiadczy o znalezionym błedzie systemu. Zwycieżca to zapewne jakiś informatyk.

Spróbuje co stam kupic i zobaczymy czy i w tym sezonie wyjde na plus w wirtualnych inwestycjach, ale nie traktuje tego poważnie.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

dawidk86
0
Wysłane: 5 maja 2010 23:17:17
majama napisał(a):
Jesli zwycieza to ten co dokonuje najwiecej transakcji to swiadczy o znalezionym błedzie systemu. Zwycieżca to zapewne jakiś informatyk.

Zwycięzcą jest ten, kto na koniec gry ma największą wartość portfela.
Osiągnąć to można wieloma sposobami - można "kupić i trzymać" ("kup i zapomnij") konkretny walor, można też traidować czy nawet skalpować, co wiąże się z aktywnym inwestowaniem i dużą liczbą transakcji. Kupić i trzymać może każdy... Skalpowanie to sztuka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,555 sek.

sbkfslui
bnewavpy
uooffwhk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
phqibrok
tmwkifbt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat